Daily Survey

Beograd, 02. April 2012.

SRBIJA

JEREMIC: REALNO OCEKIVATI PORAST KINESKIH INVESTICIJA

HAINAN, 2. aprila (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremic boravi od danas u dvodnevnoj poseti Kini, gde na poziv kineske vlade ucestvuje ne najvecem azijskom ekonomskoinvesticionom forumu BOAO.
Jeremic ce govoriti na panelu pod nazivom "Uloga Azije u dostizanju globalnog odrzivog razvoja", gde ce pored njega ucestvovati i predsednik Svetske banke Robert Zelik, bivsi premijer Japana Jasuo Fukuda, kao i zamenik premijera Vijetnama Zeng Sjinli. Pored bilateralnih susreta sa kineskim zvanicnicima, ministar Jeremic ce imati i veliki broj sastanaka sa velikim azijskim i svetskim investitorima koji ucestvuju na ovom skupu. Medju njima su i predstavnici kineskih kompanija koje su vec aktivne u Srbiji, kao i onih cija se ulaganja ocekuju u narednom periodu.
"Zaista je cast nastupati sa globalnim liderima na forumu gde se okupljaju najuticajniji investitori iz citavog sveta. Prominentno ucesce koju su nam obezbedili domacini omogucilo nam je predstavljanje potencijala Srbije pred nekim od najvecih svetskih kompanija", rekao je Jeremic Tanjugu.
Nakon sastanaka koje imamo danas i sutra, realno je ocekivati porast kineskih investicija do kraja ove godine, istakao je šef srpske diplomatije.
"Srbija i Kina, koje su 2009. godine potpisale Sporazum o strateskom partnerstvu, imaju izvanredne politicke odnose, koji su umnogome doprineli daljem razvoju i produbljivanju ekonomske saradnje i povecanog interesovanja kineskih partnera za ulaganja u Srbiju," rekao je Jeremic.
BOAO forum je najveca ekonomskoinvesticiona konferencija u Aziji na kojoj ucestvuju politicki lideri, kao i predstavnici najvecih kompanija širom sveta.
Ovogodisnji BOAO forum otvorili su zamenik premijera Kine Li Kekuiang, koji ce u oktobru preuzeti funkciju premijera, premijer Italije Mario Monti, kao i premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani.

AMBASADOR FILIPOV: PUT SRBIJE U EU JE PUT U BOLJE RAZVIJENU DRŽAVU

LJUBLJANA, 30. marta 2012. (Beta)- Put u Evropsku uniji (EU) je put u bolje razvijenu državu, rekao je na današnjem savetovanju u ljubljanskom Centru Evropa ambasador Srbije u Sloveniji Predrag Filipov.
Učesnici savetovanja su kao ključne faktore naveli dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU i postizanje dogovora Beograda i Prištine o učešću Kosova na regionalnim susretima i sprovođenje zajedničkog upravljanja prelazima na severu Kosova.
Ambasador Filipov je naglasio da EU za Srbe predstavlja šansu da žive bolje i u sređenijoj državi, dodajući da Srbija u približavanju EU "uči od Slovenije".
Većina učesnika skupa ocenila je da će dalja sudbina Srbije zavisiti od parlamentarnih izbora u maju.
Poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin je pritom naglasio da "očekuje novu koaliciju, novu opoziciju i jaču vladu", uz ocenu da je pravi put za Srbiju u poštovanju Ustava i jačanju vlade, a da najveće teškoće predstavlja "sistemska korupcija".
Šefica predstavništva EU Nataša Goršek Mencin najavila je novi izveštaj Evropske komisije o Srbiji za oktobar do kada bi Srbija kao kandidat trebalo da pokaže da je "sposobna da sprovodi reforme" što znači da "Srbiju čeka težak zadatak" kako bi Komisija u izveštaju preporučila početak predpristupnih pregovora.
Bivši slovenački ambasador u Srbiji Borut Šuklja smatra da će ispunjenu dimenziju širenja slediti i realizacija projekata koje je EU već predvidela, a to su Jadranskojonski autoput, rekonstrukcija železničkog saobraćaja i sporazum o energetici.
Srpski ambasador Predrag Filipov najveće potencijale pridruživanja Srbije vidi u oblasti privrede, automobilskoj industriji, poljoprivredi, turizmu, kao i u energetici i zelenim tehnologijama.
Na savetovanju su još učestvovali poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, šefica predstavništva EU u Ljubljani Nataša Goršek Mencin, koordinator za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Mitja Štrukelj, kao i bivši ambasador Slovenije u Beogradu Borut Šuklja.

SRBIJA - KiM

DEJANOVIC: KORACI VLADE I MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

BEOGRAD, 2. aprila (Tanjug) Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukic Dejanovic izjavila je danas da Vlada Srbije, u saradnji sa medunarodnom zajednicom, preduzima neophodne korake kada je rec o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.
Đukcih Dejanovic je posle izložbe o apatridima "U potrazi za identitetom" na pitanje novinara da li ce biti održani izbori na KiM podsetila da je lokalne izbore na teritoriji cele Srbije raspisala istog dana kada su raspisani i parlamentarni.
"Pratim izbore, kao i vi", rekla je predsednica parlamenta.

IVANOVIC: PRIVREMENA VECA AKO NE BUDE LOKALNIH IZBORA

KOSOVSKA MITROVICA, 1. aprila (Tanjug)- Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je danas da je formiranje privremenih opštinskih veca alternativa neodržavanju srpskih lokalnih izbora na Kosovu, o kojima bi odluka mogla biti doneta iduce sedmice.
Ivanovic je gostujuci na Radiju "Kontakt Plus" u Kosovskoj Mitrovici rekao da bi imenovanje privremenih veca odlukom Vlade bilo sasvim prihvatljivo alternativno rešenje u slucaju da ne budu održani lokalni izbori na Kosovu i Metohiji i da Zakon o lokalnoj samoupravi definiše ovakvu situaciju.
"Najbolje rešenje je kad se ljudi izaberu na legalnim i legitimnim izborima, jer onda imaju nesporan politicki i pravni legitimitet. Ovako nemaju problem sa pravnim, ali objektivno receno, ako su imenovani, imaju malo manju politicku snagu nego kada su izabrani", rekao je Ivanovic.
On je takode upozorio da bi negativan odgovor UN, EU ili druge respektovane medunarodne organizacije o održavanju lokalnih izbora na Kosovu, mogao biti poziv za kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da "pošalje policiju, hapsi onoga ko nosi biracki materijal, zatvara biracka mesta i privodi ljude".
"Najveca opasnost je što u istom trenutku održavamo i parlamentarne izbore pa ako ne budemo mogli da donesemo materijal za lokalne, onemogucice nam donošenje birackog materijala i za parlamentarne izbore, zatvarace biracka mesta sa svim konsekvencama", upozorio je on.
Ivanovic je kazao da ce možda ove nedelje biti doneta politicka odluka o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, isticuci da ta odluka mora da uzme u obzir Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.
On je rekao da se Rezolucija 1244 SB UN ne može selektivno priznavati i da ga brine nejasan stav UNMIKa. "U tom stavu, oni kažu da u ovakvoj situaciji ne mogu organizovati izbore. To nije dovoljno jasan politicki odgovor i ocekujem da ce u periodu koji je pred nama biti pojašnjen," rekao je on.
Ivanovic je istakao da je južno od reke Ibar, bez pomoci UNMIKa, gotovo nemoguce organizovati izbore i da ako UN. Podsetio da je Srbija od 2000. godine na Kosovu organizovala cetiri puta parlamentarne i tri puta predsednicke izbore bez vecih problema i da "ako sada dozvolimo da insistiranjem na lokalnim izborima po svaku cenu prekinemo taj kontinuitet parlamentarnih i predsednickih izbora ..., bojim se da cemo svaki sledeci put imati problem sa Albancima".
Sad prosto moramo insistirati na tome da se ovaj kontinuitet održi i da se pronade rešenje koje je najmanje štetno, zakljucio je Ivanovic.

KUPER O HAPŠENJIMA:NE SME BITI PROIZVOLJNE UPOTREBE ZAKONA

BRISEL, 30. marta 2012. (Beta) Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper ocenio je, povodom hapšenja na Kosovu i u Srbiji, da "politički problemi moraju biti rešeni dijalogom i pregovorima, a ne proizvoljnom upotrebom zakona".
Prema saopštenju Kupera, "Evropska unija očekuje da obe strane poštuju obaveze preuzete u dijalogu". Posrednik EU je podvukao da "dogovori moraju biti sprovedeni" i dodao da EU poziva obe strane da "deluju odgovorno".
Poslednjih nedelja na Kosovu je, pod optužbom da ugrožavaju ustavni poredak Kosova, uhapšeno više od deset kosovskih Srba koji su zaposleni u MUPu Srbije, srpskim opštinama, Poštama Srbije.
MUP Srbije je uhapsio dva Albanca sa Kosova koje tereti za špijunažu, odnosno trgovinu drogom.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić zapretio je da će i Srbija hapsiti sve one sa Kosova koji ugrožavaju ustavni poredak Srbije dok ne budu oslobođeni uhapšeni Srbi.

KOCIJANCIC: HAPŠENJE NIJE KIDNAPOVANJE

BRISEL, 2. aprila (Tanjug)- Portparol Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Maja Kocijancic izjavila je danas da se hapšenje dvojice kosovskih policajaca kod Merdara ne može nazvati kidnapovanjem, i pozvala Beograd i Prištinu da problem rešavaju dijalogom, a ne selektivnom primenom zakona.
"Ja ne bih koristila taj termin", rekla je Kocijancic na redovnom brifingu za novinare u Briselu, komentarišuci izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Radžepija da su policajci, koji su uhapšeni nakon što su prešli administrativnu liniju sa centralnom Srbijom "kidnapovani".
Ona je podsetila da je evropski posrednik u dijalogu izmedu Beograda i Prištine Robert Kuper prošlog petka pozvao obe strane da izbegavaju selektivnu primenu zakona i problem rešavaju kroz dijalog.
"Mi smo u stalnom kontaktu sa obe strane", rekla je Kocijancic i istakla da u Briselu pažljivo prate razvoj situacije nastale nizom uzajamnih hapšenja za koja i u Beogradu i u Prištini tvrde da su u skladu sa zakonom. Najpre su prošle nedelje na Kosovu uhapšena cetvorica radnika Pošte Srbije kod kojih su pronadeni izborni spiskovi za srpske izbore na Kosovu. Oni su optuženi za podrivanje bezbednosti kosovske države. Nakon toga su srpske vlasti na prelazu Konculj uhapsile dva kosovska sindikalna radnika, koji su optuženi za šverc droge i špijunažu, da bi potom došlo do hapšenja dvojice policajaca koji su naoružani zašli na teritoriju centralne Srbije.

KOCIJANCIC: NASTAVAK DIJALOGA POSLE FORMIRANJA VLADE

BRISEL, 2. aprila (Tanjug) Evropska komisija ocekuje da ce se dijalog izmedu Beograda i Prištine, ciji tempo je u zastoju zbog predstojecih izbora u Srbiji, nastaviti "punim zamahom" posle formiranja nove vlade, rekla je danas Tanjugu Maja Kocijancic, portparol šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton. "Baš kao i tokom kosovskog izbornog procesa prošle godine, tako izbori u Srbiji mogu da uspore tempo sastanaka i smanje potencijal za postizanje dogovora", rekla je Kocijancic, ali je istakla da u Briselu ocekuju da se nakon formiranja nove vlade dijalog nastavi "punim zamahom".
Ona je podsetila da se sastanci na nivou radnih grupa odvijaju uobicajenim tempom. Kocijancic je u izjavi Tanjugu naglasila da je tokom dosadašnjih devet ciklusa postignuto sedam važnih sporazuma, i zakljucila da ce EU nastaviti da podržava saradnju Kosova i Srbije kako bi poboljšala uslove života gradana.

LUNAČEK ZA RAZGOVORE O SEVERU KOSOVA

PRIŠTINA, 30. marta 2012. (Beta) Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlemantu Urlike Lunaček rekla je danas da bi, nakon izbora u Srbiji 6. maja, trebalo održati politički dijalog o severu Kosova u kome bi razgovarale prištinske vlasti i predstavnici Srba sa severa.
Tokom sastanka sa novinarima u Prištini, Urlike Lunaček je kazala da bi se u taj dijalog vlasti u Beogradu uključile samo ako to bude nužno. U tim razgovorima bi posredovala Evropska unija, koja trenutno posreduje i u razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, rekla je ona.
Prema njenim rečima, Srbija treba da ispuni sve sporazume postignute sa Kosovom u okviru tehničkog dijaloga, jer u suprotnom neće dobiti datum početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.
Urlike Lunačak je danas doputovala u Prištinu i razgovarala sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem.
Njena poseta Kosovu dolazi dan nakon što je Evropski parlament usvojio deklaraciju o predstavljanju Kosova bez fusnote i nakon što je usvojen njen amandaman da se od Olimpijskog komiteta zatraži da se sportistima Kosova omogući učešće na ovogodišnjim igrama u Londonu.

DEL: POLITIČKI KRUG NA KOSOVU JE KORUMPIRAN

PRIŠTINA, 30. marta 2012. (Beta) Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Kristofer Del danas je optužio politički krug na Kosovu da je korumpiran i pozvao ih je na borbu protiv korupcije.
Govoreći na svečanosti povodom izbora novih tužilaca i sudija na Kosovu, Del je oštro govorio o korumpiranosti političkih partija na Kosovu i kazao da odnos prema korupciji mora da se promeni.
"Svi članovi političkih partija pokazuju prstom jedni prema drugima govoreći da su drugi korumpirani. Međutim, neki od onih koji pokazuju prstom na druge su spremni da pune glasačke kutije, da članovima svojih porodica pronađu neko dobro radno mesto u vladi i da svojim prijateljima omoguće da dobiju unosne ugovore kada je to u njihovom interesu", kazao je Del.
Američki ambasador je rekao da iz tih ocena ne isključuje nijednu partiju na Kosovu.
Sve to, prema njemu, doprinosi da na ekonomskom planu Kosovo tone jer nijedan strani investitor ne želi da investira u zemlji u kojoj hara korupcija.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je kazala da će se zauzeti za ostvarivanje reda i zakona na Kosovu i pozvala 56 novih sudija i tužioca da za prijatelje imaju zakone i Ustav Kosova.

DŽEJKOBSON NOVA AMERIČKA AMBASADORKA NA KOSOVU

PRIŠTINA, 31. Marta 2012. (Beta) - Senat SAD je potvrdio imenovanje Trejsi En Džejkobson (Tracey Ann Jacobson) za ambasadorku Sjedinjenih američkih država na Kosovu.
Ona će na funkciji ambasadora na Kosovu zameniti Kristofera Dela, kojem u junu istiće mandat.
Trejsi Džejkobson je diplomata od karijere. Na mesto ambasadora dolazi sa mesta zamenice direktora Instituta za spoljne poslove. Bila je ambasadorka SAD u Turkmenistanu i Tadžikistanu, zamenica izvršnog sekretara u Nacionalnom savetu za bezbednost i radila je kao diplomatski predstavnik SAD u Južnoj Koreji i Rusiji.