Daily Survey

Beograd, 03. April 2012.

SRBIJA

DAČIĆ: SMANJEN BROJ AZILANATA IZ SRBIJE U EU

BEOGRAD, 3. aprila 2012. (Beta)- Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u 2011. godini 4.579 građana zatražilo azil u zemljama Evropske unije, što je za osam odsto manje u odnosu na 2010. godinu.
"Srbija i dalje preduzima veoma uspešne mere za smanjenje broja azilanata u zemljama EU", rekao je Dačić na sastanku Regionalne inicijative za migracije, azil i izbegla lica (MARRI) u Beogradu.
Istovremeno, kako je naveo Dačić, u 2010. godini broj podnosilaca zahteva za azil u Srbiji drastično je povcećan u odnosu na raniji period. "Samo u 2011. godini 3.132 strana državljanina su izrazila nameru da traže azil u Srbiju, a u ovoj godini taj broj je do sada iznosi više od 300", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, oko dve trećine tražilaca azila čine državljani Avganistana, a potom Pakistana i Palestine koji su i najbrojini ilegalni migranti na teritoriji Srbije.
Dačić je kazao da je na teritoriji Srbije u poslednje vreme zabeležen veći broj ilegalnih prelazaka i da je u 2009. broj ilegalnih prelazaka bio 2.029, u 2010. 4.320, a u 2011. više od 5.000.
MUP je u 2011. godini pojačao obezbeđenje državne granice i kontrolu na svim prelazima, prvenstveno sa Makedonijom i Mađarskom. On je rekao da će Srbija podržati formiranje mreže eksperata u oblasti legalnih migracija.
Dačić je kazao da je MARRI jedan od značajnijih oblika regionalne saradnje koji omogućava angažovovanje u procesima regionalne bezbednosti i regionalnih integracija.
Tokom predsedavanja tom inicijativom u 2011. godini Srbija je istakla dva prioriteta upravljanje legalnim migracijama i borba protiv trgovine ljudima, kazao je Dačić i pozvao države u regionu na aktivniju ulogu u borbi protiv trgovine ljudima.
Predsedavanje MARRI od Srbije preuzima Bosna i Hercegovina.

KOSOVO I METOHIJA

REDŽEPI: POLICIJA IMA PLAN DA SPRECI IZBORE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 3. aprila (Tanjug)- Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je da je kosovska policija napravila nacrt plana kojim bi sprecila Srbiju da održi lokalne izbore na Kosovu.
"Lokalni izbori su zabranjeni", rekao je u ponedeljak Redžepi u intervjuu Rojtersu i dodao da "Srbi sa dvojnim državljanstvom" imaju pravo da glasaju na parlamentarnim izborima, ukoliko ih organizuju medunarodna tela kao što je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.
"Na dan izbora, 6. maja, bicemo spremni", rekao je Redžepi i dodao da "ako Srbija bude nacinila bilo kakav pokušaj da održi glasanje, naše jedinice ce delovati, konfiskovati izborni materijal i zaustaviti ih".

BAROZO I RASMUSEN RAZGOVARALI O KOSOVU

BRISEL, 2. aprila (Tanjug)- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar NATOa Anders Fog Rasmusen razgovarali su o saradnji Evropske unije i Severnoatlantskog pakta, pri cemu su se dotakli i situacije na Kosovu, saopšteno je danas iz Barozovog kabineta.
Glavna tema razgovora bile su pripreme za predstojeci samit NATOa u Cikagu, kao i plansko povlacenje NATO trupa iz Avganistana, kaže se u saopštenju za medije.
Navodi se da je bilo reci o raznim temama od zajednickog interesa za odnose EU i NATO, "narocito o Kosovu", ali nikakvi detalji nisu saopšteni.