Daily Survey

Beograd, 01. Jun 2012.

SRBIJA

NIKOLIĆ O KOSOVU, EU, NATO, TADIĆU

PODGORICA, 31. maja (Beta)- Novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras za Televiziju Crne Gore da neće priznati nezavisnost Kosova "čak ni po cenu članstva zemlje u Evropskoj uniji".
"Mene nema na spisku onih koji bi to učinili", kazao je on u intervjuu za TV Crne Gore.
Nikolić je takođe kazao da Srbija ostaje vojno neutralna, a da će, do ulaska u Evropsku uniju, njen glavni spoljnotrgovinski partner biti Rusija. "Posle ćemo videti", kazao je Nikolić.
Govoreći o vojnoj neutralnosti i tome što će Srbija u dogledno vreme biti okružena članicama NATO, Nikolić je rekao da je Srbija priznala sve svoje susede, da nikoga neće napasti i da ni nju neće niko napasti.
"Zašto bi Srbiju neko napao?", pitao je Nikolić.
Nikolić je kazao i da "verovatno" neće ispuniti predlog muftije Zukorlića da poseti Srebrenicu jer to je, kako je objasnio, učinio njegov predhodnik Tadić, te smatra da nema potrebe da predsednika Srbije stalno pitaju: "Kada ćeš u Srebrenicu?".
"U Srebrenici je počinjen veliki zločin. Neki Srbi su počinili zločin treba ih kazniti, i nemojte stalno da me pitate kada ću u Srebrenicu", kazao je Nikolić.
Predsednik je rekao i da je "neprirodno" da Srbija ima bolje odnose sa Hrvatskom, nego sa Crnom Gorom, dodavši da on jeste bio protiv nezavisnosti Crne Gore, ali sada "zauvek" priznaje njenu nezavisnost.
Srbima u Crnoj Gori, kako je rekao, "savetuje" da se "drugačije ponašaju" da priznaju Crnu Goru kao svoju drzavu.
"Crna Gora, raspolućena na Crnogorce i Srbe, neće stići daleko", ocenio je Nikolić, uz poruku da Crnogorci i Srbi u Crnoj Gori treba da zajedno rade za dobro države.
Za Srbiju, prema rečima Nikolića, Crna Gora je dobar partner i Srbija treba da prestane da stavlja zamerke Crnoj Gori zbog njenih spoljnopolitickih poteza, prigovor "da se otcepila" i druge.
"Učiniću sve da odnosi Srbije i Crne Gore budu najbolji, ali neću prećutati ako odnos prema Srbima u Crnoj Gori ne bude dobar", ukazao je Nikolić. Rekao je i da smatra da nema razlike između Crnogoraca i Srba: da su "Crnogorci, kao nacija, postali od Srba, a mnogi u Srbiji, u Šumadiji, postali su od Crnogoraca".
"Srbija priznaje i postojanje crnogorske nacije i države", kazao je Nikolić i rekao da bi priznao i Crnogorsku pravoslavnu crkvu ako bi to učinila Srpska pravoslavna crkva. "Ja sada, kao vernik SPC, ne priznajem CPC", rekao je Nikolić, ocenivši da se "potenciraju" razlike između Crnogoraca i Srba.
Govoreći o unutrašnjim temama, Nikolić je kazao da se neće, kao dosadašnji predsednik Republike Boris Tadić, mešati u poslove Vlade. "Tadić je sebi bio pribavio više ingerencija nego što mu je pripadalo. Gotovo da je bila stvorena paralelna vlada", rekao je Nikolić. "Ja to neću činiti, ja neću gaziti Ustav", rekao je ć, podsetivši da će Tadić postati premijer "ako iza sebe ima podršku 126 poslanika" Skupštine Srbije.
"Neki analitičari se bave time zašto je Boris Tadić doziveo poraz, a ne pobedom Nikolića", rekao je novi predsednik.
O svom nekadašnjem političkom istomišljeniku, sada haškom pritvoreniku Vojislavu Šešelju, Nikolić je rekao da je o njemu, "što se tiče politike, sve rekao". "A za mene je kumstvo svetinja", nastavio je Nikolić, podsetivši da je krstio Šešeljeve unuke. "Njega ne pominjem, on se o mene ogrešio. Ja sam ćutao. Sada sam predsednik Srbije, a njegoav stranka je ispod cenzusa", kazao je Nikolić.
Novi predsednik Srbije je potvrdio da će se preseliti u posebnu zgradu koju država obezbedi za njega i dodao da mu to neće pasti lako, zbog dosadašnjih komšija i prijatelja.

IZETBEGOVIC: SA NIKOLICEM NASTAVAK POMIRENJA U REGIONU

SARAJEVO, 01. juna (BTanjug)- Predsedavajuci Predsedništva BiH Bakir Izetbegovic izjavio je da ocekuje da ce sa Tomislavom Nikolicem kao predsednikom Srbije "stvari nastaviti da se krecu u smeru pomirenja u regionu, popravljanju medudržavnih odnosa i zajednickog puta ka Evropskoj uniji".
Izetbegovic je rekao da, ukoliko Nikolic nastavi da šalje pomirljive poruke i "pocne da deluje onako kako govori", da ce ga Predsedništvo BiH verovatno uskoro pozvati u posetu Sarajevu. "Nikolic je covek koji je menjao svoje stavove. Kad pogledate ono što je govorio pre 20, pa i pre deset godina, i uporedite s današnjim stavovima, shvatite da to nije isti covek.
Medutim, da li je samo promenjena retorika ili su istinski promenjeni njegovi stavovi, to cemo videti u vremenu koje dolazi i u odnosu na to cemo se i mi postavljati prema Nikolicu", porucio je Izetbegovic u izjavi agenciji Anadolija.
On je kazao da je još rano da bi se predvidelo da li ce Nikolicev odnos prema BiH biti bolji ili lošiji u odnosu na Tadicevu eru. Izetbegovic je pozdravio Nikoliceve izjave da je "Republika Srpska deo BiH" i da "probleme u BiH treba medusobno da rešavaju ovdašnji narodi" kao i "da bi rado posetio Sarajevo".
Izetbegovic je podsetio da je Tadic dobio znacajnu podršku na predsednickim izborima, iako ga je Nikolic pobedio. "Tadic je još politicki jak i bice vrlo uticajan premijer", smatra Izetbegovic. "I Tadic i Nikolic su imali politicku agendu baziranu na pomirenju u regionu i evropskom putu Srbije. Tu postoji konsenzus u glasackom telu. Sudeci prema podršci glasaca Tadicu i Nikolicu, 90 posto Srbijanaca je za to", istakao je Izetbegovic za tursku agenciju.
Izetbegovic je zakljucio da od novog predsednika Srbije ne ocekuje nikakve poteze koji bi vodili ka destabilizaciji BiH.

KACIN VERUJE DA ĆE NIKOLIĆ OSNAŽITI VEZE EU I SRBIJE

BRISEL/BEOGRAD, 31. maja (Beta)- Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin čestitao je danas Tomislavu Nikoliću stupanje na dužnost predsednika Srbije i izrazio uverenje da će tokom njegovog mandata veze Srbije i EU biti osnažene.
"Verujem da će tokom Vašeg mandata veze EU i Srbije biti osnažene i produbljene nastavkom evropskih integracija Srbije", poručio je Kacin u pismu Nikoliću.
Kacin je naveo da Srbija i EU "dele demokratske vrednosti i zajedničke političke i ekonomske interese".
"Kao predsednik Republike Srbije, Vi ćete biti u poziciji da radite na ostvarenju naših zajedničkih ciljeva koji su oličeni u postizanju pune regionalne stabilnosti i ekonomskom oporavku Srbije, ali i šireg regiona Zapadnog Balkana", napisao je Kacin.
Izvcestilac EP za Srbiju Nikoliću je poručio i da se "evropski zvaničnici i regionalni lideri nadaju" da će "svojim političkim uticajem i predsedničkim ovlašćenjima u budućnosti raditi naporno na ubrzanju integracije Srbije u EU".
Kacin je u pismu Nikoliću naglasio da je "od presudne važnosti da kao predsednik na početku mandata" doprinese da se obezbede uslovi za "što skorije otvaranje pregovora Srbije o članstvu u EU kroz rešavanje svih otvorenih regionalnih pitanja".
"Želim Vam puno uspeha u suočavanju sa ovim problemima i uveravam Vas da možete da računate na konstruktivan stav i partnerski odnos Evropskog parlamenta u predstojećoj saradnji", dodao je Kacin u čestitki novom predsedniku Srbije.

KONUZIN: SARADNJA SRBIJE I RUSIJE I S NOVOM VLADOM

BEOGRAD, 31. maja (Tanjug) - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je veceras da su prijateljski odnosi Rusije i Srbije u obostranom dugorocnom interesu i iskljucio mogucnost da na vlast u Srbiji dode vlada kojoj nece biti od koristi saradnja s Rusijom.
"Bez obzira na to kakve su bile vlade i kakve su nove vlade u Rusiji i Srbiji, to interesovanje ce biti zadržano", porucio je ruski ambasador.
Rusija je zainteresovana za kontinuirani razvoj odnosa i saradnje sa Srbijom u svim domenima, rekao je Konuzin na tribini "Srpskoruski odnosi na raskršcu", koja je održana veceras u Zadužbini Ilije M. Kolarca, u organizaciji Fonda "Slobodan Jovanovic".
Ambasador je rekao da ce Rusija podržavati Srbiju kakvu god politiku da vodi kad je rec o Kosovu i istakao da Moskvu veoma zabrinjava "opasan projekat 'velike Albanije' ". "Jako nas zabrinjava pokušaj formiranja entiteta, cak države, na teritorijama na kojima žive Albanci, jer je to vrlo opasan projekat", kazao je Konuzin, porucivši da ce se Rusija suprostavljati pokušajima formiranja velike Albanije.
Ambasador je kazao da Rusija, pre svega, podržava regulisanje pitanja Kosova na bazi Rezolucije 1244 i napomenuo da Beograd i u razvoju regionalne politike ima podršku Moskve. "Stav Rusije je jednostavan: mi podržavamo stav Srbije", rekao je ambasador Konuzin.
Osvrcuci se na predstojece formiranje nove vlade u Srbiji, Konuzin je rekao da u ovom trenutku ne može ništa da prognozira kad je rec o sastavu novog kabineta, ali je iskljucio opciju da na vlast dode vlada kojoj nece biti od koristi da saraduje sa Rusijom. "Naša ocena je da su ruskosrpski odnosi u usponu, i to u svim sferama", istakao je ruski ambasador, podsetivši da je u politickoj sferi uspostavljen stabilan dijalog na svim nivoima, uz aktivnu saradnju u multilateralnoj diplomatiji i sa prilicno bliskim pristupima bezbednosnim pitanjima.
Konuzin je takode rekao da Rusija u Bosni i Hercegovini cvrsto podržava stav Srba u Republici Srpskoj.
Ambasador je istakao i znacaj ruskosrpske saradnje na ekonomskom planu, na polju infrastrukture, gde je izdvojio železnicu kao poseban domen interesovanja Rusije, ali i u humanitarnoj sferi, naglasivši da ce prioretna sfera u doglednoj buducnosti, kao najpotrebnija, biti energetika.

KOSOVO I METOHIJA

KFOR: VOJNIK NATOA POVREĐEN KOD RUDARA

KOSOVSKA MITROVICA, 1. juna (Beta)- Najmanje pet kosovskih Srba i jedan vojnik NATOa povređeni su u današnjem sukobu koji je izbio kada su pripadnici Kfora počeli uklanjanje barikada kod Zvečana, prenosi Rojters.
Jedan očevidac rekao je Rojtersu da su pripadnici Kfora ispalili suzavac i vatru iz lakog oružja, a da su Srbi su uzvratili pucnjima iz pištolja.
Više stotina Srba sukobilo se sa pripadnicima Kfora u oklopnim transporterima nedaleko od barikade kod Rudara, gađajući ih kamenjem.
"Jedan vojnik Kfora je ranjen, evakuisan je i njegovo stanje je stabilno", kazao je portparol NATOa na Kosovu Uve Novicki. "Kfor će odgovoriti u samoodbrani onako kako bude neophodno", rekao je Novicki, ne navodeći detalje.
Kfor je prethodno u saopštenju naveo da nije bilo incidenata.
Gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović rekao je da je Kfor odbio da propusti srpske medicinske radnike koji su želeli da pomognu ranjenim Srbima.
"Komandant (Kfora) mi je rekao da imaju dozvolu da primene silu protiv svakog ko bude bacao kamenje ili koristio oružje", kazao je Milović. Milović je kazao da je pozvao Srbe da se povuku.
U bolnici u Kosovskoj Mitrovici agenciji Beta je rečeno da je povređeno troje ljudi od kojih jedan ima prostrelnu ranu na butini. Drugi je povređen gumenim metkom u stomak, dok treći ima povrede glave.

BOGDANOVIC: KFOR DA SE UZDRŽI OD SILE, SRBI DA OSTANU MIRNI

BEOGRAD, 01. juna (Tanjug)- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic pozvao je danas Kforda se uzdrži od primene sile i da se striktno pridržava i krece u okvirima svog mandata, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.
Bogdanovic je, povodom incidenta kod mesta Rudare na severu Kosova, u kojem je bilo pucnjave, a povredene su cetiri osobe, apelovao na sve strane da se uzdrže od nasilja, pre svega da se što hitnije smiri situacija, uspostavi mir i prestane sa sukobima.
"Pozivam Kfor da se uzdrži od primene sile i da se striktno pridržava i krece u okvirima svog mandata, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije. Veoma je važno da se što hitnije spuste tenzije, normalizuje situacija i da se svaki problem rešava kroz dijalog, a ne upotrebom sile" rekao je Bogdanovic Tanjugu.
U ovom trenutku, naglasio je Bogdanovic, svi moraju da budu svesni da je situacija veoma zapaljiva. "Zato još jednom pozivam i Kfor, ali i Srbe sa severa da budu svesni te cinjenice i da se svaka strana maksimalno uzdrži od povlacenje rizicnih poteza. Svaka eskalacija sukoba može nas uvesti u spiralu nasilja sa nesagledivim posledicama" rekao je ministar Bogdanovic.

EU VRLO ZABRINUTA ZBOG RAZVOJA NA SEVERU KOSOVA

BRISEL, 1. juna (Beta)- Evropska unija je "jako zabrinuta" zbog tekuće situacije na severu Kosova gde je došlo do nasilja i poziva sve strane na uzdržanost i saradnju sa međunarodnim organizacijama, izjavila je danas u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.
Dodajući da je reč o operaciji koju vodi Kfor, Kocijančič je naglasila da je za EU "sloboda kretanja jedno od temeljnih načela što je bio i predmet dijaloga BeogradPriština".
Maja Kocijančič je navela da Brisel prati razvoj situacije i da je u vezi s partnerima u NATO kao uvek u takvim prilikama. "Mi pozivamo sve da se uzdrže i da sarađuju s međunarodnim organizacijama na Kosovu", dodala je.
Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je time odgovorila na pitanje novinara kako se u EU gleda na situaciju kada "prema informacijama s Kosova stotine Srba na severu pucaju na NATO mirovne snage, u situaciji kad vlasti, uključujući Euleks žele da uspostave nadzor nad prelazima".
"Tačno je da smo jako zabrinuti zbog sadašnje situacije na severu Kosova, gde je došlo do operacije Kfora radi uklanjanja barikada i tad je izbilo nasilje", precizirala je Kocijančič.
Zamoljena da kaže da li je "i Euleks uključen u tu operaciju zavođenja slobode kretanja, s obzirom da se, kako je to rečeno, u jučerasnjoj raspravi u Evropskom parlamentu stekao utisak da su čelnici Euleksa protiv toga da se koristi sila i uklanjaju barikade" Maja Kocijančič je odgovorila da je "to bila operacija Kfora".
A, kako je dodala, "mi smo u vezi s našim NATO partnerima, a još jednom navodim da je to operacija Kfora".
Na dodatno pitanje da li Euleks opravdava tu operaciju Kfora, Maja Kocijančič je navela da je "već rekla da sloboda kretanja (na Kosovu) jedno od temeljnih načela za Evropsku uniju, kao i za one koji teže da se priključe". "Ja neću ulaziti u konkretan komentar operacija koje vodi NATO", zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.

BRISEL JOŠ NEMA DETALJE, POZIVA NA UZDRŽANOST

BRISEl, 1. juna (Beta)-Izvor u Evropskoj uniji (EU) upućen u zbivanja na Kosovu i saradnju sa Euleksom i Kforom rekao je danas agenciji Beta da još nema dovoljno puzdanih informacija da bi se dala ocena današnjih zbivanja na severu Kosova, ali se ocenjuje da se situacija smiruje.
Ovaj izvor je istovremeno naglasio da je u pitanju obaveza svih da se obezbedi bezuslovna sloboda kretanja za Euleks, Kfor i stanovništvo.
Povodom informacije da je u sukobima do kojih je došlo kada je Kfor počeo da uklanja barikade, pet kosovskih Srba ranjeno i prebačeno u bolnicu, izvor u EU je napomenuo da je i jedan vojnik NATO takođe ranjen, podvukavši da Brisel apsolutno osuđuje svako nasilje i poziva sve strane na uzdržanost.
Naglašeno je međutim da Kfor ima pravo na samoodbranu i da je pretpostavka da je to bio slučaj.
Zasad se u izvorima u EU ne mogu dati zaokruženije i jasnije ocene svega što se zbiva na severu Kosova i zato u Briselu upućuju na Kfor u Prištini.

CRNA GORA OTVARA AMBASADU NA KOSOVU

PODGORICA, 1. juna (Beta) - Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen nije danas želeo da precizira kada će biti otvorena ambasada Crne Gore u Prištini, ali je rekao da se nada da će to biti što pre, odnosno čim se stvore uslovi.
Roćen je novinarima u Podgorici kazao da bi u Srbiji uvek bilo primedbi vezano za ovaj potez Podgorice kad god bi se to desilo. On je ocenio da je Crna Gora vodila računa da se završe izbori u Srbiji kako "niko ne bi mogao da kaže da se takva odluka donosi usred izborne kampanje".
Crna Gora je, kako je kazao, odlučila da otvori ambasadu u jedinoj zemlji u susedstvu u kojoj nema svoje diplomatsko predstavništvo i da "to nije nikakva novost". "Kakve veze Srbija i bilo ko u Srbiji ima sa odlukom Crne Gore gde će i kada će otvoriti ambasadu", rekao je Roćen.
U skladu sa diplomatskom praksom, Roćen nije želeo da saopšti ime kandidata za crnogorskog ambasadora u Prištini, dok su mediji ranije spekulisali da bi to mogao da bude bivši direktor Radiotelevizije Crne Gore i dugogodišnji novinar Radovan Miljanić.
Crnogorska vlada odlučila je juče da otvori ambasadu na Kosovu što će, kako je saopšteno nakon sednice, omogućiti "dalje unapređenje saradnje na svim poljima". Crna Gora je u oktobru 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, a diplomatski odnosi sa Prištinom uspostavljeni su 15. januara 2010. godine.