Daily Survey

Beograd, 05. Mart 2012.

SRBIJI STATUS KANDIDATA / ČESTITKE I REAGOVNJA

TADIĆ: TEK SA DATUMOM PREGOVORA EVROPSKI PROCES NEPOVRATAN

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Predsednik Republike Boris Tadić rekao je danas da je za Srbiju dobijanje statusa kandidata za prijem u Evropsku uniju veoma značajno, ali da će suštinsko postignuće biti kada se utvrdi datum početka pregovora o tome, jer će tada evropski proces postati nepovratan.
"Očekujemo to do kraja godine, u skladu sa informacijama koje nam dolaze iz Brisela. Ali mi već sada moramo formirati tim za pregovore sa EU kako bismo bili spremni", rekao je Tadić na sednici Saveta za evropske integracije u Palati Srbija.
Prema njegovim rečima, status kandidata je garancija da je Srbija na dobrom putu, ali i garancija sigurnosti za sve investitore i političke subjekte u svetu.
Kako je rekao predsednik, ti subjekti sada znaju da "nailaze na zemlju čiji političari ispunjavaju reč" i u kojoj se "dogovori poštuju".
On je, takođe, rekao da je dobijanje statusa kandidata prevashodno ostvarenje građana Srbije i rezultat sprovođenja reformi. Tadić je istakao da građani sada "dobijaju veće šanse zapošljavanja", ali da ipak to ne otvara mogućnost Srbiji da "u širem smislu pristupi fondovima EU do 2013".
Predsednik je dodao da će status kandidata, međutim, otvoriti pristup nekim novim projektima, naročito značajnim za poljoprivrednike, i male i srednje preduzimače.
"Već u narednih nekoliko dana imaćemo veoma značajne razgovore sa italijanskom vladom koja ima jaku dinamiku u domenu malih i srednjih preduzeća", rekao je Tadić i dodao da će biti prisutan i italijanski premijer Mario Monti.
Predsednik je istakao da će "Srbija nastaviti da sprovodi reforme, da bude partner u procesu pomirenja u regionu".
"Naša politika je prevashodno miroljubiva, usmerena na proces modernizacije našeg društva. Ideja boljeg života dolazi tek kada podignemo karakeristike našeg društva i kad promenimo odnos prema radu", istakao je Tadić. Prema njegovim rečima, suština reformi je da se "sa minimumom utroška energije postigne maksimum", jer će to dovesti do boljeg života građana i većeg poverenja u institucije sistema.
Tadić je ocenio da je svuda u svetu opalo poverenja građana u institucije i da stoga srpske institucije treba da učine sve da povrate to poverenje.
Ukazujući da je svetski ambijent suštinski bio izmenjen 2008. godine zbog svetske ekonomske krize, Tadić je rekao da je to naročito otežalo napore sadašnje vlade da reformiše društvo i približi ga EU.
"Nadam se da ćemo ubuduće biti uzdržani kada dajemo obećanja građanima da ne bismo podizali tenzije ukoliko obećanja ne ispunimo", dodao je Tadić.
Tadić je ukazao da zaslugu za dobijanje statusa kandidata imaju sve vlade Srbije od 5. oktobra do danas, a posebno je istakao "izuzetan doprinos bivšeg premijera Zorana Đinđića", reakvši da je on bio "barjaktar ideje evropske Srbije".
Tadić je istakao i značaj doprinosa pokojnog predsednika Evropskog pokreta u Srbiji Živorada Kovačevića, kao i bivšeg potpredsednika vlade Božidara Đelića.
Predsednica Skupštine Srbije Slavice ĐukićDejanović istakla je da pored zadovoljstva koje oseća jer je Srbija dobila status kandidata, ona ima "i izuzetno duboko osećanje odgovornosti" za buduće korake na putu ka EU. Dejanović je rekla da je Skupština dala značajan doprinos ostvarenju današnjeg rezultata time što je ispunila 92 odsto nacionalnog programa za evropske integracije.
"Parlament je postao institucija koja je od epiteta crne rupe došla do epiteta lokomotive", rekla je ona na Sednici saveta za evropske integracije.

SAVET ZA EU INTEGRACIJE: USMERITI NAPORE KA POČETKU PREGOVORA ZA ČLANSTVO

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Savet za evropske integracije pozvao je danas sve relevantne aktere u Srbiji na dalji rad na ispunjenju kriterijuma za članstvo u EU i na nastavak napora usmerenih na početak pregovora o tome.
Predsednik Repoublike Boris Tadić rekao je na današnjoj sednici Saveta u Palati Srbija da je za Beograd dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU veoma značajno, ali da će suštinsko postignuće biti kada dobije datum za početak pregovora, jer će tada evropski proces postati nepovratan.
"Očekujemo to do kraja godine, u skladu sa informacijama koje nam dolaze iz Brisela. Ali mi već sada moramo formirati tim za pregovore sa EU kako bismo bili spremni", rekao je Tadić na sednici Saveta za evropske integracije u Palati Srbija.
Prema njegovim rečima, dobijanje statusa je garancija da je Srbija na dobrom putu, ali i garancija sigurnosti za sve investitore i političke subjekte u svetu.
Tadić je istakao da je dobijanje statusa kandidata prevashodno ostvarenje građana Srbije i rezultat sprovođenja reformi.
"Srbija će nastaviti da sprovodi reforme, da bude partner u procesu pomirenja u regionu. Naša politika je prevashodno miroljubiva, usmerena na proces modernizacije našeg društva. Ideja boljeg života dolazi tek kad podignemo karakeristike našeg društva i kad promenimo odnos prema radu", istakao je Tadić.
Predsedavajući današnjom sednicom Saveta, premijer Mirko Cvetković ocenio je da reforme koje su bile potrebne da bi se dobio status kandidata nisu bile lake, ali da su unapredile Srbiju i donele korist građanima. Cvetković je istakao da je približavanje Evropi značajno i za privlačenje stranih investicija i dodao da je u 2011. godini otvoreno 25.000 radnih mesta od tih investicija.
S tim se složio i Nikolaj Vamen, ministar za evropske poslove Danske koja sada predsedava EU, i ocenio da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata, na početku puta ka EU, dodavši da je to "pravi put".
Predsednica Skupštine Srbije Slavica ĐukićDejanović ukazala je da je Skupština dala značajan doprinos ostvarenju današnjeg rezultata time što je ispunila 92 odsto nacionalnog programa za evropske integracije. Potpredsednik Vlade Ivica Dačić izrazio je nadu da svaka sledeća vlada Srbije neće preispitivati potrebu puta ka EU, kao i da će Unija prema svim zemljama imati iste kriterijume.
Ministar kulture Predrag Marković je rekao da Srbija veruje da regionalna saradnja treba da bude ključni doprinos evropskoj integraciji, a, kako je naveo, Srbija u Evropu niti želi, niti može da stigne sama. "Dobijanjem statusa kandidata Srbija neće postati druga zemlja, ali ima šanse da bude drukčija", rekao je.
Savet u kojem su i ministri, pohvalio je napore Vlade Srbije, predsednika Republike, Skupštine Srbije, pravosudnih organa, nezavisnih tela, predstavnika civilnog društva i socijalnih partnera u toku procesa za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

ZASTAVE EU NA DRŽAVNIM ZGRADAMA

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Zastava Evropske unije postavljena je danas na više javnih palata u Beogradu, čime je obeleženo dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.
Zastave EU postavljene su na zgradama Skupštine Srbije, Predsedništva, Vlade Srbije i Skupštine grada Beograda, a uz zastave Srbije zastave EU istaknute su i na banderama u ulicama u centru Beograda.
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na konferenciji za novinare da Srbija od danas ima pravo da istakne zastavu EU.
U kancelariji Evropske unije agenciji Beta je rečeno da nema ograničenja za korišćenje zastave EU, odnosno da može da se koristi ukoliko je to u skladu sa unutrašnjim pravom.

TADIĆ I VAMEN: DOBRODOŠLI U EVROPSKU PORODICU

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen poželeo je Srbiji "dobrodošlicu u evropsku porodicu" i ocenio da će se jučerašnja odluka Evropskog saveta o dodeljivanju kandidature za članstvo pozitivno odraziti na ekonomsku saradnju EU i Srbije.
"Svim ljudima u Srbiji želim dobrodošlicu u evropsku porodicu, radujemo se saradnji s vama u budućnosti", kazao je Vamen posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu.
Danski ministar izrazio je zadovoljstvo što je doputovao u Srbiju "prvog punog dana" od dobijanja kandidature za članstvo u EU i ukazao da će se odluka ES pozitivno odraziti na ulaganje kompanija iz EU u Srbiju. "Odluka Evropskog saveta u Briselu imaće veliki uticaj na perspektivu investicija kompanija EU u Srbiji", kazao je Vamen, ocenivši da bliska saradnja dobija na značaju imajući u vidu finansijsku krizu u Evropi. Vamen je ocenio da su pred Srbijom u procesu približavanja EU i dalje teške odluke.
"Biće teških odluka i razgovora, ali je jasno da je smer Srbije sada evropski. Ako se reforme nastave, Srbija će biti na pravom putu", kazao je Vamen.
Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio je Vamenu na doprinosu njegove zemlje tokom procesa koji je doveo do dobijanja kandidature za članstvo u EU i ocenio da je taj proces pratilo i unapređenje odnosa s Danskom, odnosno povećanje investicija te zemlje u Srbiji.
Tadić je izrazio uverenje da će s Danskom, kao predsedavajućom EU u prvoj polovini 2012, sarađivati "na poslu otvaranja pregovora (o članstvu u EU) u najskorije vreme".

CVETKOVIĆ I VAMEN: DA ZAJEDNO RADIMO NA STVARANJU RASTA

BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) Danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen rekao je da je status kandidata značajan za privlačenje stranih investitora i naveo da je danska kompanija "Grundfas", koja je nedavno uložila sredstva u Srbiju, poslala pismo ambasadi u Beogradu u kojem je navela da je nakon te odluke još posvećenija poslu u Srbiji.
Vamen je rekao da je siguran da to neće biti stav samo danskih i evropskih investitora, iako je dodao da je u celoj Evropi teška ekonomska kriza, možda najteža od Drugog svetskog rata.
"Pravi odgovor je da zajedno radimo na stvaranju rasta", rekao je Vamen. Danski ministar je ocenio da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata, na početku puta ka EU i dodao da je to "pravi put".

LIHT: PRIČA O PRITISCIMA EU NA SRBIJU POSLEDICA NEZNANJA

BEOGRAD, 5. marta 2012. (Beta) Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarsva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht izjavila je danas da je priča o uslovljavanju Srbije i pritisku EU zasnovana na neznanju i istakla da su sve zemlje koje su pristupile EU morale da se reformišu.
"Neće ni jedna zajednica, država, ni nacija da primi u svoje redove nekoga samo zato što taj kaže da zeli da pristupi, nego mora da prihvati određena pravila igre", rekla je Liht za B92.
Kako je navela, ta "pravila igre" su formulisana u Lisabonskom sporazumu u kojem je navedeno šta se očekuje od budućih članica EU.
Ona je rekla da se od Srbije traži da poboljša razne sektore i da u tome ne vidi ništa loše, i dodala da će se prvo verovatno razgovarati o pravosuđu.
"EU od nas traži da imamo odgovorno pravosuđe, nezavisno i sudije koje se permanentno edukuju, da nemamo veliki zastoj u procedurama, da nemamo situaciju u kojoj pola zemlje veruje da je pravosuđe korumpirano", rekla je Liht i postavila pitanje da li time "što se od nas traži da imamo odgovorno pravosuđe, nama čini nešto loše?". "Cela priča o uslovima... podrazumeva da nam se nameće nešto što nam ne treba to nije istina", istakla je Liht.

GORDON: POZDRAVLJAMO KANDIDATURU SRBIJE,ALI JOŠ PUNO POSLA

VAŠINGTON/SARAJEVO, 2. marta 2012. (Beta) Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon rekao je da su SAD veoma zadovoljne što je EU dodelila status kandidata Srbiji, ali je ukazao da je potrebno još mnogo toga učiniti, naročito kada u dijalogu Beograda i Prištine.
"Veoma smo zadovoljni zbog odluke EU da ponudi status kandidata Srbiji, što su SAD podržavale neko vreme... Jasno je da ima još mnogo posla, posebno u dijalogu između Srbije i Kosova... Očigledno ima još velikih razlika oko severa Kosova i mi ohrabrujemo strane da razgovaraju o njima", poručio je Gordon.
On je u intervjuu za televiziju Al DžaziraBalkan, kako je objavljeno danas na sajtu Stejt departmenta, naglasio da SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i njegovu integraciju u EU.
"Ali, verujemo da postoje načini da se omogući lokalnim stanovnicima, Srbima sa severa Kosova, da legitimno izaberu predstavnike koji će biti merodavni za njihova pitanja", ukazao je Gordon.
Pomoćnik državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju istakao je da je napredak Srbije i Kosova ključni korak ka "kompletiranju Evrope".
"Verujemo da je status kandidata koji je dobila Srbija dalje ohrabrenje za nju da normalizuje odnose sa Kosovom, od čega će obe zemlje imati suštinsku korist", poručio je Gordon.
On je dodao da su SAD veoma zadovoljne dogovorom Srbije i Kosova o regionalnom predstavljanju Prištine i zajedničkim upravljanjem granicom.
"To daje Kosovu mogućnost da predstavlja sebe i govori u svoje ime u regionalnim organizacijama, što je veoma važno. Kao što znate, SAD snažno podržavaju nezavisnost Kosova i ovo je korak napred ka manifestaciji toga na međunarodnoj sceni", ocenio je Gordon.
Govoreći o situaciji u BiH, američki zvaničnik je pozdravio formiranje Saveta ministara u toj zemlji i dogovor o budžetu, kao i "ostale preduzete korake koji pokazuju da rukovodstvo može da odgovori na potrebe zemlje". Gordon je dodao da vlada SAD blisko sarađuje i sa novom vladom Hrvatske, navodeći da se državna sekretarka Hilari Klinton raduje sastanku sa svojim hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem. "Imamo veliku agendu, i bilateralnu, i u vezi sa regionom", poručio je Gordon.

FILE: ČIM BEOGRAD ISPUNI USLOVE, PREDLOG ZA PREGOVORE

BRISEL, 2.marta 2012. (Beta) Evropski komesar Štefan File izjavio je danas u Briselu da će Evropska komisija predložiti početak pregovora o članstvu u EU čim Srbija postigne ključne dogovore s Prištinom o energetici i telekomunikacijama.
File je čestitao Srbiji i predsedniku Borisu Tadiću i istakao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU "veliki dan za Srbiju" i naglasio da je to priznanje Srbiji za ispunjavanje "EU merila iz Kopenhagena" o političkoj demokratiji i tržišnoj privredi, kao i za rezultate u dijalogu s Prištinom.
Evropski komesar je predočio da se mora održati zamah stvoren dodelom kandidature, i dodao da se jako nada da neće biti izgubljeno vreme zbog priprema za parlamentarne izbore i razgovore o datumu predsedničkih izbora u Srbiji.
Zamoljen da kaže kada bi pregovori o članstvu Srbije u EU mogli početi, File je uzvratio da je "to veoma u rukama Srbije".
"U decembru je Evropski savet bio veoma jasan kada je reč o ključnim prioritetima koji moraju da budu ispunjeni, a Evropskoj komisiji je naloženo da odmah zemlje članice izvesti i preporuči početak pregovora", rekao je on. "Nadam se da će odluka Evropskog saveta da dodeli kandidaturu biti podstrek za snažnije komuniciranje između nas i Srbije i veoma se nadam da će Srbija biti u stanju da ispuni taj ključni prioritet", predočio je evropski komesar.
"Veoma je važno sada da se održi i da se ne izgubi taj zamah što su Srbi sami stvorili. Čestitke Srbiji, čestitke predsedniku Borisu Tadicu i za sve sto je Srbija učinila prošle godine na doprinosu dogovoru o regionalnom predstavljanju ostvarenom prosle nedelje, tako da sad sve to treba da predstavlja čvrsti put za Srbiju da uradi ono što se od nje očekuje", nagasio je File.
On je rekao da priznavanje Kosova neće biti uslov za članstvo Srbije u EU, naglasivši da "niko ne planira da to uradi", odnosno da postavi taj uslov.
"Mi smo govorili o normalizaciji odnosa od samog početka i srećni smo što Beograd i Pristina idu u tom pravcu", objasnio je File. Na pitanje da li očekuje "uklanjanje srpskih institucija s Kosova", evropski komesar je uzvratio da ono što on očekuje od Srbije jeste da se pozabavi ključnim prioritetom i uslovima, koje su zemlje članice utvrdile za pokretanje pregovora o članstvu.
"Ti uslovi se tiču sporazuma o energetici, telekomunikacijama, tako da se te stvari razjasne, poruke ES iz decembra su jasne i naši prijatelji u Srbiji treba da imaju poverenja da su to uslovi na koje mi mislimo i da nema drugih uslova", podvukao je on.
Zamoljen da kaže da li za Srbiju predstavlja problem organizovanja lokalnih izbora na Kosovu, File je naveo da "ako bi se to učinilo, to bi bilo u protivrečnosti s rezolucijom SB UN 1244".
Evropski komesar je naveo da je zadovoljan što može da čestita Srbiji "za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU". "To je veliki dan za Srbiju, to je priznanje za ono što je Srbija učinila kada je reč o ispunjavanju merila iz Kopenhagena i ostvarene rezultate u dijalogu Beograd Priština", kazao je File.
"Srećan sam što je usvajanjem zaključaka Evropski savet na povoljan način uzeo na znanje nameru EK da počne izradu Studije izvodljivosti za ŠP EU i Kosova. Stalno sam ponavljao da rezultati dijaloga Beograda i Pristine ne mogu biti od koristi samo za jednu stranu, već za oba naroda, i njihove evropske težnje. Bio je to veoma pozitivan korak ES", rekao je on.
Na pitanje hoće li priznanje Kosova biti važno za članstvo Srbije u EU, File je rekao: "Ne, neće, i niko ne planira da to uradi, mi smo govorili o normalizaciji odnosa od samog početka i srećni smo što Beograd i Priština idu u tom pravcu".

SARKOZI: KANDIDATURA SRBIJE VEOMA VAŽAN DOGAĐAJ

BRISEL, 2. marta 2012. (Beta) Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je danas u Briselu da je odluka vođa Evropske unije da Srbiji dodele status kandidata za članstvo u Uniji "veoma važan događaj".
Sarkozi je, po završetku samita EU, novinarima rekao da je "Srbija jedna od zemalja koja su imale najteži kraj 20og i početak 21og veka" i da, kako je naglasio, "treba odati priznanje rukovodiocima Srbije što su to sve preživeli, u nastojanju da smire stvari".
Šef francuske države je podvukao da bi bila suštinska, istorijska greška da se Srbiji onemogućilo da krene ka članstvu u EU.
"Srbija je propatila, bilo je mnogo žrtvovanja, a uostalom postoji celo pitanje Balkana", ukazao je.
On je dodao da će Hrvatska uskoro postati punopravna članica Unije i naglasio da je po njemu "nezamislivo da (u EU) uđe samo jedan deo Balkana, a ne drugi, naročito Srbija".
"Ne kažem da će ući sada, odmah, dobro vidim put koji je ostao da se pređe, ali ako bi poruka Srbiji bila 'nikad', to bi bila ludost", upozorio je šef francuske države.
"Jer, ne zaboravimo da je jedan svetski rat nastao na tom delu evropskog kontinenta, a da najbolji način da se smire sve vrste napetosti, hrvatske, slovenačke, bosanske, a mogu da ih nabrajam još jeste da svako ima perspektivu da će pre ili kasnije biti u evropskoj porodici", dodao je Sarkozi.
Sarkozi je naglasio da su "pre svega, demokratska načela najbolji odgovor nacionalnističkim osećanjima koja su uvek bila snažna u ovom delu sveta".
"Nije uvreda reći to, isto kao što su rane vezane za teritorije čak veoma sveže", dodao je. Sarkozi je podvukao da se Francuska zalagala da Srbija dobije status kandidata i uđe u članstvo Unije.
"Merim svoje reči", rekao je Sarkozi, naglasivši da bi suštinska, istorijska greška bilo to kada bi se Srbiji odbila perspektiva prijema u EU.

KACIN O EU INTEGRACIJAMA SRBIJE: VIŠE DELA, MANJE IZJAVA

PRIŠTINA, 4. marta 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da će se dalji napredak Srbije u evropskim integracijama meriti konkretnim delima a manje izjavama.
Kacin je u Prištini učestvovao u radionici koju organizuje Slovenačko poslovno društvo povodom razmatranja mogućnosti ekonomske održivosti u regionu zapadnog Balkana, a razgovarao je i sa zamenikom premijera i ministrom lokalne uprave Slobodanom Petrovićem.
Kacin je novinarima rekao da je odluka o članstvu u EU za Srbiju zasnovana na sporazumu između Beograda i Prištine.
"Ona označava završetak sa bilo kakvim blokadama Kosova, jer suština Evropske unije i poslovne zajednice jeste slobodno kretanje ljudi, ekonomskih dobara, usluga, kapitala i ideja", rekao je Kacin.
Petrović je ocenio da bi svi koji žele da ispravno procene odnose Srba i Albanaca na Kosovu trebalo da dođu na jug Kosova, jer "sever nije realna priča".
Petrović je rekao da je poverenje Albanaca i Srba preduslov za stabilizaciju situacije na severu Kosova i stvaranje demokratskih institucija i da je stvaranje opštine Severna Mitrovica neophodno za normalizaciju stanja na severu.

VORLIK: KANDIDATURA SRBIJE POTVRDA NJENE POSVEĆENOSTI EU

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik je danas rekla da je odluka Evropskog saveta da Srbiji dodeli status kandidata za prijem u EU snažna potvrda posvećenosti Beograda evropskim vrednostima i integraciji, saopštila je Ambasada SAD u Beogradu.
Vorlik je, čestitajući Srbiji i njenim građanima, ukazala da je status kandidata, takođe, "priznanje liderstvu predsednika (Srbije Borisa) Tadića i godinama napornog rada koji su Vlada, Narodna skupština i narod Srbije uložili kako bi stigli do tog cilja".
"Uverena sam da će Srbija i njen narod dobiti mnogo od članstva u EU i verujem da će ovonedeljna odluka dati Srbiji novu energiju u procesu integracija u EU. Ostaje još dosta da se uradi, ali će SAD nastaviti da podržavaju napore koje Srbija ulaže na svakom koraku ka EU, kako bismo pomogli stvaranje najbolje moguće budućnosti za sve njene građane", poručila je Vorlik.

DEŽER: KANDIDATURA SRBIJE DOBRA ZA CEO REGION

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je večeras da je odluka Evropskog saveta da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, dobra za ceo region.
"Veoma sam zadovoljan rezultatom postignutim juče. To su dobre vesti za Srbiju i za region u celini", rekao je Dežer gostujući na Televiziji B92.
Na pitanje kada se može očekivati početak pregovora i da li su svi uslovi oni koje je naveo komesar za proširenje Štefan File ili postoje i neki dodatni, Dežer je odgovorio da ne može da proriče "jer nije Tarabić", ali da "što pre Srbija bude spremna da počne pregovore, to će se i desiti".
Dežer je podsetio da će u naredna dva meseca u Srbiji biti održani izbori i da za to vreme država ne može da radi punim kapacitetom.
"Očekujemo da se nastavi proces reformi, imamo pitanje izbora sudija i tužilaca to treba rešiti, važna je strategija za borbu protiv korupcije, očekujemo da se sprovedu dogovoreni sporazumi sa Prištinom...", rekao je Dežer. On je dodao da se očekuje da nova vlada Srbije, posle izbora nastavi ono što je do sada urađeno. "Evropska komisija će izneti svoj izveštaj u oktobru, ...odbrojavanje ćemo zaustaviti 15. septembra. Sve što se dogodi mora da se dogodi do tog roka. Ako promašimo taj rok, možemo i kasnije. Ali bilo bi dobro da taj posao bude do oktobra završen", rekao je Dežer.
On nije precizirao da li je rasformiranje srpskih vlasti na severu Kosova uslov za dobijanje datuma pregovora sa EU, ali je rekao da se "od Srbije očekuje da se ponaša u dobroj veri za vreme dijaloga".
"Mi shvatamo obaveze vlasti u pogledu Ustava, a istovremeno vlasti moraju da uzmu u obzir i međunarodne obaveze. Nadam se da će Srbia nastaviti da bude kredibilan partner koji ispunjava svoje obaveze", rekao je Dežer.
Šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da je EU zasnovana na pomirenju Nemačke i Francuske i izrazio nadu da će sličan proces biti moguć i između Beograda i Prištine.
"Mnogi su kritikovali dijalog Beograda i Prištine na početku, a sada vidimo da je to način da se ide u budućnost", rekao je Dežer. Dodao je da se ne može silom uspostaviti kontrola na severu Kosova i da je važno pre svega obezbediti dobre uslove za život tamošnjih građana.
Dežer je rekao da je jasna politička korist za Srbiju od jučerašnje odluke EU i podsetio da su svi visoki evropski zvaničnici "jasno stavili do znanja da je Srbija dobrodošla".
"Korist za građane je ono što je najvažnije. Građani čekaju 1011 godina da dobiju zakon o restituciji. Od juče mogu da podnesu zahtev Agenciji i traže da im vrate imovinu", rekao je Dežer i dodao da su tu i drugi zakoni od kojih će građani imati koristi.
Na pitanje da li Srbija sada može da očekuje veća sredstva i pomoć EU, Dežer je rekao da se preko njegove kancelarije godišnje obezbeđuje 20 miliona evra, a da će sada Beograd moći da računa na sredstva iz strukturnih fondova.
"Kad uđete u EU imaćete pristup i drugim fondovima. Sada će biti veći akcenat na obrazovanju, zaštiti životne sredine, saobraćaju, regionalnoj poltici i poljoprivrednom razvoju", rekao je Dežer i najavio finansiranje projekata u poljoprivedi koji budu ispunili uslove za to.

KAMERON ČESTITAO NA STATUSU KANDIDATA SRBIJI

BEOGRAD, LONDON, 3. marta 2012. (Beta) Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da je dodeljivanja statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU važan korak za ceo region Balkana.
"Članstvo u EU može da pomogne u jačanju demokratije i ljudskih prava, kao i da pomogne u tome da se uverimo da su sve države na Zapadnom Balkanu usredsređene na uspostavljanju vladavine prava", navodi se u poruci premijera Kamerona koju je danas prenela britanska ambasada u Beogradu.
Britanski premijer Kameron dodao je da je "20 godina pošto je rat opustošio Balkan, Srbija okrenula novu stranicu". On je čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću na onome što je uradio u tom kontekstu.
"Ratni zločinci su predati pravdi, što je podsetnik za sve brutalne diktatore da je pravda dalekosežna i da ima dugo pamćenje", poručio je Kameron.

SLOVENIJA POZDRAVILA KANDIDATURU SRBIJE

LJUBLJANA, 2. marta 2012. (Beta) Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije izrazilo je danas zadovoljstvo zbog dodele Srbiji statusa kandidata za prijem u EU i naglasilo da je to jasan znak ostalim državama u regionu. "Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije je zadovoljno jučerašnjom odlukom Evopskog sveta da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", piše u saopštenju slovenačkog ministarstva. Slovenačko ministarstvo naglašava da je "tom odlukom potvrđena evropska budućnost Srbije i otvoren put za pripreme na početak pregovora Srbije za članstvo u EU".
Dodaje se da je Srbija dokazala da je sposoba da sprovođenjem reformi, odgovornim i konstruktivnim dijalogom i međusobnim poštovanjem premosti i najteža pitanja.
"Srbiji čestitamo na dosadašnjem radu, koji je podsticaj i istovremeno i odgovornost za nastavak reformskih procesa i rešavanje preostalih otvorenih pitanja", poručuje Slovenija.
Dodaje da je sa tom odlukom "dat jasan signal svim državama u regionu da politika proširenja i dalje ostaje jedan od najefikasnijih i najboljih instrumenata EU za jačanje prostora slobode, bezbednosti i trajnog razvoja." Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će se Slovenija i ubuduće zalagati za što brže približavanje država Zapadnog Balkana evropskim inegracijama i pomagati im svojim iskustvima i znanjem.

SLOVAČKA SPREMNA DA POMOGNE SRBIJI

BRATISLAVA, 2. marta 2012. (Beta) Slovačka je pozdravila odluku Evropskog saveta na samitu u Briselu da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i zvanična Bratislava je spremna da pomogne Srbiji da što pre počne i pristupne pregovore.
"Slovačka će podržavati reformska nastojanja Srbije da što pre ispuni kriterijume za otvaranje pristupnih pregovora sa Unijom", saopštilo je danas slovačko ministarstvo inostranih poslova.
Dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, po oceni slovačke diplomatije, produbljuje saradnju EU sa Srbijom i intenziviraće uzajamni dijalog, a Slovačka će nastaviti da Beogradu prenosi svoja iskustva iz tranzicije i pristupnog procesa.
"Slovačka se posebno zalagala da Srbija dobije status kandidata i da se time oda priznanje dosadašnjim reformama i transformaciji društva u skladu sa vrednostima na kojima je izgrađena EU. Slovačka na to gleda i kao na pozitivan signal za širi region Zapadnog Balkana i potvrdu EU da će nastaviti strateška proširenja na druge zemlje", saopštilo je na svom sajtu slovačko ministarstvo.

LUKŠIĆ ČETITAO CVETKOVIĆU KANDIDATURU SRBIJE ZA EU

PODGORICA, 2. marta 2012. (Beta) Premijer Crne Gore Igor Lukšić je danas čestitao Srbiji što je postala kandidat za prijem u EU i ocenio da će ta odluka Brisela pozitivno uticati na čitav region.
"Uveren sam da će zemlječlanice EU prepoznati napore koje ulažete na putu evropskih integracija, i da će na osnovu sveobuhvatnih reformi koje sprovodite, doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu u EU do kraja godine", piše u čestitki Lukšsića upućenoj premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću.
Crnogorski premijer je ocenio da dodelom statusa kandidata Srbiji, EU "daje jasan signal čitavom regionu da su evropske integracije najbolji put do stabilnosti i prosperiteta".

BASESKU: PROTOKOL UKLONIO PREPREKU ZA KANDIDATURU

BRISEL, 2. marta 2012. (Beta) Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je danas u Briselu da je potpisivanjem rumunskosrpskog protokola o rumunskovlaškoj manjini u Srbiji za vođe Evropske unije nestala prepreka za dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.
Basesku je naglasio da Rumunija nije želela da spreči kandidaturu Srbije već samo da je podseti na obavezu da se i potpiše praktično gotov protokol.
Basesku je ocenio da su neki političari preterali u prikazivanju sllučaja, jer se već više godina prijateljski raspravljalo o problemu Rumuna u Srbiji. Dodao je i da su i novinari i političari "naduvali" to pitanje. Šef rumunske države je naveo da Rumuni u Timočkoj krajini, u istočnoj Srbiji, nisu priznati kao manjina u Srbiji, a ključni problem je u pravu na slobodno određenje sopstvenog identiteta.
Protokol mora biti, po njegovim rečima, pretočen u akcioni plan i u etapama sproveden na valjan način. Basesku je naveo da je Rumunija povukla svoje primedbe na dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU čim je juče u Briselu potpisan protokol koji reguliše prava vlaške manjine, tako što onima koji žele se izjasne kao Rumuni daje mogućnost školovanja, bogosluženja i pristup do medija na rumunskom.

SRBIJA

TADIĆ ČESTITAO PUTINU

BEOGRAD, 5. marta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije.
"Čestitam Vam pobedu i želim da istaknem da naše dve države i u budućnosti treba da razvijaju ekonomske i trgovinske odnose na najbolji mogući način", naveo je Tadić u čestitki, prenosi Press služba predsednika Srbije. "Srbiju i Rusiju povezuju vekovni prijateljski odnosi. Naše veze su istorijske i duhovne, a gradimo odnose za budućnost na bazi obostranih interesa i uzajamne koristi za naše narode", naveo je Tadić i naglasio da je uvek imao odličnu saradnju sa predsednikom Putinom.
On je podsetio da će Srbija i Rusija potpisati sporazum o strateškom partnerstvu što će biti novi doprinos saradnji dve zemlje.
"Strateško je opredeljenje Srbije da postane članica EU, ali s druge strane, Srbija želi da očuva i unapredi ekonomske odnose s Rusijom na svim poljima", poručio je Tadić i u čestitki zahvalio Putinu zbog doprinosa Rusije očuvanju nacionalnih interesa Srbije.

DAČIĆ ČESTITAO PUTINU

BEOGRAD, 4. marta 2012. (Beta) Prvi potpredsednik Vlade zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić čestitao je večeras Vladimiru Putinu pobedu na predsednickim izborima u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
Dačić je u telegramu čestitke izrazio zelju da dve drzave uspostave čvršće veze, za dobrobit oba naroda. "Od srca Vam čestitam pobedu na izborima. Vašu pobedu proslavlja cela Srbija, smatrajući Vas svojim iskrenim prijateljem. Uveren sam da će se Vasim izborom za predsednika Rusije prijateljski odnosi između Srbije i Rusije još više razvijati na svim poljima, za dobrobit svih građana", navodi se.

DAČIĆ U KAZAHSTANU O POLICIJSKOJ SARADNJI

ASTANA/BEOGRAD, 5. marta 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Kazahstanu sa ministrom unutrašnjih poslova te zemlje Kalmuhanbetom Kasimovim i ministrom za vanredne situacije Vladimirom Božkovim o unapređenju odnosa u oblastima unutrašnjih poslova i vanrednih situacija.
Kako je saopšteno iz Dačićevog kabineta, u razgovorima je dogovoreno da se "u narednom periodu pripreme sporazumi o policijskoj saradnji i saradnji u vanrednim situacijama" Srbije i Kazahstana.
Dačić je ukazao da je jedan od zajedničkih problema trgovina narkoticima" jer "kao što postoji balkanska ruta heroina, tako postoji severna ruta heroina koja iz Avganistana ide preko Kazahstana, Rusije ka Zapadnoj Evropi".
"Korisna je razmena iskustava u borbi protiv radikalnih ekstremista, naročito radikalnog islama. Takođe, imajući u vidu da Kazahstan učestvuje u mnogim operacijama u Evropi iz oblasti vanrednih situacija, kao i Rusija, veoma će biti korisno i potpisivanje sporazuma i u ovoj oblasti", rekao je Dačić.
Dačić je kazahstanskim zvaničnicima preneo i zahvalnost za "principijelan stav" Kazahstana "jer Kazahstan čvrsto stoji na stanovištu da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije" i ukazao na važnost jačanja odnsoa dve zemlje posebno na planu ekonomske saradnje.

SPORAZUM O SOCIJALNOM OSIGURANJU SRBIJE I SLOVAČKE

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić i ministar rada, socijalne politike i porodice Slovačke Jozef Mihal potpisali su u Bratislavi Sporazum o socijalnom osiguranju. Kako je saopštilo Miistarstvo rada i socijalne politike Srbije, taj sporazum omogućava građanima dve države ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, penzije, prava za slučaj nezaposlenosti i dečjeg dodatka na teritorijama država ugovornica.
Ljajić je u razgovoru s Jozefom Mihalom zahvalio Slovačkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji na putu evropskih integracija i u naporima za očuvanje teritorijalnog integriteta.
Ministri su izrazili očekivanje da će potpisani sporazum, pored socijalne komponente, doprineti i poboljšanju ekonomskih odnosa dve zemlje, kroz veći nivo ulaganja i poboljšanje investicione klime, navodi se u saopštenju.

SRBIJA - EKONOMIJA

TADIĆ: SRBIJI SVAKE GODINE 60 MILIONA EVRA

BEOGRAD, 3. marta 2012. (Beta) Predsednik Tadić izjavio je da će Srbiji od sledeće budžetske dekade, svake godine pristizati 60 miliona evra bespovratne pomoći što će biti konkretna korist dobijanja statusa kandidata ca članstvo u Evropskoj uniji (EU).
Tadić je povodom poslave kandidature Srbiji na beogradskom Sajmu rekao da materijalna sredstva od EU nisu najvažnija stvar već, kako je istakao, "identitet" srpskog naroda.
Predsednik Srbije je kazao da su građani izdržali najveći teret reformi u Srbiji i da su zaslužni za dobijanje statusa kandidata i da su otvorene šanse koje su veće nego što su bile juče.
Tadić je podsetio da Srbiju čeka dobijanje datuma početka pregovora za članstvo u EU i da će Srbija to sigurno ostvariti. Tadić je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina u Beogradu napravljen most na Adi, da je rekonstruisana Gazela, završen most na Beški kao i drugi infrastrukturni projekti koje će građani moći da koriste u narednih 100 godina i istakao da je kandidatura takođe ulaganje u infrastrukturu zemlje.
Govoreći o ljudima koji kritikuju evropske integracije, Tadić je rekao da su "blagorodni i potrebni" svi koji ukazuju na propuste ali da se on bori protiv politike koja svako dostignuće ili uspeh pretvara u zlo.
Tadić je naveo da će vreme ispred Srbije biti ekonomski teško i bremenito i naveo da će formirati akcioni tim koji će se baviti malim i srednjim preduzećima, tim posvećen poljoprivrednicima i da će pokrenuti akciju "Investirajmo u Srbiju".

TADIĆ: IZLAZAK IZ KRIZE DO POČETKA 2013.

BEOGRAD, 5. marta 2012. (Beta) Predsednik Tadić izjavio je da je prema sadašnjim procenama kraj 2012. i početak 2013. godine vreme za izlazak iz krize.
Tadić je prilikom obilaska fabrike čokoladnih proizvoda Art ival u Zemunu kazao da je prošle godine bilo bolje jer je kriza počela da jenjava, ali da svetski ekonomisti nisu predvideli drugi udar krize koji je počeo u ovoj godini. "U pravu će biti oni koji kažu da će kriza trajati pet godina, od 2008. do 2013. Srbija je ipak održala privredu, glavu smo održali iznad vode, a mnogi su potopljeni u međuvremenu", istakao je Tadić.
Predsednik Srbije je naglasio da sada nisu okolnosti za neki ogroman rast, ali jesu za očuvanje kapaciteta za dan kada svet izađe iz krize.
"Ni jedna kriza nije trajala večno. I ova će proći i sada su procene da je kraj 2012. i početak 2013. godine vreme za izlazak iz krize", kazao je Tadić.

CVETKOVIĆ: REFORME NISU BILE LAKE ALI SU UNAPREDILE SRBIJU

BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) Premijer Cvetković izjavio je da reforme koje su bile potrebne da bi se dobio status kandidata nisu bile lake, ali da su unapredile Srbiju i donele korist građanima.
"Nije uvek bilo lako, ali je veliko zadovoljstvo pogledati četiri godine unazad i videti koliko se Srbija promenila na bolje", rekao je Cvetković na sednici Saveta za evropske integracije u Palati Srbija.
Cvetković je rekao da su srpski privrednici uštedeli milijardu i po evra zahvaljujući tome što nisu morali da plate carine nakon početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, a da građani štede 200 miliona evra godišnje zahvaljujući ukidanju viza.
On je rekao da je približavanje Evropi značajno i za privlačenje stranih investicija i dodao da je u 2011. godini otvoreno 25.000 radnih mesta od tih investicija.
Premijer je rekao da je Evropska komisija u svom mišljenju o Srbiji ukazala na napredak koji je Srbija ostvarila i da je ocenila da postoji mogućnost da Srbija, na srednji rok, ispuni obaveze potrebne za članstvo u gotovo svim oblastima. "Svima nam je jasno da je još puno posla pred nama", rekao je Cvetković i dodao da taj posao menja život na bolje.

KOMAPNIJA FILIP MORIS ČESTITALA SRBIJI

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Kompanija "Filip Moris" čestitala je danas Srbiji dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.
Generalni direktor te kompanije Pol Rajli rekao je da status kandidata snažno doprinosi međunarodnom ugledu Srbije.
"Uveren sam da će smanjenje rizika poslovanja ohrabriti nove investicione cikluse i doneti prosperitet privredi i građanima", rekao je Rajli, a saopštila kompanija "Filip Moris".

ŠKUNDRIĆ: INTENZIVIRANJE SARADNJE SA ITALIJOM U ENERGETICI

BEOGRAD/RIM, 2. marta 2012. (Beta) Srbija i Italija intenziviraće saradnju u energetici, a posebno u oblasti čiste energije, izjavio je danas u Rimu savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić, posle sastanka sa italijanskim ministrom ekonomije Koradom Paserom.
"Razgovarali smo o intenziviranju rada na energerskim projektima, a posebno o energetskom projektu vezanom za čiste energije i o poboljšanju uslova za sprovođenje tog projekta koji bi trebalo da doprinese jačanju ekonomskih odnosa Italije i Srbije i bržem uključivanju Srbije u tokove energetskog tržista EU preko Italije", rekao je Škundrić agenciji Beta.
Škundrić je naveo da je sastanak sa Paserom "bio u funkciji pripreme" zajedničke sednice vlada Italije i Srbije koja će biti održana u Beogradu 8. marta.
Škundrić, koji je i predsednik Političkog saveta Socijalističke partije Srbije, razgovarao je juče i sa predsednikom italijanske Demokratske partije i bivšim premijerom Masimom D'Alemom.

KiM

STEFANOVIĆ: NASTAVAK DIJALOGA POSLE IZBORA

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je večeras da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti posle parlamentarnih izbora u Srbiji.
"Dijaloga Beograda i Prištine neće biti dok se ne završe naši parlamentarni izbori, i dobro je što je tako zato što treba da dođe nova vlada koja će, sa novim kapacitetom i novom energijom, moći da ulazi u ovaj zaista težak izazov", kazao je Stefanović za Radioteleviziju Srbije.
Stefanović je naveo da će pitanja energetike, telekomunikacija i slobode kretanja Kfora i Euleksa biti važna za odluku o datumu početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom o prijemu, i da će to biti izazovi sa kojima će se suočiti nova Vlada Srbije.
"Ono što će biti pred nama i što je vezano za mogućnost dobijanja datuma za početak pregovora sa EU je pitanje energetike, komunikacije i obezbeđivanje kretanja za Kfor i Euleks, koji funkcionišu po Rezoluciji 1244", rekao je Stefanović.
Stefanović je ponovio da nije "ustanovljena granica na Kosovu", i da Srbija "nije dala Kosovo" u zamenu za status kandidata za prijem u EU.
"Kosovo neće biti priznato od strane Srbije kao nezavisna država taj uslov ne može da se stavi pred nas na sto. Telekom i energetika su dve teme koje će nova vlada morati da sprovodi, a na kojima smo najudaljeniji sa Prištinom", ukazao je Stefanović.
Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije je podsetio da južno od Ibra ne postoji ništa što se zove Telekom Srbija i Eletkroprivreda Srbije i dodao: "Jedino gde taj sistem postoji je sever Kosova".

DAČIĆ: OBAVESTILI SMO EŠTON O UHAPŠENIM POLICAJCIMA

BEOGRAD, 2. mart 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da problem uhapšenih srpskih policajaca, koji žive na Kosovu, "što pre" treba rešiti i da su on i predsednik Boris Tadić o tome razgovarali sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.
Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da Srbija zbog hapšenja srpskih policajaca može preduzeti recipročne mere, navodeći da mnogi koji rade u Kosovskoj policiji svakoga dana prelaze iz centralne Srbije na Kosovo. Povodom vesti da je šestoricu uhapšenih kosovskih Srba, zaposlenih u MUPu Srbije prijavio Nenad Cvetković, predsednik kosovske opštine Parteš, koji je zbog silovanja u zatvoru proveo pet godina, Dačić je rekao da svi koji rade protiv interesa Srbije u kosovskim institucijama treba da se zapitaju šta može da im se desi kada dođu u centralnu Srbiju.
"Što se mene tiče, svako od njih kad dođe na teritoriju Srbije biće priveden i vraćen na Kosovo. Svako ko dođe na teritoriju centralne Srbije sa takvim stavom biće prijavljen pa nek objasni svoje stavove", kazao je Dačić.

DEL: BEOGRAD NE BI TREBALO DA ODRŽI IZBORE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 4. marta 2012. (Beta) Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del izjavio je danas da Beograd ne bi trebalo da održi izbore na Kosovu jer je to protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i dugoročnim interesima Srbije.
"Ako pokušaju da organizuju izbore mi ćemo ih proglasiti nelegalnim i nećemo priznati rezultate tih izbora. Verujem, međutim, da nećemo doći u tu situaciju. Vlasti u Beogradu trebalo bi da shvate da je međunarodna zajednica izuzetno ozbiljna kada kaže da će ukoliko se dozvoli održavanje izbora to biti štetno za interese Srbije", rekao je Del u intervjuu za mrežu srpskih TV kanala na Kosovu.
Del je ponovio da SAD podržavaju ideju da ceo zapadni Balkan bude jednog dana deo EU i NATO, ako o tome odluče same države.
Ambasador SAD je ocenio da je Priština više dobila potpisivanjem sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova. "Kosovo je bilo prinuđeno da podrži ruske birokrate u UN i sada ima pravo da se predstavi kao nezavisna država. Suverenitet nema veze sa simbolima, zastavama i drugim", kazao je Del.
Del je rekao da za Kosovo pominjanje rezolucije 1244 u fusnoti znači da je Srbija prihvatila sve uslove koji proizlaze iz rezolucije 1244.
"Beograd ne može da bira samo one delove rezolucije koji mu odgovaraju i trebalo bi je interpretirati u celosti, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde mišljenjem da je potrebno povlačenje srpske državne administracije sa Kosova", rekao je Del.

ODALOVIĆ: ISTRAGA O TRGOVINI ORGANIMA VODI KA TRI ADRESE

JAGODINA, 4. marta 2012. (Beta) Predsednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović ocenio je da put u istrazi trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji vodi ka međunarodnoj zajednici kao i vlastima u Prištini i u Albaniji.
"Postoje tri karike koje su nezaobilazne u istragama o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije. To su međunarodna zajednica i vlasti u Prištini i u Albaniji", izjavio je Odalović za jagodinsku televiziju Palma plus.
Odalović je rekao da na to upućuju izveštaji, pre svega prepiska između organa Ujedinjenih nacina iz 2003. godine u kojoj su do detalja opisani putevi, imena i način transporta. On je rekao da ta prepiska postoji, da je evidentirana i da niko nije osporio njenu validnost ili verodostojnost.
"Međunarodnoj misiji UN je poverena bezbednost, mir i zaštita svih građana na Kosovu, a dva njena organa (Haški tribunal i UNMIK) se prepisuju o trgovini ljudskim organima, pa se ne može pobeći od njihove odgovornosti. U anglosaksonskom pravu stoji, što je bila i praksa u optužnicama državnom, vojnom i policijskom rukovodstvu Srbije pred Tribunalom u Hagu: 'Znali su ili su morali da znaju'", rekao je on.
Odalović je ocenio da je to dovoljno za podizanje optužnice.
Prema njegovoj oceni, najodgovornija karika u tom lancu su vlasti u Prištini, koje su bili komandanti regionalnih jedinica OVK, a od 1999. godine najbliži partneri međunarodnim misijama na Kosovu.
"To su premijeri i ministri u raznim Vladama Kosova, od 1999. do danas. I sve druge strukture vlasti na Kosovu su popunjene ljudima koji su ogrezli u zločine. Ni za koga od njih nije pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti", rekao je Odalović.
Odalović je dodao da odgovornosti ne mogu da budu oslobođene ni vlasti u Albaniji jer su kroz teritoriju te zemlje prolazili svi transporti organa, što su oni tolerisali.

TAČI: STUDIJA IZVODLJIVOSTI PRVI KORAK KA INTEGRACIJI U EU

PRIŠTINA, 3. marta 2012. (Beta) Premijer Kosova Hašim Tači danas je na povratku iz Brisela rekao da je studija izvodljivosti prvi korak ka integraciji Kosova u Evropsku uniju.
Na konferenciji za novinare na aerodromu Priština, Tači je rekao da je odluka Saveta ministara EU o studiji izvodljivosti veliki korak za Kosovo ali je naglasio da je put do učlanjenja u EU dug.
"Ovo je uspeh Kosova, to je zajednički uspeh kosovske politike i svih građana. Uspeh naše države. Put Kosova do učlanjenja u EU, kao i kod drugih država regiona neće biti kratak. Imaćemo izazove, i morati mnogo posla da uradimo. Međutim najvažnije je to što je učinjen prvi korak na tom putu", rekao je premijer Kosova. Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ni Kosovo ni Srbija ne mogu da ometaju jedna drugu na putu ka EU.
"Kosovo i Srbija ne mogu da ometaju jedni druge ka EU i izolacije za Kosovo neće biti", kazao je Tači. Govoreći o severu Kosova Tači je naveo da će se i u tom delu zemlje ostvariti plan Martija Ahtisarija i uspostaviti red i zakon.
Tokom višednevne posete Briselu Tači se susreo sa najvišim zvaničnicima EU Van Rompejom, Ketrin Ešton i Štefanom Fileom kao i sa poslanicima Evropskog parlemanta.