Daily Survey

Beograd, 02. Jul 2012.

KOSOVO I METOHIJA

FEJT: U SEPTEMBRU KRAJ NADZIRANE NEZAVISNOSTI KOSOVA

BEOGRAD, 1. jula (Tanjug) Medunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je danas da ce Medunarodna civilna kancelarija u septembru prestati sa radom i da ce se tada završiti period nadzirane nezavisnosti Kosova.
Fejt je, uoci sastanka Medunarodne upravljacke grupa za Kosovo (ISG) koja ce sutra u Becu razmotriti predlog za okoncanje nadgledane nezavisnosti Kosova, za B92 ocenio da su kosovske institucije dovoljno ojacale. On je rekao da ce na sastanku u Becu preporuciti da se ukine nadzirana nezavisnost jer je postignut progres u vladavini prava za sve zajednice navodeci primere medu kojima je i decentralizacija, "gde se srpskoj zajednici daju afirmativna prava i time postiže bolje upravljanje"
Prema njegovim recima, veliki progres je postignut i u drugim kljucnim oblastima "Ahtisarijevog plana", poput obezbedivanja jednakih prava za sve zajednice i zaštite kulturnog nasleda Srpske pravoslavne crkve.
Fejt je izrazio uverenje da ce period nadzirane nezavisnosti biti okoncan polovinom septembra, a objasnio je da ce druge medunarodne organizacije Kfor i Euleks i posle povlacenja njegove kancelarije ostati na Kosovu. "Dosta zemalja koje podržavaju Kosovo upoznato je sa ucinjenim progresom kosovske vlade i o tome da su zahtevi (iz Ahtisarijevog plana)ispunjeni", rekao je on dodavši da još uvek ima otvorenih pitanja poput severa Kosova.
Fejt je naveo i da ce nakon prestanka rada njegove kancelarije "biti drugih medjunarodnih timova koji ce nastaviti za rad", ocenivši da je Evropska unija najznacajnija za obe strane i za Beograd i za Prištinu.
"Ne znaci da ako mi odemo da se nece nastaviti rad ostalih organizacija... Kfor sa svojom misijom za ocuvanje bezbednosti na Kosovu i Euleks kome je produžen mandat još dve godine nastavice rad na jacanju reda i zakona na Kosovu", rekao je on.
Fejt je izrazio uverenje i da su kosovske institucije dovoljno snažne i sposobne da obezbede da "narocito srpska zajednica nastavi svoj život u miru i da napreduje". "I dalje verujem da se oni Srbi koji su prihvatili institucije Kosova osecaju sigurnijim i srecnim za razliku od onih koji su izabrali da ostanu u izolaciji", rekao je on. Izrazio je nadu i da ce proces zbližavanja na Kosovu "koji se bazira na poštovanju tradicije i nacina života i religije nastaviti da napreduje".
Ocenivši da situacija na Kosovu nije idealna i da postoje i problemi, i u velikoj nezaposlenosti i lošoj ekonomiji, Fejt je izrazio ocekivanje i da ce medjunarodno prisustvo na Kosovu smanjivati u narednim godinama.
Fejt je naveo da ce Kfor i Euleks i dalje biti anagžovani na zaštiti gradana, da je kosovska policija znatno napredovala u svojim sposobnostima a "preostaje pravosudni sistem jer tužioci i dalje imaju potrebu za savetovanjem i nadgledanjem od strane EU", rekao je on.
"Nije idelano ali mislim da je postignut znatan napredak a institucije su postepeno postale nezavisne", rekao je on ocenivši da ce tokom narednih godine stepen medunarodnog prisustva i savetovanja na Kosovu biti znatno smanjen.

REDŽEPI: DAČIĆEVA ILUZIJA O POVRATKU NA KOSOVO

PRIŠTINA, 30. juna 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi nazvao je "fontanom želja i iluzijom" najavu mandatara za sastav vlade Srbije Ivice Dačića da će se angažovati na povratku srpskih snaga na Kosovo.
Redžepi je Radiju slobodna Evropa rekao da ima kratak odgovor na Dačićevu izjavu "fontana želja i iluzije".
Dačić je 28. juna, povodom incidenata na Kosovu, rekao da Srbija na Kosovu nema bezbednosne snage, ali da će nova vlada Srbije "insistirati upravo na tome".
Analitičari na Kosovu ocenili su da je Dačić tom i sličnim izjavama "neprekidno provocirao" institucije Kosova.
Analitičar Nuridin Ibiši tekao je Radiju slobodna Evropa da je poslednja Dačićeva izjava direktna pretnja Kosovu. "Ovo treba shvatiti kao direktnu pretnju. Ta izjava ima za cilj da hrani srpski nacionalizam i da mu daje optimizam. To istovremeno ima za cilj da najavi novu opciju ultranacionalističke vlasti kakva je trenutno u Srbiji braniti Kosovo po svaku cenu", rekao je Ibiši.
Ibiši je naveo da bi institucije Kosova i međunarodni predstavnici trebalo da budu pažljivi, jer na severu Kosova "još deluju srpske ilegalne strukture". "I mi i međunarodna zajednica trebalo bi da budemo pažljivi, pošto oni mogu da preduzmu neka dela, ne možda upadom specijalnih snaga, ali mogu nastaviti incidente na granici sa ilegalnim strukturama", rekao je Ibiši.

HODŽAJ: DACICEVE IZJAVE IZAZIVAJU UZNEMIRENOST U REGIONU

PRIŠTINA, 1. jula (Tanjug) Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj smatra da izjava mandatara za sastav nove vlade Srbije Ivice Dacica da ce uciniti napore da vrati srpske snage na Kosovo izazivaju uznemirenje u regionu.
Hodžaj takode tvrdi da najnoviji razvoj dogadaja u Srbiji predstavlja povratak na stanje tokom devedesetih godina i na put koji ne vodi evropskim integracijama.
U interviju za albanski program Glasa Amerike Hodžaj je ocenio da je potreban pritisak medunarodne zajednice za povlacenje nelegalnih struktura sa severa Kosova i da nece biti nastavka razgovora izmedu Prištine I Beograda dok se ne sprovedu postignuti dogovori.
On tvrdi da je izbor Tomislava Nikolica za predsednika Srbije i davanje mandata za sastavljanje vlade Srbije Ivici Dacicu izazvalo uznemirenje na Balkanu, i kao razlog za uznemirenje izneo tri razloga.
To su, smatra Hodžaj, prošlost Ivice Dacica, kao "portparola partije i režima koji je cinio zlocine na prostorima Kosova, BiH i Hrvatske".
"Drugo, vreme i dan koji je izabran za formiranje vlade, znaci vidovdanska vlada je loša poruka za Kosovo i susedne zemlje Srbije. Trece, njegove prve izjave da ce uciniti napore da vrati srpske snage na Kosovu, su bez sumnje izjave, poruke koje se u Prištini, Sarajevu, Podgorici, Skopju I Zagrebu vide sa odredenim uznemirenjem", kaže Hodžaj.
Kako tvrdi, sve to dokazuje da se "Srbija vratila antievropskom putu".
Zbog toga je, prema njegovim recima, odgovornost Brisela i zapadnih partnera da budu jasni, izriciti, što se tice stava koji treba držati prema vladi koja se može vrlo brzo formirati u Beogradu.
On je ponovio stav da je Kosovo zainteresovano da normalizuje odnose sa Srbijom, ali kaže da "ni u kom slucaju ta normalizacija ne treba da se shvati kao dominacija Srbije prema Kosovu ili povratak srpske hegemonije nad Kosovom ili drugim zemljama regiona".
Hodžaj je govoreci o do sada postignutim sporazumima u okviru tehnickog dijaloga Beograda i Prištine rekao da je Priština odlucna da nema nastavka razgovora bez implementacije do sada postignutih sporazuma.
"Takav stav je premijer Taci preneo evropskom posredniku Robertu Kuperu. Nece biti narednih sastanaka dok se postignuti sporazumi ne ostvare, posebno imajuci jedan za Kosovo izuzetno znacajan sporazum kao što je integrisano upravljanje granicom", rekao je on.
Za nesprovodenje sporazuma o integrisanom upravljanju granicom i slobodi kretanja Hodžaj je kao krivca pomenuo Daciha koji je u prethodnoj vladi bio ministar unutrašnjih poslova Srbije.
Hodžaj je govoreci o stanju na severu Kosova rekao da medunarodna zajednica treba da pojaca pritisak na Beograd da "povuce svoje nelegalne jedinice sa severa, da povuce paramilitarne snage", što ce prema njemu uticati na smirivanje situacije i ukljucivanje Srba sa severa u ustavno pravi poredak na Kosovu.

TOPI I JAHJAGA: NOVA VLAST U SRBIJI DA PRIZNA REALNOST

PRIŠTINA, 29. juna 2012. (Beta) Predsednici Albanije i Kosova Bamir Topi i Atifeta Jahjaga ocenili su danas da je formiranje vlasti u Srbiji stvar srspkog naroda i pozvali one koji će je činiti da priznaju realnost nezavisnosti Kosova.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare Topi i Jahjaga pozvali su novu vladu Srbije i da nastavi put evropskih integracija.
Topi koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosova je na konferenciji odbacio mogućnost podele Kosova i naveo da je to pitanje zauvek zatvoreno.
"Ne treba ni pomisliti da može biti podele Kosova. Ta istorija je završena i svi treba da shvate ovu činjenicu, i oni koji sanjaju ovaj deformisani san", kazao je Topi na konferenciji za novinare na kojoj je govorila i predsednica kosova Atifeta Jahjaga.

TOPI: ALBANIJA PODRŽAVA KOSOVO NA PUTU KA EU

PRIŠTINA, 29. juna 2012. (Beta) Odlazeći albanski predsednik Bamir Topi izjavio je danas po dolasku u dvodnevu posetu Kosovu, da Albanija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i težnje Kosova da postane članica EU i NATOa.
Topi se prvo susreo sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom koja je ukazala da su Kosovo i Albanija faktori stabilnosti u regionu.
"Naše dve države imaju isti cilj na našem putu ka evropskim integracijama. Kosovo i Albanija se angažuju za mir, stabilnost i blagostanje u regionu i svetu", kazala je Jahjaga i zahvalila Topiju na stalnoj podrsci i lobiranju za nezavisnost Kosova.
Topi je rekao da mu je zadovoljstvo što mandat predsednika završava posetom Kosovu.
Prema njegovim rečima, kretanja i napredak na Kosovu otklonili su sve predrasude koje su postojale o Kosovu.
Posle Jahjage Topi se susreo sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem.
"Vi ste najbolji dokaz za demokratski svet, kako je jedna mala zemlja sa velikom moralnom snagom, uspela da se za desetak godina odvoji od bolova prošlosti i zonu rata i srpskog genocida pretvori u društvo mira, harmonije, demokratije i evropskih vrednosti. Kosovo je primer snage za promene, pobede dobrog nad zlom i uspostavljanja istorijske pravde", rekao je Topi poslanicima Skupštine Kosova.
Topi je rekao da će Albanija podržati stremljenja Kosova za evroatlanske integracije i ostvarivanje evropskih kriterijuma za putovanje bez viza u zemljama EU. Rekao je takođe da podržava dijalog Prištine i Beograda kao dijalog dve nezavisne i ravnopravne zemlje. "Podržavamo nepokoljebljivu volju Kosova za ravnopravnim dijalogom sa svim susednim zemljamama, uključujući i Srbiju... Albanija ocenjuje da su teritorijalni integritet i suverenitet Kosova nedodirljivi", rekao je Topi i dodao da Tirana podržava napore Prištine da ostvari vlast na svakom delu svoje teritorije.