Daily Survey

Beograd, 8. Februar 2012.

SRBIJA – EU

TADIC, DEJANOVIC I FINI: SRBIJA ISPUNILA SVE USLOVE

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Tanjug) Predsednik Poslanickog doma Italije Đanfranko Fini rekao je danas da je Srbija ispunila sve uslove i da treba da dobije status kandidata za clanstvo u Evropskoj uniji 1. marta. "Ispiti su završeni i položeni", porucio je Fini posle susreta sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukic Dejanovic. Italijanski zvanicnik je istakao da je priznavanje statusa kandidata Srbiji ne samo u njenom interesu, vec i u interesu EU. Na pitanje novinara da li za Srbiju postoji uslov do kraja ove nedelje postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine, kako bi dobila status kandidata, on je rekao da nema takvih "ultimativnih rokova i ultimatuma". "Nemam takve informacije. Svi znamo da je to pitanje uslov, ali nemam informacije da je to uslov bez kojeg se ne može ici dalje", rekao je Fini. Sa Finijem se složila i predsednica srpskog parlamenta, rekavši da ni ona nema takve informacije. Prema recima Đukic Dejanovic, susret sa Finijem je dobar pokazatelj intenzivnih bilateralnih odnosa dveju zemalja. Ona je, takode, podsetila da Srbija uživa veliku podršku Italije u procesu evrointegracija. Fini boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, upravo na poziv predsednice Skupštine. On se na pocetku posete sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadicem. U centru pažnje razgovora sa Tadicem bili su bilateralni odnosi i unapredenje ekonomske saradnje dveju zemalja. Predsednik Tadic izrazio je, takode, zahvalnost svom gostu na podršci Italije evropskim integracijama Srbije, saopštila je prešlužba predsednika Srbije. Fini ce se tokom dana sastati i sa predsednicima poslanickih grupa u parlamentu, kao i sa ministrom unustrašnjih poslova Ivicom Dacicem.

FINI: NEMA ULTIMATIVNIH ROKOVA

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) Predsednik donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini rekao je danas u Beogradu da postizanje do raja nedelje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine nije uslov bez koga Srbija ne može ići dalje u procesu evropskih integracija. "Nemam obaveštenje da je to uslov bez koga se ne može ići dalje. Suština je da tehnički razgovori budu nastavljeni i da pokažu makar male korake napred. Dakle, nema takvih ulitmativnih rokova ni ultimatuma", rekao je Fini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom srpske skupštine Slavicom ĐukićDejanović. Dejanovićeva je, odgovarajući na pitanje novinara da li su tačne informacije da je rok za postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine kraj nedelje, odgovorila: "Ja nemam takvih informacija". Fini je naglasio da, kada se radi o rešenju pitanja Kosova, niko u EU ne može da prenebregne činjenicu da više od 90 odsto stanovnika severa Kosova pripada srpskom narodu, kulturi i jeziku. "To nije neko mišljenje, to je činjenica". "Polazeći od toga, svi imaju obavezu da pokušaju da razumeju obe strane i da nastoje da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane, a koje će se bazirati na činjenicama", poručio je italijanski zvaničnik. On je istakao da je donji dom italijanskog parlamenta ubeđen da Beograd ima jake argumente na osnovu kojih traži da mu bude odobren status kandidata za članstvo u EU, ocenivši da su svi važni koraci na tom putu učinjeni. "Svi važni koraci su učinjeni u onim uobičajenim procedurama, vođenim između evropskih institucija i Beograda. Mislim da mogu da kažem: ispiti su završeni i položeni", poručio je Fini. On je dodao da je dodela statusa kandidata Srbiji na samitu Evropskog saveta 1. marta "svakako u interesu Srbije, ali i u interesu EU, jer to otvara novu fazu u postizanju stabilnosti ovog regiona i doprinosi sveukupnom poboljšanju odnosa". Predsednica Skupštine Srbije navela je da se treći put u ovom skupštinskom mandatu sastaje sa Finijem, i da su njih dvoje konstatovali "realno dobre političke i ekonomske odnose dve zemlje". Fini je dodao da je njihov treći sastanak dokaz dobrih i intenzivnih bilateralnih odnosa, naglašavajući da dve zemlje, pored političkih, imaju dugu tradiciju saradnje u kulturi, nauci i ekonomiji. Slavica ĐukićDejanović je podsetila da u Srbiji funkcioniše više od 200 italijanskih "subjekata", koji zapošljavaju više od 20.000 građana Srbije, kao i da je Italija treća po trgovinskoj razmeni sa Srbijom i da spada u pet zemalja koja su najviše investirale u nju. Dejanovićeva je zahvalila Finiju za iskrenu podršku Italije na evropskom putu Srbije i navela da o dubokom prijateljstvu dve zemlje svedoče i mnoge značajne italijanske donacije u ranijem, teškom periodu zemlje.

KiM – DIJALOG

STEFANOVIC: MI NE ŽELIMO DA CEKAMO ZADNJI MOMENAT

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Tanjug) Šef beogradskog pregovarackog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je da je Beograd konstruktivan, da instistira na nastavku dijaloga i daje nova rešenja i predloge, a da Priština oteže pregovore. "Mi ne želimo da cekamo zadnji momenat (za postizanje dogovora) i dobro je da cela medunarodna zajednica sada vidi da je Srbija vrlo konstruktivna, da je dala nova rešenja i nove predloge. U suštini, nismo mi ti koji su u ovoj situaciji strana koja oteže pregovore ili postizanje rešenja vec je to pre svega Priština", rekao je. On je izrazio ocekivanje da ce u narednom periodu ovakav pristup beogradskog tima dati vrlo konkretne i dobre rezultate. Stefanovic je dodao da još nije odreden datum nastavka pregovora, da se na tome radi i da je naš tim u stalnim konsultacijama sa medunarodnom zajednicom koja razgovara sa Prištinom i dodao da se nada da ce svi ti napori dati rezultat u približavanju stavova dve strane. "Naše pozicije su jasne i one se nece promeniti narocito oko upotrebe Rezolucije 1244. Ima tu više opcija, više predloga i mahom su to predlozi naše strane", kazao je šef i dodao da ce javnost odmah, ako bude odreden datum nastavka pregovora, o tome biti obaveštena. Stefanovic nije želeo da komentariše pisanje prištinskih medija o raznim modalitetima i predlozima predstavljanja Kosova. "Spekulacije u svakom slucaju ne treba komentarisati i u to ulaziti zato što su deo i medijskog i politickog postojanja Prištine", komentar je Stefanovica.

STEFANOVIC I KUPER U BECU O NASTAVKU DIJALOGA

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Tanjug) Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper i šef beogradskog tima Stefanovic sastali su se u Becu kako bi razmotrili mogucnosti za nastavak dijaloga, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu. Prema recima tog izvora, koji je želeo da ostane anoniman, sastanak se odvija bez prisustva šefice prištinskog tima Edite Tahiri. Upitan da li održavanje ovog sastanka predstavlja znak da je datum nastavka dijaloga blizu, taj izvor je rekao da se svi nadaju da ce dijalog biti uskoro nastavljen, ali da je ovaj susret deo redovnih konsultacija. Srbija insistira na rezoluciji 1244 uz naziv Kosova, dok Priština to odbija, pod izgovorom da je ona prevazidena i zastarela i insistira na nazivu "Republika Kosovo". Dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine uslov je koji Srbija mora da ispuni kako bi pocetkom marta dobila status kandidata za clanstvo u EU. U meduvremenu, pojavio se novi predlog koji se oslanja na ideju Medunarodne krizne grupe i koji predvida uz naziv Kosova na regionalnim skupovima u fusnoti stoji Rezolucija 1244, ali i mišljenje Medunarodnog suda pravde. Prema saznanjima Tanjuga iz diplomatskih izvora u Briselu, uprkos novim predlozima Beograda, pojacanom pritisku Zapada i naporima evropskog posrednika Roberta Kupera, Priština uporno odbija svako pominjanje Rezolucije 1244 SB UN. Rezolucija 1244 iz juna 1999, kojom se potvrduje suverenitet tadašnje Savezne republike Jugoslavije na Kosovu, ostaje, kako kažu ti izvori, glavni kamen spoticanja u dijalogu Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova, koji su u prekidu vec više od dva meseca. Napredak u rešavanju pitanja predstavljanja ocekuje se do polovine februara, u protivnom, kako je Tanjugu izjavio izvor blizak nemackoj misiji pri EU, izostace podrška kandidaturi Srbije krajem meseca.

SEDNICA ODBORA ZA KOSOVO I METOHIJU PROTEKLA U MEĐUSOBNIM OPTUŽBAMA

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Beta) Poslanici opozicije su na sednici Odbora Skupštine za Kosovo i Metohiju podržali najavljeni referendum Srba na severu pokrajine dok su predstavnici vladajuće koalicije ponovili da je on nepotreban. Odbornici opozicije su odbacili i vladin tromesečni izveštaj o Kosovu koji je bio na dnevnom redu tvrdeći da je "nepotpun i nejasan" i da je dokaz, kako su naveli, štetne politike Vlade Srbije u južnoj pokrajini. Odbornici Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije su glasanjem odlučili da ne prihvate izveštaj vlade o merama koje je preduzela u protekla tri meseca radi stabilizovanja situacije u pokrajini, uprkos tome što su poslanici vlasti ukazivali da se prema poslovniku o izveštaju ne može glasati već da ga Odbor "samo prima k znanju". Vladin izveštaj su kritikovali Nemanja Šarović iz SRSa i Slobodan Samardžić iz DŠa, koji su tvrdili da je štetan i protiv interesa Srba u južnoj pokrajini. "Izveštaj je politički pamflet. Rezultat Vlade Srbije je propast i odustajanje od suvereniteta i integriteta Srbije", rekao je Šarović. Samardžić je kritikovao vladu da, kako je rekao, ne brani teritoriju Kosova i Metohije već da nastoji da Srbima u pokrajini obezbedi prava manjina. "Tadićev plan govori o pravima manjina, a ne o odbrani teritorija", rekao je on govoreći o planu predsednika Tadića o Kosovu i Metohiji. I Šarović i Samardžić su podržali nameru lokalnih vlasti na severu Kosova da održe referendum na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju kosovske institucije. I ova sednica Odbora za Kosovo i Metohiju je protekla u međusobnim optužbama vlasti i opozicije ko je odgovoran za tešku situaciju u pokrajini.

BOGDANOVIC: VLADA SE DOBRO NOSILA SA KRIZOM NA KIM

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Tanjug) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic izjavio je da se Vlada Srbije dobro nosila sa krizom na Kosovu i Metohiji, pogotovu na severu, i da je sve vreme težila da rešenja koja pronalazi daju šansu miru. Bogdanovic je takode istakao da se stanje u pokrajini ne sme koristiti u dnevnopoliticke svrhe i ponovio da je nepotrebno održavanje referenduma na severu Kosova. Ministar je, na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj je razmatran Izveštaj o aktivnostima Vlade Srbije na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1. novembra prošle do 31. januara ove godine, istakao da stanje u pokrajini ostaje krajnje složeno. On je osudio nasilje sa koje god koje strane ono dolazilo i ocenio da je neophodno da Vlada Srbije saraduje sa predstavnicima medunarodnih misija u pokrajini. "Pokazalo se da je to najbolji nacin da se zaštite interesi Srba na Kosovu", rekao je Bogdanovic. On je dodao da je stanje na KiM krajnje složeno. "Vlada cini sve da se stanje na terenu reši, da se da šansa miru na terenu. Vlada u okviru svojih nadležnosti i trenutnih mogucnosti radi na tome kako bi se postojeci problemi rešili i obezbedio opstanak Srba na Kosovu", istakao je Bogdanovic i dodao da je pristup Vlade "krajnje konstruktivan". "Osnovna karatkeristika vlade u kriznim situacijama je da se pronade modus za spuštanje tenzija i da ne dode do eskalacije sukoba", rekao je Bogdanovic. On je ocenio da su aktivnosti vlade urodile plodom, jer je obezbedeno normalno snabdevanje severa Kosova i Metohije i normalno fiunakcionisanje institucija države Srbije na celoj teritoriji pokrajine. "U ime vlade osudujem nasilje sa bilo koje kog strane dolazilo, kao i jednostrani akt Prištine usmeren na eskalaciju sukoba", rekao je Bogdanovic. Prema recima ministra, niko nema pravo na bilo koji nacin da zloupotrebljava situaciju na Kosovu u dnevnopoliticke svrhe, da zloupotrebaljva zakon i ustav. Istovremeno, on je posebnu pažnju usmerio na položaj Srba južno od reke Ibra, koja je bila meta cim se pogoršala situacija na severu pokrajine. "Neophodna je saradnja sa predstavnicima medunarodnih misija na prostoru KiM. Tim sastancima uspeli smo da sprecimo samovolju Prištine da kroz jednostrane poteze još više pogorša situaciju na severu Kosova", ocenio je on. Bogdanovic je ponovio poziv Euleksu i Kforu da se ponašanju statusno neutralno, ne svrstavaju ni na jednu stranu i da delovanjem doprinose stabilizaciji situacije. Vezano za dijalog Beograda i Prištine, on je rekao da su ti razgovori vodeni u saglasnosti sa Ustavom i Rezolucijom 1244, kao i sa planom u šest tacaka generalnog sekretara UN, i da su usmereni ka pronalaženju održivog rešenja za gradane na KiM. Ministar je ponovio da je nepotrebno održavanje referenduma na severu Kosova. "Referendum ne donosi ništa dobro za Srbiju i u razgovoru sa predsednicima opština izneli smo argumente zašto to nije dobro", rekao je Bogdanovic. Bogdanovic je podvukao da niko nema nameru da kažnjava Srbe sa severa Kosova zbog toga što traže referendum i naglasio da je to laž onih koji takve informacije proturaju. On je naveo da treba razmišljati o tome šta ce se dešavati mesec dva dana kasnije pošto se referendum održi i da li ce se zbog toga uci u konflikt sa državom. Prema njegovim recima, bez podrške države nema opstanka Srbima na Kosovu. Ministar je ocenio da se politizuju i ona pitanja koja nemaju veze sa politikom i kao primer naveo nedostatak mazuta u nekim predžecima na severu Kosova. Bogdanovic je porucio da Vlada Srbije ne uskracuje elektricnu energiju pokrajini i podsetio da je isporuka od 35 megavata identicna prošlogodišnjoj, ali da je potrošnja znatno veca. "Neophodna je koordinacija svih sa Vladom Srbije kako bi se došlo do rešenja. Moramo zajednicki braniti naše interese i znam da cemo samo zajedno to i uciniti".

EULEKS TRAŽIO POMOC U SLUCAJU TRGOVINE ORGANIMA

PRIŠTINA, 7. februara 2012. (Tanjug) Tužioci Euleksa na Kosovu, ukljuceni u sudski proces protiv sedam osoba optuženih za trgovinu ljudskim organima, saopštili su danas da su od Rusije, Ukrajine, Izraela i Turske tražili pomoc u identifikovanju žrtava tih zlocina. Specijalni tužilac Euleksa za organizovani kriminal Džonatan Ratel izjavio je agenciji Frans pres da je nekoliko zahteva za pravnu pomoc u identifikovanju i lociranju žrtava kojima su uzeti organi upucen mnogim zemljama, ukljucujuci Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku. Ratel je dodao da, takode, saraduju sa SAD, Kanadom, Nemackom i Velikom Britanijom kako bi našli druge žrtve. "Energicno radimo sa svim tim zemljama, kako bi locirali i identifikovali žrtve i kako bi one mogle da svedoce", rekao je Ratel.

SRBIJA – EKONOMIJA

PETROVIĆ I MEHDI EKER RAZGOVARALI O SARADNJI

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) Ministri poljoprivrede Srbije i Turske, Dušan Petrović i Mehmet Mehdi Eker razgovarali su danas u Beogradu o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede, prehrane i trgovine. Petrović je nakon tog sastanka novinarima kazao da Srbija i Turska imaju ogroman prostor za saradnju u oblasti poljoprivrede, ali da su trgovinski odnosi tek na početku razvoja. "U današnjim razgovorima utvrdili smo da osim suprotnih pozicija oko Kosova, saglasnost Srbije i Turske postoji oko svih ostalih pitanja", naglasio je on. Petrović je potsetio da je prošle godine Srbija sa Turskom potpisala Sporazum o razumevanju čija je suština očuvanje stabilnosti u ovom delu Evrope, što je posebno važno u sadašnjim uslovima i dešavanjima. Turski ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Mehmet Mehdi Eker kazao je da su Turska i Srbija ključne zemlje za očuvanje stabilnosti na Balkanu. On je naglasio da dve zemlje imaju dobre političke odnose, ali da treba da unapređuju i povećaju saradnju u oblasti poljoprivrede, jer ta oblast utiče na svakodnevni život i osnova je za razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa. Prema rečima turskog ministra poljoprivrede, oko 20 odsto stanovništva u Srbiji i Turskoj se bavi poljoprivredom i u tom pravcu obe zemlje treba da se razvijaju, što više sarađuju i razmenjuju informacije.

CIRIC UVEREN U USPEH RAZGOVORA S MMF

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Tanjug) Ministar ekonomije Nebojša Ciric izjavio je Tanjugu da je na današnjem sastanku s delegacijom Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovarao o izdavanju garancija za kredite privredi i izrazio uverenje da ce razgovori predstavnika Fonda i Vlade Srbije biti uspešno završeni. Ciric je nagovestio da bi razgovori sa misijom MMFa za postizanje dogovora o prvoj reviziji tekuceg aranžmana iz predostrožnosti, koji su poceli 2. februara, trebalo da se završe u cetvrtak, 9. februara, kasno popodne. I ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajic razgovarao je danas sa delegacijom MMFa, koju je predvodila šef Misije za Srbiju Zuzana Murgasova i tom prilikom najavio da ce isplate svih socijalnih prava do kraja godine biti redovne. Tokom sastanka, ministar Ljajic i delegacija MMF razgovarli su o isplati zakonski garantovanih socijalnih prava u 2012. godini, kao i o inicijativama za izmene postojeceg Zakona o radu. Kada su u pitanju inicijative za izmene Zakona o radu, posebno u delu vezanom za dužinu rada na odredeno vreme i visine i nacine isplacivanja otpremnina, ministar Ljajic je ocenio da u ovom trenutku ne postoji saglasnost svih socijalnih partnera za izmene tog zakonskog akta i da njegova sveobuhvatnija izmena treba da bude jedan od prioriteta buduce vlade. Ministar Ljajic i Murgasova složili su se da su izmene radnog zakonodavstava neophodne, kako bi se poboljšala poslovna klima, a Srbija postala još interesantnija za privlacenje novih stranih investicija.

BRAZIL SPREMAN DA ULOŽI 300 MILIONA EVRA U SRBIJU

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Tanjug) Brazil je spreman da u Srbiju uloži 300 miliona evra iz svoje razvojne banke i to u infrastrukturne projekte, objavljeno je na sastanku privredne delegacije te zemlje sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjicem. Brazilci su pre svega zainteresovani za Koridor 11, završetak beogradskog železnickog cvora, kao i izgradnju tunela i podzemnih objekata. Na sastanku kod ministra Mrkonjica ucestvovali su, izmedu ostalih, ambasador Brazila u Beogradu Aleksander Ador Neto i Remo Bruneli Filho, predsednik kompanije "Zagora" za Evropu, trece najvece brazilske gradevinske korporacije sa godišnjim prometom od 10 milijardi evra. Predstavnici "Zagore" su izrazili interes za saradnju sa Srbijom, konkretno za izgradnju puteva, mostova, rekonstrukciju železnickih pruga, aerodroma, metroa, železnickih stanica, hidro i termo centrala, kao i projekte resornog ministarstva. Brazilski ambasador izrazio je u izjavi Tanjugu zadovoljstvo što je jedna od najvecih gradevinskih brazilskih kompanija, koja posluje u više od 30 zemalja sveta, zainteresovana za ulaganja u Srbiju. Ador Neto je ukazao da je predsednik "Zagore" došao u posetu Beogradu kako bi dobio ideje za projekte za unapredenje infrastrukture i transporta za koje je Srbija zainteresovana. On je istakao da je nastojanje i da se Nacionalna razvojna banka Brazila ukljuci u realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji, dodajuci da dve zemlje imaju prijateljske odnose i mnogo slicnosti. Ador Neto je zakljucio da je sada vreme za unapredenje svih vidova saradnje Srbije i Brazila. Brazilska privredna delegacija je tokom trodnevne posete imala sastanke sa predstavnicima Železnica Srbije, Puteva Srbije, Koridora Srbije, Direkcije za unutrašnje plovne puteve "Plovput"...