Daily Survey

Beograd, 10. Maj 2012.

SRBIJA

U SRBIJI OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

BEOGRAD, 10. maja 2012. (Tanjug) Dan pobede nad fašizmom obeležen je danas širom Srbije nizom manifestacija i polaganjem venaca na spomenike borcima palim u ratovima.
Na grob Neznanog junaka na Avali vence su položili predsednica skupštine Srbije Slavica ĐukicDejanovic, ministar odbrane Dragan Šutanovac i nacelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Dikovic.
"Srbija pamti svoje junake znane i neznane, koji su utkali svoje živote u pobedu nad fašizmom", upisala je Đukic Dejanovic u Spomen knjigu.
Predstavnci ambasade Ruske federacije i grada Beograda danas su u okviru obeležavanja Dana pobede nad fašizmom položili vence na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.
Vence na spomenik položili su i pripadnici Vojske Srbije a medu okupljenima bili su i veterani iz Drugog svetskog rata. Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antic, položio je venac na Spomeniku sovjetskom vojniku i Spomengroblju oslobodilaca Beograda 1944. godine i tom prilikom izjavio da je Dan pobede praznik slobode i da Srbija treba da bude ponosna na velicinu žrtve koju je podnela u borbi protiv fašizma. "Ovaj datum definiše našu antifašisticku prošlost ali, i kao Dan Evrope definiše našu evropsku buducnost", rekao je Antic.
Vence na Spomengroblju oslobodilaca Beograda 1944. godine položili su i predsetavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNORa, ambasadori Rusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Belorusije.
Polaganjem venaca na Partizansko spomengroblje u Loznici, gde pocivaju posmrtni ostaci ucesnika Drugog svetskog rata i boraca palih za oslobodenje Jadra, obeležen je u tom kraju Dan pobede nad fašizmom.Vence su položile delagacije gradskih organizacija Saveza udruženja boraca narodnooslobodilackog rata (SUBNOR), Rezervnih vojnih starešina, Udruženja vojnih penzionera, Socijališticke partije Srbije i Pokreta socijalista, a minutom cutanja je odata pošta palima u narodnoslobodilackoj borbi.
''U posleratnom periodu Jugoslavija je uživala veliki ugled zahvaljujuci otporu koji su njeni borci pružili fašizmu, a poslednjih godina poraženi se upiru da prekroje istinu i ospore Titovim borcima ono što im je citav svet priznao", rekao je Komarcevic.
Delegacije Ruske Federacije, Ukrajine, boraca iz Drugog svetskog, Skupštine grada Jagodine i ucesnika ratova 1990. 1999. godine položile su vence na Spomenik Partizanima u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice" na Gradskom groblju u Jagodini i Spomen kosturnicu 1.170 poginuli oficira i boraca Crvene Armije sa oslobadanje ovog dela Srbije.
Okupljenim gradanima na Spomen kosturnici poginulih pripadnika Crvene Armije, obratio se Prvi sekretar Ambasade Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Guskov recima zahvalnosti , zbog kako je rekao, "cuvanja secanja na Sovjetske oslobodioce".
Dan pobede obeležen je u Zrenjaninu polaganjem venaca na spomen obeležja i odavanjem pocasti borcima iz zemlje i crvenoarmejcima koji su poginuli u oktobru 1944. godine.
Venci i cvece, uz odavanje pocasti poginulim borcima i žtvama fašistickog terora, položeni su u Karadordevom parku, gde se nalazi spomen obeležje na "Bagljašu" kao i na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu u centru grada.
U obeležavanju 9. maja u Zrenjaninu, tradicionalno su ucestvovali i predstavnici ambasade Ruske federacije, za koje je prireden prijem u Gradskoj skupštini.
Polaganjem venaca na spomen obeležje 141.poginulog Crvenoarmejca na brdu Cacalica kraj Požarevca i Palim rodoljubima u Drugom svetskom ratu Požarevac je obeležio Dan pobede na fašizmom.
Vence su položili predstavnici ambasade Ruske Federacije predvodeni pomocnikom vojnog atašea pukovnikom Iljom Skrebajevim,Vojske Srbije sa zastupnikom komandanta Centra za obuku kopnene vojske pukovnikom Šljivancaninom, SUBNORa, lokalne samouprave, MUPa, crkve, Socijalisticke partije Srbije.

SRBIJA – EU

DELEVIĆ: FORMIRANJE VLADE VAŽNO ZA NASTAVAK REFORMI

BEOGRAD, 10. maja 2012. (Beta) Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je danas da je važno da nova vlada bude što pre formirana kako bi se nastavile reforme.
Ona je na skupu o inovacijama Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) rekla da se i sada obavljaju tekuće i tehničke stvari i da je, između ostalog, Srbija spremila "doprinos za izveštaj Evropske komisije".
"Međutim, važno je da se nastavi punom parom", rekla je ona i ocenila da su se građani na izborima opredelili za vladajuće stranke, a time i za reforme.
Milica Delević je rekla da je važan drugi krug predsedničkih izbora 20. maja, s obzirom na značajnu ulogu koju je predsednik imao u poslednje vreme, kao i da je bitno da vlada i skupština rade punim kapacitetom. Delevićeva je ocenila da će Evropska komisija biti strog sudija u proceni onoga što je učinjeno na planu reformi, ali da će građani biti još strože sudije u proceni toga koliko te promene donose poboljšanja u zemlji. Na konferenciji "Inovacije i preduzetništvo sredstva uspeha u EU" učestvuju i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert) i ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen (Mette Nielsen).
Najavljeno je i učešće direktora kancelarije Svetske banke u Srbiji Lua Brefora (Loup Brefort), direktorke Fonda za inovacionu delatnost Ljiljane Kundaković i direktora Projekta za bolje uslove poslovanja Americke agencije za medunarodni razvoj (BEP/USAID) DŽozefa Lautera (Joseph Lowther).
U okviru konferencije biće održana tri panela politika inovacija u Srbiji, preduzetnistvo i kreativne industrije.

MINISTARSTVO ODBRANE PRIPREMILO PLATFORMU ZA PREGOVORE S EU

BEOGRAD, 10. maja 2012. (Beta) Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da će ministarstvo koje predvodi prvo otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Evropskom unijom, jer je nakon dve godine napornog rada pripremilo platformu za pregovore o članstvu u Uniji.
Na otvaranju skupa "Integracije i doprinos država jugoistočne Evrope zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU", Šutanovac je u Beogradu rekao da je Ministarstvo pripremilo platformu u kojoj se detaljno planira kako će izgledati pregovori sa EU u naredne dve godine.
Ministar je dodao da je značaj priključenja Srbije EU ne samo u dostizanju tog krajnjeg cilja, već i u samom procesu reformi koje možda jesu "brojne i bolne", ali su takođe i neophodne da bi Srbija postala bolja zemlja u svakom pogledu.
Šutanovac je ocenio da je doštizanje bezbednog okruzenja preduslov za ekonomski, privredni i svaki drugi napredak zbog čega je proces priključenja Srbije Evropskoj uniji bitan ne samo za Srbiju i region, već i za samu Uniju.
U obraćanju novinarima, Šutanovac je podsetio da je u izveštajima Evropske komisije Ministarstvao odbrane uvek dobijalo pozitivne ocene a da se sada otišlo i korak dalje tako što je to ministarstvo prvo u Vladi Srbije spremno za pregovore o pristupanju institucijama EU.
Prema njegovim rečima, odluka o početku pregovora o priključenju Evropskoj odbrambenoj agenciji je početak novog poglavlja u saradnji dok je učešće pripadnika Vojske Srbije u dve mirovne misije pod vođstvom EU "istorijski iskorak".
Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da je pre deset godina bilo teško pomisliti da će se u Beogradu organizovati skup na tu temu, uz učešće svih zemalja iz regiona, a da je to danas realnost.
On je ocenio da je činjenica da je tako nešto moguće dokaz da region Balkana krupnim koracima ide ka stabilnosti i da zemlje u regionu više nisu samo korisnici bezbednosti već i države koje joj doprinose.
Dežer je posebno pohvalio činjenicu da Srbija učestvuje u dve mirovne misije pod mandatom EU (borba protiv pirata u Somaliji i misija na Kipru).
Prema njegovim rečima, pitanje kolektivne bezbednosti postaje sve važnije u procesu proširenja EU, što je promena u odnosu na prethodni period, i da region Balkana treba da pokuša da izvuče korist iz te činjenice tako što će aktivnije učestvovati u sistemu kolektivne bezbednosti.
"Globalno, postoji snažna povezanost zemalja u regionu sa zajedničkom bezbednosnom politikom EU i to je znak da ubrzano idemo napred", rekao je on.

DEŽER: CILJ CVRSTA EVROPA SA SRBIJOM U NJOJ

BEOGRAD, 10. maja 2012. (Tanjug) Cilj Evropske unije je da izgradi snažnu, cvrstu i ujedinjenu Evropu ciji ce deo što pre biti i Srbija i njeni susedi, porucio je veceras šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer.
Dežer, koji je bio domacin prijema u Jugoslovenskom dramskom pozorištu povodom Dana Evrope 9. maja, naglasio je da su u poslednjih nekoliko godina vide promene u prirodi i intezitetu odnosa EU i Srbije. On je podsetio da su za gradane Srbije ukinute vize, da je stupio na snagu trgovinski sporazum, a da je Srbija dobila status kandidata za clanstvo u EU.
Dežer je rekao da na tome ne treba da se stane, i porucio da ce EU i Srbija zajednicki raditi na ispunjenju cilja, odnosno sticanju punopravnog clanstva Srbije u EU. "Imamo razlicitosti u Evropi, kao što u horu imamo razlicite glasove, ali želimo da Evropa šalje poruku svetu jednim snažnim glasom, da postane najjaci kontinent i da se cuje jasna, jednoglasna i snaža poruka koja dolazi iz Evrope", rekao je Dežer.
On je podsetio da se na današnji dan slavi 62. godišnjica Šumanove deklaracije koja je simbol pomirenja u svetu. Prijemu su prisustvovali premijer Mirko Cvetkovic, predsednica Skupštine Slavica Đukic Dejanovic, koja zamenjuje predsednika Republike, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic, direktorka Kancelarije za Evropske integracije Milica Delevic, Dragoljub Micunovic iz Demokrtaske stranke i Jorgovanka Tabakovic iz Srpske napredne stranke, porodica Karadordevic, guverner Narodne banke Dejan Šoškic, predstavnici diplomatskog kora...
Obeležavanje Dana Evrope u JDPu obogatio je i teatar "Mimart" izvodenjem performansa, kao i mladi solisti beogradske opere i hor. Dan Evrope, 9. maj, obeležava se u znak secanja na 1950. godinu kada je, na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana, uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i celika preteca moderne Evropske unije.

KOSOVO I METOHIJA

TAČI TRAŽI OD EU KONKRETNE KORAKE U PRIDRUŽIVANJU KOSOVA

BEOGRAD, 9. maja 2012. (Beta) Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je Brisel da ne samo rečima, već i konkrentim koracima podrži približavanje Kosova EU, ocenivši da napredak koji je Kosovo ostvarilo na tom putu nije dovoljno uvažen.
U autorskom članku povodom Dana Evrope za nemački Euraktiv (EurActiv), Tači je istakao značaj pridruživanja EU za jačanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji su, kako je upozorio, i dalje krhki, preneo je portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).
"Ovo je pravi trenutak za Kosovo da krene napred i da bude korak bliže svom EU cilju; vreme je, takođe, da nam EU kaže da je budućnost Kosova osim rečima i konkretno vezana za evropsku perspektivu", rekao je Tači. On je naveo da je Kosovo "jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja i dalje nema ugovorni odnos sa EU" i da razlog za to nisu nedovoljni napori Kosova.
Prema njegovim rečima, Kosovo je ostvarilo značajan napredak u rešavanju zahteva EU, poput međuetničke tolerancije, poštovanja prava manjina ili borbe protiv kriminala i korupcije, ali taj napredak nije ničim nagrađen, dok su "ostale zemlje regiona" dobile podsticaj.
Upozorio je da na Kosovu u pogledu evropske perspektive postoje negativne tendencije i naveo da su građani obeshrabreni time što još nema konkretnih rezultata u procesu vizne liberalizacije, kao i da ima jasnih znakova evrokepticizma.
Tači je dodao da Kosovo nastavlja da veruje u evropske principe i vrednosti, ali da se na Kosovo i dalje gleda kao na "crnu rupu u regionu".
Tači je upozorio da je, iako je prošlo vreme krvavih etničkih ratova na Zapadnom Balkanu, još daleko vreme kada će moći da se kaže da je mir trajan i dodao da postoji mnogo razloga zbog kojih su stabilnost i mir u regionu, posebno na Kosovu, krhki.
On je naveo da je "način razmišljanja iz prošlosti i dalje prisutan u nekim delovima regiona" i da Srbija i dalje aktivno pokušava da ugrozi kosovsku državnost,"čime dovodi u pitanje međunarodno priznate granice na Balkanu".
Tači je dodao da "takav način razmišljanja o ponovnom crtanju granica na Zapadnom Balkanu predstavlja najveću pretnju krhkoj stabilnosti".
Kosovski premijer je rekao da je Srbija proteklih nedelja i meseci više puta ozbiljno provocirala Kosovo i naveo da je "u najnovijem teorističkom napadu na albansku porodicu na severu Kosova poginula jedna osoba i povređeno više članova porodice".
Dodao je i da najnoviji događaji u Makedoniji samo dodatno pokazuju koliko je situacija u regionu krhka. On je ocenio da bi dalja odlaganja u pridruživanju zemalja regiona ugrozila napore za izgradnju multietničkih društava i pomogle radikalnim težnjama.
To bi moglo voditi "najgorem scenariju" promeni međunarodno priznatih granica, upozorio je Tači.

PALME: PRIŠTINA DA RAZGOVARA SA SRBIMA NA KOSOVU

KELN, 10. maja 2012. (Tanjug) Portparol Medunarodne civilne kancelarije Kristijan Palme smatra da kosovska vlada mora više da se angažuje oko gradana na severu Kosova, odnosno da pocne dijalog sa Srbima na Kosovu. Palme je sinoc, u izjavi za Radio "Slobodna Evropa", istakao da je održiva lokalna samouprava u svim opštinama i poštovanje jezickih i drugih prava zajednica najbolji model za Kosovo, ukljucujuci i sever zemlje.
"Naše dnevno angažovanje sa gradanima na severu nam pokazuje da je interes za održivu lokalnu samoupravu u porastu, kao i interes i apetit da se njihovi glasovi cuju, ukljucujuci i lokalno donošenje odluka", kazao je Palme.
On je dodao da su konsultacije sa zajednicom kljuc za održive projekte i stvaranje veza izmedu kosovske vlade i stanovnika na severu Kosova, istakavši da ce ta vrsta saradnje "voditi ka razvoju legitimne, transparentne i funkcionalne lokalne samouprave u regionu".
Ova Palmeova izjava dolazi dva dana nakon što je Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar ponovo zatražio od vlade Kosova da pripremi plan za sever oko kojeg bi se saglasili i tamošnji Srbi. Zahtev o sveobuhvatnoj agendi za sever proizlazi još iz Izveštaja o napretku Evropske komisije od prošle godine. Kosovske vlasti, medutim, još nisu zvanicno izašle ni sa kakvim planom.