Daily Survey

Beograd, 12. Jun 2012.

INAUGURACIJA TOMISLAVA NIKOLIĆA

ODRŽAN PRIJEM POVODOM STUPANJA NIKOLIĆA NA DUŽNOST

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) U Beogradu je večeras održan prijem povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, uz prisustvovo brojnih zvanica među kojima i evropskog komesara za proširenje Štefan File.
Prijem u Predsedništvu počeo je intoniranjem himni Srbije i Evropske unije, a prisutnima su se obratili prvo Štefan File, a potom Tomislav Nikolić.
Na prijem su došli članovi Vlade Srbije, lideri političkih partija, predstavnici verskih zajednica, Vojske i pravosuđa, strane diplomate i predstavnici EU.
Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da EU od novog predsednika Srbije očekuje da nastavi politiku približavanja zemlje Uniji i da građani Srbije i regiona od njega očekuju da kao novi šef države pomogne u daljem približavanju Srbije EU.
"Treba da ispunite očekivanja vašeg naroda i čitavog regiona i da Srbiju prbiližite EU. Evropska unija želi napredak Srbije i ja sa nestrpljenjem očekujem produbljivanje saradnje sa vama i srpskim institucijama", rekao je File na prijemu. Predsednik Nikolić rekao je da je evropski put Srbije put budućnosti, da će u interesu Srbije sarađivati sa svima i da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.
Prijemu su prisustvovali bivši predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetkovih, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Vuk Jeremić i Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarević.
Svečanosti su prisustvovali i bivši predsednici Zoran Lilić i Milan Milutinović.
Osim komesara EU Štefana Filea, od stranih zvaničnika prisustvovali su ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, zamenica ministra spoljnih poslova Italije Marta Dasu, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Na svečanosti su bili i predstavnici Rusije, Slovačke, Grčke, Kipra, Alžira.
Prijemu su prisustvovali i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomslav Karadžić, selektor fudbalske reprezentacije Siniša Mihajlović, bivši košarkaš Vlade Divac, kao i pevači Željko Joksimović, Marija Šeriović, Zorica Brunclik i Nada Obrić.
Među 1.200 zvanica na prijemu, bili su i biznismeni Miroslav Mišković, Milan Beko i Miodrag Kostić.
Na prijem su, osim poslanika novog saziva Skupštine, došli predstavnici Udruženja učesnika ratova 19121918. godine, SUBNORa, mladi matematičari, istraživači stanice "Petnica", predstavnici kulturnog i umetničkog života, kao i čelnici medija u Srbiji.
Na jelovniku su bili specijaliteti srpske kuhinje poput pita i roštilja, a zvanicima je služena i rakija koju je napravio Tomislav Nikolić. Dvočasovna svečanost bila je propraćena etno muzikom, a u centralnom holu je bila velika gužva.

NIKOLIĆ: EVROPSKI PUT SRBIJE JE PUT BUDUĆNOSTI

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je evropski put Srbije put budućnosti, da će u interesu Srbije sarađivati sa svima i da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.
"Gradiću prijateljstva po svetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje. Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi", rekao je Nikolić na prijemu u Predsedništvu Srbije organizovanom povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije.
On je kazao da će u interesu Srbije "sarađivati sa svima, i na istoku i na zapadu, jer Srbija time samo dobija, a ne može ništa da izgubi", istakavši da će graditi prijateljstva po svetu, "jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje". Nikolić je naglasio da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.
"Srbija i njena deca upiru pogled u budućnost, zato neću dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz proslosti ugroze našu zajedničku budućnost. Sve razlike i probleme rešavaćemo mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom, pre svega", rekao je Nikolić.
On je kazao da će štititi Ustav, poštovati i čuvati teritorijalni integritet Srbije i pokušati da objedini sve političke snage u zemlji da se utvrdi i sprovodi zajednička politiku prema Kosovu i Metohiji.
Nikolić je obećao da će sve svoje vreme, snagu, znanje i energiju posvetiti Srbiji, njenom razvoju i blagostanju građana. "To je moj dug, to je moja obaveza prema svim građanima naše otadžbine koji danas teško žive, neretko krpe kraj sa krajem, ne vide jasnu perspektivu za sebe i svoju decu i očekuju od mene, ali i buduće Vlade, da menjamo stanje u Srbiji, da život učinimo boljim, a našu otadžbinu lepšim i privlačnijim mestom za život", kazao je Nikolić.
On je rekao da će sarađivati sa budućom vladom, ali da će svaku vladu i njen rad, kao neko ko je dobio najšire narodno poverenje, nadzirati i kritikovati.
"Tražiću od nje i sam učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije, neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji. To sam obećao i od toga neću odustati", kazao je Nikolić.
Kako je rekao, svaki razgovor sa bilo kojim zvaničnikom iz sveta počeće i završiti molbom da njihovi investitori dođu i ulože novac u Srbiju.
"Spreman sam, svojim autoritetom, da pomognem, da i ovde, u našoj zemlji, sami obezbedimo neuporedivo bolje uslove za one koji imaju novac i koji mogu da zaposle naše radnike. Sveobuhvatne reforme počećemo od sebe. Moraćemoo da radimo, ali i da štedimo više", kazao je predsednik Srbije.
Nikolić je rekao da će troškovi njegovog kabineta, iako ne veliki, biti smanjeni, a da će to morati da urade i sve ostale institucije i državni organi, "kako bismo manje opteretili privredu, skinuli jaram sa narodnih leÄ'a i okačili ga nama, političarima, oko vrata".
On je na kraju govora zahvalio bivšem predsedniku Tadiću koji je obavljao tu dužnost u "prethodnom, izuzetno teškom, periodu", kao i komesaru EU za proštirenje Štefanu Fileu jer je uvek bio uz Srbiju.

FILE: OČEKUJEMO NASTAVAK EVROPSKE POLITIKE

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da Evropska unija od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje da nastavi politiku približavanja zemlje Uniji. "Srbija mora da uradi ozbiljan posao pre otvaranja pregovora o pridruživanju. U oktobru ćemo razmotriti napredak, pre svega u dijalogu Beograda i Prištine, nema skrivenih zahteva", rekao je File u Beogradu na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
File je rekao da Srbija mora da nastavi reforme, a kao posebno važne istakao je borbu protiv korupcije i sprovođenje reformi u pravosuđu.
"Došao sam da naglasim da je potrebno zadržati ritam u evropskoj politici i da na dnevnom redu sledeće vlade evropske reforme budu u samom centru pažnje", rekao je evropski komesar za proširenje i kao posebno važnu naglasio regionalnu saradnju.
File je Nikoliću rekao da građani Srbije i regiona od njega očekuju da kao novi šef države pomogne u daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji.
"Treba da ispunite očekivanja vašeg naroda i čitavog regiona i da Srbiju prbiližite EU. Evropska unija želi napredak Srbije i ja sa nestrpljenjem očekujem produbljivanje saradnje sa vama i srpskim institucijama", rekao je File u obraćanju na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije.
File je ukazao da se Srbija suočava sa mnogim izazovima i da je važno da se nakon izbora 6. maja državne institucije vrate na posao i nastave reforme.
"Ima mnogo izazova u kontekstu ekonomske i finansijske krize. Građani Srbije očekuju sveobuhvatan odgovor radi očuvanja makroekonomske stabilnosti i stvaranja radnih mesta", rekao je File i poručio da EU "deli zabrinutost" zbog problema i da će biti "najsnažniji saveznik" Srbije.
"Evropska unija će biti vaš najsnažniji saveznik, stajaćemo rame uz rame sa vama i građanima srbije", istakao je File na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i javnog života Srbije i strane diplomate. Evropski komesar je rekao i da je "od najveće važnosti" da Nikolić kao novi predsednik Srbije ispuni obećanja koja je dao srpskom narodu u vezi sa nastavkom reformi i približavanja EU.

VUJANOVIĆ: SRBIJA I CRNA GORA DA IMAJU BLISKE ODNOSE

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je danas da je došao na inauguraciju Tomislava Nikolića u Beograd da iskaže saglasnost sa stavom Nikolića da Srbija i Crna Gora treba da imaju bliske odnose.
"Nikolić je iskazao čvrsto opredeljenje da će afirmisati dobrosusedske odnose. To je u interesu građana i ekonomije. Treba da sarađujemo kao partneri, kao dve nezavisne države koje će poštovati svoj suverenitet, koje se neće mešati u unutrašnje stvari druge države, ali koje će znati da treba blisko da sarađuju", rekao je Vujanović novinarima na svečanosti u Predsedništvu.
On je istakao da je u ime te saradnje došao u Beograd da kaže da Crna Gora "pruža otvorenu ruku takvoj saradnji i da očekuje od Nikolića da u njemu ima partnera koji će osigurati ravnopravnost i večnost dve države". "Samo kao ravnopravne i večne možemo da imamo budućnost koja će u partnerstvu doneti korist i jednoj i drugoj", kazao je Vujanović.
On je dodao i da je na svečani prijem u Predsedništvo došao da iskaže poštovanje volji građana Srbije koji su izabrali Tomislava Nikolića za predsednika.
Prema rečima Vujanovića, interes celog regiona je ubrzavanje evropskih integracija i međusobna saradnja. Upitan da prokomentariše to što predsednici drugih zemlaja u regionu nisu došli na inauguraciju Nikolića, Vujanović je rekao da su "oni saopštili svoje viđenje" i da ne želi to da komentariše.
Predsednik Crne Gore je kazao i da odnosi Srbije i Crne Gore ne smeju da zavise od toga iz koje je stranke predsednik zemlje, kao i da nije bilo negativnih komentara u Crnoj Gori povodom njegovog izbora.
"Nisam čuo negativne komentare kad sam odlazio, ali će ih verovatno biti kad se vratim", rekao je.

DODIK OCEKUJE NASTAVAK SARADNJE RS I SRBIJE

BEOGRAD, 11. jun (Tanjug) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da na inauguraciju predsednika Srbije Tomislava Nikolica dolazi sa ocekivanjima da ce RS i Srbija nastaviti da saraduju na najbolji moguci nacin i da svoje odnose još više oplemenjuju i jacaju."Šta je uobicajenije nego da prisustvujem inauguraciji Nikolica uvazavajuci narodnu izbornu volju Srbije.
Ona se opredelila za Nikolica i mi to poštujemo i pozdravljamo zato što su to bili fer i pošteni izbori", rekao je Dodik novinarima pred ulazak u zgradu Predsedništva. Dodik je naveo da za jacanje odnosa izmedu Srbije i Republike Srpske postoji realna osnova.
Na pitanje novinara za komentar o odnosima RS i Rusije, Dodik je kazao da su oni veoma dobri, da te zemlje imaju veoma izraženu politicku i ekonomsku saradnju i izrazio žaljenje što zbog inauguracije NIkolica nece moci da prisustuje prijemu ruskog ambasadora u Sarajevu."U svakom slucaju, danas je od kljucne važnosti, pored dobrih odnosa sa Srbijom, rezvijanje dobrih odnosa sa Rusijom i ocuvati i dodatno razvijati dobre odnose sa Izraelom", naveo je Dodik.

STEFANOVIĆ: NEDOLAZAK LIČNOSTI IZ REGIONA JE LOŠ SIGNAL

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je nedolazak većine političara iz regiona na inauguraciju Nikolića loš signal.
Stefanović je, gostujući na Televiziji Vojvodina, rekao da je u nekim zemljama istočne Evrope "nažalost važnije ko nije došao, nego ko je došao" na takvu svečanost i ocenio da je nedolazak predstavnika iz Hrvatske, BiH, Slovenije i drugih država regiona negativna poruka.
"Mislim da je predsednik Nikolić u prethodnih desetak dana shvatio da su njegove reči reči predsednika i da kao takve imaju konsekvence, i zato on itekako mora da vodi računa šta će da kaže", rekao je Stefanović. Na pitanje da li se može dovesti u vezu nedolazak visokih zvanica iz zemalja regiona na inauguraciju s tim što neke zemlje regiona nisu želele da pruže podršku Vuku Jeremiću za izbor na mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN, Stefanović je rekao da su to dve različite stvari.
"Siguran sam da pitanje glasanja za Jeremića ne bih nikako stavio u isti kontekts jer su to potpuno odvojene stvari", rekao je Stefanović i dodao da je to pitanje unutrašnjih odnosa u državama koje nisu pružile podršku. On je dodao da su u regionu još prisutne traume iz proslosti, ali da je "Srbija učinila najviše u regionu u procesu pomirenja". "Ko god da vodi ovu državu i vladu moraće da ima puno takta i razumevanja za sve istorijske okolnosti", rekao je Stefanović.

JEREMIĆ PREDSEDAVAJUĆI 67. ZASEDANJA GENERALNE SKUPŠTINE UN / REAKCIJE I CESTITIKE

FRANCUSKO MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA ČESTITALO JEREMIĆU

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Ministarstvo spoljnih poslova Francuske čestitalo je danas šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću izbor na mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN.
"Francuska će mu (Jeremiću) pružiti svu svoju podršku za vođenje poslova i debata u Generalnoj skupštini, kako bi toj instituciji mogao da doprinese svojim profesionalizmom u duhu nepristrastronosti i otvorenosti koje tu funkciju karakterišu", navodi se u poruci francuskog Ministarstva spoljnih poslova dostavljenoj agenciji Beta.
Jeremić je u petak izabran za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja Generalne skupštine UN. Za Jeremića je glasalo 99 delegata, a za njegovog konkurenta, ambasadora Litvanije pri UN Daliusa Čekuolisa, 85 delegata.

26. SASTANAK SAVETA MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA DRŽAVA CLANICA BSEC

SRBIJA PREDALA PREDSEDAVANJE BSEC TURSKOJ

BEOGRAD, 11. jun (Tanjug) – Srbija je na zatvaranju 26. sastanka Saveta ministara spoljnih poslova država clanica Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) predala šestomesecno predsedavanje tom organizacijom Turskoj, koja ce tu dužnost zvanicno preuzeti 1. jula.
Pomocnica ministra spoljnih poslova Srbije Sladana Prica urucila je, na ceremoniji održanoj na kraju sastanka, zameniku šefa turske diplomatije Naciju Koruu cekic koji simbolizuje predsedavanje tom organizacijom. Ucesnici ministarskog sastanka u Beogradu usvojili su dva znacajna dokumenta "Ekonomsku agendu BSEC za buducnost", koja definiše ciljeve u 17 strateških oblasti u narednih 10 godina, i "Strategiju za javnu komunikaciju".
Savet je, takode, imenovao ambasadora Moldavije Viktora Tvircuna za novog generalnog sekretara Stalnog medunarodnog sekretarijata BSEC, turskog ambasadora Ahmeta Kamila Erdozana za prvog zamenika generalnog sekretara, a ruskog ambasadora Aleksandra Prišcepova za zamenika generalnog sekretara. Prica je, na konferenciji za novinare posle sastanka, ocenila da je BSEC doprineo jacanju evropskog poverenja u zemlje clanice organizacije, kao i boljoj saradnji medu državama clanicama. Koru je najavio da ce prioriteti Turske kao predsedavajuceg BSEC biti jacanje regionalne saradnje u oblasti trgovine, investicija, energetike, saobracaja, kulture i da ce moto turskog predsedavanja biti "Od regiona saradnje do regiona prosperiteta".
BSEC je osnovana 25. juna 1992. godine i ima 12 clanica: Rusiju, Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Ukrajinu, Moldaviju, Grcku, Azerbejdžan, Jermeniju, Gruziju, Albaniju i Srbiju. Srbija je 1. januara ove godine preuzela šestomesecno predsedavanje BSEC. Predstavnici zemalja clanica Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) ukazali su na strateški znacaj regiona i mogucosti za dalje jacanje saradnje, pohvalili predsedavanje Srbije i najavili da ce samitom u Istanbulu krajem juna kopredsedavati Srbija i Turska. Pomocnica ministra spoljnih poslova Srbije Sladana Prica istakla je, otvarajuci 26. sastanak Saveta ministara spoljnih poslova država clanica BSEC, da je cilj te organizacije da crnomorski region postane "region bez medususedskih problema i deo sveta koji je prosperitetan i miran".
"Tokom šeštomesecnog predsedavanja Srbija je promovisala dijalog i saradnju zemalja clanica, atmosferu poverenja, poštovanja", naglasila je i dodala da Crnomorski region, jeste region sa specificnim karakteristikama i resursima, kao i važan transportni i trgovinski cvor prema Aziji.
Jacanje unutrašnjih struktura BESC bio je prioritet predsedavanja Srbije, dodala je ona, isticuci da je to vodilo jacanju saradnje u prioritetnim oblastima ekološkoj bezbednosti i energetici. S tim u vezi, Prica je pomenula gasovod Južni tok, istakavši da je region spreman da podrži svaki drugi projekat koji bi bio finansijski osiguran, i koji bi omogucio koriscenje punog kapaciteta.
Generalni sekretar BSEC Leonidas Hrizantopulos cestitao je Srbiji na "odlicnom poslu" koji je obavila kao predsedavajuci te organizacije, posebno u oblasti energetike i zaštite prirodne sredine.
Hrizantopulos je ocenio da BSEC radi za dobrobit ljudi, ali da se, kao i mnoge druge organizacije, u svom radu susrece s raznim preprekama, od kojih su, prema njegovom mišljenju, najvece nedostatak vremena i to što "više niko nikog ne sluša" . "Nemamo vremena, ne slušamo jedni druge, ne razgovaramo jedni s drugima i ljudski rod zbog toga više ne napreduje", rekao je on i kao primer naveo finansijsku krizu, koju nadležne vlasti ne uspevaju da reše, jer pokušavaju da održe finansijski sistem uspostavljen pre 200 godina u drugacijim uslovima, umesto da razmotre nova rešenja.
Podsecajuci da ce Turska od 1. jula preuzeti od Srbije predsedavanje BSEC, on je najavio da ce samitom 26. juna u Istanbulu, na kome ce biti obeležena i 20. godišnjica formiranja Organizacije, kopredsedavati Srbija i Turska.
Prvi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Denisov izrazio je zadovoljstvo što je predsedavanje Srbije bilo fokusirano na prakticna pitanja, posebno na ekologiju. Denisov je istakao da je nužno razvijati regionalni transport i infrastrukturu i podsetio na potpisivanje memoranduma o razvoju saobracajnice u regionu, dodajuci da ce ruska deonica biti završena do Olimpijskih igara u Sociju.
Zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Mahmud MamadGulijev primetio je da postojeci konflikti u regionu BSEC predstavljaju prepreku za realizaciju ciljeva, sa cim se složio njegov gruzijski kolega David Jalaganija, koji je kao primer naveo "agresiju prema Gruziji" i ocenio da bi BSEC, mada je ekonomska organizacija, trebalo da pomogne i u rešavanju politickih sporova.
Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Seljim Beljortaja ocenio je da BSEC treba da u predstojecoj agendi uzme u obzir novu situaciju u regionu, posle pozitivnog ishoda razgovora Beograda i Prištine u Briselu. Prema njegovim recima, Albanija se tokom predsedavanja regionalnim inicijativama uvek zalagala za principe "sveinkluzivnosti, odgovornosti i poštovanje drugog" kao glavne uslove za uspešnu regionalnu saradnju, a to ce zastupati i tokom predstojeceg predsedavanja CEFTA. On je rekao da se "situacija u regionu, posebno uspeh u dijalogu Beograda i Prištine, moraju uzeti u obzir u agendi BSEC" i ukazao je na znacaj ukljucneosti i ucešca celog regiona.
Ucesnici sastanka su, takode, uputili cestitke šefu srpske diplomatije Vuku Jeremicu na izboru za predsedavajuceg Generalne skupštine UN.

ALBANIJA ZA UKLJUCENJE KOSOVA U BSEC

BEOGRAD, 11. jun (Tanjug) – Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Seljim Beljortaja ocenio je danas u Beogradu, na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država clanica Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), da bi ta Organizacija trebalo da uzme u obzir novu situaciju u regionu, posle pozitivnog ishoda dijaloga Beograda i Prištine.
"Situacija u našem regionu, posebno posle pozitivnog ishoda razgovora Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje EU, nova je i treba da bude uzeta u obzir u predstojecoj agendi" BSEC, rekao je Beljortaja. Prema njegovim recima, Albanija se tokom predsedavanja regionalnim inicijativama uvek zalagala za principe "sveinkluzivnosti, odgovornosti i poštovanje drugog" kao glavne uslove za uspešnu regionalnu saradnju, a to ce zastupati i tokom predstojeceg predsedavanja CEFTA.
Beljortaja je kazao da njegova zemlja namerava da zadrži aktivnu ulogu koju je imala u BSEC i da se posebno zalaže za jacanje odnosa te organizacije sa EU. On je ocenio da je Srbija, kao predsedavajuca, ostvarila vecinu prioriteta i da sa zadovoljstvom konstatuje da preostali prioriteti imaju izgleda da uspeju. Beljortaja je pozvao zemlje clanice da rade posebno na jacanju tržišta, jer u vremenima krize nema boljeg izbora od saradnje u privredi.

SRBIJA – EU

FILE: SRBIJA DA OSTVARI VIDLJIV NAPREDAK S KOSOVOM

BEOGRAD, 11. jun (Tanjug) – Komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je za Srbiju na njenom daljem putu ka EU kljucni prioritet da postigne vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom.
"Buduci da je Srbije sada kandidat za EU treba da transparentno i jasno stavimo do znanja šta se od nje ocekuje", rekao je File, posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem, povodom cije je inauguracije odšao u Beograd. File je kazao da postoji ambicija da Srbija otpocne pregovore sa EU do kraja godine, ali da zbog toga "ne možemo gubiti ni casa ni dana" i ponovio da što pre treba formirati novu vladu.
On je podsetio da je Savet EU jasno ukazao na pet konkretnih tacaka koje Srbija treba da ispuni i da "niko ne može da ima tumacenje koje je drugacije". Prema njegovim recima, druga stvar je ocekivanaje da se nastavi reformiski proces i da se pozitivno odgovori na zapocete reforme. "Potrebno je uložiti nove napore da bi se obezbedila potpuna reforma pravosuda, nastavak borbe proptiv korupcije, razvoj institucije ombudsmana i poslovno okruženje", rekao je File.
On je istakao da EU ocekuje od Srbije da igra vaznu ulogu u regionalnoj saradnji i predvodi proces pomrenja u regionu. Komesar za proširenje EU je naveo da je došao na inauguraciji i da da podršku Srbiji da ostane na putu ka EU, jer kako je naglasio, imamo zajednicki san da vidimo Srbiju u Evropi.
Nikolic je, pozdravljajuci Filea kao "osvedocenog prijatelja Srbije", rekao da je komesar za proširenje covek koji je ukazivao pažnju i SNS, dok je ta stranka bila u opoziciji i dodao da "nikada nije bio ni na jednoj politickoj strani, nije se mešao u to ko ce biti u Vladi Srbije". On je naglasio Fileovu posvecenost cilju Srbije da postane clanica EU. Nikolic je rekao da je sa Fileom razgovarao o putu kojim se Srbija kretala do statusa kandidata, kao i onome šta je sve dovodilo do zastoja, ali i do ubrzavanja procesa, pregovorima Beograda i Prištine, kao i predstojecoj poseti Briselu. Na pitanje da li je u razgovorima bilo reci o tome da je Kosovo i Metohija uslov za dalji napredak Srbije ka EU, Nikolic je rekao da nije cuo taj uslov od Filea i dodao "da sam cuo, ja bih vam rekao".
"Govorili smo o procesu pregovora Beograda i Prištine, koji treba da nas dovedu u situaciju da taj problem rešimo, rekao je Nikolic i naglasio da "pregovorima treba rešiti pitanja na nacin prihvatljiv za strane koje pregovaraju". Nikolic je napomenuo da sa Fileom nije razgovarao o statusu, vec da se obezbede svim gradanima na Kosovu i Metohiji najpre mir i bezbednost u sadašnjoj situaciji, potom ekonosmki opravak i prosperitet, a "da istovremeno pregovorima rešimo to pitanje na nacin koji bi bio prihvatljiv za strane koje pregovaraju". File je govoreci o pregovima Beograda i Prištine rekao da sa jedne strane postoji ono što clanice EU ocekuju od Srbije, i da su ti zahtevi jasno definisani i da ne postoje "nikakvi kuriri koji ce donositi tajno uslovljavanje Srbji" On je dodao da,medutim, postoji prostor za fleksibilnost i da ce to zavisiti i od Beograda i Prištine, kao i da treba razmotriti da li dolazi do jacanja u dijalogu i "da li ce nam politicka dimenzija (pregovora) pomoci".
File je istakao da ocekuje da ce visoka predstanica Ketrin Ešton o tom pitanju razgovarati sa Niokolicem. "Na njoj je i na predsedniku, ali i na Prištini da se saglase o ovim pitanjima", kazao je File. Komesar za prošitrrenje je takode, naveo da je sa Nikolicem razgovarao i o pomirenju u regionu, ali da "nije došo da analizira ovu ili onu rec koja je izgovorena", vec je došao da predsedniku i vladi kaže da su jacenje regionalne saradnje i pomirenja važna pitanja.
Na pitanje o predstojecoj poseti Briselu, Nikolic je rekao da je sa Fileom dotakao sve teme o kojima ce biti reci. "Nemam nikakvih tajni pred vama, a mislim ni da EU nema tajni pred Srbijom. Srbija treba da bude u EU i to smatra vecina gradana u Srbiji, a EU da u Srbiji ima pouzdanog partera u ovom regionu koji konacno treba da bude miran i stabilan", rekao je Nikolic. On je dodao da ce u Briselu biti reci o obavezama, ali i o pravima Srbije. Upitan o šansama Srbije da do kraja godine otvori pregovore o clanstvu u EU, File je rekao da, ako takva ambicija postoji "ne možemo gubiti ni sata ni dana, radeci na tom poslu koji podražumeva reformu". Podsetivši da je u toj odluci važnu rec imaju i parlamenti država clanica EU, File je napomenuo da iz tog razloga postoji vremenski okvir. "Ako uzmete u obzir da postoji ogranicen vremenski okvir, što pre vlada bude formirana, to ce pre poceti da radi na ovim pitanjima i da doprinosi da ovaj cilj postane realniji", porucio je File.
Na pitanje da li bi jedan od uslova za dalji napredak Srbije ka EU mogao da bude ukidanje parlamentarnih institucija, File je kratko odgovorio: "Ako pogledate pet pitanja, videcete da se neka od njih odnose na paralelne institucije. To je najkraci odgovor", zakljucio je File.

VAMEN: NEMA BESPLATNIH ULAZNICA ZA EU

KOPENHAGEN, 11. juna 2012. (Beta) Mi želimo Srbiju koja nastavlja da se kreće u pravcu Evropske unije, ali su za to potrebni i određeni rezultati, izjavio je danski ministar za evropska pitanja Nikolaj Vamen (Nikolai Wammen). Kako prenose danski mediji, Vamen je to rekao na marginama sastanka ministara EU za evropske poslove sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i predstavnicima zemalja kandidata. "To moraju da prate i određeni rezultati", ukazao je Vamen čija zemlja predsedava EU, i dodao da "nema 'besplatnih ulaznica' za ulazak u EU".
"Dakle, lopta je na polovini terena (predsednika Srbije Tomislava) Nikolića i ja se nadam da će on iskoristiti tu istorijsku šansu koja se pruža Srbiji", rekao je Vamen.
Komesar za proširenje File je, nakon sastanka, izjavio da "EU ne postavlja priznanje Kosova kao uslov" za prijem Srbije. "Mi govorimo samo o normalizaciji odnosa. Mi smo veoma otvoreni i jasni i nemamo nikakav prikriveni dnevni red", rekao je File posle prvog dela sastanka koji je juče održan u Arhusu.

KACIN: EU ĆE PAŽLJIVO MOTRITI POTEZE NIKOLIĆA

STRAZBUR/BEOGRAD, 12. juna 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin istakao je da je važno da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavi da razvija proces pomirenja i izgradnje dobrosusedskih odnosa, saopšteno je danas iz Kacinovog kabineta.
Kacin je na otvaranju plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta juče u Strazburu izvestio evroposlanike o razvoju situacije u Srbiji nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora.
"Tomislav Nikolić je obećao u više navrata tokom svoje kampanje za predsednika da će nastaviti da vodi Srbiju ka Evropi. Imajući u vidu njegovu nacionalističku prošlost, regionalni lideri i Evropska unija će pažljivo motriti njegove prve poteze kao predsednika Srbije", rekao je Kacin.
On je naglasio da će Srbija imati snažnog i pouzdanog partnera u Evropskoj uniji i u budućnosti, ako "proces pomirenja i izgradnje dobrosusedskih odnosa nastavi da se razvija".
"Poseta predsednika Nikolića Briselu 14. juna u tom je smislu od posebnog značaja", ocenio je Kacin. U saopštenju se takođe navodi da je na početku plenarnog zasedanja predsednik EP Martin Šulc uputio čestitku novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, u kojoj mu je istovremeno skrenuo pažnju da istorija ne sme da se "ponovo piše" jer to "ne vodi ničemu".
"Međunarodno je priznato i potvrđeno od strane Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu da se u Srebrenici desio genocid i zločin protiv čovečnosti. Mislim da treba da podsetimo predsednika Nikolića na to. Budućnost Srbije je u Evropi i ja se nadam da će Srbija nastaviti putem regionalnog pomirenja koji je i put u Evropu", naveo je Šulc.
On je izrazio i uverenje da će predsednik Srbije biti "dobro savetovan da ostane na tom putu".
Kacin je istakao i da parlamentarne partije u Srbiji moraju da se poduhvate posla koji ih čeka i da formiraju vladu uskoro, i izrazio nadu da će pregovori koji trenutno teku "doneti jaku i stabilnu proevropsku većinu". Nova vlada će, kako je naglasio, "morati da se suoči s finansijskom krizom, nezaposlenošću i iznad svega sistemskom korupcijom u zemlji, što je najveća prepreka razvitku ekonomije".
Takođe je izrazio nadu da će novi saziv skupštine više i proaktivnije koristiti svoje nadležnosti i kontrolne mehanizme da bi se suočila sa izazovima evropskih integracija.
Kacin je izrazio nadu da će pregovori o članstvu Srbije u EU biti otvoreni u skoroj budućnosti, jer će srpski lideri moći da sprovode reforme u zemlji na efikasniji i transparentniji način.
"Pre nego što dođemo u tu fazu integracija, potrebno je da Beograd nastavi dijalog s Prištinom i pronađe trajno rešenje za sever Kosova u duhu iskrenog evropskog partnerstva", dodao je Kacin.

EU: PRIZNAVANJE KOSOVA NIJE USLOV ZA PREGOVORE

BRISEL, 12. juna 2012. (Beta) Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas u Briselu da "priznavanje Kosova nikad nije utvrđeno ili formulisano kao uslov da Srbija krene u postupak ulaska u članstvo Evropske unije".
Stano je istakao da su članice Evropske unije bile konsultovane oko ponovo iznesenog stava EK i EU da priznavanje Kosova nije uslov za napredovanje Srbije u procesu približavanja članstvu u Evropskoj uniji. Stano, predstavnik za štampu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, ukazao je da je Evropski savet, šefovi država ili vlada EU, u decembru 2011. godine i u martu ove godine jasno stavio do znanja šta EU očekuje od Srbije kako bi EK mogla da preporuči početak pregovora o članstvu s Beogradom.
Jedan od ključnih prioriteta jeste "postizanje trajnih i opipljivih poboljšanja u odnosima s Kosovom" kao i nastavak nužnih političkih i ekonomskih reformi.
Stano je time odgovorio na pitanje novinara kosovskih medija na albanskom da li je on, portparol Stano, konsultovao i članice EU koje priznaju Kosovo kada je izjavio da priznavanje Kosova nije uslov za pregovore Srbije o članstvu u Uniji.
Pitanje je postavljeno i u vezi s tim što je, kako je rečeno, srpski predsednik Tomislav Nikolić obećao srpskim građanima da će od čelnika Evropske unije prilikom posete Briselu u četvrtak zatražiti da kažu da li je priznavanje Kosova za Beograd uslov za dalje napredovanje ka članstvu u EU.
Stano je ukazao na izjave komesara Filea juče u Beogradu, prilikom inauguracije Nikolića, da je ključni prioritet jako važan, a da je to "postizanje trajnih i opipljivih poboljšanja u odnosima s Kosovom".

DAČIĆ I DASU ISTAKLI DOBRE ODNOSE ITALIJE I SRBIJE

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenica ministra spoljnih poslova Italije Marta Dasu ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje dobri, pogotovo u oblasti ekonomije i borbe protiv organizovanog kriminala.
Dačić je nakon sastanka sa Dasu u Palati Srbija kazao da je Italija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije u Evropi.
"Ekonomski odnosi će biti sve razvijeniji i nadam se da će investicije poput Fijata u Srbiji imati pozitivan ođek", kazao je Dačić i ukazao i na dobru saradnju italijanske i srpske policije.
"Policija i tužilaštva dve zemlje su dobro sarađivali, bilo je nekoliko značajnih akcija u borbi protiv trgovine narkoticima", kazao je Dačić.
On je kazao da je imperativ Srbije da brzo forimira Vladu koju će, kako je istakao voditi računa o ekonomskoj situaciji u zemlji, evrointegracijama i nacionalnim interesima.
Dasu je dodala da je Italija jedna od zemalja koje se zalažu za približavanje Srbije EU, i izrazila nadu da će Srbija formirati vladu koja će nastaviti put evrointegracija.
Prema njenim rečima italijanska vlada će se zalagati za razvijanje dobrih ekonomskih odnosa dve zemlje. Dasu koja je predstavnik italijanske vlade na inauguraciji predsednika Srbije Tomislava Nikolića, je izrazila nadu da će se nastaviti trend italijanskih investicija u Srbiju.

KIM

STEFANOVIĆ: NEMAM NIŠTA PROTIV UKLJUČENJA SRBA U PREGOVORE

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da nema ništa protiv da predstavnici Srba sa severa Kosova učestvuju u pregovorima i naveo da je Vlada Srbije do sada četiri puta pozivala kosovske Srbe da se uključe, ali da su oni to odbijali. Stefanović je, gostujući na Televiziji Vojvodina, rekao da nisu tačne tvrdnje srpskih predstavnika sa Kosova da ih niko nije zvao da učestvuju u pregovorima i naglasio da se to sve može proveriti u dokumentima koji su javni i dostupni na sajtu Vlade.
"Oni tvrde da nisu obavešteni ni o čemu, ali to nije tačno. To je jedna politikanska igra, od njih četvorice predstavnika dvojica nemaju više nikakav legitimitet", rekao je Stefanović.
Stefanović je rekao da pozdravlja ideju novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se pregovori o Kosovu podignu na politički nivo, ali da mora da se vidi ko će voditi te pregovore "Nikolić ili neko od činovnika, možda Krstimir Pantić?".
"Ako predsenik Nikolić odluči da on lično vodi pregovore, to bi bilo čisto priznavanje Kosova. Šef države je nosilac suvereniteta. Ako bi on nešto dogovorio i potpisao to je obavezujuće. Ako on sedne s njima i rukuje se, onda to znači da smo mi jednaki", rekao je Stefanović.
Na pitanje šta znači poruka evropskog komesara Štefana Filea, koji je danas posle sastanka sa Nikolićem u Beogradu rekao da je ključni prioritet za EU vidljiv i održiv napredak Srbije u odnosima sa Kosovom, Stefanović je rekao da se to odnosi na implementaciju postignutih dogovora.
"To je sve poznato javnosti, nema tu ništa skriveno. File je mislio da kaže da Brisel očekuje da mi nastavimo razgovore sa Prištinom o rešavanju preostalih nerešenih pitanja", rekao je Stefanović.
Upitan da li ima bilo kakvih signala u Evropi i svetu da postoji spremnost da se otovri pitanje severa Kosova, Stefanović je rekao da je vrlo važno to što ta srpska inicijativa nije dočekana sa negativnim reakcijama.

STEFANOVIC: NIJE DOGOVORENO KAKO PREGOVARATI SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 11. jun (Tanjug) – Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je danas da još nije dogovoreno kako bi trebalo da izgleda nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Stefanovic je za Televiziju Vojvodine rekao da nastavak dijaloga podrazumeva dogovor Beograda, Prištine i medunarodne zajednice, ali da "nije ništa dogovoreno na koji nacin ce se pregovori voditi u buducnosti". Osvrcuci se na izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji je istakao da je za Srbiju na njenom daljem putu ka EU kljucni prioritet da postigne vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom, Stefanovic je kazao da su ti stavovi "veoma dugo poznati i u našoj javnosti" i da su licne poruke i do sada bile upucivane iz Brisela.
"Oni pre svega ocekuju da se nastavi dijalog sa Prištinom, da ono što je dogovoreno bude implementirano, da napravimo dodatni iskorak, da konkretne probleme koji postoje rešimo pre svega pitanja telekomunikacija i elektricne energije", rekao je Stefanovic.
Po njegovim recima, "te stvari, ako bi uspeli da rešimo, mislim da bi mnogo lakše došli u poziciju da razgovaramo o datumu o pocetku pregovora sa EU".
On je upozorio i na "ono što postoji u krugovima u EU" da "neke uticajne vlade žele da vide prestanak rada naših institucija na KIM".
Stefanovic je podsetio da su cak neki nagoveštavali otvaranja "nekakvih kancelarija Prištine u Beogradu i Beograda u Prištini što je potpuno nemoguce"
"Ima tu raznih ideja i stvari oni to objašnjavaju potrebom da se ubrzaju procesi da se stvari dodatno otple izmedu Prištine i Beograda", rekao je on naglsivši da se Beograd s tim ne može složiti.
Po njegovim recima, Beograd može rešiti brojne probleme koji postoje na KIM, može regulisati odnos sa Prištinom, "ali ne možemo prekršiti nas Ustav i naš nacionalni interes".

TAČI: KRAJ NADZIRANE NEZAVISNOSTI 2. JULA

PRIŠTINA, 12. juna 2012. (Beta) Premijer Kosova Hašim Tači rekao je na današnjoj sednici vlade da će Međunarodna upravljačka grupa 2. jula usvojiti odluku o završetku nadzirane nezavisnosti za Kosovo.
Tači je od članova vlade zatražio dodatno angažovanje kako bi se proces uspešno okončao i istakao da je uspeh u tom poslu zasluga svih političkih činilaca.
"Zaključujemo i nadziranu nezavisnost i istovremeno otvaramo konkretnu evropsku agendu za Republiku Kosovo. Pozivam vas da se ovih dana do 2. jula svim kapacitetima angažujete u Vladi i Skupštini Kosova", kazao je Tači.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je na konferenciji za medije nakon sednice vlade, upitan o dijalogu sa Beogradom, kratko kazao da se EU sada više bavi Srbijom nego Kosovom.

SRBIJA – EKONOMIJA

ŠOŠKIC: SRBIJA DA POŠALJE "VESTI OHRABRENJA"

BEOGRAD, 11. jun (Tanjug) – Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškic izjavio je veceras da Srbija investicionoj javnosti mora da pošalje "vesti ohrabrenja" da ce se vlada brzo formirati , da ce doneti mere za dovodenje u sklad prihoda i rashoda budžeta i zaustavljanje rasta javnog duga.
Šoškic je, gostujuci na RTSu, istakao da bi nova vlada morala i da odmah pozove MMF radi dobijanja pozitivne revizije aranžmana sa tom medunarodnom finansijskom institucijom.
Kako je naveo guverner, takvo ponašanje smanjilo bi nepoverenje prema Srbiji koje se u investicionoj javnosti razvilo poslednjih meseci i uticalo bi na stabilizaciju na deviznom tržištu, kao i na cenu javnog duga Srbije. Za male zemlje kao što je Srbija važno je da u kontinuitetu šalju informacije koje govore o njihovoj makroekonomskoj stabilnosti zbog cega je važno postojanje vlade i parlamenta koji mogu da donose reformske mere, naglasio je Šoškic.
U suprotnom, pritisci na deviznom tržištu bi se pojacali, a cena finansiranja javnog duga bi porasla, ukazao je Šoškic napominjuci da bi u tom slucaju i politika NBS morala da bude restriktivnija, što nepovoljno utice na kretanje kamatnih stopa i ekonomsku aktivnost u zemlji.
Govoreci o aranžmanu sa MMFom, on je napomenuo da bi bilo dobro da Srbiji nije potrebna njegova pomoc, ali da naša zemlja još nije u takvoj situaciji.
Šoškic je izrazio uverenje i da Srbiji u narednom periodu nece biti potrebno povlacenje sredstava koje je aranžmanom iz predostrožnosti sa MMFom predvideno u slucaju nepredvidenih okolnosti.
Guverner je napomenuo i da ce se inflacija krajem ove godine kretati oko gornje granice cilja, odnosno oko šest odsto, i da ce do kraja godine postojati pritisci na rast inflacije usled rasta uvoznih cena zbog uticaja kursa, kao i rasta cena pod kontrolom države.
Šoškic je naveo i da bi povecanje PDVa imalo jednokratan uticaj na inflaciju koji ne bi bio "suviše veliki". On je naglasio i da za Srbiju u situaciji kada nema dovoljno uredene javne finansije, kontinuirani priliv novca, a postoji jaz izmedu uvoza i izvoza, ne bi bio dobar fiksni kurs.
Upitan o eventualnoj smeni posle izbora na svim nivoima vlasti, Šoškic je istakao da nema ništa protiv aktivnosti koje vode smeni državnih funkcionera jer niko nije vecan, ali da su osnovni zadaci NBS inflacija u cilju i ocuvanje finansijske stabilnosti, ispunjeni.

KACIN: NOVU SRPSKU VLADU CEKA KRIZA

STRAZBUR, 12. jun (Tanjug) – Izvestilac za Srbiju Jelko Kacin upozorio je da ce nova srpska vlada odmah po formiranju morati da se suoci sa ekonomskom krizom i korupcijom.
"Nova vlada ce morati da se suoci sa finansijskim krizom, nezaposlenošcu i iznad svega sistemskom korupcijom u zemlji koja predstavlja najvecu prepreku razvitku ekonomije", rekao je Kacin juce poslanicima na otvaranju plenarne sednice Evropskog parlamenta pošto ih je informisao o situaciji u Srbiji.
On je istakao da ce predsednik Tomislav Nikolic zbog svoje nacionalisticke prošlosti biti pod budnim okom kako Brisela, tako i zemalja regiona. "Srbija ce imati snažnog i pouzdanog partnera u Evropskoj uniji i u buducnosti ako proces pomirenja i izgradnje dobrosusedskih odnosa nastavi da se razvija, a poseta predsednika Nikolica Briselu 14. juna je u tom smislu od posebnog znacaja, rekao je izvestilac za Srbiju.
Kacin je sem toga istakao važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine za otpocinjanje pregovora o pridruživanju sa EU.
Na jucerašnjem otvaranju EP u Strazburu o Srbiji je govorio i predsednik Parlamenta Martin Šulc, koji je, cestitajuci Nikolicu inauguraciju, podvukao da se istorija ne sme prekrajati. "Medunarodno je priznato i potvrdeno od strane Medunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu da se u Srebrenici desio genocid i zlocin protiv covecnosti", rekao je Šulc, osvrcuci se na Nikolicevu postizbornu izjavu da u Srebrenici nije bilo genocida. Šulc je, medutim, izrazio nadu da ce Srbija ostati na evropskom putu.