Daily Survey

Beograd, 06. Jun 2012.

SRBIJA

NIKOLIĆ: RELEVANTNE POLITIČKE SNAGE DA NE DOZVOLE DA ISPAŠTA NAROD

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta) Predsednik Tomislav Nikolić je tokom konsultacija sa predstavnicima liste "Izbor za bolji životBoris Tadić" rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji zemlju očekuju do kraja godine, saopšteno je iz predsedništva.
"Relevantne političke snage u Srbiji moraju da se ponašaju odgovorno prema građanima i da ne dozvole da, zarad uskostranačkih interesa, ispaštaju naš narod i naša država", kazao je Nikolić.
Predsednik Srbije nastaviće konsultacije sa predstavnicima izbornih lista u ponedeljak, 11. juna u 12.00 časova, kada će razgovarati sa delegacijom Socijalističke partije Srbije, Partje ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije.
Današnjem sastanku koji je trajao desetak minuta prisustvovali su predsednik Demokratske stranke Boris Tadić i funkcioneri DSa Jelena Trivan, Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i Dušan Petrović i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

NIKOLIC: VELIKE MOGUCNOSTI ZA SARADNJU S ANGOLOM

BEOGRAD, 05. jun (Tanjug) – Predsednik Srbije Tomislav Nikolic istakao je danas tokom razgovora sa ministrom odbrane Angole Kandido doš Santoš Van Dunemom da postoje velike mogucnosti za saradnju dve zemlje na razlicitim poljima, od industrije do obrazovanja.
Nikolic je na sastanku izrazio zadovoljstvo povodom otvorene saradnje dve prijateljske zemlje, bazirane na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju, saopšteno je iz Pres službe predsednika.
On je istakao da Srbija saraduje sa svim zemljama, cak i onima koji drugacije vide problem Kosova i Metohije. "Što se tice saradnje sa Republikom Angolom, postoje velike mogucnosti na razlicitim poljima, od industrije do obrazovanja", rekao je Nikolic i izrazio uverenje da ce svi zapoceti projekti sa Angolom, biti uspešno realizovani, narocito nakon formiranja Vlade Srbije.
Ministar odbrane Angole zahvalio se na dobrodišlici i preneo pozdrave predsednika te republike Žozea Eduarda doš Santoša."Saradnja dve zemlje ima dugu tradiciju i treba dodatno da se osnaži i unapredi", rekao je Van Dunema.
On je dodao da nakon deset godina mira u Angoli, predstoji težak zadatak poboljšanja standarda gradana u toj zemlji, kao i da je u tom smislu pokrenuto više razvojnih projekata u kojima Srbija može znacajno da doprinese u obostranom interesu.
Sastanku je prisustvovao i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

CVETKOVIC I PEREIRA: SRBIJA I ANGOLA ZA UNAPREĐENE SARADNJE

BEOGRAD, 05. jun (Tanjug) – Srbija je veoma zainteresovana za unapredenje bilateralne saradnje sa Angolom u svim segmentima, a posebno na ekonomskom planu, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetkovic, izražavajuci zahvalnost Angoli na principijelnom stavu nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Cvetkovic je na sastanku sa ministrom odbrane Angole Kandidom Pereirom duš Santušem Van Dunom izrazio ocekivanje da ce se takva politika Angole i dalje nastaviti, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Uz napomenu da na ekonomskom planu postoje znacajni potencijali za intenziviranje i unapredenje saradnje dve zemlje, premijer Srbije je istakao da je važan i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji je ranije danas potpisan u Beogradu. Na sastanku je ocenjeno da je unapredenje buduce saranje, osim u vojnoekonomskom delu, moguce i u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, rudarstva i energetike.

JOSIPOVIĆ: NEĆU U BEOGRAD NA INAUGURACIJU

ZAGREB, 6. juna 2012. (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
"Ne mogu otići na inauguraciju iz poznatih razloga", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu posle susreta s predsednicom Kosova Atifetom Jahjaga.
On je, međutim, dodao da su odnosi Srbije i Hrvatske poslednjih godina sve bolji i da želi da se taj trend nastavi, kao i da u celom regionu bude politika mira. U ranijim izjava Josipović izjavio je da bi otišao u Beograd na inauguraciju novoizabranog srpskog kolege samo ukoliko se on jasno izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije, te da pokaže da želi evropeizaciju regiona.

VUJANOVIC CE PRISUSTVOVATI INAUGURACIJI NIKOLICA

PODGORICA, 06. jun (Tanjug) – Crnogorski predsednik Filip Vujanovic prisustvovace inauguraciji novog predsednika Srbije Tomislava Nikolica, receno je danas Tanjugu u kabinetu predsednika Crne Gore.
Vujanovic je, kako se navodi, dobio poziv i prisustvovace inauguraciji novog predsednika Srbije. Inauguracija Nikolica za predsednika Srbije zakazana je za 11. jun.

SRBIJA – REGION

DELEVIĆ, LOPANDIĆ I DEŽER NA SKUPU "REGIONALNA SARADNJA I EVROPSKE INTEGRACIJE"

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta) Suočavanje sa prošlošću i pomirenje među narodima na prostoru Zapadnog Balkana neodvojivi su deo procesa evropske integracije tog regiona, poručeno je danas na otvaranju skupa "Regionalna saradnja i evropske integracije" u Beogradu.
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je da je stav EU da zemlje Zapadnog Balkana nemaju zajedničku budućnost ako se ne suoče sa prošlošću i da pomirenje među narodima na tom prostoru treba da donese pravdu žrtvama ratova.
"Nema mogućnosti zajedničke budućnosti ako nema kapaciteta za suočavanje sa prošlošću zajedno. EU insistira na tome", kazao je Dežer na skupu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
On je istakao da je u procesu pomirenja veoma važna uloga domaćih sudova koji kažnjavaju odgovorne za ratne zločine i ocenio da je na tom polju u regionu postignut napredak.
"Suočavanje sa prošlošću znači i stvaranje atmosfere u kojoj ljudi mogu da žive zajedno i sarađuju", kazao je Dežer i istakao da je u tom procesu neophodno i rešavanje problema nestalih osoba i povratka izbeglica. Dežer je ocenio da je u procesu regionalne saradnje Kosovo "problematična i kritična tema" za Srbiju i dodao da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine bilo "teško", ali da je važno da je dijalog dve strane počeo.
"Regionalna saradnja i pomirenje su težak zadatak za EU i Zapadni Balkan", istakao je Dežer.
Dežer je rekao i da je regionalna saradnja sama suština EU i ocenio da je, uprkos mnogim zajedničkim elementima politike zemalja članica, nedostatak zajedničke fiskalne politike doveo do dužničke krize u Evropi. Dežer je izrazio nadu da će države članice EU novim sporazumima prevazići krizu i da će "očistiti svoju kuću". Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević istakla je da je na Zapadnom Balkanu postignut napredak u regionalnoj saradnji, ali i da je pred njima i dalje dosta izazova.
"Ostalo je dosta izazova, kao rešavanje pitanja iz prošlosti, ali i borba protiv kriminala i korupcije" i druga pitanja, koja treba rešiti u okviru evropskih integracija, kazala je Milica Delević.
Pomoćnik srpskog ministra spoljnih poslova Duško Lopandić ocenio je da su odnosi i saradnja zemalja regiona bolji nego pre nekoliko godina i istakao angažovanje Srbije u procesu regionalne saradnje, posebno predsedavanje regionalnim organizacijama.
Lopandić je izrazio nadu da će dužnička kriza koja pogađa Evropsku uniju biti što pre rešena. "Za Srbiju je vitalno pitanje da EU bude stabilna organizacija", kazao je Lopandić i izrazio nadu da će se proces proširenja EU uskoro nastaviti i da će Srbija brzo početi pregovore o pristupanju EU.
Na otvaranju skupa govorili su i direktor regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert, Mihael Erke i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić. Skup se nastavlja održavanjem tri panel diskusije.

SAD ŽALE ZBOG IZJAVE NIKOLIĆA

VAŠINGTON, 6. juna 2012. (BetaAFP) Sjedinjene američke države izrazile su noćas žaljenje zbog toga što je nov predsednik Srbije Tomislav Nikolić negirao postojanje genocida u Srebrenici 1995. godine što je Vašington ocenio kao "kontraproduktivnu izjavu".
"Genocid u Srebrenici nije subjektivno utvrđena kvalifikacija", rekao je portparol Stejt Departmenta Mark Toner. "To je jasno definisano krivično delo koje je prepoznao Međunarodni krivični sud.
"Međunarodni krivični sud (CPI) je takođe zaključio da je u Srebrenici bio genocid. To se ne može poreći", dodao je on. Predstavnik je dodao da je Nikolić imao "priliku da prihvati ton konstruktivan za region, a takve, neosnovane izjave o Srebrenici i drugim ratnim zločinima su kontraproduktivne za jačanje stabilnosti i pomirenja u regionu".
Toner je pozvao sve strane "da deluju odgovorno i podrže saradnju i pomirenje" u regionu.

DEVENPORT: NIKOLIĆEVE IZJAVE NE DOPRINOSE REGIONALNOM POMIRENJU

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta) Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da Britanija od Nikolića i nove Vlade očekuje i pozitivan pristup u unapređenju regionalne saradnje i pomirenja.
"Veoma je važno da Nikolić i nova Vlada Srbije iskoriste priliku da unaprede postignuto u procesima regionalnog pomirenja i saradnje", rekao je Devenport.
Ambasador Velike Britanije u Srbiji naveo je da, međutim, Nikolićeve izjave o Srebrenici i Vukovaru ne doprinose regionalnom pomirenju i saradnji u regionu, jer su Međunarodni sud Pravde i Haški tribunal utvrdili da su se tamo dogodili zločini od kojih su neki označeni kao genocid.

AMBASADORKA DANSKE: NADAM SE DA JE TO BIO NIKOLICEV GAF

BEOGRAD, 05. jun (Tanjug) – Nije na meni da spekulišem o motivima predsednika Srbije Tomislava Nikolica za izjavu da u Srebrenici nije izvršen genocid, ali se nadam to je bio samo gaf, izjavila je Mete Kjuel Nilsen, ambasadorka Danske u Beogradu, cija zemlja predsedava EU.
"Nikolic je vec u izbornoj noci rekao da ce se truditi da približi Srbiju Evropskoj uniji, što je ponovio i prilikom polaganja zakletve u republickom parlamentu. Pozdravljamo te njegove reci i nadamo se da ce biti pretvorene u dela", rekla je ona listu "Danas".
Ambasadorka je navela da Danska ima jasan stav o Srebrenici i "odbacuje pokušaje prekrajanja istorije". "Masakr u Srebrenici bio je genocid, što su potvrdili i Tribunal u Hagu i Medunarodni sud pravde. Rec je o crnom dogadaju u evropskoj istoriji, koji ne treba da zaboravimo i ne smemo da dozvolimo da se to ponovi", kazala je ambasadorka Nilsen.

JOSIPOVIĆ SE NADA DA ĆE NIKOLIĆ PROMENITI MIŠLJENJE

BRISEL, 6. juna 2012. (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je nadu da će novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić promeniti mišljenje o susedima, ratu i miru i da će Srbija i Hrvatska nastaviti da unapređuju odnose.
Nikolić je "bio u političkoj stranci koja se zalagala za agresiju, a bila je umešana i u rat. Međutim svako se može promeniti. Nadam se da Nikolić može da promeni mišljenja o susedima, miru i ratu, i ako to učini možemo da sarađujemo", rekao je Josipović u intervjuu koji je danas objavio portal Euraktiv (www.euractiv.com). Na pitanje kako će se na odnose i pomirenje sa Srbijom odraziti izborna pobeda "doskorašnjeg ekstremnog nacionaliste", Josipović je rekao da Hrvatska ima "snažnu ambiciju da stvori region mira i saradnje" i da "sigurno neće promeniti mišljenje u tom pogledu".
"U prethodnih nekoliko godina osetno smo unapredili odnose sa Srbijom i nadam se da će nove vlade nastaviti saradnju", dodao je.
Josipović je kao realistične ocenio prognoze o pristupanju Srbije i EU u narednih 10 godina jer je, kako je dodao, i pristupanje Hrvatske trajalo više godina.
"To je normalno jer je proces pristupanja veoma zahtevan... Rekao bih da vredi izdvojiti vreme i uložiti napore da bi se sprovele prave reforme i zemlja priključila EU. Nadam se da će naši susedi isto to učiniti", dodao je. Kada je reč o Kosovu Josipović je da rekao da je to osetljivo pitanje i podsetio da je Hrvatska, kao i većina evropskih zemalja, priznala njegovu nezavisnost.
"Predsednik Nikolić je veoma jasno stavio do znanja da neće podržati politiku koja vodi ka priznavanju Kosova. To je njegova politika. Ne mogu ga savetovati. Videćemo šta će se dogoditi u budućnosti", naveo je hrvatski predsednik u intervjuu koji prenosi i Euraktiv Srbija (www.euractiv.rs).
Josipović je ocenio da Hrvatska već igra ulogu lidera u regionu i da "pokušava da širi evropske vrednosti, prijateljstvo i saradnju" ali i naglasio da ona to definitivno ne može raditi sama i da su joj potrebni partneri. Istovremeno je takođe istakao da i EU "treba da formuliše jasniju strategiju ne samo na Zapadnom Balkanu, već i za Mediteran i odnose u centralnoj Evropi i celom postkomunističkom delu Evrope".
Na pitanje da li je zabrinut zbog uloge Rusije u regionu, Jposipović je kazao da je Rusija "veliki, značajni partner za sve zemlje" i da je Hrvatska "otvorena za saradnju sa njom", iako je "veoma jasna po pitanju svoje usmerenosti na evroatlantske integracije".

JOSIPOVIC: HRVATSKA ZA DOBRE ODNOSE SA SRBIJOM

ZAGREB, 05. jun (Tanjug) – Hrvatskoj je kao državi u interesu da gradi dobre odnose sa svim državama, ukljucujuci i Srbiju i nadam se promeni stavova predsednika Srbije Tomislava Nikolica, izjavio je danas u Vukovaru hrvatski predsednik Ivo Josipovic.
"Mi smo poslednje dvetri godine napravili ozbiljan napredak u odnosima i bilo bi šteta kada bi se ti odnosi prestali razvijati zbog neodmerenih i pogrešnih izjava i politickih koncepata", rekao je Josipovic komentarišuci izjavu Nikolica o Vukovaru. "Naravno da smo mi u Hrvatskoj reagovali na te izjave i nadam se promeni stavova predsednika Nikolica", izjavio je Josipovic za Media servis.
Tokom boravka u Vukovaru Josipovic se sreo s gradonacelnikom Željkom Sabom i županom Božom Galicem, a teme razgovora bila je aktuelna situacija u gradu i županiji, prvenstveno o razvoju privrede, novi projekti i investicije, kao i pripreme za korišcenje fondova EU.
Tokom boravka u Vukovaru, Josipovic se sreo i s predstavnicima Zajednickog veca opština, asocijacije manjinske samouprave u istocnom delu zemlje.

JOSIPOVIC: POLOŽAJ SRBA DOBAR, ALI MOŽE BITI BOLJI

ZAGREB, 06. jun (Tanjug) – Položaj Srba u Hrvatskoj, kao i svih drugih manjina, dobar je, iako nije savršen da bi se moglo reci da se nema na cemu raditi da bi se on dodatno poboljšao, ocenio je hrvatski predsednik Ivo Josipovic prilikom posete Vukovaru.
Govoreci o položaju Srba u Hrvatskoj, Josipovic je ocenio da je i dalje opterecen "repovima iz rata", ali da se nada da ce se u potpunosti primeniti svi doneti propisi od ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do drugih zakona i propisa.
Teme razgovora bile su zastupljenost pripadnika Srba na nivou pomocnika ministara u hrvatskoj vladi, obrazovanje na materinjem jeziku, ucešce Srba u organima lokalne samouprave, kao i o otkupu stanova koji ide presporo, a što podednako opterecuje i sve ostale gradane.

KIM

JAHJAGA: NEMA PODELE KOSOVA, NI RAZMENE TERITORIJE SA SRBIJOM

ZAGREB, 6. juna 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas u Zagrebu da neće biti podele Kosova, ni podele Srbije, niti razmene teritorija između Kosova i Srbije.
Posle susreta s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Jahjaga je zatražila od srpske manjine na severu Kosova "odricanje od ilegalnih grupa na severu Kosova, jer su oni ti koji ometaju uspostavu reda", rade protiv zakona i međunarodne politike.
Jahjaga je time odgovorila na pitanje novinara o situaciji na severu Kosova i mogućnosti nove eskalacije sukoba. "Neće biti podele Kosova, neće biti podele Srbije, niti će biti teritorijalne razmene između Kosova i Srbije. Ti ljudi moraju jednom zauvek da se okanu ideja iz 19. veka i okrenu se 21. veku u kojem živimo", izjavila je Jahjaga koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj.
Ona je dodala da je budućnost Srbije, Kosova i celog regiona u evroatlanskim integracijama do čega se može stići samo saradnjom, a ne stvaranjem problema.
Kosovska predsednica je više puta ponovila da je Kosovo suverena država, te da ima dobre odnose i podršku SAD i EU. Na pitanje o izborima u Srbiji, Jahjaga je rekla da "izbori u bilo kojoj državi ne utiču direktno na situaciju na Kosovu".
Jahjaga je rekla da Kosovo nema teritorijalnih pretenzija prema bilo kojoj državi što, istakla je, piše i u Ustavu, ali je dodala da isto očekuje i od susednih država.
"Sa Srbijom želimo dobre odnose uz uzajmno poštovanje suverenita obe države", naglasila je predsednica i ocenila da će to doprineti miru i stabilizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali i regiona.
Upitana o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, Jahjaga je rekla da je stav Kosova da nastavi dijalog "ukoliko vidi da će se ono o čemu smo se dogovorili u Briselu, ubrzo i realizovati".
Dodala je da Srbija mora da pokaže miroljubivu politiku prema Kosovu, odnosno da njena politika bude ista kao i prema drugim susednim državama.
Hrvatski predsednik Ivo Josipović je na pitanje novinara o eventualnim reakcijama Beograda na posetu kosovske delegacije, odgovorio da ne očekuje negativne reakcije, posebno zbog toga što odnosi Kosova i Srbije nisu bili tema susreta.
"Hrvatska je odavno priznala Kosovo i nikoga ne bi trebalo da čudi što imamo međusobne odnose, što se sastajemo, razgovaramo", rekao je Josipović. Dodao je da nije bilo prigovora kada su se predstavnici Kosova sastajali s drugim predstavnicima evropskih država, te ne vidi razlog za negativne reakcije zbog posete Hrvatskoj. Josipović i Jahjaga ocenili su da su odnosi Hrvatske i Kosova veoma dobri, nema otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje ekonomske i kulturne saradnje.
Hrvatski predsednik je ponovio da podržava evroatlanske inegracije Kosova, kao i celog regiona. On je ukazao na potrebu poboljšanja ekonomskih odnosa Zagreba i Prištine dodavši da trgovinska razmena sada iznosi oko 65 miliona evra godišnje.
Jahjaga je rekla da očekuje da Hrvatska, kako je rekla, učestvuje u izgradnji autoputa DračPriština.
Ona je rekla da je Josipoviću obećala da će Kosovo voditi brigu o hrvatskoj nacionalnoj manjini koja će, kako je najavila, u kosovskom parlamentu imati jednog poslanika.
"Odnosi Kosova i Hrvatske su najbolji primer kakvi treba da budu odnosi u regionu", ocenila je Jahjaga i zahvalila se Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći.
U delagaciji Kosova su i ministri pravosuđa, evropskih integracija privrede koji će imati odvojene susrete sa hrvatskim kolegama. Predsednica Kosova razgovaraće i s premijerom Zoranom Milanovićem, i sa predstavnicima kosovskih Albanaca u Hrvatskoj.
Hrvatska je nezavisnost Kosova priznala već marta 2008. godine.

DEVENPORT: OCEKUJEMO NAPREDAK U ODNOSIMA BEOGRADA I PRISTINE

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta) Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da Britanija od nove Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje pozitivan doprinos vidljivom napretku u odnosima Beograda i Prištine.
"Hteli bi da na Kosovu vidimo nastavak angažmana Vlade Srbije u dijalogu Beograda i Prištine i sprovođenje preuzetih obaveza, kao i pozitivnan doprinos uspostavljanju vidljivog napretka u odnosima Beograda i Prištine", rekao je Devenport agenciji Beta u beogradskoj galeriji Ozon, gde je predstavljen portal www.otvoreniparlament.rs

KORNELIJU: KIPAR NECE PRIZNATI KOSOVO

BRISEL, 06. jun (Tanjug) – Kipar tokom predsedavanja Evropskom unijom nece menjati politiku prema Kosovu i nastavice da podržava Srbiju na putu evrointegracija, izjavio je danas Kornelijus Korneliju, stalni predstavnik Kipra u Briselu. "Necemo priznati Kosovo i to ostaje naša pozicija", rekao je Korneliju novinarima na brifingu povodom predstojeceg kiparskog predsedavanja Unijom, 1. jula.
Korneliju je ukazao da to nece uticati na njihove prioritete i "razvoj društvenoekonomskih odnosa Brisela i Prištine, kao ni na dijalog izmedu Prištine i Beograda", dodao je on. Kada je rec o politici prema Srbiji, Korneliju je kazao da Beogradu "treba dati još malo vremena" da ispuni uslove koje su Evropski savet i Komisija postavili za pocetak pregovora o pridruživanju.
"Ako ti uslovi budu ispunjeni, nastavicemo da podržavamo Srbiju", naglasio je kiparski diplomata. Korneliju je naveo da proces proširenja EU na balkanske zemlje, ukljucujuci Tursku, ostaje u vrhu prioriteta bez obzira na to što je Turska najavila da ce tokom kiparskog predsedavanja suspendovati dijalog sa Briselom. "To je njihova unilateralna odluka, ali mi se zalažemo za nastavak pregovora", rekao je on.
Kipar ce od 1. jula preuzeti od Danske šestomesecno predsedavanje EU.

KRIZA NA SEVERU KIM

KFOR: SRBI PUCALI NA NAS, SAMO SMO SE BRANILI

VUČITRN, 6. juna 2012. (Beta) Portparol Kfora Uve Novicki pokazao je danas novinarima vozila i opremu pripadnika Kfora na koje je u petak pucano u mestu Rudare, tokom uklanjanja barikada kada je povređen 21 vojnik. Novicki je u bazi francuskog kontigenta Kfora u Novom Selu, kod Vučitrna, rekao novinarima da je u petak, napad na Kfor izvela mala kriminalana grupa, spremna na nasilje, "izvršivši istovremeno pokušaj ubistva Kforovih vojnika".
"Kfor je delovao u samoodbrani, koristio je bojevu municiju i biće spreman i u buduće da reaguje i koristi bojevu municiju ako bude napadnut", kazao je Novicki.
Ukazao je da je na Kfor otvorena vatra u tri navrata u razmaku od po sat i po.
Po njegovim rečima, vojnici Kfor su tog dana napadnuti bojevom municijom različitih kalibara. Na vozilima Kfora i opremi vojnika koji su blokirali železnički most u Zvečanu primenti su tragovi 38 pogodaka.
Toga dana, kako je rečeno, pogodnjena su tri džipa, oklopni transporter i desetak šlemova vojnika, kao i uniforma jednog od njih.
U petak je tokom uklanjanja barikada povređen 21 vojnik, od koji su dvojica bila hospitalizovana, naveo je Novicki. Novicki je rekao da istraga još nije okončana.
Portparol Kfora je naveo da su "kriminalne grupe" koje su pucale na Kfor, "pod kontrolom određenih krugova", ali nije precizirao kojih.

EULEKS: NEZAKONITE RADNJE NA SEVERU VODE HAPŠENJIMA

BEOGRAD, 05. jun (Tanjug) – Portparol Euleksa Blerim Krasnici izjavio je danas da bezuslovna sloboda kretanja mora da postoji na celoj teritoriji Kosova i Metohije, a posebno na severu, i upozorio da "nezakonite radnje" u tom delu pokrajine mogu dovesti do hapšenja.
"Blokada puta, napadi na zvanicnike EU i vojnike Kfora, kao i direktno ili indirektno izazivanje nasilja su nezakonite radnje koje mogu dovesti do hapšenja ili krivicnog gonjenja osoba koje su u to ukljucene", rekao je Krasnici nakon što je Štab za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica doneo odluku da se pripadnicima Euleksa do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom tog grada.
On je dodao da Euleks jasno želi da stavi do znanja da vladavina zakona mora da bude u prvom planu. "Pretnje i nasilje su dela kriminalaca. Odgovorni ce biti izvedeni pred lice pravde", naglasio je Krsnici Radiju Slobodna Evropa. Na odluku Štaba reagovao je i portparol Kfora Den Harvi, koji je, uz ocenu da je trenutna situacija na severu mirna, istako da Kfor "poziva sve odgovorne ljude da ne daju zapaljive izjave i da ostanu mirni". Harvi, medutim, nije želeo da govori o daljim koracima ove misije nakon odluke Štaba.
Štab za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica doneo je u ponedeljak odluku da se pripadnicima Euleksa do daljnjeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Kosovske Mitrovice i istakao da ce se svaki pokušaj nasilnog prolaska kroz grad ili rušenje barikada smatrati otvorenom agresijom. "Odgovornost za eventualne posledice snosice oni koji pokrenu takve akcije", navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije i dodaje da je predstavnicima Kfora upucen poziv da se pridržavaju svog mandata, definisanog Rezolucijom 12 44 SB UN.

MINISTAR PETROVIĆ: ZA KANCELARIJU "VLADE KOSOVA" NA SEVERU VELIKO INTERESOVANJE

PRIŠTINA, 6. juna 2012. (Beta) Zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović rekao je danas da je na konkurs za 55 radnih mesta u Administrativnoj kancelariji koju Vlada Kosova otvara u severnoj Mitrovici, do danas stiglo više od 430 prijava.
Petrović je kazao za agenciju Beta da očekuje da se do kraja nedelje, do kada je otvoren konkurs, prijavi još zainteresovanih građana sa severa i da bi kancelarija, obzirom da je zgrada skoro završena, trebalo da počne da pruža usluge građanima za manje od dva meseca.
Upitan da prokomentariše odluku Kriznog štaba u severnoj Mitrovici da će građani koji prihvate posao u kosovskoj kancelariji biti sankcionisani po zakonima Republike Srbije, Petrović je kazao da o tome treba pitati one koji su dali takvo saopštenje.
U vezi sa otvaranjem Administrativne kancelarije na severu Mitrovice, Petrović je rekao da je to "nenasilan proces" i da ta kancelarija "treba da pruža usluge građanima, da Srbi na severu imaju neku vrstu alternative, da imaju mogućnost više".
Prema njegovim rečima, samim otvaranjem kancelarije neće se rešiti svi problemi, jer za njihovo rešavanje neophodno učešće svih, međunarodne zajednice, Vlade Kosova i samih građana.
"Većina građana na severu nezadovoljna je načinom na koji živi, kao i bezbednošću, perspektivom, i u takvoj atmosferi je logično da tamošnjim građanima ponudimo alternativu", rekao je Petrović.
Povodom tvrdnji da otvaranje Administrativne kancelarije na severu Mitrovice može da izazove nestabilnost, Petrović je kazao da je pre odluke Vlade Kosova da otvori kancelariju održano više sastanaka sa svim predstavnicima međunarodne zajednice.
"Bio sam na svim sastancima sa Euleksom, Međunarodnom civilnom kanclarijom, Kforom, i UNMIKom i od svih njih dobili smo podršku za otvaranje kancelarije. Znači, ovo nije projekat samo mog ministarstva i Vlade Kosova. Siguran sam da to svi znaju i ukoliko neko misli da je ovo nečiji hir, ili nečija lična želja, to apsolutno nije tačno. Ako neko želi to da zloupotrebi, to je onda druga stvar. Onda taj treba da preuzme odgovornost za eventualne posledice", kazao je on.
Zamenik kosovskog premijera je istakao da ne očekuje nestabilnost jer se kancelarija otvara za interes ljudi na severu Kosova. Petrović je za Betu naglasio da su za poslednjih godinu dana preko Kancelarije kosovskog pripremnog tima stanovnici severa kosova podneli više od 10.000 zahteva, što za kosovska dokumenta, što za osnivanje nevladinih organizacija i traženje drugih usluga.
Na pitanje da li bi otvaranje Administrativne kancelarije možda uzrokovalo iseljenje dela srpskog stanovništva sa severa Kosova, Petrović je kazao da zna da čitava međunarodna zajednica "ne samo što ima nameru da te ljude zadrži nego i da im omogući boli život".
"Nemam informacija da ima ljudi koji će zbog otvaranja Administrativne kancelarije napustiti Kosovo", rekao je Petrović za agenciju Beta.