Daily Survey

Beograd, 02. Mart 2012.

SRBIJA - EU

ROMPEJ : SAVET EU DODELIO STATUS KANDIDATA

BRISEL, 01. marta (Tanjug) - Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej saopštio: Savet EU dodelio status kandidata
Sat pre isteka 1. marta šefovi država ili vlada država clanica EU na samitu u Briselu dodelili su Srbiji status kandidata za clanstvo u Uniji.
Vest je prvi saopštio na društvenoj mreži Tviter predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, a potom su tu vest potvrdili predstavnici Danske i predsednik Evropske komisije Žoze Manule Barozo, takode na Tviteru.
Rompej je kansije zvanicno saopštio da su lideri EU odlucili da dodele Srbiji status kandidata za clanstvo u EU. "To je znacajno postignuce", izjavio je Rompej na pres konferenciji u sedištu EU, posle sastanka šefova država i vlada zemalja clanica i dodao da ono prizlazi iz "uspešnog dijaloga, za koji su zaslužne obe strane".
Prema njegovim recima, evropski lideri ocekuju da vecerašnja odluka Evropskog saveta "ohrabri Srbiju na nastavi da ispunjava kriterijume na evropskom putu i da ostane posvecena dijalogu".
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je odluku Evropskog saveta i podsetio da je prilikom nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadicem, u utorak u Briselu, bio uveren da ce Srbija dobiti status kandidata na ministarskom sastanku ili na samitu EU, jer to zaslužuje.
Rasprava o Srbiji trajala je veoma kratko, javlja izveštac Tanjuga.
Prethodno je potpisivanjem protokola izmedu Srbije i Rumunije o položaju manjina u obe države otklonjena poslednja prepreka za dodelu statusa kandidata Srbiji.
Na sastanku šefova diplomatija EU pre dva dana Rumunija je izrazila rezerve po pitanju položaja vlaške manjine u Srbiji i to vezala za podršku dodeli statusa.

SRBIJA DOBILA STATUS KANDIDATA ZA EU

BEOGRAD, 1. marta (Tanjug) - Srbija je od veceras i zvanicno kandidat za clanicu Evropske unije.
Odluku o dodeli statusa Srbiji su na samitu u Briselu doneli šefova država ili vlada zemlja EU, nakon što je u toku dana otklonjena i poslednja prepreka za status potpisivanjem protokola izmedu Srbije i Rumunije o položaju manjina u obe zemlje.
Od 9. decembra, kada je Srbiji odložena dodela statusa kandidata uz uslov da pokaže nedvosmislen napredak u odredenim segmentima odnosa s Prištinom, naša zemlja ucinila je znacajne napore zbog kojih s velikom izvesnošcu sutra ocekuje odluku o statusu.
Decembarski uslovi odnosili su se na dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, što je uspešno okoncano prošlog petka sporazumom Beograda i Prištine uz posredovanje EU u Briselu.
U ostvarenju druga dva zatheva iz decembra sporovodenje vec postignutog sporazuma o integrisanom upravljanuju granicama i sloboda kretanja na severu, s posebnim naglaskom na slobodu kretanja za Euleks, takode je konstatovan napredak.
Dodatno ohrabrenje Srbiji donela je poseta šefa nemacke diplomatije Gvida Vestervelea Beogradu u danu kad je dogovor o regionalnom predstavljanju postignut, kao i nedvosmislene poruke ohrabrenja koje su upucene iz SAD i najvažnijih clanica EU u toku protekle sedmice.
Proces stabilizacije i pridruživanja formalno je zapocet u julu 2001. godine, kada je održan prvi sastanak Konsultativne radne grupe, koja je trebalo da pripremi Studiju izvodljivosti za Saveznu Republiku Jugoslavija, kao uvod u pregovore za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju SSP.

TADIC: SIGURAN SAM DA DOLAZE BOLJI DANI

BEOGRAD, 02. marta (Tanjug) - Status kandidata je veliko ostvarenje koje potvrduje da je Srbija na dobrom putu, ali clanstvo je samo formalni cilj, suština je bolji život za sve gradane, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsednik Srbije Boris Tadic i cestitao gradanima, jer je to, kako je rekao, pre svega njihovo ostvarenje.
"Status je uspeh pre svega gradana Srbije, jer su oni na svojim plecima izneli reforme", kazao je Tadic.
Prema njegovim recima, "put ka statusu je bio kompleksan reformski proces koji je bolan. Gradani Srbije su nosili na svojim ledima, placaju danak tog puta, ali sam siguran da dolaze bolji dani", dodao je on.
Status nije epohalno dostignuce, izjavio je Tadic, i dodao da ce epohalno biti kad postanemo clanica EU. "Clanstvo u Uniji je formalni cilj, a suština je bolji kvalitet života za sve gradane", rekao je Tadic.
Predsednik Srbije istakao je da se znacaj statusa kandidata ogleda i u cinjenici da smo na dobrom putu, što su ocenile najznacajnije evropske institucije. "Srbija je na dobrom putu, jer da tako nije ne bismo dobili status", dodao je Tadic. Kazao je i da je znacajno što je Srbija ocenjena kao zemlja slobode i demokratije, na šta, kako je rekao, svi gradani mogu da budu ponosni, jer smo o takvim ocenama "pre deset godina mogli samo da sanjamo".
Na pitanje novinara da li ce Srbija morati da prizna nezavisnost Koosva kako bi mogla da pristupi EU, Tadic je odgovorio: "Pozicija Srbije je jasna. Necemo priznati nezavisnost Kosova, ni pod kakvim okolnostima. Ni danas, ni sutra. To je naš nepromenjen stav.'
Na pitanje koji uslovi postoje kako bi Srbija dobila datum za pocetak pregovora, on je rekao da je najvažnije nastaviti dijalog Beograda i Prištine i posebno istakao znacaj dogovora o telekomunikacijama, i slobodnog pristupa Euleksa i Kfora na celoj teritoriji Kosova. "Srbija je privržena ostvarenju tih ciljeva, ali mi cemo braniti i dalje naše legitmne interese", porucio je on.
Predsednik Srbije naveo je i da ono što se dešavalo poslednjih dana u Briselu a vezano je za rezerve koje su imale zemlje poput Rumunije, Litvanije i Poljske nece promeniti odnose sa tim zemljama.
"Srbija je tradicionalni prijatelj Rumunije, Rumuni su gradani naše zemlje i ništa se tu nece izmeniti. Mi smo Rumuniji zahvalni i na podršci vezano za Kosovo u prošlosti", kazao je Tadic.
On je zahvalio na podršci koju su Srbiji u dobijanju statusa pružile sve punopravne clanice EU, ali je dodao da je podršku dobio i od Hrvatske. "Zahvalio sam se predsedniku Josipovicu i premijeru Milanovicu na podršci", rekao je Tadic.
Govoreci o izborima, Tadic je rekao da ce se izbori u Srbiji održavati po Ustavu i po redu, a da o predsednickim izborima još nije razmljišljao. "Izbori treba da se dešavaju po redu, ali, videcu. Morate me razumeti, stvarno nisam imao vremena da se bavim time", dodao je on.
Predsednik Srbije je takode rekao da ce se izbori na Kosovu i Metohiji održavati u saglasnosti sa rezolucijom 1244 i uz saglanost Unmika.
Tadic je rekao i da su ga o dobijanju statusa kandidata najpre obavestili njegovi saradnici, a da ga je prva zvanicno o tome obavestila visoka predstanivca EU Ketrin Ešton.
"Tacnije, poslala mi je SMS", kazao je Tadic odgovarajuci na pitanje novinara.

BORISU TADIC NAGRADA SAVETA EVROPE

BEOGRAD, 01. marta (Tanjug) - Predsedniku Srbije Borisu Tadicu ce 27. marta biti urucena nagrada Saveta Evrope, koja mu je dodeljena zbog "politickog doprinosa procesu pomirenja na Balkanu i integraciji Srbije u procesu evropske izgradnje".
Nagradu ce uruciti portugalski predsednik Anibal Silva, a Tadic ce dan pre ceremonije dodele nagrade otputovati u zvanicnu posetu Portugaliji, gde se nalazi institut Saveta Evrope Severjug, piše sutrašnja "Politika".
Ovo ce biti prvi put da se ova nagrada, ustanovljena 1990. godine za doprinose u razvoju ljudskih prava i interkulturalnog dijaloga i jacanje solidarnosti izmedu severa i juga, dodeljuje aktivnom predsedniku jedne države.

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: DOBIJANJE KANDIDATURE JE ZNAČAJAN KORAK

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da je dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU značajan korak i da misli da građani zbog toga imaju osećanje ogromnog zadovoljstva, ali i odgovornosti.
"Dobijanje kandidature treba da bude prvi značajan korak koji usmerava do realizacije cilja i boljeg života građana. Svi oni koji su najodgovorniji sada polažu ispit", rekla je ĐukićDejanović novinarima u Beogradu.
Evropska unija odobrila je sinoć Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji.

LIHT: ISTORIJSKI DAN, VAŽNO DA DRŽAVA NASTAVI REFORME

BEOGRAD, 01. marta (Tanjug) - Predsednica Beogradskog fonda za politicku izuzetnost Sonja Liht izjavila je veceras da je dan u kome je Srbija dobila status kandidata za clanstvo u EU "istorijski" i izrazila nadu da ce država nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU.
"Današnji dan je istorijski dan za Srbiju, jer je dobijanje kandidature danas, 2012. godine, potpuno drugacija stvar nego pre desetak godina i to možda mnogi ne znaju", istakla je Liht u izjavi Tanjugu, navodeci da dodatni znacaj toj odluci daje i to što je doneta u vreme ozbiljne krize u EU. Napomenula da dobijanje statusa kandidata ne znaci samo otvaranje nove stranice u odnosima sa EU, vec da je Srbija time poslala poruku da je mnogo kredibilnija zemlja nego ranije, buduci da je takva odluka zahtevala mnogo više preduslova nego pre desetak godina.
Liht je rekla da se nada ce "ovaj trenutak" biti ozbiljno shvacen i u Srbiji i da ce država nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU, bez obzira na predstojece izbore. "Nadam se da cemo nastaviti posao menjanja i uozbiljavanja institucija, borba protiv korupcije i kriminala mora biti nastavljena, jer nam se otvara nova mogucnost da uskoro otvorimo pregovore, da otvorenije i jace uvodimo evrospke standarde i vrednosti, ali i da poboljšavamo svakodnevni život", napomenula je Liht. To je, prema njenim recima, moguce samo ako svi prionemo na posao.

INFANTE:SRBIJA KRECE NOVIM PRAVCEM U NOVE IZAZOVE

BEOGRAD, 01. marta (Tanjug) - Stalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Beogradu Vilijam Infante rekao je da ce Srbija sada, po dobijanju statusa kandidata krenuti novim pravcem u nove izazove.
Proces promena u Srbiji uveliko tece i taj trend ce se posebno ubrzati posle vecerašnje odluke Saveta ministara u Briselu, rekao je Infante u Nišu, napominjujuci da ce taj put Srbiju voditi u novu buducnost punu izazova, ali i prepreka.
"Srbija danas krece u novu buducnost, susrešce se sa novim prilikama, novim šansama, novim izazovima, ali naravno i sa preprekama", rekao je Infante Tanjugu.
Infante istovremeno smatra da proces promena koji je zahvatio Srbiju mora biti intenzivniji i kreativniji. "Cvrsto verujem da ce se u Srbiji ubrzati taj proces. Kako? On ce ici u dva pravca ulaganjem u mlade i ulaganjem u obrazovanje. Na taj nacin cemo u Srbiji dobiti mlade ljude koji poseduju veštine koje ce biti neophodne kao elementi konkurencije na evropskom tržištu", zakljucio je Infante.
Infante je u Nišu ucestvovao u radu dvodnevnog seminara "Rodna ravnopravnost i prava manjina" koji je organizovao program "Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj" (PBILD).

SLEDECI KORAK DATUM PREGOVORA O CLANSTVU

BRISEL, 1. marta (Beta)- Srbija, nakon sticanja statusa kandidata za clanstvo u EU, pocinje da se priprema za prevazilaženje naredne stepenice u procesu evrointegracija dobijanje datuma pocetka pregovora o clanstvu, cime ce, kako su u više navrata isticali politicari u Beogradu, njen put ka EU postati neopoziv.
Za otvaranje pregovora o clanstvu potrebna je saglasnost svih zemalja clanica EU, a Srbija ce, osim što ce morati da zadovolji uslove postavljene u prošlosti svim kandidatima, morati i da ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, odnosno da ispuni kriterijume koje je definisala Evropska komisija.
Kako je veceras u izjavi Tanjugu podsetio bivši vicepremijer zadužen za evrointegracije Božidar Đelic, kako bi se zadovoljili svi uslovi koje je u oktobru definisala Evropska komisija preostalo je još da Beograd i Priština pronadu kompromis oko telekomunikacija i energetike.
Rok za otpocinjanje pregovora nakon što neka država dobije status kandiata ne postoji, u slucaju Hrvatske je on bio oko godinu i po dana, dok Makedonija, koja je status kandidata dobila 2005. godine još nije otpocela pregovore.
Povoljna ocena Evropske komisije o napretku u tom procesu i preporuka za pocetak pregovora može biti doneta u bilo kom trenutku, odnosno Srbija ne mora cekati neko od redovnih zasedanja komisije.
Pregovori o clanstvu u EU odnose se na obaveze koje nisu sadržane u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a pregovara se i o rokovima u kojima ce država kandidat da ispuni uslove potrebne za sticanje punopravnog clanstva.
Predmet pregovora su oblasti poput ucešca u radu zajednickih institucija (broj poslanika u Evropskom parlamentu, broj glasova u Savetu ministara...), zatim zajednicka poljoprivredna politika, regionalna politika, ekonomska, monetarna i budžetska politika.
Pravne tekovine EU su za potrebe pregovora razvrstane u 35 poglavlja. Ona poglavlja u kojima je postignuta saglasnost izmedu kandidata i EU zakljucuju se samo privremeno, a tek na kraju se usvaja ceo paket kada se utvrdi da su uspešno zatvorena sva poglavlja.
Pregovori ce, na osnovu iskustava zemalja koje su ih vodile u bliskoj prošlosti, verovatno biti otvoreni razgovorom o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na osnovna prava, pravosudne reforme, vladavinu zakona i bezbednost.
Po okoncanju pregovora potpisuje se Ugovor o pristupanju koji predvida tacan trenutak od kojeg pocinje punopravno clanstvo.
Od trenutka stupanja u punopravno clanstvo, za novu državu clanicu važe sva prava i obaveze koje proizlaze iz Ugovora o pristupanju, a ugovor predvida prelazne rokove za potpuno preuzimanje odredenih prava i obaveza, kao što su, na primer, preuzimanje evra i slobodno kretanje. Pre donošenja konacne odluke Evropski savet traži stav Komisije o pristupanju koji ga ne obavezuje, a takode je potrebno da se sa prijemom saglasi Evropski parlament apsolutnom vecinom glasova svojih clanova.
Nakon saglasnosti Evropskog parlamenta i Saveta, Sporazum o pristupanju potpisuju šefovi država i vlada. Sporazum zahteva da ga ratifikuju sve države clanice, u skladu sa njihovim ustavnopravnim propisima. Postupak pristupanja je okoncan kad se deponuju ratifikacioni instrument.


KiM – EU

FILE: PRIŠTINA DA RADI NA DUGOROCNOJ AGENDI ZA SEVER KIM

BRISEL, 1. marta (Beta)- Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Briselu da Priština treba da radi na dugorocnoj agendi za sever Kosova.
"Ponovo sam naglasio potrebu da Priština radi na inkluzivnoj i dugorcnoj agendi za sever Kosova" naveo je File u saopštenju posle sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Tacijem.
Prema njegovim recima, "jasno da je dalji napredak ka Evropi sada u rukama Kosova."
File je, povodom namere da se pocne sa izradom Studije izvodljivosti, dodao da je važan korak za odnose Kosova i Evropske unije.
On je istakao da kosovski lideri treba da postignu konsenzus o neophodnim reformama, posebno što se tice vladavine zakona i trgovine, i najavio da ce u tom cilju pokrenuti strukurni dijalog o vladavini zakona u Briselu kasnije tokom proleca.