Daily Survey

Beograd, 04. Maj 2012.

JEREMIĆ I MARGALJO O PUTU SRBIJE KA EU, KOSOVU I EKONOMIJI

MADRID, 4. maja (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je u Madridu sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsija - Margaljom o evropskim integracijama Srbije, Kosovu i Metohiji i produbljivanju ekonomske saradnje dve zemlje.
Ovo je bio prvi susret dvojice ministara, otkako je šef španske diplomatije pocetkom godine, sa formiranjem nove vlade, stupio na dužnost.
Kako je u izjavi za Tanjug rekao ministar Jeremić, upravo uzimajući u obzir tu činjenicu, bilo je potrebno obezbediti kontinuitet španske politike prema Srbiji.
"Španija je jedan od naših najvažnijih evropskih partnera, zemlja koja snažno podržava proces proširenja EU na Balkan i bilo je važno sada sa novom vladom razgovarati o svim pitanjima i ostvariti kontinuitet politike Španije prema pitanjima važnim za naš region", rekao je šef srpske diplomatije.
Kako je istakao, "nema nikavog spora da je Španija neko ko se zalaže za što brži i što dalji napredak na evropskom putu za sve zemlje Zapadnog Balkana".
Jeremić i Margaljo su razgovarali i o daljim koracima Srbije ka EU, ukljucujuci dobijanje datuma za pocetak pregovora o clanstvu, a šef srpske diplomatije je rekao da se i u tom smislu može očekivati podrška zvanicnog Madrida.
"Španija ima jednu specificnu poziciju kada je rec o našoj evropskoj budućnosti zbog regionalne politike koju zastupa, zbog principa međunarodnog prava na koji gleda na isti način kao i Srbija i zato je bilo izuzetno važno razgovarati sa novom vladom i obezbediti da u tom smislu postoji pun kontinuitet politike Španije", rekao je Jeremić.
Jedna od tema razgvora bila je i situacija na Kosovu i Metohiji.
"Španski stav o Kosovu je od izuzetno velike važnosti za Srbiju. Razgovarali smo o trenutnoj situaciji tamo. Drago mi je što nema promene u stavu Španije", rekao je Jeremić.
Španija je jedna od pet država clanica EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Šef srpske diplomatije naveo je i da je u razgovorima znacajna pažnja bila posvecena i ekonomskoj saradnji.
"Jedna od najvažnijih tema za obe zemlje je ekonomija i to kako bismo zajedničkim naporima mogli da postignemo više u bilateralnoj trgovini kao i u investicijama", zakljucio je Jeremić.
Jeremić je upoznao španskog kolegu i sa kandidaturom Srbije za funkciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.
Jeremić je u Madridu razgovarao i sa urugvajskim šefom diplomatije Luisom Almagrom.
Srpski ministar ce tokom dana posetiti i Real Institut Elkano gde ce govoriti o putu Srbije ka EU.

JEREMIĆ: SRBIJA I AZERBEJDZAN RAME UZ RAME

NOVI SAD, 3. maja 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Novom Sadu da Srbija i Azerbejdzan danas stoje rame uz rame u solidarnosti i borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti dve zemlje.
"Danas je Azerbejdzan jedan od najznačajnijih investitora u našoj zemlji, i nadam se da će u budućnosti biti još više ekonomskih, kulturnih i drugih zajedničkih aktivnosti, u duhu partnerstva i bratstva naših naroda", rekao je Jeremić na obeležavanju završetka izgradnje Crkve Svete Petke u Petrovaradinu.
Izgradnju Crkve pomogle su finansijski azerbejdzanske vlasti.
Ambasador Azerbejdzana u Srbiji Elgar Hasanov rekao je da je ovo veoma značajan datum u istoriji srpsko-azerbejdzanskih odnosa i primer zblizavanja naroda putem religiozne tradicije.
Delegacije Azerbejdzana, Srbije, Vlade Vojvodine i Novog Sada polozile su cveće pred bistom azerbejdzanskog kompozitora Uzeira Hadzibejlija na Sunčanom keju u Novom Sadu.

CLANOVI GRUPE EVOPSKE UJEDINJENE LEVICE EVROPSKOG PARLAMENTA U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD, 3. maja 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukic Dejanovic, koja zamenjuje predsednika Republike, primila je danas Lotara Biskija, Miroslava Ransdorfa i Tomasa Reka iz Grupe Evropske Ujedinjene levice Evropskog parlamenta koji su je obavestili o radu i aktivnostima koje imaju u okviru EP. U saopštenju kabineta predsednice parlamenta navodi se da su gosti istakli da su veoma kriticni prema odredjenim institucijama Evropske unije i naglasili da je njihov boravak u Srbiji povodom predstojecih izbora u svojstvu posmatraca, kao i da ocekuju da ce izbori na svim nivoima biti obavljeni u mirnoj i radnoj atmosferi uz puno poštovanjedemokratske procedure. Djukic Dejanovic je izrazila zadovoljstvo što se u dijalogu sa OEBSom došlo do obostrano prihvatljivih rešenja za sprovodjenje glasanja na Kosovu i Metohiji. Predsednica je upoznala sagovornike sa rezultatima rada ovog saziva parlamenta i istakla intenzivan rad na usvajanju zakona sa evropske agende i onih koji regulišu razne oblasti rada i života gradjana Srbije.