Daily Survey

Beograd, 11. Jul 2012.

SRBIJA – KIPAR - EU

ŽELJA KIPRA: SRBIJI DO KRAJA GODINE DATUM PREGOVORA

BEOGRAD, 11. jula (Tanjug) - Ministarka inostranih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis, cija zemlja do kraja godine predsedava EU, istakla je danas da bi Nikozija želela da Srbija do kraja godine otpocne pregovore o pristupanju Uniji i najavila da ce promovisati evropsku integraciju Srbije.
"Želeli bismo da status kandidata, koji je Srbija zaslužila ako uslovi to dozvole do kraja našeg predsedavanja bude pretvoren u pocetak pregovora", kazala je ona na zajednickoj konferenciji za štampu sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremicem.
Markulis je istakla da Kipar nece štedeti napore i da ce saradivati sa srpskom vladom i institucijama EU u promovisanju evropske perspektive Srbije.
Beograd je njena prva stanica u svojstvu predsedavajuceg Saveta EU, a sutra ce posetiti i Crnu Goru i do kraja meseca ostale zemlje Zapadnog Balkana. Kako je objasnila kiparska ministarka, na to se odlucila sa namerom da iskaže jasnu podršku evropskoj perspektivi ovog regiona.
Istovremeno je dodala da je u razgovorima sa zvanicnicima Srbije prenela i poruke institucija EU vezane za ono što Beograd treba ciniti za napredak u procesu evropskih integracija, odnosno ka otpocinjanju pregovora. Markulis je dodala da ce saradivati sa novom srpskom vladom, i da ce zajedno delovati kako bi evropska perspektiva Srbije bila ispunjena.
Kada je rec o Kosovu ona je naglasila da je stav Nikozije poznat da ne priznaje njegovu nezavisnost a da je taj svoj stav iznela i u EU pre preuzimanja predsedavanja. Ona je rekla da je tada napomenula da ce Kipar predsedavati Unijom na objektivan i neutralan nacin.
Prema njenim recima Kipar ce biti "objektivan i neutralan posrednik" i tako ce voditi i konsultacije u okviru EU. Markulis je, takode, prenela da su poruke predsednika Srbije Tomislava Nikolica naišle na pozitivan odek u EU.
Osvrnuvši se na predsedavanje Jeremica Generalnom skupštinom UN ona je ocenila da je to cast za Srbiju i izrazila uverenje da ce srpski predstavnik uciniti sve da uspešno vodi ovo telo svetske organizacije na najbolji i objektivan nacin i ciniti sve da promoviše interese Srbije.
Šef srpske diplomatije ukazao je da postoji stopostotno podudaranje stavova Beograda i Nikozije kada je rec o Kosovu i procesu evropskih integracija. Prema njegovim recima Kipar i Srbija imaju duge i odlicne bilateralne odnose.
Jeremic je izrazio zadovoljstvo što je upravo Markulis verovatno poslednji ministar spoljnih poslova kojeg ce primiti u funkciji šefa srpske diplomatije. On je izrazio uverenje da ce buduca vlada Srbije nastaviti saradnju sa Kiprom.
Srbija i Kipar ce ostati najbliži partneri, naglasio je Jeremic, dodajucuhi da dve zemlje dele identicne poglede na medunarodne probleme, posebno kada je rec o medunarodnom pravu.

JEREMIĆ: KOSOVO U UN SAMO PREKO MENE MRTVOG

BEOGRAD, 11. jula 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Beogradu da bi eventualan zahtev Kosova za prijem u UN tokom njegovog predsedavanja Generalnom skupštinom UN bio "akt besmislene provokacije" koji nema baš nikakve šanse na uspeh.
"Dokle god Srbija bude predsedavala Generalnom skupštinom UN, a to je godinu dana, to bi moglo da se desi samo preko mene mrtvog", rekao je Jeremić novinarima nakon razgovora sa šeficom kiparske diplomatije Erato Kozaku Markulis.
On je rekao da se nada da do toga neće doći, ali da u svakom slučaju odluku o tome donosi Savet bezbednosti UN čije dve članice sa pravom veta imaju "jasan stav o tom pitanje", misleći na Rusiju i Kinu.
Jeremić je istakao da je njihov stav "isti kao i Srbije, a to je da Kosovo nije država i da ne može postati članica UN".

NIKOLIĆ: NEOPHODNO DA SRBIJA BRZO DOBIJE DATUM ZA PREGOVORE

BEOGRAD, 11. jula (Beta)- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa šeficom diplomatije Kipra Erato Kozaku Markulis da je neophodno da Srbija brzo dobije datum za otpočinjanje pregovora za ulazak u EU.
Nikolić je ukazao da je članstvo Srbije u EU "strateški cilj srpske spoljne politike, jer garantuje nove perspektive za razvoj domaće privrede", saopšteno je iz predsednikove pres službe.
Markulis je ocenila da je Srbija vrlo bitna zemlja u regionu i da se nada da će već u decembru biti postignut napredak u procesu njenog priključenja EU.
Ovo je prva zvanična poseta Markulisove Beogradu, otkako je Kipar 1. jula preuzeo predsedavanje EU.

KOZAKU MARKULIS: KOSOVO NIJE USLOV ZA EU

BEOGRAD, 11. jula (Tanjug)- Priznavanje Kosova nije uslov za clanstvo Srbije u Evropskoj uniji i nadamo se da ce Srbija u decembru dobiti datum za pocetak pretpristupnih pregovora s Unijom, izjavila je šefica diplomatije Kipra Erato Kozaku Markulis pred današnju posetu Beogradu.
Ona je u intervjuu za "Novosti" navela da EU nije kao uslov za prijem Srbiji postavila priznanje nezavisnosti Kosova što je, kako je rekla, obavezujuce i kroz zakljucke koje su usvojili Savet ministara i Evropski savet".
"Šta više, ne treba zaboraviti da, zbog toga što pet zemalja clanica EU, ukljucujuci i Republiku Kipar, nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ne postoji zajednicki stav EU o statusu Kosova. Ipak, dalje napredovanje evropske perspektive Srbije je vezano za kosovsko pitanje i u glavnoj meri s dijalogom izmedu Beograda i Prištine, koji olakšava EU", rekla je Kozaku Markulis, cija je zemlja 1. jula preuzela šestomesecno predsedavanje EU.
Na konstataciju da iz Brisela stižu i stavovi u stilu da "Evropi ne treba novi Kipar", gde se pritom misli na Srbiju i Kosovo u kontekstu zaledenog konflikta, ona je odgovorila da je "pristupanje Kipra EU bilo rezultat jednoglasne odluke Evropskog saveta".
"Štaviše, Republika Kipar je pristupila EU celom svojom teritorijom. Prema protokolu 10 Ugovora o pristupanju, ''primena tekovina treba da bude suspendovana u onim delovima Republike Kipra u kojima vlada Republike Kipra ne vrši efektivnu kontrolu''", navela je ona i dodala da je "ocigledno da su Kosovo i Kipar dva razlicita pitanja, što je, takode, evidentno i iz mišljenja MSP o Kosovu iz jula 2010".
Isticuci da je Srbija kljucna zemlja na zapadnom Balkanu i u okviru procesa evropskih integracija, Kozaku Markulis je izrazila nadu da ce biti "stvoreni neophodni uslovi koji bi omogucili Evropskom savetu da u decembru odluci o otvaranju pretprijemnih pregovora sa Srbijom".
"Medutim, postizanje ovog ambicioznog cilja pre svega zavisi od same Srbije i napretka koji treba da se ostvari u odnosu na uslove koje je postavila EU kroz zakljucke usvojene na Savetu za opšte poslove u decembru 2011. U tom cilju, izveštaj o napretku Srbije, koji ce Evropska komisija predstaviti u oktobru ove godine, bice od suštinskog znacaja", rekla je ona.