Daily Survey

Beograd, 10. Jul 2012.

SRBIJA - UN

JEREMIĆ: BAN KI MUN DOBRODOŠAO DA POSETI SVAKI DEO SRBIJE

BEOGRAD, 10. jula 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će generalni sekretar UN Ban Kimun, ako dođe u Srbiju, biti dobrodošao da poseti "svaki njen deo, pa i Kosovo", koje je prema rezoluciji 1244 Saveta bebednosti njen sastavni deo.
"Ako do nje (posete) dođe, to će biti značajan događaj za Srbiju i ceo region jer će pokazati da je region važan za stabilnost u svetu", rekao je Jeremić novinarima posle predstavljanja godišnjeg izveštaja UN za srbiju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante rekao je da poseta Ban Kimuna Srbiji još nije potvrđena i da će se konkretne informacije znati u narednih 10 dana.

UN: SRBIJA NAPREDOVALA U ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA

BEOGRAD, 10. jula 2012. (Beta) Srbija je u 2011. napredovala u zaštiti ljudskih prava, socijalnoj inkluziji i promovisanju regionalne bezbednosti, rekao je danas stalni koordinator UN u Srbiji, Vilijam Infante.
Infante je na predstavljanju prvog godišnjeg izveštaja, nakon potpisivanja Programskog okvira za strateško partnerstvo 201115, o rezultatima zajedničkog rada i bliskog partnerstva UN tima u Srbiji koji broji 30 agencija i vlade iz Beograda, kazao da su u 2011. realizovani programi u vrednosti od 108 miliona dolara. "Ako uspemo da prikupimo planirana sredstva za 2012, povećaćemo broj programa za 50 odsto", naglasio je Infante.
Borka Jeremić iz lokalne kancelarije UN, koja je predstavila izveštaj, rekla je da je tim UN sproveo niz projekata i ostvario značajne rezultate u oblastima strateške saradnje ojačano dobro upravljanje, unapređen održivi razvoj i socijalna inkluzija, i povećana regionalna stabilnost i saradnja. Ona je istakla da su UN u 2011. kroz programe podržale institucije koje se bore protiv korupcije u Srbiji, bile aktivne u borbi protiv trgovine ljudima i unapređenju ljudskih prava, u oblasti rodne ravnopravnosti, jačanju uloge žene u policiji, i pružanju podrške ugroženim grupama Romima, osobama sa invaliditetom, deci, izbeglicama.
Borka Jeremić je dodala da su programi UN bili usmereni i na reformu sektora obrazovanja, gde je povećan broj škola u kojima se sprovode mere za sprečavanje vršnjačkog nasilja, zatim na zapošljavanje mladih, ali i na razvoj sela i seoskog turizma. Ukazala je da će UN, u okviru Programskog okvira za strateško partnerstvo, nastaviti da do 2015. deluju u Srbiji, s posebnim naglaskom na regionalnu saradnju i stabilnost.
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ukazao je da je Srbija izuzetno aktivna članica UN, posebno u inicijativi Alijansa civilizacija, kao i da će Beograd biti domaćin ministarske konferencije te inicijative kasnije ove godine. "Mesto koje Srbija ima u UN je potvrđeno u poslednjih nekoliko meseci. Srbija je dobila poverenja sveta da predsedava 67. Generalnom skupštinom UN. To je posebno značajno za zemlju koja je morala da pre 20 godina napusti UN", rekao je Jeremić.
Od raspada SFRJ 1992. Srbija do 2000. nije bila članica UN.

SRBIJA

DACIC:SAD CE POŠTOVATI VOLJU NARODA SRBIJE

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) Zamenik premijera i minisitar unutrašnjih poslova Ivica Dacic izjavio je danas da mu je pomocnik americkog državnog sekretara Filip Gordon preneo stav americke vlade da ce SAD poštovati volju naroda Srbije i da su za njih bitni politika i rezultati nove vlade.
Nakon razgovora s Gordonom, Dacic je Tanjugu izjavio da je on americkom zvanicniku kazao da ce nova Vlada Srbije nastaviti reforme i evropski put Srbije.
Dacic, koji je mandatar za sastav nove Vlade Srbije, kaže da je Gordonu rekao i da ce nova vlada voditi politiku mira i stabilnosti u regionu, kao i da ce nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju u borbi protiv kriminala, terorizma i korupcije sa americkim organima za sprovodenje zakona.
Gordon je iz Srbije otputovao u Prištinu.

GORDON: DONEO SAM PODRSKU, A NE SUGESTIJE ZA IZGLED VLADE

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) Pomocnik americkog državnog sekretara Filip Gordon izjavio je danas da je doputovao u Beograd s porukom podrške SAD, a ne da sugeriše kako treba da izgleda nova vlada, izrazivši nadu da ce Srbija ostati na putu ka clanstvu u EU.
"Evropska unija je jasno rekla da Srbija, da bi ostala na putu ka pridruživanju, mora da se suoci sa problemom Kosova, a to je i pozicija SAD", istakao je Gordon.
Prema njegovim recima, SAD imaju nekoliko kljucnih prioriteta u bilateralnim odnosima sa Srbijom.
"Najvažnije nam je da naglasimo koji je smer kojim bi Srbija trebalo da se krece, ma ko oformio sledecu Vladu. Nadamo se da ce i dalje biti na putu ka clanstvu u Evropskoj uniji, koje mi snažno podržavamo, i stabilizaciji i normalizaciji odnosa sa susedima, ukljucujuci i Kosovo", rekao je Gordon u intervjuu RTSu.
Americki zvanicnik kaže da ga je ohrabrilo nešto od onoga što je cuo od svojih sagovornika u Beogradu.
"Predsednik Nikolic je javno rekao, a rekao je i meni jutros, da želi da Srbija ostane na putu ka EU", a put ka EU, kako je dodao, podrazumeva jacanje demokratije kod kuce, ocuvanje i unapredenje tržišne privrede, kao i mir i stabilne odnose sa susedima.
Gordon veruje da je predsednik Srbije rešen da se time pozabavi i obezbedi da Srbija bude "punopravni clan evroatlantskih institucija i EU", što je cilj i Sjedinjenih Americkih Država.
Komentarišuci Nikolicev predlog da se razgovori Beograda i Prištine podignu na viši politicki nivo, on je podsetio da su SAD podržale tehnicki dijalog i dodao da licno smatra da treba da bude i politickih pregovora. "O nivou daljih razgovora treba da odluce Srbija i Kosovo. Ali, ja mislim da treba da bude i politickih razgovora, jer ce, na kraju krajeva, i Srbija i Kosovo morati da reše neka suštinska politicka pitanja oko kojih se ne slažu", rekao je visoki americki zvanicnik.
Na pitanje da li je ovo pravi trenutak da se okonca civilna misija na Kosovu, s obzirom da je predsednik Nikolic izjavio da je neprihvatljivo da se povacava broj napada na Srbe na Kosovu, Gordon je rekao da "nije siguran da je to ispravan opis onoga što se dogada".
Prema njegovim recima, "istina je da se pre neki dan dogodila užasna tragedija i grozan zlocin", ubistvo srpskog bracnog para koji se vratio na Kosovo, što su SAD osudile zahtevajuci da se pocinioci privedu pravdi, a najvažnije je da se zaštiti bezbednost svih gradana Kosova, za šta tamo postoje medunarodne snage.
"Ne verujemo da to može da se postigne srpskim bezbednosnim prisustvom ili prisustvom srpskih vojnih ili obaveštajnih snaga na severu. To je jedno od onih kljucnih pitanja na kojima želimo da zajednicki radimo sa Beogradom", ukazao je americki diplomata.
SAD, istakao je on, smatraju da je Kosovo "spremno za završetak nadziranja nezavisnosti" i da je "mnogo napredovalo u cetiri godine od sticanja nezavisnosti".
Zamoljen da kaže da li je o pitanju srpskog bezbednosnog prisustva na severu Kosova razgovarao sa srpskim politicarima i kakva je bila reakcija onih za koje se veruje da ce oformiti sledecu vladu, Gordon je rekao da Vašington odavno svim srpskim liderima govori da je protiv bezbednosnog prisustva Srbije na severu Kosova.
"Verujemo da ono nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i da ne doprinosi miru i bezbednosti u regionu. Takode, iscrpljuje budžet Srbije i ne verujemo da se na taj nacin štite Srbi na Kosovu," rekao je on, napominjuci da ce Vašington "nastaviti da jasno stavlja do znanja da je to prepreka u odnosima izmedu SAD i Srbije".
To, prema njegovim recima, ne znaci da Srbija ne može da nastavi da podržava škole, bolnice i druge institucije na severu, jer je to prirodan interes koji bi pokazala svaka zemlja.
Gordon je negirao spekulacije da vlada SAD pokušava da utice na proces formiranja vlade Srbije, ponovivši da je odluka o vladi na narodu Srbije i njegovim liderima.
"Nije na nama da o tome odlucujemo. Ja nisam zato ovde, niti je moj zamenik Filip Riker prošle nedelje zbog toga bio ovde", istakao je Gordon, navodeci da SAD imaju svoje interese i planove i americki zvanicnici se ne stide da o tome otvoreno govore.
"Ali, ti interesi se ne doticu toga koji ce lider zauzeti koju poziciju u Srbiji. O tome odlucuju Srbi. Mi samo kažemo da želimo da sledeca vlada, ma ko je formirao, saraduje sa SAD na pitanjima koja su nama važna, kao što su borba protiv nelegalne trgovine, korupcije, kao što je sprovodenje vladavine prava".
Na pitanje da li ga ipak brine razvoj dogadaja ili smatra da je srpska politicka scena dovoljno demokratski evoluirala, on je ponovio da ga je nešto od onoga što je cuo od lidera koji ce verovatno biti u sledecoj srpskoj vladi ohrabrilo, ali da se sve se prvo mora isprobati.
"Tražimo dela, a ne reci, a postoje neka otvorena pitanja u vezi sa putem koji ce Srbija izabrati. Mi samo možemo jasno da kažemo za koji put mi smatramo da je svima u interesu. Tada cemo saradivati sa bilo kojom vladom," napomenuo je on.
Gordon, koji je pre dolaska u Beograd prisustvovao Kroacija samitu u Dubrovniku, žali i što Srbija "nije bila zvanicno prisutna". "Nadam se da ce se to promeniti u narednim godinama, jer verujem da Srbija treba da ima predstavnika na svim regionalnim skupovima", zakljucio je americki zvanicnik.

LISOVOLIK: SRBIJA NA OPASNOJ GRANICI ZADUŽENOSTI

BEOGRAD, 10. jula (Tanjug) Nivo javnog duga Srbije, koji je trenutno znatno iznad 45 odsto bruto domaceg proizvoda (BDP) veoma je zabrinjavajuci, izjavio je stalni predstavnik Medunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik.
"Ekonomska istraživanja pokazuju da se s nivoom državnog duga od 40 do 45 odsto zemlje u razvoju, kao što je Srbija, približavaju opasnoj granici zaduženosti", rekao je Lisovolik za današnju "Politiku", podsetivši da vecina zemalja u regionu ima znatno niže javne dugove.
Lisovolik smatra da bi Srbija, "da bi smanjila rizik od krize javnog duga, trebalo odmah da usvoji plan mera uz pomoc kojih ce, na srednji rok, javni dug vratiti ispod zakonskog limita, ali i da se uverljivo pridržava tog plana".
Na pitanje šta bi trebalo da budu prve mere nove vlade, Lisovolik je odgovorio da je "važno da se usvoji realistican i štedljiv rebalans budžeta, ali i srednjorocan plan za smanjenje javnog duga, kao i paket koraka koje treba preduzeti za postavljanje temelja za zdrav ekonomski rast".
Govoreci o predlogu mera Fiskalnog saveta, Lisovolik smatra da ih treba "ozbiljno razmotriti, ali da mogu da se predlože i drugacija rešenja".
"Fiskalni savet je nezavisna i profesionalna institucija i kao takva se mora zaštititi i negovati. Rekao bih da su dobro poceli. Strogo primenjuju Zakon o budžetskom sistemu. Svi najvažniji dokumenti i izveštaji Fiskalnog saveta mogu se naci na internetu, gde su dostupni široj javnosti", kazao je Lisovolik.
On je rekao da bi "buduca ekonomska politika trebalo da uzme u obzir najnovije trendove, mogucnosti za finansiranje deficita i vladine prioritete".
"Ali, sva delovanja treba da budu zasnovana na realnosti. Inace, kreatori ekonomske politike mogli bi da ostanu na repu dogadaja u veoma neizvesnoj situaciji na globalnom tržištu", dodao je Lisovolik. On smatra da je korišcenje rezervi Narodne banke Srbije za podršku ekonomskom rastu opasno po finansijsku stabilnost i odvraca pažnju politicara od mera koje zaista mogu da uticu na stimulaciju ekonomskog rasta.
"Narodna banka Srbije može s vremena na vreme u tom procesu da igra sporednu ulogu, pod uslovom da ne ugrožava svoj osnovni cilj, a to je inflacija, a takode i drugi cilj finasijsku stabilnost", rekao je Lisovolik.
Na pitanje da li je mandatar nove vlade Ivica Dacic, koji je ranije izjavljivao da MMF nije dobrodošao u Srbiji, dobrodošao na vrata MMFa, Lisovolik je odgovorio: "Spremni smo da razgaovaramo sa onom vladom koja je spremna da razgovara sa nama".

SRBIJA – K I M

NIKOLIC: TREBA NAM KONSENZUS O PITANJU KOSOVA

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) Predsednik Srbije Tomislav Nikolic izjavio je danas da je potrebno postici konsenzus parlamentarnih stranaka o rešavanju pitanja Kosova i da je takav stav preneo i patrijarhu Irineju.
"Mislim da možemo da smirimo strasti u Srbiji. O pitanju Kosova razgovarao sam sa njegovom svetošcu i rekao mu da nam treba neka vrsta konsenzusa a on je rekao da Crkva nikada nece izbeci da i sama preuzme odgovornost", rekao je Nikolic novinarima posle susreta sa patrijarhom.
On je dodao da pod konsenzusom podrazumeva pre svega dogovor parlamentarnih stranaka o rešenju problema Kosova.
"To znaci da sednemo mi koji smo obezbedili ulazak u parlament da izgradimo zajednicku strategiju i da je razradimo do kraja. Ko hoce hoce, ko nece nece. Ako postoji velika vecina za to, onda bismo smeli da izademo pred gradane Srbije, ako ne, ja ne vidim zašto bih ja svoj mandat proveo tako što bih zabio glavu u pesak kao noj gore lav da mi cerupa noge i krila a ja da kažem: nisam video, ništa se ne dešava", kazao je Nikolic.
On je ocenio da Srbija svakim danom gubi Kosovo i Metohiju, ali da i pored toga predstavnici vlade koja je proteklih godina upravljala zemljom nastoje da ubede gradane da ona to nije priznala.
Na pitanje da li bi razgovarao sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom on je rekao ne vidi zašto se ne bi razgovaralo sa predsedstavnicima Prištine ali da on svakako ne bi to uradio na neformalnim sastancima nego na formalnom susretu.
"Mi moramo da rešimo da li cemo da napuštamo sastanke ili cemo na njima da se borimo za svoje stavove, ja sam za to da prisustvujemo svuda gde treba da se cuju naši stavovi", rekao je Nikolcih.
Pre toga je, medutim, prema njegovim recima, potrebno doneti zajednicko tumacnje dogovora iz Brisela kako bi se znalo da li su vlasti u Beogradu prihvatile da prištinske privremene isntitucije budu prisutne na medunarodnim formumima dok je tu i Srbija.
"Ako nismo, nema ih tu, ako jesmo, treba da vidimo pod kojim uslovima. Ako su organizatori ispunili uslove onda ne vidim razlog da ne budemo tu gde su predstavnici Prištine pa makar se i ne rukovali sa njima", naveo je Nikolic.
Predsednik Srbije je takode kazao da mu je lider DS Boris Tadic najavio odlazak na Kroacija samit u Dubrovniku ali ne i nameru da se rukuje sa kosovskim premijerom Hašimom Tacijem i istakao da se on ne bi rukovao sa Tacijem.
Nikolic je rekao da bi on Tadicu preporucio da se ne rukuje sa Tacijem buduci da je rec o osobi koja se sumnjici za veoma teška krivicna dela.
"To je neki njegov (Tadicev) licni potez, o tome sam danas razgovarao sa predstavnikom Stejt departmenta i rekao da ne znam šta je gospodin Tadic time želeo, izuzev da možda pokaže da je on pozvan a da ja tamo ne mogu. Medutim, ono što ja ne mogu izgleda da on može: ja ne mogu da se rukujem sa onim za koga se govori da je cinio zlocine nad Srbima dok se ne utvrdi da li je ili nije", kazao je Nikolic.
Predsednik Srbije je istakao da je Tadic kao gradanin imao pravo da ide gde hoce, ali je podsetio da je upravo lider demokrata kreator politike da Srbija ne ucestvuje na skupovima na kojima ucestvuju predstavnici vlade u Prištini.

NIKOLIĆ: SRBIJA NE PRISTAJE NA POTPUNU NEZAVISNOST KOSOVA

BEOGRAD, 10. jula 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je želja onih koji su priznali Kosovo da nezavisnost Kosova bude potpuna, a da vlasti u Srbiji nastoje da se to nikada ne ostvari.
"Mislim da nikada više neće biti predsednik u Prištini, ali da ni predsednik privremenih institucija na Kosovu neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Nikolić novinarima u Melencima kod Zrenjanina. On je kazao da Srbija mora postići konsenzus po pitanju Kosova, posebno u odnosu prema statusu Srpske pravoslavne crkve i manastira na Kosovu i enklavama u kojima žive Srbi.
"Šta je Kosovo, kako ćemo se ponašati prema Kosovu i do koje mere ćemo dozvoliti da privremene institucije obavljaju vlast, ali i gde je granica iza koje Srbija ne može da stane?", rekao je Nikolić.
On je dodao da konsezusom treba da bude utvrđeno kako će Srbija reagovati ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele da sprovedu svoje nadležnosti na teritoriji cele pokrajine.
Nikolić je rekao da "stalno u vazduhu postoji uslov da Srbija uspostavi dobre odnose sa susednom državom Kosovo". "Moraćemo da sednemo za sto i da pokušamo da približimo stavove", rekao je Nikolić komentarišući zahteve za priznavanje nezavisnosti Kosova.

GORDON: POZVALI SMO SRBIJU DA PRIZNA REALNOST KOSOVA

PRIŠTINA, 9. jula 2012. (Beta) Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon je danas u Prištini izjavio da je danas i juče, tokom posete Beogradu i sastanka sa njenim predsednikom Tomislavom Nikolićem, zatražio da se prizna "realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".
Na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, Gordon je rekao da je predsedniku Nikoliću rekao da "SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenit Kosova, i pozvao ga da Srbija prihvati realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".
Gordon je rekao da je susret iskoristio i da predsednici Jahjagi i drugim zvaničnicima čestita zbog odluke Međunarodne upravljačke grupe o završavanju nadgledanja nezavisnosti Kosova.
Američki zvaničnik je ocenio da je to rezultat značajnog napretka Kosova za četiri godina od proglašenja nezavisnosti. Rekao je da je od predstavnika Srbije zatražio i da nastave sprovođenje sporazuma postignutih tokom tehničkog dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.
"Mi snažno podržavmo stremljenja Kosova za ulazak u EU i NATO", istakao je Gordon.
Pozdravio je "snažno opredeljenje institucija Kosova" koje mu je premijer Hašim Tači preneo tokom sastanka za vikend u Dubrovniku, a danas i predsednica Jahjaga da se preduzmu "konkretne aktivnosti za približavanje srpskoj zajednici na severu" Kosova.
Gordon je pozdravio i snažno opredeljenje institucija Kosova za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Najoštrije je osudio prekjučerašnje ubistvo braćnog para Srba u selu Talinovce u opštini Uroševac.
Istakavši da je Stejt dipartment sa izuzetnom pažnjom pratio odlučivanje u Ustavnom sudu Kosova o mandatu predsednice Kosova, Gordon je rekao da odluka tog suda predstavlja znak poštovaanja ustavnosti i zakonitosti.
Predsednica Jahjaga je rekla da je tokom susreta sa Gordonom rekla da su SAD značajno doprinele stabilnosti Zapadnog Balkana. Kosovo se zalaže za dobre odnose sa svim susednim državama, rekla je Jahjaga, istakavši da institucije Kosova snažno podržavaju dijalog o tehničkim pitanjima sa Srbijom, radi stvaranja boljih uslova za život građana u obe zemlje čime se doprinosi i uspostavljanju odnosa između dve države.
Jahjaga je istakla da nema podele Kosova, nema posebnog, niti specijalnog statusa za sever, i da je jedino rešenje za sever sveobuhvatni plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.
Kosovska predsednica je još jednom snažno osudila ubistvo dvoje povratnika, bračnim parom Jevtić u selu Talinovce, kod Uroševca, ukazavši da takvi zločini predstavljaju veliku smetnju procesu povratka raseljenih za koji se zalažu institucije Kosova.
Gordon bi danas trebao da poseti sever Kosova gde će ga predstavnici Kfora i Euleksa obavestiti o stanju.