Daily Survey

Beograd, 08. Mart 2012.

SAMIT SRBIJA – ITALIJA

DRUGI SAMIT SRBIJA – ITALIJA

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Tanjug) Memoradumom o razumevanju izmedu ministarstava spoljnih poslova Srbije i Italije po pitanju saradnje u procesu evrointegracija, koji je potpisan u okviru Drugog samita SrbijaItalija, vlada u Rimu se obavezala da ce Beogradu pružiti svu mogucu ekspertsku podršku na putu ka EU i da ce se zauzeti za što skorije otpocinjanje pregovora o pristupanju Srbije EU.
U dokumentu, koji su potpisali ministri spoljnih poslova Vuk Jeremic i Đulio Marija Terci, navodi se da ce programi saradnje biti sprovedeni sredstvima iz pretpristupne pomoci EU.
"Strane potpisnice ce pojacati saradnju kako bi se Srbiji pomoglo u procesu pristupanja EU razmenom iskustava i znanja u sprovodenju politike EU. Saradnja ce se fokusirati na oblasti relevantne za uskladivanje Srbije sa evropskim pravnim tekovinama i jacanje regionalne saradnje", stoji u Memorandumu u koji je Tanjug imao uvid.
Saradnja u oblasti evrointegracija ce, kako se navodi, uzeti u obzir interese obe strane i bice sprovedena uz korišcenje svih postojecih instrumenata bilateralne saradnje.
Saradnja se, kako je precizirano, može odnositi na treninge i seminare cije je cilj jacanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta Srbije, na razmenu eksperata, programe obuke i tvining programe (partnersku saradnju institucija).
Srbija i Italija ce, kako se navodi, formirati komitet koji ce biti zadužen za razmenu ideja i predloga za sprovodenje Memoranduma, a komunikacija ce se odvijati diplomatskim kanalima.
U okviru drugog samita ItalijaSrbija danas je potpisano još pet sporazuma.
Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dacic i Ana Marija Kancelijeri potpisali su zajednicku izjavu o saradnji dva MUPa u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i memorandum o razumevanju izmedu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

TADIĆ: ZAHVALAN SAM NA PODRŠCI ITALIJE

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Tanjug) Predsednik Tadic rekao je da veruje da ce Srbija dobiti datuma pregovora do kraja ove godine kao i da veruje da ce Italija podržati Srbiju na tom putu.
"Verujem da ce nas Italija podržati da dobijemo datum pregovora i ocekujem da ce to biti do kraja ove godine", izjavio je Tadic na konferenciji za novinare na Drugom samitu Srbija Italija.
Zahvalan sam na podršci Italije na putu integracija.
Tadic je izjavio da Srbija hoce da reši problem Kosova i Metohije, da ne želi da ga "zaledi", te da postoji mnogo modusa kako on može biti rešen i konstatovao da se sa Italijom ne slažemo samo po pitanju Kosova. "Sa Italijom se ne slažemo samo po pitanju Kosova, ali sam zahvalan zbog stava koji nijentvrd i sto je usmeren ka rešavanju problema, a ne zaledivanju konflikta", rekao je Tadic.
Srbija, dodao je Tadic, hoce da reši problem Kosova i ne želi da ga zaledi. "Postoji mnogo modusa kako taj problem može biti rešen, ali se zna da Srbija nece preci preko svojih crvenih linija", naglasio je Tadic. Ocekujemo da bude više od 1000 kompanija u Srbiji.
Sa Italijanima razgovaramo o saradnji na kompletiranju Koridira , koji ce biti završen 2014, kao i autoputa ka Crnoj Gori i modernizaciji železnice. Ocekujemo još radnih mesta iz italijanskih investicija.

CVETKOVIC: ITALIJA JEDAN OD NAJZNACAJNIJIH PARTNERA

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Tanjug) Premijer Cvetkovic zahvalio je danas Italiji na podršci našoj zemlji u njenim naporima za dobijanje statusa kandidata za clanstvo u EU i naglasio da je Italija jedan od najznacajnijih privrednih partnera Srbije.
"Ovaj sastanak je došao u izuzetnom trenutku kada je Srbija pre nekoliko dana dobila status kandidata", naglasio je Cvetkovic i dodao da saradnja sa Italijom ne predstavlja samo prednost vec i obavezu. Posle sastanka sa italijanskom državnoprivrednom delegacijom koju je predvodio premijer Mario Monti, Cvetkovic je, na konferenciji za novinare, rekao da su italijanski partneri pokazali interesovanje za ucešce u izgradnji železnickog Koridora 11 kroz Srbiju, od Beograda prema Crnoj Gori, kao i u izgradnji beogradskog metroa. Cvetkovic je preneo da je tokom današnjih bilateralnih sastanaka potpisan niz ugovora sa italijanskom stranom od kojih se jedan odnosi i na evropske integracije.
Izražavajuci zahvalnost Italiji za principijelnu podršku Srbiji u približavanju EU, Cvetkovic je istakao da to predstavlja i obavezu da se nastavi i sa reformama u zemlji i još intenzivnije u približavanju EU kao što je to Srbija i do sada cinila.
Premijer Srbije je podsetio da je Italija na trecem mestu spoljnotrgovinskih partnetra Srbije a po nivou stranih investicija je na petom mestu.
U Srbiju je do sada ušlo i pocelo da posluje više od 400 firmi iz Italije koje zapošljavaju više od 20.000 radnika, naveo je Cvetkovic i ukazao da do sada nije bilo pritužbi na rad firmi i njihov odnos prema radnicima u Srbiji.
Italija je najznacajniji spoljnotrgovinski partner Srbije iz Evropske unije (EU), jer je ukupna razmena u 2011. bila preko 3,1 milijarde dolara, a po visini investicija je na šestom sa oko milijardu evra uloženih sredstava i opreme. Italija je u proteklih 20 godina bila uvek na jednom od prva tri mesta kada je u pitanju plasman roba iz Srbije.

TADIĆ I MONTI: VELIKI POTENCIJAL ZA SARADNJU

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Predsednik Tadić i premijer Italije Mario Monti saglasili su se danas u Beogradu da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u ekonomiji i evropskim integracijama, a da je jedina tačka neslaganja pitanje Kosova.
Nakon Drugog političkoprivrednog samita Srbija Italija, Boris Tadić je novinarima izjavio da Srbija ne želi i neće da prizna nezavisnost Kosova, ali da neće odustati ni od želje da rešava probleme i da će dati sve od sebe da se "ne zaustavi život".
Italijanski premijer Mario Monti je rekao da treba imati razumevanja za to što se pozicije dve zemlje ne poklapaju oko Kosova, ali je pohvalio volju da se brzo ide putem rešenja, jer je to veoma važno na putu ka Evropskoj uniji.

MONTI: SRBIJA ZASLUŽILA STATUS KANDIDATA

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Tanjug) Italijanski premijer Mario Monti porucio je da je Srbija zaslužila status kandidata za clanstvo u EU i da angažovanost koju je pokazala kako bi ispunila sve uslove koji su iz Evrope bili stavljeni pred nju predstavlja primer koji treba slediti
"Cestitam predsedniku i premijeru Srbije kao i citavom narodu na angažovanosti koju su pokazali kako bi se ispunili svi uslovi Evrope i konacno ostvarilo ono cemu je Srbija težila", rekao je Monti na zajednickoj konferenciji za novinare sa predsednikom i premijerom Srbije.
Govoreci o datumu za pocetak pregovora za clanstvo Srbije u EU, Monti je istakao da je to veoma važna etapa posle koje nema vracanja na staro.
"Želimo da pratimo Srbiju na tom putu i da Evropa smatra Srbiju politicki i ekonomski zrelom za takav korak. U ime Vlade i cele Italije želim od srca brz nastavak puta Srbije ka EU", porucio je Monti.
Prema njegovim recima, Evropa i integracije su od fundamentalnog znacaja jer to zemlje menja na najbolji moguci nacin. Isticuhi da su današnji razgovori protekli u znaku strateškog partnerstva i u duhu prijateljstva, Monti je rekao Italija snažno podržava Srbiju na putu ka EU.
On je naveo da dve zemlje imaju razlicite stavove po pitanju Kosova, da to treba uvažavati ali da je važno da postoji volja i angažovanost da se idem putem rešenja, o cemu je govorio predsednik Tadic.
Beograd i Rim su, kako je rekao, objedinjeni u nameri da ostvare ekonomski rast i naglasio da je ekonomska razmena izmedu dve zemlje veoma dobra, i da se polako vraca na nivo pre krize 2008. godine.
"Zadovoljni smo italijanskim investicijama u Srbiju", dodao je Monti i naglasio da je tokom sastanka bilo reci i o tome koliko je Italija zainteresovana da zajedno sa Srbijom radi na infrastrukturnim projektima.
To se, dodao je Monti, pre svega odnosi na železnicu i metro.
"Izgradnja koridora predstavlja veliki izazov ali svaka država koja želi da bude integrisana i konkukrentna mora stalno da vodi racuna o tome", rekao je Monti.
Navodeci da je danas potpisano više sporazuma, on je naglasio da Italija želi da pomogne Srbiji da se prilagodi evropskim standardima.

POTPISANO NEKOLIKO MEĐUDRŽAVNIH SPORAZUMA

BEOGRAD, 8. mart 2012. (Beta) Predstavnici vlada Srbije i Italije potpisali su danas, na drugom političkoprivrednom samitu Srbija Italija, nekoliko međudržavnih sporazuma.
Šefovi diplomatija dve zemlje Vuk Jeremić i Đulio Marija Terci potpisali su Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti evropskih integracija.
Minjstri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.
Oni su potpisali i zajedničku izjavu o saradnji MUPa Srbije i MUPa Italije u borbi protiv organizovanog kriminala. Ministri poljoprivrede Dušan Petrović i Mario Katanija potpisali su Protokol o saradnji u ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede.
Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministri životne sredine dve zemlje Oliver Dulić i Karado Klini.
Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavna ispektorka Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

ŠUTANOVAC I DI PAOLO ZADOVOLJNI SARADNJOM U OBLASTI ODBRANE

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Ministar odbrane Dragan Šutanovac i njegov italijanski kolega Đampaolo Di Paolo izrazili su danas zadovoljstvo saradnjom dve zemlje u oblasti odbrane i istakli da će se ona i u budućnosti prvenstveno zasnivati na oblastima školovanja, obuke i usavršavanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
Šutanovac i Di Paolo su u okviru samita Srbija Italija razgovarali i o podršci Ministarstva odbrane Italije uključivanju Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir, kao i podršci učešću u svim regionalnim inicijativama.
Posebno je naglašena podrška Italije brzom pristupanju Srbije članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, o čemu će se u EU razgovarati 23. marta, naglašeno je u saopštenju.
"Šutanovac je izrazio očekivanje da će dve države nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju u oblasti odbrane i naglasio da je Srbija zainteresovana za uspostavljanje vojnoekonomske i naučnotehničke saradnje sa kompanijama iz Italije", navelo je Ministarstvo odbrane.
Ministar odbrane Srbije je izrazio zahvalnost zbog podrške koju Italija pruža reformi sistema odbrane i procesu evropskih integracija Srbije. Istakao je i značaj podrške Italije prilikom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

POTPISAN PROTOKOL IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Ministarstva poljoprivrede Srbije i Italije potpisala su su danas u Beogradu Protokol o saradnji u oblasti ruralnog razvoja i kvaliteta u poljoprivredi.
Protokol su na političkoprivrednom samitu SrbijaItalija, koji se održava u Palati Srbije, potpisali ministri poljoprivrede Srbije Dušan Petrović i Italije Mario Katanija.
Taj dokument, koji je u skladu sa Memorandumom o razumevanju iz 2009. godine, trebalo bi da doprinese proširivanju saradnje Srbije i Italije na zajedničkim projektima u relevantnim oblastima ruralnog razvoja. To oblasti su, kako se precizira, programiranje ruralnog razvoja, diversifikacija poljoprivrednih aktivnosti ruralnog razvoja sa posebnim naglaskom na ruralni turizam, unapređenje proizvodnje obnovljive energije i olakšavanje razmene najboljih praksi.
Protokol podrazumeva i saradnju u oblasti politike kvaliteta u poljoprivredi, odnosno sektora za proizvodnju voća, povrća i šećera što obuhvata i pomoć u proizvodnji proizvoda sa oznakom kvaliteta, registraciji i zaštiti geografskog porekla prema evropskim i međunarodnim standardima, kao i pomoć u razvijanju organske proizvodnje.
Italija se svrstava u red najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije jer po rangu ostvarenog izvoza iz Srbije u 2011. godini, zauzima drugo mesto dok je na trećem mestu po vrednosti ostvarenog uvoza.
Najznačajniji poljoprivredni proizvodi u izvozu iz Srbije u Italiju u 2011. godini bili su kukuruz, soja, sojino ulje, pečurke, šećer, šećerni rezanci, sokovi, višnje, maline, kupine, šljive, orasi, med i juneće meso.
Najznačajniji poljoprivredni proizvodi u uvozu iz Italije u Srbiju u 2011. godini bili su pirinčano brašno, seme šećerne repe, maslinovo i palmino ulje, ćuretina, riblji fileti, rendani sirevi, voćne sadnice, sveže cveće, kivi i kafa.

SPORAZUM ITALIJE I SRBIJE O EKOLOGIJI

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Ministri životne sredine Italije i Srbije, Korado Klini i Oliver Dulić, potpisali su danas u Beogradu Aneks Memoranduma o razumevanju o saradnji u zaštiti životne sredine.
Ovim dokumentom, potpisanim na Drugom političkoprivrednom samitu Srbija Italija, predviđene su dalje zajedničke aktivnosti u sprovođenju Kjoto protokola o smanjenju emisije štetnih gasova s efektom staklene bašte.
Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između dva ministarstva potpisan je 2002. godine, a zajednička deklaracija o saradnji u toj oblasti na Prvom samitu Srbija Italija 2009. godine. Aneksom danas potpisanog memoranduma je predviđena saradnja u jačanju kapaciteta i prenosu znanja u tehničkim i finansijskim pitanjima o energetskoj efikasnosti, obnovljivoj energiji i energetskom planiranju na nacionalnom i lokalnom nivou.
Taj aneks memoranduma reguliše i zajedničku aktivnost u analizi specifičnih pilot projekta dva ministastva o izvorima obnovljive energije i energetskoj efikasnosti.

SRBIJA - EU

TADIC: VERUJEM U DATUM PREGOVORA DO KRAJA GODINE

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Tanjug) Predsednik Tadic izjavio je da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije datum za otpocinjanje pregovora o punopravnom clanstvu u Evropskoj uniji, cime bi proces evrointegracija postao nepovratan.
"To ce biti suštinsko postignuce, jer ce evropski put Srbije tada doci do tacke na kojoj nece moci da bude ugrožen, ali mora dosta da se radi kako bi Srbija nastavila da sprovodi reforme i bila poželjan partner svima u regionu i Evropi", rekao je Tadic u intevjuu Blicu.
Na pitanje da li ce Srbija sa statusom kandidata postati primamljivija destinacija za investitore, Tadic je odgovorio da ocekuje strateško partnerstvo Srbije sa svim državama clanicama EU.
"Ocekujem da ce od sada u medunarodnim poslovnim krugovima Srbija biti doživljavana kao povoljnija destinacija za ulaganja, a status kandidata, koji je važan za našu perspektivu, menja ukupnu sliku o Srbiji", rekao je predsednik Republike.
Prema njegovim recima, status kandidata je garancija sigurnosti za investitore, ali i poruka da je Srbija zemlja koja poštuje evropske vrednosti.
Tadic je porucio da ne postoji šansa da nova ekonomska kriza u evrozoni ugorzi realizaciju "Fijatove" investicije u Srbiji.
Primer Fijata, po njegovim recima, pokazuje da je to jedini nacin da Srbija reši hronicne nedostatke svoje privrede, pre svega spoljnotrgovinski deficit.
Govoreci o pocetku proizvodnje novog modela "Fijat" 500L, Tadic je naglasio da je ponosan što ce tako kvalitetan, tehnicki napredan i sofisticiran proizvod na svetskom tržištu biti plasiran sa natpisom "Made in Serbia". "Srbija je uspela ne samo da dovede velikog proizvodaca automobila, vec i da obnovi prozvodnju autokomponenata. To je sve naša nova ekonomska perspektiva"., smatra šef države.
Govoreci o ulaganjima Italije u srpsku privredu, Tadic je podsetio da je bilo potrebno pet godina da se "Fijat" i "Beneton" dovedu u zemlju, ali i ukazao da je nedavno razgovarao sa predsednikom borda direktora kompanije Danieli Đanpjetrom Benedetijem o mogucnosti da ta kompanija izgradi fabriku specijalnih celicnih proizvoda. Tadic je naglasio da ocekuje da ce procesi odlucivanja sada ici brže, pošto je Srbija postala kandidat za clana EU.

ISKUSTVA IRSKE POUCNA ZA SRBIJU

BEOGRAD, 7. marta 2012. (Tanjug) Srbija na svom putu ka EU može mnogo da nauci iz iskustva Irske, a jedna od glavnih pouka jeste znacaj mirovnog procesa i razgovora, ocenili su danas šef delegacije EU Vensan Dežer i ambasador Irske u Beogradu Carls Šijan.
"Nije lako povuci paralele izmedu problema Severne Irske i pitanja Kosova, ali se iz severnoirskog mirovnog procesa mogu izvuci neke pouke, a jedna od njih je znacaj razgovora dveju strana", izjavio je Šijan, odgovarajuci na pitanje novinara na debati na kojoj je predstavljeno iskustvo Irske u svetlu priprema Srbije za clanstvo u EU. "Jasno je da je mirovni proces važan", naglasio je irski ambasador.
Prema Šijanovim recima, u slucaju Severne Irske razgovori su se odvijali na relaciji DablinLondon, ali je bilo važno staviti problem u medunarodni kontekst, a EU je pružila mirovnom programu i politicku i konkretnu, finansijsku podršku.
Napominjuci da kod sukobljenih strana uvek postoji veliki problem nedostatak poverenja jer od nivoa poverenja zavisi i uspeh razgovora, Šijan je istakao da je važno videti da suprotna strana ispunjava obecanja, jer niz obostrano ispunjenih obecanja vodi ka uspostavljanju poverenja.
Irski ambasador podsetio je da je Džon Hjum, dobitnik Nobelove nagrade za mir, smatrao da je rešenje za Severnu Irsku moguce naci samo u evropskom kontekstu, pošto ce granice tako izgubiti na znacaju. S tim se, u okviru debate, složio i Dežer, koji je ocenio da je važna lekcija mirovnog procesa to što ulaskom u Uniju granice postaju manje važne i izrazio nadu da ce dijalog Beograda i Prištine rezultirati uspehom, kao što je to bio slucaj sa Irskom.
On je, medu pitanjima koja, prema njegovom mišljenju, mogu biti poucna za Srbiju na putu ka EU naveo i ekonomski razvoj, podsetivši da je Irska pre skoro 40 godina, kada je postala clanica EU, bila medu najsiromašnijim zemljama Unije, dok je sada medu najbogatijim.
Šijan je, nabrajajuci prednosti koje je Irska, koja ima manje od pet miliona stanovnika, dobila ulaskom u EU, naveo pristup tržištu koje sada ima 490 miliona ljudi, spoljnu trgovinu, direktne strane investicije i slobodu kretanja.
Dežer je podsetio da je Irska vekovima bila zemlja emigranata, a da je sada zemlja u koju se slivaju imigranti iz svih delova sveta.
On je rekao i da je glas Irske u evropskim institucijama važan i da je ta zemlja vec nekoliko puta bila na najvišim funkcijama EU.
Irski ambasador je cestitao Srbiji dobijanje statusa kandidata za EU i rekao da je njegova zemlja spremna da ponudi Beogradu svoja iskustva u procesu evrointegracija.

SRBIJA - EKONOMIJA

TADIC: NOVE ITALIJANSKE INVESTICIJE I ŠANSA AGRARU

SVILAJNAC, 7. marta 2012. (Tanjug) Predsednik Tadic najavio je danas nove velike italijanske investicije u Srbiji, osnivanje razvojne banke za pomoc malim i srednjim preduzecima i novu šansu agraru.
Tadic je popodne posetio gazdinstvo Dragana Todorovica u selu Dublje, nadomak Svilajnca i razgovarao sa domacinima o tome kako država može da pomogne gazdinstva poput ovog da dalje razviju posao i što je lakše moguce prebrode ekonomsku krizu.
U razgovoru sa novinarima najavio je da ce u skorijoj buducnosti biti formirana Razvojna banka kako bi se pomoglo malim i srednjim preduzecima, da ce se raditi na povezivanju malih srpskih privrednika sa evropskim i da ce biti dovedena još dva tri velika investitora iz Italije.
"Razgovaramo sa velikim italijanskim investitorima. I ja se nadam da bismo u roku od mesecdva mogli imati još nekoliko velikih investicija, baš kao što je Fijat. Ne mogu da garantujem ali radimo na tome da to ostvarimo sa preko milijardu evra izvoza nakon tih investicija", rekao je Tadic.
On je, odgovarajuci na pitanje Tanjuga o planu državne akcije za pomoc malim privrednicima, dodao da je pravi model " velike kompanije, ali i mala preduzeca i konkretna pomoc našim ljudima".
Kako je dodao, Razvoja banka je pretpostavka jedne takve akcije i , iako neki kritikuju tu ideju, on smatra da premijer Mirko Cvetkovic ima dobar pristup rešavanju tog problema.
"Sa svoje strane mogu da doprinesem tako što vodim male preduzetnike u svet", rekao je Tadic, dodavši da želi da bude taj most i da dobro može da obavi taj posao.
Bez odlaska u svet ne možete obezbediti malim privrednicima novi kvalitet proizvodnje, dodao je predsednik Srbije. "Razgovarao sam sa predsednikom italijanske regije Frulije Venecije Đulije. Italija, posebno njene severne regije, su šampioni malih i srednjih preduzeca i želeo bih da nekoliko stotina naših privrednika tamo pronade svoje partnere", porucio je Tadic.
On je podsetio da u Srbiju dolazi italijanski premijer Mario Monti, na celu velike italijanske delegacije, i da to pokazuje kako status kandidata za clanstvo u EU daje odmah svoje efekte.
"Odmah imamo sastanak sa predstavnicma jedne od najvecih evropskih ekonomija, koja je uz to nama veoma komplementarna", dodao je Tadic.
On je istakao da je potrebno animirati ljude u svim oblastima da pokrecu posao i pronadu adekvatan prozivod kojim bi Srbija mogla da se nametne.
U tom kontekstu Tadic je naveo primer nemackog preduzetnika koji ima 15 zaposlenih a svetski je lider u proizvodnji sveca i kandila, pokrivajuci 90 odsto svetskog tržišta.
"Niko u Srbiji se nije setio da pravi kandila. Pogledajte šta je covek uradio pronašao je proizvod. Bez proizvoda nema države, nema rasta. Taj proizvod može biti bilo šta od viskotehnološkog proizvoda kao što je auto do kandila, ali i mleka, paradza sve za cim postoji potražnja u svetu", naglasio je Tadic.
Kad je rec o poljoprivredi, on je ukazao da je ta oblast šansa Srbije, da Srbija u toj oblasti ima veliki potencijal i da se u buducnosti više ne smeju propuštati šanse.
Nakon što je obišao gazdinstvo Todorovica, Tadic je rekao da je u prošlosti bilo grešaka, ali i dobrih poteza u poljoprivredi, ali da u buducnosti ne smeju da se propuštaju šanse.
"Bilo je grešaka. Mi ih sada sagledavamo i pokušavamo da ih izbegnemo u budcnosti. I verujem da to možemo da uradimo i u tom smislu poljoprivreda je šansa. Na nju išao teret socijalne politike u ranijim godinama. Bilo je i jako dobrih poteza, ali nismo iskoristili sve šanse. Suština je u tome da u buducnosti ne smemo da ispuštamo šanse ", rekao je Tadic.
Navodeci da je Srbija ostvarila veliki pomak u povecanju izvoza od preko milijardu i 300.000 evra, on je ukazao da to pokazuje da su "mogucnosti nedostignute".
"Ako uporedimo Srbiju sa nekim drugim slicnim zemljama, nama je nebo granica, samo se radi o tome da li cemo to iskoristiti ", dodao je predsednik Srbije.
U tom kontekstu, on je posebno naglasio da se sredstva kojima država raspolaže moraju usmeravati dobrim delom u izgradnju kanala i sistema za navodnjavanje.
Tadic je naveo da je cuo podatak da se sredstva uložena u navodnjavanje vracaju u roku od dve godine, što je izuzetno, a treba investirati tamo gde postoji brz povrat sredstava, kako bi se povecao efekat pozitivnog dejstva, povecao BDP i stvarali novi proizvodi za izvoz.
Tadic je takode rekao da parametar za subvencije u poljoprivredi ne treba da bude površina obradivog zemljišta, vec prinos sa tog zemljišta.
"U prošlosti smo mnogo gubili zbog tradicionalnog pristupa poljoprivredi i to je smanjivalo ukupnu dobit. Svih ovih godina neprimenjivanje novih mera u navodnjavanju u stvari je bio odliv novca. Sada pocinjemo da primenjujemo nova znanja i nove tehnologije", rekao jeTadic.
Mora se, dodao je Tadic, raditi na podizanju proizvodnje u stocasrtvu, ali i u ratarstvu i povrtarstvu, jer jedno bez drugog ne može, a šanse su velike širom Srbije.
To obezbeduje i nova radna mesta, ukazao je Tadic, a u trenutku kada se svaka zemlja bori za nova radna mesta prosto je "greh ne iskoristiti mogucnosti".
On je, takode, rekao da uspešni poljoprivrednici, kao i drugi, mali ili srednji preduzetnici, treba da animiraju svoje sugradane, kako bi i oni poceli sa proizvodnjom, a drugima, koji nisu tako uspešni u pokretanju posla i koji se boje da preuzmu rizik Tadic je porucio:
"Moj apel svima je da razmisle o svojim uspešnim komšijama kako bi i oni poboljšali kvalitet života svojih porodica. Ne postoji svemoguca država, ali može da pomogne ljudima da krenu", porucio je Tadic i dodao da ce u tome posebnu ulogu imati Razvojna banka.
On se složio da treba razmisliti o ponovnom uspostavljanju poljoprivrednih zadruga, kako to sugerišu poljoprivrednici. Porodica Todorovic poseduje 21 grlo krupne stoke, a nedavno su, uz pomoc države, kupili pet junica iz Nemacke. Želja im je da u perspektivi izgrade modernu štalu i nadaju se da ce im država pomoci da ostvare taj cilj.

SERIJSKA PROIZVODNJA FIJATA "500 L" U MAJU

KRAGUJEVAC, 7. marta 2012. (Tanjug) Serijska proizvodnja fijatovog automobila "500 L" pocece u maju u pogonima fabrike Fijat automobili Srbija u Kragujevcu, rekao je danas generalni direktor te kompanije Antonio Cezare Ferara.
"U fabrici se svi radovi odvijaju po planu i serijska proizvodnja pocece, kako smo i najavljivali, u maju ove godine", rekao je Ferara.
Naglašavajuci da se automobil fijat "500 L", koji je juce svecano predstavljen na sajmu automobila u Ženevi, sastoji od oko 5.000 delova, Ferara je podsetio da u krugu fabrike pogone gradi tri dobavljaca, a još cetiri u parku dobavljaca, kao i da ce se broj kooperanata koji ce proizvoditi delove u Kragujevcu povecati.
"Dobavljaci koji su vec izgradili pogone proizvodice branike, tockove, sedišta, instrument table", rekao je Ferara i dodao da ce uskoro pogone podici i dobavljaci koji ce proizvoditi kablove za vozilo.
Ferara je u izjavi novinarima, pošto je prethodno sa gradonacelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovicem obišao radove na izgradnji saobracajnica koje tu fabriku povezuju sa proizvodnim halama glavnih fijatovih dobavljaca, rekao da je za funkcionisanje fabrike najbitnije izgraditi ulaz u Kragujevac iz pravca autoputa. "Nadam se da ce radovi na izgradnji saobracajnica u blizini fabrike, koje sam danas prvi put obišao, biti završeni do 15. aprila kako je obecano", rekao je Ferara.
Gradonacelnik Stevanovic obecao je da ce radovi na izgradnji tih saobracajnica biti završeni u roku i precizirao da je rec o blizu tri kilometra saobracajnica i tri mosta koji ce povezavati fabriku automobila sa parkom dobavljaca.
"Vrednost tih radova je blizu tri miliona evra i finansira ih Vlada Srbije koja je i izabrala izvodace radova", rekao je Stevanovic.

KiM

STEFANOVIĆ: SRBI IMAJU PRAVO NA SRPSKA DOKUMENTA I TABLICE

BEOGRAD, 7. marta 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je večeras da preregistracija vozila na "KS" i "RSK" tablice i korisćenje kosovskih dokumenata nije deo briselskih dogovora i da Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice. Povodom letaka koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, Stefanović je kazao da taj letak apsolutno nema veze sa stavom EU i da su takve mere apsolutno jednostrane i neprihvatljive i nisu deo bilo kakvih briselskih dogovora.
On je rekao da o lecima koji su kasnije povučeni među evropskim zvaničnicima na Kosovu više nema govora i da ono što je u njima najavljivano pokazuje da je to bio jedan pokušaj da se ide u korak sa zahtevima Prištine. "To apsolutno nema veze sa briselskim dogovorima a s druge strane pokazuje da ćemo mi kao država i vlada morati uskoro da pronađemo neko treće rešenje koje će omogućiti normalno funkcionisanje naših građana korišćenjem svojih dokumenata i tablica s obzirom da Srbija nema nameru niti će to učiniti da se na bilo koji način pomeri sa Kosova", kazao je Stefanović.
Upitan koje je to treće rešenje, Stefanović je kazao da se nada da će Vlada Srbije u narednim danima naći rešenje jer je krajnji momenat da prestanu zloupotrebe jednostranim potezima i provokacijama Prištine koje vodi daljem ugrožavanju srpskog stanovništva u pokrajini.
"U narednim danima ćemo sigurno izaći sa adekvatnom inicijativom koja će, siguran sam, rešiti ovaj problem", kazao je Stefanović i dodao da nije na njemu da otkriva te detalje nego da to treba da uradi Vlada Srbije. "Pronalazimo rešenja koja zaobilaze prepreke koje uporno jednostrano i na jedan brutalan način postavlja vlada Hašima Tačija pred Srbe na Kosovu i Metohiji", kazao je Stefanović.
Povodom poziva predstavnika Srba sa Kosova da Stefanović ponovo objasni i obrazloži suštinu sporazuma o slobodi kretanja i iznese je u javnost, Stefanović je izrazio spremnost da se sastane sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.
"Mi smo njima nekoliko puta objasnili sve detalje vezano za svaki od sporazuma i spremni smo da to učinimo u svakom momentu u budućnosti kada god to oni smatraju za potrebno", kazao je Stefanović i naveo da je krajnje je vreme da se prekine sa praksom pozivanja preko medija.
Dodao je da to pokazuje nepoverenje koje vlada među predstavnicima Srba sa severa Kosova prema potezima Vlade Srbije koje je motivisano isključivo njihovim stranačkim interesom i nadolazećim parlamentarnim izborima. "Spreman sam da se sa njima sastanem kao i do sada, kao što sam spreman apsolutno da oni budu deo pregovaračkog procesa što su oni do sada nekoliko puta odbili", naveo je.

ČELNICI SEVERA KOSOVA: STEFANOVIĆ DA OBJASNI SPORAZUM

ZVEČAN, 7. marta 2012. (Beta) Čelnici opština sa severa Kosova optužili su danas predstavnike međunarodne zajednice u pokrajini da jednostranim potezima pomažu uspostavljanje kosovskih institucija na severu Kosova. Povodom letka Euleksa kojim se građani koji voze automobile obaveštavaju da će od 1. juna biti morati da imaju "KS" ili "RKS" tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu, predstavnici opština sa severa Kosova pozvali su šefa pregovarackcog tima Beograda Borislava Stefanovića da ponovo objasni i obrazloži suštinu sporazuma o slobodi kretanja i iznese je u javnost.
Čelnici opština sa severa Kosova su pozvali građane da ne koriste prelaze Jarinje i Brnjak dok su tamo albanski carinici i pogranični policajci i najavili da neće biti saradnje sa Euleksom sve dok se ta misija, kako su naveli, ne vrati u okvire svog mandata.
Predsednik opštine Zubin Potok Slavisa Ristić rekao je da leci koje Euleks deli građanima na prelazu Jarinje "ostavlja duboku sumnju na tumačenje" sporazuma o slobodi kretanja koje je preneo Borislav Stefanović. On nam je rekao da stanovnici na severu Kosova i Metohije neće morati da menjaju lična dokumenta, državljanstvo, registarske tablice", rekao je Ristić.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predstavnicima Kfora, Unmika i OEBSa preneli da neće dozvoliti da se građanima oduzimaju dokumenta i tablice koje izdaje MUP Srbije i da im se nameću dokumenta Kosova.
On je podsetio na reči Borislava Stefanovića da se sporazum ne odnosi na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje i da će građani moći da koriste dokumenta koja izdaje ministarstva Srbije.
Pantić je kazao da Euleks nije statusno neutralan i da sa tom misijom neće biti saradnje dok se ne vrati u okvire mandata koji im je dodeljen.
Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je za Srbe zabrinjavajuće i neprihvatljivo da se oduzimaju srpska i nameću albanska dokumenta.
"Mi ne želimo da budemo Kosovari, mi smo Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Milović.
Načelnik kosovskomitovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da se situacija na severu Kosova pogoršava i naveo da Srbi sa severa Kosova nisu iznenađeni lecima koje je Euleks delio na prelazima Jarinje i Brnjak jer su pripadnici Euleksa od svog dolaska "na strani Prištine".
Zamenik predsednika opštine Leposavić Radoš Mihajlović je rekao da je Srbima koji rade u bazi Kfora u Leposaviću traženo da imaju dokumenta Kosova ako žele da nastave da rade u bazi.
"Pošto su Srbi to odbili otpušteni su sa posla i umesto njih su došli Albanci", rekao je. Sastanku u Zvečanu nisu prisustvovali predstavnici Euleksa koji su na zahtev čelnika opština sa severa Kosva otišli.

IVANOVIĆ: INSTITUCIJE NE ZAVISE OD ODRŽAVANJA IZBORA

BEOGRAD, 7. marta 2012. (Beta) Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da srpske institucije u pokrajini ne bi prestale da postoje ni ako izbori na Kosovu ne budu održani. Ocenjujući da su izbori važni za sve Srbe na Kosovu bez obzira da li žive južno ili severno od Ibra, Ivanović je za agenciju Beta rekao da njihovo raspisivanje i održavanje mora biti u skladu za Ustavom i Rezolucijom 1244, te da je Srbiji praktično potrebna pomoć međunarodnih misija da bi izbori mogli biti tehnički sprovedeni.
"Kakva god da bude odluka to neće značiti slabljenje srpskih institucija na terenu već će vlada komunicirati sa tim institucijama bez obzira da li su njihovi čelnici izabrani ili imenovani", kazao je Ivanović.
Ivanović je podsetio da po isteku mandata opštine ne prestaju da postoje, jer je vlada u mogućnosti da forimira opštinska veća.
Državni sekretar je ukazao da održavanje izbora dodatno komplikuje što će parlamentarni i lokalni izbori biti održani istovremeno.
Ivanović je podsetio da je Srbija od 1999. godine, uz manje ili više prećutnu saglasnost međunarodnih misija, održala sve prlamentarne i predsedničke izbore.
"Ali lokalne nismo do 2008. godine, to su elementi koji ukazuju da će i naše tehničke mogućnosti biti faktor koji će uticati na održavanje izbora", kazao je Ivanović i dodao da smatra će ipak odluka o održavanju izbora biti politička.
Ivanović je podsetio da odžavanje izbora zavisi i od stanja na terenu, ustava, rezolucije Saveta bezbednosti i međunarodnih misija.
Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče da će lokalni izbori biti raspisani u svim sredinama u kojima je odbornicima istekao četvorogodišnji mandat, bez obzira da li su one na jugu ili severu pokrajine.
Ona je to izjavila juče nakon sastanka sa čelnicima skupština opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan kome nije prisustvovao predsednik SO Kosovska Mitorivica.
Predsednik SO Zubin Potok Stevan Božović izjavio je juče da im je ĐukićDejanović "dala duboko uveravanje da će i lokalni i parlamentarni izbori biti raspisani na teritoriji cele Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju". On je rekao i da lokalni izbori neće biti raspisani "u opštinama koje su još u mandatu", kao što su Leposavić i Kosovska Mitrovica.

DE MARNJAK: LECI OBJAŠNJAVAJU DETALJE DOGOVORA

PRIŠTINA, 7. marta 2012. (Tanjug) Šef Euleksa Gzavije de Marnjak izjavio je sinoc u Prištini da su leci koji su deljeni na severu Kosova informacija gradanima o onome šta je dogovoreno izmedu Beograda i Prištine. Na konferenciji za novinare, odgovarajuci na pitanje o lecima koji su deljeni na severu Kosova u vezi registarskih tablica za vozila, De Marnjak je rekao da je trebalo da ti leci informišu gradane o detaljima dogovora Beograda i Prištine koji se odnose na tehnicka pitanja.
Na prelazima na severu Kosova neki gradani dobili su juce od službenika Euleksa letak u kojem piše da do 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice.
Portparol Euleksa Irina Gudeljevic rekla je ranije juce Tanjugu da je ta misija privremeno povukla letke kako bi se razjasnio tekst koji je u njima i bio poboljšan nacin na koji ce letak biti predstavljen.

VORLIK: IZABRANI NA KOSOVU NEĆE IMATI NIKAKVU VLAST

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Lokalni izbori koje su na Kosovu organizovale srpske vlasti dovešće do izbora predstavnika koji neće imati nikakvu vlast u okviru kosovskih institucija, izjavila je ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik.
"SAD nastavljaju da podržavaju suverenitet i vlast Kosova na celoj teritoriji. Lokalni izbori koje su organizovale srpske vlasti po srpskom zakonu dovešće do izbora predstavnika koji neće imati nikakvu vlast u okviru kosovskih institucija i zakona", rekla je Meri Vorlik u intervjuu za današnje izdanje "Večernjih novosti". Ona je podsetila da je, kada je Srbija 2008. godine sprovela glasanje na Kosovu, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN izjavio da su ti izbori i njihov rezultat, kao i formirane srpske opštinske institucije "bez legitimiteta".
Komentarišući predlog predsednika Srbije Borisa Tadića o planu u četiri tačke, Vorlikova je kazala da je za SAD pitanje statusa Kosova "završeno", kao i da su SAD shvatile da Tadić još razrađuje ideje o Planu, te da Vašington o tome još nije zauzeo stav.
Na pitanje kada bi Srbija mogla da dobije datum za pocetak pregovora i šta ce biti najveća prepreka na tom putu, ambasadorka SAD je naglasila važnost napretka u reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije, ali i konkretnih pomaka u dijalogu sa Prištinom.
Odgovrajući na pitanje da li će biti novih uslova u vezi sa Kosovom, Vorlikova je rekla da je među zadacima koje je Evropska komisija Srbiji postavila i nastavak i napredak u dijalogu sa Prištinom, dogovor o energetici i telekomunikacijama.
"Zemlje EU će odlučiti koje dodatne pomake očekuju u oblastima kao što su paralelne institucije na severu. To će biti pitanja koja EU treba da razreši", rekla je ona.
Ona je kazala da je važno nastaviti proces dijaloga sa Prištinom "bez obzira na predstojeće izbore u Srbiji". Prema njenim rečima, "očekuje se i progres u implementaciji već postignutih sporazuma i spremnost obe strane da obnove dijalog što je pre moguće".
"Treba raditi naporno i brzo ako Srbija želi da dostigne datum do kraja godine", naglasila je Meri Vorlik. Ona je ocenila da je pitanje priznavanja Kosova u ovom trenutku "mnogo manje važno" od pitanja boljeg života ljudi u regionu.
Na pitanje da li će SAD nastaviti da insistiraju da se Srbija povuče iz institucija na severu Kosova, Vorlikova je kazala da je sever Kosova "deo Kosova", i da Srbi južno od Ibra već koriste prednost zaštite kosovskog ustava da razviju svoje zajednice i obezbede radna mesta.
"Niko od njih nije tražio da se odreknu identiteta ili dvojnog državljanstva", rekla je Meri Vorlik.

HABER: EULEKS ĆE POSLE REVIZIJE BITI JAČI I EFIKASNIJI

PRIŠTINA, 7. marta 2012. (Beta) Komandant civilnih operacija EU Hansjorg Haber rekao je u Prištini da će Euleks posle rekonfiguracije biti "jača, pouzdanija i efikasnija" misija, saopštio je danas Euleks.
"Euleks je obavio veliki posao. Ali, promena okolnosti podrazumeva i promenu prioriteta. Kosovske institucije su ostvarile veliki napredak u nekim oblastima vladavine prava, te misija Euleksa mora ići u tom pravcu. Euleks će preusmeriti svoje prioritete, rekonfigurisaće se i postati jači, pouzdaniji i efikasniji", rekao je Haber. On je tokom posete Kosovu, gde se obratio osoblju Euleksa, takođe izvestio kosovske vlasti o detaljima revizije, za koju se očekuje da će uskoro biti završena.
Rekonfiguracija podrazumeva smanjenje kako međunarodnog, tako i lokalnog osoblja, posebno u oblasti policije i carine, dok će rad biti koncentrisan na pravosudnu oblast, posebno na izvršni mandat Euleksa, navodi se u saospštenju i dodaje da se očekuje da će se dodatni resursi dodeliti severu Kosova.
Prema proceni Habera broj stranog osoblja Euleksa biće smanjen za trećinu. Euleks trenutno ima 1.350 pripadnika međunarodnog i 1.150 lokalnog osoblja.
Šef Euleksa Gzavije de Marnak zahvalio je Haberu na podršci misiji i pohvalio je lokalne organe vlasti za njihov rad.
"Kosovske institucije su ostvarile stvarni napredak. Ovakva nova realnost se mora priznati. Ali, izazovi i dalje postoje, posebno u pravosuđu. Udvostručićemo svoje napore u ovoj oblasti i bićemo bolje opremljeni da se suočimo sa tim izazovima", poručio je De Marnak.
Specijalni predstavnik i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar je naveo da je u toku "nekoliko paralelnih procesa u odnosima između Kosova i EU" na koje će ove godine biti stavljen akcenat.
"Od vizne liberalizacije do studije izvodivosti, i Euleks će igrati ključnu ulogu u ovim procesima", poručio je Žbogar. U saopštenju se navodi da će do promena u policijskopravnoj misiji EU na Kosovu doći posle 14. juna 2012. kada se očekuje početak njenog novog mandata.

TAČI PREDVIĐA BRZO OKONČANJE NADGLEDANE NEZAVISNOSTI

PRIŠTINA, 7. marta 2012. (Beta) Vlada Kosova je ubeđena da će proces nadgledane nezavisnosti biti okončan tokom ove godine, bez obzira na probleme na severu, izjavio je danas kosovski premijer Hašim Tači. Tači je na današnjoj sednici vlade, pozvao sve institucije da se angažuju na ispunjavanju plana kako bi već u septembru proces nadgledane nezavisnosti Kosova mogao biti završen.
Prema njegovim rečima, do kraja juna treba ispuniti sve obaveze koje za kosovske institucije proizlaze iz Ahtisarijevog plana, da bi do sredine septembra mogao biti okončan proces nadgledanja kosovske nezavisnosti.
Ako obaveze budu ispunjene onda će, prema Tačijevim rečima, do okončanja nadgledane nezavisnosti doći sredinom septembra.
Kosovski premijer je kazao da je posebna radna grupa okončala posao oko priprema amandmana na Ustav Kosova koji se tiče završetka procesa nadgledane nezavisnosti.
Nakon sednice vlade, potpresednik Kuči je, komentarišuci najave da Srbija može organizovati izbore na Kosovu, rekao da Srbija treba da se ponaša evropski i da ne povređuje suverenitet suseda.