Daily Survey

Beograd, 05. Jul 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ SA HEJGOM U LONDONU

LONDON, 5. jula (Tanjug)- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se danas u Londonu s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom.
Jeremić, koji će u narednih godinu dana predsedavati Generalnom skupštinom UN, najavio je ranije da će do kraja leta imati seriju konsultacija o UN sa ključnim akterima u svetskoj organizaciji, pre svih sa stalnim članicama Saveta bezbednosti Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD.
Jeremić je, prethodno, s Hejgom razgovarao krajem novembra prošle godine, takođe u Londonu.
Šef Forin ofisa tada je ponovio da se Velika Britanija zalaže da proširenje EU obuhvati sve zemlje zapadnog Balkana i ukazao na značaj "konstruktivnog angažovanja Srbije sa susedima".

NIKOLIĆ ČESTITAO 50. GODIŠNJICU NEZAVISNOSTI ALŽIRA

BEOGRAD, 5. jula (Tanjug) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas predsedniku Alžira Abdelazizu Butefliku 50. godišnjicu nezavisnosti te države.
Predsednik Nikolić je naveo da se ove godine ujedno navršava i 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje i izrazio "postojan interes Srbije" za daljim svestranim unapređenjem sveukupne saradnje sa Alžirom u godinama koje dolaze.
Nikolić je u čestitki poručio da su "slobodarska tradicija i solidarnost utkani u snažno prijateljstvo naroda Srbije i Alžira", saopšteno je iz njegovog kabineta.

SRBIJA - KOSOVO I METOHIJA

STEFANOVIC SA RIKEROM O DIJALOGU BEOGRAD PRIŠTINA

BEOGRAD, 4. jula (Tanjug) Šef pregovarackog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanovic i zvanicnik americkog Stejt departmenta Filip Riker složili su se na današnjem sastanku da je neophodno nastaviti dijalog i primeniti do sada postignute sporazume.
Zamenik pomocnika americkog državnog sekretara Filip Riker boravi od juce u poseti Srbiji.
"Današnji sastanak sa Rikerom je bio vrlo konstruktivan, razmenili smo videnja nastavka dijaloga sa Prištinom. Složili smo se o neophodnosti nastavka tog dijaloga i neophodnosti implementacije do sada postignutih sporazuma", rekao je Stefanovic u telefonskoj izjavi Tanjugu.
On je još jednom istakao da su svi postignuti sporazumi javni.
Prema Stefanovicevim recima, Riker je izneo ocekivanja SAD da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i da se primene postignuti dogovori.
"Složili smo se oko toga da je moguce dijalog podici na politicki nivo, to jest na viši nivo samih pregovaraca u cilju resavanja težih pitanja i lakše implementacije dogovora postignutih sa Prištinom", rekao je Stefanovic.
Riker, koji u Beogradu boravi kao prethodnica pomocnika šefice americke diplomatije Filipa Gordona cija se poseta ocekuje 8. i 9. jula, razgovarao je juce sa liderima SNS, SPS, URS i LDP.
On se juce na kratko sreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem.
Kako su preneli beogradski elektronski mediji, americki diplomata danas bi trebalo da se sastane i sa liderom DS Borisom Tadicem.

EU: KOSOVO OSTAJE PRIORITET UNIJE

BRISEL, 4, jula (Tanjug) Evropska unija danas je saopštila da Kosovo za nju i dalje predstavlja prioritet i da, kao i ceo region zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu.
Na pitanje novinara da li ce odluka Medunarodne upravljacke grupe (ISG) da od septembra ukine nadgledanu nezavisnsot Kosova imati uticaja na delovanje EU i mandat Euleksa na Kosovu, Maja Kocijancic, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, rekla je da ce jedna od kljucnih uloga Euleksa i dalje biti unapredivanje vladavine prava na Kosovu.
Kocijanciceva je na konferenciji za novinare kazala da ce EU ostati posvecena ulozi davaoca pomoci, podrške i preporuka na Kosovu, posebno preko svog visokog predstavnika i njegove kancelarije u Prištini i misije Euleksa.
"Vladavina zakona je prioritet za Euleks na osnovu mandata koji podržava svih 27 zemalja clanica (EU) i na osnovu odgovarajucih domacih zakona", rekla je Kocijanciceva.
Upitana da li odluka ISG znaci da bi mandat Euleksa bio ukljucen i u ustav Kosova, Kocijanciceva je odgovorila da ce "ta zakonska osnova biti u skladu sa kosovskim ustavom i imati podršku u njemu".
ISG je u utorak u Becu odlucila da okonca nadgledanu nezavisnost Kosova, najavila uspostavljanje suvereniteta na jesen, a vladu u Prištini pohvalila zbog namere da "produbi angažovanje sa srpskom zajednicom na severu".
Kako se navodi u zaključima sa sastanka u Becu, ISG je odlucila da preduzme "konacne korake u okoncanju nadgledane nezavisnosti" Kosova i zatvaranju kancelarije medunarodnog civilnog predstavnika, a konacna odluka o tome ocekuje se na sastanku zakazanom za septembar.

JAGLAND: NEMA PRIJEMA KOSOVA U SAVET EVROPE

BEOGRAD, 5. jula (Tanjug) Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland izjavio je da je vecina clanova Saveta Evrope priznala Kosovo i Metohiju, ali do sada nije bilo diskusije o clanstvu.
"Ono što je za nas važno jeste da se nastave zajednicki programi koje s EU imamo na Kosovu, jer se ticu zaštite kulturnog nasleda i srpskih pravoslavnih crkava. Ovi programi su važni u izgradnji medusobnog poverenja. Bilo kakav status Kosova mora da garantuje pristup religijskoj i kulturnoj baštini obe strane", rekao je Jagland za "Novosti".
"Mi delujemo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Sada postoji i sporazum izmedu Beograda i Prištine kada je rec o regionalnoj saradnji. Još nismo doneli odluku u vezi s tim. Ali opšti pristup ovde je da treba naci pragmaticna rešenja. Jer, ima stvari koje treba da uradimo a koje su mnogo važnija od zvezdice koja ide uz ime", rekao je genelarni sekretar SE.
Na podsecanje da je albanski premijer Salji Beriša nedavno povodom izveštaja o trgovini organima optužio za plagijat izvestioca Dika Martija, pa samim tim i celu Parlamentarnu skupštinu, Jagland je naglasio da izveštaj postoji i na osnovu njega se sprovodi istraga.
"Ne možemo da dozvolimo da ostane bez ikakvog odgovora. Jedini stav koji o tom pitanju imam jeste da istraga treba da se nastavi.
Jedini nacin da bude sprovedena jeste da bude pod okriljem EU i Euleksa. Ne vidim drugi moguci metod koji bi mogao da se primeni", naglasio je on.
Jagland kaže da je pratio šta je predsednik Tomislav Nikolic izjavljivao u vezi s evropskim putem Srbije. "Shvatio sam da ce nastaviti na istoj liniji kao prethodni predsednik i bivša vlada, i kada je rec o EU, i kada se radi o SE. Zato sam uveren da ce se nastaviti naša veoma uspešna saradnja", kazao je on.
"Cinjenica da je predsednik Nikolic bio clan naše Parlamentarne skupštine, znaci da zna kako Savet Evrope funkcioniše, šta su obaveze, ali i koje prednosti proizilaze iz clanstva. To je veoma dobro za naše odnose", rekao je Jagland.