Daily Survey

Beograd, 3. Avgust 2012.

KIM

NIKOLIĆ: ALBANCI DA "ŽIVE KAO NEMCI U ITALIJI ILI U BELGIJI", ZAR JE TO MALO?

BEOGRAD, 3. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je potrebno postići nacionalni konsenzus o Kosovu i da namerava da razgovara i s predstavncima vlade i opozicije, kao i Srba i južno i severno od Ibra, jer želi da "Srbija konačno zauzme stav (o tome) šta želi".
Nikolić je u intervjuu za današnje izdanje lista "Danas" rekao da će kosovskim Albancima ponuditi suštinsku autonomiju da "žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji".
On je rekao i da je "Evropa spremna za ulazak Srbije" i da ne očekuje dodatne uslove za utvrđivanje datuma za otpočinjanje njenih pristupnih pregovora sa EU, ali da nije "preveliki optimista" da će se to desiti ove godine. Predsednik je rekao da se zalaže za postizanje "nacionalnog konsenzusa" o Kosovu zato što o suštinskim pitanjima "od nacionalnog interesa" treba postići saglasnost, iznad stranačkih interesa.
Dodao je da o "nacionalnom konsenzusu" o Kosovu želi da razgovara sa svima koji u Skupštini imaju predstavnike, s članovima Vlade, a potom i opozicije, SANU, Crkve, značajnijim privrednicima.
"Planiram da okupim predstavnike lokalnih samouprava južno od Ibra, hoću sa njima da razgovaram zato što je njihov status drugačiji od severa. Želim da Srbija konačno zauzme stav šta želi", rekao je Nikolić.
Nikolić je rekao da "vlada svakako nema obavezu, niti će biti prozivana zbog toga što neće da sprovede nešto o čemu postoje različita tumačenja" kakvo je pitanje predstavljanja Kosova.
"Organizatori skupova počinju da pišu samo Kosovo s fusnotom, a ni u dokumentima se više ne pojavljuje fusnota u kojoj se opisuje šta je Kosovo. Vlada Srbije je, zbog toga, iako je prihvatila sporazum, odlučila da naši predstavnici napuste svaki sastanak na kojem Kosovo nije propisno obeleženo. Šta mi sad radimo: nas nema na tim sastancima, čime je Srbija na gubitku jer gubi korak sa savremenim događanjima i trendovima u svetu", rekao je Nikolić.
Na pitanje šta kao predsednik Srbije nudi kosovskim Albancima, Nikolić je rekao "ponuda je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN suštinska autonomija".
"Predložiću, kad se budemo dogovorili, da žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji. Bez odluke Nemaca, nema odluke belgijskog parlamenta. Zar je to malo? Zašto da budu država, to je toliko besmisleno. Neki su mi u Londonu rekli da na Olimpijadi učestvuju Kina, Kineski Taipei, Kineski Honkong, ja sam im odgovorio da, ako se prištinske institucije prijave kao srpsko Kosovo, mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama", rekao je Nikolić. Na pitanje da li je "evrofanatik" kako ga je opisao premijer Ivica Dačića, Nikolić je rekao da tu izjavu treba posmatrati s aspekta da se vladajuća koalicija, "pored mnogih suprotnih stavova", okupila "oko jedne zajedničke ideje".
"Ja nisam fanatik ni u čemu. Mislim da normalan, obrazovan čovek, erudita, ne može da bude fanatik. Fanatizam nije dobar i mene nemojte u tome da tražite. Imam potpuno realan odnos prema EU, znam koliko nam je potrebna i koliko možemo da učinimo da joj se pridružimo", rekao je Nikolić.
Nikolić je naveo da Srbija zbog kriminala, korupcije, loše izvedene reforme pravosuđa ili privatizacije, do sada "i nije bila spremna za EU", ali da će nova vlada morati da radi "mnogo brže, efikasnije, iskrenije" od prethodne.

VLADA DONELA UREDBU O OSNIVANJU KANCELARIJE ZA KOSOVO

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Vlada Srbije usvojila je uredbe o osnivanju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, saopšteno je posle sednice Vlade. Vlada je usvojila i Zaključak o evakuaciji državljana Srbije i članova njihovih porodica iz Sirije.
Na današnjoj sednici Vlada je donela Odluku o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i Rešenje o formiranju Kadrovske komisije, na čijem čelu će biti ministar Žarko Obradović.

MRKIC: FORMAT RAZGOVORA SA PRIŠTINOM NAREDNIH NEDELJA

BEOGRAD 3.avg (Tanjug) – Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkic izjavio da ce narednih nedelja predsednik Republike i Vlada definisati format razgovora sa Prištinom, sagovornike i teme, navodeci da su prve reakcije medunarodne zajednice na dizanje pregovora na politicki nivo, pogotovo iz Brisela, pozitivne.
"Sasvim sigurno, u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova nisu pregovori sa Prištinom, jer je to naše unutrašnje pitanje. Ali moramo biti svesni da je neophodno da napravimo što širi politicki, društveni konsenzus o tome šta dalje u pogledu KiM", kazao je Mrkic za današnje "Novosti".
Mrkic je rekao da ce "Ministarstvo u tom smislu u medunarodnom nastupu zastupati ono što je naš stav, a to je da se mora poštovati Rezolucija 1244 i ostale medunarodne pravne norme". "To je zadatak MSP, a drugi kanal su pregovori sa Prištinom", dodao je on.
Na konstataciju "Novosti" da je predsednik Srbije Tomislav Nikolic zatražio da se u dijalog o kosovskom problemu ukljuci i UN i da li ce on za to lobirati na Ist Riveru, Mrkic je odgovorio da ce se onog trenutka kada se uoblici strategija ukljucivanja UN u pregovore biti ucinjeno sve što je do nas da to i ostvarimo. "Da li ce se ici na podnošenje nove rezolucije ili da licno generalni sekretar Ban Ki Mun odredi svog predstavnika, u ovom trenutku je rano govoriti", kazao je Mrkic.
Na primedbu "Novosti" da ce medunarodna zajednica, sasvim sigurno, nastaviti politiku dvostrukih aršina, tražeci da mi stalno cinimo ustupke, a Priština nikad, Mrkic je naveo da ce njegova poruka "najvažnijim medunarodnim partnerima" biti "da najozbiljnije nameravamo da u tim pregovorima postignemo nešto što ce biti zdravo za obe strane". "Ali to je moguce samo ako su obe strane na to spremne. Do sada se sticao utisak, nekad s pravom, nekad ne, da smo mi cinili ustupke, a da je druga strana ta koja samo reda zahteve. Verujem da ce u vremenu koje dolazi doci do ravnoteže", kazao je Mrkic.
Na pitanje ocekuje li nove kosovske uslove kako bismo nacinili naredni korak ka EU, na primer, otvaranje kancelarije Prištine u Beogradu, i obrnuto, Mrkic je odgovorio odrecno. "Ne. Niko ne postavlja nove uslove. Svi medunarodni partneri sa kojima sam do sada razgovarao bili su kategoricni u tome. Naši zadaci su definisani u mišljenju EK i Evropskog saveta krajem prošle godine", rekao je Mrkic.

SRBIJA

MRKIĆ: IĆI ĆEMO ISTIM PUTEM, MOŽDA RAZLIČITIM KORACIMA

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da nova Vlada ima veliki entuzijazam i da želi da popravi stanje u mnogim oblastima i poboljša saradnju s ključnim međunarodnim faktorima.
"Kada bi sa svakom novom vladom dolazilo do fundamentalnog zaokreta u spoljnoj politici, to bi dovelo do konfuzije ne samo u Srbiji nego i među partnerima iz inostranstva koji nas pomno promatraju. Imamo vrlo jasan temelj naše spoljne politike i tu nema nikakvih dilema i nedoumica", rekao je za Večernje novosti. On je kazao da su spoljnopolitički prioriteti Srbije poznati, a to su "očuvanje suverenosti i teritorijalnog integriteta, prikljucenje EU, razvijanje odnosa sa susedima, jačanje ekonomskih odnosa sa svim partnerima". "Dakle, ići ćemo istim putem, samo možda različitim koracima", dodao je Mrkić.
Komentarišući mogućnost povlačenja međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, Mrkić je rekao da se u tom smislu "okolnosti slažu u pozitivnom smislu" i da na obe strane sazreva svest da treba raditi nešto što će "rasteretiti buduće naraštaje".
"Već sam razgovarao sa koleginicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti, i uveren sam da i oni žele razvoj normalnih donosa", rekao je Mrkić i dodao da Srbija i Hrvatska treba da se "bez privlačenja reflektora" dogovore o onome što je od zajedničkog interesa dve zemlje.
On je naglasio da Evropska unija ne traži od Srbije priznavanje Kosova i dodao da spoljnopolitičko delovane mora da bude usmereno ka očuvanju teritorijalnog integriteta, uz poštovanje Ustava, kako bi bilo sprečeno da "secesija dobije dublji koren".
"Istovremeno, posvetićemo se svim neophodnim reformama i modernizaciji Srbije, kako bismo ispunili sve kriterijume za priključenje evropskoj porodici", kazao je šef srpske diplomatije.
On je naveo da će, čim se uobliči strategija uključivanja UN u pregovore o Kosovu, Srbija učiniti sve što je do nje da se to i ostvari. "Da li će se ići na podnošenje nove rezolucije ili da lično generalni sekretar Ban Ki Mun odredi svog predstavnika, u ovom trenutku je rano govoriti", rekao je Mrkić.

AVION S GRAĐANIMA SRBIJE IZ SIRIJE SLECE OKO 14 ČASOVA

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Avion s državljanima Srbije koji žive u Siriji sleteće sutra na beogradski aerodrom nešto posle 14 časova, rečeno je agenciji Beta na aerodromu.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da će državljani Srbije koji žive u Siriji biti evakuisani zbog pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji.
Agenciji Beta na aerodromu Nikola Tesla rečeno je da će avion za Siriju poleteti u 7.00, a da se u 14.15 očekuje povratak.
Ambasada Srbije u Damasku obavestila je srpske državljane o planovima za organizovanu evakuaciju i do sada su se prijavile 43 osobe. Evakuaciju zajednički avionom kompanije JAT organizuju ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije.

VUCIC SEKRETAR SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

BEOGRAD, 3.avg (Tanjug) – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vucic imenovan je danas za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, potvrdeno je u Vucicevom kabinetu.

STEFANOVIĆ I KONUZIN ZA JAČANJE SARADNJE

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin zauzeo se danas u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem za jačanje parlamentarne saradnje dve zemlje, posebno u oblasti energetike, infrastrukture i poljoprivrede, ali i na međunarodnom planu. Kako je saopšteno iz Skupstine Srbije, Konuzin je Stefanoviću čestitao na izboru za predsednika parlamenta u ime predsednika ruske Državne dume Sergeja Mariškina, uz uverenje da će to "doprineti razvoju tradicionalnih prijateljskih veza dva parlamenta".
I Konuzin i Stefanović su naglasili potencijale saradnje parlamentarnih delegacija Srbije i Rusije u oblasti energetike, infrastrukture i poljoprivrede, kao i odbora čiji rad podrazumeva međunarodne aktivnosti, uz ocenu da je i do sada na tom polju bila iskazana tesna saradnja, dodaje se u saopštenju.
Stefanović je izrazio očekivanje da će u Skupštini Srbije "vrlo brzo ponovo biti oformljena parlamentarna grupa prijateljsta sa Rusijom" i "založio se za stvaranje ambijenta koji bi privrednicima omogućio lakše kontakte, ali i zajednički izlazak na treća tržišta".
Predsednik Skupštine Srbije posebno je naglasio koliko ceni principijelnost stava Rusije i ruskog parlamenta u odnosu na rešavanje kosovskog pitanja, navodi se u saopštenju.

AMBASADOR INDONEZIJE: INDONEZIJA U SRBIJI VIDI STRATEŠKOG PARTNERA

BEOGRAD, 3. avgusta 2012. (Beta) Indonezija u Srbiji vidi strateškog partnera za jačanje svojih ekonomskih pozicija u Jugoistočnoj i Srednjoj Evropi, rekao je danas ambasador Indonezije u Srbiji Samjuel Samson u razgovoru s ministrom unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.
Kako je saopšteno iz Ljajićevog kabienta, ambasador Samson izrazio je očekivanje da će privredna saradnja Indonezije i Srbije u budućnosti biti intenzivnija i sadržajnija.
Samson i Ljajić izrazili su spremnost za proširivanje ekonomske saradnje posebno u oblastima poljoprivrede, vojne i farmaceutske industrije i najavili da she u septembru u Beogradu biti organizovan poslovni foruma privrednika Srbije i Indonezije.

SRBIJA – EKONOMIJA

MMF PROTIV IZMENA ZAKONA O NBS

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Direktor Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu Reza Mogadam ocenio je danas da pojedine predložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) ozbiljno narušavaju samostalnost centralne banke i ugrožavaju makroekonomsku stabilnost Srbije, saopštila je NBS.
U pismu koje je Mogadam danas uputio guverneru NBS, ukazano je da na nezavisnost NBS ozbiljno utiču izmene i dopune zakona koje se odnose na razrešenje guvernera, viceguvernera i članova Saveta NBS. Takođe je kritikovana i promena postupka izbora i nadležnosti Saveta i Izvršnog odbora NBS, kao i predloženo ukidanje prava na sudsku kontrolu funkcionera NBS koji su razrešeni funkcije.
"Izmena koja dozvoljava NBS da na sekundarnom tržištu kupuje hartije od vrednosti koje su izdali država ili druga javna tela, faktički omogućava indirektno monetarno finansiranje javnog sektora, što predstavlja ozbiljan rizik po devizne rezerve NBS i devizni kurs", kaže se u pismu.
Ocenjuje se da bi usvajanje izmena i dopuna Zakona o NBS stvorilo nesigurnost, narušilo kredibilitet i nametnulo pitanja o ispravnosti vođenja makroekonomske politike.
Direktor MMF za Evropu u pismu je navela da će narednih dana sprovesti detaljnu analizu predloženih izmena i dopuna Zakona o NBS, ali da pojedina zapažanja daju povoda ozbiljnoj zabrinutosti.
"Takođe imamo rezerve u pogledu ishitrenog donošenja izmena koje se tiču okvira finansijskog nadzora, bez pažljivog razmatranja ključnih učesnika", dodaje se u pismu.
Mogadam je istakao da MMF pridaje veliku važnost pitanjima samostalnosti centralne banke i vođenja monetarne politike, navodeći da su ona imala značajno mesto u savetovanju država članica u kontekstu nadzora, ali i u okviru programa koje MMF podržava.
"Ove izmene i dopune Zakona o NBS zahtevaju pažljivo i detaljno razmatranje, s obzirom na potencijalno značajne implikacije na sveukupnu makroekonomsku stabilnost u Srbiji, kao i na program MMFa", piše u pismu, koje je medijima dostavila NBS.

EVROPSKA KOMISIJA: ZAKON BI UGROZIO SAMOSTALNOST RADA NBS

BRISEL, 2. avgusta 2012. (Beta) Zvaničnici Evropske komisije su stavili do znanja da sa zabrintošću prate događaje vezane za usvajanje izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) i posebno ukazali na činjenicu da je i guverner Dejan Šoškić, podnoseći danas ostavku, naglasio da bi takav zakon ugrozio nezavisnost delovanja NBS.
Zvaničnici koji su hteli da ostanu anonimni rekli su agenciji Beta da su se u Briselu takođe smatra da je nacrt tog zakona takve prirode da bi doveo u pitanje samostalnost rada NBS.
Oni su želeli da ukažu na činjenicu da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji a da je nezavisnost institucija jedno od temeljnih načela u EU.
Prema ovim zvaničnicima, Evropska komisija će, ako taj zakon bude usvojen u Skupštini Srbije, na to jasno i odlučno reagovati.

DINKIĆ: SRBIJI POTREBAN NOVI PROGRAM SA MMF

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Srbiji potreban novi program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji će biti u interesu Srbije. "Predstavnici MMF su rekli da je postojeći program 'mrtav' i da treba napraviti novi", kazao je Dinkić novinarima u Palati Srbije u Novom Beogradu.
On je kazao da program koji Srbija ima sa MMF nije "ni zaživeo" jer je prethodna vlada prekršila dogovor i nije u skladu sa aranžmanom napravila Zakon o budžetu za 2012. godinu.
Srbiji je potreban program koji je funkcionalan, a ne samo na papiru, ocenio je Dinkić i najavio da će novi aranžman sa MMF biti napravljen u razgovorima sa Misijom fonda kojoj je upućen zvaničan poziv za dolžak u Srbiju. Aranžman sa MMF od 1,1 milijardu evra zamrznut je februara pošto je premašen dogovoreni budžetski deficit Srbije.

SRBIJA IMA PODRŠKU SAD ZA ČLANSTVO U STO

BEOGRAD, 3. avgusta 2012. (Beta) Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik prenela je danas ministru za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Rasimu Ljajiću da su SAD spremne da pomognu Srbiji u otklanjanju preostalih prepreka za punopravno članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.
Vorlik i Ljajić u razgovoru su se zauzeli i za potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji Srbije i SAD u oblasti informacionokomunikacionih tehnologija.
Tekst tog sporazuma je usaglašen u maju, a Vorlik i Ljajić zajednički su ocenili da bi to bilo dobra polazna osnova za unapređenje saradnje u oblasti informacionokomunikacionih tehnologija, dodaje se.

VELIKI POTENCIJALI ZA SARADNJU SA ARAPSKIM SVETOM

BEOGRAD 3.avg (Tanjug) – Vlada Srbije je najavila da ce otvaranje tržišta i razvoj privredne saradnje sa arapskim i zemljama u razvoju biti medu prioritetima, a strucnjaci pozitivno ocenjuju tu ideju i najveci potencijal vide u gradevini, agraru, prehrambenoj industriji, IT sektoru, mašino i vagonogradnji.

POZIV SRPSKIM GRAĐEVINARIMA DA GRADE U MJANMARU

BEOGRAD 3.avg (Tanjug) – Ambasada Republike Mjanmarske Unije pozvala je srpske firme da ucestvuju na tenderu za izgradnju supermodernog aerodroma u ovoj tradicionalno prijateljskoj zemlji, saopštilo je Ministarsvo saobracaja. Ambasada Mjanmara dostavila je osnovne i neophodne informacije o raspisanom tenderu za ucešce u projektu izgradnje medunarodnog aerodroma ''Hantavai'' u centralnoj administrativnoj oblasti Bago, koji je raspisalo Ministarstvo saobracaja ove zemlje, a koji je otvoren o 9. sept.
Ambasador Mjanmara Zav Tunu je predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, sa kojom ova zemlja tradicionalno i dugi niz godina ima veoma prijeteljske odnose, predložio da srpske gradevinske firme ucestvuje u realizaciji ovog važnog projekta.
To je, kako se navodi u saopštenju, bez sumnje prilika da se srpska gradevinska operativa ponovo vrati na veoma interesantno tržište, i da tako bitno poboljša poziciju koju je u ovoj oblasti izgubila minulih decenija. Projekti poput izgradnje supermodernih aerodroma veliki su izazov i mogucnost da se kroz njihovu realizaciju naši izvodaci vrate na deo izgubljenog tržišta, ponovo pozicioniraju i pokažu visok stepen profesionalizma i strucnosti, koja je ovu privrednu granu dugi niz godina cinila veoma referentnom i konkurentnom na svetskom tržištu.

SRBIJA – EU

MAS U OPROŠTAJNOJ POSETI KOD PREDSEDNIKA PARLAMENTA

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas, u razgovoru sa nemačkim ambasadorom Volframom Masom, da je moguće proširiti parlamentarnu saradnju dve zemlje u procesu evropskih integracija Srbije.
U razgovoru sa Masom, koji je bio u oproštajnoj poseti, Stefanović je istakao kontinuitet saradnje i značaj parlamentarnih kontakata sa Nemačkom, jednom od najvažnijih članica Evropske Unije, koja ima značajnu ulogu u oceni napretka Srbije na evropskom putu.
Mas je izrazio izrazio zadovoljstvo što je u Srbiji danas, za razliku od ranijih perioda moguće pozvati i predstavnika opozicione stranke da uđu u vladu, bez obzira da li je to realizovano ili ne, saopšteno je iz kabineta predsednika parlamenta.
Stefanović je kazao i da će pokušavati da postigne konsenzus u parlamentu tamo gde je to moguće, posebno u stvarima od nacionalnog interesa među kojima su svakako i aspiracije na članstvo u Evropskoj Uniji. Stefanović je dodao da će se u narednom periodu, pored jačanja tradicionalne uloge parlamenta, raditi na jačanju otvaranja puteva ekonomske saradnje.

ŠVEDSKA OD VLADE OČEKUJE NASTAVAK REFORMI I POMIRENJA

BEOGRAD, 2. avgusta 2012. (Beta) Predsednik švedske vlade Fredrik Reinfelt izrazio je danas nadu da će nova vlada Srbije nastaviti da sprovodi reforme neophodne za članstvo u EU i podstiče pomirenje u regionu. "Švedska veruje da je budućnost Srbije u EU", navodi se u čestitki, koju je Reinfelt uputio Ivici Dačihu povodom izbora za premijera, prenosi se u saopštenju Vlade Srbije.
"Obradovala me je činjenica da je koalicionim sporazumom naglašena važnost integracije Srbije u EU. Nadamo se da će ovaj sporazum olakšati sprovođenje reformi neophodnih da Srbija dobije članstvo u EU i biti osnov da Srbija nastavi aktivno podsticanje pomirenja u regionu", dodao je švedski premijer.