Bilten vesti

02. NOVEMBAR 2001.

SADRZAJ


* * *

SR JUGOSLAVIJA

PREDSEDNIK PARLAMENTA URUGVAJA U BEOGRADU

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic i delegacija Kongresa Urugvaja na celu sa predsednkom Doma poslanka Gustavom Karlosom Penadesom Ecebarneom konstatovali su u danasnjem razgovoru da postoje mogucnosti za vecu trgovinsku razmenu i bolju ukupnu saradnju izmedju dve zemlje, posebno u oblasti finansija, kulture i drugim podrucjima.

U ime urugvajskog Parlamenta predsednik Ecebarne je izrazio podrsku demokratskim promenama u Jugoslaviji i spremnost i otvorenost svoje zemlje za obnavljanje prijateljskih veza dveju drzava i naroda.

Predsednik Micunovic je istakao da je u nasoj zemlji postignuta saglasnost o neophodnosti ubrzane tranzicije i privatizacije. Pritom je, medjutim, istakao da je jednako vazno uspostavljanje socijalnog dijaloga i konsenzusa o troskovima reformi i njenoj podnosljivosti za sve slojeve stanovnistva. Micunovic je takodje ukazao na neophodnost ekonomskog povezivanja bivsih jugoslovenskih republika, kao i sa zemljama regiona.

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic izjavio je danas, posle susreta s predsednikom Doma poslanika urugvajskog Kongresa Gustavom Karlosom Penadesom Ecebarnom, da su nasoj zemlji veoma znacajni odnosi s Urugvajom, kao vaznom zemljom u Latinskoj Americi. "Urugvaj je nama jako bliska zemlja, iako je (geografski) jako daleko. Sada pokusavamo da razvijamo trgovinske odnose, da povecamo trgovinsku razmenu i kulturne odnose", rekao je Micunovic, dodajuci da je Urugvaj "Svajcarska Latinske Amerike".

Izrazavajuci zadovoljstvo sto se nalazi u poseti Jugoslaviji, Gustavo Ecebarne je istakao da je cilj posete urugvajskih kogresmena da izraze podrsku naporima koje narod i vlada Jugoslavije cine i da izraze najbolje zelje za uspeh prosesa koji su u Jugoslaviji zapoceli. "Zelimo da kroz razgovore s jugoslovenskim zvanicnicima prenesemo podrsku i najbolje zelje naroda Urugvaja i Latinske Amerike da uspesno okoncate ovaj zapoceti proces", rekao je Ecebarne, izrazivsi misljenje da je jugoslovenski narod "previse trpeo i da je doslo krajnje vreme da uziva u miru i razvoju koje zasluzuje".

Ecebarne je istakao i da je nevelika kolonija jugoslovenskih emigranata u Urugvaju uspela da prenese Urugvajcima ljubav prema nasoj zemlji, bez obzira na veliku udaljenost.

"Ubedjen sam da moramo zajednickim naporima da radimo na unapredjenju saradnje na politickom, ekonomskom i kulturnom planu", zakljucio je Ecebarne.

Urugvajska kongresna delegacija boravi u uzvratnoj poseti Jugoslaviji, na poziv predsednika Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljuba Micunovica.

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Saradnja Jugoslavije i Urugvaja na parlamentarnom nivou moze znacajno doprineti unapredjenju ukupnih odnosa dve zemlje, koje, bez obzira na geografsku udaljenost, povezuju bliska gledanja i interesi, istaknuto je danas u razgovoru predsednika Veca republika Savezne skupstine Srdje Bozovica sa delegacijom Kongresa Urugvaja koju predvodi predsednik Doma poslanika Gustavo Karlos Penades Ecebarne.

Konstatovano je da razgovori parlamentaraca predstavljaju dobru osnovu i za intenzivniju privrednu saradnju, posebno za trgovinsku razmenu dve zemlje, koja je poslednjih godina bila na niskom nivou.

Predsednik Ecebarne je istakao da njegova zemlja sa velikom paznjom prati sve sto se desava u SRJ i da podrzava demokratske promene u nasoj zemlji, kao i njen povratak u medjunarodne politicke i ekonomske organizacije. On je rekao da veruje u mogucnost ocuvanja SRJ, jer svaka dezintegracija, u situaciji kada se mnoge zemlje regionalno ujedinjuju, ne vodi stabilnosti i perspektivi.

Na kraju razgovora, sef urugvajske delegacije uputio je poziv predsedniku Veca republika da poseti Urugvaj, sto je sa zadovoljstvom prihvaceno.

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - SMIP Goran Svilanovic razgovarao je danas sa predsednikom Poslanickog doma Kongresa Urugvaja Gustavom Karlosom Penadesom Ecebarneom, koji predvodi parlamentarnu delegaciju svoje zemlje u poseti SRJ, na poziv predsednika Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljuba Micunovica.

U razgovoru su razmenjena misljenja o aktuelnoj unutrasnjoj situaciji i spoljnopolitickoj aktivnosti dveju zemalja. Obostrano je izrazena spremnost za unapredjivanje bilateralnih odnosa, pri cemu je posebno ukazano na znacaj i potrebu razvoja ekonomske saradnje.

BEOGRAD, 2. novembra (Tanjug) - Pomocnik saveznog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom dr Dejan Jovovic u clanovi urugvajske parlamentarne delegacije razgovarali su danas u Beogradu o konkretnim merama za unapredjenje bilateralnih ekonomskih odnosa i saradnje, ali i u okviru regionalnih ekonomskih grupacija Juzne Amerike i Balkana.

Najvece sanse su u oblasti agroekonomije, gde bi instituti iz Jugoslavije saradjivali na modernizaciji poljoprivrede, pretezne privredne grane u Urugvaju.

Takodje su razmotrene mogucnosti za uspostavljanje saradnje na ekspertskom nivou u oblasti bankarstva.

Urugvaj poseduje soficistiran bankarski sistem, najrazvijeniji u Latinskoj Americi, koji omogucava slobodan transfer kapitala i uspesno kanalisanje poslova u sirokom okruzenju.

BEOGRAD, 1. novembra 2001. (Beta) - Potpredsednik gradske vlade Aleksandar Spasic razgovarao je danas u Beogradu sa parlamentarnom delegacijom Urugvaja koju je predvodio predsednik Doma poslanika Kongresa Gustavo Penadez.

Razmenjena su iskustva o organizaciji lokalne samouprave, a razmotrena je i mogucnost saradnje dve prestonice.

MIP SRJ U POSETI SLOVENIJI

LJUBLJANA , 2. novembra (Tanjug) - SMIP Goran Svilanovic, koji boravi u zvanicnoj poseti Sloveniji, razgovarao je danas pre podne u Ljubljani sa najvisim funkcionerima o blateralnim odnosima dve zemlje.

Svilanovic je sa predsednikom Slovenije Milanom Kucanom i predsednikom Parlamenta Borutom Pahorom, kao i MIP Dimitrijem Rupelom, razmotrio mogucnosti za dalje uspostavljanje svestrane medjudrzavne saradnje.

Odnosi SRJ i Slovenije obostrano su ocenjeni kao dobri.

Naglaseno je takodje da je razvoj tih odnosa razvoj, kao i uspostavljanje novih, narocito politickih i privrednih kontakata, u interesu obe zemlje.

U razgovorima je bilo reci i o prilikama u SRJ, regionu i jugoistocnoj Evropi.

Razmenjeni su, takodje, stavovi dve drzave o aktulnim medjunarodnm zbivanjima.

Svilanovic i Rupel potpisace danas posle podne u Ljubljani prve medjudrzavne ugovore SRJ i Slovenije, Sporazum o medjunarodnom prevozu putnika i roba, i ukidanju viza za diplomatske pasose.

Dva ministra ce potpisati i Protokol o saradnji ministarstava inostranih poslova SRJ i Slovenije, koji, izmedju ostalog, predvidja redovne konsultacije o bilateralnim i drugim pitanjima.

Vodje diplomatija dve zemlje prisustvovace danas u Ljubljani otvaranju prve Ambasade SRJ u Sloveniji.

VLADA SRJ FORMIRA KANCELARIJU ZA PRIDRUZIVANJE EU

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Savezna vlada je danas u Beogradu donela odluku o obrazovanju njene kancelarije za pridruzivanje SRJ Evropskoj uniji, telo koje ce biti sagovornik predstavnicima EU za ucesce SRJ u Procesu stabilizacije i asocijacije.

Vlada je na sednici kojom je predsedavao savezni premijer Dragisa Pesic, razmotrila i usvojila Izvestaj o rezultatima prvog i pripremi drugog sastanka Konsultativne radne grupe SRJ za EU koja razmatra politicke i ekonomske reforme, s ciljem priprema zemlje za pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji. Ovaj proces predstavlja nov regionalni pristup EU u odnosu na zemlje Jugoistocne Evrope, ciji je cilj jacanje politicke i ekonomske stabilnosti na Balkanu. Osnovni instrumenti za to su pruzanje autonomnih trgovinskih olaksica zemljama regiona od strane EU i program finansijske podrske procesu pridruzivanja.

Kancelarija Savezne vlade ce obezbedjivati koordinaciju strucno-administrativnih poslova izmedju saveznih ministarstava i institucija, kao i izmedju saveznih i republickih organa, u okviru procesa pridruzivanja, pratiti sprovodjenje reformi u svim sektorima i na svim nivoima, primenu programa finansijske pomoci i pripremati pregovore o potpisivanju i primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju.

MICUNOVIC: STATUS VOJVODINE NE MOZE BITI INTERNACIONALIZOVAN

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic izjavio je danas da status Vojvodine nikako ne moze biti internacionalizovan i da unutrasnje uredjenje zemlje nije povezano s integracijom Jugoslavije u Evropu. "Medjunarodnu zajednicu samo interesuje da li se postuju ljudska prava i prava nacionalnih manjina", rekao je Micunovic. On je dodao da, u tom smislu, nemamo prigovore medjunarodne zajednice niti da gusimo ljudska prava ni da diskriminisemo nacionalne manjine.

"Kako cemo resiti unutrasnja pitanja predstavljanja vlasti, to je pitanje dijaloga i mislim da treba s puno fleksibilnosti da udjemo u te razgovore. Najvaznije je da napustimo socijalisticki drzavni koncept resavanja autonomija", rekao je Micunovic i istakao da moramo da primenimo evropski model.

"Autonomije u tom modelu podsticu samostalnost drustva i lokalne samouprave, a ne jacaju elemente drzavnosti u bilo kom delu. Drzava treba na svim nivoima da se, koliko je god moguce, uzdrzava od regulisanja privrednih odnosa - to treba prepustiti lokalnoj samoupravi i regionalnom resavanju problema", rekao je Micunovic.

Predsednik Veca gradjana naglasio je da pitanje autonomije ne moze biti odvojeno od pitanja sto vece demokratizacije, ali i da je to pre svega ekonomsko pitanje.

"Mi smo sada u trzisnoj ekonomskoj reformi, koja sve vise razvija privatne oblike vlasnistva, tako da roba vise nema nikakvo nacionalno obelezje. Savrseno je svejedno gde se ona proizvodi, ona je na trzistu i mora da ima svetski konkurentnu cenu. To znaci da drzava ne moze vise da odredjuje cene i time favorizuje jedan region u odnosu na drugi", rekao je Micunovic.

ZIVKOVIC: PRIPREMA SE ZAKON O GRANICI

KRUSEVAC, 1. novembra (Tanjug) - Savezni MUP Zoran Zivkovic izjavio je da se priprema zakon o granici kojim se predvidja da savezni MUP preuzme obezbedjivanje drzavne granice od Vojske Jugoslavije i sluzbi republickog MUP iz tih oblasti.

"Ocekujem da ce taj projekat biti zavrsen i fakticki poceti da se primenjuje u 2002. godini", rekao je Zivkovic u emisiji krusevacke RTV "Pobeda". "Za ovaj projekat dobar deo sredstava obezbedicemo iz budzeta EU i medjunarodnih fondova za te namene", dodao je Zivkovic. On je objasnio da cemo, primenom ovog zakona, posebno na nasim istocnim i juznim granicama, pomoci Evropi u sprecavanju sverca oruzja i droge, sto je posebno aktuelno zbog pojave svetskog terorizma.

SRJ-NBJ: DINKIC OCEKUJE ZNATAN OTPIS DUGA PARISKOM KLUBU

NIS, 1. novembra 2001. (Beta) - Guverner NBJ Mladjan Dinkic ocenio je danas da ce Pariski klub poveralica otpisati SRJ znacajan deo duga. "Pregovori sa Pariskim klubom pocinju 12. novembra. Mi smo trazili otpis dve trecine duga, a koliko cemo zaista dobiti ne znam. Bice tesko ali nadam se da ce potpredsednik savezne Vlade Miroljub Labus uspeti", rekao je Dinkic.

On je kazao da je najmanje 600 miliona dolara jugoslovenskog duga otkupljeno na sekundarnom trzistu.

BIH-SRJ-TOKIC: OTVORENO NOVO POGLAVLJE U ODNOSIMA SRJ I BIH

NOVI PAZAR, 1. novembra 2001. (Beta) - Predsedavajuci Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH Sejfudin Tokic ocenio je danas da poseta zvanicne delegacije BiH Sandzaku otvara novo poglavlje u odnosima BiH i SRJ. Na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, Tokic je rekao da sa predstavnicima grada razgovarao o mogucoj saradnji sandzackih opstina na privrednom, kulturnom i informativnom planu. On je kazao da je postovanje medjunarodnih standarda put do integracije sa ujedinjenom Evropom. Predstavnici politickih stranaka, lokalne samoprave i nevladinih organizacija u Novom Pazaru ocenili su da boravak delegacije BiH u Sandzaku predstavlja jasno opredeljenje SRJ i BiH da grade medjusobne odnose na sasvim novim temeljima.

"Prvo sto mozemo da uradimo je da ugovorimo posetu odredjenih kulturnih institucija iz BiH Novom Pazaru", rekao je Tokic.

Tokic je kazao da ce BiH vec za nekoliko meseci postati clanica Saveta Evrope, kao i da "ukupnu politiku zasniva na medjunarodnim standardima".

Upitan sta misli o mogucem raspadu jugoslovenske federacije, Tokic je rekao da "podrzava integritet SRJ, ali ne negira ni pravo Crne Gore na otcepljenje". "Ukoliko do toga ipak dodje svakako cemo insistirati na postovanju prava svih, pa i bosnjacke manjine u ovoj republici", rekao je on.

SAD: NAKON PROMENE VLASTI UNAPREDJENE VERSKE SLOBODE U SRJ

VASINGTON, 1. novembra 2001. (Beta) - Sloboda veroispovesti zagrantovna je u vecini drzava sveta, ali veliki deo covecanstva ipak zivi u zemljama u kojima su verske slobode ogranicene ili ne postoje, ocenjuje se u izvestaju Americkog biroa za demokratiju, ljudska prava i rad.

U godisnjem izvestaju o postovanju verskih sloboda u citavom svetu ocenuje se da u SRJ savezni i republicki zakoni garantuju verske slobode, a savezna i republicke vlade to uglavnom postuju i u praksi. Postovanje verskih sloboda u SRJ i Srbiji unapredjeno je nakon izborne pobede Vojislava Kostunice i DOS. Nove vlasti obavezale su se da ce unaprediti postovanje ljudskih prava i iskoreniti dikriminaciju, ali u praksi Srpska pravoslavna crkva ipak ima povlascen tretman, ocenjuje se u izvestaju u kome je SRJ svrstana u grupu zemalja u kojima se jedna vera stavlja u privilegovan polozaj u odnosu na druge.

Uvodjenje veronauke u skole u Srbiji podrzali su pored SPC i katolicka, muslimanska i jevrejska verska zajednica, ali su neke protestantske grupe i nevladine organizacije izrazile zabrinutost da ce deca koja nisu pravoslavne vere biti "zigosana".

Kao ogranicenje verske slobode u izvestaju se spominje i najava uvodjenja verske sluzbe u vojsku, jer nije jasno hoce li verska sluzba biti omogucena i za pripadnike drugih vera, sem pravolsavne.

Osim toga, uprkos javnim zalaganjima za povratak konfiskovane imovine crkvama, napredak na tom planu jos nije ostavren.

U izvestaju se ocenjuje da je sloboda veroispovesti ugrozena na Kosovu, gde, uprkos nastojanjima UNMIK da obezbedi mir i podstakne postovanje ljudskih prava, bez obzira na etnicku ili versku pripadnst i dalje ima napada albanskih muslimana na pravoslavne Srbe i njihove verske objekte. Iako su ti incidenti etnicki a ne verski motivisani, strah za bezbednost kod srpskog stanovnistva ogranicava im slobodu kretanja, a time i veroispovesti.

U Crnoj Gori su odnosi medju verskim zajednicama generalno dobri, a krsenja ljudskih prava na verskoj osnovi su retka, ali napetost izmedju Srpske pravolsavne crkve i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve i dalje raste, sto suprotstavljene politicke strane politizuju.

U delu izvestaja koji se odnosi na SRJ istice se, na kraju, da americka vlada, brojnim kontaktima, posebno nakon obnvaljanja diplomatskih odnosa, podstice vlasti SRJ na razvoj etnicke i verske tolerancije u zemlji, kao i UNMIK i Kfor u naporima da zastite pravolsavne crkve i svetilista na Kosovu i sprece nove napade.

SRJ - SRBIJA - CRNA GORA

BOZOVIC: ZADOVOLJSTVO ZBOG IZVESTAJA VENECIJANSKE KOMISIJE

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Predsednik Veca republika Savezne skupstine i potpredsednik SNP Srdja Bozovic izrazio je danas zadovoljstvo povodom izvestaja Venecijanske komisije Saveta Evrope u kome se preporucuje "kvalifikovana vecina" na eventualnom referendumu u Crnoj Gori. "Misljenje medjunarodne zajednice gotovo je identicno zalaganjima onih politickih faktora koji se u SRJ zalazu za ocuvanje zajednicke drzave Srbije i Crne Gore", rekao je Bozovic.

Po njegovom misljenju, posebno je vazno naglasiti onaj deo izvestaja koji nesporno ukazuje na potrebu da eventualni referendum u Crnoj Gori moze biti relevantan samo ako se na njemu izjasni takozvana "teska", odnosno kvalifikovana vecina. "Mi tumacimo da je to apsolutno natpolovican broj ukupnog broja drzavljana Crne Gore ili, u drugom smislu, znacajna vecina od broja izaslih koja nije obicna, prosta vecina, vec - moguce - dvotrecinska vecina, koja ce obezbediti priznanje referenduma od strane svih politickih cinlilaca u Crnoj Gori i od medjunarodne zajednice", rekao je Bozovic.

Bozovic smatra da je "nepobitno utvrdjeno i da se moze sagledati meritoran stav" u prilog toga da referendum moze biti politicki konstruktivan iskljucivo ako na njemu ubedljiva vecina glasa za promenu drzavno-pravnog statusa Crne Gore. "Ako bi se uvazilo takvo strucno misljenje koje se poklapa sa politickim stavom koalicije 'Za Jugoslaviju'", onda bi SNP razumio rezultat referenduma, kakav god on bio", zakljucio je Bozovic.

AMB.MILINKOVIC OEBSu PRENEO STAVOVE SRJ O OPSTANKU FEDERACIJE

BEC, 1.novembra 2001.(Beta) - Ambasador SRJ pri OEBS Branislav Milinkovic predstavio je danas Stalnom savetu te organizacije u Becu jugoslovenske stavove o redefinisanju odnosa izmedju Srbije i Crne Gore, naglasivsi da je model minimalne i funkcionalne federacije najbolji pravni i ustavni okvir.Milinkovic je naglasio da jugoslovenske vlasti smatraju da demokratski izrazena volja naroda predstavlja jedinu osnovu za restruktuiranje savezne drzave.

On je dodao da drugi pristup jeste da bi svako novo otvaranje pitanja granica pokrenulo novi krug potencijalnih etnicko-teritorijalnih sporova u tom delu Evrope.

"Treci cilj pristupa jugoslovenskih vlasti jeste koncept ulaska u evropske tokove integracije, jer je strateski cilj SRJ ulazak u Savet Evrope i EU", rekao je ambasador SRJ pri OEBS.

"Mi smatramo da demokratskim preuredjenjem jugoslovenske federacije ovaj cilj moze biti brze ostvaren", dodao je Milinkovic. "U tom smislu, naznacili smo koje bi uslove referendum u Crnoj Gori trebalo da ispuni kako bi se ti strateski ciljevi ostvarili", kazao je on jugoslovenskim novinarima u Becu.

"Taj referendum trebalo bi da se temelji na odredbama Ustava Crne Gore, kao i na prihvacenim medjunarodnim standardima i ustaljenoj medjunarodnoj praksi", naglasio je ambasador Milinkovic.

Pored referendumske odluke potrebna je i dvotrecinska vecina u parlamentu da bi se verifikovalo izjasnjavanje.

Kada je rec o vecini koja je potrebna na referendumu, pozvali smo se na stav ODIHR koji inistira na kvalifikovanoj vecini, rekao je Milinkovic, podsetivsi da i Venecijanska komisija u tom kontekstu postavlja uslov da bi ona trebalo da predstavlja 50 odsto plus 1 od svih registrovanih biraca.

"Smatramo da je, s obzirom da ce sledece nedelje ODIHR izaci sa komentarom na novi predlog o referendumu u Crnoj Gori, vrlo vazno da evropske organizacije imaju jedinstven pristup ovom pitanju", naglasio je Milinkovic.

On je kao treci uslov koji je treba da ispuni referendum, naveo resavanje problema oko pitanja ko ima pravo glasa na refendumu, pre svega zbog Crnogoraca koji zive u Srbiji.

Cetvrti je uslov da referendumsko pitanje bude jasno postavljeno, posto se u nekim ekspertskim misljenjima javlja predlog da se postave dva pitanja, ali protiv takve solucije je argument da bi bilo tesko odrediti na sta se odnosi kvalifikovana vecina, objasnio je Milinkovic.

AMB.MILINKOVIC: SAD I EU ZA KVALIFIKOVANU VECINU NA REFERENDUMU U CRNOJ GORI

BEC, 1. novembra (Tanjug) - Predstavnici SAD i EU u OEBS podrzali su danas stav jugoslovenske vlade da bilo koja odluka na referendumu o buducnosti Crne Gore, da bi bila punovazna, mora da bude doneta kvalifikovanom vecinom birackog tela, izjavio je Tanjugu sef jugoslovenske misije pri OEBS u Becu Branislav Milinkovic.

Milinkovic je danas, na redovnoj sednici Stalnog saveta OEBS, obavestio to telo o stavovima jugoslovenske vlade o pitanju redefinisanja odnosa u jugoslovenskoj federaciji i o uslovima za organizovanje referenduma u Crnoj Gori. U diskusiji koja je, mimo uobicajene prakse na ovakvim sastancima, usledila, ucestvovali su ambasadori SAD i Belgije, kao predsedavajuceg EU.

Ambasador SAD je, po Milinkovicu, ocenio pitanje referenduma kao veoma znacajno i saglasio se sa jugoslovenskim stavovima u pogledu uslova koje bi demokratski referendum u Crnoj Gori trebalo da ispuni. On je posebno naglasio da bilo koja odluka na referendumu, da bi bila punovazna, apsolutno mora da bude doneta kvalifikovanom vecinom.

Ambasadorka Belgije je takodje pozitivno ocenila jugoslovenski pristup uslovima koje bi referendum trebalo da ispuni. Ona je, po recima sefa jugoslovenske misije pri OEBS, govorila o "redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore unutar SRJ", potvrdjujuci na taj nacin zalaganje EU za "demokratsku Crnu Goru u demokratskoj Jugoslaviji".

Predstavnici SAD i EU su nagovestili mogucnost da o ovoj temi bude reci na jednoj od narednih sednica Stalnog saveta OEBS, buduci da se sledece nedelje ocekuje jos jedno ekspertsko misljenje - Ureda za demokratske institucije i ljudska prava, koji ce komentarisati najnoviji nacrt zakona o referendumu Crne Gore.

MICUNOVIC: NE OCEKUJEM MNOGO OD RAZGOVORA SA KOALICIJOM ZA JUGOSLAVIJU

BEOGRAD, 1. novembra 2001. (Beta) - Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic izjavio je da "ne ocekuje mnogo" od sutrasnjeg sastanka predstavnika DOS i Koalicije Za Jugoslaviju sa predstavnicima savezne drzave. Kako pisu "Vecernje novosti", Micunovic je istakao da od sastanka ne ocekuje mnogo i ocenio da taj skup "ni na koji nacin nece uticati na razgovore koje u Crnoj Gori treba da vode predstavnici tamosnjih politickih blokova".

Predsednik Veca gradjana je kazao da je u ovom trenutku vazno kako na sve to gledaju Savet ministara EU i Savet Evrope koji, prema njegovim recima, imaju jedinstven stav da ce SRJ biti ta koja ce biti primana u Savet Evrope i druge evropske institucije.

PESIC: POTVRDA PLATFORME KOALICIONIH PARTNERA

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Savezni premijer Dragisa Pesic izjavio je danas Tanjugu da od sutrasnjih razgovora predstavnika DOS i crnogorske koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" ocekuje potvrdu kljucnih opredeljenja sadrzanih u Platformi o redefinisanju odnosa u jugoslovenskoj federaciji.

"Prirodno je da koalicioni partneri o tako krupnim pitanjima, kao sto je opstanak federacije, razgovaraju na visokom nivou da bi usaglasili strateske pravce realizacije zajednicke ideje", rekao je Pesic, ocenivsi da je taj sastanak u Beogradu deo koalicione saradnje u kojoj vladaju partnerski odnosi.

"Koalicija 'Zajedno za Jugoslaviju' potpuno je svjesna da rjesenje problema koji su nastali u Crnoj Gori ne moze traziti izvan Crne Gore. U tom smislu mi smo spremni za nastavak razgovora sa svim relevantnim politickim strankama na republickom nivou", kazao je Pesic.

On je istakao da od sutrasnjeg razgovora ocekuje "podrsu u tom pravcu i nedvosmislenu potvrdu kljucnih opredjeljenja sadrzanih u Platformi o redefinisanju federalnih odnosa kroz novi ustavni aranzman, sto je u potpunom skladu sa preporukama medjunarodne zajednice pa i najnovijim nalazom Venecijanske komisije", rekao je Pesic.

DJINDJIC: CRNOGORSKO RUKOVODSTVO POLITICKI ISKOMPLEKSIRANO

NIS, 2. novembra 2001. (Beta) - Premijer Srbije Zoran Djindjic je u intervjuu niskom dnevniku "Narodne novine" ocenio da "crnogorsko rukovodstvo pokazuje znake iskompleksiranosti jer u razgovorima sa nama traze monetarnu i carinsku samostalnost, a u slucaju da ih Evropa pozove u svoju zajednicu spremni su da se takvog suvereniteta odreknu momentalno", rekao je Djindjic. On je kazao da "Crna Gora nije Engleska" pa da zbog "svog ostrvskog suvereniteta ignorise EU". "Englezi imaju svoju funtu kao deo suvereniteta, a Crnogorci imaju nemacku marku i nemaju svoju monetu a zele suverenitet. To je odraz politickih kompleksa", rekao je premijer Srbije.

Djindjic je rekao da gradjani Srbije ne treba da se opterecuju odnosima Srbije i Crne Gore. "Narod u Srbiji treba da dozvoli da drzavno rukovodstvo pokusa da u pregovorima sacuva zajednicku drzavu i da ne bude element njenog destabilizovanja", rekao je Djindjic.

REPUBLIKA SRBIJA

DJINDJIC: REKONSTRKCIJE VLADE, ZA SADA NECE BITI

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Predsednik vlade Srbije Zoran Djindjic rekao je danas da nije tacna informacija da ce ovih dana biti rekonstruisana republicka vlada. "Tu informaciju sa cudjenjem sam procitao i meni nije poznato da ce se ovih dana rekonstrisati vlada", rekao je Djindjic.

Zamoljen da komentarise najavljeni dogovor predstavnika DOS i Koalicije "Zajedno za Jugoslaviju", srpski premijer je rekao da ce posao oko dogovora za referendum u Crnoj Gori najbolje obaviti parlamentarne partije u toj republici.

SRPSKI PREMIJER IDUCE SEDMICE U SAD

BEOGRAD, 2. novembra (Tanjug) - Premijer Srbije Zoran Djindjic predvodice delegaciju Vlade Srbije koja ce sledece nedelje, od 5. do 9. novembra, boraviti u zvanicnoj poseti Sjedinjenim Americkim Drzavama (SAD).

Teme sastanaka delegacije Vlade Srbije i americkih zvanicnika odnosice se na podrsku SAD ekonomskim reformama i demokratskim promenama u Srbiji, ubrzavanju procesa tranzicije, kao i na pregovore s Pariskim i Londonskim klubom poverilaca o otpisu i reprogramu dugova.

Delegacija ce se, kako je receno u vladi, sastati s visokim zvanicnicima Bele kuce i Stejt departmenta, predstavnicima Kongresa i Senata SAD, kao i predstavnicima nevladinih organizacija i medija.

U delegaciji ce sa premijerom biti ministar finansija Bozidar Djelic i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitic.

DJELIC: PROSLE GODINE NENAMENSKI UTROSENO 2,6 MLJD DINARA BUDZETA

BEOGRAD, 1.novembra 2001 (Beta) - Ministar za finansije i ekonomiju Srbije Bozidar Djelic izjavio je danas da je iz budzeta Republike za 2000. godinu 2,6 milijardi dinara potroseno nenamenski, a 1,6 milijardi protivzakonito. "Milion nemackih maraka nije uplaceno NBJ, a nenamenski je potroseno i milijardu dinara iz sredstava solidarnosti", rekao je Djelic. On je dodao da nije uplaceno i 603 miliona dinara poreza.

Vlada Srbije je na danasnjoj sednici usvojila Predlog zakona o zavrsnom racunu budzeta za 2000. godinu i izvestaj budzetske inspekcije.

Djelic je rekao da je doneto 29 resenja za povracaj nenamenski utrosenih sredstava, da su podnete 24 krivicne prijave protiv 47 lica, a 29 prijava za privredni prestup protiv 142 lica.

"Ako sam dobro izracunao, krivicna prijava je podneta protiv 16 bivsih ministara", rekao je Djelic. Podneto je i 16 zahteva za pokretanje prekrsajnog postupka protiv 23 lica.

"Nadam se da cemo sredinom sledece godine moci da predjemo na civilizovan nacin finansiranja budzetskog deficita emitovanjem javnog duga Republike Srbije, prvo na mesec, pa na tri meseca i posle toga na sve duze i duze periode", rekao je Djelic.

KOSOVO - METOHIJA

KOSTUNICA I HEKERUP DANAS U BEOGRADU O KOSOVSKIM IZBORIMA

PRISTINA, 2. novembra 2001. (Beta) - Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica i sef UNMIK Hans Hekerup nastavice sutra u Beogradu pregovore o izlasku 170.000 registrovanih kosovskih Srba na opste izbore 17. novembra, rekla je agenciji Beta portparol UNMIK Suzan Manuel.

Kako navode dobro obavesteni izvori u Pristini, medjunarodna administracija, koja vec 28 meseci upravlja Kosovom, ocekuje da ce jugoslovenski predsednik "sutra saopstiti odluku o izlasku kosovskih Srba na izbore".

Izvori u Pristini, takodje, navode da su UNMIK i jugoslovenska delegacija juce u Pristini ponovo nastupili sa prilicno udaljenim dokumentima, naglasavajuci da "nema puno prostora za pregovore oko poslednje ponude sefa UNMIKa". "Dokument sadrzi ono sto UNMIK moze da ponudi. Pitanje je da li ce to zadovoljiti vlasti u Beogradu", rekao je agenciji Beta dobro obavesten diplomatski izvor u Pristini.

LJAJIC: PREGOVORI SA UNMIKOM SA SADA BEZ REZULTATA

BEOGRAD, 1. novembra 2001. (Beta) - Jugoslovenski ministar za manjine Rasim Ljajic ocenio je da razgovori jugoslovenske delegacije i UNMIK u Pristini o izlasku Srba na opste izbore 17. novembra jos nisu dali rezultate. "Ocekujemo da se u naredna dva dana nastave konsultacije i naravno do kraja nedelje mi moramo imati konacni stav u vezi predstojecih izbora", rekao je Ljajic srpskom programu radija BBC.

Prema njegovim reccima, vlasti u Beogradu ce izabrati resenje koje je "manje lose", ocenivsi da bi apstinencijom od izbornog procesa Srbi na Kosovu mogli doci u vrlo nezavidnu situaciju izolacije i novog pritiska od strane medjunarodne zajednice.

MICUNOVIC: NE POSTOJI SAGLASNOST O IZLASKU SRBA NA IZBORE

BEOGRAD, 1. novembra 2001. (Beta) - Predsednik Veca gradjana Skupstine SRJ Dragoljub Micunovic danas je rekao da u vladajucoj koaliciji u Srbiji ne postoji saglasnost u vezi sa izlaskom Srba na predstojece parlamentarne izbore na Kosovu 17. novembra, posto na Predsednistvu DOS o tome nije razgovarano.

Micunovic je rekao da bi Srbi trebalo da izadju na izbore, jer bi negativni efekti neizlaska na izbore bili veci od onih ukoliko bi se izaslo na njih. Prema njegovim recima, ukoliko Srbi ne bi izasli na izbore, doslo bi do vaninstitucionalnih delovanja, konflikata sa medjunarodnom zajednicom i slicnih problema.

Micunovic je kazao da bi sastanak DOS na kome bi se raspravljalo o tom pitanju trebalo da bude odrzan do kraja nedelje.

UNMIK-ISTRAZIVANJE: OKO 82,5 ODSTO KOSOVSKIH SRBA MOZE DA IZADJE NA IZBORE

PRISTINA, 1. novembra 2001. (Beta-AFP) - Oko 82,5 odsto kosovskih Srba registrovalo se i mogu da ucestvuju na opstim izborima u pokrajini zakazanim za 17. novembar, zakljucuje se u najnovijem istrazivanju koje je narucio UNMIK.

"82,5 odsto ispitanika registrovalo se da bi mogli da glasaju na izborima", zakljucak je istrazivanja instituta "Prizm riserc", sa sedistem u Sarajevu, a ciju je kopiju primio Frans pres. Prema tom istrazivanju, Srbi bi u 88 odsto slucajeva poslusali savet politicke partije koju podrzavaju ako bi ona pozvala na bojkot izbora.

Medju Srbima koji su se registrovali, samo njih 19 odsto smatra da ce ipak izaci na izbore.

Srbi su, kako se dalje navodi, objasnili da su se registrovali da bi "pokazali koliko ih je na Kosovu" (19,9 odsto ispitanika), zbog "nacionalnog interesa Srba" (19,6 odsto) ili "iz licnog razloga" (17 odsto ispitanika).

U centralnom Kosovu najcesci odgovor bio je nada u "bolju buducnost" (25,6 odsto ispitanika).

Istrazivanje zakljucuje i da 81,2 odsto ispitanika ima negativno misljenje o UNMIK, a 83,8 odsto i o Kforu.

INVALIDI OTVORILI PROCES GLASANJA NA KOSOVU

PRISTINA, 1.novembra 2001. (Beta) - Pruzajuci pomoc retardiranim i hendikepiranim osobama za glasanje uoci novembarskih izbora za poslanike Skupstine Kosova, OEBS je danas u Peci evidentirao prvo izjasnjavanje zitelja pokrajine.

Portparol Misije OEBS na Kosovu Kler Trevena saopstila je na konferenciji za novinare u Pristini da je danas za parlametarne izbore glasao prvi gradjanin Kosova - osoba sa ogranicenim fizickim sposobnostima. Ona je rekla da je medju svim etnickim zajednicama u pokrajini posebnim tretmanom glasanja obuhvaceno oko 10.000 glasaca.

Koordinator programa za kosovske izbore Ekaterina Slavu izjavila da ce sluzbenici OEBS do dana izbora obilaziti svaku opstinu na Kosovu kako bi pomogli fizicki i mentalno hendikepiranim osobama.

JAPANCI SALJU POSMATRACE NA PREDSTOJECE IZBORE NA KOSMETU

TOKIO, 2. novembra (Tanjug) - Japan ce poslati sest posmatraca koji ce nadgledati predstojece parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, saopstilo je danas MIP Japana.

Japanska vlada je odlucila da posalje posmatrace na zahtev Saveta Evrope, koji organizuje medjunarodne posmatracke grupe za izbore na Kosmetu.

AGENCIJA UN HABITAT POCINJE REGISTRACIJU IMOVINE RASELJENIH

BEOGRAD, 1. novembra 2001. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic i sef Sektora razvoja naselja medjunarodne organizacije Habitat za Kosovo Pol Tejlor potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji. Potpisani memorandum ce obezbediti prijavljivanje imovine Srba i nealbanskog stanovnistva sa Kosova i Metohije i ostvarivanje njihovog prava na tu imovinu.

Na konferenciji za novinare u vladi Srbije, Pol Tejlor je rekao da je Habitat kao nezavisna agencija UN uspostavila dobre odnose sa vladama SRJ i Srbije i da je njena svrha da aktivno zastupa prava raseljenih koji do decembra 2002. godine treba da prijave svoju imovinu na Kosovu.

Prema njegovim recima, u pocetku ce pokretne ekipe strucnjaka Habitata otpoceti registraciju imovine raseljenih lica na podrucju juga Srbije, a zatim ce u decembru biti otvorene kancelarije u Nisu i Kraljevu, a u januaru i u Beogradu i Podgorici.

Registracija se, kako je rekao, odnosi samo na stambenu imovinu, a uz prijavu za registraciju imovine, raseljeni treba da podnesu i dokumentovane dokaze, za sta mogu posluziti i placani racuni.

Nebojsa Covic je rekao je da sporazum sa Habitatom obezbedjuje vracanje rasljenih svojim kucama. "Ne govorim o nacionalnosti, jer svi treba da se vrate svojim kucama i treba da im se vrati imovina, a na Kosovu i Metohiji su u najgorem polozaju Srbi i ostali nealbanci", kazao je Covic.

Covic je rekao da je Habitat profesionalna i nepristrasna organizacija i da je zadatak vlada Srbije i Jugoslavije da maksimalno pomognu, sto je, kako je istakao, i zadatak privremene vlasti na Kosovu Unmika. "Trazicemo od Unmika da sprovode pomoc Habitatu u direktnim poslovima i davanju pomoci prilikom iseljavanja i useljavanja, sto nisu laki poslovi i bice potrebna policijska i administrativna pomoc Unmika, jer se radi o klasicnoj uzurpaciji imovine", kazao je Covic.

On je istakao da je "dobro sto je Unmik imao sluha, i pored odredjenih elementa stalno prisutne arogancije, da se rok za prijavu imovine produzi sa 1. decembra ove godine na 1. decembar 2002. godine. Preduslov za povratak je da se raseljenima omoguci da se vrate u svoje kuce i moramo imati u vidu da ce to trajati, mesecima, a u pojedinim delovima trebace i godine, kazao je Covic, podsecajuci da se u proteklih 28 meseci od 226.000 vratilo samo 126 ljudi.

DONATORSKA KONFERENCIJA O MITROVICI 6. NOVEMBRA

KOSOVSKA MITROVICA, 1. novembra 2001. (Beta) - Predstavnici 14 zapadnih drzava i Svetske banke okupice se 6. novembra u Kosovskoj Mitrovici na donatorskoj konferenciji o finansiranju multietnickih projekata u tom podeljenim gradu na severu Kosova. Portparol UNMIK u Kosovskoj Mitrovici Djordji Kakuk rekao je da ce sredstva prikupljena na donatorskoj konfrenciji biti usmerena ka trzisno isplativim multietnickim projektima. Prema njegovim recima, na donatorskoj konfrenciji ucestvovace i predstavnici Francuske, Velike Britanije, Nemacke, Kanade, SAD, Danske, kao i Svetske banke. "Upoznacemo donatore sa situacijom u Mitrovici i cinjenicom da elementi koji su ovaj grad u proslosti predstavljali u negativnom svetlu nisu vise toliko jaki", rekao je portparol UNMIK.

REPUBLIKA CRNA GORA

OEBS-JEJTS: STAV OEBS O ZAKONU O REFERENDUMU SLEDECE NEDELJE

PODGORICA, 1. novembra 2001. (Beta) - OEBS bi pocetkom naredne nedelje trebalo da saopsti svoj stav o nacrtu crnogorskog zakona o referendumu, izjavio je danas sef kancelarije OEBS u Podgorici Dzulijan Pil Jejts. On je izrazio ocekivanje da ce stav OEBS biti "na fonu preporuka Biroa za demokratske institucije i ljudska prava".

Biro je 6. jula ove godine saopstio stav o vazecem Zakonu o referendumu, koji je parlament usvojio pocetkom godine. U tom izvestaju preporuceno je da pravo glasa na referedumu imaju samo gradjani Crne Gore, a ne i njeni drzavljani koji trajno zive u Srbiji. Takodje je navedeno i da "najbolja medjunarodna praksa u sprovodjenju referenduma pokazuje da je pozeljan neki nivo visoke ili kvalifikovane vecine, kako bi rezultat (referednuma) bio manje sporan".

A N K E T A

"STRATEDZIK MARKETING": DOS POBEDNIK IZBORA, RASTE BROJ NEOPREDELJENIH

BEOGRAD, 1. novembra 2001. (Beta) - Vladajuca koalicija u Srbiji - DOS, bila bi apsolutni pobednik buducih izbora, ako bi taj blok stranaka ostao jedinstven, ali vladajucu koaliciju treba da brine to sto se povecava broj neopredeljenih gradjana, pokazalo je istrazivanje beogradske agencije "Stratedzik marketing", sprovedeno od 10. do 17. oktobra u 60 opstina Srbije bez Kosova.

Prema ispitivanju, u kojem je ucestvovalo 1.536 punoletnih gradjana, na eventualnim izborima na koje bi DOS izasao kao kolicija, 50 odsto gradjana glasalo bi za taj blok, devet odsto za SPS, sedam odsto za SRS i sest odsto za SSJ.

Ako bi stranke DOS izasle na izbore pojedinacno, najvise glasova osvojila bi partija jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice - DSS. Za tu stranku u istrazivanju se opredelilo 24 odsto ispitanika, dok bi za DS srpskog premijera Zorana Djindjica glasalo 17 odsto gradjana Srbije.

Ako bi na eventualne izbore izasle svaka za sebe, bez stvaranja koalicija, nijedna od ostalih stranaka DOS ne bi presla cenzus od pet odsto. Najbliza ulasku u parlament bila bi Nova Srbija, ali sa samo tri odsto glasova gradjana uglavnom iz centralne Srbije, kao i LSV sa rejtingom od dva odsto, ali dobijenog prakticno samo u Vojvodini.

Istrazivaci navode da se rang politickih stranaka prema broju pristalica nije znacajno menjao od marta do oktobra. Medjutim, istrazivanje je pokazalo da se povecava broj neopredeljenih gradjana, i to najvise na racun DOS.

Eventualni samostalni izlazak na izbore G17 Plus i pokreta "Otpor" poremetilo bi monotoniju u stranackoj opredeljenosti. Tako je istrazivanje pokazalo da bi za G17 Plus glasalo 11 odsto gradjana, dok bi "Otpor" mogao da racuna na glasove sedam procenata gradjana.

U tom slucaju bi za DSS glasalo 20 odsto, za DS 12 odsto, za SPS osam odsto, za SRS sest odsto i za SSJ pet odsto gradjana.

Agencija "Stratedzik marketing" navodi da bi "Otpor" i G17 Plus preuzeli glasove 17 odsto glasaca DSS, 28 odsto glasaca DS, 18 procenata glasaca Nove Srbije, 57 odsto sadasnjih pristalica Koalicije Vojvodina, 38 odsto pristalica LSV i 36 odsto pristalica Saveza vojvodjanskih Madjara.

Takodje, trecina neodlucnih i neopredeljenih glasala bi za G17 Plus i "Otpor".

Istrazivanje je pokazalo i da je medju ispitanicima podeljeno misljenje oko toga kako resavati sporove u DOS. Jedan deo, 46 odsto, smatra da konflikt na relaciji Djindjic-Kostunica treba resavati sa puno strpljenja i da DOS treba da bude ocuvan bar jos godinu dana, pa tek onda da budu organizovani izbori u Srbiji. Najbrojniji u stavu da treba biti strpljiv i popustljiv bar jos godinu dana jesu mladi (54 odsto) i visoko obrazovani (54 odsto), odnosno pristalice DSS (71 odsto) i DS (59 odsto).

Medjutim, 43 odsto ispitanika misli da DOS treba da se raspadne sto pre i da sto pre treba organizovati sledece izbore, kako bi se uspostavio novi odnos snaga i resili brojni nesporazumi na politickoj sceni Srbije. Ovakav stav je karakteristican za sve pristalice politickih partija koje su porazene na proslogodisnjim izborima.

Relativno znacajnu podrsku brzom kraju DOS daje i deo pristalica DSS (29 odsto) i LSV (18 odsto).

Popularnost vodecih licnosti nove vlasti i dalje je u blagom padu. Prema oceni istrazivaca, na pad popularnosti vise je uticala javno pokazana nesloga, nego cinjenica oko koje su se sporili, jer ni bivsi predsednik SRJ Slobodan Milosevic, ni politicari koji se mogu povezati s njim nisu ni malo povecali svoj rejting.

Veci pad od ostalih lidera DOS beleze glavni akteri konfrontacija unutar DOS, Kostunica i Djindjic. Rezultat toga je da su se potpredsednik jugoslovenske vlade Mirojub Labus, guverner NBJ Mladjan Dinkic i SMIP Goran Svilanovic ne samo priblizili Kostunici vec su ga potpuno sustigli po popularnosti. Kostunica je i dalje najpopularniji politicar u Srbiji (56 odsto ispitanika mu je dalo pozitivnu ocenu), a slede ga Dinkic i Labus (po 49 odsto) i Svilanovic (47 odsto).

Premijer Srbije Zoran Djindjic i dalje polarizuje gradjane skupljajuci i mnogo pozitivnih (33 odsto), ali jos vise negativnih ocena (39 odsto).

Najveci broj negativnih ocena imaju lider LSV Nenad Canak i Milosevic (po 68 odsto), lider SPO Vuk Draskovic (67 odsto) i lider radikala Vojislav Seselj (66 odsto).