Daily Survey

Beograd, 9. Avgust 2012.

SRBIJA

MRKIĆ:KIPAR CE NAS ZDUŠNO PODRŽAVATI NA PUTU KA EU

NIKOZIJA, 8. avgusta (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas da ce Kipar zdušno podržavati evropske integracije Srbije, ali da je za našu zemlju na tom putu važno da nastavi sa unutrašnjim reformama.
Mrkić je u izjavi Tanjugu, sumirajuci rezultate posete Kipru, istakao da je sa domacinima imao prijateljske, plodne i poucne razgovore.
To je bila prva poseta Mrkića nekoj zemlji od stupanja na dužnost šefa diplomatije. "Kipar je predsedavajuci EU i kao proveren i pouzdan prijatelj Srbije zdušno ce nas podržavati na našem daljem putu ka EU", rekao je Mrkić.
Srpski ministar je juce u Nikoziji razgovarao sa šeficom kiparske diplomatije Erato Kozaku Markulis, koja je porucila da je želja i cilj njene zemlje da Srbija dobije datum za pocetak pregovora o clanstvu u Uniji do kraja kiparskog predsedavanja EU, odnosno do kraja godine. "Ucinicemo sve što je u našoj moci da to postignemo, ali nama ti datumi nisu najkljucniji. Jako je bitno kako se mi ponašamo i koliko istinski uspevamo da poboljšamo sebe u reformama koje nam predstoje", rekao je Mrkić.
Prema njegovim recima, Srbija treba da ide dalje u reforme sopstvenog sistema, radi sebe, sopstvenog poboljšanja isto onako kao što su to cinili i prethodni kandidati za clanstvo u EU.
Mrkić je ocenio da su bilateralni odnosi u svakom pogledu uzorni i dodao da je sa kiparskim sagovornicima razmotrio dalje korake u cilju njihovog snaženja.
Mrkić se juce sastao i sa kiparskim predsednikom Demetrisom Hristofijasom. "To je bila prilika da prenesemo pozdrave našeg predsednika Tomislava Nikolica i da dogovorimo njihov susret narednog meseca tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku", rekao je Mrkić.
On je dodao da ce potom biti dogovorene i bilateralne posete. Mrkić je, takode, naglasio da je Kipar zemlja koja pruža punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.
"Naravno, Srbija sa svoje strane uzvraca istom snagom kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Kipra", zakljucio je šef srpske diplomatije.
Kipar je jedna od pet državaclanica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova a, kako je rekla kiparska ministarka spoljnih poslova, taj stav zvanicne Nikozije se nece menjati.

NIKOLIĆ I DODIK: TESNE VEZE PRVORAZREDNI NACIONALNI ZADATAK

BEOGRAD, 8. avgusta (Beta) - Održavanje tesnih i prijateljskih veza Srbije i Republike Srpske u svim sferama života je prvorazredni nacionalni zadatak, garant stabilnosti i temelj bolje budućnosti, saglasili su se danas predsednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.
Nikolić je u razgovoru sa Dodikom u Beogradu istakao neophodnost privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu, dok je Dodik naveo da će Republika Srpska nastaviti da promoviše poštovanje Rezolucije 1244 o Kosovu, saopštila je pres služba predsednika Srbije posle sastanka održanog u Predsedništvu Srbije.
Nikolić je Dodiku preneo da sprema nacionalnu strategiju za Kosovo i Metohiju, dodavši da do sada Srbija nije izašla sa konkretnim planom, već je samo odgovarala na zahteve druge strane.
Nikolić i Dodik složili su se da postoji stalna potreba za unapređenjem uzajamne saradnje bazirane na sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.
Predsednik Srbije je rekao da će ulagati maksimalne napore da se prijateljski odnos Srbije i Republike Srpske i dalje unapređuju i dodao da su mir i stabilnost u regionu apsolutni prioritet Srbije.
Dodik je informisao sagovornika o nizu strateških projekata koji se realizuju u Republici Srpskoj, posebno u oblasti energetike, infrastrukture, telekomunikacija i razvoja poljoprivrede i turizma.
Nikolić i Dodik su razmatrali i aktiviranje rada Saveta za implementaciju sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.

STEFANOVIĆ SA ZAMENIKOM AMBASADORA VELIKE BRITANIJE

BEOGRAD, 8. avgusta (Beta)- Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović danas je na sastanku sa zamenikom ambasadora Velike Britanije Dejvidom Mekfarlajnom rekao da će nova vlast Srbije poštovati obaveze iz dosadašnjih pregovora Beograda i Prištine.
Kako je saopštila Skupština, Stefanović je naglasio da "neće biti promena u našem stavu prema preuzetim obavezama, proisteklim iz dosadašnjih pregovora, kao i da se naša pozicija zasnivala na Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, a tako će biti i u buduće".
Stefanović je rekao i da će insistirati na daljem otvaranju Skupštine prema javnosti, što se, kako je navedeno, posebno odnosi na rad odbora u kontroli izvršne vlasti.
Mekfarlajn se posebno interesovao za najavu predsednika Skupštine da će insistirati na potpunoj otvorenosti i konsenzusu o Kosovu.
Sagovornici su se složili da se i u novom sazivu Skupštine osnuje grupa srpskobritanskog prijateljstva, a Mekfarlajn je predložio da se saradnja produbi.

OEBS OBEĆAO POMOĆ SKUPŠTINI SRBIJE

BEOGRAD, 8. avgusta (Beta) - OEBS je spreman da poboljša saradnju sa Skupštinom Srbije, rekao je danas u Beogradu šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos njenom predsedniku Nebojši Stefanoviću.
Kireos je, kako je saopštila Skupština, rekao da će OEBS biti "produžena ruka" za aktivnost Skupštine Srbije "koja predstavlja epicentar parlamentarnog života".
Stefanović je rekao da "visoko ceni sve projekte u kojima je učestvovala Misija OEBS i izrazio nadu da će se ta podrška nastaviti".
Kako je naveo, Skupština će biti otvorena za sve predloge i sugestije radi unapređenja rada.

KOSOVO I METOHIJA

UN PREPOZNALE PORAST NASILJA U POKRAJINI

BEOGRAD, 8. avgusta (Tanjug) - Ujedinjene nacije su prepoznale obnovljeno i sve ucestalije nasilje u pokrajini a Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju traži da se prepoznaju odgovorni za nasilje i nebrigu prema ljudima i ljudskim pravima, navodi se u saopštenju kancelarije povodom izveštaja generalnog sekretara UN Ban Kimuna o bezbednosnoj situaciji u pokrajini.
Srbija godinama upozorava na plansko iseljavanje, potpuni nemar prema ljudskim pravima, svesno otežavanje povratka izbeglih, otimanje i uništavanje državne i privatne imovine na teritoriji Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Vrednosti na kojima pociva civilizovani svet jesu vrednosti koje moraju postati uobicajene i dostupne svima koji žive na Kosovu i Metohiji.
Medunarodna zajednica ima odgovornost da ljudska prava koja priznaje svojim gradanima prizna i podeli sa svima koji na Kosovu i Metohiji žive, a posebno sa Srbima i drugim nealbanskim stanovnicima, koji su, kako se može videti i u izveštaju generalnog sekretara, iskljucive žrtve nasilja i progona.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca, navodeci da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".
Kako prenosi Radiotelevizija Srbije, Ban je u redovnom tromesecnom izveštaju o Kosovu, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog reakcija kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana. Ban je uputio i ozbiljne kritike medunarodnoj zajednici, navodeci da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje "neophodnih kompromisa" u procesu rešavanja problema izmedu Beograda i Prištine.