Daily Survey

Beograd, 05. April 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ OČEKUJE PODRŠKU ARAPSKE LIGE ZA GS

KAIRO, 05. april (Tanjug)- Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da se nada da ce "znacajan broj" clanica Arapske lige podržati kandidaturu Srbije za predsedavanje Generalnom skupštinom UN sledece godine.
Posle susreta sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom el Arabijem u Kairu, Jeremić je podsetio da Srbija ima "dugu tradiciju dobrih odnosa sa Arapskom ligom".
Tu uticajnu organizaciju cine 22 zemlje severoistocne Afrike i Bliskog istoka.
"Srbija je kandidat da predsedava u UN sledece godine i zato je bilo veoma važno da razmenimo mišljenja o aktuelnim svetskim zbivanjima. Mislim da imamo visok stepen razumevanja i nadam se da ce znacajan broj zemalja Arapske lige podržati kandidaturu Srbije", rekao je Jeremić Tanjugu.
Po njegovim recima, mnoga svetska pitanja prelamaju se u onome što se dešava u arapskom svetu.
Na molbu egipatskog novinara da prokomentariše situaciju u Siriji, Jeremić je rekao da je Srbija podržavala i podržava napore Arapske lige da se u toj zemlji uspostavi mir i demokratija.
U nastojanjima da se prevazide kriza u Siriji, Arapska liga je zajedno sa UN imenovala specijalnog izaslanika za tu zemlju, Kofija Anana, ciji je plan u šest tacaka prihvacen i u zvanicnom Damasku.
Sirija je clanica Arapske lige, ali je kraja prošle godine njeno clanstvo u toj organizaciji suspendovano, zbog, kako je tada receno, nasilja režima Bašara Asada prema opoziciji i aktivistima "arapskog proleca".
Jeremić ce u Kairu razgovarati i sa svojim domacinom, ministrom spoljnih poslova Egipta Mohamedom Kamerl Amrom i sresti se sa grupom istaknutih egipatskih privrednika.

DAČIĆ RAZGOVARAO SA ŠOJGUOM I PATRIJARHOM KIRILOM

MOSKVA, 4. aprila (Beta)- Prvi potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Moskvi posle sastanka sa ministrom za vanredne situacije Rusije Sergejem Šojguom da će 25. aprila u Nišu biti potpisan sporazum o osnivanju srpskoruskog humanitarnog centra, što bi, prema njegovim rečima, značilo i njegovo otvaranje.
Dačić, koji je boravio u jednodnevnoj radnoj poseti Moskvi je kopredsednik srpskoruske međuvladine komisije za trgovinskoekonomsku saradnju, zajedno sa Šojguom.
Dačić je srpskim novinarima izjavio da je u razgovoru ocenjeno da je tokom prethodne četiri godine postojala uspešna saradnja dve zemlje i međuvladine komisije, i podsetio da uskoro sledi formiranje ruske vlade i izbori u Srbiji. Dodao je da je sa Šojguom razgovarao o stanju u ekonomskim odnosima, gde je ocenjeno da je došlo do "značajnog oporavka spoljnotrovinske razmene", čiji obim je porastao za 28 odsto, a izvoz Srbije u Rusiju za 43 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.
"To naravno nije dovoljno i potrebno je još neko vreme da se vratimo na pozicije od pre krize, ali je to dobar pokazatelj da se stvari kreću na bolje", ocenio je Dačić.
Dačića je primio i patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril, a za taj susret, Dačić je rekao da je "bio veoma značcajan jer je to prvi susret srpskih zvaničnika sa njim, posle njegove inauguracije".
"Patrijarh Kiril je iskazao veliku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, kada je reč o srpskom narodu i njegovim kulturnim i verskim spomenicima", naveo je on.
Dačić je kazao da je iskazao veliku zahvalnost za sve humanitarne akcije koje je Ruska pravoslavna crkva (RPC) imala u Srbiji, kao i za pomoć u završetku oslikavanja Hrama Svetog Save na Vračaru.
"Ruski patrijarh je veoma jasno istakao duhovnu bliskost i vezu između dva naroda i jasnu podršku ne samo RPC već i ruskog naroda i države u principijelnim stvovima kada je reč o problemima u Srbiji", dodao je Dačić.

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: PREDSEDNIČKI IZBORI 6. MAJA

BEOGRAD, 5. aprila (Beta)- Predsednički izbori u Srbiji biće održani 6. maja, odlučila je danas predsednica Skupštine Srbije Slavica ĐukićDejanović.
ĐukićDejanović je potpisala odluku o raspisivanju predsedničkih izbora nakon što joj je nešto pre 12 sati stigla ostavka predsednika Borisa Tadića, čime mu je prestao mandat.
Predsednica parlamenta je poručila da će institucije države funkcionisati u kontinuitetu i da će ona predsedničku dužnost obavljati savesno, u skladu sa zakonom i Ustavom.
Svim učesnicima u predsedničkoj trci, ĐukićDejanović je poželela mnogo uspeha, a građanima da rezultati izbora budu u njihovom i najboljem interesu države.
Predsednica parlamenta od danas obavlja i dužnost predsednika Republike. Predsednički izbori biće održani 6. maja, istovremeno sa ranije zakaznim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

SRBIJA - EU

DELEVIC: VAŽNO JE ZADRŽATI PRAVAC REFORMI

BEOGRAD, 5. aprila (Tanjug)- Za dobijanje datuma za pocetak pregovora o clanstvu Srbije u EU u ovom trenutku je važno zadržati pravac reformi, a pre svega primeniti dosadašnje dogovore i usvojene zakone, izjavila je danas direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delevic.
Delevic je kazala da je važno da se tokom kampanje pokaže razumevanje za teme koje su bitne za pocetak pregovora.
"Verujem da ce Evropska komisija procenjivati i ono što je uradjeno do leta, ali da ce sagledavati i situaciju posle izbora, formiranje vlade, najave i konkretne prve korake vlade", rekla je Delevic u intervjuu listu "Blic".
Delevic je istakla da ce se za dobijanje datuma za pocetak pregovora ocenjivati primena dogovorenog u dijalogu s Prištinom i dalji pomaci koje je potrebno napraviti, ali da je važan i nastavak reformskih procesa.
"Zato je važno cuti kakva su rešenja koje stranke nude za ove izazove, a ne samo da im je clanstvo u EU cilj. Ovog puta ima više stranaka koje se izjašnjavaju da su za evropsku buducnost, ali mislim da je potrebno da gradani i partneri iz EU cuju kako ko razume i šta je ko spreman da ponudi za njihovo rešenje", rekla je Delevic.
Prema njenim recima, EU želi da vidi nastavak spremnosti da se ide u reforme i da se sa izazovima suocava, a da je na unutrašnjem politickom procesu da ponudi najbolji odgovor za to.
Upitana kako doživljava to što je u javnosti uvrštena na listu kandidata za buduceg premijera, Delevic je rekla da to shvata kao kompliment za posao koji je radila.

SARKOZI U PISMU TADIĆU OBEĆAO NASTAVAK PODRŠKE FRANCUSKE

BEOGRAD, 5. aprila (Beta)- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izrazio je nadu da će srpski narod ostati opredeljen za očuvanje evropskog puta i obećao nastavak odlučne podrške Pariza Srbiji kada je u pitanju početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.
U pismu upućenom predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u koji su mediji imali uvid, Sarkozi je naveo da su pre godinu dana, tokom Tadićeve posete Parizu, Francuska i Srbija potvrdile tradicionalno prijateljstvo i zajedničku volju za saradnjom u budućnosti, potpisujući Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji.
"Obeležavajući 8. april kao prvu godišnjicu ovog istorijskog sporazuma, već smo u mogućnosti da konstatujemo uspešnu realizaciju projekata u svim sferama bilateralnih odnosa", napisao je Sarkozi, podsećajući na to da preduzeća iz dve zemlje zajednički rade na tome da Beograd dobje moderan metro, kao i da se širi kapacitet francuske gimnazije u Beogradu.
Francuski predsednik je uputio Tadiću i srpskom narodu "najiskrenije čestitke povodom sticanja statusa kandidata za članstvo u EU", ocenivši da je to "suština strateškog partnerstva" dve zemlje i "kruna hrabre politike" čiji je cilj "sprovođenje korenitih reformi u Srbiji i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa državama regiona".
"Sa približavanjem momenta donošenja važnih unutrašnjih odluka u Srbiji, želim da izrazim nadu da će se srpski narod opredeliti za očuvanje evropskog puta, jer Evropa predstavlja našu zajedničku porodicu, svesni napora koje ostvarenje tog cilja iziskuje", naveo je Sarkozi u pismu, upućenom 2. aprila.
"U tu svrhu, nakon odlučujuće podrške za dobijanje statusa kandidata koje je Francuska pružila Srbiji, želim da znate da možete i dalje da računate na njenu odlučnu podršku i kada je u pitanju što skorije otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji", poručio je Sarkozi.
Francuski predsednik je u pismu svim vernicima Srpske pravoslavne crkve poželeo srećan Uskrs.

KOSOVO I METOHIJA

U PRIŠTINI KAMENOVANI AUTOMOBILI DELEGACIJE VLADE SRBIJE

BEOGRAD, 4. april (Beta)-Vlada Srbije saopštila je danas da su dva automobila u kojima su bili članovi njene delegacije danas kamenovani u centru Prištine, nedaleko od sedišta Euleksa.
U saopštenju se navodi da je premijer Srbije Mirko Cvetković tim povodom uputio oštar protest visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, šefu UNMIKa Faridu Zarifu i šefu EULEKSa Gzavije De Marnaku.
Prema navodima iz saopštenja Vlade Srbije, jedan član delegacije je lakše povređen u napadu, koji se dogodio nešto posle 16 sati, kada je grupa huligana kamenovala dva automobila vladine delegacije, koja je u pokrajini boravila sa zadatkom da implementira dogovore postignute u tehničkom dijalogu sa vlastima u Prištini.
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković zatražio je od šefova međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa svojim mandatom, sprovedu hitnu istragu i napadače privedu pravdi.
"Radi se o još jednom pokušaju ekstremista da zatraše srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini, da spreče dijalog i implementaciju dogovora i mirno rešavanje problema", istakao je premijer Cvetković.

TADIC:ODRŽATI POSTOJECI NIVO BEBZEDNOSTI NA KIM

SMEDEREVO, 5. aprila (Tanjug)- Predsednik Srbije Boris Tadic rekao je danas da je poslednji incident na Kosovu, napad na delegaciju Vlade Srbije u Prištini, najocigledniji razlog zbog cega je tako dugo vagao odluku o predsednickim izborima, ali i upozorenje institucijama sistema, Vladi i parlamentu da održe postojeci nivo bezbednosti.
Tadic je, na pitanje novinara kako komentariše bezbednosnu situaciju na Kosovu, odgovorio:
"Šta sam vam rekao! Nema ociglednijeg razloga što sam tako dugo vagao šta ciniti sa mandatom u ovom trenutku. Sve na svetu ima svoja dva lica pozitivnu i negativnu, ništa nema samo pozitivnu stranu", rekao je Tadic. Prema njegovim recima, vec prvog dana kada je odluku doneo, na Kosovu se dogodio incident.
"Ucinili smo maksimum kako bismo smanjili rizik od incidenata, ali nismo ni naivni pa da mislimo da incidenata nece biti. Još nekoliko sati sam predsedniik Srbije i svoj posao cu raditi maksimalno. Ali, sada je na institucijama Vlade, Parlamenta, da održe ovaj nivo bezbednosti", naglasio je Tadic.
On je podsetio da se slican incident dogodio kada je i on boravio na Kosovu, kada je njegov automobil kamenovan. "Ovo su incidenti, ali je važno da ne prerastu u sukob. Albanska strana na Kosovu i Metohiji ponovo je izvršila provokaciju", rekao je Tadic. "Necu od svega ovoga praviti dramu. Ali, treba obavestiti svet kako bi se ljudi zaštitili", zakljucio je on.
Na pitanje novinara da li ce ostati na Andricevom vencu i kakav je plan aktivnosti od kada je doneo odluku o skracenju mandata, Tadic je rekao: "Na Andricevom vencu ce sada biti neki drugi ljudi, a što se tice plana aktivnosti nema stajanja", zakljucio je Tadic.

STEFANOVIĆ: NASTAVAK DIJALOGA POSLE FORMIRANJA VLADE

BEOGRAD, 5. aprila (Tanjug) Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da će se dve strane ponovo naći za istim stolom u Briselu tek posle završetka izbornog procesa u Srbiji i formiranja nove vlade.
"U stalnim smo kontaktima sa posrednikom EU u dijalogu Robertom Kuperom, konsultacije su u toku, iako nema zvaničnih susreta u Briselu. Mi smo spremni da vrlo brzo postignemo dogovor oko preostalih otvorenih pitanja, čim se obnovi dijalog", rekao je Stefanović za današnje "Novosti".
List navodi da bi pauza u dijalogu mogla da potraje i do polovine septembra, jer tada ističe krajnji rok da novi parlament, koji treba da se konstituiše do 11. juna, izabere novu vladu.
Beograd u dijalogu sa Prištinom treba da reši tri pitanja koja su važna za oktobarski izveštaj Evropske komisije i njihove preporuke za decembarski Evropski savet, a to su telekomunikacije, energetika i delovanje Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova.
Tokom dosadašnjih devet ciklusa postignuto je sedam sporazuma, čiju će primenu EU nastaviti da nadgleda.

BOGDANOVIĆ: SRPSKE INSTITUCIJE NEĆE BITI UKINUTE

KOSOVSKA MITROVICA, 4. aprila 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da niko u Srbiji nema nameru da "gasi" srpske institucije na Kosovu i Metohiji.
"Sve što je u pokrajini urađeno je uradila Srbija i niko nema pravo da kaže da je država digla ruke od Kosova i Metohije, da će da gasi institucije jer, da je tako, zašto bismo se borili i ulagali", kazao je Bogdanović u intervjuu za televiziju Most iz Zvečana.
Ministar je naglasio da ne treba činiti ništa što će izazvati nove tenzije i dodao da bi on i Vlada Srbije voleli da se na Kosovu održe lokalni izbori i "izaberu pravi predstavnici srpskog naroda".
"Ako se to ne dogodi imamo mehanizam da lokalne samouprave funkcionišu... Ukoliko bude doneta odluka da se lokalni izbori na Kosovu i Metohiji ne održe, onda neće biti održani ni u lokalnim samoupravama kojima je istekao mandat", rekao je Bogdanović.
Ministar je kazao da misli da neće biti problema kad je reč o parlamentarnim izborima, "iako postoji rezerva dela međunarodne zajednice zbog njihovog održavanja".
Bogdanović je naglasio da svi u međunarodnoj zajednici znaju da Srbi sa severa Kosova neće da prihvate kosovske institucije i da mora da se nađe način da se uvaže njihov stavovi i interesi.
"Cilj nam je da ljudi ovde opstanu i da Srbija živi punim kapacitetom, u miru i razumevanju", istakao je ministar za Kosovo i Metohiju.

TAČI RAZGOVARAO SA HILARI KLINTON

VAŠINGTON, 5. april 2012. (Beta) Američka državna sekretarka Hilari Klinton, nakon razgovora u Vašingtonu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, podržala je napore kosovske vlade na putu evropskih integracija i pozvala vlasti i u Beogradu i Prrištini da nastave dijalog.
"Pozdravljam odluku Evropske unije da pokrene studiju izvodljivosti" o kandidaturi Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, rekla je Klinton na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tačijem.
"Reč je o koraku napred ka članstvu Kosova u Evropskoj uniji što dokazuje da su kosovski i evropski državnici odlučni da ojačaju odnose", dodala je ona.
Američka državna sekretarka takođe je pozvala vlasti u Beogradu i Prištini da "ostanu predane dijalogu" i u potpunosti primene do sada postignute dogovore. Podsetila je da je Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo najavila početak priprema da se tokom ove godine završi nadzirana nezavisnost Kosova.
"Iako je preostalo još posla, ta odluka predstavlja nagoveštaj da je stabilno i nezavisno Kosovo spremno za puno učešće i partnerstvo u međunarodnoj zajednici", rekla je Klinton.
Tači je kazao da je "Kosovo mlada demokratija" koja je odlučna da nastavi reforme čiji je cilj "jačanje institucija i privrede".
Evropske integracije su, rekao je Tači, cilj svih zemalja u regionu, a njegova vizija Kosova i regiona je "budućnost otvorenih granica i dobrosusedskih odnosa".
Kako je ranije najavljeno iz Prištine, Tači koji u SAD boravi od srede, trebalo bi da se sutra sastane sa predsednikom Barakom Obamom. Takođe je najavljeno da će se Tači u SAD susresti i sa zamenikom predsednika Džoom Bajdenom, bivšom državnom sekretarkom Medlin Olbrajt, i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

TAHIRI OSUDILA KAMENOVANJE VOZILA DELEGACIJE VLADE SRBIJE

PRIŠTINA, 5. aprila (Tanjug) - Šefica kosovske delegacije u dijalogu Beograda i Prištine Edita Tahiri osudila je danas kamenovanje vozila delegacije Srbije koja je u Prištini razgovarala o vraćanju katastraskih dokumenata.
"Ima mnogo demokratskijih nacina sa se izrazi bes i nezadovoljstvo", kazala je Tahiri, koja je i zamenik kosovskog premijera.
Vozilo delegacije Vlade Srbije, koje su obezbedivali pripadnici kosovske policije, juče oko 16:00 časova kamenovano je u Prištini. Kosovska policija saopštila je da je uhapsila dve osobe koje se sumnjiče da su kamenovale vozila delegacije Srbije, od kojih je jedna kasnije puštena.
Kosovska policija, takodje, tvrdi da u vozilima nije bilo povredjenih osoba, a da je na dva automobila srpske delegacije pričinjena manja materijalna šteta, odnosno razbijeni su bočni prozori.
U saopštenju kosovske policije navodi se su njeni pripadnici, koji su obezbedjivali vozila, odmah reagovali da bi onemogućili incident i uspeli su da uhapse osobu za koju se sumnja da je učestvovala u kamenovanju.
"Konvoj delegacije Srbije zajedno s vozilima pod pratnjom Policije Kosova ispraćen je do policijske stanice. Tu je članovima delegacije ponudjena medicinska pomoć koju su odbili sa obrazloženjem da nemaju povrede", navodi se u saopštenju i dodaje da je posle završene procedure delegacija pod pratnjom nastavila put.