Daily Survey

Beograd, 06. Jul 2012.

SRBIJA - SAD

VORLIK: ŠIROKO PARTNERSTVO SAD I SRBIJE

BEOGRAD, 5.jula (Tanjug) Obeležavanje Dana nezavisnost SAD je ove godine ujedno i proslava dve važne godišnjice 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom, kao i deset godina rada USAIDa u ovoj zemlji, ukazala je u svom obracanju gostima ambasador SAD u Beogradu Meri Vorlik.
"Danas, što je najvažnije, slavimo naše partnerstvo širokih razmera sa srpskom Vladom i ljudima nasu blisku vojnu i policijsku saradnju, naše poslovne veze, našu kulturnu saradnju i široku mrežu licnih prijateljstava", naglasila je Vorlik.
Ona je pozdravjajuci goste, na prijemu povodom Dana državnosti SAD, podsetila da je 5.jula 1882. Senat SAD ratifikovao dokument koji uspostavlja diplomatske odnose izmedu dve zemlje, a kasnije iste godine prvi zvanicni americki predstavnici za Srbiju stigli su u Beograd.
"Ova godina predstavlja i 10. godišnjicu USAIDa u Srbiji. Tokom tog perioda americka vlada je obezbedila preko 840 miliona dolara pomoci podrške demokratskim institucijama Srbije i jacanju njenog ekonomskog potencijala", rekla je Vorlik.
Ona je kazala da je tokom dve i po godine, koliko je u Srbiji, upoznala hiljade srpskih gradana iz svih sfera žiivota politicare, poslovne ljude, predstavnike civilnog sektora, studente koji su sledili svoje snove, i za sebe same i za svoju domovinu.
Ona je podsetila da je pre 236 godina usvojena Deklaracija o nezavisnosti SAD koja garantuje neotudiva prava kao što su život, sloboda, i traganje za srecom.
Ta prava, prema njenim recima, svojstvena su svakom pojedincu, i predstavljaju kamen temeljac americke države, te su više od 200 godina kompas ne samo ljudima u SAD, vec i u svetu.
Ta prava su, kako je dodala, inspirisale milione da predu okean u potrazi za boljim životom, i još milione onih koji ocekuju da se taj bolji život izgradi u njihovim domovinama.
Vorlik je završila zdravicom u kojoj je poželela da se srpsko i americko partnerstvo nastavi još mnogo godina.
Medu gostima na prijemu su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolic, premijer tehnicke vlade Mirko Cvetkovic, kao i vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic i ministri odbrane i prosvete Dragan Šutanovac i Žarko Obradovic, kao i bivša predsednica Skupštine Slavica Đukic Dejanovic.
Na proslavu su došli i predstavnici diplomatskog kora medu kojima ambasadori Nemacke, Rusije, Britanije, Francuske i EU Volfram Mas, Aleksandar Konuzin, Majkl Devenport, Fransoa Gzavije Denio i Vensan Dežer.
Gosti ambasadorke Vorlik bili su i patrijarh srpski Irinej, kao i lideri i funkcioneri stranaka u Srbiji Aleksandar Vucic, Jorgovanka Tabakovic, Boris Tadic, Cedomir Jovanovic, Rasim Ljajic, Nenad Canak, Aleksandra Jerkov, Dragoljub Micunovic i Nenad Popovic, kao i predstavnici poslovne elite i guverner NBS Dejan Šoškic.

GORDON DOLAZI S PODRŠKOM ZA FORMIRANJE VLADE

VAŠINGTON/BEOGRAD, 6. jula 2012. (Beta) Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon, koji će 8.i 9. jula posetiti Srbiju, preneće srpskim zvaničnicima podršku SAD za formiranje nove vlade koja će biti privržena evropskoj budućnosti, a posebno stabilnosti regiona i konstruktivnim odnosima sa Kosovom.
Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Gordon će boraviti u Beogradu u sklopu turneje tokom koje će 6. do 12. jula posetiti Francusku, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo i Kipar.
Američki zvaničnik u Prištini će kosovskim zvaničnicima čestitati na najavljenom okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova u spetembru i ohrabriti tamošnje lidere da rade na evropskim integracijama, a posetiće i severno Kosovo gde će se sastati i sa predstavnicima Kfora i Euleksa, navodi se u saopštenju.
Gordon u Beograd dolazi posle svog zamenika, zaduženog za južnu i centralnu Evropu, Filipa Rikera koji je prethodna tri dana razgovarao sa brojnim zvaničnicima i stranačkim liderima, a glavne teme bile su formiranje nove vlade Srbije i Kosovo.
Filip Gordon evropsku turneju počinje danas u Parizu učešćem na sastanku Prijatelja Sirije, a potom će u Dubrovniku učestvovati na Kroacija samitu. Posle Beograda i Prištine posetiće Kipar.