Daily Survey

Beograd, 04. April 2012.

SRBIJA

TADIC: ODLUCIO SAM DA SKRATIM MANDAT, 6. MAJA I PREDSEDNICKI

BEOGRAD, 4. aprila (Tanjgu) Predsednik Srbije Boris Tadic saopštio je danas da je odlucio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omoguci da se 6. maja u Srbiji održe i predsednicki izbori.
Objašnjavajuci novinarima razloge za donošenje takve odluke, Tadic je rekao da Srbiji predstoje opsežne reforme, i da je neophodno da njih sprovedu osnažene institucije.
"Za te reforme potreban je novi legitimitet i osnaženi mandat svih državih institucija, a taj legitimitet daju samo gradani na izborima, i zato je najracionalnije i najsvrsishodnije da to bude na opštim izborima", rekao je Tadic, i objasnio da je njegova odluka proistekla iz osecanja politicke odgovornosti.
Mandat predsednika Srbije prestaje u trenutku slanja pisma o skracenju mandata predsednici Narodne Skupštine Srbije.
On je precizirao da ce predsednici parlamenta Slavici Đukic Dejanovic sutra proslediti svoju odluku, tako da ce predsednik u sadašnjem mandatu biti još danas i sutra, a da ce u novu izbrnu trku uci uveren u pobedu. "Kandidovacu se na tim izborima sa mnogo optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji", rekao je Tadic novinarima.
On je ocenio da ce izbori biti teški, ali i da ce biti prilika gradanima da se opredele kojim putem žele da idu. "Ja predlažem put evropskih integracija i ocuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadic.
Prema njegovom uverenju, politika i Kosovo i EU može da bude nastavljena, jer je to jedina realisticna politika za koju je moguce dobiti poverenje vecine gradana Srbije. "Necemo priznati Kosovo", istakao je predsednik Srbije
"Nisam odlagao odluku o izborima i ne ocekujem probleme sa SPS", rekao je Tadic.
On je rekao da ne bi bilo prostora za politicke reforme ukoliko bi izbori biti održavani u razlicito vreme, te da su mu gradani, sa kojima je u poslednje vreme imao mnogo prilika da razgovara, takode rekli da treba završiti izborni posao kako se ne bi tokom citave godine bavili samo izborima.
"Sad niko ne može da me optužuje da cuvam svoju fotelju", našalio se Tadic, ali je dodao da je uveren u pobedu na predstojecim izborima. "Sasvim sam siguran da cemo pobediti", rekao je Tadic, i dodao da ce reci koga smatra glavnim rivalom kada bude poznato ko ce se sve kandidovati za šefa države.
U centru njegove kampanje bice, kako je istakao, ekonomske reforme.
"Ne postoje institucije Srbije koje ne treba da ucestvuju u ekonomskim reformama. Nastavicemo sa politikom makroekonomske stabilnosti, podizanjem konkurentnosti naših proizvoda na stranim tržištima i povecanju broja radnih mesta", objasnio je Tadic.
Predsednik Srbije je naglasio da ce poštovati svakog svog rivala, jer na izbore gleda i iz sportskog ugla.
Upitan koji mu je bio najteži trenutak u dosadašnjem mandatu, Tadic je ojasnio da je to bilo uskracivanje Srbiji statusa kandidata za clanstvo u EU, cime je politika Srbije bila dovedena u pitanje.
Tadic je rekao da je uveren u pobedu na predstojecim predsednickim izborima, i da se ne pribojava poraza. "Plašim se samo ljudske pohepe, brutanosti, agresije, zla koje takode postoji medu ljudima i institucijama. Voeo bih prosto da svi zajedno izgradujemo jedno bolje društvo", rekao je Tadic.

DEZER:IZBORIMA DO DOBRE VLADE I SOLIDNE VECINE U SKUPSTINI

BEOGRAD, 4.aprila (Tanjug) Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je danas da je odluku da se 6. maja u održe svi izbori razumeo kao želju da se Srbiji omoguci da dobije dobro uspostavljenu vladu i solidnu parlamentarnu vecinu, kako bi se sto uspešnije suocila sa svim izazovima.
"Mi razumemo da je motivacija koja je iza toga da se omoguci da posle izbornog perioda Srbija dobije dobro uspostavljenu vladu, solidnu vecinu u skupštini u cilju suocavanja sa izazovima koji su pred zemljom, a to znaci pre svega napredak na evropskom putu", rekao je Dežer u izjavi Tanjugu.
Dežer nije želeo da komentariše odluku predsednika Srbije Borisa Tadica o skracenju svog mandata, ali je primetio da je Tadic najverovatnije želeo da na taj nacin doprinese da cela godina ne bude izborna godina.
On je istakao da su pred novim vlastima suocavanje sa izazovima ekonomske i finansijske krize, te da ce sigurno tokom godine morati s tim u vezi donositi važne odluke.
Raspisivanje izbora je usledilo, kako je ocenio Dežer, najverovatnije zato da Srbija ne bi tokom cele godine bila suocena sa izbornom godinom i da nove vlasti, cim budu uspostavljene, mogu donositi važne odluke.

SRBIJA - EU

NA PUTU KA EU SRBIJA DA OBEZBEDI STABILAN POLITICKI AMBIJENT

BEOGRAD, 4. aprila (Tanjug) Predsednik Srbije Boris Tadic istakao je danas da je u daljem procesu evrointegracija bitno da Srbija obezbedi stabilan politicki ambijent, dok je generalni direktor Direktorata EU za proširenje i susedsku politku Stefano Sanino naveo da je dalji put Srbije ka EU zajednicki put Beograda i Brisela,
Tadic je na sastanku Strucne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU da Vlada Srbije i stranke, pojedinci i nosioci državnih funkcija imaju zadatak da obezbede stabilan politicki ambijent koji pospešuje pregovore, a ne ambijent koji nas uvodi u konfikte u regionu i konfliktne procese sa EU.
"To je zadatak svih koji ce narednih godina upravljati Srbijom, to je zadatak koji treba da mobiliše svakog ucesnika u politickom procesu", naglasio je Tadic. Bice potrebno da budemo vredni i hrabri i da tražimo sveobuhvatno rešenje za KiM, naveo je on. "Nastavicu da ubedujem evropske partnere da je to korisno i za EU. Ovo društvo ulazi u epohu pregovaranja, bržeg menjanja, ubrzanog procesa reformi", kazao je Tadic.
On je naveo da se nalazimo pred socijalnom mobilizacijom koja podrazumeva novi angažman Kancelarije za evropske integracije i istakao da je ovo društvo je kvalitativno i sociološki drugacije nego ono pre cetiri godine, što je "suštinsko dostignuce reformi Kancelarije koju je vodila Milica Delevic".
Konstatujuci da ce pregovaracki proces biti bremenit mnogim iskušenjima, Tadic je izjavio da je licno optimista i dodao da suštinsko pitanje ispred nas nije koliko nam vremena treba vec koliko cemo kvalitetno izvršiti reformu društva.
Ovo je vreme fokusiranog rada, naveo je Tadic i dodao:
"Moramo i o Kosovu da pregovaramo sa drugacijom kreativnošcu nego oni pre nas. Bice to kompleksni pregovori sa evropskim partnerima". Ne znam da li cu i sutra biti predsednik, rekao je na kraju Tadic, a onda dodao: "ali sam nameran da to budem ponovo kako bismo nastavili ovaj proces".
Tadic je naveo i da od prijatelja u EU ocekujemo podršku, da ne ocekujemo da nam gledaju kroz prste, jer, kako je rekao, navikli smo da idemo težim putem evrointegracija nego neke druge zemlje.
Podsetio je da i danas ima onih koji kažu da Srbija treba da sebe zamrzne u procesu evrointegracija, da su neke zemlje proces pregovaranja vodile pet godina, neke oko sedam, neke više od deceniju, ali je dodao da misli da je Srbija zemlja koja može izmedu pet i sedam godina da vodi pregovaracki proces. "Bice potrebno da budemo vredni i hrabri da tražimo sveobuhvatno rešenje za KiM. Nastavicu da ubedujem evropske partnere da je to korisno i za EU", najavio je Tadic.
Generalni direktor Direktorata EU za proširenje i susedsku politku Stefano Sanino istakao je da je dalji put Srbije ka EU zajednicki put Beograda i Brisela, i podsetio da je na tom putu veoma važno dalje unapredenje odnosa sa Kosovom.
Sanino je ocenio da je Srbija puno toga postigla proteklih meseci u procesu evropskih institucija i naglasio da su politicki napori u cilju zatvaranja poglavlja teške prošlosti, nasledene iz ere Slobodana Miloševica, nešto što treba dalje ciniti.
Sanino je naglasio da je jedan od bitnih zadataka u daljem toku približavanja clanstvu EU dalje unapredenje odnosa sa Kosovom. Takode je istakao da je potrebno zadržati zamah reformi, I naglasio da ce EU zajedno sa Srbijom raditi na tome. "Nastavicemo da budemo na vašoj strani na tom putu. To je zajednicki put, jedno partnerstvo, nešto što moramo da radimo zajedni i završimo zajedno", porucio je Sanino.
Dobijanje statusa kandidata, prema njegovim recima, je jedan bitan korak, ali je potrebno dalje nastaviti koracati putem ka clanstvu u EU .Srbija je, kako je dodao, proteklih godina puno toga postigla.
"Na pocetku smo onoga što mislim da je zajednicki put. To treba imati u vidu. Radi se o zajednickom putu, a mi se krecemo zajedno. Prvi važan korak je vec napravljen. Status kandidata je bio snažan signal Srbiji, jer su gradani EU dali taj status Beogradu jer žele da je pozdrave kao prijatelja u EU", naglasio je Sanino.
Status kandidata predstavlja i važan politicki signal da Srbija napreduje u sledecu fazu evropske integracije, porucio je on dodajuci da taj status predstavlja i znacajan korak po privredu zemlje, jer ce podstaci dalje privlacenje investicija i otvaranje radnih mesta. "Uveren sam da je evropska perpsketiva veoma konkretna i može doneti pozitivne rezultate Srbiji", naglasio je on ukazujuci da je Srbija dobila mogucnost zahvaljujuci statusu kandidata da prisustvuje sastancima Unije, i da ce uskoro, posle nedvanog sastanka šefova diplomatija, biti pozvana i na sastanak ministara finansija i ekonomije.
Status kandidata znaci, takode, ukazao je on, da zemlja ima pristup svim komponentama instrumenata za pridruživanje. "Status kandidata je prvi korak, sledeci je datu I otvaranje pregovora. Potrebno je raditi ka tome, proces mora biti nastavljen. Postoji još oblasti gde treba obaviti važan posao", kazao je Sanino.
Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delevic otvarajuci skup rekla je da je današnji sastanak organizovan kako bi se razmotrili izazovi po društvo i zemlju sa kojima ce biti suoceni kada budu poceli pregovori o clanstvu u EU.
"Danas smo u prilici da razgovaramo kakav ce biti izazov kada pregovori budu poceli. Osnovnu strukturu za pregovore imamo i ona je formirana nakon S S P", kazala je ona dodajuci da su uspostavljene podgrupe koje se bave poglavljima o kojima ce se pregovarati.
Delevic je ukazala da je nacionalni program za EU u proteklih cetiri godine realizovan za 80 odsto.
"U pogledu upitnika uspeli smo da odgovorimo na 45 tacaka koristeci strukturu koja postoji", dodala je ona isticuci da je Srbija spremna za trenutak pocetak pregovora,i da ce raditi na jacanju strukture dok pregovori ne pocnu u cilju da se pregovori vode uspešno i završe što brže.

LIHT: DO KRAJA GODINE POCETAK PREGOVORA ZA EU

BEOGRAD, 4. aprila (Tajug) Predsednica Beogradskog fonda za politicku izuzetnost Sonja Liht ocekuje da pregovori za clanstvo u Evropskoj uniji pocnu do kraja godine i naglašava da se u tom periodu Srbija mora veoma ozbiljno pripremati za taj proces, sprovodeci strukturne i sistemske reforme, zbog nas samih.
"Mi ne želimo clanstvo u Evropskoj uniji samo da bismo bili deo najuspešnijeg mirovnog i politickog pokreta u istoriji covecanstva, vec zbog toga što znamo da taj put menja nas same", rekla je Liht u Palati Srbije, na Okruglom stolu "Pregovori za pristupanje Srbije EU prilika za ucešce u promenama".
Upravo tako izmenjeni, dodala je ona, bicemo snažniji kao država i u buducnosti se lakše boriti sa svim izazovima koje namece savremen nacin življenja.
Liht je porucila da "moramo da idemo ka EU ne samo zarad Brisela, vec zbog nas samih, a na tom putu treba da sprovedemo strukturne i sistemske reforme, koje su nam svakako neophodne".
"Hajde da uradimo ono najviše što možemo, jer sve što cinimo cinimo za nas same. U dosadašnjim promenama ucestvovali su, ali nedovoljno, parlament, civilno društvo, univerziteti... i moramo se potruditi da ojacamo delovanje svih institucija", smatra Liht, navodeci da je i ovaj skup organizovan, izmedu ostalog, u toj nameri. "Ovaj skup treba da bude svojevrstan pocetak priprema za pregovore sa EU celog srpskog društva. Veoma je važno da sve strukture koje imaju kapacitete ucestvuju u oblikovanju onoga što ce biti naša buducnost", zakljucila je Liht.
Organizatori Okruglog stola su Beogadski fond za politicku izuzetnost, Evropski pokret i Vladina kancelarija za evropske integracije.

DEŽER:VAŽAN DALJI NAPREDAK U DIJALOGU

BEOGRAD, 4.aprila (Tanjug) Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je danas, u izjavi Tanjugu, da je dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine od kljucnog znacaja za dobijanje datuma za pocetak pregovora o prijemu u clanstvo Unije.
"U zaključima Evropske komisije je jasno receno da je kljucni prioritet dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine oko elektricne energije, telekomunikacija i pune implementacije ranije postignutih dogovora", naglasio je on povodom današnjeg sastanka Strucne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU. Prema njegovim recima to nije lak zadatak, ali i pored toga se ne smeju zapostaviti ostala važna pitanja.
Dežer je podsetio da je zapoceti reformski proces vazno nastaviti, i da je jedan od kljucnih prioriteta za EU vladavina prava, u koje spada reforma pravosuda, i borba protiv korupcije.
Takode, i reforma ekonomije i pospešivanje poslovnog okruženja, prema njegovim recima su bitna pitanja, koja su clanice EU podvukle prilikom dodele statusa kandidata.
Ta pitanja, kako je naglasio, morace biti dalje rešavana.

POMOC IZ FRANCUSKE ZA SRPSKU DECU NA KOSOVU

GRACANICA, 3. aprila (Tanjug) Francuska organizacija "Solidarnost na Kosovu" podelila je odecu, sportske rikvizite, igracke i slatkiše ucenicima škola u Gracanici i Starom Gracku.
Sutra ce posetiti škole u Kosovskom Pomoravlju i obici manastir Visoki Decani.
Predstavnik organizacije "Solidarnost na Kosovu" Arno Gujon izjavio je Kim radiju da je ovo osamnaesti konvoj pomoci koji ta organizacija, od formiranja 2004. godine, donosi na Kosovo.
Prema njegovim recima njihov jedini cilj je da pomažu najugroženijim Srbima na Kosovu i Metohiji.
"Ovog puta se za dopremljenu pomoc pobrinula naša kancelarija u Madridu i ovo je njihov prvi dolazak na Kosovo. Pre dolaska raspitivali smo se o potrebama i najugorženijim mestima kojima je pomoc bila potrebna. Planiramo da predstavništva otvorimo širom Evrope kako bi pomoc cešce dolazila", kazao je Gujon.
On je istakao da ce "Solidarnost na Kosovu" uskoro organizovati nekoliko humantarnih konvoja iz Francuske i Španije, finansirati odlazak na more za 50toro dece iz najugroženijh porodica i izdvojiti sredstva za obnovu jedne srpske škole.
"Sutra obilazimo nekoliko škola i izabracemo jednu koju cemo renovirati. Razmišljamo da napravimo plan za samozapošljavanje, kako bi ljudi imali posao, da bi opstali i ostali na Kosovu.To je naš cilj", rekao je on.
O potrebama ugroženog stanovništva na Kosovu, organizacija "Solidarnost na Kosovu" se informiše preko kancelarije koja je prošle godine otvorena u sklopu Eparhije raškoprizrenske.
"Finansiramo humanitarnu kancelariju pri Eparhiji raškoprizrenskoj, sa kojom imamo dosta kontakta oko realiuzaciji projekata. Oni imaju spiskove najugroženijih porodica, koje treba pomoci", kazao je Gujon.