Daily Survey

Beograd, 06. Januar 2012.

SRBIJA - KiM

TADIC: PRIDOBIJANJEM SAVEZNIKA PROTIV PRITISAKA

BEOGRAD, Jan. 06 (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadic izjavio je da je sasvim izvesno da ce pritisci da Beograd u procesu rešavanja kosovskog problema odustane od rezolucije 1244 biti nastavljeni kako bi se pitanje Kosova izvuklo iz nadležnosti UN i nametnula politika svršenog cina.
Tadic je, u intervjuu za "Vecernje novosti", objasnio da bi odustajanjem od tog dokumenta Srbija izgubila mogucnost traganja za kompromisnim rešenjem problema.
"Naša reakcija na pritiske ne treba da bude junacenje niti besmisleno patriotsko inacenje, vec pametno pridobijanje saveznika, osvetljavanje dubine problema i predlaganje konkretnih rešenja koja mogu biti delotvorna u praksi", rekao je Tadic.
Novi medunarodni pregovori o Kosovu, medutim, kako je konstatovao Tadic, nisu izvesni s obzirom na ukupnu politicku atmosferu. Srbija, zato, ne menjajuci svoje strateške ciljeve mora neprestano da iznalazi novi instrumentarijum za rešavanje problema kojim ce se prilagodavati realnosti medunarodnih odnosa.
Tadic je ponovio da se plan za rešavanje kosovskog problema mora zasnivati na cetiri tacke: rešenju za sever Kosova, zaštiti srpskih spomenika i imovine, i bezbednosnim garancijama za Srbe južno od Ibra.
"Osnovni okvir ovog plana je ustavno rešenje kojim Srbija nece priznati nezavisnost Kosova i istovremeno jasan stav svih najuticajnijih zemalja u medunarodnoj zajednici koji ne žele podelu Kosova i Metohije", rekao je Tadic. Prema njegovim recima, postoje brojni modeli primenjeni u svetu iz kojih treba izvuci rešenja primenljiva na Kosovu i Metohiji.
"Ja ne mogu da obecam kada ce biti pronadeno rešenje, ali mogu da obecam da cemo mi uciniti sve što je moguce da se to desi što pre", kazao je Tadic.
Osvrcuci se na predloge nekih politickih stranaka u Srbiji da bi kao osnov za rešenje trebalo uzeti Ahtisarijev plan, Tadic je rekao da je taj plan dobar samo u nekim elementima, ali da ne može biti delotvoran i prihvatljiv odgovor na probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suocavaju.
"Nije mi jasno zašto stranke 'Preokreta' napadaju politiku clanstva u EU i ocuvanja interesa na Kosovu kao nerealisticnu, a predlažu primenu Ahtisarijevog plana na severu iako on Srbima nudi neuporedivo manje nego što oni godinama imaju. Kako su zamislili nametanje takvog rešnja Srbima koji ga ne žele? Silom? Da li je to realisticna politika", upitao je Tadic.
Tadic, medutim, kao lider Demokratske stranke, nije odbacio mogucnost postizborne saradnje sa stožernom strankom tog pokreta Liberalnodemokratskom partijom, ukoliko se "nadu na osnovnim principima". Socijalisticka partija Srbije je, kako je konstatovao, u protekle cetiri godine dala znacajan doprinos stabilnosti društva i realizaciji prioritetnih državnih ciljeva, zbog cega ostaje partner Demokratske stranke "za svaku buducu vladu".
Kada je rec o postizbornoj kombinatorici, Tadic je konstatovao da je Srpska napredna stranka promenila svoju retoriku u predizborne svrhe ali da nema dokaza da je promenila suštinu svoje politike, i da zato ne vidi mogucnost politicke saradnje sa naprednjacima.
Tadic je, bez obzira na sva razmimoilaženja na politickoj sceni Srbije, apelovao na sve ucesnike na predstojecim izborima da vode racuna o retorici. "Kampanja ne bi smela da uruši osnovne vrednosti i da destabilizuje društvo. Apelujem da se svi uzdrže od uvreda i prejakih reci i da u žaru kampanje vode racuna pre svega o dostojanstvu gradana", objasnio je Tadic.
U susret novom odlucivanju Saveta EU o statusu kandidata Srbije za clanstvo u EU, Tadic je rekao da bi pozitivna odluka svakako dala vetar u ledja proevropskim snagama u Srbiji, ali da ta odluka nije sudbonosna jer je Srbija nesumnjivo na evropskom putu i taj strateški pristup nece menjati. Komentarišuci uslove koje Srbiji postavlja Nemacka, Tadic je rekao da se u razgovoru sa Berlinom traga za rešenjem. "Pritisci nisu delotvorni, uprkos tome što se u medunarodnoj javnosti, uz podršku nekih unutrašnjih cinilaca, kreira takva slika o Srbiji. Ali svakako da sa punom ozbiljnošcu uzimamo u obzir i stav Nemacke, kljucne zemlje EU danas, i želimo da zajednicki pronademo rešenje", rekao je Tadic, ali i dodao da bi odricanjem Srbije od njenih institucija na severu Kosova bio, ne samo prekršen Ustav, vec bi nastali nerešivi problemi u brojnim sferama života.
Predsednik Tadic se u intervjuu osvrnuo i na regionalne odnose, porucivši da ocekuje dobru saradnju sa novim hrvatskim premijerom, kao i sa vlastima u Podgorici, Banjaluci i Sarajevu.

DACIC: SVAKOM PO MALO OD ONOGA ŠTO NIJE ŽELEO

BEOGRAD, Jan. 05 (Tanjug) - Vicepremijer Ivica Dacic ocenio je danas da se kosovski problem mora što pre rešiti, jer ce, u suprotnom, ishod krize u toj pokrajini biti loš po sve njene aktere.
"Ukoliko medunarodna zajednica, Priština i Beograd nastave da drže glavu u pesku, mislim da ce kriza dugo trajati i da ce se ona loše završiti. Po bilo koju stranu", upozorio je vicepremijer u izjavi Tanjugu.
On je objasnio da taj moguci loš scenario podrazumeva da ce Evropa stalno imati nestabilnost, Albanci nece doci do svog cilja, ali ni Srbija, jer se, ukazao je, može dogoditi da Srbi budu proterani sa severa Kosova.. ili iz enklava.
Stoga, smatra, treba što pre postici dogovor, koji bi bio u interesu i srpske i albanske strane, odnosno kompromis, u kojem ce "svako dobiti po malo od onoga što nije želeo" .
Kako kosovski problem vidi u osnovi kao teritorijalni sukob, Dacic ostaje pri stavu da je rešenje u pravednom razgranicenju ili korekciji administrativne linije ili granica.
Lider Socijalisticke partije Srbije podseca da još od od 2006. tvrdi da nijedna srpska vlast u istoriji nije bila odgovorna za stanje na toj teritoriji više od albanskog separatizma, nacionalizma i terorizama.
"Zašto? Zato što je to bio osnovni cilj Albanaca na Kosovu. Albanci su još od Prizrenske lige, pa i pre toga, imali kao svoj jedini cilj stvaranje albanske države i nisu prihvatili Srbiju kao svoju državu. U skladu sa tim, veoma je teško reci kakav ce biti konacni epilog 'kosovske price'. Rec je o viševekovnom problemu na koji niko ne može imati tapiju da ce pronaci najbolje rešenje", tvrdi Dacic.
Njega, medutim, brine "tradicionalna srpska nesloga", što, kako kaže, može biti fatalno ukoliko vlast u Beogradu, ili bilo koji drugi predstavnici srpskog naroda koji žive na Kosovu, u nekim drugim krajevima. . . cak i van Srbije. . . imaju razlicite stavove, i kao primere navodi Republiku Srpsku Krajinu.
Uz savet Srbima sa severa Kosova da svaki svoj potez koji se tice važnih pitanja, poput raspisivanja referenduma, koordiniraju sa Beogradom kako ne bi citava akcija ne bi bila štetna za srpske nacionalne i državne interese, Dacic se zalaže za mudru politiku koja ce sacuvati naš narod na Kosovu.
"Samo u tom slucaju Srbija može da polaže i odredene tapije na pokrajinu", jasan je Dacic.
Za razlicite stavove o barikadama, odnos prema Euleksu i Kforu, dijalogu koji se vodi u Briselu, referendum smatra da su na odredeni nacin i odraz naše medustranacke borbe i da nisu državotvorna politika. "Srbija i Srbi treba da vode državotvornu politiku. Svaki potez se mora meriti ciljem koji želite da ostvarite. Ovde niko ne govori o tome da li Srbi imaju pravo ili ne, ovde je rec samo o tome šta je svrha i šta se time želi postici. Ako se želi postici da se pokaže da Srbi ne prihvataju prištinsku vlast, ja mislim da je to danas jasno svima, pa cak i Hašimu Taciju", zakljucuje Dacic deo price o problemima severa Kosova.

STEFANOVIC: ZA NASTAVAK DIJALOGA POTREBNO JOŠ DOGOVORA

BEOGRAD, Jan. 05 (Tanjug) - Glavni pregovarac Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je danas da su navodi pojedinih medija o datumu nastavka pregovora samo spekulacije.
"Dijalog ce se nastaviti, to je sigurno, ali je potrebno još neko vreme, šatl diplomatije izmedu Beograda i Brisela, još uticaja na Prištinu da odustane od tvrdog stava oko regionalnog predstavljanja, što ce biti glavna tema u nastavku dijaloga", rekao je Stefanovic za Tanjug.
Prištinska štampa prenela je danas da se dijalog najverovatnije nastavlja 23. januara.
Pozivajuci se na neimenovane visoke zvanicnike EU koji ucestvuju u dijalogu, prištinski dnevnik "Zeri" piše da su u toku intenzivni razgovori s predstavnicima dve strane kako bi se odredili datum nastavka pregovora i teme o kojima ce se raspravljati.
I prema tom izvoru glavna tema naredne runde razgovora bice ucešce prištinskih vlasti na regionalnim skupovima.

TAHIRI TRAŽI OD KUPERA SASTANAK O OSIGURANJU AUTOMOBILA

PRIŠTINA, Jan. 05 (Tanjug) - Šefica prištinske delegacije u razgovorima sa Beogradom Edita Tahiri je rekla kosovskim medijama da je uputila poruku posredniku Evropske unije Robertu Kuperu i od njega zatražila sastanak ekspertskih grupa o ukidanju visokih tarifa za osiguranje vozila koja sa Kosova ulaze u Srbiju i obratno.
Edita Tahiri je predožila da se nade komercialno rešenje izmedu osiguravajucih kompanija Kosova i Srbije, kako bi se izbeglo dodatno placanje osiguranja, javila je "Epoka e Re".
"U pismu sam zatražila da se hitno sazove sastanak strucnjaka, odnosno predstavnika biroa za osiguranja Kosova i Srbije kako bi se nastavili razgovori o pronalaženju komercijalnog rešenja koje ce omoguciti gradanima da koriste redovne polise osiguranja", izjavila je Tahiri.
Na visoke cene žlili su se i Srbi i Albanci tvrdeci da mesecno moraju da placaju više od 100 evra ako žele svojim vozilima prelaze preko administrativne linije izmedu Kosova i Srbije .

NOVICKI: KFOR NE PREGOVARA

ZUBIN POTOK , Jan. 06 (Tanjug, B92) Portparol Kfora Uve Novicki izjavio da Kfor ne pregovara vec samo informiše i da su Srbi iz Zubinog Potoka samo informisani o merama preduzetim u selu Banje.
Vojnici Kfora (arhiva)U cetvrtak su agencije prenele da predstavnici Srba iz Zubinog Potoka i Kfor nisu postigli dogovor o prelazu kamiona težih od 3,5 tone preko tog prelaza.
"Kfor nema o cemu da pregovara kada je u pitanju prelazak kamiona nosivosti preko 3,5 tona alternativnim putevima. To se smatra ilegalnim ulaskom na Kosovo", kazao je Novicki.
Novicki je juce izjavio da se radi o primeni opštih pravila koja važe još od letos za vozila preko 3,5 tona, a prema kojima ta vozila ne treba da koriste alternativne puteve.
"Pošto Kfor nema kapacitete da kontroliše ta vozila na alternativnim pravcima, vojnici kamione vracaju u Srbiju. Ukoliko kamioni koriste prelaz Brnjak, oni mogu uci na Kosovo", rekao je Novicki. Kazao je da Kfor ne može, zbog nedostatka kapaciteta, da kontroliše kamione na alternativnim putevima i da Kfor, kako je dodao, ne vrši carinsku, niti kontrolu robe, vec samo da li nose municiju ili drugu opasnu robu.
Novicki je istakao da je samo na administrativnom prelazu moguce obaviti potrebnu kontrolu, jer se na prelazu nalazi i osoblje Euleksa, a i prethodno kamion mora proci kontrolu srpske policije. "Vozaci odlicno znaju da nije moguce proci alternativnim putevima kamionima preko 3,5 tona, ali, ipak, pokušavaju", rekao je Novicki.
Od srede, kada je uvedena zabrana ulaska za kamione i ostala vozila nosivosti iznad 3,5 tona, patrola Kfora nalazi se na još jednom mestu na sporednom putu koji zaobilazi prelaz Brnjak, javlja Tanjugov izveštac sa lica mesta.
Srbi iz Zubinog Potoka i deo njih iz Kosovske Mitrovice koji su ovaj put koristili i za snabdevanje nekim životnim namirnicama, sada to cine tako što u putnicka vozila pretovaraju robu pre nego što stignu do vojnika Kfora. Administrativni prelaz Brnjak, iako je otvoren za saobracaj, nije funkcionalan, jer lokalni Srbi drže u blokadi magistralni put Ribarice Zubin Potok u neposrednoj blizini prelaza na terotoriji centralne Srbije.