Daily Survey

Beograd, 03. Maj 2012.

SRBIJA – IZBORI - KiM

BOGDANOVIĆ: IZBORI NA KOSOVU REGULARNI

KOSOVSKA MITROVICA, 1. maja 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je dogovor sa predstavnicima OEBS o organizovanju izbora na Kosovu omogućio punu regularnost izbornog procesa.
Bogdanović je za Radio Kontakt plus iz Mitrovice rekao da je dogovorom sa OEBS omogućeno da građani na Kosovu glasaju na izborima 6. maja.
Smanjenje broja biračkih mesta ne bi trebalo da zbunuje kosovske Srbe jer su mnoga biračka mesta spojena isključivo iz bezbednosnih razloga, rekao je ministar.
Broj biračkih mesta je sa 287 smanjen na 90, na ukupno 28 lokacija.
Glasovi sa Kosova trebalo bi da se broje izvan Kosova, u Raškoj. Opozicione stranke protestovale su zbog te odluke i navele da zahtevi OEBS dovode u pitanje regularnost izbora u Pokrajini.
"Sporazum sa OEBS nam daje šansu da izbore sprovedemo u miru, i poštovanje ovog dogovora je od suštinske važnosti kako bi izbori u Pokrajini protekli bezbedno. Mislim da je najvažnije to što će se glasati na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.
Ministar je ne očekuje incidente narednih dana i tokom izbora, naročito zato što je Kfor pojačao prisustvo u Pokrajini. Bogdanović je kazao da Srbi ne smeju da nasedaju na bilo koji vid provokacija.
Ministar je ponovio da je održavanje lokalnih izbora u dve opštine na severu Kosova (Zvečan i Zubin Potok) kršenje Rezolucije 1244 SB UN i da Srbija "ne stoji iza" organizovanja tih izbora.
"Više sam nego siguran da bilo ko da dođe na vlast nakon održavanja izbora, ne može prihvatiti rezultate lokalnih izbora u dve opštine na severu Kosova, tim pre jer u tom procesu ne učestvuju dve najjače partije", rekao je Bogdanović.

PRIŠTINA POZDRAVLJA ODLUKU OEBSA DA ORGANIZUJE IZBORE

PRIŠTINA, 30. aprila 2012. (Beta) Vlada Kosova pozdravila je danas odluku OEBSa da preuzme organizaciju glasanja kosovskih Srba na predstojecim parlamentarnim i predsedničkim izborima.
U saopštenju kosovske vlade se navodi da će 6. maja na Kosovu biti otvoreni mobilni glasački centri na kojima ce biti istaknuti samo simboli OEBSa.
"Glasovi će se brojati van države Kosovo, obzirom da u Republika Kosovo nema ambasadu Srbije i obratno", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da vlada ovo smatra "velikim korakom za kosovsku državu, jer Srbija po prvi put pristaje da ne organizuje bilo kakvu vrstu izbora na Kosovu, 13 godina nakon rata."
OEBS je, kako se u navodi u saopštenju, ovakvu odluku doneo na zahtev kosovske vlade, "koja želi da omogući svim građanima iz srpske zajednice sa dvojnim državljanstvom da učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji".

EŠTON POZDRAVILA SPORAZUM O IZBORIMA NA KOSOVU

BEOGRAD, 1. maja 2012. (Beta) Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i politiku bezbednsoti Ketrin Ešton pozdravila je danas sporazum na osnovu kojeg će OEBS na Kosovu organizovati parlamentarne i predsedničke izbore Srbije.
Ešton je pozvala "sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu izazvati zategnutost".
Ešton u saopštenju izdatom u Briselu navodi da će "Euleks nadzirati bezbednost i sprovoditi svoj mandat u tesnoj saradnji s ostalim međunarodnim i domaćim uključenim činiocima".
Visoka predstavnica je pružila punu podršku OEBSu u organizovanju izbora i pozvala "kako Prištinu, tako i Beograd da sarađuju s OEBSom u dobroj veri kako bi glasanje proteklo mirno i uredno".

SAD POZDRAVILE DOGOVOR S OEBSOM O IZBORIMA NA KOSOVU

VAŠINGTON, 1. maja 2012. (Beta) SAD pozdravile su danas sporazum OEBSa s vladama Kosova i Srbije kojim je omogućeno da Srbi na Kosovu glasaju na nedeljnim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji.
"Pozdavljamo predsedajućeg OEBS i vođstvo OEBS u Beču i Prištini zbog njihove inicijative i neumornih nastojanja da obezbede sporazum s obe strane. S obzirom na kratak rok do izbora, očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da u potpunosti sarađuju s OEBSom i Misijom OEBSa na Kosovu da bi se osiguralo uspešno sprovođenje sporazuma u bezbednom okruženju", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

VESTERVELE I BILT PODRŽALI DOGOVOR O SRPSKIM IZBORIMA

BERLIN, 3. maja (Tanjug) Nemacki ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele i šef švedske diplomatije Karl Bilt pozdravili su u Berlinu dogovor o održavanju srpskih izbora na Kosovu, istovremeno pozivajuci Srbiju da ostane na putu evrointegracija.
"Ljudi u Srbiji moraju doneti svoju odluku", istakao je Bilt, govoreci o predstojecim izborima u Srbiji 6. maja, dodajuci da je, pre svega, važna evropska orijentacija Srbije.
Kako je objavljeno na sajtu nemackog ministarstva spoljnih poslova, Vestervele i Bilt su se juce sastali u Berlinu, a jedna od tema njihovog razgovora bila je i situacija na Zapadnom Balkanu.
Vestervele je pozdravio to što su Srbija i Kosovo postigli dogovor o izborima uz pomoc OEBSa. Dvojica zvanicnika pozvala su istovremeno na uzdržanost i odgovornost prilikom održavanja izbora, navodi se na sajtu nemackog ministarstva.
Vestervele i Bilt su zatražili od obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija.

TAČI RAZGOVARAO S GENERALNIM SEKRETAROM NATOA

PRIŠTINA, 30. aprila 2012. (Beta) Kosovski premijer Hašim Tači razgovarao je večeras sa generalnim sekretarom NATOa Andersom Fog Rasmusenom koji je, kako je saopšteno, podržao nastojanje kosovske vlade da uspostavi vladavinu zakona na celoj teritoriji Kosova sa posebnim naglaskom na severu.
"Kosovska vlada je odlučna da radi na stvaranju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu, kao i na izbegavanju međuetničkih incidenata", rekao je danas Tači u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATOa.
Prema saopštenju iz kabineta kosovskog premijera, Tači je Rasmusenu preneo spremnost kosovske vlade za izgradnju klime poverenja sa građanima na severu Kosova.
Kosovska vlast se protivi održavanju srpskih izbora na teritoriji Kosova, a Kfor je poslao pojačanja uoči izbora zakazanih za 6. maj.
Rasmusen je danas razgovarao i sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem.

NEMAČKA VLADA PRODUŽILA MANDAT BUNDESVERA NA KOSOVU

BERLIN, 2. maja 2012. (Beta) Nemačka savezna vlada kancelarke Angele Merkel donela je na današnjoj sednici odluku o jednogodišnjem produžavanju mandata pripadnika nemačkih oružanih snaga u sastavu Kfora na Kosovu.
Prema odluci vlade, na Kosovu će kao i do sada moći da bude angažovano najviše do 1.850 vojnika Bundesvera. Troškovi jednogodišnjeg produženja mandata nemačkih vojnika u sastavu Kfora iznose oko 68 miliona evra. Trenutno se među 5.700 pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu nalazi 900 nemačkih vojnika, što je najveći nacionalni kontingent.
Današnju odluku vlade trebalo bi do kraja meseca da potvrdi i savezni parlament, Bundestag.
Sadašnji mandat Bundesvera na Kosovu, koji se od 1999. godine produžuje na svakih 12 meseci, završava se 11. juna. Bundesver je pretprošle sedmice, odgovarajući na molbu NATOa, a zbog strahovanja da bi uoči izbora u Srbiji moglo da dođe do nove eskalacije na severu Kosova, odlučio da u sastav Kfora uputi dodatnih 550 vojnika iz sastava rezervnih operativnih snaga (ORF).
Ovaj kontingent se sastoji od jedne odbrambene jedinice za zaštitu od atomskog, biološkog i hemijskog oružja i artiljerijskog bataljona.
Uoči današnje odluke, poverenik nemačke vlade za odbrambena pitanja Helmut Kenigshaus (Hellmut Koenigshaus) uputio je kabinetu kancelarke Anglele Merkel pismo u kojem je kritikovao odluku o slanju dodatnih vojnika na Kosovo pred izbore u Srbiji. Prema njegovoj oceni, vojnici iz sastava rezervnih operativnih snaga su preopterećeni, jer je većina njih već 18 meseci neprekidno u akciji, što prvobitno nije bilo planirano. Ovoj oceni pridružili su se i političarti opozicionih stranaka.
Prema pisanju medija, vođstvo Bundesvera pokazalo je razumevanje za ovu kritiku, ali i istaklo da nema alternative slanju dodatnih vojnika na Kosovo u ovom trenutku, jer snage za brzu intervenciju postoje upravo za situacije u kojima preti eskalacija.