Daily Survey

Beograd, 10. Februar 2012.

SRBIJA

SRBIJA NA CELU OEBS 2015. GODINE

BEC, 9. februara 2012. (Tanjug) Srbija ce 2015. godine predsedavati Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, odluceno je danas u sedištu te organizacije u Becu.
Sastanku u Becu, na kojem je doneta odluka, prisustvovao je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremic, potvrdeno je Tanjugu u ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
Kako je Tanjugu rekao portparol OEBS Frane Maroevic, odluka o predsedavanju Srbije potvrdena je pošto nijedna zemlja clanica nije uložila žalbu na srpsku kandidaturu do danas u podne kada je za to istekao rok. "Mogu da potvrdim da ce 2014. i 2015. predsedavati Švajcarska i Srbija. Ovo je prvi put da su dve zemlje odlucile da se kandiduju zajednicki za predsedavanje. Nama to pruža mogucnost da na duži vremenski period planiramo rad OEBS", rekao je Maroevic.
Prema njegovim recima, Irska koja predsedava trenutno OEBS namerava odmah da zapocne konsultacije sa Švajcarskom i Srbijom oko njihovog predsedavanja organizacijom.
Srbija ce se naci na celu ove organizacije prvi put u njenoj istoriji, a pozitivna odluka nece biti samo prvenac za Srbiju, vec ce to biti i prvi put da jedna zemlja regiona bivše Jugoslavije bude na celu OEBS.
Danas je takode odluceno da 2014. na celu OEBS bude Švajcarska, koja je zajednicki sa Srbijom podnela kandidaturu na ministarskom sastanku organizacije u Vilnjusu 7.decembra.
Sukcesivno predsedavanje je novi model za OEBS, a Švajcarska i Srbija su su izrazile spremnost da sacine zajednicki dvogodišnji plan rada.
Dve zemlje su formulisale nacela saradnje u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".
Jeremic je u jednoj ranijoj izjavi rekao da je Srbija spremna da preuzme veliku odgovornost i cast predsedavanja OEBS, kao i da bi to vrhunac diplomatskog priznanja jednoj zemlji.
Urednik naucnog casopisa Izazovi evropskih integracija Nikola Jovanovic ocenio je juce u izjavi Tanjugu da predsedavanje ovom organizacijom znaci veliko priznanje za državu, a posebno njenu diplomatiju. "Cinjenica da je Srbija dobila mogucnost da u paketu sa Švajcarskom predsedava OEBS govori da naša zemlja ima znacajan ugled i poverenje vecine država sveta", rekao je Jovanovic precizirajuci da dobijanje kandidature znaci da je svih 56 država koje su clanice OEBS podržavaju Srbiju, što pre godinu dana nije bio slucaj.
Prema njegovim recima, predsedavanje OEBS jedna od najkomplikovanijih dužnosti koje neka država može da preduzme, jer se radi o organizaciji koja se bavi najosetljivijim pitanjima poput kontrole naoružanja i ljudskih prava, a pokriva gotovo celu severnu hemisferu, ukljucujuci neke od naosetljivijih delova sveta kao što su Kavkaz i Mala Azija.

TADIC: VEST DOBRA ZA SRBIJU, ZA NJEN UGLED I MEĐUNARODNI KREDIBILITET

NOVA VAROŠ, 10. februara 2012. (Tanjug) Predsednik Tadic izjavio je da je vest da ce Srbija 2015. godine predsedavati Evropskom organizacijom za bezbednost i saradnju ( OEBS ) dobra za Srbiju, za njen ugled i medunarodni kredibilitet. "Volim kada ( Novak) Đokovic osvoji titulu, kada neki naš ministar dobije znacajnu funkciju u evropskim institucijama, pa tako volim i kada Srbiju izaberu da predsedava OEBSom. To govori da Srbija nije zemlja bez potencijala", rekao je. On je dodao da je pre samo godinu dana takav uspeh bio nezamisliv. Tadic je prilikom posete nevremenom pogodenim podrucjima u opštini Nova Varoš istakao da se radi o organizaciji koja ima ogroman medunarodni znacaj i koja funkcioniše od Vladivostoka do Vankuvera. "U našoj zemlji cene kada neko spolja kaže da smo dobri. Evo, sada je 56 država od Vladivostoka do Vankuvera reklo da ce Srbija predsedavati tim delom sveta", rekao je. "Verujem da cemo imati još uspeha", rekao je predsednik Tadic isticuci da se radi o uspesima citavog našeg regiona.

DACIC: MOGUCI KOLAPS ELEKTROENERGETSKOG SISTEMA ŠTO BI IMALO VELIKE POSLEDICE

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Tanjug) Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dacic izjavio je sinoc da je u vanrednoj situaciji, izazvanoj vremenskim nepogodama, najvažnije da se u zemlji održi stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema.
Prilikom obilaska dispecerskog centra Elektromreže Srbije, Dacic je najavio da ce vanredna situacija ostati na snazi i naredne sedmice i istakao da ce biti ucinjeno sve da ne bude restrikcija struje, ali i porucio da bi gradani i sami morali da pomognu da do toga ne dode time što ce štedeti struju.
On je rekao da ce biti iskljuceni svi veliki industrijski potrošaci ciji rad nije neophodan, ali ne i bolnice, pekare, prehrambena industrija i slicno.
Gradani ce morati da štede, jer je moguce da dode do kolapsa elektroenergetskog sistema, ciji bi oporavak trajao danima, što bi imalo velike posledice na život gradana, kazao je Dacic.
On je ocenio da je u Srbiji trenutno situacija povoljnija nego prethodnih dana što se tice cišcenja puteva i prilaza do zavejanih ljudi i krajeva, ali je upozorio da postoji opasnost od stvaranja ledenih cepova na rekama koji bi mogli da oštete elektroenergetska postrojenja kao i od poplava, od naglog otopljavanja.

KiM – DIJALOG

JEREMIĆ I BAN KI MUN O KOSOVU

UJEDINJENE NACIJE, 9. februara 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o situaciji na severu Kosova i dijalogu između Beograda i Prištine.
"Generalni sekretar izrazio je zadovoljstvo zbog smirivanja tenzija i napretka koji je učinjen ponovnim uspostavljanjem slobode kretanja na severu Kosova. On je pohvalio pozitivan doprinos Beograda u smanjenju tenzija i ohrabrio na dalji konstruktivni doprinos", navodi se u saopštenju Ban Ki Muna.
Povodom najavljenog referenduma Srba na severu Kosova, generalni sekretar UN zatražio je od vlasti u Beogradu da bliže sarađuju sa Unmik i drugim stranama kako bi se sprečila dalja eskalacija tenzija.

STEFANOVIC: U OVOJ FAZI, PRITISCI SU KA DRUGOJ STRANI

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Tanjug) Šef pregovarackog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic demantovao je napise pojedinih medija da su poslednjih dana ucestali pritisci na Beograd da se rezultati o regionalnom predstavljanju Prištine postignu do sredine februara.
"Pritisci su na drugoj strani, barem u ovoj fazi", rekao je Stefanovic u intervjuu za "Politiku".
Stefanovic je kazao da je "naša strana mudro i trezveno ušla u ovaj proces držeci se nacionalnog interesa i Rezolucije 1244" i da je "težište aktivnosti medunarodne zajednice na Prištini.
"Naš je interes da pronademo rešenje u što kracem roku i mi smo u tu svrhu dali nekoliko predloga rešenja. Bili smo aktivni i konstruktivni i to je ojacalo našu poziciju pred moguci dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine", kazao je Stefanovic.
Na pitanje da li je onda dogovor o regionalnom predstavljanju uslov za kandidaturu Srbije za EU, Stefanovic je podsetio da su uslovi jasno navedeni u zakljucku Evropskog saveta.
"Mi cemo sve uciniti da ih ispunimo ako ta rešenja nisu u suprotnosti sa našim Ustavom, zakonima i nacionalnom interesu na KiM", kazao je Stefanovic.

UNMIK NE ZATVARA KANCELARIJU U MITROVICI

KOSOVSKA MITROVICA, 9. februara 2012. (Tanjug) Portparol UNMIKa Olivije Salgado izjavio je danas Tanjugu da misija UN na Kosovu ne planira zatvaranje svoje kancelarije u severnom delu Mitrovice.
Pojedini prištinski mediji objavili su danas da ce kosovska vlada uz podršku Medunarodne civilne kancelarije i Sjedinjenih Americkih Država zatvoriti kancelariju UNMIK administracije u Kosovskoj MItrovici (UAM). Mediji su preneli da je namera kosovske vlade da 31. marta zatvori UAM i zameni je kancelarijom privremene administracije za severnu Mitrovicu koja bi bila pod ingerencijom vlade u Prištini, a bila bi smeštena u naselju Bošnjacka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice.
"UNMIK nema saznanja o takvom dokumentu i generalno ne komentarišemo nezvanicne izveštaje iz medija. Ono što mogu da kažem je da to (zatvaranje kancelarije) nije u našem planu" rekao je Salgado.
U severnom delu Kosovske Mitrovice, pored UAM, funkcioniše opština Kosovska Mitrovica, koja je formirana nakon održavanja srpskih lokalnih izbora u ovom gradu.
Vlada Kosova je, uz pomoc Medunarodne civilne kancelarije, formirala opštinski pripremni tim koji na osnovu plana Martija Ahtisarija treba da konstituiše kosovsku opštinu Severna Mitrovica.

SEF RUSKE KANCELARIJE POLOŽIO CVEĆE NA SPOMENIK ŠČERBINU

KOSOVSKA MITROVICA, 10. februara 2012. (Beta) Šef Ruske kancelarije u Prištini Aleksej Šogorov položio je danas cveće na spomenik prvom ruskom konzulu na Kosovu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu u Kosovskoj Mitrovici, povodom praznika Ruske diplomatije.
Šogorov je rekao da je Grigorije Stepanovič Ščerbina bio prijatelj srpskog naroda i da je život dao boreći se za njihova prava.
On je podsetio da je konzul na to mesto postavljen početkom marta 1903. godine, kako bi zvanična Rusija imala prave podatke o stradanju Srba u jeku terora Albanaca s kraja 19. i početka 20. veka.
Tada je Moskva odlučila da pored konzulata u Skoplju i Prizrenu otvori konzulat i u Kosovskoj Mitrovici, što je i zvanično učinjeno 7. maja 1902. godine.
Ščerbina je u grad na Ibru došao skoro godinu dana kasnije, jer su se Albanci sa čitave teritorije Kosmeta pobunili da još jedan ruski konzul bude u pokrajini, rekao je Šogorov.

SRBIJA – EKONOMIJA

CVETKOVIĆ: REVIZIJA ARANŽMANA NAKON FORMIRANJA NOVE VLADE

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je sa Međunarodnim monetarnim fondom postignut dogovor da se prva revizija aranžmana realizuje nakon formiranja nove vlade i rebalansa državnog budžeta.
"Istovremeno, status aranžmana koji Srbija ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom ostaje nepromenjen. Potvrđeno je da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore uključujući nivo deficita i visinu javnog duga", rekao je Cvetković u intervjuu za Večernje Novosti od petka.
Upitan da li MMF traži od Srbije da precrta neke projekte u budžetu, Cvetković je rekao da MMF to ne traži sada nego kada se formira nova vlada.
"Oni ne traže da projekte izbrišemo sada nego kada se formira nova vlada. Do tada, mi faktički nećemo trošiti novac na te projekte, ali oni moraju formalno da postoje", rekao je premijer.
Cvetković je rekao da je u javnosti pogrešno prikazano da je smisao sastanka sa delegacijom MMFa bio da se promeni budžet i da se Srbija uskladi sa brojkama MMFa.
"U javnosti je pogrešno prikazano da je smisao ovog susreta da se promeni budžet i da se uskladimo sa ciframa MMF. To nije bilo ni planirano. Ovo je bila tehnička misija koja je pohvalila finansijsku situaciju u 2011. godini i analizu kretanja tokom ove godine. Sredinom godine će misija doći ponovo", rekao je on. Cvetković je rekao da je projekcija privrednog rasta Srbije smanjena na 0,5 odsto, ali je dodao da to neće imati "efekte na sam budžet".
"U januaru je deficit bio na nivou planiranog, u aprilu ćemo imati novo merenje. Važno je da, uprkos tome što će prihodi biti niži, nećemo povećavati budžetski deficit", reko je premijer.
Upitan da li pad dinara može da utiče na investitore i kredite, Cvetković je rekao da Narodna banka Srbije ne treba da dozvoli da dnevne promene kursa budu jedan ili dva odsto.
"Voleo bih da NBS odgovori na pitanje u vezi sa kursom. Ne postoji višak tražnje na tržištu da bi dinar dnevno padao i za više od procenta. Za ovakve situacije jedini je lek pravovremena i dovoljna intervencija NBS. NBS ne treba da dozvoli da dnevne promene kursa budu jedan ili dva odsto", rekao je.

ISKLJUČENA STRUJA U 2.000 PREDUZEĆA

BEOGRAD, 9. feruara 2012. (Beta) U oko 2.000 firmi u Srbiji koje nisu od vitalnog interesa biće isključena struja da bi se zaštitio energetski sitem, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.
Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije, Mihajlović je rekao da će isključenja početi u roku od 12 ili 24 sata u firmama, čiji se spisak još sastavlja.
"U toku je obaveštavanje preduzeća kojima će biti uvedene restrikcije", rekao je i istakao da se ne planuraju restrikcije struje građanima.
Mihajlović je istakao da isključivanjem struje neće biti obuhvaćena preduzeća koja obezbeđuju vitalne funkcije, kao što su topolane, vodovodi i druge javne komunalne službe, zatim firme prehramberne industrije i slične, koje su od od vitalnog značaja.
On je istakao da Vlada ponovo poziva na pojačanu štednju električne energije i na solidarnost sa ugroženima. Dodao je da toplane redovno snadbevaju korisnike toplotnom energijom.
"U toplanama ima dovoljno energenata, isporuke gasa i energenata su redovne, iako je potrošnja dostigla istorijski maksimum", kazao je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.
Mihajović je rekao da se preduzimaju mere za rešavanje problema zaleđenih reka. Taj problem dodatno opterećuje energetski sektor, naveo je.