Daily Survey

Beograd, 12. Mart 2012.

SRBIJA – EU - KiM

SE ZAINTERESOVAN ZA IZBORE NA KOSOVU

BEOGRAD, 12. marta (Tanjug) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukic Dejanovic istakla je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom da u sprovodenju izbora na Kosovu i Metohiji treba imati u vidu Ustav Srbije, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i prisustvo medunarodnog faktora.
Kako je navedeno u saopštenju kabineta predsednice parlamenta, Jagland je pokazao veliki interes za niz pitanja, a posebno za raspisivanje izbora u Srbiji, i to sa aspekta izbora na Kosovu i Metohiji.
Generalni sekretar Saveta Evrope, kako se navodi u saopštenju, smatra da bi Srbija trebalo da ucini dalji napredak u reformama u sistemu pravosuda, u merama protiv korupcije i zaštiti manjina.
Jagland je izrazio zadovoljstvo što je Srbija dobila status kandidata za ulazak u EU i naglasio da je Parlamentarna skupština SE u Rezoluciji 1858 ocenila da je Srbija ucinila znacajan napredak u ispunjavanju svojih obaveza od poslednje Rezolucije iz 2009. godine.
Predsednica Narodne skupštine informisala je generalnog sekretara SE u vezi sa naporima koji su do sada cinjeni na putu Srbije ka punopravnom clanstvu u EU.
Kancelarija SE u Beogradu je najavila da ce generalni sekretar te organizacije takode predstaviti izveštaj "Živeti zajedno: Razlicitosti i slobode u Evropi 21. veka".

JEREMIC: KOSOVU NEMA MESTA U SE

BEOGRAD, 12. marta (Tanjug) - Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremic i generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland ocenili su danas da ce SE imati znacajnu ulogu u daljim evropskim integracijama Srbije, a Jeremic je porucio da ce se Srbija snažno usprotiviti, diplomatskim sredstvima, bilo kakvom pokušaju uclanjenja Kosova u tu organizaciju.
"Nema govora o bilo kakvom clanstvu Kosova i Metohije, Savet Evrope je organizacija koja okuplja države, dakle Kosovu tu nema mesta," izjavio je Jeremic na zajednickoj konferenciji za novinare sa Jaglandom.
Jeremic je takode ocenio da je posle dogovora Beograda i Prištine u Briselu o regionalnom predstavljanju Kosova od kljucnog znacaja da sve zemlje sveta nastave da podržavaju ovaj proces time što nece menjati svoj stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.
On je potvrdio da je preduzet niz koraka, ukljucujuci diplomatsku korespondenciju, kako dogovor u Briselu ne bi bilo pogrešno protumaceno.
Jagland je porucio da treba dati šansu procesu koji se odvija izmedu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. "Dajmo tom procesu šansu za napredak, umesto da iznosimo pitanja koja bi mogla da idu nauštrb tog procesa", rekao je Jagland. Istakao je da ce Savet Evrope nastaviti da podržava na pragmatican i nepoliticki nacin, na nivou eksperata, dijalog Beograda i Prištine. On je takodje dodao da ce SE sada kada je Srbija dobila status kandidata za clanstvo u EU imati još znacajniju ulogu jer može da pomogne Srbiji u procesu dobijanja clanstva.

LIHT: NEDOVOLJNA PODRŠKA EVROPE

BERLIN, 12. mart 2012. (FoNet)- Predsednica beogradskog Fonda za politicku izuzetnost Sonja Liht izjavila je, povodom godišnjice ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đindica da, iako danas mnogi Đindica vide kao miljenika Zapada, on za života nije uvek imao neophodnu podršku za svoje pragmaticne i cesto rizicne politicke odluke.
"Zoran Đindic je bio covek koji je izuzetno ambiciozan u smislu postizanja promena, koji je bio hitar u donošenju bitnih odluka i koji je u stvari želeo da, kao jedna zahuktala lokomotiva, vuce zemlju napred", rekla je Liht za Dojce vele.
Medutim, dodala je ona, moramo se prisetiti i toga da, na žalost, dok je bio živ nije dobio dovoljno podrške ni od te iste Evrope više mu je obecano, nego što mu je dato.
"Mnogo toga je i naša odgovornost, ali nismo samo mi odgovorni za tok kojim je Srbija išla poslednjih 12 godina", istakla je Sonja Liht.

STEFANOVIC: ZAUSTAVITI ZLOUPOTREBE PRIŠTINE

BEOGRAD, 11. mart (Tanjug) - Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je da ce sledece nedelje preneti evropskom posredniku Robertu Kuperu u razgovoru video linkom da moraju da se zaustave zloupotrebe Prištine i pokušaji nametanja kosovskih registarskih tablica i licnih dokumenata gradanima Srbije.
Stefanovic, koji ce sa Kuperom sledece nedelje razgovarati putem video linka o implementaciji postignutih dogovora, ponovio je da je Vlada Srbije u punom smislu opredeljena da primeni sve dogovore, ali da zloupotrebe moraju prestati.
"Nema još puno toga što je ostalo neprimenjeno. To je, pre svega, dogovor o zajednickom upravljanju administrativnim prelazima i tu ce ocigledno biti dosta tehnickih problema. Ali, sa Kuperom cemo razgovarati i o nekim problemima koji su se u meduvremenu pojavili i koji predstavljaju jasnu zloupotrebu Prištine po pitanju registarskih tablica naših gradana na Kosovu i Metohiji i naših dokumenata", rekao je Stefanovic Tanjugu. Porucio je da takva praksa mora da se zaustavi. "Mi cemo to jasno i precizno istaknuti tokom razgovora sledece nedelje", rekao je Stefanovic koga takva praksa, medutim, ne iznenaduje jer je, kako kaže, normalna i uobicajne tokom implementacije dogovora.
Stefanovic je podsetio i da su iz upotrebe povuceni leci koje je pre neki dan Euleks delio na prelazima Jarinje i Brnjak, a u kojima piše da gradani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku licnu kartu, vozacku i saobracajnu. "Dobro je što tih letaka nema i što su povuceni. U svakom slucaju oni sigurno ne odražavaju stav EU, kao ni ono što je dogovoreno u Briselu", istakao je Stefanovic.
On je naglasio da se mora pronaci nacin da se onemoguce takve aktivnosti, koje kako je rekao, govore o jasnoj nameri Prištine i onih koji je podržavaju da zlupotrebe dogovor o slobodi kretanja.
"Sloboda kretanja se odnosi na sve, treba da bude široka i da ljudima omoguci normalan život a ne ga onemogucava odredenim kategorijama stanovinika. Zato mi moramo da svaki izazov te vrste zaobidemo odredenim paketom mera", zakljucio je Stefanovic.
Dijalog Beogarda i Prištine, potvrdio je šef beogradskog tima, bice nastavljen nakon izbora u Srbiji i formiranja Vlade, ali ce u meduvremenu pregovaraci sa Kuperom razgovarati putem video linka ili u direktnim, neformlanim susretima.
Kuper je ranije u izjavi Tanjugu najavio da ce sledece nedelje putem video linka razgovarati sa Stefanovicem, kao i sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri o primeni postignutih dogovora

BOGDANOVIC: PRIŠTINA OBMANJUJE

BEOGRAD, 12. mart (Tanjug) - Navodi da ce Srbi na Kosmetu od 1. juna morati da koriste RKS ili KS tablice i kosovska dokumenta predstavljaju provokaciju Prištine. Ništa u vezi sa ovim pitanjima još nije precizirano, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic.
Bogdanovic je dodao da ce tablice i dokumenta biti tema pregovora izmedu šefa beogradskog pregovarackog tima Borislava Stefanovica i evropskog posrednika Roberta Kupera tokom naredne nedelje.
"Medutim, znacajan broj Srba koji žive južno od Ibra koristi pomenute tablice i kosovska dokumenta zarad sopstvene bezbednosti. To ne znaci da ih priznaju, vec su jednostavno primorani na to kako bi mogli slobodnije da se krecu. Svima je poznato koliko je bezbednosna situacija na ovom podrucju teža nego na severu pokrajine, kazao je ministar Bogdanovic za današnje "Novosti".
On je podukao da Srbe na severu Kosova i Metohije niko ne može naterati da koriste tablice ili dokumenta kosovskih institucija, koje ne postoje na ovom podrucju. "To pitanje treba rešiti na višem nivou i nadam se da ce to biti deo dogovora pregovarackih timova. Ali istovremeno se mora poštovati volja gradana severa Kosmeta i ne mogu im se nametati ni registarske oznake, niti dokumenta. Ovo pitanje bice definitivno rešeno kada se odredi status severa", istakao je Bogdanovic.
Ministar kao nedopustivo ocenjuje to što je Euleks na prelazima Jarinje i Brnjak delio letke u kojima piše da gradani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovske licne karte, vozacke i saobracajne dozvole. "Euleks je te letke povukao posle intervencije našeg ministarstva, ali se tim potezom, nažalost, još jednom svrstao na stranu Prištine, što nije dobro", kazao je Bogdanovic.

KUPER: PITANJE SEVERA KOSOVA TREBA REŠITI NA VISOKOM NIVOU

BEOGRAD, 10. marta 2012. (Beta) Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da pitanje severa Kosova treba da bude rešeno na visokom nivou.
"Ne znam da li će biti reči o severu Kosova u ovom dijalogu, ali smatram da ćemo morati da se uskoro suočimo s tim problemom. Kao što sam rekao, sve što smo uradili na neki je način vezano za politiku, ali sever Kosova je kudikamo više političko pitanje, koje se ne može rešavati kao ostala. Međutim, ne znam na koji način će to biti urađeno", kazao je Kuper Radiju Slobodna Evropa.
Prema njegovim rečima, ako Srbija raspiše izbore i na Kosovu, to neće voditi dobroj atmosferi za postizanje novih sporazuma.
Kuper je istakao da je, bez obzira na dijametralno suprotne razlike dve strane oko statusa Kosova, u poslednjih godinu dana koliko traju pregovori, postignuto sedam sporazuma koji će olakšati život građana i doprineti poboljšanju regionalne saradnje.
Prema njegovim rečima, nova runda razgovora se može očekivati nakon izbora u Srbiji, a telekomunikacije i energetika biće među ključnim pitanjima, od čega zavisi i "zeleno svetlo" Beogradu za početak pregovora o članstvu u EU.

KUPER ZATRAŽIO POŠTOVANJE SPORAZUMA BEOGRADA I PRIŠTINE

BRISEL/BEOGRAD, 12. marta 2012. (Beta) Zvaničnik Evropske unije Robert Kuper (Cooper) pozvao je organizatore budućih regionalnih sastanaka da poštuju odredbe sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova koji su u Briselu, uz njegovo posredovanje, postigli predstavnici Prištine i Beograda.
"Bio bih zahvalan kad biste mogli da obratite pažnju na zaključke i obezbedite da se oni poštuju svaki put kada predsedavate ili ste domaćin sastanka nekog od regionalnih tela obuhvaćenih zaključcima", naveo je Kuper u tom pismu uz koje je prosledio i tekst sporazuma.
Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.
Po tom sporazumu delegacija Kosova će u regionalnim forumima biti predstavljena tako da naziv Kosovo prati fusnota u kojoj piše da je taj naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji nezavisnosti Kosova.

DREVS: POSTIĆI DOGOVOR KOJI ĆE NAROD BAR TOLERISATI

BEOGRAD, 11. marta 2012. (Beta) General Kfora Erhard Drevs ocenio je da Beograd i Priština treba što pre da dođu do dogovora po pitanju severa Kosova koji će biti prihvatljiv za ljude koji tamo žive.
"Taj dogovor mora biti prihvatljiv i za narod koji tamo živi. Probleme na severu nemaju pregovarači, nego narod koji tamo živi. Pitanje je može li mu se nametnuti bilo kakva politička odluka i sporazum, ukoliko ga bar ne tolerišu", kazao je Drevs za frankfurtske Vesti.
Komandant Kfora, koji je početkom 2002. godine bio na dužnosti u Mostaru navodi da je situacija u BiH daleko komplikovanija nego na Kosovu.
"Konflikt na Kosovu je površinski vidljiv i na kraju možda i dođe do nekog resenja. U Bosni ne vidim trajno resenje, koje bi svima odgovaralo. Koliko godina je prošlo od kada sam bio tamo, a stvari su se samo malo promenile na bolje", ukazao je on.
Drevs je ocenio da Srbi na Kosovu "žive u pat poziciji vrsti zaleđenog konflikta i bez vizije budućnosti", zbog čega bi on, kako je rekao, da je mlad i jedan od njih, budućnost potražio u nekim boljim okolnostima. Dodao je da ni slučajno ne želi da se njegov lični stav shvati kao poruka Srbima.
Drevs smatra da će kosovski Srbi teško podneti ako izostane finansijska pomoć Beograda.
"Svestan sam koliko se građani na severu oslanjaju na novac iz Beograda i da se pitaju kako će bez te podrške. Očigledno ne očekuju ni od koga da umesto Beograda preuzme tu ulogu, naročito ne od Prištine", naveo je Drevs i dodao da se istovremeno i srpske vlasti slažu da se uspostavi carina na prelazima na severu i prekine šverc.
Podsećajući da je tokom sestomesečnog boravka na Kosovu obišao sve srpske sredine, Drevs je ocenio da postoji razlika između Srba severno i južno od Ibra.
"Južno nema puno vojnika, uglavnom samo patrole. Ali, recimo, i dva švedska vojnika Srbima su garancija bezbednosti, jer razumeju da iza ta dva vojnika stoji jedna evropska država sa svim njenim saveznicima, koji zele mir. Dakle, imaju potpuno drugaciji dozivljaj Kfora nego ljudi na severu", kaže general Drevs.
Drevs je ocenio da su mnogi problemi na Kosovu vezani za finansije i ekonomiju bez kojih nema ni budućnosti. Prema njegovim rečima, iako svi na Kosvou govore o stranim investicijama, niko neće ulagati dokle god se problemi ne reše.
Odgovarajući na pitanje kako je Kfor nepristrasan kada ne dozvoljava Srbima da blokiraju Euleks koji odlazi na prelaze kako bi punio kasu u Prištini, Drevs je pomenuo Rezoluciju 1244.
"Taj dokument sam dužan da poštujem, a jedna od odredbi je da je Kosovo jedinstvena carinska zona i na Euleksu je da je uspostavi. Ako Euleks odluči da ide na administrativne prelaze, moja obaveza je da ih zastitim i omogućim slobodu kretanja u skladu sa Rezolucijom 1244", naveo je general i ukazao da se i dogovor o integrisanom upravljanju prelazima naslanja na taj dokument.
"Pa zašto bi se Srbija složila oko integrisanog upravljanja, ukoliko ne misli da je Kosovo jedinstvena carinska zona?", dodao je Drevs.
Komentarišući negativno mišljenje srpske javnosti o Kforu kada su vojnici Kfora u septembru počeli da ruše barikade Drevs, navodi da se Kfor nije suprotstavljao Srbima, već barikadama.
"Nije vazno ko ih gradi, one ugrozavaju slobodu kretanja, a to i bezbednost jesu suština naše misije. Dakle, naša misija se protivi barikadama, a istovremeno srpski narod koji se tamo okuplja stvara utisak da su akcije Kfora uperene protiv njega. Ne mogu nikoga da sprečim da to misli, ali podsećam da se u svakom dokumentu koji opisuje poslove misije ponavlja da je Kfor nepristrasna strana", kazao je nemački general.