Daily Survey

Beograd, 05. Jun 2012.

SRBIJA

NIKOLIC: POSLEDNJA NEDELJA U KOJOJ CE SRBIJA GUBITI VREME

BEOGRAD, 04. jun (Tanjug) – Predsednik Srbije Tomislav Nikolic izjavio je da se nada da ce vrlo brzo biti formirana Vlada Srbije i istakao da gradani nece imati razumevanja za one koji se tim poslom bave a ne mogu da ga urade.
"Nadam se da ce ovo biti poslednja nedelja u kojoj ce Srbija gubiti vreme", kazao je sinoc novinarima predsednik Srbije posle skoro dvocasovnog razgovora sa patrijarhom Irinejem u zgradi Patrijaršije SPC u Beogradu.
Nikolic je izrazio nadu i da ce vrlo brzo biti u mogucnosti da poveri mandat "onima koji ce mu reci da mogu da formiraju vladu". Predsednik Srbije je kazao da je kod patrijarha došao po blagoslov i savet u teškim vremenima. "Vremena su teška i savet nije na odmet, posebno savet mudrih ljudi", rekao je Nikolic i dodao da se nada da ce i oni koji odlucuju o tome kakva ce vlada biti ici po savet kod mudrih ljudi.

FISKALNI SAVET UPOZORAVA NA SITUACIJU

BEOGRAD, 04. jun (Tanjug) – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrovic izjavio je da javnost u Srbiji još ne shvata u kakvoj se situaciji nalazi domaca privreda, upozoravajuci da se mora smanjiti potrošnja na svim nivoima i na taj nacin u 2012. i 2013. uštedeti oko milijardu evra, da bi u 2014. mogli da imamo privredni oporavak i rast.
Petrovic je ponovio da su neophodne uštede u javnim rashodima, kao što je zamrzavanje plata i penzija, smanjenje subvencija, uz neizostavno sprovodenje strukturnih reformi. "Velicina problema je takva da traži ozbiljne mere", naglasio je Petrovic, ucestvujuci u programu B92 i dodao da ga još niko od predstavnika parlamentarnih stranaka nije pozvao na razgovore tim povodom.
Odgovarajuci na pitanje da li Srbija može da se zaduži za dodatnih 2,5 milijardi evra da bi rešila nagomilane probleme, Petrovic je upozorio da se javni dug nalazi na uzlaznoj putanji, a ukoliko se ne postigne dogovor o nastavku aranžmana sa MMFom, Srbija nece moci da se zaduži za tih dodatnih 2,5 milijardi evra ili ce to morati da ucini po mnogo nepovoljnijiom uslovima.
U odgovoru na pitanje da li treba insistirati na štednji ili se dodatno zaduživati da bi se investiralo u privredu i stimulisala potrošnja, Petrovic je rekao da bi u slucaju stimulisanja potrošnje deficit budžeta, umesto planiranih 150 milijardi, dostigao najverovatnije 250 milijardi dinara do kraja ove godine, odnosno to bi bilo bez efekta na privredu."Stimulisanje potrošnje nece dovesti do rasta privrede u 2012. i 2013. godini", upozorio je Petrovic.
Komenatrišici ocene analiticara da se uskoro ocekuje rast cena osnovnih životnih namirnica u Srbiji za 10 odsto zbog pada kursa dinara, Petrovic je rekao da cene nece moci "tako lako da divljaju", jer tražnja stagnira.

SVETSKA BANKA: SRBIJA MORA DA SMANJI DEFICIT I JAVNI DUG

BEOGRAD, 5. juna 2012. (Beta) Nova Vlada Srbije bi trebalo što pre da sprovede mere za smanjenje deficita i javnog duga po ugledu na program štednje koji je predložio Fiskalni savet Srbije, rečeno je danas na predstavljanju Redovnog ekonomskog izveštaja za jugoistočnu Evropu čiji je autor Svetska banka. "Poruka je vrlo jednostavna: što pre počnu (mere štednje), to bolje. Svaki dan koji prođe, skupo nas košta", rekao je glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović.
Kako je naveo, u prvih nekoliko meseci ove godine zabeleženo je znacajno povecanje budžetskog deficita, pa bi bilo poželjno da se paket mera štednje usvoji u julu, kako bi pozitivni efekti mogli da se osete u poslednja četiri meseca 2012. godine.
Na predstavljanju izveštaja rečeno je da bi javni dug u jugoistočnoj Evropi trebalo da bude znatno niži od 60 odsto BDP, koliko je predviđeno kriterijuma iz Mastrihta za članice evro zone, odnosno da bi trebalo da bude oko 40 odsto BDP.
Na kraju 2011. godine Srbija je sa javnim dugom od 45,8 odsto BDP bila treća u regionu po nivou zaduženosti, dok su najzaduženije Albanija sa 58,4 odsto BDP i Crna Gora sa 56,9 odsto.

SRBIJA – REGION

EŠTON: POLITIČARI TREBA DA KORISTE ODGOVORNU RETORIKU

BRISEL, 4. juna 2012. (Beta) Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je, povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid, da odgovorni političari treba da budu "privrženi duhu saradnje i pomirenja u regionu" i da koriste "odgovornu, jasnu i jednoznačnu retoriku".
Kako je prenela njena portparolka Maja Kocijančić, EU snažno odbacuje svaki pokušaj prekrajanja istorije, ističući da je "masakr u Srebrenici bio genocid" i "zločin protiv čovečnostI koji se ne sme nikad zaboraviti niti ponoviti".
"Politički lideri na Zapadnom Balkanu treba stalno da pokazuju privrženost duhu saradnje i pomirenja u regionu. Kao i svuda u Evropi, od odgovornih političara se očekuje da koriste odgovornu, jasnu i jednoznačnu retoriku", prenela je Kocijančić stav Ketrin

ZVANIČNIK PS SE ZABRINUT NIKOLIĆEVOM IZJAVOM O SREBRENICI

STRAZBUR/BEOGRAD, 4. juna 2012. (Beta) Zvaničnik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Pietro Marčenaro (Marcenaro) izrazio je danas zabrinutost stavovima novog srpskog predsednika Tomislava Nikolića o genocidu u Srebrenici.
"Negiranjem genocida u Srebrenici 1995, novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je senku na funkciju predsednika. Priznavanje odgovornosti svih strana u sukobu koji je razorio teritoriju bivše Jugoslavije između 1991. i 1995. preduslov je za pomirenje", poručio je Marčenaro.
Marčenaro je predsedavajući Komitetom za politička pitanja i demokratiju PS SE i bivši je izvestilac za pomirenje i politički dijalog među zemljama bivše Jugoslavije.
"Haški tribunal i Međunarodni sud pravde okvalifikovali su kao 'genocid' akte koje su počinili bosanski Srbi u Srebrenici 1995. a koji su doveli do ubistva više od 8.000 ljudi", dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu SE.
Marčenaro je podsetio da je "međunarodna zajednica pozdravila rezoluciju o osudi masakra u Srebrenici i izvinjenju što Srbija nije učinila više da bi sprečila tu tragediju, koju je pre dve godine usvojio srpski parlament, kao važan gest na putu ka punom pomirenju".
"Vraćanje na to danas samo može povećati tenzije u regionu i dovesti u opasnost put Srbije ka punoj evropskoj integraciji", poručio je ovaj zvaničnik SE.

RASMUSEN: HAŠKI SUD JE VEĆ DAO OCENU O SREBRENICI

BRISEL, 4. juna 2012. (Beta) Čelnik NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas u Briselu da je "kad je reč o Srebrenici, stvar tribunala u Hagu da o tome daje pravni sud, što je već i učinjeno", ali je naveo da NATO prati pomno situaciju u regionu.
"Što se mene tiče, ne bih se, uz sve poštovanje za medije, oslanjao na prenošenje u medijima izjava novoizabranog srpskog predsednika", dodao je Rasmusen, naglasivši da NATO želi poboljšanje odnosa sa Srbijom. On je time odgovorio na pitanje novinara kosovskih albanskih medija kako se gleda na izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića kojima se poriče genocid u Srebrenici, tvrdi da su neki hrvatski gradovi srpski i da su Crnogorci isto što i Srbi, kao i da je Nikolić 1999. u vreme bombardovanja označavao "NATO kao zločinačku organizaciju".
Rasmusen je izrazio nadu da će biti moguće da NATO nastavi "povoljan dijalog kakav je dosad imao sa Srbijom". "Moje viđenje Zapadnog Balkana je veoma jasno, a to je da bih želeo da sve zemlje tog područja budu ugrađene u evroatlantska ustrojstva, u Evropsku uniju i NATO. S tim u vezi se nadam da će doći do poboljšanja odnosa Srbije i NATO", zaključio je Rasmusen.

INCKO: NEGIRANJE GENOCIDA NEPRIHVATLJIVO

SARAJEVO, 04. jun (Tanjug) – Visoki predstavnik medunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je negiranje genocida neprihvatljivo i da suocavanje s ratnim zlocinima predstavlja prvi korak u poboljšanju odnosa u regionu.
"Negiranje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo i neoprostivo", naveo je Incko osvrcuci se na izjavu koju je nedavno predsednik Srbije Tomislav Nikolic dao Televiziji Crne Gore da "u Srebrenici nije bilo genocida". Suocavanje s ratnim zlocinima predstavlja prvi korak u poboljšanju odnosa u regionu, a negiranje ili relativizovanje zlocina genocida je uvreda za porodice žrtava, kao i za covecanstvo u celini i jedino služi nepotrebnom jacanju napetosti, ocenio je austrijski diplomata, prenose sarajevski mediji.
Inckov stav je da nema sumnje u utvrdene cinjenice u Srebrenici, navodi se u saopštenju iz Inckove kancelarije i podseca da su Medunarodni krivicni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Medunarodni sud pravde "presudili da je u tom gradu pocinjen genocid".
Incko je još naveo da se istina i pravda moraju poštovati zato što su one temelj pomirenja unutar BiH, ali i njenih odnosa sa susedima, javljaju mediji u BiH.

KRIZA NA SEVERU KIM

RASMUSEN: KFOR DELOVAO U SAMOODBRANI, NUZNO OBUSTAVITI NASILJE

BRISEL, 4. juna 2012. (Beta) Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je danas u Briselu sve strane na Kosovu da izbegnu nasilje i naglasio da su vojnici Kfora prilikom nedavnog uklanjanja barikada na severu Kosova "delovali u samoodbrani".
Rasmusen je na konferenciji za novinare podvukao da će "Kfor na Kosovu nastaviti da primenjuje mandate UN za očuvanje bezbednosti i slobode kretanja", i da "Kfor svoje operacije sprovodi na statusno neutralan i nepristrasan način".
"Ja snažno žalim što je došlo do nasilja poslednjih dana", rekao je čelnik Atlantskog saveza.
"Pozivam sve strane da učine sve što mogu da obustave nasilje i obezbede mirno rešenje problema u regionu, ali garantujem da će Kfor nastaviti da u potpunosti sprovodi mandat UN", dodao je Rasmusen.

PARIZ POZIVA NA UZDRŽANOST I SARADNJU SA KFOROM I EULEKSOM

PARIZ/BEOGRAD, 4. juna 2012. (Beta) Francuska je danas osudila nasilje na severu Kosova i pozvala Beograd i Prištinu na uzdržanost i tesnu saradnju sa Kforom i Euleksom, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.
"Osuđujemo nasilje koje se dogodilo na severu Kosova i u kojem su vojnici Kfora bili meta oružanog napada. Ponovno uspostavljanje slobode kretanja na Kosovu deo je mandata Kfora koji samo primenjuje međunarodno pravo", piše u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva u kojem se dodaje da su ti napadi "neprihvatljivi".
Francusko ministarstvo pozvalo je Beograd i Prištinu da "pokažu uzdržanost" i da "tesno sarađuju sa Kforom i Euleksom u cilju bezbednosti svih stanovnika na Kosovu".
"Ovi incidenti pokazuju neophodnost nastavka dijaloga Srbije i Kosova. Sporazumi zaključeni između Beograda i Prištine moraju biti brzo sprovedeni", dodaje se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova. Kfor je u petak uklonio barikade u Rudaru i Dudinom kršu. U toj akciji povređena su tri Srbina i dva vojnika Kfora, a nekoliko Srba je uhapšeno.

EULEKS: NEOPHODNO USPOSTAVITI SLOBODU KRETANJA

PRIŠTINA, 04. jun (Tanjug) – Euleks smatra da je neophodno obnoviti trajan i bezuslovan pristup severu Kosova, kako bi ta misija mogla da sprovodi aktivnosti vezane za vladavinu zakona, rekao je Tanjugu portparol Euleksa Ane Blanksma, povodom odluke Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica da se pripadnicima Euleksa do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Kosovske Mitrovice."Stav Euleksa je nepromenjen. Potrebno je uspostaviti trajan i bezuslovan pristup severu Kosova kako bi se obnovile aktivnosti vezane za vladavinu zakona", rekao je Blanksma Tanjugu.
Štab za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica je na današnjoj sednici doneo odluku da se pripadnicima Euleksa do daljeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Kosovske Mitrovice."Pripadnicima Euleksa do daljeg nece biti dozvoljeno da se neometano krecu severnim delom Kosovske Mitrovice, svaki pokušaj nasilnog prolaska kroz grad ili rušenje barikada smatracemo otvorenom agresijom a odgovornost za eventualne posledice snosice oni koji pokrenu takve akcije", navodi se u saopštenju Štaba.
U saopštenju se dodaje da je predstavnicima Kfora upucen poziv da se pridržavaju svog mandata, definisanog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.Opštinski štab za vanredne situacije danas je, takode, pozvao gradane i da se prijave za dežurstvo na barikadama.

SARADNJU S EULEKSOM DOGOVARA VLADA, A NE OPŠTINA

BEOGRAD, 04. jun (Tanjug) – Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je danas da su razumljivi zebnja i strah medu srpskim stanovništvom u severnom delu Mitrovice, ali da tamošnja Skupština opštine mora da zna da odluku o saradnji sa Euleksom ne donosi ona nego buduca vlada Srbije. "Razumljiv je strah i zebnja medu srpskim stanovništvom u severnom delu Mitrovice, koji pokušava da artikuliše Skupština opštine, ali ono što njeni predstavnici moraju da znaju je da odluku o saradnji sa Euleksom, bez obzira na poslednje dogadaje, ne donosi opština, nego buduca vlada", rekao je Ivanovic Tanjugu.
Komentarišuci odluku Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica da se pripadnicima Euleksa do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Kosovske Mitrovice, Ivanovic je porucio da bi svaki sledeci potez Skupštine opštine morao da bude odmeren, u tom smislu da se narednoj vladi koja treba da bude uskoro formirana, ne sužava manevarski prostor. "Euleks, pri tom, svakako ne sme da izlazi iz svojih okvira, iz okvira mandata koji mu je dat, i po Rezoluciji 1244 bi morao da bude statusno neutralan. Jer, u protivnom nema saradnju sa srpskim stanovništvom", istakao je Ivanovic.
Prema njegovim recima, najava otvaranja administrativne kancelarije kosovske vlade na severu je nepotrebna provokacija koja ce izazvati visoke tenzije u i ovako nestabilnom okruženju."Mislim da je ona i sracunata sa tim da izazove nekakvu brzu reakciju Srba, što ce onda skrenuti pažnju sa glavnih problema. Pa ce se pricati o posledici, odnosno o sukobu, a ne o tome šta je sukob izazvalo", rekao je Ivanovic.
On je naveo da po informacijama koje ima, opštinski krizni štab je formirala Skupština opštine i u štab su ukljucene sve institucije koje postoje na prostoru Kosovske Mitrovice, a mogu dati doprinos u ovakvoj situaciji, koja se ocenjuje kao prilicno napeta i neizvesna."Euleks u poslednjim dogadajima nije bio eksponiran, ali se mora suociti sa cinjenicom da je prethodnim ponašanjem doveo u opasnost svoj kredibilitet, i da mu je sve teže da nade sagovornika u srpskom stanovništvu. Nijedna medunarodna misija, a pogotovo ne misija koja bi trebalo da sprovodi red i zakon, ne može da racuna na uspeh ako nema tesnu saradnju lokalnim stanovništvom" upozorio je Ivanovic.
Štab za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica je na današnjoj sednici doneo odluku da se pripadnicima Euleksa do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Kosovske Mitrovice."Pripadnicima Euleksa do daljnjeg nece biti dozvoljeno da se neometano krecu severnim delom Kosovske Mitrovice, svaki pokušaj nasilnog prolaska kroz grad ili rušenje barikada smatracemo otvorenom agresijom a odgovornost za eventualne posledice snosice oni koji pokrenu takve akcije", navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije.
Opštinski štab za vanredne situacije pozvao je danas gradane da se prijave za dežurstvo na barikadama, a u saopštenju se navodi i da ce gradani koji prihvate posao u adminstrativnoj kancelariji koju namerava da otvori kosovska vlada biti "sankcionisani na nacin propisan zakonima Republike Srbije".
Štab je pozvao gradane da ne nose i ne koriste vatreno oružje i da se u slucaju oglašavanja sirene za uzbunu sve ugostiteljske, samostalno trgovinske I zanatske radnje odmah zatvore.

KIM

EULEKS JOŠ DVE GODINE, SMANJENJE LJUDSTVA

BRISEL, 05. jun (Tanjug) – Savet Evropske unije doneo je danas odluku da mandat Euleksa na Kosovu bude produžen za još dve godine do 14. juna 2014. godine, ali i da smanji ukupan broj pripadnika Misije za 25 odsto, sašteno je u Briselu.Kako je navedeno u saopštenju dostavljenom Tanjugu, Misija ce imati na raspolaganju budžet od 111 miliona evra u prvoj godini.
Ovim povodom oglasila se i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton:"Pozdravljam takvu odluku. Misija EU obavlja važan i dobar posao pružujuci podršku vladivini zakona na Kosovu".Eštonova je istovremeno ohrabrila kosovske vlasti da iskoriste strucnost Euleksa i ukazala da ce u buducnosti lokalne vlasti morati da preuzmu daleko vecu odgovornost.
Mandat misije ostaje prakticno isti, ali ce ona biti interno rekonfigurisana uzimajuci u obzir napredak postignut u protekle tri godine i sveukupan razvoj odnosa izmedu EU i Kosova.Cilj je da Misija bude jaca, manja i efikasnija a rekonfiguracija ce podrazumevati smanjenje broja ukupnog ljudstva za 25 odsto.
Od 15. juna ove godine maksimalan broj medunarodnog osoblja bice 1.250 i 1.000 lokalnog.Do sada je bilo 1.950 pripadnika medunarodnog osoblja i 1.200 lokalnog.Misiju ce i dalje prevashodno ciniti policajci, sudije, tužioci i carinici.S obzirom na to da sektor pravosuda i dalje predstavlja glavni izazov posebna pažnja ce biti posvecena toj oblasti, navodi se u saopštenju.

"KOSOVSKA VLADA" ZABRINUTA ZBOG RETORIKE BEOGRADA

PRIŠTINA, 5. juna 2012. (Beta) Prištinska štampa ocenila je danas da u Vladi Kosova smatraju da je Beograd u poslednje vreme zaoštrio retoriku, ali navode da Kosovo time nije ugroženo zbog snažnog partnerstva sa Zapadom.
Koha ditore citira potpredsednika vlade Hajredina Kučija, koji je ocenio da rečnik koji koriste predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić može da dovede do zaključka da se Srbija vraća mentalitetu Slobodana Miloševića.
"Mi nismo svedoci veoma pozitivnih kretanja u Srbiji. Kosovu je bilo prećeno čitav vek iz Srbije sa genocidom i etničkim čišćenjem. I sada se pojavljuju slični glasovi. Ipak, mi se ne osećamo ugroženi jer smo uspostavili partnerstvo sa NATO, SAD i EU", izjavio je Kuči.
On je pozvao međunarodnu zajednicu da predupredi nova zaoštravanja koja mogu ugroziti ceo region. Zeri takođe prenosi reči Kučija da se neće dozvoliti podela Kosova i da vlada smatra da bi svaka podela generisala nove krize i stagnaciju integracionih procesa.
"Kosovo će odigrati svoju ulogu u odbrani suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nacionalnog identiteta", kazao je Kuči dodajući da će na svaki korak u tom pravcu biti uzvraćeno istom merom.
Prema njegovim rečima, do nastavka dijaloga sa Beogradom u Briselu može doći samo nakon ostvarivanja do sada postignutih dogovora.
"Nastavak dijaloga nema nikakvog smisla bez sprovođenja (postignutih) sporazuma i mi očekujemo od EU kao posrednika da traži implementaciju ovih sporazuma", rekao je Kuči.

SRBIJA – EU

DEŽER: JASAN STAV O ZLOČINIMA USLOV ZA POMIRENJE

BEOGRAD, 5. juna 2012. (Beta) Lideri svih zemalja u regionu moraju da zauzmu jasan stav o zločinima koji su počinjeni u prošlosti, pošto je to uslov za istinsko pomirenje i saradnju, izjavio je danas u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.
Dežer je to rekao novinarima povodom izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji je u intervjuu crnogorskoj televiziji rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već "veliki zločin".
"Poziciju EU jasno je objasnio portparol gospodina Baroza. Jasno je da svi lideri u regionu moraju da zauzmu jasne stavove o zločinima koji su počinjeni u prošlosti, a koji su najgori zločini protiv ljudske rase", kazao je Dežer na otvaranju jednodnevnog programa "Zeleni svetZelena Srbija" u Domu omladine u Beogradu. "To očekujemo jer, ako želite istinsko pomirenje i saradnju svih zemalja u regionu, to mora da se uradi... u svakoj zemlji i to mora da učini svaki od lidera u regionu", dodao je.
Dežer je kao značajno istakao i da u kažnjavanju odgovornih za zločine treba da učestvuju ne samo Međunarodni sud pravde i Haški tribunal, već i domaći sudovi i izrazio očekivanje da će tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH sarađivati na tom polju.

CLANSTVO HRVATSKE U EU – PODSTREK ZA REGION

BEC, 05. jun (Tanjug) – Clanstvo Hrvatske u EU bice podstrek za citav region i doprinece jacanju blagostanja i bezbednosti na zapadnom Balkanu, glavna je ocena današnjeg 11. sastanka Savetodavnog odbora EU Hrvatska, koji je održan u Becu.
Predsedavajuci Savetodavnog odbora Kristrof Lehner rekao je da ovo telo potvrduje podršku za što bržu ratifikaciju sporazuma o prijemu Hrvatske u clanstvo EU i poziva sve zemlje clanice Unije koje to još nisu ucinile da što pre ratifikuju ovaj dokument, kako bi Hrvatska bila primljena u Uniju 2013.
Austrija ce, prema njegovim recima, ratifikovati ovaj dokument još pre leta.
Clanstvo Hrvatske u EU donosi prednosti i Zagrebu i Briselu te je, kako Lehner naglašava, bitno i za zapadni Balkan, jer ce pospeštiti blagostanje u regionu i ojacati bezbednosnu situaciju. Ambasador Hrvatske u Austriji Gordan Bakota istakao je da ce Hrvatska clanstvom u EU sigurno biti uspešnija, posebno kada je rec o privredi. On istice da je jedan od glavnih prioriteta hrvatske spoljne politike prenošenje znanja stecenog u procesu pridruživanja EU tranzicionim državama.
Clanstvo Hrvatske bice, kako je naglasio, dokaz svim zemljama regiona da je evropska perspektiva dostižna za sve države koje su spremne na sprovodenje reformi.
Ambasador Danske u Austriji, zemlje koja predsedava EU, Torben Brile istakao je da je njegova zemlja predsedavala Unijom 2002. kada je finalizovan prijem 10 clanica, što se pokazalo kao pozitivno iskustvo. "Uveren sam da ce i prijem Hrvatske biti pozitivno iskustvo. Clanstvo Hrvatske imace pozitivan uticaj na ceo zapadni Balkan, i uputice jasan signal svim državama da se isplati pristupanje", kazao je on.

SRBIJA – EKONOMIJA

PUTIN: POCETAK GRADNJE JUŽNOG TOKA DO KRAJA GODINE

MOSKVA, 04. jun (Tanjug) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ce izgradnja gasovoda "Južni tok" biti zapoceta do kraja godine, podsetivši da je Turska lane u decembru dala saglasnost za njegovo postavljanje kroz ekskluzivnu ekonomsku zonu.
"Planiramo da zapocnemo izgradnju 'Južnog toka' do kraja godine. U decembru prošle godine dobili smo dodatni podsticaj. Turska je odobrila njegovo postavljanje kroz ekskluzivnu ekonomsku zonu. Dobili smo konacno odobrenje vlade Turske", rekao je tokom samita Rusija EU u Sankt Peterburgu. "Južni tok" je zajednicki projekat ruskog "Gasproma", italijanskog "Enija", francuskog "Eletrisite de Franse" i nemackog "Basfa", koji treba da prode kroz Crno more i teritoriju Bugarske do Srbije i dalje na zapad.

PARALELNA IZGRADNJA DVE LINIJE "JUŽNOG TOKA"

KUALA LUMPUR, 04. jun (Tanjug) – Izgradnja gasovoda "Južni tok" koji ce spojiti Rusiju sa Evropom i voditi ispod Crnog mora, pocece paralelnim polaganjem dve linije od planiranih cetiri, izjavio je danas predsednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler. "Planiramo da gradimo dve linije kapaciteta od po 15,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koje ce se postavljati paralelno", rekao je Miler danas za novinare u Kuala Lumpuru gde se održava 25. Svetski kongres o gasu, prenosi ruska agenicja RIA Novosti.
Celnik "Gasproma" je podsetio da je ukupan projektovani kapacitet "Južnog toka" 63 milijarde kubnih metara, i da je pocetak izgradnje planiran za decembar 2012. godine. On je istakao da vec postoji razumevanje oko raspodele gasa po tržištima, a shodno tome i linijama gasovoda, kao i da se sada odlucuje o brzini postavljanja gasovoda po dnu Crnog mora. On je podsetio da se pri izgradnji "Severnog toka" dnevno postavljalo 4 kilometara cevovoda, prema planiranih 3,2 kilometara.
Miler je dodao da je za jun planiran sastanak odbora direktora kompanije operatera, "South Stream Transport AG" kada ce se akcionarima prezentovati sve informacije potrebne za usvajanje investicione odluke. Direktor "Gasproma" je podsetio da bi investiciona odluka i za podvodnu i za kopnene deonice morala da se usvoji sredinom novembra.
Komentarišuci informacije o poteškocama sa Madarskom oko izgradnje gasovoda na njenoj teriotriji, Miler je rekao da se za sada ne može reci da postoji problem. "Rokovi vezani za Madarsku još nisu kriticni i ne bih rekao da imamo problem" rekao je celnik "Gasrpoma".
Ranije se u sredstvima javnog informisanja pojavila informacija da "Gasprom" sa rukovodstvom Hrvatske razmatra izgradnju ogranka gasovoda u okviru projekta "Južni tok" zbog problema sa Madarskom.
Projekat "Južni tok" realizuje se radi diversifikacije maršruta isporuka ruskog gasa evropskim potrošacima. Za realizaciju kopnene deonice projekta Rusija je potpisla meduvladine sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Madarskom, Grckom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.
Gasovod ce, kako je predvideno, imati cetiri linije kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje. Puštanje prve linije je planirano za decembar 2015. godine, a postizanje punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara ocekuje se do 2018. godine. Orijentaciona vrednost "Južnog toka" iznosi 15,5 milijardi evra, od cega je 10 milijardi evra predvideno za podmorsku deonicu, a 5,5 milijardi evra za kopnenu.

DIREKTOR DOJCE BANKE: ZA SRBIJU DISCIPLINA BUDŽETA

VAŠINGTON, 05. jun (Tanjug) – Generalni direktor nemacke Dojce banke Jozef Akerman izjavio je da je za Srbiju najvažnije da postoji disciplinovani pristup budžetu, što ce omoguciti zdrav privredni rast, kao osnov za smanjenje nezaposlenosti i napredak u proizvodnji.
Akerman je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu rekao, povodom polemike da li Srbija u vremenu krize treba da se okrene investicionoj potrošnji ili da ostane pri merama štednje, da ta dva pristupa nisu suprotna jedan drugom. "Potrebna je budžetska disciplina za zdrav privredni rast, kao što je potrebna I potrošnja za smanjenje nezaposlenosti, ali ona koja je bazirana na solidnoj I zdravoj fiskalnoj situaciji", ocenio je celnik Dojce banke.On se založio za disciplinovan i konzervativan pristup budžetskoj politici, ukazavši da je potrebno javni dug održati ispod 60 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).
"Kada postoji takav disciplinovani budžet, i javni dug koji je u zadatim granicama, onda dolazi I do privrednog rasta, bez svih onih prepreka koje nosi nesigurno ekonomsko okruženje", zakljucio je Akerman.Povodom krize u evro zoni, direktor Dojce banke, koji uskoro prelazi na funkciju predsedavajuceg borda direktora ugledne Ciriške osiguravajuce grupe, istice da je neophodno uciniti sve za opstanak evra, jer bi njegov nestanak imao i politicke i ekonomske posledice."Fragmentisana Evropa nema buducnosti na globalnom nivou, i onda bi odluke donosile Indija, Kina i druge velike zemlje", smatra Akerman.