Daily Survey

Beograd, 09. Jul 2012.

SRBIJA

GORDON: VAŠINGTON ĆE SARAĐIVATI SA SVAKOM VLADOM

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) - Pomocnik državnog sekretara SAD Filip Gordon preneo je danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikolicu da ce Vašingtion saradivati sa svakom vladom koju izabere Skupština Srbije.
Kako je navedeno u saopštenju pres službe predsednika Republike, Nikolic je izrazio uverenje da ce se taj proces što pre realizovati, jer je Srbiji potrebna Vlada koja ce odmah poceti da rešava nagomilane ekonomske probleme, stvara povoljniji poslovni ambijent u cilju privlacenja dodatnih investicija, otvara nova radna mesta i omoguci gradanima posao.
Nikolic i Gordon su na Andricevom vencu razgovarali i o situaciji na Kosovu i Metohiji, a predsednik Srbije je istakao da je neophodno da medunarodne strukture, koje su tamo prisutne, obavljaju svoje zadatke u skladu sa mandatom koji je odobrila i Srbija i da osiguraju bezbednost i zaštitu prava svih gradana te pokrajine.
Nikolic je istakao da su neprihvatljivi incidenti u kojima državljani Srbije bivaju povredeni ili smrtno stradaju, a "koji su u poslednje vreme, ocigledno namerno, sve cešci". Istakao je, takodje, da takvi zlocini svakako ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu, pogotovo pred nastavak dijaloga sa Prištinom.

DAČIĆ SE SASTAO SA GORDONOM

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) - Zamenik premijera i ministar unutrašnih poslova Srbije Ivica Dacic sastao se danas sa pomocnikom americkog državnog sekretara Filipom Gordonom.
Gordon je na sastanak sa Dacicem u Palati Srbija stigao u 10.30, odmah posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem.
Americki zvanicnik je sinoc razgovarao sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadicem.
Posle sastanka, koji je održan u sedištu demokrata u Beogradu, nije bilo saopštenja, niti izjava za medije.
Kako je uoci Gordonovog dolaska u region saopštio Stejt department, on ce u razgovoru sa visokim funkcionerima Srbije pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade, koja ce biti posvecana približavanju zemlje Evropskoj uniji, posebno poštujuci regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom.
Gordon je na "Kroacija samitu" u Dubrovniku u subotu porucio da se od Srbije ne ocekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da ce morati da prihvatiti cinjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica. Prema njegovim recima, podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo, a SAD mogu i hoce da pomognu, ali Beograd mora da prestane da podržava kako je kazao ilegalne bezbednosne i sudske strukture na severu Kosova i obezbedi potpunu slobodu kretanja za sve.
Gordon je dodao da SAD ocekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.
Gordon ce, nakon Beograda, posetiti i Prištinu gde ce kosovskim zvanicnicima preneti cestitke na planiranom završetku nadgledane nezavisnosti Kosova u septembru i ohrabriti kosovske lidere da nastave sa evropskim integracijama, a posetice, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, i sever Kosova, gde ce se sastati s predstavnicima Kfora i Euleksa.

VORLIK: SAD NE TRAŽE OD SRBIJE PRIZNANJE KOSOVA

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik istakla je danas da SAD ne traži od Srbije priznanje Kosova, već je bitno da buduća vlada što pre nastavi dijalog sa Prištinom, primeni postignute dogovore i krene da rešava otvorena pitanja sa svim susedima.
Vorlik je novinarima rekla da je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine.
"Čim se vlada formira nadam se da će ubrzo nastaviti dijalog, primeniti sve što je dogovoreno i raditi na rešavanju otvorenih pitanja sa Kosovom", rekla je ona.
Kada je reč o posetu pomoćnika državne sekretarke SAD Filipa Gordona Srbiji, Vorlikova je rekla da Gordon boravi u Srbiji u okviru šire posete regionu. Ta poseta je, prema njenim rečima, bila odlična prilika za susret sa većim brojem zvaničnika, kojima je preneo opredeljenje vlade SAD za saradnju sa Srbijom.
Takođe, je, kako je dodala tema bila formiranje vlade. "Formiranje vlade je pitanje građana Srbije i njihovih izabranih predstavnika, ali nadamo se da će ona biti privržena evropskoj budućnosti zemlje i nastaviti da napreduje u odnosima sa susedima, rešavanju pitanja Kosova, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručila je Vorlik.
Ona je podvukla da je u interesu SAD, EU i Srbije da se reše odnosi sa susedima, jer su dobrosusedski odnosi jedan od važnih kriterijuma za pristupanje uniji. Vorlik je ocenila da je napravljen napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali da još ima puno posla ka cilju normalizacije. Vorlik je danas prisustvovala predstavljanju USAIDovog priručnika za smanjenje broja starih sudskih predmeta i ubrzanje rada na tekućim, koji je rezultat saradnje stručnjaka te organizacije sa deset sudova u Srbiji.

SAUČEŠĆE DAČIĆA RUSIJI ZBOG ŽRTAVA POPLAVA

BEOGRAD, 7. jula (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća ministru za vanredne situacije Ruske Federacije Vladimiru Pučkovu povodom pogibije više od stotinu ljudi u poplavama u Rusiji.
"U ime Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime želim da prenesem izraze iskrenog saučešća povodom poginulih u poplavama koje su zadesile Krasnodarsku oblast i njeno stanovništvo", piše u telegramu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Velike poplave izazvane jakim kišama koje su prethodna dva dana zahvatile Krasnodarsku oblast pogodile su više od 13.000 stanovnika,a poginulo je više od 100.
Guverner Krasnodarske oblasti Aleksandaer Tkačev je izjavio da su to najveće poplave za 70 godina.

SRBIJA - EU

DEŽER: REFORMA PRAVOSUĐA VAŽNA ZA EVROINTEGRACIJE

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da se Srbija kreće ka otvaranju pregovora o članstvu u EU i da je za ostvaranje tog cilja od velike važnosti reforma pravosuđa i izgradnja poverenja građana u taj sistem.
Dežer je novinarima, nakon predstavljanja USAIDovog priručnika za smanjenje broja starih predmeta, rekao da postoje indikacije da će buduća vlada nastaviti reformski proces.
Do sada je, prema njegovim rečima, puno urađeno, ali ostaje još dosta toga na čemu treba raditi.
"Pomeramo se ka otvaranju pregovora. Potrebno je da povratimo poverenje građana u pravosudne institucije", rekao je Dežer ukazujući da je projekat USAIDa upravo usmeren u tom pravcu.
Kako je dodao, reforma pravosuđa neće samo povratiti poverenje građana, već i investitora.
"Moramo da radimo zajedno na tome i da proširimo ove prakse na sve sudove da bi građani mogli da budu zadovoljni i imaju poverenje u pravosuđe, a Srbija načini sledeći korak ka EU", poručio je Dežer.

EK: U SRBIJI POLITIČKA NEIZVESNOST I SLAB PRILIV KAPITALA

BRISEL, 9. jula 2012. (Beta) Evropska komisija je u ekonomskoj analizi ocenila da su politička neizvesnost, slab priliv stranih ulaganja i sve veći budžetski deficit u Srbiji, uticali na snižavanje vrednosti dinara, ali je istakla "znake poboljšanja u privredi".
U najnovijem izveštaju EK, u koji je imala uvida agencija Beta, ukazuje se da je ključni politički razvoj u Srbiji bilo nastojanje za formiranje nove vlade u Srbiji.
Takođe se kaže da je u prvom tromesečju je došlo do pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od 1,3 odsto, uz procenu da će ove godine doći do izvesnog poboljšanja privrednih aktivnosti, te bi BDP trebalo da ipak poraste za 0,3 odsto, a u 2013 da dostigne 1,9 procenata.
Izvršno telo Evropske unije napominje i da jenjavanje ekonomske aktivnosti i ukazuje na "ponovnu slabost u nekim zemljama na Zapadnom Balkanu što može imati privremeno obeležje, budući da je to takođe odraz pogoršanih međunarodnih prilika i stanja u Evropskoj uniji, kao i bitnog upliva loših uslova prošle zime na proizvodnju i izvoz".
Deficit tekućeg platnog bilansa je u Srbiji u prva četiri meseca osetno uvećan, dostigavši milijardu i 400 miliona evra, što je za 47 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
"Polovina tog manjka se duguje porastu spoljnotrgovinskog deficita, budući da je izvoz smanjen za 3,2 odsto, dok je uvoz porastao za 3,6 odsto", navodi se.
Privatne doznake iz inostranstva su bile za 17 odsto manje, a direktne investicije su usahle, napominje se u izveštaju EK, uz opasku da je došlo do naglog povećanjaizvoza od 12,8 procenata u maju.
"Kao rezultat slabog neto priliva kapitala i intervencija centralne banke da zaustavi srozavanje vrednosti dinara devizne rezerve su smanjene za milijardu i 600 miliona evra, mada su u maju i dalje bile relativno visoke i iznosile deset milijardi i 200 miliona evra, što je dovoljno za pokrivanje sedam meseci uvoza".
EK dodaje da je "ukupni spoljni dug Srbija ostao uglavnom stabilan i iznosi oko 24 milijardi evra".
Budžetski deficit je za prva četiri meseca porastao za 2,3 odsto BDP, a taj rast je u istom razdobolju prošle godine bio 1,4 odsto, pa je u prvom tromesečju dostigao 6,9 odsto BDP, s tim što bi do kraja godine trebalo da bude smanjen na 5,3 odsto, a u idućoj godini na 4,8 odsto BDP.
"Međutim", upozorava Komisija u Briselu, "s obzirom na rastuće pritiske za veće izdatke i opštu ekonomsku neizvesnost, raste opasnost da se ne dostigne cilj za budžetski deficit u 2012oj, osim ako se ne donesu dodatne mere".
"Vladin dug je nastavio da brzo raste u prva četiri meseca 2012, zbog porasta deficita i smanjenja vrednosti dinara, dostigavši blizu 50 odsto BDP krajem aprila, što je znatno iznad zakonskog plafona od 45 odsto BDP".
To, dodaje Komisija, "zahteva od vlade da podnese poseban program s ciljem da se taj dug srednjoročno vrati na 45 odsto BDP".
"Inflacija u Srbiji stalno opada od maja prošle godine, uglavnom zbog povoljnih cena hrane, pa je u aprilu ove godine inflacija došla na 2,7 odsto, što je najniža stopa za poslednjih nekoliko godina, mada je u maju ponovo porasla na 3,9 odsto".
Prema izveštaju EK, u prvim mesecima ove godine je u Srbiji došlo do daljeg povećanja nezaposlenosti koja je u aprilu dostigla 25,5 odsto, dok je u istom mesecu prošle godine bila 22,2 odsto. Stopa zaposlenosti je o pala za dva odsto, na 34,3 odsto.
"Broj zaposlenih u Srbiji je u martu smanjen na istorijski najniži nivo od million i sedamsto hiljada lica", upozorada Komisija.
Po sektorima je, dodaje se u analizi, nezaposlenost najviše pala u administrativnim i pomoćnim službama, sektoru nekretnina, poljoprivredi i najsitnijim firmama, "dok su državna uprava i druge službe zabeležile relativno vidan rast zaposlenosti".
Uprkos slabom tržištu rada, plate su porasle: maja je porast brutoplata iznosio nominalno 14,6 odsto, a realno 10,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u prvih pet meseci je godišnji rast realne vrednosti plata dostigao 6,5 odsto.

KOSOVO I METOHIJA

IVANOVIĆ: VLASTI U PRIŠTINI NISU SPREMNE DA ZAŠTITE SRBE

BEOGRAD, 7. jula 2012. (Beta) Državi sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas, povodom ubistva bračnog para Jevtić na Kosovu, da to ubistvo ukazuje da vlasti u Prištini nisu spremne da zaštite Srbe i da je zato potrebno da nova srpska vlada insistira kod međunarodne zajednice da se to učini.
Ivanović je agenciji Beta rekao da mnoge uticajne zemlje koje su priznale Kosovo žele da prikažu situaciju boljom nego što jeste da bi mogle da povuku svoje snage sa Kosova, jer je njima, kako je naveo, dosta kosovskog problema. "Tehnička vlada može malo da uradi da pomogne Srbima u južnoj pokrajini", rekao je on i dodao da je stoga potrebno što pre formirati novu izvršnu vlast.
Ivanović je upozorio da napadi na Srbe povratnike utiču na to da ljudi odustaju od povratka svojim kućama, kao i da su povratnici najranjivija kategorija.
Povratnik u selo Talinovci, gde je sinoć ubijen bračni par Jevtić, Branislav Milenković rekao je agenciji Beta da srpske porodice žele da odu iz sela. Rekao je da u selu Talinovac živi osam srpskih povratničkih porodica sa 17 članova i da su svi jako uznemireni sinoćnim pronalaženjem tela njihovih sugrađana.
"Mi smo noćas zahtevali da nas policija iz bezbednosnih razloga prebaci u Strpce na Brezovici. Policajci su nam, međutim, odgovorili da je policija svuda u selu i da smo bezbedni. I dalje očekujemo da nas prebace u Štrpce, a i naše rodbine iz centralne Srbije stalno zovu i traže da nas odvedu iz Talinovca", rekao je on.

ŽBOGAR OSUDIO UBISTVO BRACNOG PARA JEVTIĆ

PRIŠTINA, 8. jula (Tanjug) Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je danas da je veoma važno da se brzo i efikasno istraži ubistvo bracnog para Jevtic kod Uroševca i da se uhapse odgovorni.
Žbogar je rekao da je važno ovaj zlocin brzo i efikasno istražiti, razjasniti njegove okolnosti i motive i uhapsiti one koji su odgovorni za zlocin.
"Verujem da ce kosovski tužioci i policija, uz podršku Euleksa uciniti sve da reše ovaj slucaj", dodao je Žboga koji je i šef Kancelarije EU na Kosovu.
Povratnici Milovan i njegova supruga Ljiljana Jevtic ubijeni su sa po jednim hicem iz vatrenog oružja u petak vece u svojoj kuci u selu Talinovac kod Uroševca.