Daily Survey

Beograd, 12. Jul 2012.

SRBIJA

DACIC I MARKULIS OCEKUJU DATUM PREGOVORA DO KRAJA GODINE

BEOGRAD, 11. jula (Tanjug) Mandatar za sastavljanje nove vlade Ivica Dacic i ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis izrazili su danas ocekivanje da ce Srbija do kraja kiparskog predsedavanja EU dobiti datum pocetka pregovora o clanstvu.
Dacic i Markulis su novinarima posle sastanka rekli da cinjenica da je kiparska ministarka u prvu bilateralnu posetu posle preuzimanja predsedavanja 1. jula došla upravo u Beograd potvrduje podršku te države Srbiji i njenim evropskim aspiracijama.
Aktualni vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije i šefica kiparske diplomatije ocekuju produbljivanje tradicionalno dobrih i jakih odnosa dveju zemalja u svim oblastima života, posebno u ekonomiji.
Dacic je naglasio da ce nova vlada biti cvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta Srbije.
"Buduca vladajuca koalicija koju cine SNS, koalicija oko SPS i URS unapred je napisala da ce nastaviti evropski put, ali i da treba da nalazimo balans izmedu našeg evropskog puta i zaštite nacionalnih interesa", rekao je Dacic, objasnivši da je za Srbiju životno pitanje, a to je ocuvanje mira i bezbednosti na KiM.
"Posebno sam zahvalan na principijalnom stavu Kipra u vezi sa pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju. Na taj nacin i Srbija pristupa problemima koje Kipar ima po pitanju teritorijalnog integriteta", izjavio je Dacic.
Kada je rec o procesu evrointegracija, Dacic smatra da je pogrešno raditi sve u poslednjem minutu, i da je potrebno delovati odmah da bi u decembru Srbija dobila datum pocetka pregovora.
Dacic je naglasio da ga je kiparska ministarka uverila da nema novih uslovljavanja za dobijanje datuma pregovora.
Šefica kiparske diplomatije je istakla da ta država sa Srbijom ima dobre i jake veze i da je njena poseta još jedan dokaz podrške pristupanju Srbije EU.
"Ovde sam da uverim rukovodstvo Srbije da ce Kipar sve uciniti da Srbija odmakne u procesu evrointegracija, imali smo dobar razgovor, ostvarili otvorenu diskusiju i uverila sam mandatara buduce vlade u stav EU po pitanju evrointegracija Srbije", rekla je Markulis.
Ona ocekuje da ce se prvo predsedavanje Kipra Eu uspešno okoncati i na taj nacin što ce Srbiji u decembru biti odreden datum pocetka pregovora.
Kiparska ministarka se danas, tokom zvanicne posete Srbiji, sastala i sa predsednikom Tomislavom Nikolicem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremicem i liderom Demokratske stranke Borisom Tadicem.

KOSOVO I METOHIJA

RASMUSEN: PROBLEME SEVERA KOSOVA REŠAVATI DIJALOGOM

PRIŠTINA, 12. jula (Tanjug) Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u Prištini da se problemi severa Kosova ne mogu rešavati vojnim putem, vec dijalogom izmedu Beograda i Prištine.
Na konferenciji za novinare, posle okoncanja jednodnevne posete Kosovu, Rasmusen je pozvao lidere u Prištini i Beogradu da nastave razgovore isticuci da za sever nema vojnog ili nasilnog rešenja.
"Nema vojnog rešenja za ove probleme. Mi treba da imamo politicki proces koji ce dovesti do pune integracije severnog dela Kosova u kosovsko društvo", kazao je prvi covek NATO.
On je ocenio da je za to potrebno "angažovanje vlasti u Beogradu, ali i politicka smelost i opredeljenje politickih zvanicnika Kosova".
Rasmusen je podvukao da Beograd i Priština imaju nerešene politicke probleme.
"Još uvek ima politickih problema. Njih treba rešiti putem
dijaloga i zato mi podržavamo dijalog izmedu Prištine i Beograda", kazao je generalni sekretar NATOa.
Osvrcuci se na prve godine uspostavljanja misije Kfora na Kosovu Rasmusen je ocenio i da smanjenje broja pripadnika Kfora govori da na Kosovu ima napretka, ali i da Kfor zahteva napredak za sever Kosova.
"Posledenje godine smo videli i nasilje u severnom delu i želim da naglasim da cemo preduzeti potrebne korake kako bismo u celosti ispunili Rezoluciju 1244 za mirnu i sigurnu sredinu", kazao je Rasmusen.
Tokom posete Kosovu pored razgovora sa komandantom Kfora, nemackim generalom Erhardom Drevsom, Rasmusen je imao i odvojene susrete sa kosovskim premijerom Hašimom Tacijem i njegovim zamenikom Slobodanom Petrovicem.