Daily Survey

Beograd, 04. Januar 2012.

SRBIJA

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: NEIZVESNO DOBIJANJE STATUSA KANDIDATA

BEOGRAD, 4. januara 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da bi volela da Srbija što pre dobije status kandidata za članstvo u EU, ali da je neizvesno da li će se to dogoditi u martu.
Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da bi odustajanje od evropskog puta bilo pogubno i da bi volela da rezultati dijaloga Beograda i Prištine idu u smeru da Srbija u martu dobije status kandidata.
"Naravno da je neizvesno (dobijanje statusa kandidata u martu). Da je izvesno, ja bih sa sigurnošću želela da obradujem i građane i sve nas. Naravno da je neizvesno, da ima spornih elemenata", kazala je predsednica parlamenta. Dodala je da Srbija treba da intenzivira napore kako bi se jednog dana našla u EU.
"Tvrdim da je naša zvanična politika i lično sam stava da nema nikakvih razloga da odustajemo. Mi treba da intenziviramo našu potrebu da se nađemo u EU jednog dana, što znači da što pre dobijemo status kandidata i ja bih volela da rezultati dijaloga idu u tom smeru da ga dobijemo u martu", navela je ĐukićDejanović.
Predsednica parlamenta je navela da ima običaj da kaže "da smo se mi više približili Evropi nego Evropa nama". "Međutim, Evropa ima svojih problema. Nismo mi osnovni problem Evropi. Ona brine o stabilnosti evra, ekonomskoj stabilnosti svojih članica, dakle njoj je taj treći krug ulaska zemalja u EU na nekom ne tako bitnom mestu kao nama", kazala je ĐukićDejanović.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i zahtevima EU, ona je rekla da je konkretan zahtev pojedinih članica EU bio da se Kosovo deklariše i da nastupa kao samostalna nezavisna država na regionalnim sastancima i da se tražilo da se Srbija sa tim složi. To bi, ocenila je, značilo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. "Rezolucija je međunarodni dokument koji je doneo Savet bezbednosti UN i jedino ta institucija može i da menja rezoluciju. Mi smo u obavezi da poštujemo međunarodni dokument i mislim da ćemo se mi na tom pitanju (regionalnog predstavljanja Kosova) dogovarati", kazala je predsednica Skupštine.
Đukić Dejanović je kazala da nije realno da se zahtevi za ukidanje srpskih institucija na severu Kosova reše tako da bude zadovoljna samo jedna strana i da se tu moraju tražiti kompromisi. "Sigurno da postoji deo institucija koje treba rešavati na različite načine a da to bude upodobljeno potrebi građana da njihovo zdravstvo, školstvo, pravosuđe prosto funkcioniše na najbolji način i ta rešenja su najbolja za ljude koji žive na severu Kosova", kazala je predsednica parlamenta.
Na pitanje da li je parlament izneverio očekivanja građana na severu Kosova i opozicije time što posle nereda na barikadama na severu Kosova nije raspravljao o situaciji na Kosovu i nije doneo neki novi dokument, ona je navela da Srbija ima izvanredni akt koji je parlament usvojio 31. jula 2011. godine koji je postavio jasne zadatke vladi kako da se ponaša po pitanjima vezanim za Kosovo.
"Onog momenta kad se steknu uslovi da se taj akt promeni ima smisla otvoriti debatu, jer Skupština nije debatni klub gde se priča bez rezultata. Mi moramo doneti dokument, zaključke debate, onog momenta kad se budu stvorili uslovi za to. Videćemo šta kaže vlada u vezi sa tim, ima li takvih razloga i kada će ih biti", rekla je Đukić Dejanović. Kazala je da ništa ne smeta da se eventualno otvori rasprava i tokom perioda vanrednog zasedanja ako se takvi uslovi stvore navodeći da skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju kontinuirano radi.

CVETKOVIĆ:VLADA NEĆE MENJATI POLITIKU DO KRAJA MANDATA

BEOGRAD, 1. januara 2012. (Beta) Vlada Srbije će do kraja svog mandata insistirati na politici i Evropska unija (EU) i Kosovo, jer nema prava da menja politiku zbog koje su je građani svojevremeno izabrali, izjavio je predsednik vlade Mirko Cvetković.
"Vlada je dobila mandat na bazi koga su postavljeni osnovni ciljevi jedan je EU, a drugi je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje", rekao je Cvetković za B92. Kazao je da je će se "vlada boriti i za jedan i za drugi cilj do kraja mandata".
Na pitanje kako bi ocenio rad vlade u političkom, koalicionom smislu, Cvetković je kazao da je "funkcionisanje koalicione vlade, gde učestvuje desetak stranaka, jako komplikovano". "Potrebno je mnogo živaca, mnogo strpljenja i odricanja da biste uspeli da održite sve na zajedničkom putu", rekao je on.
Cvetković je izbegao da odgovori da li će ponovo biti kandidat za premijera, navodeći da je to lično pitanje na koje ne želi da odgovara, ali je istakao kako smatra da će "ova koalicija nastaviti da vodi državu i nastavi da radi ono što sadašnja vlada radi".
Govoreći o ekonomiji zemlje on je naveo da vlada prati šta se dešava sa krizom u evrozoni i da je zbog toga planirani rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2012. nešto manji nego 2011.
"Ne verujem da će pri privrednom rastu od 1,5 odsto doći do masovnijeg zapošljavanja, ali treba reći da je malo verovatno da će doći do daljeg gubitaka posla", naglasio je Cvetković.
"Mislim da će godina biti teška, ali se nadam da će biti uspešna", kazao je on i podsetuo da je Srbija u 2011. privukla mnogo više direktnih stranih investicija nego bilo koja zemlja u regionu i da bi to trebalo pozitivno da se odrazi u 2012.

CVETKOVIĆ: NEMA RAZLOGA DA SE SRBIJI NE ODOBRI KANDIDATURA

BEOGRAD, 31. decembra 2011. (Beta) Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da ne vidi nijedan razlog da se Srbiji ne odobri status kandidata za članstvo u EU.
Na pitanje kakave su šanse za dobijanje kandidature u martu, Cvetković je u intervjuu za današnje praznično izdanje lista "Kurir" kazao da to ne zavisi od Srbije. "Pre zasedanja Evropskog saveta dobili smo stavove Evropske komisije, koja je potpuno podržala sve ono što je Srbija uradila i predložila je status kandidata, kao i nastavak dijaloga i implementaciju onoga što je dogovoreno. Sve smo to uradili", kazao je premijer.
Kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, Cvetković je kazao da će se Srbija do kraja držati Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i da je ubeđen da će stav Srbije dobiti potvrdu.
Povodom najave referenduma na severu Kosova, premijer je naveo da bi taj referendum bio greška i loš potez, i da ne teba ići na laka rešenja koja mogu imati negativne posledice.
Govoreći o parlamentarnim izborima u 2012, premijer je kazao da će ti izbori biti raspisani u martu a da je poslednji rok za njihovo održavanje 6. maj. "Siguran sam da će ova koalicija na vlasti dobiti mogućnost da formira novu vladu. Lično, ne razmišljam o novom premijerskom mandatu kao cilju. Sačekajte, o tom potom", rekao je Cvetković.
Kako je naveo, Srbija će u 2012. imati skroman ekonomski rast od 1,5 odsto BDP i neko naročito poboljsanje se ne može očekivati. "Isto tako ne verujem da će biti pogoršanja. Mislim da bi s određenim optimizmom trebalo gledati na narednu godinu", kazao je Cvetković.

VAMEN:NADAMO SE KANDIDATURI SRBIJE

BEOGRAD, 03. januar 2012. (FoNet) Nadamo se da ce Srbiji biti dodeljen status zemlje kandidata za clanstvo u februaru, u skladu sa zaključima Evropskog saveta, porucio je danski ministar evropskih poslova Nikolaj Vamen, isticuci da ce proširenje biti važan zadatak za Dansku, koja od 1. januara predsedava Evropskom inijom.
U svom poslednjem izveštaju Evropska komisija je preporucila da se Srbiji dodeli status kandidata, pod uslovom da nastavi dijalog s Kosovom i da do sada postignuti sporazumi pocnu da se sprovodeisticu u danskom predsedništvu kako su shvatili preporuke iz Brisela i u kom pravcu ce, kao predsedavajuci, delovati kada je Srbija u pitanju, pišu Novosti.
U praksi to znaci da bi trebalo postici bar još sporazum o predstavljanju Prištine na regionalnim forumima, da budu donete preostale odredbe za primenu dosadašnjih sporazuma, da se zapocne njihovo konkretno sprovodenje, ali takode i da se reši pitanje barikada.
Danska je odlucna da, i pored teških izazova dužnicke krize na evropskom tlu, nastavi politiku proširenja prema svim onim zemljama s kojima je zapocela ovaj proces.
Resorni danski ministar je izneo ocekivanja za nastavak pregovora s Turskom i Islandom, kao i za zapocinjanje pristupnih pregovora s Crnom Gorom u junu.
"Prikljucenje EU ne ide u korist samo zemlji koja se integriše. Cela Evropa može da izvuce veliku korist od proširenja Unije", smatraju u Kopenhagenu.
Narocito se naglašava bezbednosni aspekt ovog procesa za ceo kontinent, ne samo u sprecavanju konflkata, vec, u vreme mondijalizacije, i u kontekstu zajednicke borbe protiv terorizma, medunarodnog kriminala i svih drugih vidova rizika.
Drugi važan aspekt je ekonomska saradnja, širenjem zajednickog tržišta, cime se,isticu Danci, poboljšava nivo života gradana Evrope.
"Proširenje ce biti važan zadatak za dansko predsedništvo" potvrdio je Nikolaj Vamen.

SRBIJA – KiM

DAČIĆ: SRBIJA NEĆE PROPASTI NI AKO OSTANE BEZ KOSOVA

BEOGRAD, 31. decembra 2011. (Beta) Zamenik premijera, ministar policije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić kazao je da Srbija neće propasti ni ako ostane bez Kosova.
Na pitanje šta je važnije EU ili Kosovo, Dačić je u intervjuu za današnje praznično izdanje lista "Kurir" rekao da je najvažnija Srbija.
"Idemo u EU zbog Srbije, i to samo ako je u našem interesu. Neće Srbija propasti ni ako ostane bez Kosova. To se dešavalo u srpskoj istoriji, i taj fanatizam o zaljubljenosti u Evropu ili mazohizam po kom ne možemo da živimo bez Kosova ili RS", kazao je Dačić.
On je ocenio da treba napraviti razgraničenje na Kosovu jer međunarodna zajednica treba da prihvati da Srbi neće da žive u nezavisnoj državi Kosovo, kao što je i Srbija bila prinuđena da prihvati da Albanci neće da žive u Srbiji.

BOGDANOVIĆ: SAČUVATI SRPSKE INSTITUCIJE NA KOSOVU

KOSOVSKA MITROVICA, 1. januara 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je u 2012. godini potrebno uraditi sve kako bi se sačuvale srpske institucije u Pokrajini.
"Posle postizanja dogovora oko upravljanja administrativnim prelazima barikade bi trebalo skloniti, cilj postojanja barikada je ispunjen i nema potrebe da se ljudi više izlažu opasnostima", rekao je Bogdanović u novogodišnjem intervjuu za TV Most iz Zvečana.
Ministar je kazao da je Srbija uvek podržavala mirne proteste građana, ne samo na severu Kosova i Metohije, nego i u celoj Pokrajine, kao i sve koji se bore za ljudska prava.
"Država Srbija će i dalje podržavati svoj narod na Kosovu i Metohiji, boriće se za interes naroda, a samim tim i za svoj interes na tim prostorima", rekao je Bogdanović. Prema njegovim rečima, kompromis se može postići, bez obzira što deo međunarodne zajednice podržava Albance.
Bogdanović je pojasnio da je poslednji sporazum postignut u Briselu o integrisanom upravljanju prelazima u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 UN, kao i da je Vlada Srbije već reagovala povodom sredstava koje bi trebalo izdvojiti za obavezno osiguranje prilikom prelaska administrativne linije između Srbije i Kosova.
"Polovinom januara biće sastanak u Beču... ja sam prvi bio protiv toga da se naplaćuje ulazak ili izlazak sa Kosova i Metohije", rekao je ministar i naglasio da cenu nije određivala Srbija, već da su to radila osiguravajućaa društva.
Govoreći o najavi održavanja referenduma na severu Kosova i Metohije Bogdanović je ocenio da je on nepotreban i da neće rešiti probleme. "Svima je jasno da Srbi na severu ne žele kosovske institucije i nema razloga da se troši energija da bi se dokazalo nešto što je već poznato", ocenio je Bogdanović.
Ministar je dodao da može da razume da građani na severu ne prihvataju kosovske i međunarodne institucije, ali da ne može da shvati da ne prihvataju mišljenje i stav Srbije.
"Država Srbija nikada neće ukinuti svoje institucije na Kosovu i Metohiji i zahvaljujući njima Srbi su opstali u Pokrajini", rekao je on i upozorio da niko nema pravo da dovodi nekoliko desetina hiljada Srba u situaciju da se sukobljavaju sa svojom državom.
Bogdanović je istakao da Vlada Srbije mora da bude poštovana.
"Zbog dešavanja na severu Kosova, Srbi južno od Ibra su zabrinuti i njima poručujem da će država nastaviti da finansira institucije na tom prostoru", rekao je Bogdanović.
Ministar je kazao da je budžet njegovog ministarstva za 2012. godinu povećan i da to jasno govori da će pomoć Srbima biti intenzivnija. Kako je naveo, svi spomenici kulture i manastiri ostaće deo kulturnog blaga koga se država nikada neće odreći. "Ministarstvo za Kosovo i Metohiju izdvaja značajna sredstva za tu namenu i niko nema prava da svojata ono što je naše", rekao je Bogdanović i poručio građanima da sačuvaju mir, jer, kako je naveo, sve drugo će doći samo po sebi.

SLEDECA RUNDA POSLE 16 JANUARA

BEOGRAD, 04. januar 2012. (FoNet) Pregovaracki timovi Beograda i Prištine trebalo bi ponovo da se sretnu u Briselu posle 16. januara, saznaju današnje Novosti, a tacan datum bice utvrden tokom naredne nedelje. Srpski zvanicnici, navodi list, porucuju da je Beograd u potpunosti spreman za nastavak razgovora, za koji je vec pripremljeno nekoliko predloga za rešenje ucešca predstavnika Prištine na regionalnim forumima.
To ce, kako je Novostima potvrdeno u Evropskom savetu, biti i glavna tema naredne runde dijaloga. Ukoliko dve strane konacno približe stavove oko regionalnih skupova, na dnevnom redu bi mogla da se nadu i pitanja energetike i telekomunikacija.
Od dogovora oko regionalne saradnje mnogo toga zavisi jer je u ovoj temi i kljuc daljeg toka evropskih integracija Srbije, u vezi sa sticanjem statusa kandidata za clanstvo u EU.
"Mi smo spremni za nastavak dijaloga, a naše pozicije su dobro poznate i ostaju iste. Napredak u pregovorima može se ostvariti samo ukoliko Priština odustane od zahteva da se regionalno predstavljanje ne oslanja na Rezoluciju 1244 SB UN. Za nas je to jedini uslov", rekao je za "Novosti šef pregovarackog tima Beograda Borislav Stefanovic.
On je dodao da se formula za predstavljanje na forumima mora iskljucivo tražiti u okviru Rezolucije
Brisel ce, kako saznaje list u vrhu evropske diplomatije, u narednim danima izvršiti dodatni pritisak na kosovske vlasti da pokažu kooperativnost u dijalogu, kako bi dve strane ponovo sele za sto.
Posrednik EU u dijalogu Robert Kuper je u intervjuu "Novostima" istakao da je rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima blizu i da je ostalo da se reši još par otvorenih pitanja.

TAHIRI: RAZGOVORI U JANUARU I FEBRUARU

PRIŠTINA, 04. januar 2012. (FoNet) Potpredsednik kosovske vlade i šef prištinskog pregovarackog tima Edita Tahiri izjavila je radiju Dojce vele da je informisana da ce se pregovori nastaviti tokom januara i da ce se razgovarati o regionalnoj saradnji, energetici i telekomunikacijama.
"Verujem da cemo imati sastanak sredinom meseca i da ce se razgovarati o pitanjima koja su vec na dnevnom redu: regionalna saradnja, energetika i telekomunikacije.
Ona je najavila da bi i tokom februara mogla da bude još jedna runda pregovora kako bi se razgovarala o pitanjima kao što su drumski i železnicki saobracaj, vazdušni saobracaj, naknadama za ratne štete i demarkacija granica Tahiri nije iskljucila mogucnost da dve delegacije u februaru razgovaraju i o pitanju nestalih lica na prostoru Kosova.

AMERIČKI KOMANDANT: AMERIKANCI SE NE POVLAČE SA KOSOVA

PRIŠTINA, 4. januara 2012. (Beta) Komandant snaga Sjedinjenih Američkih Država u okviru Kfora, pukovnik Džefri Lajten (Jeffrey Liethen), izjavio je da se američki vojnici neće u 2012. godini povući sa Kosova.
U izjavi za RTV Tema iz Uroševca, koju prenosi portal Koha.net, Lajten je izjavio da je sigurno da će sadašnji sastav snaga SAD u okviru Kfora biti na Kosovu do septembra 2012. godine i da će one biti zamenjene snagama koje će na Kosovu biti do juna 2013. godine.
"To je ono što ja znam sigurno", kazao je on.
Pukovnik je rekao da je sasvim normalno da Amerikanci jednog dana napuste Kosovo, kao i da razume uznemirenje građana na Kosovu zbog toga pošto su njihove nade vezane za SAD.
Povodom tvrdnji da se na Kosovu povećava broj američkih vojnika koji dolaze iz Turske, Lajten je kazao da "u kampu Bonstil nema povećanja broja američkih vojnika koji dolaze iz Turske".
Ljudi koji će preuzeti odgovornost od mene su iz Južne Karoline i oni će biti 16. kontigent američkog Kfora na Kosovu, kazao je on.
Trenutno je na Kosovu 1.477 američkih vojnika u sastavu Kfora. Oni su smešteni u kampu Bonstil i u kampu Noting hil (Nothing Hill), kod Leposavića.
Mediji su poslednjih dana pisali da će se vojnici SAD povući sa Kosova, a da je moguće da će umesto njih u bazu Bondstil kod Uroševca doći turski vojnici.

DIOGARDI: BONDSTIL PREUZIMAJU TURCI

PRIŠTINA, 03. januar 2012. (FoNet) Baza "Bondstil" na Kosovu i Metohiji bice prepuštena turskoj vojsci, kao najvecem americkom savezniku na tlu Balkana, rekao je clan Americkoalbanskog saveta Džo Diogardi.
Americka administracija saopštila je da ce u 2012. godini znacajno smanjiti budžet namenjen finansiranju marinaca u bazi kod Uroševca, što ce za posledicu imati smanjenje broja vojnika na 2.500, uz povlacenje vojne tehnike i naoružanja.
Jedini motiv daljeg prisustva marinaca na Kosovu jeste situacija na severu, gde su americki vojnici preuzeli ulogu da stvore uslove za uspostavljanje vladavine prava, rekao je Diogardi.
Diogardi je rekao da pitanje severa Kosova mora biti rešeno pre povlacenja americkih vojnika.