Daily Survey

Beograd, 13. Februar 2012.

SRBIJA

TADIC: SRBIJA NA CELU OEBS JACI UGLED U SVETU

BEOGRAD, Feb. 10 (Tanjug) - U sedištu OEBS u Becu danas je odluceno da Srbija bude predsedavajuca tom organizacijom u 2015. godini, što je, prema ocenama, dobra vest za Srbiju, jaca njen ugled i medunarodni kredibilitet, a samom OEBS omogucice da na duži vremenski period planira rad.
Srbija je podnela kandidaturu za predsedavanje zajedno sa Švajcarskom decembra prošle godine, a na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja clanica u Becu, ta zajednicka kandidatura je potvrdena pošto niko nije uložio prigovor.
Sastanku je prisustvovao i šef srpske diplomatije Vuk Jeremic.
Zadovoljstvo zbog buduceg predsedavanja Srbije izrazila je Irska aktuelna predsedavajuca, kao i Švajcarska, uz ocenu da ce novi model sukcesivnog predsedavanja omoguciti dugorocnije planiranje i doslednost za dobrobit organizacije.
Šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter porucio je da ce dve zemlje blisko saradivati i najavio da ce se 1. marta u Bernu sastati sa srpskim kolegom.
Srbija ce se naci na celu ove organizacije prvi put u svojoj istoriji.
Sukcesivno predsedavanje je novi model za OEBS, a Švajcarska i Srbija su su izrazile spremnost da sacine zajednicki dvogodišnji plan rada. Dve zemlje su formulisale nacela saradnje u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".
Predsednik Srbije Boris Tadic ocenio je danas da je vest iz Beca dobra za Srbiju, za njen ugled i medunarodni kredibilitet. "Volim kada ( Novak) Đokovic osvoji titulu, kada neki naš ministar dobije znacajnu funkciju u evropskim institucijama, pa tako volim i kada Srbiju izaberu da predsedava OEBS. To govori da Srbija nije zemlja bez potencijala", rekao je Tadic, uz napomenu da je pre samo godinu dana takav uspeh bio nezamisliv.

JEREMIC:PREDSEDAVANJE OEBSU DOKAZ UGLEDA SRBIJE U SVETU

BEOGRAD, Feb. 10 (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic izjavio je veceras da cinjenica da je svih 56 zemalja clanica OEBSa podržalo predsedavanje Srbije tom organizacijom 2015. godine pokazuje kakav ugled danas Srbija ima u svetu.
"Mnogi se ne slažu sa Srbijom, mnogi cak i aktivno rade protiv nekih naših prioriteta, mnogi se ne slažu s nacinom na koji se vodi spoljna politika, ali danas nikog nema ko ne poštuje Srbiju, a dokaz za to je i ova odluka 56 zemalja OEBS", rekao je Jeremic gostujuci na RTSu.
Šef srpske diplomatije kazao je da, posle ove odluke, ocekuje puno posla za našu diplomatiju u godinama ispred nas, odnosno u pripremama za predsedavanje u 2015. kada ce "prakticno svi bezbednosni putevi evroatlantskog i evroazijskog prostora voditi u Beograd".
Jeremic je rekao da dobijanje predsedavanja OEBSom "nije bilo lako, jer nije ništa lako kad je rec o Srbiji", prisetivši se da kad je ta kandidatura podnesena, "mnogi su je prihvatili s nevericom, a neki i s podsmehom", ali je na kraju svih 56 zemalja clanica prihvatilo da Srbija bude predsedavajuca OEBSa za 2015. Objasnio je da se Srbija odlucila za novi model zajednickog podnošenja kandidature sa Švajcarskom, nakon što su se, posle podnošenja srpske kandidature, pojavili pritisci i otpori, a u jednom trenutku i ideja da Švajcarska bude protivkandidat Srbiji za predsedavanje u 2015.
"Onda smo se mi angažovali direktno sa Švajcarskom i dogovorili se da se ne kandidujemo jedna protiv druge, vec zajedno, odnosno oni za 2014. a mi za predsedavanje godinu dana kasnije", kazao je Jeremic, koji je danas u Becu prisustvovao sastanku šefova diplomatija OEBSa, na kojem je donet odluka.
Srbija je podnela kandidaturu za predsedavanje zajedno sa Švajcarskom decembra prošle godine, a na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja clanica u Becu, ta zajednicka kandidatura je potvrdena pošto niko nije uložio prigovor.

ANALITICARI:PREDSEDAVANJE USPEH I PRIZNANJE POLITIKE SRBIJE

BEOGRAD, Feb. 10 (Tanjug) - Izbor Srbije za predsedavajuceg OEBS 2015. godine predstavlja veliki uspeh i priznanje spoljnoj politici Srbije i jaca medunarodnu poziciju naše zemlje, ocenili su danas analiticari za Tanjug.
Direktorka Beogradskog fonda za politicku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da je odluka o srpskom predsedavanju OEBS izuzetno znacajna i istakla da ta uloga predstavlja i priznanje i ozbiljnu odgovornost.
"To je potvrda toga da spoljna politika Srbije i njeno ponašanje u medunarodnim odnosima ipak ima i mnogo onoga što se ocenjuje pozitivno", rekla je Liht, koja je i predsednica Spoljnopolitickog saveta Ministarstva spoljnih poslova. Podsecajuci da je Švajcarska insistirala da veže svoje predsedavanje 2014. s predsedavanjem Srbije 2015. godine, ona je izrazila uverenje da ce ta, kako je primetila, sasvim nova praksa, "dovesti do mnogo ozbiljnije koordinacije izmedu Švajcarske i Srbije u tome kako da se ostvare odredeni ciljevi OEBS."
Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todoric izjavio je da odluka o predsedavanju Srbije OEBS predstavlja nedvosmislen uspeh Srbije. "Ovo je nedvosmislen uspeh spoljne politike Srbije u veoma teškoj poziciji u kojoj se nalazimo poslednjih godina. Mislim da je to jedno priznanje realnosti da je Srbija nezamenljiv faktor u regionalnoj saradnji i u ukupnom smirivanju postojecih tenzija na teritoriji zapadnog Balkana", rekao je Todoric. "Cinjenica da ova odluka pada u ovo doba govori da su dosadašnji napori Srbije u sklopu regionalne saradnje priznati od strane medunarodne zajednice kao veoma plodotvorni", zakljucio je on.
Profesor medunarodnih odnosa Predrag Simic nazvao je ovu odluku dobrom vešcu koja, kako je ocenio, doprinosi medunarodnoj poziciji Srbije. "Izbor Srbije za predsedavajuceg OEBS sigurno je dobra vest jer ona povecava prepoznatljivost Srbije u medunarodnim odnosima i sigurno doprinosi njenoj medunarodnoj poziciji, koja je narocito važna sada kada su u pitanju stvari kao što su Kosovo i kandidatura za clanstvo u EU", kazao je Simic.
Urednik naucnog casopisa Izazovi evropskih integracija Nikola Jovanovic ocenio je juce da predsedavanje OEBS znaci veliko priznanje za državu, a posebno njenu diplomatiju.
"Cinjenica da je Srbija dobila mogucnost da u paketu sa Švajcarskom predsedava OEBS govori da naša zemlja ima znacajan ugled i poverenje vecine država sveta", rekao je Jovanovic precizirajuci da dobijanje kandidature znaci da je svih 56 država koje su clanice OEBSa podržavaju Srbiju, što pre godinu dana nije bio slucaj.

KOSOVO I METOHIJA

ZA UNMIK REFERENDUM NA SEVERU KOSOVA NEVAŽECI

KOSOVSKA MITROVICA Portparol UNMIKa Olivije Salgado izjavio je danas da ce referendum na severu Kosova biti održan mimo važeceg zakona zbog cega nece imati nikakve pravne posledice.
Salgado je u izjavi Tanjugu istakao da, s obzirom da ce referenduim biti odražan protivno važecem zakonu UNMIK nece imati nikakvu ulogu, odnosno da nece posmatrati njegovo sprovodenje.
Portparol UNMIKa je naveo i da za njih referendum, koji ce u naredna dva dana biti održan na severu Kosova, nece proizvesti pravne posledice.
Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je danas Tanjugu da policija nema poseban operativni plan za naredna dva dana na severu Kosova i da ce na ocuvanju javnog reda i mira raditi kao i prethodnih dana.
Postoji mogucnost da u mešovitim sredinama u kojima pored Srba žive i Albanci bude pojacano prisustvo policije kako bi preventivno delovali na suzbijanje eventualnih incidenata, dodao je Hoti.
Uprkos protivljenju zvanickog Beograda i medunarodne zajednice u cetiri opštine na severu Kosova gradani ce se 14. i 15. februara izjašnjavati da li prihvataju institucije tzv. Republike Kosovo.
Najviši državni zvanicnici izjasnili su se protiv održavanja referenduma ukazujuci da je referendumsko pitanje nepotrebno, jer aludira na rešenje koje vec postoji u Ustavu.
U porukama zvanicnika istaknuto je i da ce sam referendum otežati poziciju Srbije u borbi za Kosovo i Metohiju, pre svega za prava ljudi koji tamo žive, ali i da ce dodatno podeliti Srbe sa severa i one koji žive južno od Ibra.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic upozorio je da ce proces održavanja referenduma na severu Kosova možda biti jeftin, ali da ce politicki skupo koštati državu Srbiju.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantic, naprotiv, izjavio je za B92 da ce se nakon održavanja smanjiti "strahovit pritisak koji se vrši na sever pokrajine, pojacace se pregovaracka pozicija našeg tima i položaj naše vlade i predsednika Srbije Borisa Tadica u buducim razgovorima o Kosovu.
Referendum ce u Zubinom Potoku, Zvecanu i Kosovskoj Mitrovici biti održan sutra i prekosutra, a u opštini Leposavic samo 15. februara.
Preliminarni rezultati bice poznati 15. februara uvece, a konacni ce biti objavljeni 19. februara.
Severni deo Kosovske Mitrovice izlepljen je plakatima putem kojih se gradani pozivaju da izadu na referendum i zaokruže "Ne".

HAITI PRIZNAO KOSOVO

PRIŠTINA, 11. februara 2012. (Beta) Haiti je 87 država koja je priznala Kosovo, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) Kosova.
"Ministar spoljnih poslova Haitija Laurent Lamothe je posle službenog susreta sa ministrom inostranih poslova Kosova Enverom Hodžajem na zajedničkoj konferenciji za štampu saopštio da je njegova zemlja priznala Kosovo", kaže se u saopštenju MIPa Kosova.
Ministar Hodžaj boravi u poseti Haitiju.
"Priznanje iz Haitija dolazi u vreme kada je MIP Kosova maksimalno intenzivirala napore za okončanje procesa priznanja Kosova", kaže se u saopštenju tog ministarstva.