Daily Survey

Beograd, 6. Avgust 2012.

SRBIJA

SVETSKI I REGIONALNI ŠEFOVI DIPLOMATIJA ČESTITALI MRKIĆU

BEOGRAD, 3. avgusta (Beta) - Šefovi diplomatija Rusije, SAD, Kine, Evropske unije, kao i zemalja u regionu čestitali su ministru spoljnih poslova Srbije Ivanu Mrkiću na imenovanju na tu funkciju, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju se navodi da su Mrkiću među prvima čestitali kolega iz Rusije Sergej Lavrov, američka državna sekretarka Hilari Klinton, šef kineske diplomatije Jang Jieči i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
Čestitke su uputili i ministri spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, Makedonije Nikola Poposki, Crne Gore Nebojša Kaluđerović, Slovenije Karl Erjevec, Mađarske Janoš Martonji, Kipra Erato Kozako Markulis i Češke Karel Švarcenberg.
Mrkić je čestitke dobio i od kolega iz Libana, Ukrajine, Južne Koreje i Vijetnama.
Čestitke iz svojih prestonica ministru su lično uručili ambasador Alžira Abdelkader Mesdua, ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio i ambasador Italije Armando Varikio.
Veliki broj čestitki stigao je i od ambasadora u Beogradu, kao i od predstavnika međunarodnih organizacija u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

BARNS PRENEO DACICU CESTITKE PREDSEDNIKA OBAME

BEOGRAD, 5. avgusta (Tanjug) - Zamenik americkog državnog sekretara Vilijam Barns istakao je u telefonskom razgovoru s premijerom Ivicom Dacicem da se SAD "raduju saradnji sa novom vladom Srbije uverene da je njena buducnost u Evropskoj uniji."
Barns je Dacicu preneo cestitke predsednika SAD Baraka Obame na izboru za premijera i naveo da SAD "ocekuju napredak Srbije na putu evropskih integracija, nastavak reformi u Srbiji i vidlljive i održive rezultate u dijalogu sa Prištinom", saopšteno je iz kabineta predsednika vlade. Barns je istakao i da SAD žele dobre bilatelarne odnose sa Srbijom, navedeno je u saopštenju.
Dacic je izrazio uverenje da je izgradnja dobre saradnje sa SAD prioritet za novu Vladu Srbije.
On je naglasio da Srbija želi da nastavi evropski put, koji podrazumeva harmonizaciju našeg zakonodavstva sa EU i dalje drustvene reforme, nastavak dijaloga sa Pristinom i implementaciju dogovora koje je postigla prethodna vlada. "Srbija žzeli da bude faktor mira i stabilnosti u regionu", kazao je Dačic, istakavši da je Srbija spremna da izgraduje još cvršcu saradnju sa SAD u oblasti ekonomije, odbrane, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, u zajednickom interesu dve države.

SRBIJA – EU - KiM

GRUBJEŠIC: ŠANSE ZA DATUM PREGOVORA U DECEMBRU MINIMALNE

BEOGRAD, 5. avgusta (Tanjug) - Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješic izjavila je da su šanse da Srbija u decembru dobije datum za pocetak pregovora sa EU minimalne, a da je sledeci rok sredina naredne godine.
Grbješic je navela ne postoje novi ili tajni uslovi koje Srbije treba da ispuni kako bi nacinila sledeci korak na evropskom putu, ali potrebno je da se sprovede ono što je prethodna vlada dogovorila u tehnickom dijalogu sa Prištinom.
"Tehnicki dijalog se mora nastaviti i dovršiti, a ostala su još pitanja telekomunikacija i elektricne energije. Drugo, trebalo bi zapoceti proces normalizacije odnosa sa Prištinom. Ali pre toga mora se u Srbiji postici konsenzus oko Kosova i da se na nivou drzavnog vrha definise jasna strategija", rekla je Grubješic u intervjuu sutrašnjem "Blicu".
Ona ocekuje da ce dijalog sa Prištinom biti podignut na politicki nivo i da ce u tom slucaju morati da ga vode predsednik Tomislav Nikolic ili još neki visoki državni funkcioner.
"To je stvar našeg unutrašnjeg dogovora. Svakako da posle najave da bi Ketron Ešton ucestvovala u ime EU u dijalogu, moramo da imamo pandan visokoj predstavnici iz Brisela", ukazala je Grubješic.
Ona smatra da se vlast mora osloboditi "straha da svaki susret, rukovanje ili dogovor sa predstavnicima vlasti iz Prištine znaci fakticko priznanje Kosova, jer ne znaci".
"Trebalo bi da okrenemo stvari u našu korist i sve forume iskoristimo za zaštitu naših nacionalnih interesa. Ne sme se vise zabijati glava u pesak, vec se mora preuzeti odgovornost i aktivno traziti održivo i trajno rešenje za naš narod na Kosovu", rekla je Grubješic.
Na pitanje da li je sigurna da nece biti novih uslova poput otvaranje medusobnih kancelarije Beograda i Prištine, potpredsednica vlade je istakla da pokušaji postoje i da ce uvek postojati, ali da je umece naše diplomatije da ne dode u tu situaciju.
Upitana da li ce nova vlast kao dokaz EU da je Srbija spremna da se obracuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom biti velikih hapšenja, Grubješic je rekla da su pojedinci iz prethodne vlade prizivali "srpskog Sanadera" i porucila da ce ga možda i dobiti.
"Možda ce ga na kraju ovog procesa i dobiti. Evo, otvorilo se pitanje zloupotreba i malverzacija u velikim bankama, poput Agrobanke, pa cemo videti šta ce biti. Istina mora da ispliva, a pravda mora biti zadovoljena", kazala je Grubješic.

VULIN: INSTITUCIJE PRIŠTINE NA KIM SU PARALELNE

BEOGRAD, 6. avgusta (Tanjug) - Na Kosovu i Metohiji nelegalne su institucije Prištine, a ne Beograda, rekao je danas šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
Prema njegovim recima, Kosovo ne može da bude nezavisno dok vlada i gradani Srbije ne odluce drugacije, a da je primarni zadatak države da omoguci što bolji i pravedniji život Srba u južnoj pokrajni.
"Realnost na terenu je da dok država Srbija i Srbi koji žive na KiM ne odluce o nezavisnosti Kosova, ono ne može biti nezavisno. Možda je realnost da vecina Albanaca ne prihvata državu Srbiju, ali isto tako realnost je da Kosova kao nezavisne države nece biti bez volje Srbije i Srba na KiM", kazao je Vulin RTSu.
Vulin je najavio da ce doci do promene odnosa države prema Srbima na Kosovu i Metohiji koje je, kako tvrdi, prethodna vlast tretirala kao da su "treca strana kojoj moraju da se šalju teške i važne poruke".
"Oni su deo države Srbije, imaju pravo na svoj glas i njihov glas ce se cuti. Ako oni slušaju svoju državu, logicno je i da država cuje njih", rekao je Vulin.
On je rekao da ce Srbija poštovati potpisane sporazume izmedu Beograda i Prištine, jer se "tako ponašaju ozbiljne države".