Daily Survey

Beograd, 11. April 2012.

SRBIJA

AMBASADOR: NEMA INFORMACIJA DA SU POGOĐENI GRAĐANI SRBIJE

DŽAKARTA, 11. aprila (Tanjug) Ambasador Srbije u Indoneziji Jovan Jovanović izjavio je danas u Džakarti da nema nikakve informacije o tome da su građani Srbije boravili u oblasti Banda Aceh gde se dogodio zemljotres i da su njime pogođeni.
Jovanović je rekao da se većina građana Srbije, kojih nema mnogo u Indoneziji, nalaze ili na ostrvu Javi ili na Baliju, koji su više od 1.000 kilometara udaljeni od Banda Aceha, mesta gde se dogodio zemljotres."Mi ovde u Džakarti nismo praktično ni osetili taj zemljotres pošto je to na nekih 1.000 kilometara od nas kao kad bi bio zemljotres u Berlinu ili Varšavi", istakao je Jovanović u telefonskoj izjavi RTSu.
"Nemamo nikakve informacije da su naši građani boravili u oblasti Bande Aceh i da su pogođeni. Ako dođemo do takve informacije svakako ćemo javiti", istakao je Jovanović.
Zemljotres jačine 8,7 stepeni Rihterove skale registrovan je na dnu mora kod obala severne indonežanske provincije Aceh, posle čega je u čitavoj oblasti Indijskog okeana izdato upozorenje na opasnost od cunamija.
Američki geološki zavod, koji registruje sve zemljotrese u svetu, kaže da je zemljotres zabeležen 33 kilometra ispod površine mora oko 495 kilometara od Banda Aceha, glavnog grada provincije Aceh.
Ovaj region je podložan čestim zemljotresima. Cunami u Indijskom okeanu 2004. je odneo 170.000 života u Acehu.

GENERALNI KONZULAT SRBIJE IZDAO 700 BIOMETRIJSKIH DOKUMENATA

HERCEG NOVI, 10. aprila 2012. (Beta) Generalni konzulat Srbije u Herceg Novom za godinu dana otkako je otvoren izdao je oko 700 biometrijskih dokumenata za građane, saopštila je danas ta ustanova.
Generalni konzul Marina Jovićević je na konferenciji za novinare rekla da je Generalni konzulat trenutno najviše angažovan na prikupljanju podataka građana koji imaju pravo glasanja na izborima u Srbiji, koji će biti održani 6. maja.
Jovićević je najavila da će Generalni konzulat Srbije u Herceg Novom organizovati više kulturnih programa u narednom periodu.

GLASANJE ZA IZBORE U BEČU I SALCBURGU

BEČ, 11. aprila (Tanjug) Građani Srbije koji žele u Austriji da glasaju na predstojećim izborima 6. maja moći će to da učine u Beču i Salcburgu, ali moraju do 14. aprila da dostave prijavu za glasanje inostranstvu i budu upisani u jedinstveni birački spisak.
Šef konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Austriji Kosta Simonović je rekao da građani Srbije koji se nalaze u inostranstvu ne mogu da glasaju ako se, posle objavljivanja izbora ne prijave u diplomatsko konzularnom predstavništvu u kome nameravaju da glasaju.
To, kako je objasnio u izjavi Tanjugu, moraju da učine bez obzira da li su se ranije prijavljivali i da li se nalaze na prethodnim glasačkim spiskovima za glasanje u inostranstvu, jer oni više ne važe.
U Austriji je glasanje moguće u konzulatima u Beču i Salcburgu.
"Svi koji žele da glasaju u inostranstvu moraju da se nalaze u jedinstvenom biračkom spisku. Moraju da popune zahtev za upis u jedinstvani birački spisak kao i prijavu za glasanje u inostranstvu", rekao je Simonović, dodajući da to može da se dobije i preko sajta ambasade www.vienna.mfa.rs.
Kako je dodao, glasanje će se obaviti 6. maja u od 7 do 20 časova, a oni koji su se prijavili za glasanje u konzularnim predstavništvima biće obavešteni o tačnom datumu i mestu održavanja izbora.
Građani koji se nalaze na biračkom spisku i koji su prijavili glasanje u inostranstvu na sam dan glasanja moraju da imaju kod sebe važeći pasoš ili ličnu kartu.
Konzulati u Beču i Salcburgu u petak i subotu neće raditi, ali će svi zahtevi koji do subote u ponoć budu poslati poštom, mejlom ili faksom biti prihvaćeni za prijavu u izbornu listu, objasnio je Simonović.
U Generalnom konzulatu Srbije u Salcburgu, prema rečima generalnog konzula Zorana Jeremića, interesovanje građana za upis u birački spisak sličan je onome na proteklom glasanju koje je održano u dijaspori. Prema njegovim rečima prošle nedelje je bio manji broj podnetih zahteva jer su naši građani koji žive u Austriji otputovali na uskršnji odmor, pa se očekuje da će ove nedelje biti veće interesovanje.

KUKAN I KACIN OD CVETKOVIĆA TRAŽE OSLOBAĐANJE ABAZIJA

BRISEL, 11. aprila 2012. (Beta) Članovi delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama zapadnog Balkana, Eduard Kukan i Jelko Kacin izrazili su u pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću zabrinutost zbog hapšenja kosovskog Albanca Hasana Abazija, 28. marta na prelazu Končulj, i zatražili njegovo oslobađanje.
Prema oceni Kukana i Kacina, držanje u pritvoru Abazija, predsednika Nezavisnog sindikata metalskih radnika Kosova, izaziva "ozbiljnu zabrinutost u pogledu nezavisnosti državnih institucija i vladavine prava u Srbiji".
"Prema našim informacijama, Abazi je prvih 48 sati ilegalno držan u pritvoru, i nije mu omogućeno da vidi ni svog advokata ni članove svoje porodice", navodi se u saopštenju.
Kukan i Kacin su izrazili žaljenje što do ovakvih postupaka dolazi tokom predizborne kampanje u Srbiji, a takođe su ocenili "da ljudski životi i individualne slobode ne smeju doći u opasnost usled političkih razmirica između Srbije i Kosova".
"Vaša vlada snosi ne samo odgovornost za zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građana Srbije, već i ljudi koji prolaze preko teritorije Srbije", naveli su Kukan i Kacin.
Oni su takođe ukazali na potrebu da se implementira ono što je dogovoreno u razgovorima Beograda i Prištine, pored ostalog i sloboda kretanja.
"Pritvaranje Abazija je korak u pogrešnom pravcu", dodaje se u saopštenju.
Eduard Kukan je predsedavajući delagacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i sa Kosovom. Jelko Kacin je potpredsednik ove delegacije.

NEMET: CILJ POSETE JE PODRŠKA SVMU

NOVI SAD, 11. aprila 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet izjavio je danas da je cilj njegove posete Vojvodini i Beogradu podrška Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) na izborima i kritikovao Mađare koji nastupaju na izbornim listama "srpskih" političkih partija.
"Cilj naše posete prvenstveno je da budemo u službi izbornog uspeha Saveza vojvođanskih Mađara", rekao je u Novom Kneževcu Nemet, a prenosi današnji Mađar so (Magyar szo).
Dodao je da politika nacionalnog zajedništva zauzima istaknuto mesto u strategijii mađarske vlade.
"Mađarska zajednica može da računa na rezultate samo ukoliko istraje u svojim ciljevima i ako, sa druge strane, izabere snagu organizovanu na nacionalnoj osnovi. Jer, oni Mađari koji su aktivni u srpskim strankama nisu nastupili u interesu cilja", poručio je Nemet.
Nemet je juče razgovarao sa građanima Novog Kneževca, Čoke, Sente, Mola i Zrenjanina, a danas sa građanima Skorenovca, Beograda i Kanjiže.
S njim je u poseti i potpredsednik Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini Laslo Brenzovič.

OTVORENA SANDŽAČKA KUĆA U BRISELU

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin ocenio je, prilikom otvaranja Centra za održivi razvoj Sandžačke kuće u Briselu, da će takvi projekti pomoći podizanju životnog standarda ljudi, zadržavanju mladih u Sandžaku i da će omogućiti održivi dugoročni razvoj, saopšteno je danas. "Očekujem da će prekogranična saradnja regije Sandžak, kroz različite projekte, od turističkih do očuvanja životne okoline, biti uspešna i poslužiti kao primer i drugim nerazvijenim područjima Srbije", rekao je Ugljanin a saopštila Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.
Ugljanin je istakao značaj podsticanja svake inicijative na putu evropskih integracija koja doprinosi reformama u društvu i pomaže kod zajedničkih napora pri rešavanju socijalnih, ekonomskih i problema očuvanja životne sredine, naročito kada takva inicijativa uspostavlja održivu i dugoročnu saradnju između opština više susednih država.
U saopštenju se dodaje da je cilj centra da, na licu mesta u Briselu, obezbedi efikasniji pristup pretpristupnim fondovima Evropske unije.
Svečanom otvaranju prisustvovali su evropski poslanik Milan Zver, predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan, kao i visoki predstavnici diplomatskog kora.

AMBASADA SAD POZDRAVILA HAPŠENJE OSUMNJIČENIH ZA PALJENJE

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) Ambasada SAD u Srbiji pozdravlja efikasno i delotvorno hapšenje osumnjičenih za paljenje zgrade ambasade 2008. godine i očekuje da će biti uhapšeni svi izgrednici, izjavio je danas zamenik ambasadora SAD u Srbiji Li Licenberger (Lee Litzenberger).
"Hapšenje je rezultat dugotrajnih napora i saradnje vlada SAD i Srbije, Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, Predsedništva Srbije, Ministarstva pravde i policije", rekao je Licenberger.
Licenberger je podsetio na američku izreku "možeš da bežiš, ali ne i da se sakriješ" (you can run, but you can't hide) i istakao da je to jasna poruka koju je Vlada Srbije hapšenjem poslala kriminalcima ne samo na ovom nivou, nego se to odnosi i na sve vrste kriminalnih aktivnosti u Srbiji.
"Unapred se radujemo saradnji sa srpskom vladom i nadamo se da će biti uhapšeni svi izgrednici", rekao je Licenberger.
Policija je juče uhapsila devet osumnjičenih za paljenje zgrade Ambasade SAD, februara 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija".

KOSOVO I METOHIJA

TAČI ZAHVALIO UN ZBOG ODBIJANJA ORGANIZOVANJA IZBORA

PRIŠTINA, 10. aprila 2012. (Beta) Premijer Kosova Hašim Tači je zahvalio Organizaciji ujedinjenih nacija i generalnom sekretaru Ban Ki Munu lično zbog odbijanja UN da organizuju izbore Srbije na Kosovu, saopšteno je u utorak u Prištini.
Održavanje tih izbora kako je saopštio Tačijev kabinet u suprotnosti je sa Ustavom i zakonima Kosova, i sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun i premijer Kosova Hašim Tači su u utorak razgovarali u sedištu UN u Njujorku.
Kabinet premijera Tačija je saopštio u Prištini da su teme razgovora bila najnovija kretanja na Kosovu i da je "premijer informisao generalnog sekretara UN o najnovijim tenzijama u Mitrovici".
Tači i Ban su razgovarali i o tehničkom dijalogu Kosova i Srbije, najnovijim reformama na Kosovu u oblasti zakonodavstva, privrede i politike.
"Premijer Tači je tokom sastanka istakao značaj podrške Kosovu i da je njegova i vizija Vlade na čijem je čelu, integracija Kosova i celog regiona u EU i NATO, ističući da očekuje da će u ne tako dalekoj budučnosti Kosovo biti i član UN", piše u saopštenju kabineta premijera Kosova.
Kosovski premijer je zatražio i ličnu podršku Ban Ki Muna da se kosovskim sportistima omogući učešće na Olimpijskim igrama u Londonu ove godine, što je zatraženo i rezolucijom Evropskog parlamenta.
Tokom poseta SAD premijer Kosova se sastao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, sa državnom sekretarkom Hilari Klinton i sa drugim američkim zvaničnicima.
Iako su mediji u Prištini najavljivali susret Tačija sa predsednikom SAD Barakom Obamom, do tog sastanka nije došlo.

NOVICKI: KFOR NIJE ODUSTAO OD ZATVARANJA PRELAZA

BEOGRAD, 10. aprila 2012. (Beta) Portparol Kfora Uve Novicki demantovao je danas navode prištinskih medija da je Kfor, zbog incidenata na Kosovu, obustavio plan za zatvaranje alternativnih prelaza na severu Kosova. "Nismo otkazali nijedan plan. Sva naša naređenja i planovi su i dalje aktuelni", rekao je Novicki agenciji Beta.
On je kazao da Kfor o svojim planovima "ne govori u javnosti" i dodao da je list Koha ditore, koji je pisao o obustavi plana, pogrešno interpretirao jednog od portparola Kfora.
List Koha ditore objavio je danas da je ubistvo Seljvera Haradinaja iz Kosovske Mitrovice pogoršalo bezbednosnu situaciju na Kosovu i da je zato Kfor odlučio da privremeno obustavi planove za zatvaranje alternativnih pravaca na severu Kosova.
Kako je saopšteno prošle nedelje, komanda NATOa u Napulju naredila je Kforu da zatvori sve alterantivne puteve u Leposaviću i Zubinom Potoku.

KUČI: O SEVERU SA LOKALNIM STANOVNIŠTVOM,A NE SA BEOGRADOM

PRIŠTINA, 11. aprila 2012. (Beta) Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da Priština o severu Kosova neće pregovarati sa Srbijom, nego samo sa predstavnicima lokalnog stanovništva.
"U pitanju je sasvim drugi proces od odnosa između Kosova i Srbije i van pregovora", rekao je Kuči prištinskom listu Koha ditore.
Vlada Kosova najavila je da će odbiti poziv na pregovore o severu koji bi trebalo da budu održani odmah posle izbora u Srbiji, zakazanih za 6. maj, piše Koha ditore.
Povodom poziva diplomata akreditovanih da rešavanje pitanja Kosova počne odmah posle izbora u Srbiji, Kuči je rekao da je stav ambasadora SAD na Kosovu Kristofera Dela realan i da se poklapa sa stavom Vlade Kosova da "pregovara sa svojim srpskim građanima".
Kuči je naveo da će se u rešenju za sever Kosova voditi računa o "teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Kosova".
"Sprovodiće se Ahtisarijev plan i naš (plan). Drugim rečima, tu se vidi mogućnost za učešće građana, isto kao što smo uradili i u drugim delovima Kosova 2008. godine", rekao je Kuči.

SRBIJA – EU

VALDNER: SRBIJA DA NASTAVI PUT U PRAVCU EU

BEČ, 11. aprila (Tanjug) Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner ocenio je danas, povodom posete Beogradu, da Srbija mora dosledno nastaviti put u pravcu EU, kao i da je osnovni preduslov za dalje približavanje Uniji "konstruktivan odnos prema Kosovu".
Valdner, koji se juče sastao sa zamenicom predsednice Skupštine Srbije Gordanom Čomić, šefom beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borkom Stefanovićem, a danas ima sastanak sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, istakao je u saopštenju da je centralna tema susreta bila evropska perspektiva Srbije, ali i normalizacija odnosa sa Kosovom.
"Dodelom statusa kandidata za članstvo u EU početkom marta je odato priznanje doslednim reformskim naprima u Srbiji. Politika sada mora još snažnije nastaviti reformski proces. To se posebno tiče sveobuhvatnog dijaloga sa Kosovom", naglasio je Valdner.
On je, u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, podvukao da je "konstruktivan odnosa prema Kosovu osnovni preduslov za dalje približavanje Srbije EU".
Valdner je istakao da je dijalog, koji se vodi uz koordinaciju EU, pravi forum za to.
"Proteklih meseci je u okviru dijaloga postignuto više važnih dogovora. Sada je na obe zemlje da dosadašnje dogovore u potpunosti i bez daljeg odlaganja primene", poručio je on.
To, prema njegovim rečima važi pre svega za učešće Kosova u regionalnim forumima. "Srbija bi s tim u vezi trebalo da prikaže fleksibilnost i ne dozvoli da ne dođe do učešća Kosova na regionalnim konferencijama zbog jedne fusnote", naglasio je Valdner.
On je dalje pozdravio odluku srpske vlade da ne održi izbore na severu Kosova bez dogovora sa međunarodnom zajednicom.
Austrija će se, prema njegovim rečima, i dalje zalagati za evropsku integraciju Srbije. Budućnost Srbije je u EU, rekao je Valdner dodajući da je Beč uveren da će Srbija narednih meseci napraviti dalji napredak i da će Austrija dati svoj doprinos da to bude nagrađeno u Evropi i međunarodnoj zajednici.

AMBASADORKA DANSKE: STANDARDI, A NE NOVAC IZ FONDOVA EU

BUJANOVAC, 10. aprila 2012. (Beta) Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen izjavila je danas u Bujanovcu da evropske integracije ne bi trebalo posmatrati prvenstveno kroz novac iz fondova EU, nego da su za članstvo ključni vrednosti, standardi i zakoni na čije se ispunjavanje Srbija obavezala kandidaturom. Mete Kjuel Nilsen je zajedno sa ambasadorom Norveške Nilsom Ragnarom Kamsvagom i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Galipom Bećirijem učestvovala na tribini "Dijalogom kroz stvarni život" u organizaciji Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije.
"Ključna reč za članstvo u EU je standard, a ne novac koji se dobija iz fondova. Iako je status kandidata za članstvo u EU koji je Srbija nedavno dobila veliki uspeh i značajan preduslov za dolazak stranih investicija, put ka članstvu sastoji iz niza reformi za koje vlasti u Srbiji govore da žele da ih sprovedu", kazala je Nilsen. Ona je navela da su ogromna sredstva koja je Srbija dobila iz fondova EU i od nekih zemalja članica data u cilju dostizanja vrednosti i standarda i da EU zahteva od svih zemalja koje će biti članice da strogo i precizno sprovode zakon.
Kamsvag je rekao da su se građani Norveške dva puta na referendumu izjasnili protiv članstva u EU, ali da su zakoni i ekonomija te zemlje, osim u oblasti poljoprivrede i ribolova, u potpunosti usklađeni sa zakonodavstvom EU. "Norveška, iako formalno nije članica EU, godišnje iz svog budžeta izdvaja oko 400 miliona evra za pomoć ekonomijama 15 nerazvijenijih članica EU", kazao je Kamsvag.

SRBIJA – EKONOMIJA

CVETKOVIĆ: ZAŠTITA KONKURENCIJE VAŽAN ČINILAC KONKURENTNE PRIVREDE

BEOGRAD, 11. apraila (Tanjug) Premijer Srbije Mirko Cvetković ukazao je danas na važnost antimonopolske politike u uspostavljanju efikasne i održive ekonomije i naglasio da su jake i nezavisne institucije ključan korak u uvođenju tržišnog sistema i savremene tržišne privrede.
Premijer je naglasio da vlada pruža punu podršku, nezavisnim telima kao i da je važno i što je novi zakon proširio ovlašćenja Komisije za zaštitu konkurencije.
Cvetković je na konferenciji povodom dana konkurencije, rekao da su zaštita konkurencije i antimonopolska politika važni činioci konkurentne privrede i naglasio da njihov efekat osećaju građani kroz veći izbor u pogledu asortimana cena i kvaliteat robe i usluga.
"Uveren sam da stvaramo preduslove za ekonomski jaku i konkurentnu privredu Srbije i sa optimzmom gledam na godine pred nama", rekao je premijer.
Prema rečima Cvetkovića, Komisija je dokazala nezavisnost u radu kroz samostalno donošenje odluka u izricanju mera zaštite konkuarencije u prošloj godini, a odluke Upravnog suda potvrdile su rešenja komisije i podigla značaj i autoaritet te institucije.
Premijer je podsetio da je vlada u toku svog mandata uložila značajan napor u stvaranju regulatornog okvira i donela novi Zakon o zaštiti koinkurencije, potpuno usklađen sa pravom EU.
Cvetković je naglasio i da je status kandidata koji je Srbija dobila, potvrda svih reformi koje su do sada srpovedene u zemlji i "taj korak" nas konačno opredeljejuje u evropskom pravcu.

CVETKOVIC: ZAKON ĆE IZJEDNACITI DOMACE I STRANE INVESTITORE

BEOGRAD, 11. aprila (Tanjug) Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će novi Zakon o tržištu kapitala izjednačiti status domaćih i stranih investitora, zaštititi male akcionare, a prateća zakonska regulativa učiniće tržište transparentnijim.
Cvetković je podseti, otvarajući konferenciju posvećenu tržištu kapitala i zaštiti investitora, da je Zakon o tržištu kapitala donet 17. novemra 2011. godine i potpuno je uskalđen sa Direktivama EU i međunarodnom regulativom.
On je naglasio da je novi pravni okivir za tržište kapitala u Srbiji upotpunjen i zakonima o privrednim društvima i o preuzimanju.
Vlada Srbije je od početka mandata radila na nekim ključnim zakonima za našu zemlju, među kojima su i oni koji regulišu tržište kapitala, podsetio je Cvetković i dodao da će novi set finansijskih zakona doprineti da se amortizuju negativni efekti svetske ekonomske krize na Srbiju.
Cvetković je napomenuo da nova regulativa u potpunosti reguliše rad Komisije za hartije od vrednosti, koja će imati više mogućnosti i veća ovlašćenja da prati rad učesnika na tržištu kapitala.
Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović je rekao da će Komisija biti pouzdan saradnik i podrška učesnicima na tržištu kapitala.
Otpravnik poslova ambasade SAD u Srbiji Li Licemberger je rekao da tržište kapitala zajedno sa finansijskim institucijama i sistemom regulatornog nadzora, poboljšava mobilizaciju štednje u okviru jedne ekonomije i njenu raspodelu i ulaganje u realni sektor.
Prema njegovim rečima, finansijska kriza pokazala je da je potrebno da privrede zemalja u razvoju diverzifikuju svoje finansijske sisteme i smanje zavisnost od bankarskih izvora finansiranja i dodao da je Vlada SAD, posredstvom USAIDa, pomogla Vladi Srbije pri izradi Zakona o tržištu kapitala i pratećih podzakonskih akata.

"JUŽNI TOK" OD NOVEMBRA, DECEMBRA

BEOGRAD, 11. aprila (Tanjug) Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju počeće u novembru ili u decembru, najavio je danas savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić i naglasio da je to najznačajniji infastrukturni i razvojni projekat u gasnom sektoru Srbije. Procenjena vrednost izgradnje deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, a dužina "Južnog toka" kroz našu zemlju iznosiće od 415 do 440 kilometra u zavisnosti od konačne trase gasovoda, rekao je Škundrić na otvaranju sastanka ministara energetike zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).
On je napomenuo da se izgradnja "Južnog toka" kroz Srbiju realizuje na bazi međudrzavnog sporazuma o saradnji između Srbije i Rusije i podsetio da je oformljeno zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija" i završena studija izvodljivosti deonice gasovoda kroz našu zemlju, a da se radi na izradi planske dokumentacije.
Škundrić je naglasio da je izgradnja i proširenje podzemnih gasnih skladišta u SrbijiBanatskog dvora i Banatskog Itebeja, kapaciteta od po milijardu kubika, takođe među najznačajnijim projektima u oblasti gasne energetike Srbije, koji doprinose energetskoj sigurnosti Srbije i zemalja regiona.
Prva faza modernizacije podzemnog skladišta gasa Banatski dvor je završena i ove godine se nastavlja druga faza, posle koje će kapacitet tog skladišta iznositi od 800 miliona do milijardu metara kubnih prirodnog gasa, kazao je savetnik premijera i najavio da će u izgradnju još jednog novog gasnog skladišta u Itebeju biti uloženo oko 85 miliona evra.
On je rekao da očekuje da će 17. aprila biti izabran strateški partner za izgradnju termoelektranetoplane u Novom Sadu, kapaciteta 450 megavata električne energije i 300 megavata toplotne energije, što će predstavljati početak izgradnje serije termoelektrana kogenerativnog tipa u Srbiji. Škundrić je naglasio da je za Srbiju od posebne važnosti izgradnja gasnih interkonekcija sa susednim zemljama, Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, BIH, Makedonijom i drugim zemljama okruženja.
Počela je saradnja sa Bugarskom na izgradnji gasovoda NišDimitrovgradSofija, ukupne dužine 120 kilometara, razgovara se sa kolegama iz Rumunije o izgradnji gasovoda MokrinArad, a planirana je i gasna interkonekcija sa gasovoda "Južni tok" sa Republikom Srpskom i Hrvatskom, kao i gasno povezivanje sa Crnom Gorom, Makedonijom i moguće i sa Albanijom, dodao je Škundrić.
On je naveo i da zemlje BSECa raspolažu značajnim rezervama prirodnog gasa, od oko 60 triliona kubika, od čega najviše zaliha ima Rusija 18,3 odsto i Azerbejdžan oko dva odsto, dok Srbija ima rezerve od oko 48 milijardi metara kubnih prirodnog gasa. Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić, koji je otvorio skup, istakao je da je razvoj gasne infrastrukture u Srbiji jedan od prioriteta razvoja srpske energetike.
Cilj zemalja BSECa je stvaranje zajedničkog energetskog tržišta, investicije u energetskom sektoru, poboljšanje energetske efikasnosti, veća zaštita životne sredine i saradnja u borbi protiv kriminala, dodao je Mrkonjić. Glavna tema današnjeg sastanka ministara energetike u Beogradu u okviru Crnomorske saradnje je razvoj gasnog sektora i gasne infrastrukture. Na skupu učestvuju visoki zvaničnici zemalja članica BSEC, kojim Srbija trenutno predsedava, a cilj sastanka je intenziviranje dijaloga o potrebi i mogućnostima poboljšanja saradnje između zemalja članica BSECa u oblasti energetike, a posebno u vezi sa temom "Razvoj regionalne gasne infrastrukture".