Daily Survey

Beograd, 05. Januar 2012.

KOSOVO I METOHIJA

BOGDANOVIC: REFERENDUM NIJE U INTERESU SRBIJE

LEPOSAVIC, Jan. 05 (B92, Tanjug) Ministar Goran Bogdanovic smatra da referendum na severu Kosova nije u državnom interesu i da može dodatno iskomplikovati situaciju u ovom delu pokrajine.
(Beta, arhiva)"Ako unapred znate rezultat i odgovor na postavljeno pitanje, onda mislim da ne treba trošiti vreme i gubiti energiju na referendum. Ovakvi potezi mogu izazvati reakciju medunarodne zajednice i Albanaca", upozorio je Bogdanovic.
On je u izjavi Tanjugu rekao da se boji da ovakvim potezima gradani sa severa Kosova ulaze u sukob sa svojom državom, jer interes države nije da se u ovom trenutku održi takva vrsta referenduma.
"Da bilo ko želi kosovske institucije, mi ovde krajem jula prošle godine ne bi postavili barikade i tako sprecavali Prištinu da instalira svoje institucije", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju. Ocenio je da je ocito da su organizovanja referenduma interesi nekih politickih partija iz Beograda koje po sistemu što gore to bolje, još više žele da iskomplikuju situaciju u zemlji.
Bogdanovic je, osvrcuci se na neucešce odbornika Demokratske stranke na današnjoj sednici u Leposavicu, rekao da "odbornici DS ne žele da ucestvuju u politikanstvu, u necijoj igri koja je zamišljena da još više pogorša situaciju".
"Naš stav je jasan mi cemo se mirnim putem kroz dijalog boriti za naše interese širom Kosova i Metohije... Dijalogom rešavati sva sporna pitanja, to je ono za šta se zalaže Vlada Srbije, a samim tim i DS ovde na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanovic.
Državni sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanovic kaže da iako je taj referendum legitiman, i ljudi imaju pravo da ga održe, veruje kako on nece proizvesti nikakve realne promene.

BRISEL ZA NASTAVAK 23. JANUARA

PRIŠTINA, 05. januar 2012. (FoNet) Evropske diplomate planiraju da naredna runda dijaloga Beograda i Prištine bude održana 23. januara, piše danas prištinski Zeri pozivajuci se na izvore iz Evropskog saveta.
Zvanicnik koji je insistirao na anonimnosti rekao je da Brisel intenzivno razgovara sa obe strane, kako bi dogovorili datum i teme za sledeci sastanak.
"To je razlog zašto je stranama ostavljeno vreme za neophodne pripreme", izjavio je izvor Zerija.

DREVS: SMANJENJE KFOR ZAVISI OD STANJA NA KOSOVU

PRIŠTINA, 4. januara 2012. (Beta) Komandant KFOR Erhard Drevs izjavio je danas da smanjenje broja pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu zavisi od bezbednosne situacije na Kosovu.
Rekjao je i da su najave smanjenja broja američkih vojnika u okviru KFOR stari plan odložen zbog sukoba u julu prošle godine.
"Taj plan je postojao pre događaja od jula (2011. godine) na severu, kada je KFOR planirao da prepolovi brojnost. Međutim, zbog tih događaja taj je plan odložen na neodređeno vreme", rekao je Drevs novinarima tokom posete opštini Vitina na Kosovu.
Drevs je rekao da će ubuduće odluke o smanjenju broja pripadnika KFOR donositi NATO i da će sve zavisiti od stanja na Kosovu.
Komandant KFOR je izrazio uverenje da će u roku od šest do osam meseci početi primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicom Kosova i Srbije.
U sastavu KFOR je 1.477 američkih vojnika, a baza su im logori Bondstil i Noting hil (Nothing Hill), kod Leposavića.
Mediji su poslednjih dana pisali da će se vojnici SAD povući sa Kosova, a da je moguće da će umesto njih u Bondstil, kod Uroševca, doći vojnici Turske.
Komandant snaga Sjedinjenih Američkih Država u okviru KFOR, pukovnik Džefri Lajten (Jeffrey Liethen) rekao je, međutim, da se američki vojnici neće ove godine povući sa Kosova.