Daily Survey

Beograd, 09. April 2012.

KOSOVO I METOHIJA

DAČIĆ: RAZGRANIČENJE JEDINO REŠENJE ZA KOSOVO

BEOGRAD, 9. aprila (Tanjug) Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovio je danas da je jedino realno rešenje za Kosovo i Metohiju u razgraničenju teritorija i ocenio da u predizbonoj kampampanji osim njega niko ne govori o suštinskim pitanjima.
"Ostali Kosovo ne pominju dok su u kampanji jer nemaju vremena od obilazaka fabrika i preduzeća. Čudi me samo odakle smo u ovakvoj krizi ako ih imamo toliko", rekao je Dačić novinarima na proslavi devetogodišnjice Uprave za obezbeđenje pojedinih ličnosti i objekata. Dačić je istako da Srbija treba da štiti svoj narod, a da je sve ostalo politika.

IVANOVIĆ TRAŽI DA AMBASADE REAGUJU NA INCIDENTE NA KOSOVU

BEOGRAD, 9. aprila 2012. (Beta) Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da američka ambasada i ambasade zapadnih zemlja u Prištini moraju da reaguju na incidente kakvih je bilo proteklih dana na Kosovu.
"Kosovske vlasti ne pokazuju snažan interes i volju da ovake stvari kontrolišu, a ono što je moguće je i da ne mogu da ih kontrolišu jer nisu tako snazni da utiču na ponašanje građana. Međutim, mnogo veći uticaj imaju međunarodne organizacije i ambasadori i zato je potrebno da oni reaguju", rekao je Ivanović za Radioteleviziju Srbije.
On je rekao da su incidenti verovatno u vezi sa izborima u Srbiji 6. maja, ali je dodao i da su meseci mart i april poslednjih 15 godina delikatni i po pravilu "zgodni" da se napravi incident u kojima učestvuju i Albanci i Srbi. Ivanović je kazao da Srbija ima puno pravo da na Kosovu organizuje predsedničke i parlamentarne izbora i da to ne moze da se zabrani.
S druge strabe, odluka da se lokalni izbori ne održe na Kosovu još nije definitivna, rekao je Ivanović, ali je ukazao da bi održavanje tih izbora bilo teško bez učesća međunarodne zajednice.

JAHJAGA I KOSOVSKA VLADA OSUDILI NAPAD U MITROVICI

PRIŠTINA, 8. aprila 2012. (Beta) Kabinet predsednice Kosova, Atifete Jahjage, kosovska vlada i političke partije su najoštrije osudili napad u Mitrovici u kojem je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene, i zatražili od policije da što pre pronađe počinioce tog dela i izvede ih pred lice pravde.
"Takvi nasilni akti i napadi su neprihvatljivi i ne doprinose stabilnosti u zemlji. Oni ometaju stalne napore za uspostavjanje reda i zakona na celoj teritoriji Kosova, posebno u severnom delu zemlje", kaže se u saopštenju kabineta predsednice Kosova.
Vlada Kosova takođe je osudila teroristički akt u kojem je život izgubio jedan građanin Kosova u severnom delu Mitrovice. Posebnim saopštenjima za medije ovaj kriminalni akt su osudili Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret Samoopredelenje.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je za prištinske medije izjavio da ovaj napad može izazvati tenzije na severu Mitrovice i zatražio od direktora policije Kosova da se u tom delu Mitrovice raspredi jedna stalna policijska patrola.
Redžepi kao i regionalni portparol policije Kosova za region Mitrovice Besim Hoti nisu isključili mogućnost etničkog motiva napada.
Policija Kosova je potvrdila da je u noći između subote i nedelje, oko 1.20 od eksplozivne naprave koja je postavljena na prozor stana jednog Albanca u naselju "Tri solitera" preminuo Seljver Hajredini star 38 godina. Samjuel Zbogar, specijalni predstavnik EU, izjavio je da je šokiran informacijom o ovom aktu.On je apelovao na sve zajednice da ostanu mirne i prepuste ovo pitanje policiji, Euleksu i kosovskim vlastima.

JAHJAGA: NEĆE BITI SRPSKIH LOKALNIH IZBORA NA KOSOVU

PRIŠTINA, 7. aprila 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas u Prištini da na Kosovu neće biti održani srpski lokalne izbori.
"Lokalni izbori neće biti održani na Kosovu. To je zvaničan stav institucija Republike Kosovo koji je podržala međunarodna zajednica", rekla je Jahjaga odgovarajući na novinarska pitanja na prijemu povodom prve godine od izbora na predsedničku funkciju.
Jahjaga je rekla da građani koji imaju dvojno državljanstvo imaju pravo da "u skladu sa normama i drugim međunarodnim standardima" izađu na izbore u organizaciji svojih ambasada.
"I za nama susednu državu Srbiju bilo bi najlakše da ima ambasadu na Kosovu i da preko nje realizuje ove izbore", kazala je Jahjaga.
Kosovska predsednica rekla je da je Kosovo nezavisna i suverena država sa međunarodno priznatim integritetom i suverenitetom i da sa Srbijom neće biti niti podele, niti razmene teritorija.
"I paketom Ahtisarija i Ustavom Kosova predviđa se opštinska autonomija, proces koji ne dozvoljava podelu, niti samoopredelenje, niti podelu niti prisajedinjenje drugoj državi. Tim procesom se predviđa decentralizacija, koja je uspešno okončana u drugim delovima Kosova. Nema specijalnog statusa za sever Kosova", poručila je Jahjaga.
Ona je ponovila da su stavovi institucija Kosova jasni, a to je da je "o unutrašnjim pitanjima Kosova rešenje utvrđeno u okviru Ustava i zakona Kosova" i dodala da o tome ni sa kim neće biti razgovora. Kosovska predsednica kazala je da su njeni prioriteti stabilna i normalna situacija na Kosovu.
Jahjaga je na prijemu rekla da je u proteklom periodu radila u skladu sa svojim ustavnim obavezama, da je bila faktor jedinstva i da zalagala da se sva pitanja reše kroz redovnu zakonsku proceduru.

TAČI: INTEGRACIJA SRBA JEDINO REŠENJE KOSOVSKOG PROBLEMA

VAŠINGTON, 6. aprila 2012. (Beta) Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas da je integracija srpske populacije na Kosovu jedina opcija koju će prihvatiti i da neće biti promene granica.
Tači je posle ovonedeljnih razgovora s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i potpredsednikom Džozefom Bajdenom u izjavi za agenciju AP odbacio pozive da Priština da veću autonomiju srpskoj zajednici na severu Kosova.
"Neće biti promene granice", poručio je Tači. On je rekao da bi voleo da kosovska granica bude otvorena i odbacio zamisao o razmeni teritorija sa Srbijom.
Bela kuća je saopštila da je Bajden juče čestitao Tačiju na ostvarenom napretku u dijalogu BeogradPriština i početak izrade studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EUKosovo.
"SAD snažno podržavaju dijalog i očekuju da će u potpunosti biti sprovedeni sporazumi koje su postigli Kosovo i Srbija, što će koristiti narodima obe zemlje", navodi se u saopštenju.
Bajden je ponovio podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova, dok je Tači izneo uveravanja da je privržen izgradnji regiona s dobrosusedskim odnosima i sprovođenju potrebnih demokratskih i ekonomskih reformi, saopštila je Bela kuća.
Tači u višednevnoj posedi SAD predvodi delegaciju Prištine u kojoj se nalaze i ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj i ministarka za evropsku integraciju Vljora Čitaku.

REDŽEPI O PLANU ZA SPREČAVANJE IZBORA

ČAGLAVICA, 6. aprila 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi upozorio je danas da policija ima operativni plan za sprečavanje održavanja srpskih lokalnih izbora na Kosovu, kao i da svi koji pokušaju da spreče policiju u tom poslu mogu biti uhapšeni.
"Operativni plan ima tri komponente, prva je otkrivanje informacija, kuda se kreću i da li se izbori negde organizuju, druga je preventivno delovanje, konfiskovanje izbornog materijala na granici i onemogućavanje kampanja koje mogu stvoriti tenzije i ugroziti sigurnost na Kosovu, a treća je da se konfiskuje materijal ukoliko negde ipak dođe", kazao je Redžepi za KiM radio.
Govoreci o hapšenjima Srba, ali i kosovskih policajaca, Redžepi je naveo da KP, za razliku od MUP Srbije nikoga nije uhapsila iz osvete.
"Mi ne hapsimo zbog osvete, već samo ako je neko prekršio zakon. Sad, zbog predizborne kampanje, ne možemo da tolerišemo neke nezakonite radnje. Nastavićemo hapšenja, ali nikako zbog osvete kao što je izjavio ministar (unutrašnih poslova Srbije Ivica) Dačić. To je primitivan način, a mi pokušavamo da budemo demokratska zemlja", kazao je on.
Redzepi je naveo da u Kosovskoj policiji ima policajaca koji saraduju sa MUPom Srbije i koji se nalaze na duplim platnim spiskovima.
"Postoje oni koji su formalno policajci Kosova, ali isto tako dobijaju platu i od MUPa Srbije i saraduju sa njima. To istražujemo oprezno, zajedno sa Euleksom i ukoliko to utvrdimo oni će biti smenjeni ili uhapšeni", kazao je ministar. Prema Redzepijevim rečima, veliki problem ljudima, kako Srbima, tako i Albancima predstavlja visina osiguranja koja se za vozila naplaćuje na prelazima.
Ministar je dodao da bi bilo dobro da se to promeni, jer korist imaju samo osiguravajuća društva.

NACI CEMO REŠENJE ZA KIM, ZA IZBORE NAM NE TREBA POMOC

BEOGRAD, 9. aprila (Tanjug) Državni sekretar u Miistarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je danas da Srbiji ne treba pomoc da organizuje izbore na KiM, da je dovoljno samo "da nam niko u tom poslu ne smeta", naveo je da Ahtisarijev plan za sever više "nije u igri" i dodao da je optimista u pogledu konacnog rešenja za Kosovo.
"Ne treba nam pomoc za izbore, vec je potrebno samo da nam neko smeta u održavanju neceg što smatramo našim legitimnim i legalnim pravom i pravom da ljudima pružimo priliku da se izjasne o tome ko žele da vodi ovu Srbiju i u parlamentu i vladi sutra ali i kao predsednik Republike Srbije", rekao je Ivanovic u intervjuu Tanjugu.
Komentarišuci informacije prema kojima OEBS može da organizuje parlamentarne i predsednicke izbore Srbije na Kosovu Ivanovic je dodao da je ta Misija ponudila svoje posredovanje u ovoj veoma delikatnoj situaciji, jer bi to prihvatila Priština.
"Ali, to nama ne znaci. Jer mi smo do sada uvek sami organizovali i parlamentarne i predsednicke izbore i jednom smo cak organizovali i lokalne izbore 2008 godine. Prema tome ne vredi nas ucenjivati u tom smislu i nuditi OEBS , kao nekoga ko je posrednik jer se bojim da to može stvoriti vrlo opasan presedan" naglasio je Ivanovic.
On je ponovio da su medunarodne misije i do sada obavljale mnoge poslove, ukljucujuci i organizaciju izbora, onih izbora koji se na Kosovu održavaju.
Ali isto tako, naveo je Ivanovic, iskustvo nam govori da te medunarodne misije u jednom trenutku prestanku da postoje ili pak smanje do te mere svoje osoblje i onda odluce da deo od svojih odgovornosti prenesu. "I kao po pravilu ne vracaju odgovornost Srbiji koja im je dozvolila da svoju misiju rašire i deluju, nego po pravilu te svoje odgvornosti i ovlascenja prenose na kosovske institucije, što za nas nije prihvatljivo", napomenuo je Ivanovic.
On je dodao da ce se status Kosova još rešavati, takode i status severa kad za to dode vreme, ali da je za sada Srbiji potrebno, "da nas ne ometa ni OEBS ni bilo koja druga medunarodna misija".
"Svakako od njih ono što najmanje ocekujemo jeste da uticu na Prištinu, kako ne bi onemogucavali ostvarivanje jednog demokratskog prava a to je glasanje", kazao je Ivanovic.
Upitan o rešenju za sever Kosova Ivanovic je naveo da to sigurno nije Arhtisarijev plan, da je on odbace na svim nivoima u Republici Srbiji i teško da ce ga bilo ko oživeti u dogledno vreme.
"Prema tome on nije više u igri,. Nema sumnje, da se u samom planu, nalaze neka rešenja, koja bi možda uz doradu mogla da budu primenjena. Ali, Artisarijev plan traži politicki okvir. I, to je ono što je neprihvatljivo svima nama. A to je nezavisnost, da bi se dobila decentralizacija ili nezavisnost da bi se dobila ljudska prava i bolja zaštita srpske zajednice", naveo je Ivanovic i dodao:
"To je za nas potpuno besmisleno, jer se nigde u svetu osnovna ljudska prava ne uslovljavaju velikim politickim ustupcima. Prema tome, ja sam mišljenja, da medunarodne misije koje dole postoje treba ozbiljno da pozabave onim što su rešenja u okviru Arhisarijevog plana i da ta rešenja preispitaju".
Ivanovic je naveo i da mnoga od tih rešenja vec u praksi pokazala ozbiljne slabosti, ali on takode ne iskljucuje mogucnost da se u buducnosti nekakva nova medunarodna misija ili nekakva nova medunarodna kredibilna organizacija pocne baviti stanjem u kome živi srpska zajednica i u tom kontekstu možda ponudi neka rešenja. Bilo kakvo vezivanje za Arhitisarija , po recima Ivanovica, bilo bi pogubno, jer, kako je naveo, niko ni od Srba na Kosovu a ni od Srba u zvanicnoj vlasti Srbije, kogod zvanicnu vlast bude cinio, u buducnosti nece prihvatiti da raspravlja o Ahtisarijevom planu ponovo.
Komentarišuci nedavnu posetu kosovskog premijera Hašima Tacija Vašingtonu Ivanovic je rekao da je siguran da su i potpredsednik Džozef Bajden ali i Hilari Klinton, kao državna sekretarka, pomenuli ono što ih iritira, kao neko ko se oštro protivi bilo kakvom nasilju nad verskim spomenicima i spomenicima kulture Srba na Kosovu. "Kad to kažem, to su pre svega crkve i manastiri ali i drugi spomenici, koji tamo postoje. Siguran sam da ce njihovo protivljenje, jasno protivljenje ponašanju kosovskih Albanaca, biti od velikog znacaja. Jer ako postoji autoritet u koji se bespogovorno veruje u Prištini, to su onda Amerikanci", naveo je Ivanovic. On je dodao da smatra da je utoliko veca odgovornost Amerikanaca za sve ono što se na Kosovu dešava. "Ja ne mislim na direktnu odgovornost, nego na indirektnu, i nadam se da ce Hašim Taci, posle povratka iz Amerike iz Vašingtona, preneti te stavove svojima, kolegama u vladi. Jer do sada nismo imali nikakvu posebnu reakciju ni adekvatnu reakciju njihovog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje se prosto utrkuje u politickim izjavama, umesto da preduzme korake, kako bi se sprecili incidenti", izjavio je Ivanovic.
Delimicna odgovornost za incidente vezane za verske objetke Srba na Kosovu, po mišljenju Ivanovica, je i medunarodnim misijama, koje se, kako je rekao, bave onim što nije njihov posao, precesto i samim tim gube odredenu energiju, vreme i prosto na taj nacin smetnu s uma ono što je glavni njihov zadatak. "Kfor se bavi alternativnim putevima, što ja ne mogu da sporim ako tu postoji neki bezbednosni rizik. Ali ga ja u ovom trenutku ne vidim. Umesto bavljenja alternativnim putevima, koji ce nesumnjivo doci jednog trenutka na dnevni red, dobro bi bilo da se u ovoj situaciji vojnici Kfora rasporede svuda gde srpska zajednica postoji", napomenuo je Ivanovic. Pri tome je mislio pre svega na srpske zajednice u manjim enklavama, jer su oni objektivno ugroženi, a to je uostalom, kako je naveo, u najužem krugu delatnosti koje Kfor mora da obavi.
"Delovanje Kfora i Euleksa na planu bezbednosti bi, cini se, popravilo ovu situaciju mnogo više nego nekakve sterilne izjave, koje dolaze iz Prištine. Ali se eto nadam, da ce poruke koje dolaze iz Vašingtona, biti delotvorne i da ce one uciniti da se nešto promeni na terenu", kazao je Ivanovic.
Na pitanje koliko predizbona situacija u Srbiji utice na srpsku zajednicu na Kosovu i na ponašanje Prištine u tom smislu, Ivanovic je rekao da je sasvim ocekivano da se to u Prištini ili u odredenim krugovima u Prištini doživljena kao prilika da se nekakve stvari zaoštre i da se tu stanje na terenu promeni.
On konstatuje da takve ambicije i sada ocigledno postoje u nekim ekstremistickim krugovima na Kosovu i utoliko više njega brine pasivnost medunarodnih organizacija koje ne koriste svoja izvršna ovlašcenja, ali i politicke mogucnosti koje imaju, da izvrše pritisak na organe reda na terenu.
Upitan o dijalogu Beograda i Prštine Ivanovcih je siguran da ce se on nastaviti i to u korist svih koji žive na Kosovu i to pre svega zato što je politicka nestabilnost nešto što se smatra osnovnim preduslovom da na KiM bude ili ne bude nekakvih stranih investicija.
"Na Kosovu je izuzetna socijalna tenzija, veliki je broj nezaposlenih ljudi, narocito medu Albancima, ta cifra doseže do 350.000 nezaposlenih i to je opasan potencijal. Jer mogucnost kosovske gotovo nepostojece privrede da zaposli toliki broj ljudi je ravna nuli", navodi Ivanovic.
Ako se na sve to još umanji mogucnost za investicije zbog politicke nestabilnosti, korupcije, kriminala, i nedostatka fizicke i pravne sigurnosti, onda, naveo je Ivanovic, "bojim se da nismo baš na dobrom putu". Nestabilnost, dodao je, medutim, ne treba da raduje nikoga medu ekstremima na našoj strani, jer nestabilnost na Kosovu se "uvek prelije kod nas i mi možemo da imamo ozbiljne posledice zbog toga". Po njegovom uverenju privrednici su jedina spona koja nas drži. Jer ekonomski interes je nešto što nadvlada politicke nesuglasice a one su više nego ocigledne.
Cesto ekonomija bude sputana nekakvim politickim nalozima i politickim okvirima, pogotovo kad su prištinski privrednici ili privrednici na Kosovu i Metohiji u pitanju, kazao je Ivanovic i dodao da misli da cemo vremenom, pogotovo ako normalizacija slobode kretanja bude na dobrom putu, ili se poboljša, imati malo više razmene, jer to je najbolji nacin da se odnosi dovedu u normalnije relacije.
"To bi znacilo da cemo u dogledno vreme imati privrednike iz Prištine koji ce izlagati recimo na Beogradskom sajmu, nekom sajmu hrane ili poljoprivrede u Beogradu. Jer, njihova mogucnsot da nešto ozbiljnije proizvedu je veoma mala. Ali, bilo kako bilo ja mislim da privreda, nevladin sektor, intelektualne grupe, one bi mogle uspostaviti taj prvi kontakt, koji može biti jako važan", napomenuto je Ivanovic.
On veruje da ce politicke teme doci na dnevni red kada za to bude spremna citava zajednica i albanska i srpska, jer, kako kaže, otvoreno pitanje statusa Kosova je nešto što ce smetati i nama i njima.
"Duboko sam ubeden da cemo naci rešenje. U tom smislu nam mora pomoci Evropska Unija, koja ne sme da vrši pritisak, pogotovo ne na jednu stranu. Jer se ovde ovakva rešenja u ovakvim situacijama prosto ne mogu naci pod pritiskom", naveo je Ivanovic i zakljucio:
"Ja sam optimista da ce u Evropi prevladati mišljenje da je u najboljem interesu citave Evropske Unije, da ima Balkan u miru. Da bi Balkan bio u miru i stabilnosti mora biti Srbija u miru i stabilnosti. Što znaci da Srbija ne bude pritiskana da prihvati bilo šta što je u suprotnosti sa nekakvim našim vitalnim nacionalnim ciljevima."

SRBIJA

CVETKOVIĆ: SARADNJA SRBIJE I SAD ODLIČNA

BEOGRAD, 6. aprila 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je danas u razgovoru sa direktorkom Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) Mišel Leonhart da je saradnja Srbije i SAD u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima odlična.
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Cvetković je pohvalio dosadašnju saradnju i partnerski odnos DEA i Bezbednosnoinformativne agencije Srbije naročito u akciji Balkanski ratnik koja je dovela do zaplene 2,7 tona kokaina. "Naš bezbednosni sistem je u značajnoj meri unapređen osnivanjem Saveta za nacionalnu bezbednost na inicijativu predsednika Republike Borisa Tadića, što potvrđuje veliki broj uspešno izvedenih akcija posebno u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je premijer.
Cvetković je takođe podsetio partnere iz SADa da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet sadašnje Vlade i da je u prethodne četiri godine urađen veliki pomak na tom planu.
"Ova Vlada osnovala je Agenciju za borbu protiv korupcije, donela Zakone o oduzimanju imovine stečene kriminalom zahvaljujući kojem je zaplenjena imovina u vrednosti od 350 miliona dolara. Srbija je postala pouzdan partner u globalnom ratu protiv narkomafije", istakao je on.

DAČIĆ O FORMIRANJU POSEBNE SLUŽBE ZA NARKOTIKE

BEOGRAD, 6. aprila 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će u MUPu biti formirana posebna služba za borbu protiv narkotika koja će od druge polovine ove godine, ili eventualno od sledeće, početi sa operativnim radom.
Dačić je delegaciji Američke agencije za borbu proitv narkotika (DEA), na čelu sa direktorkom Mišel Leonhart koja je danas bila u prvoj poseti Srbiji, preneo da će ta služba biti formirana u okviru Uprave kriminalističke policije. On je kazao da je poseta američke agencije veliko priznanje za čitav bezbednosni sektor Srbije. "Po njihovim rečima oni ovu saradnju ocenjuju najvišom ocenom, kao i visoku posvećenost Vlade Srbije u borbi protiv ilegalne trgovine narkoticima", rekao je ministar Dačić.
On je, zajedno sa direktorom policije i saradnicima, upoznao goste sa rizicima koje Srbija ima u borbi protiv trgovine narkoticima, počevši od balkanske rute heroina, šverca kokaina iz Latinske Amerike, povezanosti kriminalnih grupa sa kriminalnim grupama u regionu, Latinskoj Americi, Africi, pa čak i u Australiji. "Dogovorili smo se da se naša saradnja odvija u nekoliko pravaca. Pre svega, nastavićemo operativnu vrstu saradnje u smislu razmene informacija, koja je i do sada rezultirala zajedničkim operacijama", naveo je Dačić.
On je podsetio da je na osnovu informacija koje je Srbija pružila u protekle četiri godine zaplenjeno oko 10 tona droga što u Srbiji što u inostranstvu.
"Kada se tome doda rad i BIA, sigurno je da su rezultati koje je Srbija postigla, u ovom periodu izuzetno značajni i možda najbolji, ne samo u regionu nego i čitavoj Evropi", istakao je ministar policije.
Dogovoren je nastavak započetih akcija, kao i da je MUP veoma zainteresovan za obuku kadrova, posebno onih koji se bave borbom protiv narkotika, a naročito forenzikom, i veštačenjem droga, a sa druge strane neophodna je i pomoć u tehničkotehnološkom smislu.
U znak priznanja za uspešnu saradnju, ministar Dačić uručio je direktorki DEA Mišel Leonhart najviše priznanje MUPa plaketu Jakov Nenadović, kao i šefu operacija Tomasu Hariganu i regionalnom direktoru za Evropu i Afriku Raselu Bensonu.

SKUPŠTINA AZERBEJDŽANA ODOBRILA ZAJAM SRBIJI

BAKU, 6. aprila 2012. (Beta) Skupština Azerbejdžana ratifikovala je danas sporazum o zajmu koji su Azerbjedžan i Srbija potpisali 1. februara za izgradnju autoputa u Srbiji, prenose azerbejdžanski mediji.
Vlada Azerbjedžana je Srbiji odobrila kredit od 308 miliona evra za izgradnju deonice autoputa LjigPreljina, po kamati od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, prenosi agencija Trend.
Zvaničnik iz Ministarstva za ekonomski razvoj Sahil Babajev je rekao da je četiri odsto kamate na zajam povoljno za Azerbejdžan pošto je on i kreditor projekta i izvođač radova, zajedo sa Srbijom. Kamate su obično niske kada je ista zemlja i kreditor i izvođač.
Babajev je rekao da će izvođači biti azerbedžanska kompanija AzVirt i "Koridori Srbije".
Vlada Srbije je ranije saopštila da je vlada Azerbedžana obezbedila kredit za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, i navela da je rok otplate 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, kao i da će puta graditi firme iz dve zemlje.
Sporazum o kreditu okvirno je dogovoren na zasedanju Mešovitog komietata za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana u Beogradu, novembra 2011. godine.

AMBASADOR: BELORUSIJA POUZDAN POSLOVNI PARTNER SRBIJI

JAGODINA, 6. aprila 2012. (Beta) Ambasador Belorusije Vladimir Čušev izjavio je danas u Jagodini da je Belorusija za Srbiju pouzdan poslovni partner, a da je narod te zemlje iskren prijatelj narodu Srbije.
Čušev je u razgovoru sa gradonačelnikom Jagodine Draganom Markovićem Palmom rekao da se zalaže, ne samo za centralnu, već i regionalnu saradnju.
"Već imamo nekoliko gradova pobratima u Srbiji kao što su Kragujevac i Zemun, a nadam se da će i Jagodina uz našu pomoć pronaći grad partnera, i pobratima u Belorusiji", rekao je Čušev.
Ambasador je naglasio da je i Srbiji i Belorusiji Evropska unija (EU) prvi poslovni partner i da je beloruska ekonomija orijentisana ka izvozu.
"U EU izvozimo oko 40 odsto cele beloruske proizvodnje. Poslednjih pet godina imamo porast trgovinske razmene sa Srbijom tri puta. Od 50 miliona dolara 2007. godine do 145 miliona dolara 2011. godine", kazao je Čušev.
On je rekao da je problem što ne postoji direktan let, kao ni direktna železnička linija ka Belorusiji, ali postoji težnja da njegov narod više zna o srpskom narodu i druži se sa njim.
Kada je u pitanju Kosovo, Čušev je izjavio da Belorusija podržava Srbiju u svim međunarodnim organizacijama i da je stav Srbije prema Kosovu i njihov stav, kao i stav Ruske federacije i niza zemalja, a to je da ne priznaju nezavisnost Kosova.
Gradonačelnik Jagodine je rekao da je siguran da će se uspostaviti ekonomska saradnja između Jagodine i Belorusije. "Belorusija proizvodi kvalitetne traktore i naš grad će pomoći poljoprivrednim proizvođačima da kupe traktore beloruske proizvodnje, a da Belorusija bude kupac kablova koji se proizvode u Fabrici kablova u Jagodini", izjavio je Marković.
On je rekao da će već tokom sledeće sedmice ambasador predložiti neki grad iz Belorusije sa kojim će se Jagodina pobratimiti i pozvao da nekoliko studenata iz te zemlje dođe da studira u Jagodini. Marković je istakao da i u Belorusiji i Jagodini postoji politička stabilnost.
"U Belorusiji građani vole svog predsednika i glasaju za njega od 1994. godine, a za mene od 2004. godine. Sve dok budemo dobro radili za dobrobit građana i grada imaćemo poverenje građana", kazao je Marković. Marković je rekao da današnja poseta ambasadora, koji je došao na lični zahtev, nije politički marketing. "Izneo sam mišljenje građana Srbije da će naša koalicija imati skoro 40 republičkih poslanika i siguran sam da bez nas neće moći da se napravi buduća republička Vlada", rekao je Marković i dodao da ljudi iz njegove koalicija žele da sarađuju i sa bivšim državama Sovjetskog saveza.
Ambasador je u pratnji domaćina posetio i Gradski stadion, akva park i zoološki vrt u Jagodini.