Daily Survey

Beograd, 06. April 2012.

SRBIJA

U KAIRU O PODRŠCI EGIPTA I ARAPSKE LIGE KANDIDATURI SRBIJE

KAIRO, 5. aprila (Tanjug)- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas u Kairu sa šefom egipatske diplomatije Mohamedom Kamel Amrom i sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom el Arabijem, a u centru pažnje bila je kandidatura Srbije za predsedavanje Generalnom skupštinom UN sledeće godine.
Po rečima egipatskog ministra, Srbija i Egipat imaju bliske stavove o tom pitanju, a Jeremić se nada da će podršku kandidaturi Srbije dati i "značajan broj članica" Arapske lige.
"Razmatrali smo pitanje kandidature Srbije za predsedavanje GS UN i tu su naša gledanja veoma bliska", rekao je Amr.
Arapsku ligu čine 22 zemlje severoistočne Afrike i Bliskog istoka.
"Srbija je kandidat da predsedava u UN sledeće godine i zato je bilo veoma važno da razmenimo mišljenja o aktuelnim svetskim zbivanjima. Mislim da imamo visok stepen razumevanja i nadam se da će značajan broj zemalja Arapske lige podržati kandidaturu Srbije", rekao je Jeremić Tanjugu posle susreta sa generalnim sekretarom te uticajne organizacije.
Šef egipatske diplomatije rekao je da ga je Jeremić obavestio i o razvoju situacije kad je reč o zahtevu Srbije za članstvo u EU koja, kako je ocenio, "ide veoma dobro". Prema rečima Amra, gledišta Srbije i Egipta o nizu međunarodnih pitanja su slična, a dobro se razvija i bilateralna saradnja.
Jeremić je naglasio da je "Egipat jedan od naših najboljih prijatelja u arapskom svetu i zapravo jedan od naših najboljih prijatelja u svetu uopšte".
Jeremić i Amr razgovarali su i o proširenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, a ministri su se osvrnuli i na saradnju u oblasti turizma, s obzirom da je Egipat jedna od "top destinacija" srpskih turista. Bilo je reči i o saradnji u oblasti obrazovanja i razmeni stipendija, kako bi državljani Srbije mogli da studiraju u Egiptu, a Egipćani u Srbiji.
Po Jeremićevim rečima, dve zemlje "gledaju identično" na mnoga svetska pitanja. "Kad je reč o regionalnoj situaciji, trudimo se da uvek sledimo savet Arapske lige i posebno Egipta", kazao je šef srpske diplomatije.
Upitan da prokomentariše situaciju u Siriji, Jeremić je rekao da Srbija sa žaljenjem sluša o velikim patnjama sirijskog naroda, a da podržava "arapska rešenja za arapske probleme".
"Potpuno podržavamo ideje Arapske lige. Kao član međunarodne zajednice i s ozbirom na moguću ulogu koji ćemo imati u UN nastavićemo da podržavamo arapska rešenja za arapske probleme", istakao je Jeremić.
U nastojanjima da se prevaziđe kriza u Siriji, Arapska liga je zajedno sa UN imenovala specijalnog izaslanika za tu zemlju, Kofija Anana, čiji je plan u šest tačaka prihvaćen i u zvaničnom Damasku. Sirija je članica Arapske lige, ali je kraja prošle godine njeno članstvo u toj organizaciji suspendovano, zbog, kako je tada rečeno, nasilja režima Bašara Asada prema opoziciji i aktivistima "arapskog proleća".
Jeremić je napomenuo i da se pozicija Srbije prema palestinskom pitanju nije menjala i da se neće menjati. Srbija je, precizirao je, za sve ono što "nije korak unazad nego unapred" i protiv svakog razvoja događaja koji bi loše uticao na stabinost. Pozicija nekad Jugoslavije a sada Srbije bila je biće da "jedni drugima pružimo ruku, a ne da zabadamo prst u oko", zaključio je Jeremić.
Diplomatsko prisustvo Srbije u Egiptu datira od 1908. Današnja bilateralna saradnja Srbije i Egipta se zasniva na veoma dobrim političkim i prijateljskim odnosima iz perioda bivše Jugoslavije i dvojice državnika, predsednika Gamala Abdela Nasera (1918-1970) i Josipa Broza Tita (1892 do1980). Taj period zvaničnici iz Kaira i danas zovu "zlatnim dobom" u odnosima dve države.
Egipat je sa 85 miliona žitelja najmnoljudija arapska država i treća u Africi posle Nigerije i Etiopije. Ima vodeću ulogu u arapskim zbivanjima i na Bliskom istoku, do 2011 uživao partnerstvo i značajnu finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država (najviše posle Izraela, godišnje oko dve milijarde američkih dolara). To, kao i uticajna pozicija u regionalnih i arapskim ekonomskim integracijama, članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i Sporazum sa Evropskom unijom samo su neki of faktora koji ukazuju na značaj Egipta na međunarodnoj sceni.
Poslednjih godina je za javnost u Srbiji jedna od najvidljivijih manifestacija prijateljstva dve države bio stav Egipta prema pitanju odcepljene južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. Egipat nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta i u Arapskoj ligi, Afričkoj uniji, Organizaciji islamskih zemalja, PNZ, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima je podržavao teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

DRŽAVLJANI SRBIJE MORAJU PODNETI ZAHTEV DO 14. APRILA

BEOGRAD, 5. aprila (Tanjug)- Republička izborna komisija obavestila je danas državljane Srbije u inostranstvu da imaju pravo da na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima glasaju u inostranstvu ako najkasnije do 14. aprila preko diplomatskokonzularnog predstavništva u zemlji boravka, podnesu zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasati u inostranstvu.
Biračko mesto u diplomatskokonzularnom predstavništvu Srbije u zemlji boravka biće otvoreno ukoliko se za glasanje prijavi najmanje 100 birača.
Državljani Srbije koji se ne prijave do 14. aprila neće biti u mogućnosti da glasaju u inostranstvu, već će svoje biračko pravo moći da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.
Republička izborna komisija navodi da zahtev da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, mogu da podnesu samo birači koji su već upisani u Jedinstveni birački spisak.
Ukoliko državljanin Srbije koji ima biračko pravo i želi da glasa u inostranstvu nije upisan u Jedinstveni birački spisak, potrebno je da, preko diplomatskokonzularnog predstavništva Srbije u zemlji boravka, najkasnije do 14. aprila podnese zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i istovremeno i zahtev za upis podatka da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
Ako državljanin Srbije ne zna da li je upisan u Jedinstveni birački spisak on može, preko zvanične internet stranice Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, www.drzavnauprava.gov.rs, da obavi uvid unošenjem svog jedinstvenog matičnog broja u pretraživač "Provera upita u birački spisak".
Za sve dodatne informacije i pojašnjenja birači se mogu obratiti diplomatskokonzularnom predstavništvu Srbije u zemlji boravka, napominje se u saopštenju.

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ČESTITALA VERNICIMA USKRS

BEOGRAD, 5. aprila (Tanjug)- Predsednica skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović uputila je danas čestitke beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu Nadbiskupije beogradske, svim vernicima i građanima Srbije koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru.
Kako se navodi u saopštenju, predsednica parlamenta čestitala je praznik u ime narodnih poslanika i u svoje ime.
"Želim da veliki hrišćanski praznik provedete u duhovnom blagostanju, dobrom zdravlju i radosti sa svojim najmilijima", navodi se u čestitki predsednice Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Srbije.

VELIKI POTENCIJALI I IZVOZNE ŠANSE SRPSKOG AGRARA

BEOGRAD, 5. april (Tanjug)- Sve mere agrarne politike su usmerene na povećanje prinosa i proizvodnje u poljoprivredi za čiji razvoj Srbija ima ogroman potencijal i kapacitet, ali treba unaprediti preduzetnički duh i uvoditi inovacije, rečeno je danas na skupu o potencijalima i izvoznim mogućnostima poljoprivrede.
Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je da nema razloga da se iko buni zbog novih mera agrarne politike, jer ničiji legitimni interesi nisu ugroženi i naglasio da su nove mere agrarne politike i subvencije po prinosu a ne po hektaru, pravednije, racionalnije i obuhvatiće više poljoprivrednih gazdinstava.
Novim merama će, kako je objasnio ministar, biti obuhvaćeno za trećinu više obradivih površina nego lane, odnosno 1,5 miliona hektara kao i broj gazdinstava.
Petrović je rekao da se u Srbiji 800.000 porodica bavi agrarom, a da je za 400.000 poljoprivredna proizvodnja primarna delatnost, pa je jasan cilj Ministarstva i Vlade da se unapredi razvoj te grane koja je jedan od stubova privrede.
On je podsetio da je lane izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije bio 2,7 milijardi dolara i izrazio očekivanje da će u 2012. godine biti znatno veći. U ovoj godini se očekuje i povećanje prinosa u ratarstvu i stočarstvu što bi trebalo da utiče i na povećanje proizvodnje hrane u Srbiji.
Prema rečima zamenika šefa delegacije EU u Srbiji Adriana Martinsa Srbija ima kapacitet da u izvozu poljoprivrednoprehrambenih proizvoda prevaziđe Holandiju, čiji izvoz dostiže 62 milijarde evra.
Srbija je jedina zemlja koja je kandidat za članstvo u EU, a beleži suficit u izvozu agrara, rekao je Martins i dodao da je u našoj zemlji prošle godine 20 procenata povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda i da 50 odsto ukupnog izvoza čine poljoprivredni proizvodi.
Ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen istakla je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede, ali da mora unapređivati preduzetnički duh i uvoditi inovacije. Ona čak smatra da Srbija ima klimu i infrastrukturne mogućnosti da gaji kulture koje uvozi iz južnih krajeva.
Srbija ima velike mogućnosti da proizvodi više različitih vrsta krompira, a ne samo dve žuti i crveni, istakla je ona i dodala da su u agraru veliki potencijali u obnovljivim izvorima energije, kao što su biogas i biomasa. Konfereciju o potencijalima srpske poljoprivrede i izvoznim mogućnostimara organizovala je "Biznis info grupa''.

KOSOVO I METOHIJA

BAJDEN: SAD ĆE NASTAVITI SNAŽNO I SVESTRANU POMOĆ KOSOVU

PRIŠTINA, 5. aprila (Beta) - Američki potpredsednik Džozef Bajden je danas tokom sastanka s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem izjavio da će SAD nastaviti da snažno i svestrano pomaže Kosovo.
Drugog dana posete SAD kosovskog premijera je primio Bajden, koji je, kako je saopšteno iz kabineta premijera Tačija, visoko ocenio liderstvo premijera Kosova u procesu državotvornosti i integraciju Kosova u evroatlanske institucije.
"Potpredsednik Bajden je čestitao premijeru Tačiju za vođstvo u donošenju smelih i neophodnih odluka u interesu Kosova. Bajden je dao garancije da će SAD nastaviti da budu maksimalno angažovane na Kosovu i da će zatražiti sprovođenje postignutih dogovora", kaže se u saopštenju.
Drugi čovek američke administracije je još jednom ponovio stav SAD da su nepokoljebljivo opredeleni za podršku teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.
Tokom susreta Tači je Bajdena informisao o aktuelnim kretanjima na Kosovu i istovremeno je izrazio veliku zahvalnost potpredsedniku SAD za odlučnu ulogu koju su SAD imale u svim istorijskim procesima na Kosovu. On je posebno ukazao na poslednje dogovore između Republika Srbije i Kosova i zatražio da SAD nastave da imaju ulogu promotora integrativnih procesa za Kosovo u evroatlanskim strukturama.
Tači će se u Njujorku susresti s generalnim sekretarom Un Ban Ki Munom i kongresmenima iz države Njujork.

POSREDNIK KUPER OSUDIO NAPAD NA SRPSKU DELEGACIJU U PRISTINI

BRISEL, 5. aprila. (Beta) - Posrednik EU u dijalogu BeogradPriština Robert Kuper osudio je danas napad na srpsku delegaciju u Prištini.
"Osuđujemo jučerašnji napad na konvoj srpske delgacije u Prištini. Takvi činovi nisu u duhu dijaloga. Delegacija je bila deo radne grupe za sprovođenje sprazuma koji su postignuti u dijalogu kojim posreduje EU", navodi se u saopštenju Kupera dostavljenom agenciji Beta.
Kuper je naveo da se strane u dijalogu danas opet sastaju zbog daljeg sprovođenja sporazuma na korist ljudi s obe strane.
"Sprovođenje je takođe ključni uslov za napredak obe stane na njihovim putevima ka intergraciji u EU", navodi se u saopštenju.
Delegacije Prištine i Beograda juče su u Prištini razgovarale o vraćanju katastarskih dokumenata na Kosovo, a oko 16 časova su kamenovana dva vozila delegacije Srbije koja su obezbeđivali pripadnici Policije Kosova.
Policija je, kako je saopšteno, uhapsila dve osumnjiičene osobe za koje se sumnjalo da su kamenovali vozila, međutim, nakon ispitivanja jedna osoba je puštena. U incidenti su razbijeni bočni prozori na automobilima, ali nije bilo povređenih.