Daily Survey

Beograd, 12. Januar 2012.

SRBIJA – EU

EP: SRBIJI DATI KANDIDATURU I ŠTO PRE POČETI PREGOVORE

BRISEL, 12. januara 2012. (Beta) U Evropskom parlamentu (EP) u Briselu danas je podržan stav da vođi Evropske unije u martu odobre Srbiji status kandidata za članstvo, uz zahteve da se o tome što pre pokrenu i pregovori, prvenstveno o poglavljima vladavine zakona i pravosuđa.
To su istakli skoro svi poslanici koji su u Spoljnopolitičkom odboru EP razmatrali predlog rezolucije kojom se traži da Evropski savet da "zeleno svetlo" za kandidaturu Srbije, "pod pretpostavkom da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove utvrđene na zasedanju vođa EU u decembru 2011".
Poslanik Jelko Kacin, izvestilac EP za Srbiju, koji je podneo predlog rezolucije, istakao je da je Srbija sprovedenim reformama, potpunom saradnjom s Haškim sudom i dijalogom s Prištinom u mnogome ispunila sve ključne ciljeve, na koje je ukazala i Evropska komisija u povoljnom Mišljenju o napretku Srbije, u oktobru prošle godine. Kacin je ukazao i na to da je Srbija suočena sa izazovima u regionu, posebno kad je reč o Kosovu, ali je priličan napredak ostvaren, budući da pre godinu dana uopšte nije bilo dijaloga između Beograda i Prištine.
"Stanje u vezi s Kosovom jeste nezadovoljavajuće, ali je predsednik (Srbije Boris) Tadić pozvao na uklanjanje barikada i Beograd je učinio sve što je u nejgovoj moći da se te barikade uklone i omogući slobodan promet ljudi, robe i kapitala", rekao je Kacin.
Rezoluciju o Srbiji parlament EU bi trebalo da usvoji posle još dve rasprave, na plenarnom zasedanju početkom marta, nedelju dana pre moguće odluke vođa EU o davanju kandidature Srbiji.
Kacin je, isto kao i većina učesnika u raspravi, ukazao na to da se Srbija, kao i region, suočava i s velikim izazovima u vladavini prava i borbi protiv "sistemske korupcije".
On je naglasio da se u pravosuđu mora omogućiti profesionalcima da svoj posao obavljaju nezavisno i odgovorno, ali je, međutim, primetio da je reforma pravosuđa i jačanje vladavine zakona dugotrajan proces koji traje godinama.
Pojedini poslanici su upozorili i na to da poslovni krugovi u Evropi imaju zamerke na srpske zakone kad je u pitanju sigurnost poslovanja i zatražili da vlada u Beogradu učini korake ka temeljitijoj reformi pravosuđa.
Jedan zvaničnik Evropske komisije je objasnio da je ta reforma u Srbiji uveliko odmakla, da je to zaključak i nezavisnih stručnjaka, a da su vlasti u Beogradu krenule u takvu sveobuhvatvnu reformu pravosuđa i pre samog početka pregovora o članstvu s EU.
U raspravi su se čule ocene da bi status kandidata za Srbiju bio i važna poruka svima na Zapadnom Balkanu da se proces proširivanja EU nastavlja.
Čule su se i zamerke na to što je Nemačka u decembru prošle godine zaustavila odobravanje kandidature za članstvo Srbiji, ali je nemačka poslanica Doris Pak rekla da nije samo Nemačka imala primedbe, već i druge zemlje.
Doris Pak je primetila da su u decembru na severu Kosova bili napadnuti nemački i austrijski vojnici Kfora, ali je dodala da se i ona zalaže za status kandidata za Srbiju.
U raspravi je slovenački poslanik Ivo Vajgl podržao stav da se Beogradu odobri novi korak ka članstvu u EU i rekao da želi da uputi čestitke Srbima za predstojeću pravoslavnu Novu godinu.
U nacrtu Rezolucije o evropskoj integraciji Srbije ističe se da bi, s obzirom na u oktobru 2011. dato Mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije, pregovori o članstvu s Beogradom "trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala predanost Evropske unije perspektivi te zemlje za ulazak u EU".
Jer, kako je naglašeno, EP "smatra da su ostvareni ključni prioriteti na koje je Evropska komisija ukazala u Mišljenju, kao i da se nastavljaju reforme" u Srbiji.
Prema nacrtu rezolucije, EP "pozdravlja napredak Srbije u procesu reformi" i poziva vlasti u Beogradu da iskoriste vreme do zasedanja vođa EU u martu "za delatno angažovanje u dijalogu s Prištinom kako bi u potpunosti primenile utanačene dogovore, kao i da se nađu rešenja za puno učešće Kosova u regionalnoj saradnji, uključujući trgovinu".
Parlamentarci EU ukazuju da "dalji napredak Srbije u integraciji u Evropsku uniju zavisi od napretka u obezbeđivanju 'merila iz Kopenhagena'", koje je EU utvrdila kad je reč o učvršćenju političke demokratije i funkcionalne tržišne privrede u zemljama koje žele da postanu članice Unije.
S tim u vezi se posebno naglašava potreba jačanja vladavine zakona, poštovanja ljudskih prava, kao i "boljeg delovanja tržišne privrede".
EP traži da svi u regionu budu uključeni u saradnju, a posebno se pozdravlja podrška Srbije i Hrvatske Bosni i Hercegovini, kao i doprinos koji su predsednici Boris Tadić i Ivo Josipović dali jačanju veza Srbije i Hrvatske.
Takođe se pozdravlja to što su srpske vlasti predale pravdi preostale odbegle optuženike Haškog suda, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, uz napomenu da je nužno istražiti koje su "mreže podrške koje su oni imali, posebno u vojnim i civilnim bezbednosnim službama".
Evropski parlamentarci pozdravljaju napredak u borbi protiv korupcije u Srbiji, ističući odluke Ustavnog suda o sprečavanju sukoba interesa na javnim položajima, ali napominju da postoje "povezani interesi političkih stranaka i tajkuna da održe sistemsku korupciju što je opšti problem u regionu".
U predlogu rezolucije se od srpskih vlasti traži jačanje državnih tela za bitku protiv korupcije i podvlači da je "istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište".
"Postojanje monopola s tim u vezi ozbiljno narušava taj prelazak", ocenjuje se u dokumentu EP i poziva vlada u Beogradu da i dalje usvaja mere kako bi se ti monopoli ukinuli, a veće olakšice dale za osnivanje malih i srednjih preduzeća.
Takođe se ukazuje na "mnoge nepravilnosti posebno u privatizaciji i javnim nabavkama", traži tačno utvrđivanje javnog vlasništva kako bi se "obezbedilo sigurno i predvidivo poslovanje", a predočava se i nužnost "nastavka restitucije privatne imovine i sprečavanje da privatni interesi otuđuju javna dobra".

KACIN: REFERENDUM NE BI TREBALO DA UTIČE NA KANDIDATURU

BEOGRAD, 11. januara 2012. (Beta) Izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da najavljeni referendum na severu Kosova ne bi trebalo da utiče na to da li će Evropska unija u martu odobriti Srbiji status kandidata, jer za taj status ne konkuriše Kosovo već Srbija.
"Referendum na severu Kosova nije stvar koja bi smela direktno uticati na status kandidata. Naime, kandidatura se samo nudi Srbiji, a ne i Kosovu", rekao je Kacin Radioteleviziji Vojvodine povodom vesti da se u predlogu rezolucije Evropskog parlamenta poziva Evropski savet da Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU.
Kacin je rekao da srpske vlasti do odluke Evropskog saveta u martu treba da "poprave imidž Srbije u državama članicama EU i da sprovedu u delo dogovore sa Prištinom".
O predlogu rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se poziva Evropski savet da odobri status kandidata za Srbiju sutra će u Briselu raspravljati Spoljnopolitički odbor EP, a Kacin je rekao da očekuje "tvrde primedbe drugih političkih grupa".
Kacin je ocenio i da je u interesu regiona da Srbija dobije ne samo status kandidata, nego da što pre počne i pregovore o članstvu u EU.

KIM

KOSOVSKI MINISTAR ZA DIJASPORU VRAĆEN SA KONČULJA

BUJANOVAC, 12. januara 2012. (Beta) Kosovski ministar za dijasporu Ibrahim Makoli neće danas doći u Bujanovac, jer mu nije dozvoljeno da pređe preko prelaza Končulj, izjavio je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.
On je agenciji Beta rekao da je Makoli stigao na Končulj, gde mu, međutim, srpska policija nije dozvolila prelazak i da je on već na putu natrag u Prištinu.
Makoli je danas trebalo da se sastane s predsednicima opština Bujanovac i Preševo Šaipom Kamberijem i Ragmijem Mustafom, kao i s predsednikom albanskog Nacionalnog saveta Galipom Bećirijem.

DAČIĆ: IBRAHIM MAKOLI MOŽE DA DOĐE SAMO KAO GRAĐANIN

BEOGRAD, 12. januara 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da svako sa Kosova može da dođe u Srbiju kao običan građanin a ne kao ministar i to je definisano dogovorom delegacija Prištine i Beograda u Briselu.
"MUP nije obavešten da je postignut dogovor da kosovski političari dolaze u Srbiju radi obavljanja svojih polkitičkih funkcija. Svako može da dođe kao običan građanin, ne kao ministar takozvani za dijasporu", rekao je Dačić novinarima ispred Patrijaršije.
On je podsetio da je MUP Srbije shodno rezultatima dijaloga u Briselu definisao uslove pod kojim osoba sa dokumentima sa Kosova može da prelazi administrativnu liniju i granicu Srbije prema drugim zemljama Evrope. "MUP će poštovati sve dogovore ali ovakav dogovor nije postignut", naveo je Dačić ističući da kosovski ministar za dijasporu Ibrahim Makoli kome danas nije bilo dozvoljeno da pređe preko prelaza Končulj, na osnovu dogovora, može da dođe kao običan građanin.

IVANOVIC: ZA REŠENJE PITANJA DIPLOMA NAJVIŠE ZAINTERESOVANI ALBANCI S JUGA SRBIJE

BEOGRAD, 12. januara 2012. (Tanjug) Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je danas da Vlada Srbije priprema uredbu o priznavanju diploma, a na osnovu dogovora postignutog u dijalogu Beograd i Prištine.
Ivanovic je u izjavi Tanjugu rekao da su u ovom trenutku za rešenje pitanja diploma najviše zainteresovani Albanci s juga Srbije, ali da bi ubuduce slicne probleme mogli imati i Srbi s KiM, posebno oni koji žive južno od Ibra.
"Albanci s juga Srbije, posebno iz Bujanovca i Preševa, cesto imaju probleme prilikom zapošljavanja zato što je procedura priznavanja diploma koje su stekli u Prištini bila komplikovana i dugo trajala", rekao je Ivanovic.
Sada bi, dodao je, slicne probleme mogli imati i Srbi, posebno oni južno od Ibra, pa je Vlada Srbije spremna da ide ususret potencijalnim problemima nudeci unapred rešenja za takve situacije.
"Nismo imali ni probleme s registarskim tablicama, pa ih sada imamo. Zato smo shvatili da treba ici u susret problemima tog tipa i nuditi rešenja", kazao je Ivanovic.
On je naveo da su upravo sporazum postignut u Briselu izmedu Beograda i Prištine i uredba koju priprema Vlada Srbije put da se moguce neprijatne situacije ili problemi sprece.
Ivanovic je podsetio da sve sporazume koji su usvojeni u Briselu verifikuje Vlada Srbije.
"Nakon toga Vlada se obavezuje da pripremi podzakonska akta kojima se reguliše primena onoga što je dogovoreno i dijalogu Beograda i Prištine", objasnio je Ivanovic.

"VLADA KOSOVA": SPORAZUM O SLOBODI KRETANJA SE DOBRO SPROVODI

PRIŠTINA, 11. januara 2012. (Beta) Vlada Kosova je danas ocenila da se sporazum o slobodi kretanja koji se primenjuje od 26. decembra, uglavnom dobro sprovodi, uprkos problemima koji su prevaziđeni angažovanjem posrednika Evropske unije u razgovorima o tehničkim pitanjima.
U saopštenju Vlade se ističe da je na osnovu izveštaja Policije Kosova, od 26. decembra do 9. januara sa Kosova u Srbiju ušlo 2.949 lica i 899 automobila.
Tim sporazumom je omogućeno, prvi put posle juna 1999. da građani sa ličnim kartama Kosova mogu da uđu u Srbiju ili da teritoriju Srbije koriste za tranzit u druge države.
"Sporazum je zasnovan na reciprocitetu i angažovanju na stvaranju olakšica za slobodu kretanja prema standardima EU. Građani mogu da pređu granicu samo sa ličnim kartama uz jedan prateći dokument koji se daje na ulasku u drugu zemlju od strane graničnih vlasti", piše u saopštenju.
Vlada procenjuje da taj sporazum ima značaja posebno za kosovsku dijasporu koja može da koristi i mogućnost koju daje sporazumom o slobodi kretanja, potpisan 2. jula u Briselu.
Takođe se ističe da je u periodu od 6. do 9. januara ove godine bilo prepreka na prelazima Merdare i Bela zemlja kada su se stvorile duge kolone i duže se čekalo na prelazak.
Srpska strane je, prema saopštenju vlade, takve problema opravdala teškoćama tehničke prirode pošto je elektronski sistem za unošenje podataka otežano funkcionisao zbog velikog broja prelazaka.

PAK: TREBA DA SE PONAŠAJU DRUGAČIJE A NE KAO SRBI NE SEVERU

PRIŠTINA, 12. januara 2012. (Beta) Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak osudila je nameru Samoopredeljenja da blokira prelaz prema centralnoj Srbiji i ukazala da taj pokret i njegov lider Aljbin Kurti treba da se ponašaju drugačije a ne da "imitiraju" Srbe sa severa Kosova.
Kako danas prenose prištinski mediji, ona je ocenila da takve aktivnosti nikako ne mogu da doprinesu rešenju problema na Kosovu i da ih treba sprečiti.
"Mislim da je to ludost koju treba sprečiti. Samoopredeljenje i Kurti treba da se ponašaju drugačije a ne kao Srbi ne severu Kosova. Za mene je to neprihvatljivo. Sve to Kosovo vraća nazad", kazala je Pakova za Radio Dukađini iz Peći.
Prema njenim rečima, namera blokade granice govori o nepoštovanju zakona i Ustava Kosova.
"Osećam se posramljeno kao poslanica, kada poslanici na Kosovu preduzimaju takve inicijative. Ne mogu da prihvatim da Kurti čini takve stvari. To dokazuje nepoštovanje Ustava i budućnosti Kosova", kazala je Pak.
Pored Vlade Kosova protiv blokade granica su i politiički subjekti u opoziciji, dok je Kurti juče u Tirani zatražio podršku za akciju koju planira da izvede 14. januara na prelazima Merdare i Bela zemlja.

ODLUKA PRIŠTINE MOŽE VRATITI BARIKADE

ZVEČAN, 12. januara 2012. (Beta) Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković upozorio je danas da na severu Kosova može doći do pogoršanja situacije, vraćanja barikada i ograničavanja slobode kretanja Kforu ako alternativna linija prema centralnoj Srbiji bude zatvorena za kamione veće od 3,5 tone nosivosti.
Nedeljković je na televiziji Most iz Zvečana rekao da ga zabrinjava odluka da se dozvoli uvoz robe iz Srbije kamionima do 3,5 tone, odnosno da prolaz mogu da koriste samo automobili i kombi vozila s kojom su čelnike lokalne samouprave juče upoznali Kforovi zvaničnici.
Ako dođe do primene te odluke, može doći do pogoršanja situacije na severu, mogu se vratiti barikade i Kforu može biti onemogućena sloboda kretanja, kazao je načelnik.
"Ne želimo i nećemo dozvoliti hermetičko zatvaranje alternativne linije jer sam uveren da im je cilj da kamione usmere na Jarinje i Brnjak i da Prištini pomognu da počne primenu carinskog pečata i carina, da se konstatuje realnost na terenu, proglase granice i granični prelazi", ocenio je Nedeljković.
Navodeći da je situacija na severu Kosova mirna, on je upozorio da se u vazduhu oseća napetost "jer Kfor i Euleks pokušavaju da isceniraju neke događaje".
"Euleks nastoji da ima slobodu kretanja na severu bez obzira na naš jasan stav da slobodu kretanja mogu dobiti čim odustanu od podrške i instaliranja kosovskih institucija", rekao je Nedeljković.
Načelnik okruga je dodao da im je rečeno da sa kosovske strane administrativnog prelaza prema centralnoj Srbiji mogu da prolaze veliki kamioni i to bez kontrole i da može da se izvozi bili šta.
Nedeljković je dodao da je predstavnicima Srba na jučerašnjem sastanku rečeno i "da se stoka može uvoziti iz Srbije alternativnim putevima bez ikakvih problema ".

HODŽAJ: CRNA GORA I KOSOVO USKORO RAZMENJUJU AMBASADORE

PODGORICA, 11. januara 2012. (Beta) Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj saopštio je danas u Podgorici da očekuje skoru razmenu ambasadora sa Crnom Gorom i ocenio da su odnosi dve države "odlični".
Na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim crnogorskim kolegom Milanom Roćenom, Hodžaj je saopštio da je preneo crnogorskim zvaničnicima da je vlada u Prištini usvojila nacrt zakona kojim se reguliše pravni status crnogorske zajednice na Kosovu koji bi trebalo da bude usvojen u martu.
Regulisanje statusa crnogorske zajednice na Kosovu bio je jedan od uslova Podgorice za razmenu ambasadora između dve države.
Roćen je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da su "okolnosti i finansijsku faktor" razlozi zbog kojih ambasadori nisu ranije razmenjeni, ali da su se dva ministra saglasila da će "u dobroj volji" razgovarati o "dinamici" otvaranja ambasada.
Dvojica ministara su ocenili da su odnosi Crne Gore i Kosova "odlični" i najavili potpisivanje seta sporazuma iz oblasti ekonomske saradnje, obrazovanja, kulture.
Šef crnogorske diplomatije Roćen je ukazao da je Kosovo značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, koja sa tom zemlje ostvaruje suficit u robnoj razmeni.
Hodžaj se danas u Podgorici odvojeno sastao i sa predsednikom države Filipom Vujanovićem i premijerom Igorom Lukšićem .

STATUS CG MANJINE NA KOSOVU USLOV ZA RAZMENU AMBASADORA

PODGORICA, 11. januara 2012. (Beta) Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Igor Luksić ukazali su danas u Podgorici ministru inostranih poslova Kosova Enveru Hodžaju da je što skorije rešavanje pravnog statusa Crnogoraca na Kosovu, uslov za razmenu ambasadora između dve države.
Vujanović i Lukšić su u odvojenim razgovorima sa Hodžajem ocenili da zakonsko priznanje crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i njihova zastupljenost u parlamentu i u ukupnoj vlasti Kosova "prethodi razmeni ambasadora dve države", saopšili su kabineti crnogorskoh zvaničnika.
"Priznanjem crnogorske nacionalne zajednice stvaraju se uslovi za zaokruživanje diplomatskih odnosa dve države kroz imenovanje ambasadora u Prištini i u Podgorici", saopšteno je iz Lukšićevog kabineta nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Kosova.
Predsednik Crne Gore preneo je uvjerenje da će granice između dve države biti uskoro definisane, jer "dve države nemaju otvorenih graničnih pitanja".

SRBIJA

LJAJIĆ: NEPRIHVATLJIVO DA NE BUDU OBAVEŠTENE SRPSKE VLASTI

HAG/BEOGRAD, 12. januara 2012. (Beta) Haškom optuženiku Vojislavu Šešelju tokom dana biće ugrađen pejsmejker, rekao je agenciji Beta predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.
"Tokom dana iz Srbije će, ako se Šešelj saglasi, u Hag biti poslata lekarska ekipa koja će ga takođe pregledati i utvrditi njegovo zdravstveno stanje", kazao je Ljajić.
Ljajić je juče razgovarao u Hagu s predstavnicima Haškog tribunala i ukazao da je neprihvatljivo da optuženi Vojislav Šešlj bude prebačen u bolnicu van pritvorske jedinice a da o tome ne budu obaveštene srpske vlasti.
Ljajić je Beti kazao da je imao nameru da poseti Šešelja i da je dobio saglasnost i Tribunala i holandskih vlasti, ali da sam Šešelj nije hteo da prihvati tu posetu.
"Ta odluka nije lične prirode, nije uperena prema meni, već je to njegovo principijelno stanovište da od dolaska u Hag ne razgovara s predstavnicima vlasti, odnosno vlade Srbije", rekao je Ljajić.
On je rekao da je obaveza Srbije da sarađuje i s tužilaštvom u Hagu i s odbranam optuženih i da je danas dogovoreno da se uspostavi stalna komunikacija sa sekretarijatom Tribunala kako bi vlasti u Srbiji bile blagovremeno obaveštene o promeni zdravstvenog stanja ili transfera optuženih u bolnicu van pritvorske jedinice.