Daily Survey

Beograd, 08. Maj 2012.

SRBIJA

RIK: OBRAĐENO 97,69% TADIC 25,33%, NIKOLIC 24,99%

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Tanjug) Republicka izborna komisija saopštila je privremene rezultate na osnovu 97,69 odsto obradenih birackih mesta za predsednika Srbije, po kojima je kandidat liste "Izbor za bolji život Boris Tadic" osvojio 25,33 odsto glasova, a kandidat liste "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolic 24,99 odsto. Trecu poziciju u trci za predsednika Srbije zauzeo je kandidat koalicije SPSPUPSJS Ivica Dacic sa 14,24 odsto glasova. Na izborima za predsednika bilo je 4,47 odsto nevažecih listica.
Kandidat DS Sa Vojislav Koštunica osvojio je 7,44 odsto glasova, nešto slabiji rezultat sa 6,56 odsto ostvario je kandidat URSa Zoran Stankovic, a kandidat "Preokreta" Cedomir Jovanovic osvojio je 5,03 odsto glasova. Kandidat SRS za predsednika Jadranka Šešelj osvojila je 3,78 odsto glasova biraca, kandidat grupe gradana "Dveri" Vladan Glišic 2,77 odsto.
Za kandidata Grupe gradana Pokret radnika i seljaka Zorana Dragišica glasalo je 1,53 odsto biraca, dok je za kandidata grupe gradana Muamera Zukorlica glasalo 1,41 odsto biraca.
Za kandidata Saveza vojvodanskih Madara Ištvana Pastora glasalo je 1,65 odsto biraca. Manje od jedan odsto osvojenih glasova ima kandidat Socijaldemokratskog saveza Danica Grujicic 0,79 odsto.
RIK je saopštila privremene rezultate za poslanike Skupštine Srbije na osnovu 97,51 odsto birackih mesta po kojima je najbolji rezultat ostvarila je lista "Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolic", koja je osvojila 24,01 glasova, odnosno 73 mandata u skupštini Srbiji.
Lista "Izbor za bolji život Boris Tadic" osvojila je 22,07 glasova, odnosno 67 mandata. Treca po snazi je koalicija Ivica DacicSPSPUPSJS, sa osvojenih 14,54 odsto glasova, odnosno 44 mandata.
Zatim slede lista DS SVojislav Koštunica koja je osvojila sedam odsto, odnosno 21 mandat, "URS Mladan Dinkic" sa 5,51 odsto glasova, odnosno 16 mandata, dok je za "Preokret Cedomir Jovanovic" glasalo 6,53 odsto, što je 20 osvojenih mandata, a za "SRS Vojislav Šešelj" 4,61 odsto, što nije bilo dovoljno za ulazak u parlament. Lista "Dveri za život Srbije" dobila je 4,34 odsto glasova, Pokret radnika i seljaka 1,46 odsto, Savez vojvodanskih MadaraIštvan Pastor 1,77 odsto glasova, što je pet osvojenih mandata.
Manje od jednog procenta glasova osvojili su Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,72 odsto, što im je donelo dva poslanicka mandata, lista "Sve zajedno" 0,64 odsto, što je jedan osvojeni mandat, Komunisticka partija "Josip Broz" 0,74, koalicija Albanaca Preševske doline 0,30 odsto, a Socijaldemoktratski savez "Nebojša Lekovic" 0,43 odsto, saopštio je RIK.
Lista "Nijedan od ponudenih odgovora" osvojila je 0,59 odsto, Reformisticka stranka "Milan Višnjic" 0,22 odsto glasova, a najmanji broj glasova dobila je Crnogorska partija "Nenad Stevovic" 0,10 odsto glasova. U roku od 96 sati od zakljucenja izbora, RIK ce saopštiti konacne rezultate.

OEBS: IZBORI REGULARNI, PROTEKLI U MIRNOJ ATMOSFERI

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Beta) Opšti izbori u Srbiji bili su regularni i protekli su u mirnoj atmosferi, ali nedostatak kritičkog i analitičkog izveštavanja medija nije pomogao biračima u izboru, ocenio je danas OEBS. "Juče su Srbija, njen narod i srpska politčka elita učinili napredak ka zreloj demokratiji", rekao je specijalni koordinator koji predvodi organičenu posmatračku misiju OEBSa i šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBSa Mateo Mekači.
Mekači je naveo da su u izbronoj kampanji dominirala ekonomska pitanja, borba protiv korupcije i nezaposlenosti, a da je Kosovo bilo tema kampanje u manjoj meri.
"Potrebno je još unaprediti biračke spiskove i Srbija bi trebalo da ekonomski ojača. Dogodila se pozitivna promena u poređenju sa prethodnim izborima održanim 2008. godine, kada je bilo oštrih konfrontacija", rekao je Mekači.
Šeg delegacije Parlamentarne skupstine Saveta Evrope ŽanŠarl Gardeto (JeanĆarles Gardetto) rekao je da je izborni proces unapređen poboljšanjem biračkog spiska i obavezom da žene čine trećinu poslanika, ali da bi ga trebalo još unaprediti.
Gardeto je istakao da bi, međutim, medijsko pokrivanje kandidata trebalo da bude uravnoteženo, i dodao da kandidatima na izborima nije omogućen jednak pristup u medijima, i ukazao na nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima.
"Čekamo izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije", rekao je Gardeto.
Šefica ograničene posmatračke misije OEBSa Korjen Jonker (Corien Jonker) istakla je da mediji, nažalost, zbog izostanka kritičkog i analitičkog izveštavanja nisu pomogli biračima u izboru, i dodala da je jedan od najvećih problema srpskih medija netransparentno vlasništvo.
Korjen Jonker je kao nedostatke izbornog procesa navela to što je Upravni sud izborne žalbe razmatrao iza zatvorenih vrata, pravdajući to potrebom da brzo donosi odluke, a ni Republička radiodifuzna agencija nije održavala javne sednice.
"Zainteresovane strane ne mogu da prisustvuju sednicama Upravnog suda niti da na sajtu suda vide odluke". rekla je Jonker. Jonker je navela da je unapređenje biračkog spiska doprinelo poboljšanju izbornog procesa i većoj transparentnosti.
Međunarodno praćenje izbora je zajednički poduhvat Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, Parlamentarne skupštine OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

SAD SPREMNE DA RADE SA BILO KOJOM VLADOM U SRBIJI

VAŠINGTON, 7. maja 2012. (Tanjug) Sjedinjene Americke Države su spremne da rade sa bilo kojom vladom koja bude izabrana u Srbiji, sa ciljem da se nastave dalje evroatlantske integracije, izjavio je portparol Stejt departmenta Mark Toner. Toner je sinoc na konferenciji za štampu cestitao gradanima Srbije što je izborni proces protekao bez ozbiljnih nepravilnosti, istakavši da ce, bez obzira koja partija bude došla na vlast, SAD sa njom saradivati na daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji.
Toner je kazao da ce se na predsednickim izborima ici u drugi krug, dok ce za novu vladu ocigledno biti potrebno izvesno vreme da se sastavi. Portparol Stejt departmenta je takode cestitao OEBSu na organizaciji izbora na Kosovu.

JOSIPOVIĆ ŽELI NASTAVAK POBOLJŠANJA ODNOSA SA SRBIJOM

ZAGREB, 7. maja 2012. (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas, komentarišući rezultate nedeljnih izbora u Srbiji, da želi da se nastavi poboljšanje bilateralnih odnosa i da se rše svi problemi sa susedima. "Oni (rezultati izbora) su bili višemanje očekivani, rasplet se tek očekuje", rekao je Josipović za Hrvatski radio.
Dodao je da, kao predsednik susedne zemlje, ne može da govori o detaljima, odnosno o eventualnim budućim koalicijama.
Upitan o skorašnjoj poseti predsednice Kosova Atifete Jahjage Zagrebu i o odnosima sa Srbijom, Josipović je odgovorio da Hrvatska "vodi politiku u kojoj činjenica da je priznala Kosovo ne umanjuje odnose sa Srbijom". "Za sada ta politika funkcioniše i nastavićemo je â?" spojiti dobre odnose s Kosovom s nastojanjem da poboljšamo odnose sa Srbijom", dodao je predsednik.

POTPISAN MEMORANDUMA O GRADNJI SOLARNOG PARKA OD 1.000 MW

BEOGRAD, 8. maja 2012. (Beta) Predstavnici Vlade Srbije i luksemburške kompanije Sekurum ekviti partners Jurop (Securum Equity Partners Europe) potpisali su danas u Beogradu memorandum o izgradnji solarnog parka snage 1.000 megavata, u koji će biti uloženo oko dve milijarde evra.
Memorandum su potpisali ministar životne sredine, rudarstva i prostoronog planiranja Srbije Oliver Dulić i članovi Upravnog odbora kompanije Sekjurum ekviti partners Jurop Alesio Kolusi i Ivan Matejak, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.
"U pitanju je najveći pojedinačni solarni park na svetu, snage 1.000 megavata, koji će se prostirati na 3.000 hektara na jugu Srbije i čija će izgradnja trajati tri do pet godiina", kazao je Dulić i dodao da će u gradnji učestvovati 2.500 do 3.000 ljudi.
Kada park bude završen, istakao je Dulić, omogućiće zapošlavanje od 500 do 600 visokokvalifikovanih i visokoobrazovanih ljudi, a u slučaju da se preseli proizvodnja solarnih panele EmIks grupe (MX) u Srbiju, radna mesta bi dobilo još 1.000 ljudi.

TRADICIJA JAVE U AMBASADI INDONEZIJE

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Tanjug) U ambasadi Indonezije u Beogradu danas je predstavljena kultura te zemlje na skupu Medunaronog kluba žena, koji cine supruge šefova diplomatskih misija u Srbiji.
Gosti okupljanja, ciji je domacin bila supruga indonežanskog ambasadora Ijah Samson, imali su retku priliku da vide ritual Tedak siten sa ostrva Java, kojim dete sa navršenih sedam meseci dobija blagoslov roditelja i porodice za "prve korake kroz život".
U pozdravnom govoru Ijah Sampson podsetila je na humanitarni rad Medunarodnog kluba žena i izrazila nadu da ce prikazani program omoguciti da se više sazna o etnickoj i kulturnoj raznolikosti Indonezije. Skupu je prisustvovala i supruga ministra spoljnih poslova Srbije Nataša Jeremic.
Indonezija, najveca država arhipelag u svetu koja se prostire na preko 13.000 ostrva sa više od 300 etnickih grupacija iskoro 240 miliona stanovnika, razvila je svoj identitet kroz multietnicku kulturu, etnicke raznolikosti i religijski pluralizam predstavljen kroz moto te zemlje "jedinstvo u razlicitosti".

SRBIJA – EU

EVROPA NIJE POTPUNA BEZ ZAPADNOG BALKANA

BEOGRAD, 8. maja 2012. (Tanjug) Najveci uspeh Evropske unije na spajanju istocne i zapadne Evrope bilo je rušenje Berlinskog zida, a taj posao nece biti okoncan sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne pristupe Uniji, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.
"Najvece dostignuce EU koje svi prepoznaju za 62 godine njenog postojanja su širenje demokratije i i ocuvanje mira na celom kontinentu, a rušenje Berlinskog zida je najveci uspeh Unije na povezivanju zapadne i istocne Evrope", rekao je Dežer u izjavi Tanjugu povodom predstojeceg obeležavanja Dana Evrope, 9. maja. "To još nije završen posao jer postoji oblast u Evropi, kao što je region zapadnog Balkana, koji nije njen deo. Neke zemlje regiona uskoro pristupaju EU, dok ce druge, nadam se, ostati na dobrom putu", rekao je Dežer.
Govoreci o takozvanoj Šumanovoj deklaraciji kojom su posleratne Francuska i Nemacka osnovale Evropsku zajednicu za ugalj i celik, Dežer je istakao da je taj dokument doveo do pomirenja dve zemlje što je, kako je ocenio, neophodno i zemljama Balkana. "Suština Šumanove deklaracije je pomirenje izmedu Francuske i Nemacke, a to je na kraju dovelo do stvaranja cvrstog projekta kakva je EU. Ista takva potreba postoji i medu zemljama zapadnog Balkana koje što hitnije treba da uspostave odnose medusobnog poverenja i solidarnosti", rekao je on.
"Živim ovde vec sedam godina i mnogo toga se promenilo za to vreme. Suocavanje sa prošlošcu nije bilo lako i jednostavno ni za naše clanice, pa to nije ni za Srbiju i njene susede, ali to je jedini put ako žele da se suoce sa izazovima modernog doba", dodao je Dežer.
Prema njegovim recima, proces proširenja EU sa nekadašnjih šest na trenutno 27 država clanica nije tekao uvek glatko i bez problema, a trenutna ekonomska kriza je jedan od najvecih izazova sa kojima se Unija suocava u svojoj istoriji. "EU je prolazila kroz razlicite krize, a danas smo suoceni sa teškom ekonomskom krizom koju možemo da prebrodimo jedino zajednickim radom na pokretanju privrednog rasta i smanjenju nezaposlenosti", naveo je Dežer i dodao da "nece biti lako, ali da se EU nalazi na dobrom putu".
On je istakao da Brisel mora u tom smislu da saraduje i sa drugim "velikim igracima", poput SAD i Kine, ali ne samo na rešavanju ekonomskih pitanja, vec svih izazova današnjice. "Neophodno je da verujemo u svoje vrednosti i sposobnost da možemo da budemo jak akter na medunarodnom planu", naglasio je. Dežer je najavio da ce nizom manifestacija od 8. do 20. maja, osim u Beogradu, i u Sremskoj Mitrovici, Loznici, Novom Sadu i Nišu biti obeležen Dan Evrope, kojim se slave 62. godine postojanja EU.
On je naveo da ce u Sremskoj Mitrovici biti otvorene mini Olimpijske igre za škole, dok ce u Beogradu od 14. do 18. maja biti organizovan Festival evropskog filma. "Ono na cemu je stavljen akcenat ove godine je kultura, a Srbija je, kao zemlja filma, oduvek bila deo evropskog kulturnog prostora", rekao je Dežer. Komentarišuci cinjenicu da se 9. maja obeležava i Dan pobede nad fašizmom, Dežer je istakao da je antifašisticka borba utkana u deo evropskog projekta koji se, kako je ukazao, temelji na vladavini prava i demokratskim vrednostima.
Za Dan Evrope 9. maj je izabran 1985. godine u znak secanja na 9. maj 1950. godine, kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman predložio nekadašnjim neprijateljima Francuskoj i Nemackoj da uspostave zajednicku organizaciju za upravljanje industrijom uglja i celika.

DEŽER: EU ĆE NASTAVITI PUTEM PROŠIRENJA

BEOGRAD, 8. maja 2012. (Beta) Poruka EU Srbiji i svima na Balkanu je da unija želi da nastavi putem proširenja, a Srbija je oduvek bila deo evropske kulture, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. "Sada je potrebno gledati u budućnost i želimo da se krećemo napred, kao i građani koji su to rekli na izborima u velikoj većini, jer će u parlamentu veliku većinu činiti stranke koje su za ulazak Srbije u EU, a one koje se tome protive su marginalizovane ili nisu ušle u parlament", rekao je Dežer novinarima u kafani "Ima dana" na skupu povodom 9. maja, Dana Evrope, koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.
Dežer je na pitanje da li je Srbija usvojila evropske standarde odgovorio da je jasno da su u poslednje tri, četiri godine učinjeni veoma važni koraci u oblasti evropskih integracija, kao što su ukidanje viza, jačanje trgovinskih veza i dobijanje statusa kandidata.
Ambasador EU u Srbiji je podsetio da je danas počela manifestacija "Evropska nedelja" koja će trajati 12 dana. "Srećni smo što slavimo 62. godišnjicu Šumanove deklaracije koja je bila temelj za Evropsku uniju, i tada su ujedinjenje Evrope počele Francuska i Nemačka, a danas EU ima 27 članica, dok će ih od sledeće godine biti 28, kada uđe i Hrvatska. Poruka EU Srbiji i svima na Balkanu je da EU želi da nastavi tim putem i zato i slavimo Evorpsku nedelju", rekao je Dežer.
Dežer je naveo da će u okviru manifestacije biti održan filmski festival, a u Sremskoj Mitrovici biće održane dečije olimpijske igre, pošto je 2012. godina Olimpijade.
"Imaćemo i programe posvećene starijim generacijama i diskusije o međugeneracijskoj solidarnosti i radu posle 60 ili 65 godine, jer su to važne teme, s obzirom da su naše zajednice sve starije i moramo da anticipiramo buduće probleme i sprovodimo strukturne reforme", rekao je Dežer.

KOSOVO I METOHIJA

BAN: TENZIJE OZBILJAN RIZIK PO STABILNOST KOSOVA

NJUJORK, 7. maja 2012. (Tanjug) Generalni sekretar UN Ban Kimun upozorio je da tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova, navodeci da su u porastu vandalizam, pretnje i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, i da bi prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima mogao biti skucen.
U novom izveštaju Ban Kimuna, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je u periodu od februara od maja 2012. godine povecan broj kriminalnih dela usmerenih protiv etnickih manjina na Kosovu, u odnosu na isti period lane. "Pretnje, krade, paljenja kuca, vandalizam, napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve su u porastu u odnosu na prošlu godinu", piše u izveštaju, koji ce Ban predstaviti Savetu bezbednosti UN 14. maja. Generalni sekretar UN upozorava da je u istom periodu smanjen broj povratnika na Kosovo, na koje se u poslednja tri meseca dobrovoljno vratilo samo 136 ljudi. Medu njima je 33 Srba, 10 Roma, 83 Aškalija, osam Bošnjaka i dva Albanca. To je za 48 odsto manje povratnika u odnosu na isti period 2011. godine, kada su se vratile 264 osobe.
Tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova i regiona, istice se u izveštaju i upozorava da i dalje postoji znacajan otpor kosovskih Ablanaca zakonskim merama kojima se štiti srpska kulturna i verska baština na Kosovu. Ban naglašava da i dalje postoji raskorak izmedu obaveza koje su kosovske vlasti po tom pitanju preuzele i njihove implementacije u praksi.
Generalni sekretar UN istice da se medunarodna zajednica nada da ce napredak na putu ka Evropskoj uniji i normalizacija odnosa izmedu Beograda i Prištine postepeno "skrajnuti" izvore tenzija.
Izveštaj šefa UN podeljen je ambasadorima država clanica Saveta bezbednosti pre održavanja srpskih izbora na Kosovu, koje je Ban opisao kao "inicijalnu kapislu" za niz nerešenih pitanja. Šef UN je ocenio da ce prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima biti skucen, što bi moglo rezultirati podizanjem tenzija. "Prostor za pregovore mogao bi biti skucen, posebno ukoliko se ne sacuva mir ili usled nesmotrenih reakcija javnosti na incidente i provokacije. Neopravdana hapšenja ili ratoborne izjave vode ka rastu tenzija i nasilju", naveo je Ban u svom izveštaju.

TACI: PROBLEM SEVERA REŠICEMO S GRAĐANIMA, BRISELOM I SAD

PRIŠTINA, 7. maja 2012. (Tanjug) Kosovski premijer Hašim Taci izjavio je danas da je došlo vreme da problem severa bude rešen i to u razgovorima s gradanima severa, a uz posredovanje Vašingtona i Brisela, ali bez ucešca Beograda. U intervjuu za prištinski dnevnik "Lajm" Taci je rekao da je za rešavanje problema severa neophodan širi politicki koncenzus na Kosovu, jer kako kaže, taj problem ne može niko sam rešiti. "Problem severa koji postoji vec trinaest godina konaco mora biti rešen, ali ne pregovorima sa Srbijom. Ovaj problem koji nije mogla da reši nijedna vlada treba rešiti sada, jednim širokim politickim koncenzusom, izmedu pozicije i opozicije", izjavio je kosovski premijer.
Po njegovim recima, o rešavanju problema na severu nece razgovarati sa Srbijom, vec sa gradanima Kosova koji žive na severu, uz posredovanje Vašingtona i Brisela. Taci je još kazao da nece biti nastavljeni pregovori sa Srbijom sve dok ne budu primenjeni prethodno postignuti sporazumi u Briselu.

BAN: SUŽEN PROSTOR ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

NJUJORK, BEOGRAD, 7. maja 2012. (Tanjug) Generalni sekretar UN Ban Kimun upozorio je, u novom izveštaju, na napetost i rizike koji prete da ugroze stabilnost Kosova i ocenio da ce prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima biti skucen.
Tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova i regiona, naveo je Ban u izveštaju koji ce Savet bezbednosti razmotriti 14. maja, prenosi RTS. "(Tenzije) su, kako se cini, proizvod raširenog mišljenja da se ne rešavaju kljucna pitanja u vezi sa osnovnim problemima konflikta", ocenio je Ban, dodajuci da medunarodna zajednica polaže nadu da ce napredak na putu ka Evropskoj uniji i normalizacija odnosa izmedu Beograda i Prištine postepeno "skrajnuti" izvore tenzija.
Izveštaj šefa UN podeljen je ambasadorima država clanica Saveta bezbednosti pre održavanja srpskih izbora na Kosovu, koje je Ban opisao kao "inicijalnu kapislu" za niz nerešenih pitanja. Generalni sekretar UN ocenio je da ce prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima biti skucen, što bi moglo rezultirati podizanjem tenzija. "Prostor za pregovore mogao bi biti skucen, posebno ukoliko se ne sacuva mir ili usled nesmotrenih reakcija javnosti na incidente i provokacije. Neopravdana hapšenja ili ratoborne izjave vode ka rastu tenzija i nasilju", naveo je Ban u izveštaju u koji je Internet portal RTS imao uvid. U dokumentu je navedeno da je ove godine povecan broj "kriminalnih dela usmerenih protiv manjinskih zajednica", ukljucujuci zastrašivanje, napade, krade, paljevine, vandalizam i oštecivanje objekata Srpske pravoslavne crkve. Takode, ukazano je i na vec postojan negativan trend u procesu povratka prognanih na Kosovo, uz napomenu da u Prištini "postoji otpor prema obezbedivanju srpskih kulturnih i verskih objekata na Kosovu".
Prema podacima UNHCRa, na Kosovo se u prva tri meseca ove godine vratilo ukupno 136 osoba 33 Srba, 10 Roma, 83 Aškalija, osam Bošnjaka i dva kosovska Albanca. U odnosu na prva tri meseca 2011. godine, to je 48 ljudi manje.

TAHIRI: KOSOVO NEMA FAVORITE NA SRPSKIM IZBORIMA

ČAGLAVICA, 8. maja 2012. (Beta) Savetnik predsednice Kosova Ramuš Tahiri rekao je da je Kosovu nije važno ko će formirati novu vladu u Srbiji.
"Izbori za parlamentarne i predsedničke izbore Republike Srbije, za građane Kosova koji imaju dvojno državljanstvo prošli su dobro. OEBS je to dobro organizovao, građani su se odazvali, iskoristili svoje pravo i učestvovali u odabiru svojih predstavnika", rekao je Tahiri za Radio KiM iz Čaglavice.
Prema njegovim rečima, Priština nema favorite u Beogradu i prema izborima u Srbiji odnosi se kao prema izborima u bilo kojoj susednoj državi.
"Za Prištinu su to izbori, kao i izbori bilo koje druge susedne zemlje. Od građana Republike Srbije zavisi koga će izabrati, važno je da to budu legitimni i legalni predstavnici. Mi ćemo nastaviti razgovore u Briselu, bez obzira ko će biti na vlasti. Važno je da se postignuti dogovori sprovode i da to bude za dobrobit građana i Kosova i Srbije", rekao je Tahiri.