Daily Survey

Beograd, 09. Mart 2012.

SAMIT SRBIJA – ITALIJA

SRBIJA I ITALIJA RADE NA DATUMU PREGOVORA

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Tanjug) Srbiji je mesto u Evropi, složili su se ucesnici Drugog samita SrbijaItalija, predsednik Srbije Boris Tadic i premijeri Mario Monti i Mirko Cvetkovic.
Na zajednickoj konferenciji za novinare, Tadic je izrazio ocekivanje da ce Srbija dobiti datum pregovora do kraja ove godine kao i da veruje da ce Italija podržati Srbiju na tom putu.
Italijanski premijer cestitao je predsedniku i premijeru i citavom narodu Srbije na angažovanosti koju su pokazali kako bi ispunili sve uslove koje je postavila Evropa i dodao da to predstavalja primer koji treba slediti. Predsednik Vlade Srbije rekao je da ce status kandidata biti prednost i mogucnost da se saradnja sa Italijom poboljšava, ali i obaveza da Srbija nastavi putem reformi i evrointegracija još intenzivnije nego do sada. "Ovaj razgovor se dešava neposredno po dobijanju statusa kandidata za clanstvo u EU i ja sam zahvalan na podršci koju Italija daje Srbiji na putu evrointegracija, jer bez te podrške ne bismo mogli da dodemo do statusa", istakao je Tadic.
Prema njegovim recima, postoji samo jedno mesto neslaganja, a to je pitanje Kosova.
Kako je primetio, Italija je, za razliku od drugih zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, prepoznatljiva po diplomatskoj fleksibilnosti i usmerenosti na rešavanje problema. "Postoji mnogo modaliteta kojima problemi na Kosovu mogu da budu rešavani, ne sme se zaustaviti život i mora se obezbediti funkcionisanje sistema, ali moraju se znati crvene linije", rekao je Tadic i dodao da Srbija ostaje privržena rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.
Idemo u razvoj naših ekonomija i ka clanstvu u EU, i nadam se podršci Italije za dobijanje datuma pregovora i ocekujem da ce to biti moguce do krja godine, kazao je Tadic.
On je istakao da je strateško partnerstvo dve zemlje vec za posledicu imalo uravnotežavanje spoljnotrgovinske razmene, ali da su mogucosti za produbljivanje ekonomske saradnje nesagledive.
"Nakon strateškog partnerstva došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, ocekujemo da ih bude na hiljade", rekao je Tadic, i naveo da su dve delegacije danas razgovarale i o brojnim konkretnim projektima, pre svega u domenu energetike i transporta.
Kao potencijalno zanimljive oblasti saradnje Tadic je naveo i industriju celika, rudarstvo, poljoprivredu, farmaceutsku i tekstilnu industriju i industriju obuce.
Transportni sistemi u Srbiji, kako je konstatovao Tadic, doživeli su procvat, od cega ce korist imati i Italija, s obzirom da njen najkraci drumski put ka Turskoj i Bliskom Istoku vodi upravo preko Srbije.
Dve delagacije su razmotrile, izmedu ostalog, mogucnost saradnje u izgradnji drumskih koridora 10 i 11 i modernizacije železnicke mreže u Srbiji. Tadic je konstatovao da pocetak proizvodnje fiata500L u Kragujevcu simbolicki zaokružuje višedecenijsku tradiciju srpskoitalijanske saradnje u oblasti industrije.
Predsednik Tadic je istakao i znacaj dobrih personalnih odnosa sa premijerom Montijem i mnogim ministrima italijanske vlade, isticuci da je partnerstvo dveju država sveprožimajuce.
Premijer Monti istakao je da posle dobijanja datuma pregovora, kojem se Srbija nada do kraja godine, nema povratka te da Italija želi da prati Srbiju na tom putu.
"Evropa smatra Srbiju politicki i ekonomski zrelom za takav korak. U ime Vlade i cele Italije želim od srca brz nastavak puta Srbije ka EU", porucio je Monti.
Isticuhi da su današnji razgovori protekli u znaku strateškog partnerstva i u duhu prijateljstva, Monti je rekao Italija snažno podržava Srbiju na putu ka EU.
On je naveo da dve zemlje imaju razlicite stavove po pitanju Kosova, da to treba uvažavati ali da je važno da postoji volja i angažovanost da se idem putem rešenja, o cemu je, kako je rekao, danas govorio predsednik Tadic. Beograd i Rim su, kako je rekao, objedinjeni u nameri da ostvare ekonomski rast i naglasio da je ekonomska razmena izmedu dve zemlje veoma dobra, i da se polako vraca na nivo pre krize 2008. "Zadovoljni smo italijanskim investicijama u Srbiju", dodao je Monti i naglasio da je tokom sastanka bilo reci i o tome koliko je Italija zainteresovana da zajedno sa Srbijom radi na infrastrukturnim projektima.
Navodeci da je danas potpisano više sporazuma, on je naglasio da Italija želi da pomogne Srbiji da se prilagodi evropskim standardima.

TADIC: ZA DVE GODINE JOŠ JEDAN PROIZVOĐAC AUTOMOBILA

NJUJORK, 8. marta 2012. (Tanjug) Predsedik Tadic izjavio je da se nada da ce u naredne dve godine još jedan veliki svetski proizvodac automobila doci u Srbiju, dodavši da bi zajednicko ulaganje sa Fijatom i proizvodnja novog modela Fijat 500L trebalo da pomogne u dovodenju stranih investitora.
Tadic je u razgovoru za ugledni list Vol Strit Džornal istakao da ocekuje da Srbija pocne pregovore o clanstvu u Evropskoj uniji do kraja ove godine, pošto je dobila status kandidata pocetkom ovog meseca. "Ali, nikad se ne zna. Na EU je da odluci", dodao je predsednik Srbije.
Ugledni njujorški dnevnik navodi da je kraci intervju sa Tadicem napravljen tokom promocije novog Fijatovog modela na prestižnom salonu automobile u Ženevi.
U tekstu se istice uspeh koji je Srbija postigla dovodenjem Fijata u Kragujevac, uz ocenu da je Srbija na taj nacin postala industrijsko središte na Balkanu.
List navodi da ce proizvodnja Fijata 500L poceti u maju i da bi do poslednjeg tromesecja 2012.godine on trebalo da se nade na evropskom tržištu.
Predvideno je da sledece godine pocne njegov izvoz i u Sjedinjene Americke Države, navodi Vol Strit Džornal. Njujorški dnevnik piše da fabrika u Kragujevcu ima kapacitet da proizvede 200.000 vozila godišnje i da bi taj broj kasnije mogao da dostigne 300.000 automobila.
Vol Strit Džornal navodi da postoji trend medu proizvodacima automobila da otvaraju postrojenja u državama koje nude jeftiniju radnu snagu, poreske olakšice i subvencije, što sve smanjuje troškove.

DOBRA PRIVREDNA I POLITIČKA SARADNJA DVE ZEMLJE

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Drugi političkoprivredni samit Srbija Italija završen je danas u Beogradu potpisivanjem više međunarodnih sporazuma i porukama predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera dve zemlje, Mirka Cvetkovića i Marija Montija, da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u ekonomiji i na planu evropskih integracija.
Kao jedina tačka neslaganja navedeno je pitanje Kosova, čiju je nezavisnost Italija priznala.
Predstavnici vlada Srbije i Italije imali su više bilateralnih susreta, a potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma.
Predsednik Srbije je, nakon samita, ukazao da se od 2009. godine, odnosno od održavanja prvog samita SrbijaItalija, povećao broj italijanskih firmi koje posluju u Srbiji sa 150 na više od 400 i izrazio nadu da će ih u budućnosti biti više od 1.000.
Tadić je naveo da se razgovaralo o saradnji u industriji čelika, metalskom kompleksu, auto industriji, rudarstvu, farmaceutskoj industriji, poljoprivredi, industriji odeće i obuće i izrazio zadovoljstvo zbog strateških dokumenata koji su danas potpisani.
On je rekao da se sa premijerima Srbije i Italije saglasio da je potrebno dovršiti transportne pravce od Beograda ka Baru i ocenio da BeogradBarBari predstavlja "strategijski trougao" koji ima značaj za obe zemlje. Prema Tadićevim rečima, razgovarano je i o ulaganju u energetiku, odnosno o sprovođenju projekta termoelektrane Kolubara B, o izgradnji protočne hidroelektrane na Savi, kao i nizu hidroelektrana na Drini i na Ibru. Italijanski premijer je rekao da je njegova zemlja zainteresovana da nastavi da prati Srbiju na putu ka EU i dodao da želi da joj pomogne da se prilagodi evropskim standardima.

ITALIJANI ZAINTERESOVANI ZA PRUGU BEOGRAD-BAR

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Italijanske kompanije su zainteresovane za učešće u modernizaciji železničke pruge BeogradBar, prenosi danas italijanska agencija Nova izjave italijanskih privrednika na Poslovnom forumu u Beogradu.
"Naš je interes da realizujemo projekat obnove pruge BeogradBar, važne za transport Fijatovih vozila koja će se proizvoditi u Kragujevcu", rekao je Rozario Moreli, predsednik Armafera.
Ta kompanije je jedan od osnivača Italijanskosrpskog poslovnog saveta, a članica tog saveta je i državna kompanija italijanske želežnice Italfer.
Moreli je u intervjuu za Novu precizirao da je u razgovoru sa partnerima u Srbiji utvrđeno da postoji potreba za "radikalnom modernizacijom" i ostalih pruga u Srbiji.
On je procenio da danas najviše izgleda ima da će poslove obnavljanja tih pruga dobiti italijanske kompanije. "Srbija je u centru infrastrukture predviđene za Balkan i Istočnu Evropu. Postoje veoma pozitivne mogućnosti, i ako su namere EU u odnosu na tu zemlju onakve kao što smo shvatili, onda će se otvoriti mogućnosti od velikog interesa", objasnio je taj privrednik.

POSLOVNI SAVET ITALIJA-SRBIJA: KANDIDATURA SRBIJE ZA EU OTVARA POSLOVE

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Kandidatura Srbije za prijem u EU je otvorila konkretne mogućnosti krupnih ulaganja u njenu infrastrukturu, izjavio je danas Gvidalberto Gvidi, kopredsednik Poslovnog saveta ItalijeSrbija.
Gvidi je za italijansku agenciju Nova izjavio da su to pre svega mogućnosti investiranja u železnicu Srbije, beogradski metro, autoputeve, postrojenja za proizvodnju i distribuciju energije, što bi trebalo da podrže EU i Svetska banka. Te mogućnosti Italija smatra važnim prilikama koje ne treba da propusti, dodaje Nova. "Srbija je važna i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, sa Turskom i zemljama CEFTA, zahvaljujući kojima međunardoni investitori (u Srbiju) mogu imati pristup tržištu od 800 miliona potrošača", objasnio je Gvidi.
On je ocenio da je Srbija "mlada, dinamična zemlja koja ima važan geografski položaj".
Kopredsednik Saveta je s posebnim zadovoljstvom istakao, prenosi Nova, potpisivanje sporazuma sa Fondacijom "Zoran Đinđić", kojim je dogovorena specijalizacija dvadesetak mladih stručnjaka iz Srbije u italijanskim kompanijama.
"Na taj način Italija pruža konkretnu podršku tehnološkom i industrijskom razvoju zemlje sa kojom sve više jača strateško partnerstvo", rekao je Gvidi.
Gvidi je najavio da je danas dogovoreno da se u maju ili junu u Rimu održi skup na kojem će zvanično biti promovisan forum koji će činiti po 14 velikih kompanija iz Italije i Srbije, a još sedam veoma značajih italijanskih kompanija zatražilo da se priključi, dodao je on.
Kopredsednica Poslovnog saveta je Draginja Đurić, predsednica Banke Inteza San Paolo u Srbiji.

ANSALDO I PUPIN SE DOGOVORILI O SARADNJI

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Italijanska kompanija "Ansaldo sistemi industriali' (Asi) i Institut "Mihajlo Pupin" iz Beograda su danas u Beogradu potpisali sporazum o izgradnji i obnavljanju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prenela je italijanska agencija Nova.
Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar ekonomskog razvoja Italije Korado Pasera.
Posebna pažnja posvećena je realizaciji projekata malih hidrocentrala što je veoma važna oblast za Srbiju, piše Nova i nastavlja da će, kako je dogovoreno, italijanski Asi imati važnu ulogu u tome.
Dogovor je postignut u saradnji s Italijanskosrpskim poslovnim savetom kojim kopredsedavaju Gvidalberto Gvidi i predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić.
"Sporazum potpisan sa partnerom izuzetne vaznosti kakav je Institut Pupin, predstavlja za našu kompaniju veliku mogućnost u oblasti razvoja", rekao je Klaudio Andrea Džeme, direktor firme Asi, i dodao da za njegovu kompaniju "Srbija predstavlja važno tržište, pogodno za strana ulaganja".
"Taj sporazum ima u potpunosti strateški značaj za pokretanje saradnje sa zemljom koju smatramo odlučujućje važnom za naše aktivnosti", kazao je Džeme.
On je istakao da sporazum omogućava "spajanje vrhunske stručnosti Instituta Pupin sa industrijskim kapacitetima" Italije i predstavlja "odlucujući korak" u saradnji sa Srbijom.
Sporazum ima za cilj modernizaciju pre svega hidrocentrala, kao i termocentrala.
"Srbija je bogata vodama, a njena vlada je odredila 850 mesta na kojima bi bila moguća izgradnja malih centrala. Pre toga, posebno u oblasti obnovljive energije, potrebno je remontovati postojeća postrojenja. Kapaciteti proizvodnje lako bi se mogli modernizacijom i racionalizacijom potrošnje povećati za 20 odsto", objasnio je Džeme.
Direktor Instituta "Mihailo Pupin", Milenko Nikolić rekao je za agenciju Nova da će ove godine u Srbiji biti pokrenuti mnogi projekti u oblasti obnovljivih izvora energije i da je predviđena izgradnja pedesetak malih hidroelektrana.
On je precizirao da su Institut Pupin i Asi održali prvi sastanak početkom ove godine, a sada će, potpisivanjem sporazuma, početi "saradnja koja će omogućiti zajedničko prisustvo i na stranom tržištu".
"Prvi cilj je ucešće na predstojećem tenderu Elektroprivrede Srbije", kazao je Nikolić.
Tender za modernizaciju dvadesetak malih centrala imaće vrednost 40 miliona evra, a radove će finansirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

KiM

SANINO: PRIZNANJE TERITORIJALNOG INTEGRITETA KOSOVA – NAPREDAK

BERLIN, 9. marta 2012. (Beta) Generalni direktor za proširenje Evropske unije u Evropskoj komisiji, Stefano Sanino izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je priznavanjem teritorijalnog integriteta Kosova postignut znatan napredak u rešavanju prilika na Zapadnom Balkanu.
Sanino u Berlinu učestvuje na skupu "Srbija i Evropska unija: kojim putem napred" koji su organizovali Fondacija Robert Boš i Beogradski fond za političku izuzetnost.
Funkcioner Evropske komisije je rekao i da vidi da postoji "pragmatičnost i kod Beograda i kod Prištine" i izrazio nadu da će pregovori biti nastavljeni "eventualno u nekom drugom formatu".
Sanino je najavio da Evropska komisija namerava da već u martu, kako se izrazio, "anticipatorno", počne da ispituje u kojoj meri Srbija, Crna Gora i Makedonija kao kandidati za pristupanje EU (kojima datum otpočinjanja pregovora još nije određen) ispunjavaju zahteve poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i ljudska prava.
Najzad, Sanino je najavio i da Komisija namerava da svoj instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) proširi i ubuduće pretvori u, kako ga je nazvao, IPA 2. Novac koji preko ovog mehanizma daje Evropska komisija onda ne bi išao samo za jačanje institucija u zemljama koje žele da pristupe EU, već i za ekonomski razvoj. Na skupu u Berlinu, između ostalih, učestvuju i šef odeljenja za Jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu Nikolaus Lambsdorf, direktor Odbora nemačke privrede za istok Rajner Lindner, direktorka kancelarije vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i ministar Republike Srbije za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirić.

SEDNICA ODBORA ZA KOSOVO I METOHIJU SKUPŠTINE SRBIJE PREKINUTA

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije prekinuta je danas posle dvočasnovne rasprave jer se predstavnici vlade i tima za pregovore sa Prištinom nisu pojavili kako bi obrazložili dogovor Srbije i Kosova o regionalnom predstavljanju postignut 24. februara.
Predsednik Odbora LJubomir Kragović rekao je da su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović nedolazak obrazložili time što Vlada Srbije još nije razmatrala izveštaj o dogovoru sa poslednje runde dijaloga, što je opozicija oštro kritikovala.
Poslanici Demokratske stranke Srbije (DS S), Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpske napredne stranke (SNS) naveli su da je nedopustivo da Vlada Srbije šalje svoje predstavnike na jučerašnji skup u Danilovgradu na kojem je bio i predstavnik kosovskih institucija, a da njeni predstavnici, pod izgovorom da još nije razmatran postignut dogovor, ne dođu na sednicu Odbora.
Predstavnici opozicije kritikovali su dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine, navodeći da je to korak ka potpunom priznanju nezavisnosti Kosova učinjen radi dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.
Oni su ocenili da su leci koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, u skladu sa "izdajničkom politikom Borisa Tadića".
Poslanik DS S Slobodan Samardžić rekao je da Vlada Srbije, pod uticajem Zapada, planira da raspiše, ali ne i održi izbore na Kosovu, što će, kako je ocenio, biti poslednji čin kapitulantske politike priznavanja Kosova. Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović rekao je da je politika vlade prema Kosovu posle postignutog dogovora o regionalnom predstavljanju u potpunosti ogoljena i da je jasno da je učinjeno sve kako bi Srbija dobila status kandidata.
On je kazao da je rok za preregistraciju i preuzimanje kosovskih dokumenata za kosovske Srbe pomeren do 1. juna kako bi u centralnoj Srbiji prošli izbori, koji su, kako je naglasio, jedino bitni vladajućoj većini da bi očuvala fotelje.
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Borislav Pelević rekao je da odbor ne može da raspravlja o postignutom dogovoru o regionalnom predstavljanju jer nema predstavnika vlade, ali da se iz izjava zvaničnika EU može jasno videti da je Priština ostvarila veliku pobedu jer je postala pravna država i međunarodni subjekt.
"Priština može da se pojavljuje kao punopravni član što smo videli u Danilovgradu, gde je pisalo Kosovo sa zvezdicom ali bez fusnote, a tu je sedeo i predstavnik Vlade Srbije", rekao je on.
Pelević je rekao da je dogovor veliki poraz Beograda i prevelika cena za dobijanje statusa kandidata. Politiku pregovaračkog tima i Vlade Srbije branio je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević koji je rekao da je Odbor za Kosovo imao uvid u sve akte Vlade Srbije i ponovio da DS nikad neće priznati nezavisnost Kosova.
"Kosovo nije ni pedalj dalje nego što je bio '99. godine. Kosovo je neotuđivi deo Srbije i DS nema nameru da prizna nezavisnost pokrajine", kazao je on i dodao da Beograd nije poslao svog ambasadora u Prištinu, da se ne zalaže da Priština ima svog predstavnika u UN i da Kosovu nedostaju mnogi atributi nezavisnosti. Međutim, poslanik DS iz Kosovske Mitrovice Dragiša Đoković rekao je da nijedan od postignutih sporazuma sa Prištinom ne donosi korist Srbima na Kosovu i ocenio da je cilj da se u daljoj fazi pregovora kosovskim vlastima predaju i telekomunikacije i upravljanje energetskim sistemom.
On je kritikovao predstavnike vlade jer, kako je rekao, nisu došli na sednicu odbora a mogli su da prisustvuju skupu u Danilovgradu.
Sednica Odbora za Kosovo trebalo bi da bude nastavljena u utorak, 13. marta, u 12 časova.

PREDSTAVNICI SRBA POZVALI NA BOJKOT KOSOVSKIH DOKUMENATA

ZVEČAN, 8. marta 2012. (Beta) Predsednici opština na severu Kosova i načelnik kosovskomitrovačkog Okruga pozvali su građane da od kosovskih vlasti ne uzimaju registarske tablice za vozila i lična dokumenta.
Oni su u emisiji Televizije Most iz Zvečana rekli da nije dovoljno to što su se građani "gotovo stoprocentno" na nedavnom referendumu izjasnili protiv kosovskih institucija, već je neophodno da se odreknu i novca koji dobijaju od njih.
Čelnici opština su pozvali i Srbe izvan Kosova da "ne prodaju srpske nacionalne interese za 45 evra" koliko, kako tvrde, po raznim osnovama primaju iz budžeta Kosova.
"Sporazumi koje je u Brislu postigao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, otežali su život Srbima na Kosovu i Metohiji, a posebno Sporazum o slobodi kretanja koji podrazumeva promenu državljanstva u 'Kosovare' ", rekao je predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.
On je dodao da građane zabrinjava najava Euleksa da će početi primena sporazuma iz Brisela i rekao da je promena registarskih tablica i ličnih dokumenata dogovorena između Beograda i Prištine.
"Stefanović je imao dva tumačenja jedno za javnost u Srbiji, a drugo za građane na severu Kosmeta koje je ubeđivao da to za njih neće važiti. To u sporazumu ne piše, i Euleks će se toga tvrdoglavo držati", ocenio je Ristić. On je zatražio da Stefanović dođe i objasni šta sporazum sadrži, kako ljudi da se ponašaju i šta da očekuju. Ristić je izrazio bojazan da će u pregovorima koji slede za Srbiju biti "izgubljeni" i elektroenergetski i telekomunikacioni sistemi na Kosovu.
Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković ocenio je da su za pogoršanje stanja na severu Kosova odgovorni predstavnici međunarodnih misija.
"Iz Kfora imamo najavu da će zatvoriti alternativne puteve na severu Kosova i to potvrđuje da su se zajedno sa Euleksom stavili u funkciju Prištine, i pomažu da se nasilnim putem sever integriše u kosovske institucije", ocenio je Nedeljković.
On je pozvao Srbe da bojkotuju kosovska dokumenta i administrativne prelaze.
Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pozvao je na "borbu za ostanak Srba i Srbije" na Kosovu. Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je ukazao da iz Beograda nema reagovanja na peticiju građana koji traže da se Euleksu uskrati gostoprimstvo jer nije statusno neutralan.
"Bez učešća Beograda ne može se zaokružiti teritorija takozvane države Kosovo", ocenio je Milović kao i da sporazumi iz Brisela pomažu nezavisnost Kosova.
Čelnici sa severa Kosova rekli su da očekuju da će Kfor odustati od zatvaranja alternativnih puteva i istakli da će, ako se to i dogodi, ponovo biti protesta i barikada.
Oni su ponovili da očekuju da će na Kosovu biti raspisani izbori kada i u ostalim krajevima Srbije, i ocenili da bi neodržavanje izbora bilo početak gašenja srpskih institucija.

KUČI: EU I SAD TREBA DA SPREČE IZBORE SRBIJE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 8. marta 2012. (Beta) Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je danas, posle sednice vlade, da će održavanje izbora Srbije na kosovskoj teritoriji negativno uticati na međunacionalne odnose, kao i da te izbore treba da spreče Evropska unija i SAD.
Kuči je dodao da je Vlada Kosova u vezi sa tim već razgovarala sa predstavnicima EU i SAD, od kojih je zatražila zabranu održavanja izbora Srbije na kosovskoj teritoriji.
Zamenik premijera Kosova rekao je da takvih izbora, po svemu sudeći, neće ni biti, ali da, ako se održe, oni neće imati pravnog dejstva.
Dan nakon što je misija Euleks najavila pojačanja za sever Kosova, Kuči je rekao da na tom delu treba uspostaviti red i zakon.
Vlada je takođe odlučila da formira Diplomatsku akademiju koja će delovati u okviru MIPa Kosova i koja će se baviti osposobljavanjem pripadnika MIPa i istraživanjima iz oblasti spoljne politike.

EULEKS: NAŠA OBAVEŠTENJA U SKLADU SA SPORAZUMOM IZ BRISELA

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) Portparolka Euleksa Irina Gudeljević ocenila je danas da je letak koji je Euleks delio na prelazima na severu Kosova o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine o slobodi kretanja.
"I Beograd i Priština su se o tome dogovorili u julu prošle godine. Euleksovo planiranje je zasnovano na ovom sporazumu. Normalno je, da pre nego što nastavite sa bilo kojom vrstom implementacije, unapred pružite adekvatno obaveštenje i date ljudima dovoljno vremena da potraže odgovarajuća rešenja koja će biti u skladu sa odlukama", rekla je Gudeljević za agenciju Beta.
Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je juče za agenciju Beta da preregistracija vozila na "KS" i "RSK" tablice i korisćenje kosovskih dokumenata nisu deo briselskih dogovora i da Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice.
Povodom letaka koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, Stefanović je kazao da taj letak apsolutno nema veze sa stavom EU i da su takve mere apsolutno jednostrane i neprihvatljive i nisu deo bilo kakvih briselskih dogovora.
Predstavnici Srba sa severa Kosova protestovali su juče zbog najavljenih promena i ocenili da im Stefanović nije na isti način predstavio sporazum sa Prištinom. Oni su pozvali Stefanovića da im ponovo objasni detalje sporazuma.