Daily Survey

Beograd, 03. Jul 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ U BERNU O PREDSEDAVANJU SRBIJE U UN

BERN, Jul 03. (Tanjug) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji ce u narednih godinu dana predsedavati Generalnom skupštinom UN, zapoceo je jednodnevnu posetu Švajcarskoj susretom sa bivšim predsedavajucim te skupštine Jozefom Dajsom i najavio da ce do kraja leta nastaviti konsulTačije o UN sa kljucnim akterima u svetskoj organizaciji.
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić sastao se danas u Bernu iI sa švajcarskim ministrom spoljnih poslova Didijeom Burkhalterom.

DAČIĆ: IMAMO VECINU, SAD SE NECE MEŠATI

BEOGRAD, Jul 03. (Tanjug) - Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio je danas da je uveren da Vlada SAD nema nameru da se meša u formiranje Vlade Srbije.
"Koliko sam shvatio Vlada SAD nema nameru da se meša u formiranje Vlade Srbije, tako je bar zvanicno objavljeno. Više puta sam se sreo sa (zamenikom pomocnika americkog državnog sekretara (Filipom) Rikerom, i to u najkriticnijim situacijama i spreman sam da i dalje razgovoramo", rekao je Dačić posle razgovora sa predstavnicima URS. Dodao je da su SAD jedan od kljucnih partnera Srbije i da se radi na unapredenju odnosa dve zemlje, što je potvrdeno i njegovim prethodnim angažmanom kao ministra policije tokom prethodne cetiri godine.
Dačić je naglasio da se nije "takmicio" na izborima u Velikoj Britaniji, Rusiji, SAD, vec u Srbiji, i da, ako nekome treba da odgovara, to je onda srpski narod. "Ako se neki stav utvrduje po tome da li nisam više sa Borisom Tadicem, to je neozbiljno. Uostalom, to mi niko nije ni rekao. Pitanje je da li je SNS prihvatljiviji za njih", rekao je Dačić odgovarajuci na pitanje da li ocekuje da ce mu Riker preneti stav SAD da je nepoželjan za premijera. "Onda se žali za velikom koalicijom", rekao je Dačić i podsetio da je kao ministar policije dobio najvišu ocenu za rad, kao i nagradu "Naj Evropljanin" i ponovio da zato ne razume zašto sada ne bi bio prihvatljiv za premijera.
Dačić je izjavio da u ovom momentu postoji parlamentarna vecina i da je to politicka realnost i najavio da ce sledece sedmice biti izabran predsednik parlamenta, a nakon toga bice formirana vlada.
Dačić je podsetio da je kao mandatar razgovorao i sa SNS i da je posle svih tih razgovora potpuno jasno da je postojanje vecine politicka relanost koji treba pretociti u formiranje vlade.
Mandatar je precizirao da sledi potpisivanje koalicionog sporazuma i najverovatnije sledece sedmice bice održana sednica parlamneta na kojoj ce biti izabrani predsednik i potpredsednici tog tela, a nakon toga na novoj sednici izabrana vlada.
Sastanak Dačića i predstavnika URS održan je u prostorijama URS u Beogradu.
Sastanku je prisustvovao i zamenik predsednika SPS Žarko Obradovic, dok su im domacini bili lider URS Mladan Dinkić, potpredsednica te stranke Verica Kalanovic i clanovi predsedništva Suzana Grubješic, Veroljub Stevanovic i Boško Nicic.

DAČIĆ, DINKIĆ: VLADA CE SPROVESTI ONO ŠTO JE DOGOVORENO SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, Jul 03. (Tanjug) - Dačić je izjavio da ce buduca vlada primeniti sve što je prethodna dogovorila sa Prištinom na pregovorima u Briselu o pitanju Kosova i Metohije, i da ce biti faktor mira i stabilnosti, jer je "nova vlada i nova šansa". "Spremni smo da, kada je rec o Kosovu i Methiji, ova vlada primeni sve što je pethodna dogovorila u Briselu. Ova vlada bice faktor mira i stabilnosti i vec sam razgovarao sa mnogim liderima regiona o tome", rekao je Dačić novinarima po završetku razgovora sa predstavnicima URS.
On je precizirao da vlada ima obavezu da sprovede dogovoreno i naglasio da se neosnovano podgrevaju sumnje da se to nece dogoditi. "Ne postoji ozbiljna država na svetu koja ce reci da nece sprovesti dogovoreno. Da ne bi bilo nedoumica, važno je da se razgovara o tim dogovorima, jer postoje razlicita tumacenja. Sve to treba definisati, ali ujedno i voditi racuna o nacionalnim i državnim interesima", naglasio je Dačić.
Sa tim se složio i lider URS Mladan Dinkić, ali i upozorio "da se o dogovorenom u Briselu saznaje na parce". On je obecao da ce javnost u potpunosti biti obaveštena o svim postignutim dogovorima, kada buduca vlada dobije kompletnu dokumenTačiju o razgovorima Beograda i Prištine.
Dinkić je istakao da pretpostavlja da je ono što je dogovoreno i potpisano, i ponovio stav Ivice Dačića da nema ozbiljne vlade ako se ne sprovede ono što je dogovoreno. "Sada smo dobili samo neke delove. Kada vlada bude formirana, onda cemo vas detaljno informisati o svemu.", rekao je Dinkić, ali i izbegao odgovor na pitanje kako ce "na nevideno primeniti i sprovesti ono što su drugi dogovorili".

KACIN: DAČIĆU TREBA DATI ŠANSU

SARAJEVO, 2. jula (Tanjug) Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan i clan frakcije evropskih liberala Jelko Kacin izjavio je da mandataru, lideru srpskih socijalista Ivici Dačić u treba dati šansu jer se on u prethodnom mandatu pokazao kao operativan politicar.
Kacin je kazao da je svoju operativnost kao zamenik premijera i ministar policije Dačić dokazao u procesu vizne liberalizacije.
"Sve zavisi od toga koliko ce on kod glavnih i ostalih partnera imati manevarskog prostora, te koliko ce imati upornosti da se dokaže na nekim drugim prioritetima. U vreme finansijske i ekonomske krize postoje novi i drugaciji izazovi", kazao je Kacin za agenciju Anadolija.
On je rekao da je donedavna vladajuca koalicija izgubila na izborima jer "nije bila sposobna da adekvatno odgovoriti na potrebe ovog ekonomskog i finansijskog trenutka".
"Zato Dačić u treba dati šansu da eventualno formira koaliciju i vladu, treba mu, isto tako, dati 100 dana da se ta vlada dokaže. Ja ne bih želeo u svoje, a još manje u ime institucije u kojoj radim, dakle, Evropskog parlamenta, bilo šta nametati ili sumnjati u njegovu dobronamernost", naveo je Kacin.
Kacin je kazao da Srbija treba da dobije vladu, a kako "levi centar" nije bio uspešan u njenom formiranju, priliku sada treba dati "desnom centru".
Upitan da li bi balkanski region mogao trpeti posledice Dačić evim izborom za premijera zbog, kako se navodi, njegovih poznatih stavova i politicke prošlosti, Kacin je rekao da nastupa vreme u kojem ocene treba davati na osnovu promena i dogadaja, a ne izjava.
Treba raditi, porucuje Kacin i dodaje da ce biti dosta prilika za donošenje "ovakvih ili onakvih presuda".
Kacin je rekao da je najuverljivija poruka došla od lidera URSa Mladana Dinkica, koji je, kako je rekao, prilikom nedavnog boravka u Briselu porucio da Srbiji odmah trebaju tri milijarde evra kako ne bi došlo do opšeg finansijskog kolapsa.
To ja poruka koja govori o težini situacije i o prioritetima, rekao je Kacin, i zakljucio da je Srbiji potreban dogovor sa MMFom, a da bi se do tog sporazuma došlo, potrebna je vlada.

SRBIJA - KiM

KRAJ NADGLEDANJA, SUVERENITET NA JESEN, POHVALE PRIŠTINI

BEČ , 2. jula (Tanjug) Medunarodna upravljacka grupa za Kosovo (ISG) odlucila je danas da okonca nadgledanu nezavisnost Kosova, najavila uspostavljanje suvereniteta na jesen, a vladu u Prištini pohvalila zbog namere da "produbi angažovanje sa srpskom zajednicom na severu".
Kako se navodi u zaključima sa današnjeg sastanka u Beč u, ISG je odlucila da preduzme "konacne korake u okoncanju nadgledane nezavisnosti" Kosova i zatvaranju kancelarije medunarodnog civilnog predstavnika a konacna odluka o tome ocekuje se na sastanku zakazanom za septembar.
ISG je cestitala kosovskoj vladi na "jasnoj podršci demokratskoj i multietnickoj državi".
Medunarodna upravljacka grupa, naime, navodi da se to opredeljenje vlade u Prištini vidi u primeni Sveobuhvatnog predloga rešenja za status Kosova (CSP). Rec je, ustvari, o odredbama iz Ahtisarijevog plana, kojim je predviden i paket o kulturnom i verskom nasledu, pravima manjina i decentralizaciji.
ISG, takode, pohvaljuje Prištinu za suocavanje sa prošlošcu, uspostavljanje Komisije za jezike, te odaje priznanje za otvaranje administrativne kancelarije u severnom delu Mitrovice. To je, kako se navodi, "konkretan i dobar korak vlade Kosova u pružanju usluga svojim gradanima u severnoj Kosovskoj Mitrovici".
"Imajuci to na umu ISG je utvrdio da je CSP primenjen u znacajnoj meri i dozvoljava finalne korake u cilju okoncanja nadgledane nezavisnosti i zatvaranja kancelarije medunarodnog civilnog predstavnika (ICO)", navodi se u zaključima.
ISG je ovlastio nadležne kosovske insitucije da usvoje "ustavne i zakonodavne amandmane u cilju obezbedivanja okoncanja nadgledane nezavisnosti".
"ISG ocekuje da integritet ovog paketa bude ispoštovan, cime bi se omogucilo okoncanje nadgledane nezavisnosti nakon sastanka ISG zakazanog za septembar", navodi se u zaključima.
Medunarodna upravljacka grupa ocekuje da na Kosovu opstanu "principi i duh" Ahtisarijeviog plana i posle okoncanja nadgledane nezavisnosti, pa je "pozdravila izjavu premijera Hašima Tačija kojom potvrduje opredeljenje Kosova da poštuje i energicno sprovodi te principe".
Posebno ISG prima k znanju najavu Tačija da ce do sastanka ISG u septembru njegova vlada nastaviti napore u imenovanju komesara za jezike i direktora drugog kanala RTK, kao i uspostaviti odbore u Prizrenu i Velikoj Hoci.
"Namera premijera da produbi angažovanje njegove vlade sa srpskom zajednicom na severu Kosova i nastavak aktivnog angažovanja u dijalogu sa Beogradom takode su pohvaljeni", navodi se u zaključima.
ISG takode pozdralja izjavu Tačija da ce njegova vlada nastaviti napore u jacanju vladavine prava na Kosovu i s tim u vezi podržati nastavak mandata Euleksa i njegove izvršne funkcije.
ISG se obavezuje da ce nastaviti podršku težnji Kosova u cilju daljih medunarodnih priznanja i težnji ka clanstvu u relevantnim medunarodnim organizacijama.
"Podržavamo opredeljenje Kosova evropskoj agendi i pozdravljamo spremnost EU da podrži taj proces", navodi se u zaključima 15. sednice ISG.
ISG je ustanovio da je Kosovo primenilo uslove iz ovog dokumenta, pa su institucije Kosova sada pozvane da nastave sa usvajanjem dogovorenog paketa amandmana na Ustav i zakonodavstvo "kako bi principi CSP bili utemeljeni u zakonu" i kako bi se "okoncala nadgledana nezavisnost".
"Mandat ICO trebalo bi da se okonca nakon uspešnog usvajanja potrebnih ustavnih i zakonodavnih izmena u saglasnosti sa CSP, nakon završnog sastanka ISG", naglašava se u dokumentu.

BOGDANOVIC: MEĐUNARODNE SNAGE SIGURNOST ZA SRBE

BEOGRAD, 2. jula (Tanjug) Ministar za Kosmet Goran Bogdanovic smatra da je dobro što ce pripadnici Kfora i Euleksa ostati u pokrajini i posle odluke o ukidanju "nadzirane nezavisnosti", jer ce to, kako je ocenio, znaciti vecu sigurnost za Srbe.
"Dobro je što ce ostati. Uz prisustvo medunarodne zajednice u jednom znacajnom broju možemo racunati na neku vecu sigurnost za srpsku zajednicu. Koliko god da postoji animozitet prema Kforu i Euleksu, pogotovo u poslednje vreme, ipak su oni ucinili dosta da sacuvaju srpsku zajednicu i da kolikotoliko sacuvaju krhko primirje na KiM", kazao je Bogdanovic za sutrašnju "Politiku".
On je podsetio da ni Srbija ni Savet bezbednosti UN nisu prihvatili Ahtisarijev plan, kao i da Srbija nije imala "nikakvu saradnju sa tom kancelarijom medunarodnog civilnog predstavnika u Prištini (koja je predvidena Ahtisarijevim planom), tako da nama to bukvalno ništa nije znacilo".
"Medutim, imajuci u vidu realnost na terenu, mislim da je bilo koje strano prisustvo dobrodošlo na Kosovu", kazao je Bogdanovic, povodom odluke Medunarodne upravljacke grupe da okonca "nadziranu nezavisnost" Kosova.
On navodi da je "strano prisustvo dobrodošlo pogotovo kada se ima u vidu cinjenica da se na KiM i dalje krše osnovna ljudska prava, da je Kosovo i dalje crna rupa u trgovini ljudima, narkoticima, oružjem..."
"I pogotovo kada imamo u vidu da se vrlo mali broj raseljenih ljudi vratio na Kosovo i da kosovske institucije ništa nisu ucinile u tom pogledu, i kada imamo situaciju na severu Kosova kakvu imamo, i kad implemenTačija sporazuma postignutih u Briselu treba da pocne...", naveo je ministar za Kosmet.
Komentarišuci razloge za takvu odluku Medunarodne upravljacke grupe, Bogdanovic je kazao da je "ocigledno da te zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije žele da se što pre povuku, da su i one uvidele da to što su uradile prosto ''ne pije vodu'', da ta takozvana država ne može u takvom obliku da opstane".
"Dakle, cetiripet godina je dug period i videli su da bukvalno nisu mogli ništa da urade na KiM, a ogroman novac su trošili", naveo je on.
Na pitanje da li ta odluka može da bude nekakav signal zemljama koje se možda kolebaju da li da priznaju Kosovo, on je odgovorio: "I to je cilj. Poruka zemljama koje nisu priznale Kosovo da je, evo, Kosovo sazrelo, da Kosovo može da bude samostalna država, da što pre prihvate i priznaju tu takozvanu nezavisnost Kosova. I to je vrlo bitan signal koji je upucen".

IVANOVIĆ: ODLUKA IZ BEČA POKUŠAJ DA SE POBEGNE OD PROBLEMA

BEOGRAD, 2. jula 2012. (Beta) Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da je odluka Međunarodne upravljačke grupe o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova pokušaj članica te grupe da "elegantno izađu iz problema".
"Pre bih rekao da je to pokušaj da se elegantno izađe iz kosovskog problema, jer je više nego očilgedno da u dogledno vreme tu neće biti značajnog poboljšanja već narpavotiv da se mogu očekivati socijalni nemiri za koji ni Vlada Kosova ni kancelarije nemaju adekvatan odgovor", rekao je Ivanović agenciji Beta.
Ivanović je izjavio da je je ocena Međunarodne upravljačke grupe da je Kosovo postiglo napredak veoma subjetkivna. "Ocena o stanju na Kosovu i snazi institucija je veoma subjektivna i ne slaže se sa tim kako Srbija vidi njihovu sposobnost i snagu", kazao je Ivanović i ocenio da problema na Kosvu može biti u brojnim oblastima, od korpucije i kriminala, do socijalnih i ekonomskih.
Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da odluka dovodi Srbe u težu poziciju zbog bojazni da će prištinske institucije, kao što se dešavalo ranije, biti zloupotrebljavane radi dodatnog pristiska na Srbe.
Odlazak Međunarodne civilne kancelarije direktno ne može da ih ugorzi, ali indirektno može, jer gube misiju kojoj mogu pojedinačno da se obrate ako su im ugrožena osnovna ljduska prava, rekao je Ivanović. Prema njegovoj oceni, odluka o ukidanju kancelarije neće, ipak, previše uznemiriti Srbe, jer je oni nikada nisu prihvatili.

ŠPINDELEGER: ISTORIJSKI DAN, KOSOVO DE FAKTO SUVERENO

BEČ , 2.jula (Tanjug) Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger ocenio je danas, povodom odluke Medunarodne upravljacke grupe za Kosovo (ISG) da se okonca nadgledana nezavisnost, da je današnjim danom Kosovo de fakto dostiglo puni suverenitet.
"Mislim da je ovo istorijski dan", naglasio je on na konferenciji za novinare, na kojoj je kao domacin sastanka ISG rekao da su medunarodni civilni predstavnik (ICO) Piter Fejt i ISG doneli zakljucak da se "od danas okonca medunarodni nadzor nezavisnosti".
"Veoma sam zadovoljan što je ono što je pocelo u Austriji Ahtisarijevim planom okoncano u Beču. Moramo da sagledamo uspehe Kosova, i cestitam premijeru Hašimu Tačiju i clanovima njegove vlade na onome što su ucinili proteklih godina. Postigli su puno ciljeva i mislim da je vreme da Kosovo dobije sada punu nezavisnost i da može preuzeti odgovornost za buducnost zemlje", istakao je Špindeleger.
On je ocenio da je odluka ISG i iskaz poverenja koje medunarodna zajednica ima u Kosovo.
Špindeleger je najavio da ce Austrija nastaviti da snažno podržava i angažuje se za napredak Kosova na evropskom putu, koji bi trebalo da bude okoncan clanstvom Prištine u EU.
On je ukazao da Kosovo mora da se suoci sa mnogo izazova u buducnosti i da ima još dosta posla pred sobom, ali i da je puno toga ucinjeno proteklih godina.
"Ponosan sam na današnju odluku i da možemo reci da imamo puno poverenje u Kosovo, te da može napredovati ogromnim koracima ka EU", zakljucio je Špindeleger.

FEJT: PROBLEM NA SEVERU BICE REŠEN BEZ NASILJA I PODELA

BEČ, 2. jula (Tanjug) Medunarodni civilni predstavnik Piter Fejt izrazio je danas u Beč u uverenje da ce problem na severu Kosova biti rešen i to bez nasilja i bez podele.
Fejt je istakao da pitanje severa pokrajine, takode, nece postati zamrznuti konflikt.
Na konferenciji za novinare, posle sednice Medunarodne upravljacke grupe za Kosovo (ISG) na kojoj je odluceno o okoncanju nadgledane nezavisnosti, Fejt je izrazio uverenje da ce biti ostvaren napredak u rešavanju pitanja severa Kosova iako u tom procesu medunarodni predstavnik, kako je rekao, "više nema ulogu".
Problem severa bice rešen na osnovu tri nacela politicko rešenje bez nasilja, nece biti podele, odnosno sever ostaje u sastavu Kosova, i nece završiti kao zamrznuti konflikt, istakao je Fejt.
Prema njegovim recima, okoncanje nadgledane nezavisnosti je veoma bitno i to pitanje "nije smelo biti taoc taktike hardlajnera sa severa".
"Srbi koji žive na Kosovu a koji žele da se angažuju u institucijama se osecaju sigurninijm nego oni koji su odabrali život u izolaciji. Nadam se da ce to biti jedan pocetak za srpsku zajednicu i integraciju u demokratiju Kosova", porucio je Fejt u vezi mera koje je vlada Kosova preduzela na severu, kao što je otvaranje administrativne kancelarije.
Kada je rec o odluci ISG, on je rekao da je mandat ICO poceo i završio se u Beču.
ISG je, kako je ukazao, razmotrio danas predlog za okoncanje medunarodnog nadzora nezavisnosti Kosova, i dao zeleno svetlo vladi i parlamentu Kosova da usvoji izmene zakona u skladu sa Ahtisarijevim planom, što je priprema konacnog sastanka koji ce biti održan u septembru u Prištini.
"Zajedno sa premijerom Hašimom Tačijem uspeli smo da okoncamo mandat ICO i završimo nagledanu nezavisnost u relativno kratkom periodu od cetiri i po godine. To je bilo moguce jer je u suštini Ahtisarijev plan primenjen", objasnio je Fejt.
Medunarodna zajednica, kako je naveo, pomogla je vladi Kosova u uspostavljanju institucija, zakonodavnog okvira, definišuci Kosovo kao modernu, multietnicku, evropsku demokratiju sa posebnim garancijama za manjinske zajednice. Pomogli smo uspostavljanju novih opština sa srpskom vecinom, decentralizovanom vlašcu, prema evropskom uzoru, dodao je Fejt dodajuci da je uspostavljen i solidan zakonodavni okvir za zaštitu kulturnog i verskog nasleda, najpre za Srpsku pravoslavnu crkvu.
"Puno ostaje da se uradi, ali napravljen je znacajan napredak. Mislim tu pre svega na sever Kosova. Uspostavljena je administativan kancelarija, i tamo ce ljudi uskoro glasati i uspostaviti opštinsku vlast. Ljudi tamo traže sve više usluge od kosovske vlade, što je znak rastuceg angažovanja", nagalsio je on.
Kada je rec o periodu posle zatvaranja ICO prema njegovim recima predstavnici medunarodnih organiazcija, eksperti koje ce biti dati "prijatelji Kosova" nastavice da rade u Ustavnom sudu, u agencijama, i medunarodna zajednica ce nastaviti da savetuje vladu i institucije.
Kfor ce nastaviti, prema njegovim recima, da obezebduje sigurno okruženje za gradane, a Euleks ce nastaviti da savetuje policiju u sudove na Kosovu, dok ce OEBS i specijalizovane agencije UN takode podržati kosovsko društvo.

JAHJAGA: ODLUKA ISG IZRAZ POVERENJA U KOSOVO

PRIŠTINA, 2. jula (Tanjug)- Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je ocenila da današnja odluka Medunarodne upravljacke grupe o okoncanju nadgledane nezavisnosti predstvlja "izraz poverenja u gradane i državu Kosovo" istucuci da je buducnost Kosova u Evropskoj uniji.
"Poverenje u vas, gradane Kosova i u našu republiku, jeste plod zajednickog rada i angažovanja, kojim smo demokratske vrednosti pretvorili u osnovna nacela naše državnosti, dokazujuci sposobnost i odgovornost za našu državu i naše medunarodne obaveze", kaže se u izjavi Jahjage dostavljenoj medijima.
Ona je navela da odluka ISG "vraca narodu Kosova ono što mu pripada i za šta se žrtvovao".
"Ova odluka otvara put ravnopravnog partnerstva sa medunarodnom zajednicom, zasnovanog na uzajamnom poštovanju", dodaje se u izjavi Jahjage.
Ona je u ime institucija, gradana Kosova i u svoje licno ime izrazila zahvalnost medunarodnoj zajednice "SAD, EU i svim prijateljima Kosova za pomoc u oslobodenju Kosova, garantovanju mira i stabilnosti u regionu i danas ispoljenom poverenju da Kosovo može da u potpunosti vlada sobom".
Medunarodna upravljacka grupa, koju cine zemlje koje su priznale Kosovo, odlucila je danas u Beč u da okonca nadgledanu nezavisnost i najavila uspostavljanje suvereniteta Kosova na jesen.
Ta odluka znaci i ukidanje kancelarije medunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta, koji istice da ce vlasti u Prištini preuzeti odgovornost, a da ce kad je rec o medunarodnoj zajednici "EU postepeno postati glavni akter" u pokrajini.

TAČI: USKORO VELIKODUŠAN PLAN ZA SRBE SA SEVERA

BEČ, 2. jula (Tanjug)- Kosovski premijer Hašim Tači najavio je danas da ce u "skorijoj buducnosti" vlada u Prištini predstaviti, kako je rekao, "veoma velikodušan" plan za ukljucenje Srba sa severa u kosovske institucije.
Tači je istakao da je uveren da ce Srbi sa severa biti integrisani u kosovske institucije.
Na konferenciji za novinare u Beč u povodom sastanka Medunarodne upravljacke grupe za Kosovo (ISG), koja je donela odluku o okoncanju nadzirane nezavisnosti Tači je rekao da ce "interni dijalog kosovskih institucija i Srba na severu biti nastavljen".
"Oni su gradani Kosova. Mi cemo nastaviti sa jacanjem vladavine prava i uspostavljanjem novih opština, kako bi se na severu uspostavili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora, i gradani imali priliku da slobodno biraju svoje lidere", dodao je Tači.
On je istakao da ce razgovarati i saradivati sa svakim srpskim liderom koji bude izabran na severu, a koji bude poštovao institucije Kosova.
Po Tačijevim recima, kosovska vlada ce podržati konkretne projekte u oblasti infrastrukture kojima je cilj poboljšanje života gradana, a radice na pospešivanju slobode kretanja, unapredenju socijalnih i ekonomskih uslova. "Bicemo proaktivni, dinamicni i direktni u dijalogu sa Srbima na severu. Vecina Srba na Kosovu je dobro integrisana u kosovske institucije, kako na državmnom, tako i lokalnom nivou. Imamo odlicnu saradnju, tako da verujem da ce se to dogoditi i sa Srbima na severu", porucio je on.
Tači je ponovio da su kosovska vlada i on licno na usluzi svim gradanima Kosova.
Kada je rec o odluci ISG, on je ocenio da se radi o istorijskoj odluci za Kosovo, koja pokazuje "koliki put je Kosovo prešlo kao nacija ka slobodi i nezavisnosti". Ovo je, prema njegovim recima, novo poglavlje, nova era koja je pocela danas.
Tači je podsetio da je Kosovo danas priznato od 91 države sveta i pozvao sve one koje to do sada nisu ucinile da to urade. Okoncanje nadzirane nezavisnosti bice, kako je dodao, propraceno potrebnim izmenama Ustava.
Kada je rec o Euleksu, on je rekao, da ce vlada u Prištini uciniti sve da pruži okvire za nastavak mandata do juna 2014.godine.