Daily Survey

Beograd, 07. Maj 2012.

SRBIJA

PRVU SEDNICU NOVOG SAZIVA ZAKAZUJE ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Beta) Prvu sednicu novog saziva Skupštine Srbije zakazuje predsednica dosadašnjeg saziva Slavica Đukić Dejanović najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora i tada se potvrđuju novi poslanički mandati.
Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.
Prema ustavu Srbije, na odluku o potvrđivanju mandata dopuštena je žalba Ustavnom sudu, koji po njoj odlučuje u roku od 72 sata. Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji narodni poslanik koji se naziva predsedavajući, a ako to najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi, predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.
Predsedavajućem, odnosno predsedniku Narodne skupštine, u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine. Republička izborna komisija treba da dodeli mandate novim poslanicima najkasnije pet dana od dana proglašenja konačnih rezultata.
Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik parlamenta, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar. Po pravilu, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA: DRUGI KRUG IZBORA 20. MAJA

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Beta) Drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji biće održan u nedelju, 20. maja, a građani će birati između kandidata liste Izbor za bolju Srbiju Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.
Njih dvojica su u prvom izbornom krugu osvojili najviše glasova. Tadić je, prema podacima Republičke izborne komisije, dobio 24,81 odsto, a Nikolić 24,71 odsto glasova. Izbori će biti održani na 8.390 biračkih mesta, a moći će da glasa 6.770.013 birača.
Tadić i Nikolić učestvuju u drugom izbornom krugu već treći put. Prethodna dva puta 2004. i 2008. godine, Nikolić je vodio nakon prvog kruga, ali je pobedu u drugom krugu oba puta odneo Tadić.

EU: U SRBIJI BRZO FORMIRATI VLADU PREDANU REFORMAMA I EU

BRISEL, 7. maja 2012. (Beta) Evropska unija posle izbora u Srbiji "očekuje brzo formiranje nove vlade, predane reformama i daljem napretku ka Evropi".
To je poruka koju je danas u Briselu prenela portparol u Evropskoj komisiji Maja Kocijančic, istakavši da se čeka drugi krug predsedničkih izbora.
"Najpre želimo da čestimo srpskom narodu zbog jučerašnjih slobodnih i mirnih poslaničkih, predsedničkih i lokalnih izbora", istakla je Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.
"Čestitamo", dodala je ona, "Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zbog pružanja dobrih usluga u organizovanju izbora na Kosovu i zbog mirnog i urednog načina na koji su oni protekli".
"Odajemo priznanje svim međunarodnilm i lokalnim činiocima na Kosovu, a posebno Euleksu i Kforu koji su osigurali bezbedne uslove", dodala je Maja Kocijančič.

KACIN: ŠTO PRE POČETI PREGOVORE O VLADI

BRISEL, 7. maja 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je danas "snazan uspeh proevropskih stranaka" na parlamentarnim izborima u Srbiji i izrazio očekivanje da će pregovori o novoj vladi početi što pre.
"Pozdravljam veliki uspeh stranaka koje se zalažu za integraciju Srbije u EU. Takođe smatram da je od velikog značaja činjenica da je izostala podrška ekstremističkim strankama, kao i to da nije bilo većih neregularnosti na biračkim mestima", saopštio je Kacin.
On je izrazio očekivanje da će političke partije koje su prešle cenzus za ulazak u Skupštinu što pre početi pregovore o formiranju naredne vlade koja će imati jasni reformski plan sa evropskom agendom.
"Postizanje dogovora o novoj koaliciji pre drugog kruga izbora za predsednika Srbije bio bi dobar signal i znak operativnosti buduće vlade", saopštio je slovenačkii evroposlanik.
On je ocenio da se evropske integracije Srbije nalaze u presudnoj fazi i da je nezavisno od sastava naredne vlade i od toga ko će je predvoditi, potrebno što pre nastaviti dijalog s Prištinom i implementirati do sada postignute sporazume.
"Istovremeno, potrebno je naporno raditi na učvršćivanju vladavine prava u zemlji i na ekonomskom oporavku Srbije. Zato se nadam da će naredna vlada početi što pre da radi, kao i da će nova Skupština biti konstituisana u najkraćem roku, kako bi saradnja sa evropskim institucijama mogla nesmetano da se nastavi", naveo je Kacin.
Izvestilac EP je takođe izrazio očekivanje da će predsednički kandidati "Boris Tadić i Tomislav Nikolić voditi fer i poštenu kampanju pred drugi krug izbora za predsednika Srbije 20. maja".

DEŽER ZADOVOLJAN REZULTATOM PROEVROPSKIH SNAGA

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Tanjug) Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je veceras da je zadovoljan što su na izborima u Srbiji dobar rezultat ostvarile proevropske snage. Na prijemu povodom opštih izbora u Srbiji u organizaciji Tanjuga i casopisa CorD on je rekao da je još prerano za konacne komentare o izborima, ali da je ono što se može vec sada reci da su proevropske stranke ostvarile znacajne rezultate. "Može se kazati da su sve stranke koje su proevropske ostvarile znacajne rezultate, tako da se može smatrati da ce se posao koji je preduzet proteklih godina na putu Srbije ka EU moci nastaviti", rekao je Dežer u izjavi Tanjugu. On je izrazio uverenje da su gradani jasno iskazali svoju volju preko izbora, pošto su politicke stranke koje su se zalagale za evropski pravac osvojile veliku vecinu u parlamentu.
Taj rezultat, kako je naglasio, stvara dobro "okruženje za dalji napredak Srbije ka EU". Upitan da li je moguce da Srbija, nakon ovih izbornih rezultata, dobije do kraja godine datum za otpocinjanje pregovora sa Unijom, on je podsetio da je Evropska komisija to i predložila u svojim preporukama, ali da Srbija mora da reši par pitanja. S tim u vezi je naveo da treba napredovati u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. "Vec je radeno na tome, i bilo je napretka, te treba nastaviti tim pravcem", porucio je Dežer. Dalje je, prema njegovim recima, potrebno da se Srbija pozabavi ekonomskim problemima i restruktuiranjem. Isto tako, vladavina prava, odnosno pravosude i korupcija su pitanja koja treba rešavati.
Gradani, prema njegovim recima, od buduce vlade, koja ce se, kako je izrazio nadu, brzo formirati, ocekuju napredak u ovim oblastima. "I EU mora da se suoci sa teškim problemima kao i sama Srbija. Imali smo danas izbore u Francuskoj i Grckoj. Imamo probleme u drugim zemljama clanice. Jasno je da su ekonomija i pravosude, pitanja sa kojima moramo da se pozabavimo u Srbiji, I koja su bitna I u drugim zemljama koje su clanice EU", objasnio je Dežer.
Govoreci o predsednickim izborima u Francuskoj Dežer je ocenio da je kandidat Fransoa Oland, koji ce uskoro postati predsednik, jasno stavio do znanja da želi da ima striktnu politiku koja je potrebna po pitanju javnih ekonomija, ali i da pronade zajednicke tacke kada je rec o evropskoj i francuskoj ekonomiji. "Potrebno je raditi jer gradani žele da imaju kupovnu moc, zaposlenje. Mislim da je to osnovno da gradani imaju socijalnu sigurnost u slucaju problema. Potrebno je povratiti evropski optimizam", zakljucio je on.

IVANOVIĆ: NADAM SE FORMIRANJU JAKE I STABILNE VLADE

KOSOVSKA MITROVICA, 6. maja 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, koji je danas glasao u Kosovskoj Mitrovici, izrazio je nadu da će nakon izbora biti formirana jaka i stabilna Vlada Srbije.
"Za pitanje Kosova i Metohije, koje nije rešeno, mora da se zauzme cela Srbija i mora se postići minimum konsenzusa i sa onima koji su u opoziciji", rekao je Ivanović novinarima nakon glasanja.
Ivanović je dodao da je Kosovo problem svih Srba, pa i onih koji žive van Srbije.

VAMEN: SRBIJA NA DOBROM PUTU

BEOGRAD, 4. maj 2012. (Beta) Predsedavajući Savetom ministara EU, danski ministar evropskih poslova Nikolaj Vamen ocenio je da Srbija ima dobre izglede da već do kraja godine započne pretprijemne pregovore, pod uslovom da nastavi sa sprovođenjem reformi.
Vamen je za Večernje novosti izrazio uverenje da su evropske integracije najbolji put za odgovor na izazove s kojima se danas suočavaju narodi Evrope.
Vamen je dodao da bi, ako napredak bude nastavljen u dijalogu između Beograda i Prištine, trebalo da postoje dobri izgledi da Komisija preporuči Savetu otvaranje pregovora o pristupanju.
"Iskreno se nadam da će to biti slučaj i da će pretprijemni pregovori moći da počnu pre kraja godine", kazao je Vamen.
Prema njegovim rečima, nema sumnje da je postizanje sporazuma o regionalnoj saradnji bilo veliko dostignuće u procesu dijaloga, te da sada postoji razočaranje zato što sada ima problema s primenom sporazuma. "U jasnom je interesu obe strane da se to resi i da postoji ojacana regionalna saradnja, za dobrobit običnih gradana. Dogovor je postignut kroz dijalog pa, samim tim, i rešenje za to kako treba da se sprovodi treba da bude pronadeno u dijalogu Beograda i Prištine", kazao je on i dodao da urgira kod obe strane da pokažu umerenost i duh kompromisa.
Prema njegovim rečima, EU ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova na putu ka članstvu u Uniji. "S druge strane, Srbija i srpski narod treba da shvate da niko ne želi da uvozi zaledeni konflikt u EU. Na kraju će, dakle, morati da se nađe rešenje koje će omogućiti Srbiji da postane članica EU i, u isto vreme, omogućiti EU da ima normalne odnose s Kosovom. Što Beograd više bude mogao da doprinese tome, put ka punopravnom članstvu Srbije u EU biće lakši", kazao je Vamen.

MECAČI: POZITIVNI UTISCI O PREDIZBORNOM PROCESU

BEOGRAD, 4. maja 2012. (Beta) Šef posmatračke misije OEBSa za izbore u Srbiji Mateo Mecači izjavio je da ima pozitivne utiske o predizbornoj kampanji i predizbornom procesu.
"Niko od sagovornika i učesnika izbora s kojim sam se sastao u pripremnom periodu, nije izrazio bojazan da bi izbori mogli biti nepošteni", rekao je Mecači agenciji Beta na prijemu u ambasadi Italije za članove parlamentarne delegacije OEBSa i Saveta Evrope koji posmatraju izbore u Srbiji.
Dan posle predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora, u ponedeljak 7. maja, ocenu izbora izneće koordinator posmatračke misije OEBSa i šef parlamentarne delegacije OEBSa Mecači, šef delegacije Partlamentarne skupštine Saveta Evrope ŽanŠarl Gardeto i šefica posmatračke misije OEBS/ODHIR Korien Jonker.

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA KINESKE AMBASADE

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Tanjug) Ambasador Narodne Republike Kine Džang Van Su, dopisnici kineskih medija iz Beograda i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) odali su danas pocast kineskim novinarima stradalim u NATO bombarodvanju.
Oni su položili vence na mestu srušene zgrade kineske ambasade na Novom Beogradu u kojoj je pre 12 godina 7. maja 1999. godine tokom NATO bombardovanja poginulo troje kineskih novinara.
U napadu NATO bombardera na Ambasadu Narodne republike Kine 7. maja u 23 sata i 45 minuta, poginuli su Sing Sing i Đi Đing, dopisnici dnevnog lista Guang Ming Žibao, kao i Šao Junhuan, dopisnik kineske nacionalne novinske agencije Sinhua.

VIKTOR ORBAN ZA ORGANSKO JEDINSTVO MAĐARSKE NACIJE

NOVI SAD, 6. maja 2012. (Beta) Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da se prekogranične mađarske zajednice uzdaju u njegovu vladu, a da je davanje dvojnog mađarskog državljanstva mnogima potvrdilo da to poverenje nije bezrazložno.
"Ne odstupamo od svojih ciljeva, a od naših nacionalnih ciljeva naročito ne. Obaveza svakovremene mađarske vlade je da jača zajedništvo mađarskih zajednica koje žive u svetu", rekao je Orban u intervjuu za novosadski "Mađar so" (Magyar szo).
Dodao je da njegova vlada od prekograničnih Mađara dobija "izuzetno mnogo povratnih signala, priznanja, podrške i bodrenja".
"To je veoma značajno, sada kada treba da bijemo oštre bitke u Briselu i drugim međunarodnim forumima. Jasno osećamo da su sa nama ne samo Mađari iz Mađarske, nego i prekogranične mađarske zajednice", kazao je Viktor Orban.
Komentarišući podatak da je do sada 250.000 osoba podnelo zahteve za dobijanje mađarskog državljanstva prema pojednostavljenom postupku, Orban je naveo da je "sa stanovišta izgradnje jedinstva nacije to samo početak posla".
"Treba da nam bude jasno da će pobedničke nacije biti one čiji se pripadnici uzajamno pomažu, ili umeju dobro da organizuju međusobni zajednički život, solidarnost i pružanje podrške.
Verujem da je započelo uspostavljanje organskog sistema života, da zaceljuju stare rane", rekao je.

KOSOVO I METOHIJA

"VLADA KOSOVA" ZADOVOLJNA POSTUPCIMA OEBSA

ČAGLAVICA, 7. maja 2012. (Beta) Vlada Kosova saopštila je danas da je zadovoljna kako je OEBS organizovao srpske predsedničke i parlamentarne izbore na Kosovu, posebno činjenicom da te izbore na Kosovu prvi put nisu organizovale srpske vlasti.
"Ovaj proces završen je u skladu sa međunarodnim standardima za sve građane koji imaju dvojno državljanstvo. Vlada Kosova zahvalna je OEBSu i drugim međunarodnim faktorima koji su doprineli da se izbori organizuju na ovakav način", navodi se u saopštenju koje prenosi KiM radio iz Čaglavice.
Vlada Kosova je ocenila da su građani srpske nacionalnosti poštovali "ovakav duh organizacije" i da su pokazali visoku političku kulturu u skladu sa međunarodnim standardima.
U saopštenju se navodi da su srpski lokalni izbori u dve opštine na severu Kosova nelegalni, da nemaju pravno dejstvo ni politički i demokratski legitimitet.

OEBS: BIRAČKA MESTA NA KOSOVU ZATVORENA U 22.45

BEOGRAD, 6. maja 2012. (Beta) Biračka mesta na Kosovu zatvorena su u 22.45, izjavio je večeras portparol OEBSa Nikola Goan.
"Još nemamo potvrđen odziv, pripreme za transport biračkog materijala su u toku i, čim sve bude spremno, materijal će krenuti ka Raškoj i Vranju prema utvrđenom planu", rekao je Goan agenciji Beta.
Prema nezvaničnim procenama, odziv u Kosovskomitrovačkom okrugu je između 44 odsto i 57 odsto. Predsedničke i parlamentarne izbore na severu Kosova obeležilo je čekanje na biračkim mestima duže od jednog sata, a veliki broj građana nije bio na biračkim spiskovima na kojima su bili ranije, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.
Raseljeni i interno raseljeni u Kosovskoj Mitrovici bili su u biračke spiskove upisani po ulicama, pa su samo najuporniji glasali jer je traženje po spiskovima u nekim slučajevima trajalo i više od sat vremena.

AMBASADOR SAD: LOKALNI IZBORI SRBIJE NA KOSOVU NELEGITIMNI

GRAČANICA, 4. maja 2012. (Beta) Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del rekao je danas da su lokalni izbori na severu Kosova nelegitimni, dok su predsednički i parlamentarni u kojima posreduje OEBS, "dobar primer" saradnje "dve susedne države".
Del je novinarima u Gračanici kazao da nije dobro što, kako je rekao, "neke paralelne strukture" najavljuju da će organizovati srpske lokalne izbore na severu Kosova.
Lokalni izbori 6. maja najavljeni su u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a njima se protive i zvaničnici u Beogradu. Del je kazao da ti lokalni izbori nisu značajniji od "nelegalnog referenduma koji je održan u februaru" i da misli da ti izbori neće imati nikakvog većeg uticaja i rezultata.
"Ujedinjene nacije, Vlada Srbije i međunarodna zajednica, rekli su da su ti lokalni izbori na Kosovu nelegitimni i oni stoga neće biti prihvaćeni, a pojedinci koji tvrde da će biti na taj način izabrani neće imati nikakvu poziciju", kazao je američki ambasador.
Srbi na severu Kosova održali su polovinom februara referendum na kome su se izjasnili protiv uvođenja kosovskih institucija na severu Kosova.
Del je naveo da je, kada su srpski izbori 6. maja u pitanju, važno da je OEBS jasno stavio do znanja da će pokušati da organizuje parlamentarne i predsedničke izbore i da će učiniti sve što može da ti izbori proteknu u najboljem redu.
Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o zbližavanju odnosa Kosova i Srbije.
Na pitanje da li postoji mogućnost da posle srpskih izbora dođe do zbližavanja Kosova i Srbije, Del je kazao da je još prerano govoriti o tome, ali da je "ovo (srpski izbori) dobar primer kako dve susedne zemlje mogu da sarađuju da bi se osigurali evropski standardi i poštovanje ljudskih prava na obe strane".
Ambasador je dodao da se nada da "to može biti još jedan deo u temelju odnosa Kosova i Srbije dugoročno gledano". Del je danas u Gračanici učestvovao na potpisivanju sporazuma o dodeli bespovratne pomoći srpskim organizacijama civilnog društva.
Predstavnici osam srpskih nevladinih organizacija, šest sa severa i dve iz centralnog Kosova, potpisali su danas sporazum o bespovratnoj pomoći od 100.000 američkih dolara, u okviru USAIDovog programa za aktivno učešće zajednica.
Del je kazao da će dodeljena sredstava pomoći tim organizacijama da se bave problemima koje imaju, i to od integracije povratnika u Istoku do pitanja ženskih prava i šansi za zapošljavanje u Mitrovici.
"Često se kaže da nema drugog načina da se radi na severu Kosova osim kroz paralelne strukture. Mislim da ova današnja ceremonija potvrđuje kako je pogrešna ta pretpostavka", ocenio je Del.