Daily Survey

Beograd, 04. Jul 2012.

SRBIJA

NIKOLIC: VAŠINGTON CE SARAĐIVATI SA SVAKOM VLADOM SRBIJE

BEOGRAD, 3. jula (Tanjug) Predsednik Srbije Tomislav Nikolic rekao je da se danas na kratko sreo sa zvanicnikom Stejt dipartmenta Filipom Rikerom i da je tom prilikom potvrdeno da ce Srbija saradivati sa SADom, a da je Stejt dipartment spreman da saraduje sa svakom vladom koju proglasi Skupština Srbije.
Na pitanje novinara da prokomentariše o cemu je razgovarao sa zamenikom pomocnika americkog državnog sekretara, koji danas boravi u Beogradu, Nikolic je na prijemu u japanskoj ambasadi rekao:
"Sreli smo se u prolazu, njega je primio moj savetnik za spoljne poslove. Riker i ja smo samo razmenili utiske iz mog susreta sa americkom državnom sekretarkom Hilari Klinton u Rio de Ženeiru".
Prema njegovim recima, potvrdeno je da ce Srbija saradivati sa SADom u želji da njeni gradani žive bolje, a Riker je potvrdio stav Stejt dipartmenta da ce saradivati sa svakom vladom koju u Srbiji proglasi skupština ."
Nikolic je istakao da Srbija uvek treba da zna stav SAD o svim pitanjima. "Tako da pretpostavljam da se Riker sastao sa svim politicarima koji vode ozbiljne politicke stranke u Srbiji i da je imao šta da im prenese."
Na pitanje novinara da li možda Riker imao neke skrivene uslove koji se ticu široke koalicije, Nikolic je odgovorio: "Možda sa nekim drugim. Predsedniku države niko ne sme da iznosi skrivene uslove."
On je dodao da je Riker došao kao prethodnica pomocnika šefice americke diplomatije Filipa Gordona, koji dolazi u ponedeljak u Srbiju i kojeg ce primiti.

NIKOLIC: JAPAN DA PROIZVODI U SRBIJI, ZAJEDNO DA IZVOZIMO

BEOGRAD, 4. jula (Tanjug) Predsednik Srbije Tomislav Nikolic rekao je da je na Srbiji da pojaca privrednu saradnju sa Japanom i dozvoli mu da u Srbiji proizvodi, a da potom te proizvode dve zemlje zajednicki plasiraju na druga tržišta.
"Na nama je da pojacamo tu saradnju i Japanu dozvolimo da se razmahne i da kod nas proizvodi, a da posle zajedno izvozimo na druga tržista koja su Japanu nedostupna kao veoma skupa kao na primer tržište Ruske Federacije i ZND", rekao je sinoc Nikolic novinarima na prijemu povodom Dana samodobrambenih snaga Japana.
Prema njegovim recima, Japanu bi bilo mnogo jeftinije kada bi na ta tržišta išao preko Srbije.
"A mi bismo mogli da zaposlimo naše ljude, da ih naucimo kako da proizvode nove tehnologije, uspostavili bismo bliske veze sa ljudima Japana. Od njih možemo mnogo da naucimo", dodao je Nikolic.
Isticuci da je Japan Srbiji prijateljska zemlja, koja je imala uravnotežen stav od 90ih godina do danas, Nikolic je podsetio da je Japan priznao nezavisnost Kosova, što je odluka "koju mi ne možemo da promenimo, ali zato možemo da saradujemo, kao što smo to cinili i do sada". "I dok sam bio u opoziciji pratio sam sa koliko su ljubavi gradani Japana i prethodni i sadašnji ambasador pomagali Srbiji", rekao je .
Kako je istakao, i kao predsednik opozicione stranke cinio je sve što je bilo u njegovoj moci da se veze dve zemlje unaprede.
Nikolic je izrazio nadu da ce posle formiranja nove vlade u Srbiji biti moguce realizovanje te saradnje. On je istakao i znacaj kulturne saradnje, naglasivši da Japan ima kult porodice i kult rada kojima bi Srbija trebalo što pre da se vrati.
Japanski ambasador Tošio Cunozaki ukazao je da se, po dolasku u Srbiju pre tri i po godine, suocio sa cinjenicom da gradani Srbije mnogo više znaju o Japanu, nego Japanci o Srbiji.
"Narodi dve zemlje treba više da komuniciraju da bi što više saznali jedni o drugima. Polazeci od prijateljstva i pouzdanosti u odnosima izmedu Srbije i Japana i investitori bi mogli u vecem broju da dolaze u Srbiju", smatra Cunozaki.

NIKOLIC ODLIKOVAO ŠOJGUA I VERNEJA

BEOGRAD, 3. jula (Tanjug) Predsednik Srbije Tomislav Nikolic odlikovao je Ordenom srpske zastave prvog stepena gubernatora Moskovske oblasti Sergeja Šojgua i Ordenom srpske zastave treceg stepena francuskog državljanina Žan Pjera Verneja, saopšteno je danas iz predsednikove Pres službe.
Kako je navedeno, Šojgu je odlikovan za narocite zasluge u razvijanju medunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije, a Vernej, na predlog Matice iseljenika Srbije, za zasluge u razvijanju i ucvršcivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naroda Srbije i Francuske.
Šojgu, koji je donedavno ministar za poslove civilne zaštite, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije, svojim profesionalnim zalaganjem dao je izuzetan doprinos unapredenju ukupnih bilateralnih odnosa, a posebno razvoju ekonomskotrgovinske saradnje Srbije i Rusije, kaže se u saopštenju.
Posebno je važno, kako je navedeno, istaci njegov licni doprinos naporima da se zaštiti i pruži svestrana materijalna pomoc i podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i u realizaciji pomoci i saradnji sa Srbijom u oblasti vanrednih situacija poplava i požara.
Odlikovanje Šojgua predstavlja i znak zahvalnosti i priznanja Srbije za njegovu višegodišnju posvecenost razvoju saradnje dve zemlje, kao i za sve što je ucinio za dobrobit gradana Srbije.
U saopštenju se navodi da je Vernej više od 30 godina posvetio negovanju tradicija Prvog svetskog rata i secanju na oslobodilacke ratove Srbije od 1912. do 1918. godine.
Od 2005. godine Vernej je izvršni direktor Vojnog muzeja u gradu Mo, koji je u potpunosti posvecen Velikom ratu i u kojem je na najbolji nacin predstavljeno ucešce Srbije u Prvom svetskom ratu.
U svojstvu licnog sekretara tadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka i funkcionera Ministarstva odbrane te zemlje, ulagao je velike napore da se Srbija prikaže u pozitivnom svetlu i isticao i branio staro prijateljstvo izmedu dva naroda.
U više navrata je, kako se navodi, bio zaslužan i licno dao veliki doprinos bogacenju fondova istorijskih muzeja u Srbiji i u Francuskoj, kao i promociji Srbije prilikom manifestacija i izložbi koje su se bavile Prvim svetskim ratom.
Dodela odlikovanja Verneju predstavlja odavanje poštovanja za posvecenost ocuvanju i gradenju pozicije Srbije, kao i negovanje pozitivnih prijateljskih osecanja prema srpskom narodu u Francuskoj, kaže se u saopštenju.

SRBIJA – KIM

EK: EULEKS ĆE I DALJE IMATI KLJUČNU ULOGU NA KOSOVU

BRISEL, 4. jula 2012. (Beta) Evropska komisija stavila je danas do znanja da će Euleks i dalje na Kosovu imati ključnu ulogu u pospešivanju vladavine prava, bez obzira na odluku Međunarodne upravljačke grupe da ukine nadgledanu nezavisnsot Kosova.
Na pitanje novinara da li će odluka Međunarodne upravljačke grupe imati uticaja na delovanje EU i mandat Euleksa na Kosovu, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je da je Kosovo i dalje prioritet EU i da ima jasnu evropsku perspektivu kao i ceo Zapadni Balkan.
Kocijančić je navela da je EU predana rukovodećoj ulozi na Kosovu i pomoći i podršci, posebno preko svog visokog predstavnika i misije vladavine prava Euleks.
"Vladavina zakona je prioritet za Euleks na temelju mandata koji podržava svih 27 zemalja članica i na osnovu odgovarajućih domaćih zakona", rekla je predstavica za štampu Ketrin Ešton.
Upitana da li to znači da bi mandat Euleksa bio ugrađen i u ustav Kosova, kako tvrde neki mediji, Kocijančić je rekla da će ta zakonska osnova biti u skladu sa kosovskim ustavom i imati podršku u njemu.
Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo zaključila je 2. jula na sastanku u Beču, da su se stekli uslovi da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča u septembru.