Daily Survey

Beograd, 10. April 2012.

SRBIJA

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ I VALTER: TEŠKO DO PRESUDA U ISTRAZI O TRGOVINI ORGANIMA

BEOGRAD, 9. aprila 2012. (Beta) Predsednik donjeg doma švajcarskog parlamenta Hansjerg Valter rekao je danas u Beogradu da je važno što je Savet Evrope (SE) preporučio da budu istraženi navodi izvestioca SE Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, ali je ocenio da će biti teško doneti presude u tom slučaju. "Bitno je da je SE preporučio da se sprovede istraga, a sam Dik Marti je kao bivši državni tužilac bio predodređen za taj zadatak. Važno je da navodi (iz izveštaja Dika Martija) budu istraženi, ali će, čini mi se, biti teže doneti presude", rekao je Valter na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije posle razgovora sa predsednicom tog tela, Slavicom Đukić Dejanović.
Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Srbije, dodala je da joj je švajcarski kolega tokom razgovora preneo da "Švajcarska misli da treba svaka zemlja da da svoj doprinos dolasku do istine, bez daljeg mešanja i posebno bez političkih konotacija ovog pitanja".
Ona je kazala da je sa Valterom razgovarala i o problemu lažnih azilanata.
"Problem lažnih azilanata se ne može vezati za jednu državu. On nema granica i mora se tako i rešavati... Ja sam rekla da i imi imamo povećan broj azilanata u Srbiji, da je to problem koji tangira i nas", poručila je Đukić Dejanović.
Ona je dodala da je u razgovoru sa Valterom, takođe, izrazila uverenje da će "nivo političkih odnosa koji postoji između dve zemlje u narednom periodu biti praćen i podizanjem nivoa ekonomskih i parlamentarnih odnosa".
Valter, koji prema vlastitim rečima, u poseti Beogradu predvodi delegaciju sastavljenu od svih švajcarskih partija koje čine vladu te zemlje, zbog čega je to, kako je ocenio, "veoma reprezentativna delegacija", pohvalio je napredak Srbije od 1999.
On je dodao da je "interes švajcarske vlade da sa Srbijom intenzivira saradnju, posebno u privrednoj, ali i u svim drugim sferama, kako bi obostrani potencijal bio realizovan".
Valter je rekao i da su švajcarske firme prenele veoma pozitivne utiske o poslovnoj klimi u Srbiji, i veoma su pozitivno ocenile srpske radnike.
Švajcarski zvaničnik je, takođe, naveo da "Švajcarska kao neutralna zemlja, vrlo drži do političke neutralnosti i političke stabilnosti Srbije", ukazavši da je politička stabilnost "osnova za razvoj svega ostalog u državi". Valter predvodi delegaciju švajcarskog parlamenta u trodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem i drugim državnim zvaničnicima.

CVETKOVIĆ I VALTER ZA UNAPREĐENJE SARADNJE DVE ZEMLJE

BEOGRAD, 10. aprila (Tanjug) Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik švajcarskog parlamenta Hansjorg Valter založili su se danas za unapredenje saradnje dve zemlje, a Valter je izrazio uverenje da će naša zemlja zadržati centralnu ulogu u regionu.
Premijer Srbije je u razgovoru sa Valterom istakao da se Srbija zalaže za dalji napredak saradnje sa Švajcarskom i na političkom i ekonomskom planu.
Cvetković je naglasio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU od velikog značaja za Srbiju jer kandidatura predstavlja veliko priznanje za reforme koje je Srbija sprovela.
Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, Cvetković je parlamentarnu delegaciju Švajcarske podsetio da se Srbija zalaže za dijalog kao jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Valter je preneo spremnost za dalje unapređenje bilateralne saradnje, pohvalio reforme koje je Srbija u prethodnom periodu sprovela i dodao da veruje da će Srbija zadržati centralnu ulogu u regionu.
Govoreći o ekonomskoj saradnji Cvetković je naglasio da se brojne švajcarske investicije uspešno realizuju u Srbiji i ta činjenica može da ohrabri i druge investitore da dođu i ulažu u Srbiju koja ima konkurentan sistem investicionih podsticaja i poreskih olakšica za strane investicije.
Predsednik Vlade Srbije je, takođe, rekao da je uzastopno predsedavanje Srbije i Švajcarske OEBSu 2014. i 2015. godine prilika da se odnosi dveju država još dodatno unaprede.
Valter je u trodnevnoj poseti Srbiji, koju je započeo u ponedeljak razgovorom sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

DAČIĆ: REŠENJE PROBLEMA AZILANATA U SARADNJI SA EU

BEOGRAD, 10. aprila (Tanjug) Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić danas je u Palati Srbija predsedniku švajcarskog Nacionalnog veća Hansjorgu Valteromu zahvalio na pomoći švajcarskih vlasti u rešavanju problema lažnih azilanata i izrazio zadovoljstvo što će se to pitanje ubuduće rešavati u saradnji sa EU.
Ocenivši da je saradnja dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova na visokom nivou, Dačić je rekao da ga raduje činjenica da je Evropska Unija shvatila da problem lažnih azilanata ne može da se reši bez izmene njenog zakonodavstva.
Kako je podsetio, usvojena je direktiva Evropske komisije koja će se primenjivati od juna, prema kojoj kada nekome bude odbijen zahtev za azil više neće moći da uđe u tu zemlju naredne dve godine.
"Takva vrsta zabrane ulaska u EU će u mnogome rešiti problem lažnih azilanata. Zahvalan sam švajcarskim vlastima na pomoći i nadam se nastavku saradnje", poručio je Dačić.
Dačić je potvrdio da sa Švajcarskom Srbija ima čitav niz međunarodnih sporazuma od saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, do rešavanja problema migracija.
"Naša saradnja je odlična, imali smo veliki broj zajedničkih akcija, a i dalje je u toku potraga za značajnim brojem umetničkih dela za koja se sumnja da su na našoj teritoriji", naglasio je Dačić.

KOSOVO I METOHIJA

DAČIĆ: ŽANDARMERIJA NIJE BLOKIRALA ALTERNATIVNE PUTEVE

BEOGRAD, 9. aprila 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Žandarmerija nije blokirala alternativne puteve prema Kosovu, nego je samo na "jednom mestu bilo problema", pa je srpska policija građane "samo preusmeravala na druge puteve".
"Da se ne pravimo ludi. Ako se već prave alternativni putevi, suština je da se prave tamo gde ih niko ne vidi, a ne na 10 metara od punkta, kao na 50 metara od prelaza je alternativni put i kao Kfor ne vidi ko tu prolazi", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.
Dačić je rekao da je policija nedavno "to uradila" jer su postojali najava i obaveštajni podaci da će Kfor "tokom vikenda silom zatvoriti sve alternativne prelaze.
"Da se to ne bi desilo naši su ljudi samo preusmeravali na neke druge puteve i to je naša uloga, da pomognemo našem narodu i odblokiramo alternativne puteve, jer je naš cilj mir i stabilnost na Kosovu", rekao je Dačić.

DEL: MOGUĆI RAZGOVORI O SEVERU KOSOVA, ALI NE I AUTONOMIJA

PRIŠTINA, 10. aprila 2012. (Beta) Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del (Ćristopher Dell) nije isključio mogućnost da ove godine počnu pregovori za rešavanje pitanja severa Kosova, ali je kazao da taj deo ne može da računa na specijalni status, prenela je kosovska Radio televizija.
Del je rekao da će do ozbiljnijeg razmatranja stanja na severu svakako doći pre novih izbora na Kosovu. Ali to, po njegovim rečima, zavisi i od toga kakva će vlada biti formirana u Srbiji nakon majskih izbora. Američki amabasador je isključio mogućnost rešavanja severa tako što bi taj deo Kosova, naseljen Srbima, dobio specijalni status ili neku vrstu autonomije.
Kosovska vlada, ali i Sjedinjene Američke države, neće takvo rešenje. Jedino što može da se desi je početak pregovora izmedhu kosovske vlade i građana koji žive na severu o uslovima njihovog života, kako bi se oni osećali bolje u Republici Kosovo, rekao je on. Del je kazao da pregovori o tome nisu održani u poslednjih 13 godina jer to nisu želeli kriminalni elementi sa severa.