Daily Survey

Beograd, 09. Januar 2012.

SRBIJA

TADIĆ: TRENUTAK VRLO DELIKATAN, LAKO SE MOŽE NAČINITI GREŠKA

DEČANI, 7. januara 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić je povodom planiranog referenduma u nekoliko opština severa Kosova stavu prema Prištini upozorio da je "trenutak vrlo delikatan, lako se može načiniti greška koju kasnije ne možemo ispraviti godinama" i ukazao da "ne mogu opštine da rešavaju problem Kosova i Metohije".
Tadić je u intervjuu Televiziji Most tokom boravka u manastiru Veliki Dečani kod Peći gde je stigao u petak uveče, rekao da referendum u opštinama na severu Kosova najavljen za polovinu februara, jeste izraz "potrebe građana da još jednom kažu da ne prihvataju takozvane kosovske instititucije, ali to može dovesti u pitanje državne interese".
"Naš manevarski prostor na Kosovu je veoma sužen; u tim okolnostima sve institucije i svaka opština ne samo na severu Kosova, već i u celoj Srbiji, moraju da usaglašavaju svoju politiku sa onom koju vode centralne državne institucije.., zadužene da vode politiku prema svetu. Ovaj problem se može rešiti na tom nivou, ne mogu opštine da rešavaju problem Kosova i Metohije", rekao je Tadić.
"Poruka i Srbima, i Albancima, i međunarodnoj zajednici je da niko ne može da dobije sve, i da je rešenje u kompromisu i mora biti zasnovano na dugoročnom miru", istakao je Tadić.
Tadić je ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova i rekao da se "mora naći rešenje koje uzima u obzir ne samo naše interese, već i albanske nacionalne interese" i istakao da smatra da je to moguće.
"Moramo naći rešenje koje u datim okolnostima obezbeđuju opstanak našeg naroda sa jedne strane i, sa druge strane, kredibilitet naše zemlje", rekao je predsednik.
Tadić je rekao da Srbija svoj stav bazira na Rezoluciji UN 1244 i svom Ustavu, a "prihvata stav svih velikih sila da je nemoguća podela Kosova i Metohije".
S druge strane, "veliki pritisak sa kojim se danas suočavamo" je za "gašenje institucija" na severu Kosva.
Taj pritisak "dolazi od onih zemalja koje su veoma uticajne i velikih silačlanica Saveta bezbednosti koje su priznale Kosovo i koje bi želele da taj problem bude stavljen ad akta", rekao je Tadić.
Predsednik je ukazao: "Mi nećemo prihvatiti ukidanje naših institucija jer, kada bismo prihvatili takav zahtev, to bi dugoročno značilo iseljavanje srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, a istovremeno bi značilo da nije obezbeđeno ni školstvo, ni zdravtsvo, ni socijalna zaštita".
Gašenje tih institucija je zato "potpuno nemoguće, a onima koji vrše pritisak na mene i državu Srbiju rekao sam da je takva zahtev nedelotvoran i neprihvatljiv".
Na pitanje o tome šta je bio glavni razlog što Srbija decembra nije postala kandidat za prijem u EU, Tadić je odgovorio: "Da sam pristao na to da se Srbija odrekne Rezolucije 1244 u regionalnom predstavljanju institucija takozvane nezavisne države Kosovo, Srbija bi sigurno dobila status kandidata. Tu nema nikakve dileme".

DACIC: NI ONI KOJI SU ORGANIZOVALI SMENU MILOŠEVICA NISU STALI IZA SRBIJE

BEOGRAD, 7. januara 2012. (Blic) Zamenik premijera Ivica Dacic za "Blic" na pitanje Da li bismo živeli bolje da smo deo EU? odgovara: Tragicno je da posle 11 godina od promena, danas, manje od 50 odsto ljudi podržava ulazak u EU i smatra da je to prevara, a suštinski bi Srbija imala velike ekonomske koristi. Medutim, ceo period posle 2000. je kao i istorija Srbije istorija propuštenih prilika. Propušteno je da se promeni mišljenje sveta, cak ni oni koji su organizovali smenu Miloševica nisu stali iza Srbije kada je rec o EU perspektivi i rešavanju problema KiM. Meni je prosto neverovatno i to da je propuštena šansa sa Amerikancima. Rekao sam im vec da nije moguce da Srbija i Amerika ne mogu da nadu zajednicki jezik. I šta su rekli na to? Pitali su šta bi to bilo, i odgovorio sam treba nam više razumevanja. Srbi su uvek bili buntovan narod, s razlogom ili bez razloga, Džejms Din na Balkanu. Srbi mogu danas da se upitaju da li bismo možda bolje prošli da smo propustili Turke ili da nije upucan Ferdinand... Na kraju krajeva, da li bismo bolje prošli da smo pustili Hitlera da prode. Ideali i ciljevi za koje su život dali milioni Srba poništeni su poslednjim decenijama 20. veka. Ako je misa za Pavelica ulaznica za EU, onda je potpuno logicno da se upitamo i jesmo li bili u istoriji na pogrešnoj strani?! Ali to je pitanje i za naše saveznike iz tih ratova.

REGION

TADIC: SRPSKI NAROD IMA PRAVO NA SVOJE INTERESE

BANJALUKA, 9. januara 2012. (Tanjug) Predsednik Srbije Boris Tadic danas je u Banjaluci porucio da politika nasilja i radikalnih etnocentricnih i klerikalnih aspiracija na racun drugog mora da bude zauvek odstranjena sa ovih prostora, ali da srpski narod, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, ima legitmno pravo da brani svoje legitimne interese.
Tadic je na svecanoj akademiji u Banjaluci, povodom proslave 20 godina od osnivanja Republike Srpske, rekao da je ona stvorena kao zajednica u kojoj srpski narod štiti svoje nacionalne interese i identitet, poštujuci interese i identitet druga dva konstitutivna naroda.
"Rat oostaje opomena svima nama po svojoj tragici i žrtvama kako naše balkanske politicke i verske sukobe i omraze moramo rešavati mirnim putem, strpljivim dijalogom i pregovorima, poštujuci legitimne demokratske interese ljudska i kulturna prava svih strana u sukobu", rekao je Tadic.
Prema Tadicevim recima, narodi regiona od EU mogu dobiti podršku za mirno prevazilaženje medusobnih sporova, ekonomski i politicki razvoj i ostvarenje demokratskih vrednosti i standarda.
"Samo tako možemo biti stabilni i samo tako možemo biti narod usmeren ka razvoju i prosperitetu i samo tako može biti ostvaren zajednicki strateški cilj politicki stabilna i ekonomski jaka RS", rekao je Tadic.
On je porucio da je Srbija svesna svih obaveza i prava koja proisticu iz Dejtonskopariskog sporazuma koji predvida mogucnost specijalnih paralelnih veza sa RS, i porucio da ce Srbija uvek biti tu kada treba iskazati soliarnost sa narodom RS.
Mi delimo isto istorijsko i kulturno nasede i istu viziju buducnosti u miru i prosperitetu za naše gradane i nastojimo da zajednickim naporima sa našim susedima i okruženjem podelimo tu viziju i onaj sistem vrednosti koji ce ubrzati modernizaciju i razvoj naših zemalja", rekao je Tadic.
Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost RS na podršci koju pruža kako bi se kosovski problem rešio na nacin koji bi bio u interesu svih žitelja KiM, na nacin koji nece stvoriti gubitnike ili biti osnov za trijumfalizam bilo koje strane.
Srbija ce, kako je porucio, nastaviti da kao garant Dejtonskog sporazuma podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, i postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kao i rešenja za koja postoji konsenzus unutar BiH.
Politika Srbije je, kako je naglasio, duboko ukorenjena u miru i razvoju i za cilj ima prevazilaženje tragicnih konflikata iz prošlosti.
"Kao što u svakoj prilici insistiramo na odbrani prava svih drugih naroda na prostoru Zapadnog Balkana, tako nikada necemo odustati ni od odbrane legitimnih interesa srpskog naroda gde god on živi", kazao je Tadic.
Tadic je svecanu besedu završio porukom da RS može racunati na pomoc i podršku Srbije i u buducim decenijama, kao što je mogla i u proteklih dvadeset godina.

DODIK ODLIKOVAO TADIĆA

BANJALUKA, 9. januara 2012. (Beta) Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uručio je danas predsedniku Srbije Borisu Tadiću orden Republike Srpske na lenti povodom Dana republike i krsne slave RS Svetog arhiđakona Stefana.
Isti orden uručen je i bivšim predsednicima RS Rajku Kuzmanoviću, Draganu Čaviću, Mirku Šaroviću i Nikoli Poplašenu.
Ordenom RS na lenti odlikovani su i mitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkopi zvorničkotuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem, bihaćkopetrovački Hrizostom, zahumskohercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije.
Na svečanosti u Palati predsednika, ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko uručio je predsedniku RS Miloradu Dodiki orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.
Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem dodeljen je Boračkoj organizaciji RS, Specijalnoj jedinici policije MUPa Srpske, zameniku direktora "Optima grupe" Banjaluka Anatoliju Kiselevu i senatoru RS Predragu Lazareviću.
Orden časti sa zlatnim zracima dodeljen je biskupu banjalučkom Franji Komarici, a posthumno rabinu Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj Jozefu Atijasu.
Orden Njegoša prvog reda uručen je redovnom profesoru na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevi Pašaliću, rukometašu Rukometnog kluba "Barselona" Danijelu Šariću i sportskom radniku Miroslavu Petričeviću.
RS danas obeležava 20. godina postojanja, a centralna svečanost održava se u dvorani Borik.
Svečanoj akademiji prisustvuju, uz politički vrh RS, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, predsednik Srbije Boris Tadić, potprredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, patrijarh Irinej i velikodostojnici SPCa.
Svečanoj akademiji prisustvuje i predsednik HDZa BiH Dragan Čović, mandatar za sastav Saveta ministara Vjekoslav Bevanda, banjalučki biskup Franjo Komarica, kao i predsetavnici diplomatskog kora.
Svečanosti ne prisustvuje niko od bošnjačkih zvaničnika.

PUSIĆ: REŠITI PITANJA NESTALIH, IMOVINE I RATNIH ZLOČINA

BEOGRAD, 7. januara 2012. (Beta) Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da će o međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije razgovarati sa predstavnicima Srbije, ali da je važno da se prvo reše problemi nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina.
"Ako u tome uspemo uz pomoć međudržavnih sporazuma, onda ćemo napraviti korak napred. To nije proces koji se može rešiti odmah, ali svakako je vredno otvoriti ga. Ako to rešimo, na dnevni red mozemo staviti i mogućnost povlačenja tužbi", rekla je Pusić u intervjuu za "Blic" od nedelje.
Ona je ocenila da su najveće kočnice za rešavanje problema ratnih zločina, s jedne strane, srpski zakon koji proširuje jurisdikciju pravosuđa Srbije van njenih granica, a sa druge, hrvatski zakon o ništavosti srpskih optužnica.
"I jedan i drugi otežavaju rešavanje problema. Ako smo u stanju vezano za te zakone da donesemo racionalnije odluke, onda imamo šanse da rešimo, ili bar počnemo da rešavamo probleme", rekla je Pusić.
Ona je rekla da su vidljivi pomaci na polju povratka imovine, kao i u slučaju optuženih i osumnjičenih za ratne zločine, ali je ocenila da je to nedovoljno.
"Počela je saradnja državnih tužilaštava, međutim, to je u predizbornoj kampanji prekinuto", rekla je ona.
Hrvatska ministarka je najavila da će biti i dodatnog vraćanja imovine, umetničkog i kulturnog blaga.
"U slučaju nestalih, ima još oko 1.000 ljudi za koje se ne zna gde su i to je nešto što treba rešiti, i zbog porodica i zbog činjenica", poručila je Pusić.

KIM

MIHAJLOVIĆ: POKUŠAJ DA SE OPRAVDA EKSTREMIZAM

BEOGRAD, 9. januara 2012. (Beta) Šef kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović izjavio je danas da najava Vlade Kosova da ubuduće neće dozvoliti posete predsednika Borisa Tadića, zapravo, predstavlja pokušaj da se opravdaju ekstremizam i incidenti u Dečanima proteklih dana.
"To simbolično predstavlja još jedan kamen bačen na kolonu u kojoj je bio predsednik Srbije i grupa Srba koja je otišla u Visoke Dečane da obeleže veliki pravoslavni praznik Božić", kazao je Mihajlović za Radioteleviziju Srbije.
On je poručio da traženje alibija za ekstremizam na Kosovu ne doprinosi smirivanju prilika.
"Mislim da se ovakvom izjavom gotovo čitava vlada (Kosova) svrstala na taj ekstremni deo i pokušava da se približi Samoopredeljenju i opravda poteze te grupe", kazao je Mihajlović.
On je ocenio da pokret Samoopredeljenje predstavlja zapravo dekor da se kosovski premijer Hašim Tači pokaže kao demokrata i da se međunarodnoj zajednici uputi poruka da postoje i ekstremniji Albanci.
Tokom dvodnevne posete Kosovu povodom pravoslavnog Božića predsednik Tadić je u izjavama medijima u Dečanima kazao kako je Kosovo srpska zemlja, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da ne namerava da rasformira paralelne strukture države Srbije na severu Kosova.

AMBASADOR RUSIJE SPREČEN DA DOĐE U VISOKE DEČANE

BEOGRAD/PRIŠTINA, 6. januara 2012. (Beta) Demonstranti u Dečanima nisu dozovolili ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Konuzinu da dođe do manastira Visoki Dečani, zbog ćega je on bio prinuđen da ode u Pećku partijaršiju.
Prištinski mediji javljaju da je tokom protesta u Dečanima bio blokiran autobus agencije Lasta s pravoslavnim vernicima koji su pod pratnjom Policje Kosova odlazili na proslavu Božića.
Posle pola sata blokade autobus su deblokirali pripadnicu specijalnih snaga Kosova (ROSU) i omogućili mu da nastavi put.
Na autobusu je tokom blokade spejom napisano UCK (Oslobodilačka vojska Kosova).

MINISTARSTVO : KAMENOVANO VOZILO MINISTRA BOGDANOVIĆA

BEOGRAD, 7. januara 2012. (Beta) Pristalice kosovskog Pokreta za samoopredeljenje kamenovale su danas u Dečanima automobil ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, rečeno je Beti u tom ministarstvu.
U incidentu niko nije povređen, a na automobilu je zabeležena manja materijalna šteta.
Kako navode u ministarstvu, automobil ministra Bogdanovića kamenovan je na istom mestu gde je juče kamenovana kolona vozila u kojoj se nalazio predsednik Srbije Boris Tadić, koji je išao ka manastiru Visoki Dečani.
Oko 250 ljudi protestovalo je juče u Dečanima zbog Tadićevog dolaska na proslavu Božića u manastir Visoki Dečani, a kako je rečeno agenciji Beta u policiji Kosova o bezbednosti predsednika Srbije brinu pripadnici Kfora i Euleksa.
Danas u centru Dečana su protesti nastavljeni i ponovo su bačene kamenice,ovog puta na automobil ministra Bogdanovića.

RASMUSEN: KOSOVO OSTAJE IZAZOV ZA NATO

BEOGRAD, 7. januara 2012. (Blic) Generalni sekretar NATOa Anders fog Rasmusen izjavio je da Kosovo ostaje izazov za ovu alijansu. Rasmusen je istakao da mnoge clanice NATOa, suocene sa problemom smanjenja rashoda u budžetima, žele da smanje doprinos misiji na Kosovu, ali da su dogadaji u drugoj polovini prošle godine, ''kada je došlo do eskalacije situacije na severu Kosova'', poslužile kao upozorenje NATOu da odloži odluku o smanjenju prisustva na terenu. "Mi cemo pre bilo kakve odluke o smanjenju vojnog prisustva na Kosovu izvršiti analizu situacije na terenu", istakao je Rasmusen u pisanoj izjavi za dnevni list na albanskom jeziku "Koha dotore". Rasmusen je porucio svim subjektima da se, bez obzira na razlike u priznanju Kosova i njegovog statusa, posvete izgradnji stabilnosti i trajnog mira u interesu gradana Kosova. On je istakao da je stav NATOa da se mora omoguciti sloboda kretanja za KFOR i sve medunarodne organizacije po severu Kosova, navodeci da je KFOR uspeo da smiri situaciju na severu na mudar nacin, uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i zasnivajuci svoje delovanje na njoj.

TAHIRI: OD OVOG MESECA PRIZNANJE KOSOVSKIH DIPLOMA

PRIŠTINA, 9. januara 2012. (Beta) Zamenica premijera Kosova i šefica kosovske ekipe za razgovore o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, Edita Tahiri je izjavila da će u januaru početi procedura priznanja diploma izdatih na Kosovu.
Tim sporazumom se omogućava i priznanje diploma Univerziteta u Mitrovici, na srpskom jeziku, koje mnoge evropske države ne priznaju.
Za ostvarivanje tog sporazuma je zadužena Asocijacija evropskih univerziteta (AEU), dok će se aktivnosti obavaljati u kancelariji te Asocijacije koja će se otvoriti u Prištini, gde će se izvršiti nostrifikacija diploma.
Tahiri je za portal zeri.info rekla da taj sporazum omogućava priznanje diploma studentima koji su završili studije na svim univerzitetima na teritoriji Kosova.
Prema njenim recima, sporazum se ostvaruje u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova i Asocijacije evropskih univerziteta.
Ljudstvo koje će biti angažovano na tom poslu će izabrati Asocijacija evropskih univerziteta u saradnji sa holandskom organizacijom SPARK, koji treba da rukovodi tom kancelarijom.
Umesto pečata Univerziteta Republike Kosovo, koje zvanični Beograd ne priznaje, na diplomama će biti pečat AEUa.