Daily Survey

Beograd, 9. Februar 2012.

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN POSVEĆENA KOSOVU

JEREMIĆ: SB UN TREBA DA PODRŽI SVOJE REZOLUCIJE

UJEDINJENE NACIJE, 8. februara 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas u Njujorku da su pregovori jedini način za postizanje trajnog rešenja za Kosovo i pozvao Savet bezbednosti UN da podrži rezolucije koje je usvojio.
Na sednici Saveta posvećenoj Kosovu, Jeremić je kazao da će o problemu predstavljanja Prištine na regionalnim sastancima biti razgovarano u narednoj rundi dijaloga, ali da to mora ostati "nedvosmisleno i eksplicitno" u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.
"Tražimo od Saveta bezbednosti da podrži svoje rezolucije kao centralne u kontekstu dijaloga", rekao je šef srpske diplomatije.
Jeremić je istakao da Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga zato što je to, kako je kazao, "jedini legitimni mehanizam za prevazilaženje nesuglasica".
"Jedini način da se stvori izvodljivo, održivo i trajno rešenje kosovskog problema za strane jeste da iskreno pregovaraju jedne s drugima o svim otvorenim pitanjima", rekao je on.
Jeremić se ponovo založio da istraga o trgovini organima 1999. na Kosovu i u Albaniji bude vođena pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN jer samo tako može biti sveobuhvatna.
"U suprotnom, neki broj navodnih učesnika u tom ratnom zločinu mogao bi da ostane izvan domašaja pravde. Kad se radi o takvim stvarima u balkanskom kontekstu, mandat za istragu uvek daje Savet bezbednosti. To treba uraditi ponovo ne zbog doslednosti već kako bi se osiguralo da istraga bude transparentna i rezultati budu podneti celom svetu", rekao je Jeremić.
Navodeći da Srbija ceni napore za postizanje konsenzusa u Savetu, Jeremić je najavio da će Srbija tražiti novu rundu konsultacija Saveta bezbednosti o tom pitanju.
On je podsetio da je Euleks, u slučaju transplatacije organa u prištinskoj klinici "Medikus", bio u stanju da izvede pred sud kosovske Albance, ali i da su dva glavna osumnjičena stranca napustila Kosovo i ne mogu biti izručena.
Jeremić je dodao da su neki od njih osumnjičeni za trgovinu organima pre, tokom i nakon sukoba na Kosovu i ocenio da je istraga Euleksa na samom Kosovu nedovoljna za mnogo toga što se navodno dogodilo izvan te teritorije.
Povodom situacije na severu Kosova koja ostaje krhka, Jeremić je podsetio da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje i pozvala na rešavanje problema kroz pregovore i na uzdržavanje od akcija štetnih za uspostavljanje sigurnog i bezbednog okruženja.

BAN KI MUN: TENZIJE UTIČU NA DIJALOG I EU INTEGRACIJE

UJEDINJENE NACIJE, 8. februara 2012. (Beta) Napeta situacija na severu Kosova umnogome utiče na dijalog Beograda i Prištine i razgovore o evropskoj perspektivi regiona, ocenio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u novom izveštaju o situaciji na Kosovu.
Predstavljajući izveštaj Ban Ki Muna na sednici Saveta bezbednosti UN, pomoćnik generalnog sekretara Edmond Mile izrazio je zadovoljstvo zbog obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine i postignutih dogovora, ali i zabrinutost zbog sporog napretka u povratku raseljenih i utvrđivanju sudbine nestalih.
U izveštaju se navodi da još nije jasno da li će referendumu o prihvatanju kosovskih institucija u srpskim opštinama na severu Kosova biti održan.
Iako su se tenzije smanjile krajem izveštajnog perioda, i dalje sam zabrinut zbog nestabilne situacije koja nosi kontinuirani rizik od provokacija i eskalacije međuetničkih tenzija, ukazao je generalni sekretar UN.
Istovremeno, dijalog u Briselu uz posredovanje Evropske unije pokazao je da su praktični dogovori za ublažavanje svakodnevnih problema na Kosovu dostižni, ocenio je Ban Ki Mun u izveštaju.
Ban Ki Mun u izveštaju izražava zabrinutost zbog sporog napretka u dva ključna pitanja povratka raseljenih i utvrđivanja sudbine nestalih.
Uz poruke Beograda i međunarodne zajednice, intervencije Unmika na terenu ponovo su pokazale da značajno doprinose ponovnom uspostavljanju slobode kretanja za Kfor na severu Kosova.
Kad je reč o referendumu o prihvatanju kosovskih institucija koji su vlasti srpskih opština na severu Kosova zakazale za 14. i 15. februar, ostaje nejasno da li će on biti održan.
Prvi put je u okviru redovnog izveštaja tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN o Kosovu predstavljen i izveštaj Euleksovog specijalnog istražnog tima o trgovini organima kosovskih Srba koji predvodi istražitelj Klint Vilijamson.

SAD, RUSIJA I KINA RAZLIČITO O ISTRAZI TRGOVINE ORGANIMA

UJEDINJENE NACIJE, 8. februara 2012. (Beta) Predstavnici vodećih država članica Saveta bezbednosti UN složili su se da je potrebno sprovesti istragu o trgovini organima kosovskih Srba, ali nisu bili složni u tome da li istragu treba da vode UN ili Euleks.
Predstavnica SAD u UN Rozmari di Karlo rekla je da su SAD za odlučnu istragu o svim ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i trgovinu organima i dodala da Euleks uživa punu podršku svih regionalnih faktora.
Govoreći na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, Di karlo je naglasila da su "neosnovane i neodgovorne sumnje" u istragu koju predvodi Klint Viljamson, koje su pojedine države iznele na večerašnjem sastanku.
Ona je naglasila da nije tačna tvrdnja da su istage o ratnim zločinima uvek vođenje pod mandatom UN i kao primer navela zločin u Ćuški o kojem je vođena istraga u Srbiji.
"Očekujemo punu saradnju sa istragom koju sporovodi Euleks", rekla je Di Karlo.
Di Karlo je oštro osudila postavljanje blokada na severu Kosova i naglasila da SAD odbacuju sve pokušaje "podrivanja legitimiteta prištinskih vlasti".
Ona je naglasila da međunarodna zajednica želi mir i stabilnost na Kosovu i celom zapadnom Balkanu i dodala da je "sada vreme da Srbija i Kosovo ostave iza sebe prošlost i rade zajedno na budućnosti". Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je sumnju u to da međunarodni predstavnici na Kosovu poštuju statusno neutralni stav koji tereba da sprovode u skladu sa rezolucijom UN 1244.
Rekao je da je situacija na severu Kosova i dalje sumorna i da su pripadnici Unmika često primorani da deluju kao vatrogasci i naglasio da u rešavanju problema ne sme da se pribegava sili već da se traži rešenje kroz političke sporazume.
"Moramo koristiti samo mirna sredstva u traženju rešenja", rekao je predstavnik Rusije u UN i dodao da uprkos naporima da se negira uloga Unmika ta misija i dalje predstavlja glavno međunarodno prisustvo na Kosovu. On je pozvao međunarodnu zajednicu da prida veću pažnju pravoslavnim verskim spomenicima i izrazio zabrinutost zbog prenosa funkcije zaštite tih spomenika sa Unmika na kosovsku policiju.
Čurkin je izrazio zbrinutost zbog načina na koji Euleks istražuje navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima i umešanosti nekih kosovskih lidera u tu trgovinu i založio se za to da Savet bezbednosti preuzme vodeću ulogu u toj istrazi.
On je pozvao nestalne članice Saveta bezbednosti da podrže inicijativu da se istraga o trgovini organima na Kosovu prenese na Savet bezbednosti UN.
Predstavnik Kine istakao je da je više strana uložilo napore da se ublaže tenzije na severnom Kosovu, ali da osnovne uzroke tenzija u regionu još treba eliminisati.
"Izražavam nadu da će sve strane da reše razlike dijalogom i da će se truditi da izbegnu bilo kakvo jednostrano delovanje koje može da pogorša situaciju", rekao je predstavnik Kine.
Podvukao je da zajednička rešenja treba tražiti u okviru Rezolucije 1244 i na osnovu dijaloga dve strane. Nastavak dijaloga je ne samo u interesu dveju strana već će takođe doprineti mir i stabilnosti u regionu Balkana i u Evropi, očenio je kineski predstavnik.
Kina, kako je rekao, izražava veliku zazbrinutost zbog navoda o trgovini organina na Kosovu i smatra da je zabrinutost Srbije zbog tih navoda opravdana. On je podržao inicijativu da istragu o trgovini organima treba da vode UN.

AMBASADORI: NAPETA SITUACIJA NA KOSOVU LOŠA ZA DIJALOG

UJEDINJENE NACIJE, 8. februara 2012. (Beta) Ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske u UN ocenili su u Njujorku da napeta situacija na severu Kosova negativno utiče na dijalog Beograda i Prištine i pozvali obe strane na uzdržanost.
Ambasador Nemačke u UN Peter Viting na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na Kosovu osudio je postavljanje srpskih blokada na putevima na severu Kosova, kao i sve akte nasilja uperene protiv Kfora i Euleksa.
Nemački ambasador pozdravio je poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se uklone barikade i pozvao sve misije na Kosovu da nastave da sprovode svoj mandat.
"Važno je da region ima jasnu evropsku perspektivu, EU je snažan partner u pronalaženju trajnog rešenja", poručio je nemački ambasador.
Viting je naglasio da Nemačka "veoma ozbiljno shvata navode iz takozvanog Martijevog izveštaja" o trgovini organima kosovskih Srba i naglasio da ima puno poverenje u istragu koju predvodi specijalni istražitelj Klint Vilijamson.
Predstavnik Velike Britanije u UN Rik Barton pozdravio je dosadašnje napore Prištine i Beograda u obnovljenom dijalogu i najavio da će njegova zemlja i dalje pomagati Kosovo. On je pozdravio imenovanje slovenačkog diplomate Samuela Žbogara na mesto specijalnog izaslanika EU za Kosovo.
Britanski predstavnik naglasio je da "nema sumnje da su jačanje vladavine prava i poštovanje manjinskih prava prioriteti vlade Kosova" i da veruje da će ona sve učiniti da se na tim poljima postigne napredak. On je dodao da je privrženost Kosova i Srbije dijalogu zanačajna i za njihov napredak ka članstvu u Evropskoj uniji. Naveo je da je prošla godina bila "dobra za Kosovo" i izrazio očekivanje da će vlada u Prištini i u 2012. nastaviti da sprovodi reforme.
"Mi verujemo da budućnost Kosova, kao i ostalih zemalja na Balkanu, pripada EU", rekao je Barton.
Zamenik šefa francuske misije u UN Martin Brijen ocenio je da je plan Martija Ahtisarija dobra osnova za integraciju severa Kosva. On je naveo da bi kosovski premijer Hašim Tači trebalo da uveri Srbe na Kosovu da svi zajedno imaju zajedničku budućnost.
Govoreći o nasilju na severu Kosova i postavljenju barikada, Brijen je naglasio da je takvo ponašenje neprihvatljivo.
"Naša pozicija je jasna: napad na vojnike Kfora i Euleksa je neprihvatljiv i oni ne mogu biti tretirani kao strana u sukob", rekao je Brijen.
On je pozvao na implementaciju svih postignutih dogovora Beograda i Prištine, posebno onog koji se odnosi na kontrolu graničnih prelaza.
Govoreći o istrazi o trgovini organima otetih kosovskih Srba, predstavnik Francuske rekao je da svi koji su odgovorni moraju da budu privedeni pravdi i dodao da podržava istragu koju predvodi Klint Vilijamson.

HODŽAJ: DAVANJE KANDIDATURE SRBIJI BILA BI GREŠKA EU

UJEDINJENE NACIJE, 8. februara 2012. (Beta) Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj ocenio je danas u Njujorku da bi davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU pre ispunjavanja preuzetih obaveza prema Kosovu dugoročno imalo negativne posledice na Kosovu.
"Ako Srbija dobije status kandidata pre nego što ispuni svoje obaveze prema Kosovu, biće dugoročnih i kratkoročnih posledica. Sadašnji status na severu Kosova postaće zamrznuti konflikt, a proces normalizacije između Kosova i Srbije neće imati budućnost", rekao je Hodžaj na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenom Kosovu.
On je pozvao srpske vlasti da povuku pripadnike policijskih struktura sa severa Kosova i naglasio da je "ideja o razmeni teritorija veoma opasna". "Dobro bi bilo i za Srbiju i za sve da su granice na Balkanu jednom za svagda definisane", rekao je Hodžaj.
Kosovkii ministar kritikovao je srpske vlasti zbog situacije na severu Kosova i neispunjavanja preuzetih obaveza. Ukazao je na napetu situaciju na severu što je, kako je naveo, posledica postavljanja barikada. "Verujem da vladavina prava nije nešto o čemu se može pregovarati i da se mora odnositi na sve. Sever Kosova ne može ostati crna rupa Evrope", naglasio je Hodžaj.
On je podsetio da će u februaru biti obeležena četvrta godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova i ocenio da je od tada učinjen značajan napredak u svim oblastima.
Hodžaj je podsetio na borbu za nezavisnost Kosova, borbu protiv represije u vreme režima Slobodana Miloševićeve i "nastojanja da se etnički očisti Kosovo".
"Situacija je promenjena i u nekoliko poslednjih godina učinjen je značajan napredak zahvaljujući podsršci međunarodne zajednice. Zbog toga smo veoma zahvalni", rekao je Hodžaj i dodao da su naučene lekcije iz prošlosti.
On je naglasio da je Kosovo postalo demokratska država s jakim multietničkim institucijama, dinamičnim parlamentom i vladom koja efikasno radi na sprovođenju reformi.
"Mi smo prosperitetna multietnička država. Kosovski lideri pokazali su da su spremni da razmotre pitanja od zajedničkog interesa za razvoj demokratije", dodao je Hodžaj.
Hodžaj je naveo da je vlada u Prištini sprovodi reforme, da je svesna da je to kompleksan i dugotrajan proces, ali da je rešena da sve bude sprovedeno "u najboljoj evropskoj praksi".
On je dodao da su učinjeni "važni koraci u izgradnji novih institucija i borbi protiv korpucije i organizovanog kriminala", što je, kako je naveo, jedan od prioriteta kosovskih vlasti.
Hodžaj je pohvalio rad Euleksa i izarazio spremnost Prištine na punu saradnju s Misijom EU u istragama. Govoreći o privrednoj aktivnosti, naveo je da je Kosovo prošle godine zabeležilo privredni rast od pet odsto. On je pohvalio rad civilnog sektora na Kosovu, navodeći da u velikoj meri doprinosi procesu demokratizacije društva.
Hodžaj je naglasio da Kosovo želi da bude konstruktivna članica međunarodne zajednice i pozvao sve članice UN da podrže Kosovo u regionalnim i svetskim organizacijama.
"Nezavisnost Kosova je geopolitčka realnost", rekao je Hodžaj i podsetio da je 85 članica UN formalno priznalo Kosovo.

JEREMIC: NA KOSOVU JE GETO – DOĐITE, UVERITE SE

NJUJORK, 8. februara 2012. (Tanjug) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic usprotivo se danas pokusajima nekih clanica Saveta bezbednosti UN i kosovskog ministra spoljnih poslova da situaciju na Kosovu prikažu ružicastom, istakavši da su geto i bodljikava žica ono što se na Kosovu može videti a da je srpsko stanovništvo na Kosovu najugroženije u Evropi. "Pozivam Savet bezbednosti da dode u Srbiju i na Kosovo i vidi kakva je situacija. Na stvari treba gledati onakve kakve jesu. Srbija je spremna da razgovara, da obeshrabruje bilo kakve pokušaje provokacija i držacemo se toga, ali molim vas, nemojmo se zavaravati", rekao je Jeremic. Kako bi i konkretnim primerima potkrepio ono o cemu je govorio, Jeremic je podsetio na nekoliko izveštaja svetskih organizacija kao što su Hjuman rajts voc, OEBS, Transparensi internešenel, kao i izveštaj Evropske komisije, koji na Kosovu konstatuju bujanje korupcije, diskriminaciju nealbanskog stanovništva, politicki uticaj na sudstvo, lošu zaštitu svedoka. UNDP, naveo je on, u svom izveštaju konstatuje da demokratski proces nije u skladu sa demokratskim standardima, OEBS je zakljucio da postoji politicki uticaj na sudske procese, da se upucuju pretnje sudijama a da je zaštita svedoka loša, dok Hjuman rajts voc ukazuje da se situacija po pitanju ljudskih prava malo popravila. Jeremic navodi i podatke iz izveštaja EK koji kaže da su napori za borbu protiv korupcije i organizovaniog kriminala neefikasni. Povodom poziva jednog od govornika na sednici da dve strane ostave prošlost za sobom i okrenu se buducnosti u EU, Jeremic je rekao da Srbija pozdravlja takav stav. "Ali današnji poziv Prištine da se Srbiji na sledecem sastanku u Briselu ne dodeli status kandidata ne ide bas uz takav pristup", ukazao je on. On je takode reagovao i na tvrdnju kosovskog ministra da je nezavisnot Kosova priznalo 85 država, istakavši da se radi o 81 zemlji. Hodžaj je, oponirajuci Jeremicu, ponovio da je Kosovo država koja može da živi, da je multietnicka demokratija. "Šta god da je malopre bilo receno to ne održava realno stanje na Kosovu. Sve što je receno je opis necega što ne postoji jer oni koji opisuju Kosovo nisu bili na Kosovu, ne znaju kako ono izgleda", rekao je on. On se pozvao na izveštaj EK koji je, kako je rekao, potvrdio snažan napredak Kosova u politickim kriterijumima i na drugim poljima. Kosovo je danas nezavisna država, i 85 država ga je formalno priznalo, ponovio je on.

CURKIN: RUSIJA PODRŽAVA KANDIDATURU JEREMICA

NJUJORK, 8. februara 2012. (Tanjug) Rusija podržava kandidaturu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremica za predsedavajuceg Generalne skupštine UN, izjavio je ruski ambasador u UN Vitalij Curkin. "Siguran sam da ce kandidatura biti uspešna i da ce Jeremic biti izabran", kazao je ruski ambasador. On je šaljivo dodao da bi izbor ministra spoljnih poslova Srbije na mesto predsedavajuceg predstojece Generalne skupštine UN "prodrmao tu organizaciju". Srbija je pre dve sedmice kandidovala Jeremica, i on bi u slucaju izbora predvodio Generalnu skupštinu godinu dana a prvo pojavljivanje bi bilo na zasedanju u septembru. Protivkandidat Jeremicu je ambasador Litvanije pri UN Dalije Leinarte. Funkciju predsednika Generalne skupštine UN trenutno obavlja predstavnik Katara Nasir Abdulaziz al Nase.

KiM – DIJALOG

STEFANOVIĆ RAZGOVARAO SA KUPEROM U BEČU

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da je danas u Beču imao redovan sastanak sa posrednikom EU Robertom Kuperom i da je Beograd ponovo pokazao svoju konstruktivnost u tom procesu.
Stefanović je u telefonskoj izjavi za agenciju Beta kazao da je razgovarano o regionalnom predstavljanju Prištine. Pregovori o tom pitanju jedan su od uslova za nastavak evropskih integracija Srbije.
"Napravljeni su dalji koraci u tom pravcu, ima nekoliko opcija za rešavanje tog pitanja. Naravno, Rezolucija 1244 UN je sadržana u tim predlozima i ostaje da se vidi u narednom periodu, kroz aktivnosti međunarodne zajednice, da pronađemo obostrano prihvatljivo rešenje", rekao je šef tima Vlade Srbije.
Prema njegovim rečima, Beograd je otvoren za nastavak dijaloga sa Prištinom i pokazao je da je konstruktivan i kreativan partner.
"Apsolutno ne čekamo poslednji trenutak za rešenje, već naprotiv, sve vreme stalnim angažovanjem i novim predlozima radimo u pravcu rešavanja problema. Mi smo spremni da u svakom trenutku odemo u Brisel. Naravno, potrebno je da pre toga imamo jasnu sliku rešenja", rekao je on.
Stefanović je kazao da će konsultacije biti nastavljene, kao i aktivnosti međunarodne zajednice, "pre svega prema Prištini koja je u jednoj dosta negativnoj poziciji".

TACI: TADICEV PLAN " CETIRI TACKE" ILI BILO KOJI DRUGI PLAN SRBIJE, NEPRIHVATLJIV

PRIŠTINA, 8. februara 2012. (Tanjug) Kosovski premijer Hašim Taci izjavio je da je plan za Kosovo koji je predložio predsednik Srbije Tadic u cetiri tacke neprihvatljiv. Taci je na sednici Vlade u Prištini izjavio da je ovaj ili bilo koji drugi plan koji bude predložila Srbija za njih neprihvatljiv i da nema mesta diskusiji. Kosovski premijer je porucio da Srbija ne treba da gubi vreme sa pripremom planova o Kosovu. "Kosovo je suverena i nezavisna država i sama odlucuje o svojim pitanjima", rekao je on. Ocenivši "nekadašnju zajednicku prošlost sa Srbijom nezaboravnom u negativnom smislu", Taci je dodao da je "vreme kada je Srbija pravila planove o Kosovu prošlo i nece se nikada vratiti". "O Kosovu i njenim gradanima planove cemo praviti mi na osnovu našeg ustava. Mi imamo naš ustav koji cemo u potpunosti poštovati. Ovo je naš odgovor juce, danas i sutra", naglasio je kosovski premijer.

STEFANOVIĆ I MARTONJI O DIJALOGU S PRIŠTINOM

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Mađarske Janošem Martonjijem o dosadašnjem toku dijaloga, dogovorenim rešenjima i njihovoj implementaciji, saopšteno je danas iz vlade.
Stefanović je istakao da je Beograd otvoren za nastavak dijaloga i da ima konstruktivan pristup u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja za regionalno predstavljanje Prištine, navodi se u saopštenju. Sastanak Stefanovića i Martonjija održan je juče u Budimpešti.

FEJT: REFERENDUM NA SEVERU KOSOVA NECE IMATI UTICAJA

VAŠINGTON, 8. februara 2012. (Tanjug) Šef Medunarodne civilne kancelarije Piter Fejt izjavio je danas da rezultat najavljenog referenduma na severu Kosova nece imati nikakvog uticaja, jer ga medunarodna zajednica, ukljucujuci Evropsku uniju i Ujedinjene nacije, ne priznaje. Referendumu, koji su Srbi u cetiri opštine na severu Kosova najavili za 14. i 15. februar, o tome da li prihvataju kosovske institucije, ne treba pridavati veliku važnost, kazao je Fejt, istakavši da se treba usredsrediti na razvojne procese koji su u toku. "Nisam uopšte siguran da je to toliko bitno. Mogu da pogadam kakav ce ishod referenduma biti, ali taj ishod jednostavno nece biti priznat. To nece priznati vlasti ovde, nece priznati organizacija koju ja imam cast da predstavljam, nece priznati EU, nece priznati UN. Ako to niko ne priznaje teško da ce imati nekakvog materijalnog uticaja. Ne mislim da ce to promeniti tok dogadaja na Kosovu", rekao je Fejt u intervjuu za srpski i albanski servis "Glasa Amerike". Govoreci o institucijama Srbije na severu Kosova, Fejt je kazao da je Medunarodna upravljacka grupa na poslednjem sastanku, 24. januara u Becu, Beogradu uputila minimalne zahteve koje treba da ispuni kad je ovaj deo Kosova u pitanju. "Beograd mora da povuce policiju, bezbednosne snage, obaveštajne službe koje su prisutne na severu, zato što njihovo prisustvo i njihove aktivnosti na severu krše Rezoluciju 1244", rekao je Fejt. On je dodao da, kada su u pitanju institucije u oblasti zdravstva i obrazovanja, "strukture kroz koje Beograd može da pomaže srpskom stanovništvu na severu, one mogu da nastave sa svojim radom, ali na transparentan nacin i to je zahtev Evropske unije". "Mora da postoji odgovornost u procesu prenosa finansijskih sredstava i u procesu tih transakcija", kazao je on. Fejt je izrazio nadu da ce kosovske vlasti ispuniti ocekivanja Medunarodne upravljacke grupe i da ce se u ovoj godini završiti proces nadgledane nezavisnosti. "Ne želimo da vidimo vracanje na staro i vracanje unazad na meduetnicke tenzije. Želimo da vidimo da vlasništvo Srpske pravoslavne crkve bude zašticeno, da procesi privatizacije, zakoni o imovini budu u punoj meri bezbedni i ocuvani. Želimo da vidimo citav proces pomirenja koji ide napred", rekao je Fejt, izrazivši uverenje da ce Medunarodna civilna kancelarija moci da okonca svoj mandat u roku koji je dobila. U zajednickom intervjuu za srpski i albanski servis "Glasa Amerike", šef Medunarodne civilne kancelarije u Prištini nije mogao da objasni zašto je ove godine budžet EU za Kosovo tri i po puta manji nego prošle godine.

SRBIJA – EU

ŠULC: NIJE TRENUTAK ZA PROŠIRENJE EU

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da Srbija zaslužuje status kandidata za ulazak u EU, ali da je još rano da se kaže da li će se to i dogoditi na sastanku Evropskog saveta u martu, jer odluka mora biti doneta jednoglasno.
Šulc je u intervjuu za sutrašnje izdanje beogradskog nedeljnika NINa takođe ocenio da nije trenutak za proširenje Unije.
"Biću krajnje iskren: sada nije pravi trenutak da se EU proširuje. Osnovni prioritet EU je da reši ekonomsku krizu. EU je potreban period konsolidacije. Međutim, pridruživanje Hrvatske ukazuje na to da EU ne zatvara vrata zemljama kandidatima", rekao je Šulc.
Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da uveća svoje šanse da u martu dobije status kandidata ako bi još više normalizovala odnose s Kosovom.
"Obe strane bi trebalo da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima, kao što su priznavanje diploma, energija, trgovina i telekomunikacije, čak i onda kada još nisu u mogućnosti da se dogovore u sveobuhvatnom smislu", rekao je Šulc.
Predsednik EP je istakao da bi Srbija trebalo da bude spremna da se priključi Uniji.
"Ona mora da prihvati sve teške i ozbiljne norme i standarde EU, od politike konkurencije, kvaliteta hrane i rukovanja otpadom do državnih institucija i zvaničnika sposobnih da se suprotstave korupciji. Srbija mora da poštuje sve osnovne vrednosti EU, kao što su pravosnažni zakoni, poštovanje određenih sloboda ili zaštita manjina", ukazao je Šulc.
On je dodao da Beograd mora da usvoji i primeni desetine hiljada strana zakona EU.
"Trebalo bi da bude u miru sa svojim susedima. Ove teške zadatke vredi odraditi bez obzira na to kada ćete ostvariti članstvo u EU", poručio je predsednik EP.

FINI OBEĆAO PODRŠKU NA ZASEDANJU EVROPSKOG SAVETA

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) Italija će na zasednju Evropskog saveta u martu podržati dodelu statusa kandidata Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji, najavio je danas u Beogradu predsednik Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini posle sastanka sa ministrom Ivicom Dačićem.
Fini je izrazio očekivanje da će Srbija 1. marta dobiti status kandidata za članstvo u EU, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
"Srbija je deo evropske porodice", rekao je Fini na sastanku sa Dačićem.
Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Fini je ocenio da je saradnja Srbije i Italije u toj oblasti veoma uspešna.
Fini je, kako je navedeno, posebno ukazao na značaj međunarodne policijske saradnje imajući u vidu da kriminalne grupe ne poznaju granice.
Dačić je, kako je navedeno, zahvalio Italiji za podršku Srbiji na putu ka EU.

SRBIJA

MEĐUNARODNA AKTIVNOST NASTAVLJA SE I U 2012.

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) Odbor za inostrane poslove Skupštine usvojio je godišnji plan međunarodnih aktivnosti parlamenta.
Delegacije srpskog parlamenta učestvovaće ove godine na zasedanjima parlamentarnih skupština OEBSa, Crnomorske ekonomske saradnje i NATOa, a sastaće se i sa kolegama iz Meksika, Rumunije i Danske, predviđeno je planom poseta.
Predsednik odbora Dragoljub Mićunović rekao je da su parlamentarci Srbije prošle godine imali 141 susret sa predstavnicima inostranih institucija, međunarodnih organizacija i diplomatama, kao i da su delegacije učestvovale na zasednju OEBSa, Parlamentarne skupštine NATOa, Interparlamentarne Unije.

MIĆUNOVIĆ: RUMUNSKI POSLANICI VRŠE PRITISAK ZBOG VLAHA

BEOGRAD, 9. decembra 2012. (Beta) Predsednik Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović rekao je danas da "jedna grupa poslanika" iz Rumunije već 10 godina pritiska srpske parlamentarce sa zahtevom da se Vlasi u Srbiji izjašnjavaju kao Rumuni.
"Imamo prijateljske odnose (sa Rumunijom), ali u mnogim međunarodnim kontaktima stalno trpimo pritisak jedne grupe rumunskih poslanika oko Vlaha", rekao je Mićunović na sednici Odbora i ukazao da se kao sredstvo pritiska spominje nastavak podrške nepriznavanju Kosova.
Raspravu u Odboru na ovu temu, rečima "Imamo mali problem", otvorio je Mićunović kada se na dnevnom redu našao poziv da skupštinska Grupa prijateljstva sa Rumunijom poseti parlamet te zemlje od 21. do 23. februara.
Prema rečima Mićunovića, u nastupima rumunskih poslanika "ima i verbalne agresije", a problem je u tome što oni temu Vlaha u Srbiji "nameću kao jedinu", uz argument "ako hoćete da ne priznamo Kosovo, neka Vlasi budu Rumuni".
"Oni uporno već 10 godina guraju tu temu", rekao je Mićunović, koji je ukazao da njegove reči ne treba tumačiti kao njegovo protivljenje odlasku srpske delegacije u Rumuniju, ali da tema Vlaha "ne bude jedina o kojoj će se pričati".
Članovi Odbora su rekli da prihvataju ponudu rumunskog parlamenta, i ocenili da u vezi sa spornom temom treba da postoji stalni dijalog.
Mićunović se složio u vezi sa principijelnim nastupom pred rumunskom stranom i dodao: "Ovde je problem hijerarhije ljudskih prava. Nikome ne možemo da zabranimo da bude Vlah. Reći da Vlasi ne postoje je šovinistički akt, i treba reći da mi na to ne pristajemo".
Na sednici Odbora za inostrane poslove je, pored ostalog, prihvaćen tekst Memoranduma o razumevanju sa parlamentom Grčke krovni akt o saradnji dva parlamenta, kako je precizirao Mićunović.

SRBIJA – EKONOMIJA

MMF: REVIZIJA ARANŽMANA TEK POSLE REBALANSA BUDŽETA

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Tanjug) Predstavnici Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) saopštili su na današnjem sastanku sa premijerom Cvetkovicem da ce prva revizija aranžmana sa tom finansijskom institucijom biti realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta. Na završnom sastanku sa predstavnicima tehnicke misije MMFa, koju je predvodila Zuzana Murgasova, dogovoreno je da ce status aranžmana koji Srbija ima sa tom medunarodnom finansijskom institucijom ostati nepromenjen. Potvrdeno je da ce u meduvremenu Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore ukljucujuci nivo deficita i visinu javnog duga, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Predstavnici MMFa podvukli su da je Vlada Srbije zahvaljujuci dobroj ekonomskoj politici tokom 2011. doprinela održanju ekonomske aktivnosti i ocuvanju makroekonomske stabilnosti. Predstavnici MMFa ponovo ce doci sredinom ove godine.

PRIVREDNA DELEGACIJA SRBIJE U POSETI ALŽIRU

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će više od 30 privrednika iz najvećih srpskih preduzeća učestvovati 12. februara na Poslovnom forumu u Alžiru, u okviru 19. zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku i naučno tehničku saradnju Srbije i Alžira.
Kako se navodi u saopštenju PKSa, očekuje se potpisivanje nekoliko važnih bilateralnih ekonomskih sporazuma i Sporazum o saradnji PKS s Nacionalnom poljoprivrednom komorom Alžira.
Dodaje se da su privrednoj delegaciji, koju organizuje PKS, zastupljeni finansijski i bankarski sektor, građevinarstvo, vodoprivreda, elektroenergetika, prehrambena i metalna industrija, poljomehanizacija i rezervni delovi, saobraćaj, zaštita čovekove okoline, šumarstvo, informacione tehnologije, poljoprivreda, nafta i gas. "Očekuje se da ova poseta bude prelomni momenat u saradnji dve zemlje koje vezuje tradicionalno višedecenijsko prijateljstvo i da omogući veće prisustvo srpskih kompanija na tržištu ove severnoafričke zemlje u usponu", naglašava se u saopštenju PKSa.
PKS navodi da je Alžir proteklih godina dostigao značajan privredni rast, a vlada te države planira do 2014. godine investicije u vrednosti od 150 milijardi dolara u skoro svim privrednim granama.

KRAVČENKO I DULIĆ: NIS ĆE 400 MILIONA EVRA ULOŽITI U EKOLOGIJU

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) Naftna industrija Srbije (NIS) će do 2015. godine uložiti oko 400 miliona evra u zaštitu životne sredine, što je 6,5 puta više nego što je planirano kupoprodajnim ugovorom, najavio je danas generalni direktor NISa Kiril Kravčenko.
NIS će investirati i u infrastrukturne projekte sa ekološkim efektom, rekao je Kravčenko u Vladi Srbije na predstavljanju investicionog programa te komapnije u oblasti ekologije.
Kako je objasnio, to su programi modernizacije benzinskih stanica i energetske efikasnosti, koji posebno utiču na poboljšanje životne sredine.
"Ulaganje u zaštitu životne sredine deo je našeg strateškog opredeljenja da efikasno upravljamo komapanijom i jedan od glavnih prioriteta", istakao je Kravčenko.
On je kazao da je prošle godine NIS uložio 30 miliona dolara u oblast ekologije, dok je plan za ulaganje u ovoj godini oko 45 miliona dolara.
Kravčenko je istakao da do 2015. NIS planira da sanira zagađenja nastala prethodnim radom kompanije, što bi trebalo da košta oko 18 miliona evra.
On je naveo da NIS u oblasti zaštite životne sredine sarađuje sa svim svetskim kompanijama, ali i institucijama u Srbiji po pitanju zaštite zemlje, vode i vazduha.
Govoreći o pojedinim projektima, precizirao je da će "rekonstrukcija i optimizacija postrojenja za tretman otpadnih voda u Rafineriji Novi Sad, koja košta oko 45 miliona evra, biti završena u avgustu ove godine" i dodao da će u isto vreme biti završen projekat sanacije i rekonstrukcije sistema zauljene kanalizacije u toj rafineriji, što će NIS koštati oko 156 miliona evra.
Kravčenko je dodao da će NIS raditi i na sprečavanju emisije ugljen dioksida, kao gasa sa efektom staklene bašte, na ležištu "Rusanda 2" u Melencima, što će koštati oko 18 miliona evra i biće završeno do 2013. godine. Planirana je i rekonstrukcija svih benzinskih stanica prema ekološkim standardima u šta će u naredne dve i po godine biti uloženo oko 100 miliona evra.
Kravčenko je rekao da NIS planira da najkasije do 2016. godine dostigne najbolje pokazatelje u oblasti ekologije, kakve imaju druge svetske kompanije.
Ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić je rekao da je zadovoljan došadasnjim investicijama NISa u ekologiju, kao i sa saradnjom sa tom kompanijom u zaštiti životne sredine.
Dulić je rekao i da značajnije rezultate u toj oblasti očekuje kada se završe ulaganja u postrojenja u Rafineriji Pančevo. Ekološki problemi u Pančevu i dalje postoje, ocenio je Dulić, ali je dodao da su oni "značajno smanjeni zahvaljujći investicijama NISa u zaštitu životne sredine".
Ministar je rekao da je tokom 2011. godine u Pančevu bilo utvrđeno "samo nekoliko povećanja koncentracije benzena preko dozvoljenih količina".
Naglasio je da će Ministarstvo, bez obzira na dobru saradnju sa NISom, nastaviti da kontroliše rad Rafinerije u Pančevu i po potrebi kažnjava sve što bi moglo da dovede do ugrožavanja životne sredine.

PETROVIĆ: SRBIJA ŽELI BOLJU SARADNJU SA ZEMLJAMA AFRIKE I BLISKOG ISTOKA

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da Srbija želi da ostvari bolju saradnju sa zemljama Afrike i Bliskog istoka u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.
Petrović je na otvaranju Sajma hrane i pića Fudreks (Foodrex) na Beogradskom sajmu kazao da će gostima iz Afrike, Evrope i sa Bliskog istoka pokazati koliko se dobra hrana i piće proizvode u Srbiji.
Veliki broj farmera u Srbiji, kazao je Petrović, proizvodi dobre sirovine koje srpske kompanije prerađuju u kvalitetne proizvode.
"Ovim sajmom je otvoreno novo doba za srpski izvoz", naglasio je Petrović i izrazio očekivanje da će se efekti posete stranih delegacija videti već ove godina kroz veći plasmam poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u inostranstvo.
Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić podsetio je da Srbija ostvaruje suficit u razmeni prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, čiji je izvoz u 2011. godini dostigao rekordnih 2,7 milijardi dinara. Srbija ima povlašćen položaj kroz sporazume o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja, kazao je Miletić, dodajući da prioritet PKSa nije samo izvoz u EU, već i širenje na tržišta poput Afrike i Bliskog istoka. Direktor Agencije za kontrolu i upravljanje hranom i lekovima Nigerije Pol Orhi kazao je da sajam predstavlja dobru mogućnost za unapređene saradnje dve zemlje i povećanje trgovinske razmene.
Na Sajmu hrane i pića "Fudreks (FOODREX)" do 12. februara predstaviće se oko 70 srpskih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane i pića.
Među izlagačima su MK komerc, Jafa, Delta agrana Karneks, Vikorija oil, Alva, Prokpac, Agroživ, Knjaz Miloš i PIK Bečej, a u ponudi se mogu naći proizvodi od čajeva, preko prerađevine od mesa, mleka voća i povrća do beskvasnog hleba.
Izlagači će predsatviti više od 150 proizvoda koje će posetioci moći da probaju.
Sajam će posetiti i oko 150 profesionalnih kupaca iz više od 70 kompanija iz 15 zemalja, među kojima su najbrojiniji iz Nigerije.
Potencijalni kupci doćiće iz Alžira, Tunisa, Egipta, Sudana, Nigerije, Konga, Angole, Libana, Iraka, Kuvajta, Irana, Turske, Grčke, Bugarske, Italije, Španije, Francuske, Austrije, Češke i Nemačke.
Sajam je danas otvoren za profesionalne kupce, a za ostale posetioce biće otovren situra 10. februara. Radno vreme je od 10.00 do 17.00, a cena ulaznice je 300 dinara.