Daily Survey

Beograd, 11. Jun 2012.

JEREMIĆ IZABRAN ZA PREDSEDAVAJUĆEG 67. ZASEDANJA GENERALNE SKUPŠTINE UN / REAKCIJE I CESTITIKE

JEREMIĆ IZABRAN ZA PREDSEDAVAJUĆEG GENERALNE SKUPŠTINE UN

UJEDINJENE NACIJE, 8. juna 2012. (Beta) Generalna skupština UN izabrala je danas ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja.
Za Jeremića je glasalo 99 delegata, a za drugog kandidata, ambasadora Litvanije pri UN Daliusa Čekuolisa 85 delegata. Ukupno je glasalo 190 delegata, od kojih je jedan bio uzdržan, dok je nevažećih bilo pet glasova. Jeremić koji će 18. septembra preuzeti tu funkciju, predvodiće u narednih godinu dana Generalnu skupštinu UN u ime Istočnoevropske grupe koju čine 23 zemlje, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike i današnje susede Srbije.
Predsedavajući Generalne skupštine UN bira se na period od godinu dana u skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu.
Iako to nije formalno definisano kao uslov, praksa je i da se za predsedavajućeg nikada ne bira predstavnik neke od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina). Predsedavajući u radu odgovara Generalnoj skupštini UN. Njegova ovlašćenja su da otvara i zatvara plenarna zasedanja, usmerava diskusiju, vodi računa o poštovanju procedure i saopštava odluke.
On takođe ima pravo da ograniči vreme diksusije, zatvara liste govornika ili da odloži debatu, a uloga mu je i da olakšava rad Generalne skupštine kroz bilatrelane konsultacije sa delegacijama kako bi se prevazišle razlike u mišljenjima, da predlaže rešenja i da radi na postizanju konsenzusa oko nekog predloga.
Predsedavajući ne glasa o odlukama Generalne skupštine, ali određuje predstavnika iz delegacije svoje zemlje koji će to učiniti u njegovo ime.
Jeremić je treći predsedavajući Generalne skupstine UN sa prostora bivše Jugoslavije, posle jugoslovenskog diplomate i funkcionera Lazara Mojsova (1977) i makedonskog diplomate Srđana Kerima (2007). U Grupi istočnoevropskih zemalja su pored Srbije i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Slovenija. U toj grupi su i Albanija, Bugarska, Mađarska, Moldavija i Rumunija, kao i Češka, Poljska i Slovačka. Članice Istočnoevropske grupe zemalja takođe su Rusija, Estonija, Letonija i Litvanija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Jermenija i Ukrajina.
Istočnoevropska grupa sa 23 zemlje najmalobrojnija je od svih. Najviše članica imaju Afrička grupa 54 i Azijskopacifička grupa 53 zemlje.

JEREMIĆ: RADIĆU NA OČUVANJU MIRA I BEZBEDNOSTI

UJEDINJENE NACIJE, 8. juna 2012. (Beta) Novoizabrani predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić izjavio je danas posle glasanja da svoj izbor za predsednika vidi kao "odavanje priznanja srpskom narodu" i da će raditi na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.
"Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući pre svega jednaka prava i dostojanstvo svake države članice", rekao je Jeremić posle glasanja na Generalnoj skupštini UN.
Jeremić je za temu debate na otvaranju 67. zasedanja, predlažio "približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima" i izrazio uverenje da može da doprinese sprovođenju "svih usaglašenih predloga, pogotovo onih koji se odnose na sprečavanje sukoba".
Na tajnom glasaju od 190 delegata, za Jeremića je danas glasalo 99, dok je za drugog kandidata, ambasadora Litvanije pri UN Dalijusa Čekuolisa glasalo 85.
Jeremić je rekao da je Srbija "mala i nedovoljno razvijena zemlja koja ne pripada nijednom vojnom bloku ili političkom savezu" i da je "utoliko veća čast zadobiti poverenje sveta za predsedavanje glavnim reprezentativnim političkim organom Ujedinjenih nacija".
"Svoj izbor za predsednika Generalne skupštine UN prevashodno vidim kao odavanje priznanja srpskom narodu, kojem sam imao čast da više od pet godina služim kao ministar spoljnih poslova", rekao je Jeremić. On je rekao da je Srbija pod rukovodstvom bivšeg predsednika Borisa Tadića, "svojim susedima pružila ruku prijateljstva i pomirenja", i dodao da je Srbija iskoračila i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one sa kojima je "imala gorka neslaganja".
Jeremić je naveo da je Srbija "demokratska država, koja osim zalaganja za očuvanje sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ostvarenja dobrobiti za svoje građane, nema druge ambicije osim da doprinese opštim interesima čovečanstva".
"Zbog toga smo čvrsto privrženi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti prvom deklarisanom cilju UN. Raditi na tom ostvarenju najvažnijem i najplemenitijem zaslužuje duboko poštovanje", rekao je Jeremić.

LITVANIJA: POBEDA KAMPANJE I PODRŠKE RUSIJE

VILNJUS, 10. jun (Tanjug) – Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije ocenilo je veceras da je pobeda šefa srpske diplomatije Vuka Jeremica nad litvanskim kandidatom ambasdorom Dalijusom Cekulisom u UN rezultat Jeremiceve kampanje, ali i podrške Rusije.
Poraz predstavnika Litvanije "koga UN veoma pozitivno ocenjuju" u glasanju za predsedavajuceg Generalnom skupštinom UN može se pripisati prvenstveno kampanji srpskog kandidata i "punoj podršci Rusije predstavniku Srbije kao i otvorenom neprijateljstvu prema litvanskom predstavniku", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na veb sajtu tog ministarstva.
Litvanski ministar spoljnih poslova Audronijus Ažubalis smatra da je Litvanija bez obzira na ishod glasanja dobila dosta medunarodne podrške, što, kako je ocenio, pokazuje da je njena spoljna politika priznata širom sveta i da je ta zemlja izgradila imidž aktivnog i odgovornog clana medunarodne zajednice, navedeno je u saopštenju.
Jeremicev protivkandidat, kako je navelo litvansko ministarstvo, ima dugogodišnje iskustvo u multilateralnoj diplomatiji, dobro poznaje rad UN gde je predsedavao Savetom za ekonomska i socijalna pitanja i govori pet jezika.

CVETKOVIĆ: DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE

BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je danas ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, ocenivši da je reč o važnom diplomatskom uspehu Srbije.
"Najiskrenije Vam čestitam na izboru za to izuzetno značajno i odgovorno mesto i smatram da je to važan diplomatski uspeh Srbije", navodi se u Cvetkovićevoj čestitki.
Cvetković je izrazio uverenje da će Jeremić odlično obavljati tu značajnu funkciju i da će "Srbija na taj način biti predstavljena na najvišem nivou u jednoj od najznačajnijih međunarodnih institucija".

JEREMIĆ: GLASANJE BILO REFERENDUM O SRBIJI

BEOGRAD, 9. juna 2012. (Beta) Novoizabrani predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić rekao je danas da je glasanje u UN u petak bila neka vrsta referenduma o Srbiji.
"Vodili smo aktivnu, pozitivnu kampanju, pričali zašto je dobro da Srbija predsedava. I naši rivali Litvanci su se opredelili da im u centru pažnje bude Srbija i objašnjavali zašto ne treba da bude predsedavajuća", rekao je Jeremić za RTS.
On je odbacio spekulacije da bi Srbija mogla da ima problema u evrointegracijama, jer je njegov protivkandidat Dalijus Čekuolis iz Litvanije, koja je članica EU.
"Mi smo glasanje završili sa osam glasova iz EU i to je za nekog ko nije član EU jako dobar rezulat", rekao je Jeremić i dodao da su evropski glasovi odneli prevagu.
Jeremić je istakao da su za Srbiju juče glasale i neke veoma uticajne zemlje EU.
Upitan da prokomentariše ocenu da su izborom Jeremića Rusija i Srbije "nadigrale" zemlje članice EU i SAD, Jeremić je kazao da podrška Moskve u UN nije iznenađenje.
"Ovo je bila velika diplomatska utakmica kao neka vrsta finala svetskog prvenstva. Rusija je snažno podržala Srbiju, ali to nije iznenađenje, pošto nas Rusija podržava u svim pitanjima u UN", rekao je Jeremić.

MOSKVA: IZBOR JEREMICA DOKAZ AUTORITETA SRBIJE

MOSKVA, 10. jun (Tanjug) – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je izbor šefa srpske diplomatije Vuka Jeremica za predsedavajuceg Generalne skupštine UN dokaz autoriteta Srbije u medunarodnim odnosima, kao i profesionalnih kvaliteta Jeremica.
U zvanicnom saopštenju koje je tim povodom izdalo rusko ministarstvo, izražena je nada da ce "novoizabrani predsednik GS UN doprineti aktivizaciji tog tela, ukljucujuci i poboljšanje radnih metoda GS", kao i poboljšanju efektivnosti svetske organizacije sa ciljem njenog prilagodavanja u realnosti savremenog sveta. "Spremni smo za plodan dijalog sa Jeremicem o aktuelnim pitanjima na dnevnom redu GS, kao i na obostrano korisnu saradnju u cilju jacanja centralne uloge UN u multipolarnom sistemu medunarodnih odnosa", navedeno je u saopštenju.

STEFANOVIĆ: STVAR DIMPLOMATSKOG PRESTIŽA IMATI TO MESTO

BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta) Izbor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg narednog, 67 zasedanja Generalne skupštine UN potvrđuje ugled Srbije, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prišstinom Borislav Stefanović.
"Stvar je ugleda zemlje i dimplomatskog prestiža imati to mesto, i to potvrđuje ugled Srbije", kazao je Stefanović za agenciju Beta, dodavši da ne očekuje da će u Generalnoj skupštini UN biti mnogo tema koje se tiču Srbije. Stefanović je rekao da je Jeremićev izbor dobra vest za Srbiju i dodao da mu čestita.

JEREMIĆ: MOŽE SE PROMOVISATI DRŽAVNA POLITIKA SRBIJE

BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta) Novoizabrani predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić izjavio je danas da se s te funkcije ne može sprovoditi državna politika, ali da se ona može promovisati. Jeremić je u izjavi za televiziju B92 posle izbora za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN rekao da je danas Srbija ostvarila pobedu pošto će se od septembra narednih godinu dana nalaziti na "najvidljivijem mestu u sistemu UN".
"To neće biti lak zadatak, moraćemo da radimo za sve članice. Ovo nije mesto s kojeg možete da sprovodite svoju državnu politiku, naravno to je mesto s kojeg možete da promovišete državnu politiku. Svet od Srbije očekuje liderstvo, predvodništvo i umerenost. I ja sam uveren da ćemo mi kao zemlja biti u stanju da odgovorimo na izazove", rekao je Jeremić.
Za Jeremića je danas glasalo 99 delegata, a za drugog kandidata, ambasadora Litvanije pri UN Daliusa Čekuolisa 85 delegata. "Ovo je značajan dan za našu zemlju. Ovo je pobeda Srbije koja je pre svega 20 godina bila isključena iz UN", rekao je Jeremić.
Jeremić je rekao da će u narednih godinu dana biti puno izazova po svedski mir i stabilnost i da će na Generalnoj skupština UN raspravlajti "o svim svetskim probleima u toj teškoj godini, u tom varljivom periodu".

VESTERVELE CESTITAO JEREMICU

BERLIN, 10. jun (Tanjug) – Ministar inostranih poslova Nemacke Gvido Vestervele cestitao je danas ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremicu izbor za predsednika predstojece 67. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
"Ministar Jeremic dolazi na ovu funkciju u trenutku kada ce se Generalna skupština baviti važnim globalnim pitanjima mira, bezbednosti, razvoja, zaštitom okoline, ljudskim pravima i humanitarnim pitanjima", navodi se u saopštenju Vestervelea.
"Želim Vuku Jeremicu mnogo uspeha i srecnu ruku u njegovom odgovornom radu. Nemacka ce mu punom snagom pružati podršku u ispunjavanju njegovih zadataka", porucio je Vestervele u cestitki Jeremicu.

TERCI ČESTITAO JEREMIĆU NA IZBORU U GENERALNOJ SKUPŠTINI

BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci čestitao je večeras šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću izbor na mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN.
"Uveren sam da će međunarodni ugled, koji ste stekli kao ministar spoljnih poslova Republike Srbije, zajedno sa Vašim širokim iskustvom u međunarodnim odnosima, pomoći u izgradnji konsenzusa među državamačlanicama po većini važnih pitanja u Generalnoj skupštini", navodi se u poruci Tercija upućenoj Jeremiću. Terci u pismu Jeremiću, koje je Ambasada Italije dostavila agenciji Beta, navodi da je Italija aktivno podržavala Jeremićevu kandidaturu i dodaje da je uveren da će liderstvo šefa srpske diplomatije doprineti radu Generalne skupštine "u vreme kada je međunarodna saradnja potrebnija nego ikad".

26. SASTANAK SAVETA MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA DRŽAVA CLANICA ORGANIZACIJE CRNOMORSKE EKONOMSKE SARADNJE (BSEC)

CRNOMORSKI REGION BEZ SUSEDSKIH PROBLEMA

BEOGRAD, 11. jun (Tanjug) Predstavnici zemalja clanica Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) ukazali su danas na skupu u Beogradu na strateški znacaj regiona i mogucosti za dalje jacanje saradnje, pohvalili predsedavanje Srbije i najavili da ce samitom u Istanbulu krajem juna kopredsedavati Srbija i Turska, koja 1. jula preuzima šestomesecno predsedavanje.
Pomocnica ministra spoljnih poslova Srbije Sladana Prica istakla je, otvarajuci 26. sastanak Saveta ministara spoljnih poslova država clanica BSEC, da je cilj te organizacije da crnomorski region postane "region bez medususedskih problema i deo sveta koji je prosperitetan i miran". "Tokom šeštomesecnog predsedavanja Srbija je promovisala dijalog i saradnju zemalja clanica, atmosferu poverenja, poštovanja", naglasila je i dodala da Crnomorski region, jeste region sa specificnim karakteristikama i resursima, kao i važan transportni i trgovinski cvor prema Aziji.
Jacanje unutrašnjih struktura BESC bio je prioritet predsedavanja Srbije, dodala je ona, isticuci da je to vodilo jacanju saradnje u prioritetnim oblastima ekološkoj bezbednosti i energetici.
S tim u vezi, Prica je pomenula gasovod Južni tok, istakavši da je region spreman da podrži svaki drugi projekat koji bi bio finansijski osiguran, i koji bi omogucio koriscenje punog kapaciteta. Generalni sekretar BSEC Leonidas Hrizantopulos cestitao je Srbiji na "odlicnom poslu" koji je obavila kao predsedavajuci te organizacije, posebno u oblasti energetike i zaštite prirodne sredine.
Hrizantopulos je ocenio da BSEC radi za dobrobit ljudi, ali da se, kao i mnoge druge organizacije, u svom radu susrece s raznim preprekama, od kojih su, prema njegovom mišljenju, najvece nedostatak vremena i to što "više niko nikog ne sluša" ."Nemamo vremena, ne slušamo jedni druge, ne razgovaramo jedni s drugima i ljudski rod zbog toga više ne napreduje", rekao je on i kao primer naveo finansijsku krizu, koju nadležne vlasti ne uspevaju da reše, jer pokušavaju da održe finansijski sistem uspostavljen pre 200 godina u drugacijim uslovima, umesto da razmotre nova rešenja.
Podsecajuci da ce Turska od 1. jula preuzeti od Srbije predsedavanje BSEC, on je najavio da ce samitom 26. juna u Istanbulu, na kome ce biti obeležena i 20. godišnjica formiranja Organizacije, kopredsedavati Srbija i Turska.
Prvi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Denisov izrazio je zadovoljstvo što je predsedavanje Srbije bilo fokusirano na prakticna pitanja, posebno na ekologiju. Denisov je istakao da je nužno razvijati regionalni transport i infrastrukturu i podsetio na potpisivanje memoranduma o razvoju saobracajnice u regionu, dodajuci da ce ruska deonica biti završena do Olimpijskih igara u Sociju.
Zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Mahmud MamadGulijev primetio je da postojeci konflikti u regionu BSEC predstavljaju prepreku za realizaciju ciljeva, sa cim se složio njegov gruzijski kolega David Jalaganija, koji je kao primer naveo "agresiju prema Gruziji" i ocenio da bi BSEC, mada je ekonomska organizacija, trebalo da pomogne i u rešavanju politickih sporova.
Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Selim Belortaja založio se za ukljucenje Kosova u ovu organizaciju. On je rekao da se "situacija u regionu, posebno uspeh u dijalogu Beograda i Prištine, moraju uzeti u obzir u agendi BSEC" i ukazao je na znacaj ukljucneosti i ucešca celog regiona.
Ucesnici sastanka su, takode, uputili cestitke šefu srpske diplomatije Vuku Jeremicu na izboru za predsedavajuceg Generalne skupštine UN. BSEC je osnovana 25. juna 1992. godine i ima 12 clanica: Rusiju, Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Ukrajinu, Moldaviju, Grcku, Azerbejdžan, Jermeniju, Gruziju, Albaniju i Srbiju. Srbija je 1. januara ove godine preuzela šestomesecno predsedavanje BSEC, koje od 1. jula preuzima Turska.

PRICA: SRBIJA RADILA NA PRODUBLJIVANJU SARADNJE ZEMALJA BSEC

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Srbija je tokom polugodišnjeg predsedavanja Organizacijom crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), što ističe 1. jula, radila na produbljivanju saradnje zemalja članica u prioritetnim oblastima poput energetike i zaštite životne sredine, rekla je danas u Beogradu pomoćnica srpskog ministra spoljnih poslova Slađana Prica.
Otvarajući godišnju ministaršku konferenciju BSECa, Prica je rekla da je Srbija nastojala da prostor ove inicijative bude "region bez problema" i ocenila da članice u budućnosti treba još bliže da sarađuju kako bi se iskoristili strateški potencijali regiona.
Srbija će 26. juna na samitu BSECa u Istanbulu predati Turskoj predsedavanje koje će stupiti na snagu 1. jula. Generalni sekretar BSECa Leonidas Hrizantopulos pohvalio je predsedavanje Srbije, rekavši da je ona uradila fantastičan posao u oblastima zašstite životne sredine i energetike.
Prema njegovim rečima, BSEC ima budućnost ali postoje kočnice, kao i u drugim međunarodnim organizacijama koje se tiču "manjka koncentracije".
"Niko više ne sluša nikoga, postoji manjak vremena... i nema vremena da se promišlja", rekao je Hrizantopulos i istakao da je to problem čovečanstva a ne BSECa.
Prema rečima Hrizantopulosa, zato nema napretka u oblastima bitnim za čitavo covečanstvo, kao što su klima i zaštita životne sredine.
Zamenik turskog ministra spoljnih poslova Naci Koru rekao je da region BSEC sa 320 miliona stanovnika pruža ogromne mogućnosti i da je izdržao test vremena, ali da još ima mnogo toga da se uradi.

STEFANOVIC: KOSOVO NE MOŽE U REGIONALNE INICIJATIVE NEZAVISNO

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Tanjug) Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic porucio je danas da je inicijativa zamenika ministra spoljnih poslova Albanije Selima Belortaja da se Kosovo ukljuci u Organizaciju crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) ocekivana, ali da Kosovo u regionalnim organizacijama ne može da ucestvuje kao nezavisna država."Priština može biti predstavljena u organizacijama ako ispunjava pravila te organizacije i ukoliko nije predstavljena kao nezavisna država", kazao je Stefanovic Tanjugu.
Belortaja se, naime, danas u Beogradu, na 26. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država clanica BSEC, založio za ukljucenje Kosova u ovu organizaciju istakavši da "se situacija u regionu, a posebno uspeh u dijalogu Beograda i Prištine, moraju uzeti u obzir u agendi te organizacije".
Reagujuci na tu izjavu Stefanovic je naglasio da je regionalna saradnja važna i da glas Prištine treba da se cuje, ali "iskljucivo poštujuci pravila organizacije u kojoj se pojavljuje". "Kosovo nije i ne može biti nezavisna država", rekao je Stefanovic Tanjugu dodajuci da u regionalnim organizacijama može da ucestvuje samo ako nije predstavljeno kao nezavisna država.
Belortaja je danas u Beogradu rekao i da je Albanija tokom predsedavanja regionalnim inicijativama uvek smatrala bitnim ukljucenost i ucešce celog regiona, a to ce, kako je dodao, zastupati i tokom predstojeceg predsedavanja CEFTA.

SRBIJA

NIKOLIĆ: MANDAT ONOME KO OBEZBEDI PARLAMENTARNU VEĆINU

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da će mandat za sastav nove Vlade poveriti onome ko uspe da obezbedi većinu u parlamentu, bez obzira na to iz koje je stranke, i da je neophodno da se brzo oformi Vlada, kako bi što pre počela da rešava nagomilane ekonomske i socijalne probleme.
U razgovoru o formiranju nove Vlade Srbije sa delegacijom liste okupljene oko Socijalističke partije Srbije, predsednik Srbije je istakao da se na jesen očekuju dodatne poteškoće oko isplate obaveza po dospelim kreditima i da se mora osmisliti plan kako da to dodatno ne ugrozi i ovako loš životni standard građana. Nikolić je istakao da je Srbija izgubila već previše dragocenog vremena i da se što hitnije mora početi sa rešavanjem ključnih problema sa kojima se građani suočavaju.
U nastavku konsultacija oko formiranja nove vlade Nikolić je danas razgovarao sa liderima SPS, PUPS i JS, Ivicom Dačićeć, Jovanom Krkobabićem i Draganom Markovićem.

MINSK IPAK NASTAVLJA ODNOSE SA SRBIJOM

MINSK, 10. jun (Tanjug) – Minsk ce nastaviti normalne odnose sa Srbijom i nakon što se ta zemlja pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Belorusiji, izjavio je portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Savinih.
"Nema sumnje da ce Belorusija biti zainteresovana za razvoj normalnih ekonomskih odnosa sa Srbijom i da sankcije nece predstavljati barijeru", naveo je Savinih govoreci o buducim odnosima Beograda i Minska. Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton pozdravila je 8. juna odluku Srbije i još zemalja, od kojih su vecina kandidati ili potencijalni kandidati za clanstvo u EU, da se pridruže sankcijama Brisela prema Minsku koje su uvedene 23. marta.
Pored Srbije, sankcijama su se pridružile i Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Island i Lihenštajn, saopštio je ranije Savet EU.
Zvanicni Minsk danas je izrazio žaljenje zbog odluke Srbije i još šest evropskih država da se pridruže sankcijama EU. "Ponavljamo da politika sankcija nema perspektivu. Ona seje nepoverenje i sprecava realno rešavanje sporova. Žao nam je zbog ove odluke. Ocigledno je to demonstracija lojalnosti prema centru moca koji zahteva takve akcije i spreman je da ih nagradi", naveo je Savinih.
On je istakao da Belorusija ne planira nikakvu kontra meru prema državama koje su podržale sankcije EU prema Minsku, naglašavajuci da ne traži konfrontacije i da je spremna na dijalog na ravnopravnoj osnovi. Sankcije su usmerene na protiv nekoliko beloruskih kompanija i više osoba koje su se našle na spisku finansijera i onih koji podržavaju režim predsednika Aleksandra Lukašenka.
Srbija se takode našla na spisku država koje su podržale odluku Saveta EU od 27. februara o uvodenju sankcija prema Siriji, a uz Hrvtatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Island, Albaniju, Lihenštajn, Norvešku, Moldaviju i Gruziju.

FAJON: SUSPENZIJA BEZVIZNOG REŽIMA OPASNA I ZA SRBIJU

NOVI SAD, 10. jun (Tanjug) – Evroparlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da bi eventualna privremena suspenzija bezviznog režima, u okviru reforme šengenskih pravila, mogla da bude veoma opasna po Srbiju, koja ima veliki broja azilanata.
"Ako bude prihvacen mehanizam privremene suspenzije bezviznog režima to ce biti veoma opasno jer neke clanice EU mogle bi vrlo brzo posegnuti za tom merom, pa cak i tražiti da Srbija bude vracena na crnu šengensku listu", rekla je ona novosadskom "Dnevniku".
Naglasivši da je veliki broj azilanata iz Srbije veoma ozbiljan problem, Tanja Fajon je podsetila da je, prema podacima Evropske komisije, samo prošle godine bilo skoro 14.000 zahteva za dobijanje azila u zemljama EU. "Veoma je važno da vlasti u Srbiji cine sve što je u njihovoj moci da se smanji broj azilanata, kao i da gradani budu potpuno upoznati sa pravilima koja važe za slobodu kretanja u EU", rekla je ta evroparlamentarka napominjuci da je reforma šengenskih pravila tehnicki proceš.
To što se tim povodom dešava u EU, odnosno definisanje mehanizma suspenzije bezviznog režima, nema nikakve veze sa izborima u Srbiji, istakla je Tanja Fajon.
Ona je dodala da je Srbija ušla u bezvizni režim i da se nada da njeni gradani nikad više nice doci u situaciju da moraju da cekaju na vize kako bi putovali u zemlje EU.
Ministri unutrašnjih poslova zemalja clanica EU saglasili su se ove sedmice na sastanku u Luksemburgu da u izuzetnim slucajevima bude dozvoljena privremena kontrola granica, uprkos Šengenskom sporazumu.
Uvodenje te mere, koja bi bila u rukama nacionalnih vlada clanica EU, opravdava se bezbednosnim razlozima, poput opasnosti od terorizma ili prirodnih katastrofa kao i u slucaju velikog talasa izbeglica iz pojedinih kriznih podrucja u svetu.

KIM

STEFANOVIĆ: KARDINALNA GREŠKA DA NIKOLIĆ VODI PREGOVORE

BEOGRAD, 9. juna 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da je stvaranje "lažne atmosfere" o tome da postoje tajni dogovori sa Prištinom, kontraproduktivno i štetno po interese Srbije. Bila bi "kardinalna greška" da predsednik Srbije Tomislav Nikolić vodi pregovore s Prištinom, rekao je Stefanović za nedeljno izdanje lista "Blic".
Stefanović je rekao da to što predsednik Srbije Tomislav Nikolić "ispaljuje političke parole i otkriva neke tajne dogovore i spise", predstavlja "igranje sa Srbima na Kosovu koji su u teškoj situaciji".
"Potpirivanje vatre je krajnje kontraproduktivno i štetno po interese Srbije", rekao je Stefanović i dodao da prištinske vlasti koriste prelazni period do formiranja vlade i ispituju reakcije Srbije i Nikolića.
Stefanović je rekao i da bi bila "kardinalna greška" da Nikolić preuzme pregovore s Prištinom jer bi svojim prisustvom, kazao je, priznao nezavisnost pokrajine.
"Nikolić izgleda još nije uvideo da njegove izjave imaju težinu i da su pod lupom međunarodne i regionalne javnosti", kazao je Stefanović.
Ukazao je da bi i ratifikacija sporazuma sa Prištinom u Skupštini Srbije što je Nikolić najavio, predstavljala priznavanje Kosova.
Stefanović je ponovio da nema tajnih dogovora sa Prištinom i da je stvorena lažna atmosfera da se nešto krilo i ponovio da je sve dokumente usvojila Vlada, da su dostavljeni Skupštini Srbije, Srbima na severu Kosova, kao i da ih je Nikolić video dok je bio poslanik.
"Ova nepotrebna mistifikacija je u rangu priče Nikolića o krađi izbora koja je već zaboravljena. Ja priželjkujem da objave ta dokumenta, a i Nikolić, i Srbi, i ja znamo da oni ne postoje", rekao je Stefanović.
On je rekao i da Ustav Srbije ne dozvoljava formiranje kancelarije države Kosovo na severu Kosova, što su prištinske vlasti najavile.
Upitan kako rešiti problem registarskih tablica vozila, Stefanović je rekao da će nova vlada doneti odluku koja će onemogućiti Prištinu da tablice skida i oduzima.

RIKER: SRBIJA TREBA DA PRIHVATI KOMPROMISE U VEZI SA KOSOVOM

SOFIJA, 9. juna 2012. (Beta) Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker izjavio je danas u Sofiji da Srbija treba da prihvati realnost i kompromise u vezi sa Kosovom, a da njeni lideri ne treba da budu zatočenici prošlosti.
Na skupu posvećenom evropskoj integraciji regiona Balkana, Riker je rekao da SAD i EU imaju zajedničku viziju integracije regiona jugoistočne Evrope u EU, kao i da situaciju na Balkanu ne determinišu više u toj meri velike sile, koliko sami lokalni lideri.
"Mnogo toga je na samim akterima, ne mozemo mi uvek u njihovo ime resavati probleme. Ali, moramo se pobrinuti da nase poruke budu jedinstvene", rekao je američki diplomata i istakao značaj kompromisa koji lokalni akteri na Balkanu ne smeju da doživljavaju kao kapitulaciju.
Na pitanje da li SAD podržavaju opstanak Visokog predstavnika u BiH, Riker je rekao da SAD veruje da ta institucija ima i ulogu i mandat, ali da retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i "neke izjave iz Sarajeva" ne pomažu situaciji u kojoj bi se stekli uslovi za ukidanje OHR, što je inače odluka Saveta za primenu mira. Riker je ocenio da je u Crnoj Gori napravljen "ogroman napredak" i da oni koji su u toj zemlji nezadovoljni napretkom "precenjuju" mogućnosti SAD da "pritisnu" tamošnje vlasti kako bi se postigao još veći napredak.
Predstavnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova za jugoistočnu Evropu Nikolaus Lambsdorf rekao je da kandidatima za članstvo u EU treba otvoreno reći šta se od njih očekuje i s tim u vezi naglasio da novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću 14. juna u Briselu mora da se otvoreno kaže šta se od njega očekuje. To je pre svega, dodao je Lambsdorf, da Beograd mora da ispunjava dogovore, jer do sada Beograd nije bio spreman da ispuni dogovoreno.
On je rekao da će u nemačkom Bundestagu biti "nova situacija" kada 2014. godine Nemačka bude imala više vojnika na Kosovu nego u Avganistanu.
Dodao je da se na nemačke vojnike na Kosovu puca, da nemačkog komandanta Kfora "porede sa Hitlerom", a da u Beogradu "niko ne reaguje na to".
Bivši potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini rekao je da nema razlike u generalnim ciljevima između EU I SAD kada je reč o regionu zapadnog Balkan i zauzeo se za "više poštovanja" za zemlje tog područja i njihove zadatke koje je okarakterisao kao "nimalo lake".
"Zašto im se stalno produžava vreme čekanja i produžava frustracija. To birači umeju da kazne", rekao je Fratini, navodeći kao primer poraz Borisa Tadića na predsedničkim izborima u Srbiji.

STEFANOVIĆ: SPORAZUM SE NE ODNOSI NA SEVER KOSOVA

BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta) Pismeni trag o tome da se sporazum o slobodi kretanja ne odnosi na sever Kosova ne postoji, ali je beogradski tim jasno istakao da zbog specifičnosti severa relevantni paragraf tamo ne može biti primenjen, izjavio je danas šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović. "Na samim pregovorima jasno smo istakli da taj paragraf 7 (koji navodi da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima) iz objektivnih razloga i specifičnosti severa ne može primeniti i na sever", kazao je Stefanović za agenciju Beta.
"Ne piše nigde da se ne donosi na sever, ali, isto tako, ne piše da Priština ima pravo da otima srpske tablice i dokumenta ni na severu ni na jugu, da im Euleks asistira u tome, da imaju prava da otvaraju gepeke i oduzimaju vozila sa registracijama koje su po njima nelegalne", ukazao je Stefanović.
Po njegovim rečima, situacija na terenu je "apsolutno nedeljiva od sporazuma" i on ne može biti primenjen sve dok se dijalogom ne reši pitanje severa Kosova.
"Nismo se usmeno dogovorili, već smo rekli da je to naš stav, da taj paragraf ne može da se realizuje na severu i da ne može da obavezuje građane na severu dok se ne nađe stistemsko rešenje koje će to rešiti uz saglasnost svih strana", rekao je Stefanović.
Po njegovim rečima, to je bila "jasna rezerva" srpske strane koja, kako je naveo, ne proističe iz političke volje, već iz situacije na terenu i stava građana a to je život uključen u srpske institucije.
Stefanović je podsetio da je sporazum napravljen tako da oni koji žive južno od Ibra, mogu imati koristi od toga, od mogucnosti da koriste oznake KS, umesto da im Priština namentne RKS tablice sa grbom. Za Srbe na severu će morati da se nađe rešenje koje se poklapa sa životnim okolnostima u kojima se nalaze, rekao je Stefanović i podsetio na druge jednostrane poteze Prištine kao što je i namera da otvori kancelariju u Mitrovici. "Jedno su potezi Prištine, a drugo je dogovoreno", kazao je Stefanović.
On je dodao da oduzimanje tablica podrazumeva uzimanje kosovskih, a nigde ne piše da će Srbija to prihvatiti i asistirati u tome.
Stefanović je naveo da ne postoje tajni sporazumi sa kojima predstavnici Srba nisu upoznati jer su svi oni dostavljeni Skupštini i Odboru za Kosovo i Metohiji, medijima, predstavnicima kosovskih Srba, stavljeni su na sajt Vlade koja ih je sve usvojila.
"Ne postoje nikakve tajne. To Srbi znaju i zna predsednik Srbije Tomislav Nikolić. To (sastanak Nikolića sa predsednicima opština sa severa Kosova) je bio sastanak koji je trebalo da stvori kontroverzu, ali i jedni i drugi znaju da nema tajnog dogovora, zato su Srbi otišli nezadovoljni jer nisu čuli ni jedan konkretan plan za rešavanje problema kao što nismo ni čuli kako su izbori pokradeni (što je tvrdia SNS)", kazao je Stefanović. Stefanović je rekao da svako ko kritikuje dogovore, treba da predloži rešenje, ali ne očkuje da će biti tako. Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je danas da se sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja odnosi na celo Kosovo i da sever nije izuzet od dogovora kao što to tvrdi šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.
"Euleks pomaže sprovođenje dogovora postignutih posredstvom EU, koji su odobreni od strane pregovarača srpske i kosovske delegacije. Ovo uključuje i sporazum o slobodi kretanja koji u paragrafu 7 jasno navodi da će 'svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima'. Obe strane su se složile sa ovim uslovima", rekla je portparolka Euleksa za agenciju Beta.

STANO: EU NE TRAŽI OD SRBIJE PRIZNANJE KOSOVA

BRISEL, 10. jun (Tanjug) – Priznavanje Kosova nije uslov Evropske unije za napredak u procesu pridruživanja, rekao je danas Tanjugu Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.
Kljucni uslov za napredak Srbije je napredak u dijalogu Beograd Prišstina i primena dosad postignutih sporazuma, rekao je Stano. On je podsetio da je to jasno navedeno u zaključima Evropskog saveta iz marta ove godine.
Od Srbije se ne traži da prizna Kosovâ, podvukao je Fileov portparol. Predsednik Srbije Tomislav Nikolic najavio je juce da ce tokom svoje posete Briselu u cetvrtak od svojih domacina zatražiti jasan odgovor na pitanje da li je priznanje nezavisnosti Kosova uslov da Srbija ude u EU.

SRBIJA – EU

EU O IZJAVI NIKOLIĆA: USLOVI ZA ČLANSTVO POZNATI

BRISEL, 9. juna 2012. (Beta) Evropski diplomatski izvori u Briselu su danas istakli da i novi srpski predsednik Tomislav Nikolić dobro zna da EU od Srbije ne traži da prizna Kosovo da bi dalje napredovala ka članstvu u Uniji, jer ni pet članica EU ne priznaju vlast u Prištini.
Povodom jučerašnje Nikolićeve izjave da ide u Brisel da sazna da li EU instistira na tome da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije oni su agenciji Beta ponovili da srpski predsednik unapred zna, kao što su vlasti i javnost u Srbiji i dosad znali, kakav je stav Unije.
Pitanje "sređivanja odnosa s Prištinom" će se, rečeno je, postepeno rešavati do samog očekivanog ulaska u članstvo Srbije i niko sada ne zna kako će to biti rešeno, iako jeste stav velike većine članica EU da se neće dozvoliti da Srbija "s nerešenim teritorijalnim pitanjem", kao što je to bio slučaj s Kiprom, postane članica Unije. U zvaničnom reagovanju na Nikolićeve izjave je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič Beti izjavila da su uslovi za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji utvrđeni od Evropskog saveta u decembru 2011. i da će o tome koliko je Srbija to ostvarila, Evropska komisija obavestiti čelnike EU.
"Srbija je dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo u EU, posebno kad je reč o ključnom prioritetu preduzimanja koraka ka opipljivom i trajnom poboljšavanju odnosa s Kosovom", stav je Evropske komisije, kako je prenela Maja Kocijančič.
Ona je ukazala i da Srbija u tome dalje mora napredovati, isto kao i u sprovođenju odredbi i uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja s EU.
Takođe je nužno da, kao što je to Evropska komisija utvrdila prošlog oktobra u Mišljenju o spremnosti Srbije, vlasti u Beogradu istraju na "punom poštovanju načela regionalne saradnje u koju će svi biti uključeni", a što se posebno odnosi na zaključeni dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine.
Među uslovima su i potpuna primena odredbi regionalnog Ugovora o energetskoj zajednici, nalaženje rešenja za pitanje telekomunikacija na Kosovu, uz dalju primenu "u dobroj veri" dosad postignutih dogovora u dijalogu, kao da Beograd "delatno sarađuje s Euleksom".
Evropski savet je, podsetila je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, s kojom će se idućeg četvrtka Nikolić sastati u Briselu, naložio Evropskoj komisiji da izveštaj o tome kako Srbija sprovodi ove ključne prioritete podnese "čim se utvrdi da je ostvaren dovoljan napredak".
Tad bi Srbiji bio određen i datum početka pregovora o članstvu s EU. Zamoljena da se osvrne na šire objašnjenje koje Nikolić u jučerašnoj izjavi dao o Srebrenici, Maja Kocijančič je podvukla da je stav EU o Srebrenici jasan. Ona je podsetila na izjavu Ketrin Ešton i predstavnika za štampu predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza da je "za EU masakr u Srebrenici bio genocid, kako su to potvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a zločini u Srebrenici u julu 1995. su bili zločin protiv cele ljudske vrste i to nikad ne smemo zaboraviti i nikad dozvoliti da se to ponovi".
Predsednik Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej će se sastati 14. juna s predsednikom Nikolićem "i mnoga pitanja, uključujući jako važnu tačku pomirenja u regionu biće na dnevnom redu", rekli su novinarima zvaničnici u EU, na molbu da se osvrnu i na izjavu Nikolića oko Vukovara.

DELEVIC: EU NIJE ODUSTALA DO PROCESA PROŠIRENJA

SOFIJA, 10. jun (Tanjug) – Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delevic izjavila je da Evropska unija (EU) nije odustala od procesa proširenja i da buducnost celog regiona (Balkana) leži upravo u pridruživanju evropskoj porodici.
Delevice je sinoc, tokom diskusije na Medunarodnoj konferenciji o perspektivi balkanskih zemalja u EU kazala da "nastavak integracionog procesa garantuje kontinuirani proces reformi, što ce dovesti do promene kojima svi tražimo", prenela je bugarska agencija BTA.
Na dvodnevnoj konferenciji "Balkan u globalnom svetu promovisanje evropske agende regiona" zamenik pomocnika americkog državnog sekretara Filip Riker je rekao da lideri balkanskih zemalja biraju kako ce izgledati njihova buducnost kroz prizmu prošlosti ili u skladu sa izazovima buducnosti.
"EU i SAD su se složili da rade zajedno u oblastima od kljucnog znacaja za razvoj Zapadnog Balkana izgradnji demokratskih institucija, sprovodenju infrastrukturnih projekata, obuci mladih lidera, postizanju mira i stabilnosti u regionu kao garanciji bezbednosti i stabilnosti u globalnom aspektu", rekao je Riker na konferenciji u Sofiji.
Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper smatra da svaka zemlja koja želi da bude deo EU, treba da može da pristupi Uniji bez preduslova. "Onda ce moci da vide koliko joj je posla preostalo i rezultati bi verovatno bili bolji", istakao je on.
Slovacki ministar inostranih poslova Miroslav Lajcak naveo da Balkan nikada ne prestaje na iznenaduje. Ovaj bivši pomocnik specijalnog izaslanika UNa za Balkan, ambasador u SR Jugoslaviji, Albaniji i Makedoniji i Visoki predstavnik UN za BiH dodao da svi ocekuju više entuzijazma, ali i da je prisudan strah, pesimizam i nepoverenje u pogledu evropskih integracija Balkana.
"Važno je da svi mi u EU ne treba da potcenjujemo raspoloženje u zemljama u ovom regionu koje su nastale, izmedu ostalog, našim preokupacijama sopstvenim problemima. Proširenje bi trebalo da ojaca, pre nego da oslabi Uniju. Clanstvo u EU nije poklon, vec cilj koji mora biti postignut kroz reforme", naveo je Lajcak. Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini je primetio da bi bila najveca greška ukoliko bi EU bila podeljena u svojim stavovima o buducnosti evropskih integracija zemalja Balkana. Prema njegovom mišljenju fokusiranu i agresivnu politiku SAD prema zemljama regiona bi trebalo da katalizuje EU i aktivnije pogura politike podsticanja evropskih integracija, jer je "ovaj proces od kljucnog znacaja za buducnost cele Evrope". "Ono što je važno jeste da ocuvamo entuzijazam o pristupanju i da pažljivo postupamo sa izjavama koje ljudi doživljavaju kao poruke EU", rekao je Fratini.
Poslanik turskog parlamenta Suat Kiniklioglu ukazao je na rizik da se Zapadni Balkan "okrene Istoku", ukoliko se evropska ideja ne promoviše aktivno.

FILE: EU OČEKUJE BRZO FORMIRANJE VLADE U SRBIJI

BEOGRAD, 10. juna 2012. (Beta) Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da EU očekuje brzo formiranje vlade Srbije jer reforme neophodne za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU ne mogu da čekaju.
Na pitanje da li Srbija može do kraja godine da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, File je u intervjuu za sutrašnje izdanje "Večernjih novosti" kazao da je pitanje tajminga u potpunosti u rukama srpske vlade. "Otvaranje pretprijemnih pregovora je jasno povezano s napretkom u preduzimanju daljih koraka u poboljšanju odnosa s Kosovom", kazao je File koji sutra dolazi u Beograd na prijemu povodom stupanja Tomislava Nikolića na dužnost predsednika Srbije.
Upitan hoće li se nešto promeniti u odnosima EU i Srbije posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika, File je kazao da EU želi da se nastave dobri odnosi sa Srbijom.
"Srbija je nedavno dobila status kandidata i njeni glasači su dali veoma jasan signal podrške za nastavak evropske orijentacije u politici vlade", naveo je File.
On je rekao da je srpsko rukovodstvo dobilo veoma snažan mandat da nastavi tu politiku i da se brzo pređe na sledeći korak u evropskim integracijama.
"To je početak pretprijemnih pregovora za punopravno članstvo, onda kada neophodni uslovi budu ispunjeni", kazao je File. On je naveo da EU očekuje od Srbije da ostvari dalji napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, s ciljem vidljivog i održivog poboljšanja odnosa, kao i nastavak reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
File je kazao da postoje velika očekivanja da se dijalog Beograda i Prištine nastavi što je pre moguće. "Takođe je, kao prioritet, važno baviti se pitanjima sprovođenja do sada postignutih sporazuma. To je jedan od ključnih razloga zbog čega bi nova vlada trebalo da bude brzo formirana", rekao je evropski komesar. On je poručio da je na Srbiji i srpskim političkim partijama da oforme novu vladu i odluče ko će biti premijer. "Ko kod da bude novi premijer, radujemo se saradnji s njim, ili njom. Što se bivšeg predsednika tiče, saradnja između Borisa Tadića i evropskih institucija je bila izuzetna", rekao je File.

SRBIJA – REGION

REAKCIJE IZ BIH NA IZJAVE PREDSEDNIKA SRBIJE O SREBRENICI

SARAJEVO, 8. juna 2012. (Beta) Ministar bezbednosti BiH i predsednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Potočari, Sadik Ahmetović, zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova BiH da osudi izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.
"Zbog istine, zaštite dostojanstva žrtava i onih koji su preživeli genocid, očekujemo da Ministarstvo spoljnih poslova BiH što hitnije najoštrije osudi izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića", navodi se u otvorenom pismu Sadika Ahmetović.
Ministarstva bezbednosti BiH saopštilo je da Nikolićeva izjava otvoreno negira genocid i pravosnažne presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kao i više presuda Haškog tribunala, "što je izazavalo veliku uznemirenost preživelih žrtava najvećeg masakra na području Evrope od završetka Drugog svjetskog rata". "Dodatno nas zabrinjava što povodom ove svesne provokacije nije bilo nikakve zvanične reakcije Ministarstva spoljnih poslova BiH", naveo je Ahmetović.
Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas da Nikolićeve izjave "ne doprinose dobrosusedskim odnosima u regionu, procesu pomirenja i izgradnji poverenja" i da da ih najoštrije osuđuje.
"Čude me ovakve izjave predsednika Srbije, i to iz više razloga. Kao prvo, predsednik Nikolić negira nepobitne istorijske činjenice i presude Haškog tribunala u kojima su dešavanja u Srebrenici jasno okarakterisana kao genocid", rekao je Lagumdžija za agenciju Fena.
Lagumdžija je izrazio čuđenje što Nikolić svoje negiranje genocida opravdava Deklaracijom o osudi zločina u Srebrenici Skupštine Srbije, "kada se ista deklaracija poziva na presudu Međunarodnog tribunala u Hagu, koja je zločine precizno definisala kao genocid".

DODIK: RS PRIORITET, KOSOVO REŠITI PRAGMATATICNO

BANJALUKA, 10. jun (Tanjug) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srpska u nacionalnom smislu treba da bude prioritet za Srbiju, a da Kosovo treba rešiti "na pragmatican nacin". "Razumem da u državnom smislu prioritet broj jedan Srbije jeste Kosovo, ali u nacionalnom smislu prioritet broj jedan je RS, jer ovde živi million i 400.000 Srba", izjavio je predsednik RS u intervjuu Tanjugu.
Prema njegovim recima, problem Kosova treba posmatrati pragmaticno i "završiti tu pricu". On istice da se moraju uvažiti legitimni zahtevi Srba na severu Kosova tako što bi im se obezbedio odredeni statusni položaj, a onda rešiti i probleme Srba drugde na Kosovu, kao i pitanje manastira.
Integracija Albanaca u Srbiju nije više moguca, a pitanje Kosova je pitanje kontinuiteta, koje Srbija treba da reši sa medunarodnom zajednicom, ocenio je Dodik, i primetio da medunarodna zajednica vec dugo "nije fer" prema Srbima i srpskom nacionalnom pitanju."Kosovo ne može da bude priznato sve dotle dok se to poniženje koje je po pitanju Kosova ucinila medunarodna zajednica prema Srbima i srpskom narodu ne popravi", istice on.
Dodik je podsetio da RS kada je Priština proglasila jednostrano nezavisnost nije to iskoristila da i sama proglasi nezavisnost. "Mi smo tada imali priliku da kažemo ako mogu oni, možemo i mi u RS. Mi ovde imamo takvu strukturu koja za 15 minuta sve može da završi. Obuceni smo za to, a i opredeljeni za to. I mi to nismo uradili. Znate zašto? Zato što je Srbija u svojoj zvanicnoj politici pozvala na politiku teritorijalnog kontinuiteta", objašnjava on i istice da BiH zbog principijelnog stava RS ni do danas nije priznala Kosovo.
Dodik smatra i da Srbi iz RS treba da imaju pravo na državljanstvo Srbije, baš kao što Madari iz Vojvodine imaju pravo na državljanstvo Madarske a Hrvati iz BiH na hrvatsko i dodaje da je i on sam državljanin Srbije."Nismo mi bosanski Srbi, mi smo Srbi. Ja ne dolazim iz Bosne, ja dolazim iz RS. To je moja poruka", istakao je on i dodao da je BiH za RS "samo usputna stanica u kojoj se predugo zadržala".
Prema njegovim recima, potrebno je da Srbi identifikuju svoj nacionalni interes na isti nacin i u Srbiji i u RS. Govoreci o izboru Nikolica za predsednika, Dodik kaže da sa njim ocekuje institucionalnu saradnju, da poštuje cinjenicu da je on izabran na izborima, a da sa njim ima nekih zajednickih, ali i razlicitih stavova."Cuo sam da za njegovu ljutnju što sam ja bio na predizbornim skupovima DS, ali bih ga podsetio da je i on bio ovde pre dve godine da podrži svoju stranku", rekao je Dodik.
On takode smatra da ce Nikolic uspešno nastaviti regionalnu saradnju, a cinjenicu da predsednika Srbije neki kritikuju što je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida ovako komentariše:"Pa i nije Srebrenica bila genocid. Ja to stalno govorim. Naravno da je neko u Hagu rekao da je tamo bio genocid ogranicenih razmera i da su ga izvršili pojedinci. Ti pojedinci su odgovarali. Zašto bi ovde citav jedan narod bio maltretiran tom pricom." U tom smislu, po njemu, Nikolic je u pravu, jer on ne brani nikog od onih koji su u Hagu i nijednog kog potražuje Hag nema kod Tome Nikolica u okruženju.
Dodik je takode potvrdio da ce doci na inaugiraciju Nikolica s porukom da RS želi da saraduje i istakao da kada prode "proceduralna gužva" treba aktivirati Savet za sprovodenje sporazuma o specijalnim vezama RS i Srbije. Predsednik RS je ponovio ocenu da u novoj Vladi Srbije ne treba da se nadu oni koji ce ugroziti zajednicke projekte Beograda i Banjaluke i da bi kandidat za premijera iz DS Boris Tadic izgubio politicki znacaj ako bi u nju ukljucio liberale."Zar Borisu treba da gubi svoj politicki znacaj time što ce ukljuciti liberale? U Srbiji živi skoro dva miliona ljudi koji direktno vuku svoje poreklo odavde. Mislite li da ce oni tako lako to da shvate i prihvate", zapitao je predsednik RS.
On je u intervjuu Tanjugu rekao da ne zna da li ce to Tadic uvažiti."Ako uzme njih ja cu mu reci da je to loš potez i objasnicu mu zašto. Ja sam mu to objasnio nedavno kad sam se sreo s njim. To ni njemu nije dobro. Od liberala ima samo problem", kazao je Dodik.
Po njegovoj proceni, pametnije bi bilo da se u toj vladi nade lider URSa Mladan Dinkic."Da sam ja premijer, ja bih razmišljao ovako. Ako van vlade ostane grupa ljudi strucna za ekonomiju koja je nesumnjivo okupljena oko te stranke to može da bude opasna opozicija. Bolje da budu unutra a ne protiv, u procesu a ne van procesa", smatra Dodik.
On je naglasio da svi koji osporavaju RS treba da znaju da "smo mi ovde napravili ne državu državetinu" koja je odlucujuci faktor u BiH."To ne vole u Sarajevu, ne voli medunarodna zajednica što smo mi faktor, ali mi smo faktor. Bez nas ne mogu da maknu. I jedino mi je drago što to nervira taj 'kvazi Beograd'", naveo je Dodik. Na pitanje o odnosima sa Sarajevom on navodi da RS Sarajevo doživljava kao "neku vrstu sve daljeg inostranstva", ali da postoji Dejtonski sporazum i da Banjaluka poštuje ono što u njemu piše a "ne poštujemo ono što su nam oteli i nametnuli".
Dodik istice da je i Evropa razumela da se u BiH sve mora rešavati koordinacijom i da RS "nije spremna da da svoju autonomiju za evropske integracije" vec da želi da ih ojaca kroz koncept Evrope regija."Kad ste culi u svetu da je neka autonomija samu sebe ukinula, zašto bismo mi bili mazohisti i to sami sebi ucinili? Mislim da je sada to potpuno jasno i da sa Evropom imamo jedan konstruktivni dijalog na tom pitanju", naveo je predsednik RS.
Kao jednu od svojih zasluga istakao je i legalizovanje institucije referenduma uz napomenu da za njega "uvek postoji tajming"."Danas imamo zakon o referendumu. Da li cemo održati referendum o statusu? Ja sam uveren da hocemo ali to se radi samo jednom u životu naroda, u trenutku kada je taj potez primeren", zakljucio je Dodik.

TIRK NEĆE BITI NA INAUGURANCIJI TOMISLAVA NIKOLIĆA

LJUBLJANA, 8. juna 2012. (Beta) Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je da neće doći na inauguraciju srpskog predsednika Tomislava Nikolića i dodao da njegove izjave o Srebrenici i Vukovaru smatra neprimerenim. Iz Kancelarije predsednika Slovenije danas je saopšteno da je Tirk, u skladu sa uobičajenom praksom, čestitao Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, kao i da je poziv na inauguraciju dobio pre dva dana.
"Predsednik neće prisustvovati inauguraciji (Nikolića), prisustvovao je inauguraciji predsednika Hrvatske Ive Josipovića, jer je reč o predsedniku susedne države", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da "inače predsednik Tirk smatra da su izjave predsednika Nikolića u pogledu Srebrenice i Vukovara neprimerene."

BERIŠA: PRIZRENSKA LIGA NEŠTO NAJZNAČAJNIJE ZA ALBANCE

PRIŠTINA, 10. juna 2012. (Beta) Albanski premijer Salji Beriša rekao je danas u Prizrenu da je Prizrenska liga "nešto najznačajnije za Albance za sva vremena" i dodao da bi susedi Albanaca trebalo da zaborave predrasude prema njima.
"Iz Prizrena još jednom pozivam naše susede da se oslobode predrasuda prema Albancima i da ostave po strani pokušaje koji nikome nisu uspeli. Da pokušamo da zajedno gradimo budućnost koju traže naši narodi, da pokušamo da gradimo evropsku budćnost, kao najbolju budućnost za Albance", kazao je Beriša na manifestaciji povodom 134. godišnjice Prizrenske lige u Prizrenu.
On je dodao da je Prizrenska liga posle ratova Skenderbega najznačajniji događaj u istoriji albanske nacije. Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je godišnjica Prizrenske lige veliki praznik koji je u Prizrenu okupio predstavnike Kosova i Albanije, kao i predstavnike Albanaca gde god oni živeli, u godini kada se obeleležava 100 godina od proglašavanja Albanije nezavisnom državom.
Prema njemu Prizrenska liga je najznačajnija vojna i politička organizacija albanskog naroda.
Povodom godišnjice Prizrenske lige u Prizrenu su organizovane brojne kulturne i javne manifestacije. Liga za odbranu prava albanskog naroda, poznata kao Albanska ili Prizrenska liga bila je albanska politička organizacija, osnovana 10. juna 1878. u Prizrenu. Cilj Lige je bio borba za albansku autonomiju i ujedinjenje Albanaca.

SRBIJA – EKONOMIJA

NIKEZIĆ: SRBIJI NE PRETI BANKROT

BEOGRAD, 10. juna 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić rekao je danas da Srbiji ne preti bankrot niti kriza javnog duga.
"Nema govora da nam preti bankrot ili kriza javnog duga. Srbija je i dalje među niže zaduženim zemljama u Evropi, imamo makroekonomsku stabilnost i rejting zemlje je u prethodne dve godine povećan, a zatim potvrđen", kazao je Nikezić za Radioteleviziju Srbije.
Nikezić je kazao da je ekonomska situacija u Srbiji ozbiljna i uslovljena krizom u Evropskoj uniji zbog čega je revidiran rast za 2012. sa 1,5 na 0,5 odsto.
Povodom tvrdnji lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića da je trezor prazan i da nema novca ni za pokretanje proizvodnje fijatovih automobila u Kragujevcu, u Ministarstvu finansija su naveli da je "Fijat" suviše značajna investicija da bi se država igrala sa sudbinom te firme.
U Ministarstvu finansija su naveli i da se sve obaveze redovno izmiruju.

BAJATOVIĆ NAJAVIO RAZGOVORE U HRVATSKOJ O KRAKU GASOVODA

BEOGRAD, 10. juna 2012. (Beta) Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će se uskoro u Zagrebu razgovarati o krakovima gasovoda Južni tok koji će ići prema Hrvatskoj, a jedan krak bi trebalo da ide i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.
Izrada prostornog plana za deo gasovoda koji će prolaziti kroz Srbiju je počela.
"Ukupni kapaciteti Južnog toka koji treba da se izgradi uključujući i novo skladište Srpski Itibej u ovom momentu su u Srbijagasu u projektnom smislu na stolu", kazao je Bajatović za Radioteleviziju Srbije.
Gradnja gasovoda Južni tok, kako su najavili čelnici ruskog Gasproma, trebalo bi da počne u decembru polaganjem cevi u Crno more.
Vrednost te investicije je 10 milijardi evra, a kapacitet Južnog toka biće 63 miliona kubika gasa.
U planu je da kopneni deo gasovoda prolazi kroz Bugarsku, Grčku, Srbiju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i dalje do Italije i Austrije. Gasovod će u Srbiju ulaziti iz Bugarske, a izlaziti u Mađarsku.