Daily Survey

Beograd, 1. Avgust 2012.

SRBIJA – EU

MRKIĆ SA LAMBSDORFOM O DALJEM EVROPSKOM PUTU SRBIJE

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić razgovarao je danas u Beogradu sa poverenikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke Nikolausom Grafom Lambsdorfom o bilateralnim odnosima dve zemlje i nastavku evropskog puta Srbije.
Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Graf Lambsdorf je rekao da Evropska unija ne postavlja pred Srbiju nikakve nove uslove za članstvo, i da ona treba da se posveti ispunjavanju postojećih uslova. Mrkić je rekao da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena punopravnom učlanjenju u Uniju, i da očekuje intenziviranje kontakata Beograda i Brisela.
Graf Lambsdorf se danas sastao u Beogradu sa savetnikom predsednika Srbije za spoljnu politiku Markom Đurićem i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.
Očekuju ga sastanci sa potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić i šefom poslaničke grupe Demokratske stranke Dragoljubom Mićunovićem.

LAMBSDORF: NEMAČKA PODRŽAVA SRBIJI NA PUTU U EU

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Šef Odeljenja za jugoistočnu Evropu ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Graf Lambsdorf izjavio je danas da Nemačka podržava učlanjenje Srbije u Evropsku uniju. Posle sastanka u Beogradu sa savetnikom predsednika Republike za spoljne poslove Markom Đurićem, Lambsdorf je rekao da je u Nemačkoj i dalje pozitivno raspoloženje u vezi sa proširenjem Evropske unije i da je Berlin spreman da podrži prijem Srbije.
Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, nemački diplomata je izrazio podršku naporima Srbije da nastavi razgovore sa predstavnicima privremenih vlasti u Prištini.
Savetnik predsednika Republike je rekao da će jedan od primarnih ciljeva nove Vlade biti stvaranje atmosfere za nove investicije.
Đurić je istakao da je Srbija spremna da "na osnovama iskrene i otvorene saradnje sa Nemačkom dalje razvija partnerski odnos po mnogim pitanjima".

TERCI: NOVA VLADA SRBIJE KREĆE SE U PRAVOM SMERU

BEOGRAD, 31. jula 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci izjavio je da je u Beogradu dobio jasna uveravanja da nova vlada Srbije nema nameru da se "radikalno" udaljava sa puta evrointegracija, i da mu je ukupan utisak da se ona "kreće u pravom smeru".
Međutim, kako je Terci ocenio u intervjuu za italijansku novinsku agenciju Nova, nova vlada mora da dokaže svoj kredibilitet u dijalogu sa Kosovom.
Terci je rekao da su prilikom njegove jučerašnje posete Beogradu svi njegovi sagovornici istakli važnost evropske agende za Srbiju.
Ta agenda će, dodao je šef italijanske diplomatije, služiti da bi se zajedno sa Evropskom komisijom ispitale, tačku po tačku, dve teme pre otvaranja pristupnih pregovora: Prva je pitanje Kosova dok je druga u vezi sa unutrašnjim reformama.
"Što se tiče Kosova, Europska unija ne želi da nameće Srbiji priznanje Prištine", izjavio je Terci.
Takođe je rekao da je u Beogradu čuo "određene kritike vezane za eventualni zahtev Brisela Srbiji da se Kosovo prizna", ali je ukazao da Evropska unija to ne traži.
Unija, rekao je Terci, "ima jasno definisan program vezan za dijalog Beograda i Prištine, i na temama tog dijaloga će se razmotriti kredibilitet nove vlade u Beogradu".
Terci je ocenio da su odnosi Italije i Srbije "veoma intenzivni".
Kao potvrdu toga, Terci je ukazao da će se na jesen održati treći susret dveju vlada u nešto više od tri godine, i da nova vlada u Beogradu želi da ratifikuje sporazum Italije i Srbije u oblasti energetike.
"Ukupan utisak koji sam dobio posle posete Beogradu je da se ova vlada kreće u pravom smeru", rekao je Terci agenciji Nova.

KIM

VUCIC: RAZGOVORI VLASTI I OPOZICIJE O KOSOVU U AVGUSTU

BEOGRAD 1.avg (Tanjug) - Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vucic izjavio je danas da ocekuje da ce tokom avgusta predsednik Srbije i kljucni ljudi iz vlade, sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka razgovarati o tome šta treba ciniti po pitanju Kosova i Metohije.
"Uveren sam da je ta vrsta nacionalnog konsenzusa koju bismo postigli najvažniji imenitelj za sve nas koji bismo razgovarali o buducnosti Kosova i Metohije", rekao je Vucic tokom obilaska Generalštaba Vojske Srbije. On je kazao da posle toga dolazi "vruc mesec septembar", u kome ocekuje da ce biti nastavljen dijalog sa Prištinom, ali i da ce Srbija biti izložena mnogo vecim pritiscima nego do tada.
Donedavni šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom, a sada poslanik DS Borislav Stefanovic, izjavio je danas da je ta stranka spremna na konsenzus o važnim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, ali da nece pristati na dogovore ukoliko vlast nije spremna da povuce teške i hrabre poteze.
Strefanovic je, nakon što je prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vucic pozvao sve važne faktore u zemlji na konsenzus o Kosovu, porucio da je DS spremna na dogovor, "ako Vucic poziva na konsenzus o elektricnoj energiji, Telekomu, severu Kosova, ali da najzad mora da se vidi šta je to konkretno što novi režim nudi".
"Do sada, kao što znate, niko nije mogao da vidi bilo kakve obrise bilo kakvog plana vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je Setefanovic televiziji B92.
On ne sumnja da ce se pristici na Srbiju povecavati kako se bude približavalo vreme nastavka pregovora i navodi da ce u vremenu koje dolazi "lomiti koplja" oko toga da se Kosovo prepozna i prihvati kao odvojeni energetski entitet, da imovina Srbije dode u ruke kosovske kompanije KEK i da se Kosovu odobri pozivni broj koji se numericki razlikuje od pozivnog broja za Srbiju.
Stefanovic je kazao da ce, kada pitanje severa Kosova i Metohije dode na red, što ce se prema njegovim ocekivanjima dogoditi uskoro, biti pritisaka da se to pitanje reši u okvirima Ahtisarijevog plana, koji je Srbija odbacila. Prema Stefanovicevim recima, deo tih problema koje je spomenuo vec je bio na dnevnom redu, ali Srbija nije prihvatila da Kosovo bude odvojeni energetski entitet i da dobije svoj posebni pozivni broj. "Nova vlada ce morati da se suoci sa tim problemima", ukazuje Stefanovic.
Vucic je izjavio da Srbija nece biti clan nijednog vojnog saveza, ali da ce kao clan Partnerstva za mir nastaviti da razvija saradnju predvidenu tim partnerstvom.
"Politika naše zemlje je potpuno jasna, i ni ja niti bilo ko drugi nema pravo da je menja. Imamo Ustav, imamo skupštinsku deklaraciju. Republika Srbija je clanica Partnerstva mir i naša vojska i odbrambene snage nastavice saradnju u okviru tog partnerstva, ali mi necemo biti clanica nijednog vojnog saveza", rekao je Vucic tokom obilaska Generalštaba.
On je naveo da je vec razgovarao sa predstavnicima americke vojske, da ce se danas sastati sa ruskim vojnim predstavnicima, a najavio je i da ce u narednom periodu razgovarati i sa predstavnicima svih drugih zemlja sa kojima Srbija ima vojnu saradnju.
Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vucic izjavio je danas da ce novi direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) biti izabran na sednici Vlade u cetvrtak, ali nije želeo da precizira o kome je rec. "Na celu BIA bice dobar, vrhunski pravnik, kako ne bi bilo zloupotreba te službe", rekao je Vucic tokom obilaska Generalštaba Vojske Srbije.
Mediji danas prenose da je najozbiljniji kandidat za novog šefa BIA generalni sekretar predsednika Srbije Nebojša Rodic. Rodic je posle ostavke na mesto sekretara RIKa 1997. godine radio u Ministarstvu spoljnih poslova, a jedno vreme 90ih i u Skupštini Srbije.
Njegov izbor na celo BIA, kako pišu mediji, podržava i predsednik Srbije Tomislav Nikolic, i Rodica opisuju kao "coveka od poverenja" predsednika Republike.
Kao zanimljivost štampa istice i da su Rodic i sadašnji direktor BIA Saša Vukadinovic zajedno radili kao clanovi RIK na predsednickcim izborima 2000. godine.
Kao najozbiljnijeg kandidata za mesto zamenika direktora mediji apostrofiraju Dragana Markovica, državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji je ranije radio u BIA.
Markovic je radni odnos u tadašnjem RDB zasnovao 1992. godinu, navode mediji i pre postavljanja na mesto državnog sekretara bio je savetnik direktora BIA.
Kako prenosi štampa, poznavaoci te oblasti Markovica opisuju kao sposobnog i iskusnog operativca. Ministar odbrane Aleksandar Vucic izjavio je danas da ce u ministarstvu odbrane biti odredenih kadrovskih promena, ali da se nece žuriti sa tim. "Prvo želimo da se upoznamo sa situacijom i sa ljudima. Ne možete da smenjujete nekoga koga ne poznajete. To onda nema smisla. Mi ne pravimo ni partijsko ministarstvo, ni partijsku vojsku.", porucio je Vucic, tokom prve posete Generalštabu po stupanju na dužnost ministra odbrane. Vucic je kazao da su i on i predsednik Srbije Tomislav Nikolic zadovoljni nacinom na koji svoj posao obavlja nacelnik Generalštaba generalpukovnik Ljubiša Dikovic, ali i veliki broj oficira koji svoj posao obavljaju u ministarstvu odbrane. "A za sve drugo, moracete da pitate nacelnika Generalštaba", rekao je Vucic i istakao da ni predsednik Nikolic, kao vrhovni komandant, ni on kao ministar odbrane, nece nametati rešenja unutar Vojske Srbije.
"Nije naš posao da namecemo rešenja zato što nam se neko dopada, ili zato što je bliži jednoj ili drugoj partiji. To nije naš posao. Naš posao je da obezbedimo da vojska može da obavlja svoj posao i da njeni pripadnici pristojno žive", porucio je on.
Na novinarsko pitanje da li ce biti promena u Vojnoobaveštajnoj i Vojnobezbednosnoj agenciji, Vucic je rekao da je razgovarao sa celnicima te dve službe, i dodao "o tom potom".
Ministar odbrane je rekao da je uveren da ce nova vlada obezbediti više novca za investicije u vojsci, pre svega za opremu i naoružanje, ali i da ce biti poboljšan socijalni položaj oficira, podoficira i vojnika. "Necu biti dobar ministar ako budu zadovoljni samo zaposleni u ministarstvu odbrane. Onim što budemo radili moraju da budu zadovoljni i svi pripadnici vojske. Nece biti podela na civile i vojnike, radicemo zajedno i uveren sam da ce vojska uživati još vece poštovanje", rekao je Vucic.
Ministar odbrane je najavio da ce biti uloženi napori da ono što se proizvede u sedam fabrika namenske industrije bude prodavano širom sveta, kako bi se obezbedilo više sredstava za investicije. "Do sada je samo pet odsto budžeta ministarstva odbrane izdvajano za investicije. Taj procenat mora da se poveca, a da se ni najmanje ne ugroze materijalne obaveze prema zaposlenima ili u vezi sa nabavkom materijalno tehnickih resursa", rekao je ministar odbrane.
Vucic je naveo da su vec obavljeni razgovori sa pojedinim zemljama iz Afrike i Azije koje su zainteresovane za našu robu i da u ostvarenju takvih kontakata ocekuje i pomoc predsednika Republike.
Novog ministra odbrane ispred zgrade Generalštaba docekala je pocasna ceta jedinice Garde. Nakon doceka, Vucic je prisustvovao sednici proširenog kolegijuma nacelnika Generalštaba.
Nacelinik generalštaba generalpukovnik Ljubiša Dikovic, pred pocetak kolegijuma izjavio je da pripadnici Vojske od novog ministra ocekuju da im pomogne u naporima za ocuvanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije, prvenstveno u cilju izvršavanja njenih ustavnih zadataka, na jacanju bezbednosti, pomoci gradanima i zaštiti teritorijalnog integriteta republike Srbije. "Od ministra ocekujemo da cuva svoju vojsku i da zajednicki jacamo njene, prvenstveno odbrambene kapacitete, a zatim i sve drugo što je potrebno u savremenim uslovima", rekao je general Dikovic.

VULIN: KFOR JE BLOKADOM ALTERNATIVNIH PUTEVA IZAŠAO IZ SVOG MANDATA

BEOGRAD, 31. jula 2012. (Beta) Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Beograd uputio protest međunarodnoj zajednici zbog toga što Kfor na severu Kosova blokira "alternativne puteve" što je nazvao "izlaskom iz okvira mandata".
"Kforu nije pametno da koristi međuperiod u vlasti Srbije jer u Beogradu postoje adrese za razgovor", ocenio je Vulin u izjavi za agenciju Beta.
Po njegovim rečima, Kfor je blokadom puteva za kamione teže od tri tone "u ozbiljnoj opasnosti da izgubi legitimitet i poverenje" kosovskih Srba i da "ugrozi njihovu egzistenciju".
Blokada "alternativnih puteva" dovešće do nestašica robe i nemogućnosti snabdevanja hranom i lekovima, kazao je Vulin.
"Kfor je blokadom alternativnih puteva izašao iz svog mandata i time što nije konsultovao UNMIK koji je po Rezoluciji 1244 najviša vlast na KiM; pokazao je da se uputio na veoma opasnu stranu, i plašim se da će time dovesti do potpunog gubitka poverenja kosovskih Srba i u Kfor", rekao je Vulin.
Vulin je ocenio da "nas Kfor uvodi u veoma opasnu situaciju", i da će gradajni, ukoliko se KFOR "ne vrati u okvire mandata", biti primorani da preispitaju poverenje i u Kfor.
Međunarodna zajednica mora da pokaže da joj je stalo do mira što je Srbija dokazala, rekao je Vulin. Na osnovu prošlogodišnjeg sporazuma tadašnjeg komandanta Kfora Erharda Bilera i šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislava Stefanovića, postignutog posle 25. jula i pokušaja Prištine i Specijalnih jedinica ROSU da preuzimu prelaze Brnjak i Jarinje, trebalo je da se teretni saobraćaj ograniči na vozila nosivosti tri tone, ali je važenje tog sporazuma bilo do sredine septembra.
Međunarodne snage na Kosovu (Kfor) i dalje drže u blokadi "alternativne puteve" za kamione na severu Kosova. Juče su blokirali "alternativni put" od Raške, preko Tresave, ka Kosovu i zabranili kretanje kamionima sa robom nosivosti preko tri tone, dok se putnički saobraćaj odvija i dalje.

KONUZIN: U REŠAVANJU KOSOVSKOG PROBLEMA DA PRISUSTVUJU I UN

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Rusija smatra da pregovorima Beograda i Prištine o rešavanju kosovskog problema treba da prisustvuju i Ujedinjene nacije, izjavio je danas ruski ambasador Aleksandar Konuzin. On je novinarima u Beogradu rekao da Rusija podržava Srbiju jer se Srbija u rešenju kosovskog problema pridržava međunarodnog prava.
Upitan da li je Rusija spremna da se direktno uključi u pregovore Konuzin je kazao da to zavisi od dogovora strana u sporu. "Smatram da UN treba da budu prisutne tokom regulisanja kosovskog problema", rekao je Konuzin i ukazao da to što UN do sada nisu prisustvovale pregovorima Beograda i Prištine u Briselu rezultat "jednostrane odluke".
"Smatramo da se Srbija strogo pridržava međunarodnog prava", rekao je Konuzin novinarima nakon polaganja venaca na spomenik srpskim i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetkom ratu.

LAMBSDORF: NADAM SE REZULTATIMA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Šef Odeljenja za jugoistočnu Evropu ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Graf Lambsdorf izjavio je danas da Nemačka podržava dijalog Prištine i Beograda i da se nada rezultatu razgovora koji će doprineti dugotrajnoj radnoj saradanji.
Lambsdorf je na konferenciji nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da nema novih uslovaljavanja Srbije za ulazak u EU od onih kriterijuma koji su postavljeni u decembru prošle godine. "Novih uslova nema. I Srbija kao i sve druge zemlje koje žele da budu članice EU imaju određene uslove koje treba da ispuni i tu nema ničega novog", rekao je Lambsdorf.
Vucičh je kazao da je na sastanku zvaničniku iz Nemačke poručio da Srbija želi da nastavi putka EU i da će poštovati dogovor prethodne vlade postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine.
"Znam da će naše odluke u budućnosti biti teške i da ćemo morati činiti kompromise, ali tražio sam da takve kompromise pravi i Priština, a ne samo srpska strana", rekao je Vučić.
On je naveo da će Vlada Srbije hrabro voditi politiku koja će biti najbolja za zemlju.
"Rekao sam mu da Srbija želi u EU kao i najbolji mogući odnos sa Nemačkom kao najsnažnijom zemljom te zajednice", naveo je Vučić i dodao da se nada unapređenju odnosa dve zemlje.
Naveo je da i da mu je preneo da će država biti nepopustljiva u brorbi protiv kriminala i korupcije.

SRBIJA

POLAGANJEM VENACA OBELEZENO 98 GODINA OD PRVOG SVETSKOG RATA

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Predstavnici Srbije, Rusije i drugih zemalja saveznika u Prvom svetskom ratu danas su na Novom groblju u Beogradu, povodom 98 godina od početka tog rata položili vence na spomenike poginulim srpskim i ruskim vojnicima.
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović podsetio je da su Srbija i Rusija ušle u rat zajedno braneći se od agresora. "Srbija je izgubila gotovo trećinu stanovništva...Rusija je među prvima stigla u pomoć Srbiji", rekao je Stefanović.
Stefanović je kazao da je odavanje pošte palim borcima ponos ali i obaveza i dodao da je potrebno da se "pred zahtevima materijalog svi sete onih koji su se borili za slobodu".
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao da je nakon polaganja venaca da je Prvi svetski rat za naredni vek odredio sudbinu mnogih naroda i život ili smrt miliona ljudi.
"Mi čuvamo sećanje na milione izgubljenih života tokom Prvog svetskog rata. Neka nam to sećanje pomogne da utvrdimo lekciju iz istorije kao i da se današnji sukobi, između ostalog na srpskoj zemlji, moraju rešavati ne uz primenu rata, sile, spoljno mešanje, već dijalogom i mirom", rekao je Konuzin.
Vence na spomenike ruskim i srpskim vojnicima položili su i delegacije Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, izaslanik predsednika Srbije, a u ime Vlade venac je položio ministar prosvete Obradović.

STEJT DEPARTMENT: SRBIJA NASTAVILA BORBU PROTIV TERORIZMA

VAŠINGTON/BEOGRAD, 31. jula 2012. (Beta) Vlada Srbije je 2011. godine nastavila da ulaže napore u suzbijanje terorizma, u čemu su srpske službe blisko sarađivale s američkim, piše u godišnjem izveštaju Stejt departmenta SAD o borbi protiv terorizma u svetu.
"Srpske službe i bezbednosne agencije, posebno Uprava carina u Ministarstvu finansija, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosnoinformativna agencija nastavile su blisku saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma. Međuvladina saradnja između tih i drugih službi je takođe pobljšana", piše u izveštaju. Pored nastavka saradnje s američkim službama i učešća pripadnika srpskih službu u obuci koju finansiraju SAD, u izveštaju se navodi da je prioritet Vlade Srbije bila harmonizacija sa standardima Evropske unije. U izveštaju u kojem se ocenjuje da je "Vlada Srbije nastavila napore u borbi protiv međunarodnog terorizma", navodi se da Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, zbog čega nema neposredne saradnje s kosovskim službama, premda Euleks posreduje u nekim pitanjima.
U Srbiji nije bilo terorističkih napada 2011, ali je srpski državljanin Mevlid Jašaravić pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, piše u izveštaju i dodaje se da je policija Srbije sledećeg dana privela 17 ljudi za koje je sumnjala da su bili povezani s Jašarevićem.
O tom slučaju su sa kolegama iz Srbije razgovarali i agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) koji su novembra 2011. posetili Srbiju.
Američke službe Carina i Granična služba, Agencije za imigraciju i carinu, Obalska garda i Ministrastvo energetike izvele su 19 pograničnih bezbednosnih vežbi sa srpskim službama. Te vežbe su bile usredsređene na kretanje osoba koje osumnjičenih da su teroristi, na analizu rizika i kontrolu robe i materijala povezanog s terorizmom.
Nadležna americka služba obezbedila je obuku i materijalnu pomoć srpskoj Carini, pograničnoj policiji i drugim službama koje nadiziru strateški bitnu robu, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.
Iako Narodna skupština Srbije nije donela nove zakone koji se odnose na terorizam, srpska služba za sprečavanje pranja novca izradila je nacrt zakona o ograničenjima raspolaganje imovinom s ciljem da se spreči finansiranje terorizma, a srpska vlada je tražila pomoć inostranih stručnjaka, između ostalog Ministarstva finansija SAD u vezi s tim nacrtom.
U izveštaju se navodi da je Srbija osnovala radnu grupu za pripremu zakona o borbi protiv terorizma koji će biti pravna osnova za utvrđivanje strategije borbe protiv terorizma i posebnih akcionih planova nadležnih ministarstava i službi.

SRBIJA – EKONOMIJA

NIKOLIC NAJAVIO BORBU PROTIV KORUPCIJE

BEOGRAD 1.avg (Tanjug) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolic porucio je danas da Srbija mora postati država u kojoj ce vladati pravo i pravda i najavio obracun države sa kriminalom i korupcijom, dok je direktorka Svetske banke za Srbiju Džejn Armitidž upozorila da investitori nece dolaziti u zemlje u kojima je stepen korupcije na visokom nivou. Predsednik Republike je u razgovoru sa Džejn Armitidž posebno istakao da je Srbija danas visoko zadužena zemlja, sa brojnim ekonomskim problemima, ali da ce osnovni cilj novih vlasti biti da promene takvo stanje i da u Srbiji pocne da se radi i proizvodi.
Armitidž je istakla da pozdravlja stavove predsednika Republike Srbije.
Ona smatra da je osnovni problem Srbije visoka nezaposlenost, a da bi se taj problem rešio potrebne su nove investicije, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.
Investitori svakako nece dolaziti u zemlje u kojima je stepen korupcije na visokom nivou i zato ohrabruje poruka predsednika Nikolica o rešenosti da se u Srbiji suzbije korupcija, istakla je Armitidž.
Armitidž je takode ukazala da je Svetska banka vrlo zainteresovana da saraduje sa Srbijom na realizaciji brojnih projekata od opšteg znacaja.
Nikolic je gošci rekao da nije bio saglasan kada je tokom mandata prethodne Vlade Srbije došlo do poremecaja odnosa sa Medunarodnim monetarnim fondom i da pozdravlja najave nove Vlade da ce vrlo brzo normalizovati odnose sa MMFom.

ARMITIDŽ: NEOPHODNE REFORME ZA DOBIJANJE ZAJMA

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Svetska banka spremna je da da Srbiji zajam od 400 miliona dolara, ali za to je neophodno sprovođenje reformi i smanjenje deficita zemlje, izjavila je danas regionalna direktorka Svetske banke za Evropu Džejn Armitidž.
Prema njenim rečima, neophodno je sprovođenje reformi u javnim troškovima i penzionom fondu, a od važnosti je i postizanje dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Armitidž je za RTS rekla da je od državnih zvaničnika dobila uverenja da će Srbija ostati posvećena reformama i da će vlada sprovoditi teške mere koje će morati nekako da objasni građanima.
Ona je povodom navoda o smeni guverenera Narodne banke Srbije rekla da je svim zvanicnicima saopštila da je princip nezavisnosti nacionalne banke veoma važan.

KONUZIN: RUSIJA SPREMNA ZA EKNONOMSKU SARADNJU SA SRBIJOM

BEOGRAD, 1. avugsta 2012. (Beta) Rusija je spremna za ekonomsku saradnju sa Srbijom, ali još ima dogovora koji nisu realizovani zbog neefikasnog rada, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin. Upitan da li je Rusija spremna da ekonomski pomogne Srbiji koja ima veliki budžetski deficit Konuzin je rekao da je Rusija svesna teškog ekonomskog stanja u Srbiji i da pažljivo prati situaciju.
"Spremni smo da razmatramo obraćanje Srbije u cilju dalje ekonomske saradnje. Još ima principijenonh dogovora do čije realizacije ne možemo doći jer nije bilo efikasnog delovanja", kazao je Konuzin novinarima. Ruski amabasador je sa predstavnicima Srbije položio vence na spomenik srpskim i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, na dan 98. godišnjice od početka tog sukoba.
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić ranije je kazao da bi Srbije mogla da zatraži od Rusije da deo iz kredita za želežničku infrastrukturu izdvoji za podršku budžetu Srbije, pošto je budžetski deficit premašio sedam odsto BDPa.
Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine. Do sada je povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu, a ugovoranje dela kredita od 800 miliona dolara za železnicu bilo je u zastoju zbog toga što nisu bili pripremljeni projekti.