Daily Survey

Beograd, 7. Avgust 2012.

SRBIJA

MRKIĆ U NIKOZIJI

NIKOZIJA, 07. avgust (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić boravice danas u jednodnevnoj poseti Nikoziji, gde će razgovarati sa predsednikom Kipra Dimitrosom Hristofijasom i šeficom diplomatije Erato Kozaku Markulis.
Ovo je prva radna poseta Mrkića od stupanja na dužnost šefa diplomatije Srbije.
Kipar je 1. jula preuzeo šestomesecno predsedavanje EU, tokom kojeg će jedan od njegovih najviših prioriteta biti dalje proširenje EU.
Mrkić je u nedavnom intervjuu Tanjugu istakao da se spoljna politika Srbije nece menjati i da će glavni cilj ostati punopravno clanstvo u EU. Kako je tada istakao, svima je u Briselu jasno da Srbija cini izuzetan napor kako bi ispunila odgovarajuce uslove koji je dovode u bolju poziciju kako bi se u centru EU odlucilo njoj u prilog, posebno u vezi pokretanja progovora o clanstvu.
Podsecajuci da Srbiju u oktobru ocekuje mišljenje Evropske komisije o tome, Mrkić je rekao da će Srbija ciniti sve što je u njenom interesu da ispuni kako bi se došlo do odluke "koja nam odgovara".
Šefica kiparske diplomatije je pocetkom jula boravila u Beogradu i tom prilikom je, u intervjuu Tanjugu, izrazila uverenje da će s novima vlastima u Srbiji biti nastavljen evropski kurs i istakla da je dobijanje datuma pocetka pregovora o clanastvu Srbije u EU do kraja godine ambiciozan, ali moguc ishod.
Kako je tada izjavila, Kipar će predano raditi da, ukoliko uslovi budu ispunjeni, omoguci da Srbija do oktobra dobije preporuku EK, a do decembra odluku Evropskog saveta za dobijanje datuma za pocetak pregovora. Činjenicu da je u Beograd došla odmah pošto je njena zemlja preuzela predsedavanje EU objasnila je željom da prenese poruku snažne podrške evropskoj integraciji Srbije.
Šefica kiparske diplomatije je ponovila da Brisel ocekuje da Beograd ispuni uslove koje je postavio Evropski savet u decembru i da primeni postignute sporazume u dijalogu Beograda i Prištine.
Kipar je jedna od pet državaclanica EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a Markulis je u Beogradu poručila da će se tokom predsedavanja Kipar rukovoditi primerom Španije da će dužnost obavljati nepristrasno i objektivno s ciljem da se postigne konsenzus i u pitanjima koja se ticu Kosova.
Na pocetku predsedavanja Kipar je, poput Španije, izdao deklaraciju kojom iznosi svoj stav po pitanju Kosova.

PODRŠKA KIPRA SRBIJI NA PUTU KA EU

NIKOZIJA, 07. avgust (Tanjug) - Ministri spoljnih poslova Srbije i Kipra, Ivan Mrkić i Erato Kozaku Markulis, složili su se danas da su odnosi dve države odlicni i potvrdili uzajamnu podršku teritorijalnom integritetu, kao i podršku Kipra evorointegracijama Srbije.
Mrkić se nalazi u jednodnevnoj poseti Kipru, prvoj zvanicnoj poseti nekoj zemlji od stupanja na dužnost šefa diplomatije.
Obracajuci se novinarima posle susreta, kiparska ministarka je istakla da je tokom razgovora potvrdeno da su odnosi izmedu Srbije i Kipra tradicionalno odlicni, prijateljski i da su razmatrani dalji koraci za njihovo unapredenje.
Ona se zahvalila na podršci koju Srbija izražava kada je rec o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kipra i naglasila da i njena zemlja snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.
Mrkić je istakao da je "Kipar dokazani prijatelj Srbije". "Kada sam doputovao na Kipar i izašao iz aviona imao sam utisak da sam došao kuci. Ono što uvek karakteriše naše razgovore je prijateljstvo, slicnost ako ne i identicnost stavova o svim pitanjima od obostranog znacaja", rekao je on.
Markulis, koja je pocetkom jula, nakon što je Kipar preuzeo predsedavanje EU, odabrala Beograd za prvu posetu, rekla je danas da je Mrkiću ponovila poruke iznete tada u vezi sa evropskom perspektivom Srbije. "Tokom predsedavanja Savetom EU, Kipar će uložiti sve napore da promoviše evropsku perspektivu Srbije. Nadamo se, i to je naša ambicija, da će do kraja kiparskog predsedavanja Srbija moci da dobije datum za pocetak pregovora o clanstvu. To je izazov, ali dostižan cilj ", poručila je ona.
Ipak, da bi se to ostvario potrebno je ispuniti kriterijume koje je Brisel postavio u decembru, ukljucujuci i one koje se ticu dijaloga Beograda i Prištine, dodala je ona. "Sledeci izveštaj EK će biti objavljen u oktobru i on je od suštinskog znacaja", naglasila je Markulis.
Srbija će, kako je istakao Mrkić, snažno nastaviti sa koracima ka EU. "Ocekujemo da ti naši koraci budu priznati,procenjeni na odgovarajuci nacin", istakao je on.
Govoreci o Kosovu, Markulis je ponovila da nacionalni stav Kipra, kao države koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ostaje nepromenjen. "Ali kao predsedavajuci EU, Kipar će imati izbalansiran pristup uzimajuci u obzir stavove svih država clanica i onih koje su priznale Kosovo i onih koje to nisu", rekla je šefica kiparske diplomatije.
Mrkić je podsetio da je Kipar oduvek pružao snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. "Podržavali smo i podržavacemo sveobuhvatno i trajno rešenje kiparskog problema", poručio je šef srpske diplomatije.
Markulis je s tim u vezi naglasila potrebu da to rešenje bude zasnovano na rezoluciji UN.
Oni su razgovarali o situaciji u Egiptu i Siriji, a Markulis je istakla da se vojna intervencija u Siriji mora na svaki naci izbeci, a politicko rešenje naci na bazi plana bivšeg specijalnog izaslanika UN Kofija Anana i zakljucaka sa nedavno održane konferencije u Ženevi.
Mrkić će se veceras sastati i sa predsednikom Kipra Dimitrosom Hristofijasom.