Daily Survey

Beograd, 7. Februar 2012.


SRBIJA

JEREMIĆ PRISUSTVOVAO SVEČANOSTI ODLIKOVANJA KONUZINA ORDENOM SVETOG SAVE

BEOGRAD, 6. februara 2012. (Beta) Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej uručio je danas u Beogradu ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Konuzinu najveće odlikovanje SPC, Orden Svetog Save prvog stepena. "Odlikovanje vidim kao potvrdu našeg zajedničkog razumevanja visokog nivoa svestranih odnosa Rusije i Srbije, dveju sestrinskih pravoslavnih crkava, bratskih naroda naših zemalja", rekao je Konuzin na svečanosti u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu. Uručujući odlikovanje, patrijarh Irinej je kazao da mu je drago što u ime Crkve Konuzinu predaje "najveće odlikovanje za sve što on čini za srpski narod i srpsku crkvu" u zemlji i svetu. On je naglasio važnost Konuzinove humanitarne delatnosti na Kosovu, gde je, kako je rekao, pomoć najpotrebnija. Konuzin je ocenio da su Rusija i Srbija "dostigle najviši nivo saradnje u najrazličitijim sferama odnosa", i izrazio očekivanje da će bilaterelni odnosi dve zemlje "nastaviti da kontinuirano jačaju". "Zainteresovani smo za stabilnu, prosperitetnu nezavisnu Srbiju koja će uživati veliki ugled u svetu", naglasio je ruski ambasador. On je kazao da se odnosi Srbije i Rusije u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i tehnike "uspešno razvijaju". "Ali ne teče sve bez problema. Potrebno je jačati humanitarne kontakte, kao i komunikaciju uzmeđu društvenih organizacija, NVO, omladine", rekao je Konuzin. Ruski ambasador je rekao da je Rusija zabrinuta "zbog informacija o ukidanju časova ruskog jezika po školama". "Pitanja očuvanja zajedničkih kulturnoistorijskog nasleđa rešavaju se sporo. I biznis projekti nisu uvek onoliko uspešni koliko bismo želeli. Spremni smo da zajedno prevazilazimo postojeće teškoće", rekao je on. Svečanosti su pored visokih predstavnika ruske ambasade i Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, ministar obrazovanja Žarko Obradović, predsednici Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke, Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić, član Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, i predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smailović.

DEJANOVIC PREDSTAVILA IZVEŠTAJ U SARADNJI SA OEBS ODIHR

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Tanjug) Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukic Dejanovic izjavila je danas da parlament ima obavezu i odgovornost da kroz kontrolnu funkciju interveniše bez obzira u kojoj fazi zakonodavnog procesa je identifikovana manjkavost. Dejanovic je kao primer za to navela donošenje zakona po hitnom postupku. Otvarajuci prezentaciju izveštaja "Procena procesa donošenja zakona i izrade propisa u Republici Srbiji" u Domu Narodne skupštine, Dejanovic je rekla da je skupština preporuku prakse da se zakonski predlozi razmatraju u hitnom postupku stavila pod kontrolu. To medutim, dodala je, svakako ne iskljucuje potrebu da se ta, ali i druge sfere, preciznije definišu, kao što i u ostalim preporukama akteri procesa donošenja zakona mogu prepoznati prostor za poboljšanje svog rada. Đukic Dejanovic je na konferenciji, na kojoj je predstavljen izveštaj uraden u saradnji skupštinskog Zakonodavnog odbora i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS (OEBS ODIHR), ukazala da su u skupštinskoj proceduri predloženi zakoni menjani u znatnom obimu, iako se i u strucnoj javnosti ne retko culo da parlament samo formalno usvaja vladine predloge zakona. "Znajuci da je objektivna i nezavisna ocena trenutnog stanja pocetna tacka svake odgovorne aktivnosti koja ima za cilj da menja postojece, pozvala sam strucnjake ODIHRa da izvrše analizu zakonodavnog procesa od identifikovanja društvenog odnosa koji zahteva regulisanje do usvajanja odgovarajuce norme", rekla je Đukic Dejanovcih. Prema njenim recima, svaki student prava zna da je u formi uvek pocetak suštine, a da onima, koji nisu pravnici, ostaje da se u tu istinu uvere izmedu ostalog i tako što su deo institucija koje sprecificnim životom i procesima u njima u tome pomažu. Predsednica parlamenta je uverena da je konferencija izvanredna prilika da svi koji imaju ulogu u zakonodavnom procesu strukturirano sagledaju tu svoju ulogu i da ce skup doprineti da se i u buducem radu i saradnji još više neguje duh parlamentarizma. "Tom duhu primarni je interes gradana, koji je i uzrok i posledica rešenja koja usvajamo u ovom domu", porucila je Đukic Dejanovic. Na prezentaciji, izmedu ostalih, govore i predsednik skupštinskog Zakonodavnog odbora Vlatko Ratkovic, direktor OEBS ODIHR Janez Lenarcic i šef Misije OEBS u Srbji Dimitrios Kipreos i drugi.

CVETKOVIC RAZGOVARAO SA MISIJOM MMFA

BEOGRAD, 6. februara 2012. (Tanjug) Premijer Srbije i ministar finansija Mirko Cvetkovic razgovarao je danas sa tehnickom misijom Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Zuzana Murgasova. Na sastanku je bilo reci o sprovodenju dogovorenih mera fiskalne politike, budžetu za 2012. godinu, makroekonomskom okviru za 2012. godinu, kao i nizu strukturnih reformi koje je Srbija u prethodnom periodu sprovela. U narednim danima predstavnici MMFa detaljnije ce razgovarati o svim tim pitanjima sa predstavnicima Ministarstva finansija, saopštila je vladina Kencelarija za saradnju s medijima. Zvanicni razgovori predstavnika Srbije s misijom MMFa poceli su jutros plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije. Razgovori srpskih vlasti s misijom MMFa, radi postizanja dogovora od znacaja za završetak prvog razmatranja rezultata u sprovodenju aktuelnog stendbaj aranžmana, zapoceli su 2. februara u Beogradu i trajace do 9. februara. Aranžman sa MMFom koji je Srbiji odobren 29. septembra 2011, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vucenja (oko 1,1 milijarda evra), zakljucen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste osim u slucaju platnobilansnih potreba zemlje. U okviru prvog razmatranja aranžmana, razgovori s misijom MMFa obavljeni su u novembru u Beogradu, s tim što je donošenje odluke o završetku razmatranja, prvobitno planirano 23. decembra na Odboru izvršnih direktora MMFa, odloženo do uspostavljanja usaglašenog stava dve strane o fiskalnoj politici za tekucu godinu.

KiM – DIJALOG

BOGDANOVIC: REFERENDUM CE POLITICKI KOŠTATI SRBIJU

BEOGRAD, 6. februara 2012. (Tanjug) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic izjavio je da ce proces održavanja referenduma na severu Kosova možda biti jeftin, ali da ce politicki skupo koštati državu Srbiju. Bogdanovic je ocenio da ce referendum, ako bude održan, samo štetiti interesima gradana severno od reke Ibra, a narocito južno od Ibra, kao i državi Srbiji, koja se bori za ostvarenje njihovih prava. "Referendum umanjuje naš kredibilitet i kapacitete oko pregovora sa medunarodnom zajednicom. Unapred se znaju rezultati, jer svi smo mi protiv kosovskih institucija. Cemu onda sve to, sem da služi dnevnom politikanstvu. Na štetu obicnih ljudi pojedinci pokušavaju da se pred izbore dodvore centralama u Beogradu", kazao je Bogdanovic u izjavi koju prenosi "Pres" u onlajn izdanju. List piše da ce troškovi za održavanje referenduma 14. i 15. februara u cetiri opštine na severu Kosova Kosovskoj Mitrovici, Zvecanu, Zubinom Potoku i Leposavicu izneti samo 500 evra i bice placeni iz budžeta tih lokalnih samouprava, odnosno od sredstava koje im iz državne kase transferiše Beograd. Predstavnici referendumskih komisija, naime, tvrde da su se clanovi glasackih odbora odrekli honorara i da ce potrošiti oko 50.000 dinara, odnosno oko 500 evra, za štampanje 40.000 glasackih listica, od kojih ce 1.300 biti na albanskom. Bogdanovic sumnja da ce referendum koštati samo 500 evra, navodeci da u opštinama na severu Kosova vec ima plakata i bilborda kojima se gradani pozivaju na referendum, što takode košta. "Novac se rasipa, a gradani žive na rubu egzistencije", rekao je on. Što se tice lokalnih izbora na KiM, Bogdanovic kaže da još nije doneta odluka da li ce oni biti raspisani na severu Kosova. "Još uvek nismo o tome razgovarali. Ali, zna se šta piše u Ustavu i zakonima. Gde ima srpskih institucija, Srbi su opstali. Ne vidim razlog da ne ostane tako", kazao je Bogdanovic.

ŽBOGAR: PRIORITETI DIJALOG BEOGRADPRIŠTINA I STANJE NA SEVERU

PRIŠTINA, 7. februar 2012. (Beta) Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar rekao je večeras da su prioriteti EU i njegovog angažzovanja na toj funkciji unapređenje dijaloga između Prištine i Beograda, sloboda kretanja i u severnom delu zemlje, dijalog o liberalizaciji viza i dijalog u procesu stabilizacije i pridruživanja. Prioriteti će biti i borba protiv organizovanog kriminala i povratak normalnosti na severu Kosovske Mitrovice, rekao je Žbogar na prijemu koji je organizovan u čast njegovog dolaska i preuzimanja funkcije. Žbogar je obraćajući se prisutnima rekao da je Kosovo ušlo u odlučujuću fazu odnosa sa EU i da će se njegovo angažovanje fokusirati na stvaranju boljih uslova kako bi EU došla na Kosovo, odnosno što bliže njenim građanima. "Naš zajednički zadatak je da izgradimo evropsko Kosovo. Naš je cilj takođe da dovedemo EU bliže građanima Kosova", kazao je Žbogar. Dodao je da evropska agenda može da ponudi sve potrebne odgovore na probleme koje ima Kosovo, i da svakako ona nudi plan suočavanja sa izazovima koji ga okružuju. Misija Euleksa je još jedna potvrda koliko je EU angažovana za evropsko Kosovo, za vladavinu reda i zakona, kazao je on. Šef Euleksa Gzavije Bu de Marnak je rekao da su najznačajniji prioriteti misije na čijem je čelu pored ostalog i uspostavljanje reda i zakona i u severnom delu Kosova. "Pomoć Euleksa institucijama u procesu liberalizacije viza, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanje reda i zakona na severu su tri prioriteta Euleksa", rekao je Marnak. Na prijemu u čast Žbogarovog dolaska na Kosovo bili su i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači, ministri, predstavnici političkih partija, predstavnici civilnog društva i diplomate akreditovane u Prištini.

ŽBOGAR: KOSOVO UŠLO U KLJUČNU FAZU ODNOSA SA EU

BEOGRAD/PRIŠTINA, 6. februara 2012. (Beta) Šef kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije Samuel Žbogar izjavio je danas da je Kosovo ušlo u ključnu fazu odnosa sa EU i pozitivno ocenio pokretanje dijaloga o vizama, saopštio je Euleks. "Ovo je samo jedna manifestacija pozitivnog zamaha koji EU i Kosovo treba da nadograđuju. Promene u prisustvu EU, koje su stupile na snagu mojim imenovanjem, od presudnog su značaja za produbljivanje odnosa sa Kosovom", kazao je Žbogar na godišnjem prijemu EU u Prištini. Prema njegovim rečima, prisustvo EU je "sada efikasno objedinjeno i time Unija dobija jedinstven, snažniji i jasniji glas". Šef Euleksa Gzavije de Marnak rekao je na prijemu u Prištini da blisko sarađuje sa Kancelarijom EU i institucijama Kosova i naglasio da će Euleks "nastaviti da razvija i jača nezavisni i multietnički pravni sistem, multietničku policijsku i carinsku službu". "Ipak, mi smo u potpunosti svesni da mora biti učinjeno više i posvećeni smo ostvarivanju tog cilja u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima. U ime Euleksa mogu da garantujem našu punu posvećenost. Ali, na kraju krajeva, od najveće je važnosti da kosovske vlasti preuzmu svoj deo odgovornosti", rekao je de Marnak. Euleks je saopštio da su de Marnak i Žbogar tokom sumiranja ključnih pitanja za 2012. godinu najavili podršku dijalogu, kao i bezuslovni i stalni pristup severu zemlje.