Daily Survey

Beograd, 8. Avgust 2012.

SRBIJA

DODIK: ODNOSI SRBIJE I RS U NAJBOLJEM MOGUĆEM STANJU

BEOGRAD, 8. avgusta (Tanjug) - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da su odnosi Bograda i Banjaluke "u najboljem mogućem stanju" i izrazio očekivanje da će odnosi sa novim predsednikom Srbije doprineti jačanju specijalnih paralelnih veza.
"Mislim da će naša saradnja biti dobra i da ćemo u periodu ispred nas napraviti značajne pomake u integraciji u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu", rekao je Dodik novinarima posle prvog zvaničnog susreta sa predsednikom Nikolićem.
Dodik je istakao da poštuje činjenicu da je Nikolić legitimno izabrani predsednik Srbije, i izrazio očekivanje da će zajedno moći da kreiraju i usaglase neke stavove u vezi sa političkim statusom srpskog naroda na Kosovu i u BiH.
Podsetivši da je politika Beograda i Banjaluke po pitanju Kosova gotovo identična, Dodik je istakao da će RS, koristeći procedure koje su joj na raspolaganju, i nadalje sprečavati priznavanje nezavisnosti Kosova.
"Smatramo da je međunarodna zajednica, koja je podržala nezakonito i vanustavno proglašenje Kosova kao nezavisne države, ponizila i potcenila Srbiju i srpski narod", obasnio je Dodik.
Dodik je rekao da je sa Nikolićem dogovorio da do kraja septembra u Banjaluci bude održana sednica Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, koji čine predsednici republika i premijeri, i najavio da će uskoro doći i do sastanka predsednika parlamenata RS i Srbije kao i susreta na nivou vlada.
Dvojica predsednika razgovarala su o nizu političkih, kulturnih, ekonomskih i obrazovnih pitanja, ali i o političkoj situaciji u BiH. Srbija kao potpisnnica Dejtonskog sporazuma, prema Dodikovom mišljenju, treba više da se afirmiše kada je reč o sprovođenju tog sporazuma, a visoki predstavnik u BiH trebalo da počne da njoj i ostalim potpisnicama podnosi izvštaj o svom radu.

SRBIJA - KOSOVO I METOHIJA

DAČIĆ I ZARIF: UN TREBA DA VERIFIKUJU REŠENJA ZA KOSOVO

BEOGRAD, 8. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i šef UNMIK Farid Zarif saglasili su se danas u Beogradu da sva rešenja problema na Kosovu i Metohiji treba da budu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da treba da ih verifikuje Savet bezbednosti UN.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Dačić i Zarif su se saglasili da je neophodno obezbediti mir i stabilnost na Kosovu i da je dijalog nezamenjiv za rešavanje svih pitanja.
Uzdržavanje od jednostranih poteza je uslov mira i održive stabilnosti, ocenjeno je na sastanku.
"Samo pravedno rešenje garantuje trajnu stabilnost na Kosovu i Metohiji", ocenio je Dačić i izrazio zabrinutost što istraga o ilegalnoj trgovini organima u toku sukoba na Kosovu nije dovoljno napredovala i što su na Kosovu veliki otpori rasvetljavanju tih zločina.
Sagovornici su se saglasili, piše u saopštenju, da privremene institucije vlasti u Prištini nisu adekvatno reagovale na učestale napade na srpsko stanovništvo i spomenike.
Vlada Srbije uvažava dogovore postignute u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine i smatra da treba da se prevaziđu različite interpretacije dogovorenih rešenja, rekao je Dačić Zarifu.

BAN OŠTRO KRITIKOVAO KOSOVSKU POLICIJU

NJUJORK, 8. avgusta (Tanjug) - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca, navodeci da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".
Kako prenosi Radiotelevizija Srbije, Ban je u redovnom tromesecnom izveštaju o Kosovu, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog reakcija kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana. Ban je uputio i ozbiljne kritike medunarodnoj zajednici, navodeci da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje "neophodnih kompromisa" u procesu rešavanja problema izmedu Beograda i Prištine.
Ovaj izveštaj, u koji je Internet portal RTSa imao uvid, podeljen je ambasadorima državaclanica Saveta bezbednosti UN, svega dve nedelje posle posete Bana Beogradu i Prištini.
Savet bezbednosti ce izveštaj Bana razmotriti na sednici zakazanoj za 21. avgust. Ocekuje se da na toj sednici Rusija još jednom zatraži objašnjenja oko obucavanja libijskih i sirijskih ustanika na Kosovu.
Euleks je, istovremeno, naveo da se zahuktava istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, navodeci da su intenzivirani kontakti sa osobama koje imaju informacije relevantne za tok istrage.
Šef istražnog tima Klint Vilijamson stupio je u kontakt sa nekoliko država, kako bi obezbedlo sprovodenje programa zaštite svedoka.
Ban je u poslednjem izvaštaju još jednom upozorio na ozbiljne probleme sa kojima se suocavaju manjinske zajednice na Kosovu, kao i na mali broj prognanih Srba koji se u protekla tri meseca vratio na Kosovo.
Navodeci podatke UNHCRa, Ban je podsetio da se u protekla tri meseca na Kosovo vratila 131 osoba, odnosno 45 Srba, pet Roma, 36 Aškalija i Egipcana, 27 Goranaca, 12 Bošnjaka i pet Albanaca, što je upola manje nego u istom periodu prošle godine.
Kao razloge za takav razvoj situacije, generalni sekretar UN je naveo ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuce i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima u osam sela u okolini Kline, posle kojih su zapaljene dve srpske kuce.
Prema evidenciji UNMIKa, u 19 incidenata provaljeno je u 23 srpske kuce, a nastavljano je i kamenovanje vozila sa srpskim registarskim tablicama, prenosi RTS.