Daily Survey

Beograd, 2. Avgust 2012.

SRBIJA – EU

LAMBSDORF: NEMA NOVIH USLOVA ZA SRBIJU

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Šef odeljenja za Jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Nikolaus Lambsdorf rekao je danas u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić da na putu Srbije u EU ne postoje nikakvi novi uslovi, saopštila je Vlada Srbije. Ne radi se o novim uslovima, već je potrebno ispuniti one koji su već dogovoreni u tehničkom dijalogu sa prethodnom vladom. Nemačka pažljivo prati situaciju u Srbiji i ukoliko dođe do napretka, spremni smo da pomognemo, a svaki pozitivan korak biće snažno pozdravljen iz Berlina, rekao je Lambsdorf, prenosi se u saopštenju.
Grubješić je, kako se dodaje, nemačkom zvaničniku prenela da će "Srbija uložiti dodatne napore da bi što pre dobila datum za početak pregovora sa EU, sa jasnim ciljem da građani u svakodnevnom životu što pre osete korist od evropske integracije".
Ona je istakla da je nova vlada spremna da preuzme sve obaveze koje je prethodna dogovorila u tehničkom dijalogu sa Prištinom, a da će u političkom dijalogu koji sledi, učestvovati najviši predstavnici države. Grubješić je posebno naglasila značaj postizanja nacionalnog konsenzusa u vezi sa Kosovom u koji bi trebalo da budu uključeni svi politički akteri u Srbiji.
Grubješić je takođe izrazila uverenje da će nova vlada odmah učiniti korake koji će ubrzati proces evrointegracije Srbije, a Lambsdorf rekao da se Nemačka snažno zalaže za nastavak širenja EU i da će nastaviti punu podršku Srbiji u sprovođenju reformi, piše u saopštenju.

BUDIMPEŠTA TRAŽI POŠTOVANJE AUTONOMIJE VOJVODINE

NOVI SAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet izjavio je da će Mađarska o novoj Vladi Srbije suditi na osnovu njenih dela, a u prvi plan je istakao poštovanje autonomije Vojvodine.
"Smatram da je značajno da vladin program u potrebnoj meri poštuje autonomiju Vojvodine i njena prava", rekao je Nemet za današnji novosadski "Mađar so" (Magyar Szo).
Dodao je da Mađarska očekuje da se nova vlast u Srbiji prema evropskim integracijama odnosi kao prema važnom prioritetu, da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da se osnuje posebna vladina kancelarija za ljudska i manjinska prava.
On je još rekao da su razumljiva strahovanja vojvođanskih Mađara od predstavnika nove vlasti u Srbiji, zbog istorijskog iskustva iz 1990ih godina.
"Srpska napredna stranka ne zaboravimo proizašla je iz Srpske radikalne stranke čiji je vođa Vojislav Šešelj bio jedna od ključnih figura brutalnog etničkog čišćenja u periodu ratova. Ako ovome još dodamo da je novi premijer bio portparol Slobodana Miloševića, svakako je razumljiva izvesna zabrinutost", kazao je Nemet. Dodao je da je i zbog toga važno da se o politici nove vlade ne sudi na osnovu njenih obećanja, nego na osnovu njenih dela.

SLOVAČKI PREMIJER ČESTITAO DAČIĆU

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Vlade Slovačke Robert Fico čestitao je danas Ivici Dačiću što je postao premijer Srbije, poručivši da će Slovačka nastaviti prijateljsku saradnju, saopštila je Vlada Srbije. Slovačka će nastaviti da podržava proces integracija Srbije u Evropsku uniju, ne samo politički, već i prenošenjem svojih iskustava iz procesa pristupanja, dodaje se u čestitki.
Fico je istakao da je njegova vlada spremna da razvija prijateljsku saradnju sa Srbijom i "širi bliske odnose u svim oblastima".

KIM

NIKOLIĆ: SRBIJA NEMA PRAVO DA SE ODRIČE, UDALJAVA OD KOSOVA

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija nema pravo ni da se odriče Kosova, ni da se od njega svakoga dana udaljava i da jedva čeka da se formira Nacionalni savet za bezbednost kako bi bila definisana strategija rešavanja kosovskog problema.
"Sve vreme čekam da se vlada formira, da dobijemo Savet za nacionalnu bezbednost, da na njemu svi otvoreno, a ja prvi imam tu obavezu, iznesemo svoje viđenje kako treba rešiti situaciju na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić u intervjuu za TV Pink.
"Potom treba onaj koga vlada ovlasti, prvo da se upusti u nastavak razgovora, a potom i u razgovore sa drugim ljudima u Srbiji koji mnogo znače, i od kojih treba tražiti savet i saglasnost", dodao je Nikolić. Nikolić je, međutim, dodao da je "sve u principu jasno".
"Srbija nema pravo na odricanje od Kosova i Metohije, isto tako nema pravo da se svakog dana pomalo udaljava od Kosova, a ponekad se čini kao da nam pesak curi kroz prste", rekao je on.
Predsednik je ukazao da konsenzus nije samo kad državni vrh raspravlja o važnom pitanju, već da on treba stepenasto da se izgrađuje.
Nikolić je rekao da je Savet za nacionalnu bezbednost "organ koji će morati najverovatnije da predloži strategiju za Kosovo i Metohiju", te da su u njemu članovi po službenoj dužnosti ministri i direktori službi bezbednosti.

NE ZNA SE KO CE VODITI DIJALOG SA PRIŠTINOM

SREMSKA KAMENICA 2.avg (Tanjug) – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dacic izjavio je danas da vladajuca koalicija još nije razmatrala pitanje ko ce biti glavni pregovarac Beograda, u slucaju da na jesen otpocne politicki dijalog sa Prištinom. Dacic je novinarima u Sremskoj Kamenici izjavio da ce državni vrh Srbije tokom avgusta najpre razmatrati pitanja u vezi sa nastavkom tehnickog dijaloga sa Prištinom, koji, kako je uveren, nece biti obnovljen pre septembra, buduci da je u Evropi "mrtva politicka sezona".
"Ako želimo da dijalog podignemo na politicki nivo, treba da razmišljamo ko ce biti na celu pegovarackog procesa. Tehnicke razgovore ce svakako voditi neko na nižem nivou, ali su to teme o kojim ce se razgovarai narednih nedelja", rekao je Dacic.

VULIN: SRPSKE INSTITUCIJE NA KOSOVU ĆE OPSTATI

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Kandidat za šefa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će srpske institucije u Pokrajini opstati, a da su jedine paralelne strukture one koje finansira Priština. "Na Kosovu postoje paralelne institucije, ali se one finansiraju iz Prištine, a ne iz Beograda. Za nas postoje samo legalne srpske institucije i one neće biti ukinute", rekao je Vulin u intervjuu za nedeljnik "Vreme". Po njegovim rečima, na Kosovu neće biti ukinuta nijedna opština, a sva rešenja biće u skladu sa zakonima Srbije.
Na konstataciju da uticajne zapadne države traže od Beograda ukidanje institucija Srbije na Kosovu, Vulin je kazao da ne može protiv Ustava koji jasno definiše Kosovo i Metohiju kao deo države.
"Nisam ni rekao da će to biti lako. Nije prijatno. Ali, to je jedino moguće. Ne mogu ja da promenim Ustav. Ustav i zakoni obavezuju da se izbori organizuju na teritoriji čitave Srbije. Jasno piše da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije i da iz takvog položaja slede obaveze svih državnih organa", naveo je Vulin. On je izrazio uverenje da će za takav stav imati razumevanja u Briselu, Vašingtonu i Moskvi.
"Postoje stvari o kojima ne možete da pregovarate. Među njih spadaju i legalne institucije Republike Srbije na Kosovu, pre svega opštine, organi raznih ministarstava Srbije koji tamo funkcionišu", rekao je Vulin i kazao da tu spadaju i sudovi.

KFOR: SPREČITI BLOKADU JARINJA SA SRPSKE STRANE

PRIŠTINA, 1. avgusta 2012. (Beta) Kfor je danas dematovao tvrdnje da merama koje preduzima na severu Kosova direktno utiče na snabdevanje osnovnim potrepštinama lokalnog stanovništva, jer je Kosovo lako dostupno preko zvaničnih prelaza Brnjaka i Merdara.
"Tvrdnje da mere koje misija preduzima (blokada atlernativnih putnih pravaca za kamione nosivosti veće od tri tone) direktno utiču na snabdevanje osnovnim potrepštinama lokalnog stanovništva (na severu) su lažne, zato što je Kosovo lako dostupno preko Kapija 3 i 31 Merdara i Brnjaka", navodi se u saopštenju misije. Kfor je u saopštenju zatražio od nadležnih organa da spreče ilegalnu blokadu komericijalnog saobraćaja severno od prelaza Jarinje na srpskoj strani administrativne linije sa Kosovom, kao i da se saobraćaj isključivo odvija preko zvaničnih prelaza.
"Kfor traži da se za komercijalni saobraćaj isključivo koriste zvanični administrativni prelazi, kao što su Jarinje, Merdare i Brnjak", navodi se u saopštenju iz te vojne misije.
Misija navodi da je u cilju održavanja sigurnog i bezbednog okruženja uspostavila nekoliko punktova za kontrolu vozila da bi sprečila kretanje komercijalnog saobraćaja nelegalnim pravcima preko administrativne linije. U saopštenju se dodaje da "Kfor neće dozvoliti bilo kakav razvoj situacije na terenu koji može da ugrozi sigurno i bezbedno okruženje ili ograniči slobodu kretanja".
Kfor dodaje da trenutno nema zadatak da proverava vozila velike nosivosti na punktovima za kontrolu vozila. Kfor je saopštenjem reagovao na blokadu magistralnog puta između Rudnice i Jarinja za teretna vozila od strane Srba sa severa pokrajine i tvrdnje Beograda da će Kforova mera blokade alternativnih puteva dovešti do nestašice i nemogućnosti snabdevanja hranom i lekovima,
Ocena Beograda usledila je nakon što je Kfor blokirao alternativni putni pravac od Raške preko Tresave ka Kosovu i zabranio kretanje kamionima sa robom nosivosti preko tri tone.

MANDAT EULEKSA U NAREDNE DVE GODINE VAN REZOLUCIJE 1244

PRIŠTINA, 2. AVGUSTA 2012. (Beta) Vlada Kosova postigla je saglasnost sa Evropskom unijom da se Euleksu, posle prestanka nadgledane nezavisnosti, produži mandat za dve godine, ali da pravna osnova delovanja misije ne bude Rezolucija 1244, prenosi danas prištisnki list "Koha ditore".
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da u sporazumu, odnosno prepisci predsednice Kosova Atifete Jahjage i predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, treba da piše "da su pravni osnovi za delovanje Euleksa 17. i 4 februar 2008. godine dani proglašenja nezavisnosti i upućivajna prvog zahteva za delovanje misije na Kosovu, kao i datum kada je doneta odluka Saveta ministara EU o dislokaciji misije". Kuči je dodao da, posle potpisivanja, sporazum treba da verifikuje Skupština Kosova.
Kuči je dodao da postoje i dva takođe izuzetno značajna pitanja među kojima je rok misije na Kosovu. "Naš je predlog da mandat misije traje do 15. juna 2014. godine. Verujem da o tome imamo približene stavove sa ostalim međunarodnim faktorima uključujući EU i SAD", kazao je Kuči.
Sledeći bitan faktor je, po njegovim rečima, imenovanje sudija i tužilaca iz misije, koji treba da budu imenovani formalno, odnosno da za njihovo imenovanje saglasnost da predsednica Kosova.
Vlada je, po Kučiju, predložila Briselu nekoliko faza delovanja Euleksa na Kosovu.
Predloženo je da prva faza počne u septembru i traje do marta 2013. godine, kada treba da usledi druga faza. Treća faza, po tom predlogu, treba da traje od septembra 2013. godine do 15. juna 2014. godine, kada se predviđa prestanak mandata Euleksa sa izuzetkom posebnih radnih grupa.

SRBIJA

NIKOLIĆ: UTVRDITI DA LI JE NEMAR UZROK NESREĆE NA KOPAONIKU

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomuislav Nikolić izjavio je danas da treba utvrditi da li su nepoštovanje protokola i nemar uzrok nesreće na Kopaoniku, u kojoj su dvojica podoficira Vojske Srbije poginula prilikom čišćenja terena od eksplozivnih sredstava.
"Videćemo, neka ostane da sačekamo nalaz istražnog sudije i vidimo štqa se tačno desilo i pod kojim okolnostima, ali ovo otvara pitanje da li postoji nemar koji se provlači neprekidno kroz ljude na najodgovornijim funkcijama", kazao je Nikolić za televiziju Pink.
Nikolić je ukazao da su nastradali veoma stručni, iskusni i osposobljeni ljudi Vojske Srbije.
"Bojim se da nije postovan protokol. Ako nije, konačno je vreme da izađemo pred građane Srbije i kažemo taj i taj nije sve uradio, nije sve obezbedio, da ne pada krivica na one koji su stradali", kazao je predsednik Srbije.
U današnjoj nesreći na Kopaoniku, tokom čišćenja terena od eksplozivnih sredstava, poginuli su stariji vodnik prve klase Nebojša Milić (37) iz 98. vazduhoplovne brigade i stariji vodnik Slaviša Marković (36) iz 204. vazduhoplovne brigade, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

DAČIĆ: SMANJITI TROŠKOVE ZA PREDSEDAVANJE GS UN

SREMSKA KAMENICA, 2. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da treba smanjiti troškove za predsedavanje Vuka Jeremića Generalnom skupštinom UN, ali da se mora napraviti proračun koji će omogućiti da se ta važna politička funkcija obavlja nesmetano.
Dačić je u izjavi novinarima u Sremskoj Kamenici ocenio da je funkcija koju će u UN obavljati doskorašnji šef diplomatije Vuk Jeremić važna za Srbiju i izuzetno korisna za njenu spoljnu politku.
Po njegovim rečima, loše je što se unutarstranački sukob u Demokrastskoj stranci prelama preko Vlade Srbije i tog važnog pitanja.
"Prošla vlada je donela odluku o troškovniku, a nova vlada odluku da značajno smanji troškove, ali će biti dovoljno para za obavljenje ove misije", rekao je Dačić.
Premijer je procenio da će vlada doneti odluku da troškovi za ceo Jermićev jednogodišnji mandat budu 1,5 miliona evra. Po objavljenim podacima, Jeremićevi i troškovi predsedavanja Generalnom skupštinom UN trebalo je da budu oko 7,3 miliona dolara.

DAČIĆ: NOVA VLADA NEĆE DONOSITI ODLUKE PROTIV AUTONOMIJE

SREMSKA KAMENICA , 2. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio da danas da nova Vlada nije donela ni jednu odluku protivnu autonomiji Vojvodine niti će ih donostiti tokom svog mandata. Dačić je novinarima u Sremskoj Kamenici rekao da treba naći rešenje koje neće biti protivustavna o autonomiji Vojvodine i koja neće izazivati političku napetost.
Komentarišući to što je Ustavni sud Srbije osporio nadležnosti Vojvodine, Dačić je kazao da "nije on birao" sudije Ustavnog suda, nego Demokratska stranka i da nema razloga da sumnja u odluku Suda.
"Nema potrebe za zaoštravanjem politike jer ova vlada nije ništa preduzela po pitanju smanjenja autonomije Vojvodine. Autonomija Vojvodine je autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije", kazao je Dačić.

LJAJIĆ OSTAJE PREDSEDNIK SAVETA ZA SARADNJU SA HAGOM

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić trebalo bi da i u sledećem mandatu ostane na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom u Hagu, rečeno je agenciji Beta u tom savetu. Novi ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informatičkog društva nastaviće da rukovodi saradnjom sa Haškim sudom u preostalim tehničkim pitanjima, dostavljanju dokumentacije, kao i pružanju odbrane i ostale vrste pomoći srpskim osuđenicima i njihovim porodicama.
Ljajić je za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom u Hagu imenovan 2004. godine.

SRBIJA – EKONOMIJA

NIKOLIĆ: SMENA GUVERNERA NARODNE BANKE SRBIJE REALAN EPILOG

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je veoma realno da epilog sutrašnje sednice Skupštine Srbije bude smena guvernera Narodne banke Dejana Šoškića.
Nikolić je u intervjuu televizji Pink rekao da je proteklih 12 godina svaka nova vlast imala potrebu da ima guvernera Narodne banke u kojeg će imati poverenja i zapitao se zbog čega se digla velika prašina oko promene guvernera. "Sačekajte, ako Skupština promeni guvernera Narodne Banke Srbije, a može da ga promeni po zakonu, procenite njegov rad. Mi loše ocenjujemo rad guvernera narodne banke Srbije", kazao je Nikolić, pred sutrašnje zasedanje parlamenta na kojem će se razmatrati i izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS). Predsednik Srbije ocenio je da veliki deo privrede Sbije nestao zato što se zaduživao po jednom kursu dinara, a danas se dug otplaćuje po 50 odsto većem kursu.
Kako je ranije najavljeno, Vlada Srbije bi novog šefa Bezbednosno informativne agencije trebalo da izabere u četrvtak, a predsednik Srbije je potvrdio da je ozbiljan kandidat za tu funkciju njegov savetnik Nebojša Rodić. "On je državni pravnik stare škole, potpuno je posvećen državi i mislim da će taj posao da obavlja izvanredno. Nije posvećen ni praćenju ni špijuniranju ni pravljenju tajnih dosijea, potpuno je u službi države", kazao je Nikolić.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će borba protiv korupcije i kriminala biti odlučna, oštra i opasna, a "moguće je i da Srbija dobije novog Sanadera".
"Videćemo ko je koliko umešan, ne mogu sada da kažem da će dobiti (novog Sanadera), ali može da se desi", kazao je predsednik Srbije.
On je ocenio da ne treba "proganjati bivše", ali i poručio i da će biti organizovana "hajka" na kriminal.

DAČIĆ SA BANKARIMA O POBOLJŠANJU PUTEVA

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) Premijer Ivica Dačić podržao je danas program rehabilitacije i unapređenja bezbednosti puteva u Srbiji kojim je predviđeno obnavljanje više od 2.300 kilometara puteva.
Dačić je predstavnicima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke rekao da će taj projekat od 500 miliona dolara, unaprediti bezbednost saobraćaja i uskladiti kvalitet puteva sa evropskim standardima, saopštila je Vlada Srbije.
Predviđeno je da se, uz finansijsku podršku Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj rehabilituje više od 2.300 kilometara na 83 deonice puteva, piše u saopštenju.

DINKIĆ: SRBIJI POTREBAN NOVI PROGRAM SA MMF

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Srbiji potreban novi program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji će biti u interesu Srbije. "Predstavnici MMF su rekli da je postojeći program 'mršav' i da treba napraviti novi", kazao je Dinkić novinarima u Palati Srbije u Novom Beogradu.
On je kazao da program koji Srbija ima sa MMF nije "ni zaživeo" jer je prethodna vlada prekršila dogovor i nije u skladu sa aranžmanom napravila Zakon o budžetu za 2012. godinu.
Srbiji je potreban program koji je funkcionalan, a ne samo na papiru, ocenio je Dinkić i najavio da će novi aranžman sa MMF biti napravljen u razgovorima sa Misijom fonda kojoj je upućen zvaničan poziv za dolžak u Srbiju. Aranžman sa MMF od 1,1 milijardu evra zamrznut je februara pošto je premašen dogovoreni budžetski deficit Srbije.

LAGARD: MMF SPREMAN DA POMOGNE NOVOJ VLADI

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Međunarodni monetarni fond (MMF) će biti spreman da pomogne novoj vladi da pripremi strategiju za rešavanje ekonomskih izazova sa kojima se Srbija suočava, saopštila je direktorka MMFa Kristin Lagard.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Lagard je čestitala predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću stupanje na dužnost premijera.
"Radujem se uspešnoj saradnji MMFa sa novom Vladom Srbije na čijem ste Vi čelu", navodi se u čestitki direktorke MMFa.